Το δεύτερο δεν αξίζει να το σχολιάσουμε. Για το πρώτο οφείλουμε να συγχαρούμε μέσα από τη στήλη το Υπουργείο Εργασίας το οποίο αποφάσισε-επιτέλους- να βάλει φρένο στο εκτρωματικό καθεστώς των «μαϊμού»- συνταξιούχων που επί σειρά ετών καταληστεύουν τα Ταμεία.
Διαβάζουμε ότι στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας έχουν βρεθεί περίπου 50.000 αναπηρικές συντάξεις, πολλές εκ των οποίων θεωρούνται «μαϊμού». Σε ορισμένα Ταμεία και σε ορισμένους νομούς τα ποσοστά αναπηρικών συντάξεων ξεπερνούν το 25%. του πληθυσμού.
Έχουμε μετατραπεί δηλαδή σε Χώρα αναπήρων οι οποίοι χαίρουν άκρας υγείας!
Πώς θα αλλάξει αυτό για να μην βουλιάξουμε;
Παύει πλέον κάθε εξέταση των ασφαλισμένων από οποιαδήποτε άλλη επιτροπή στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στις νομαρχίες και το Δημόσιο. Για όλα τα πιστοποιητικά, από τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας έως το χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ, καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, θα επιλαμβάνεται το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ) του ΙΚΑ.
Κάθε αρμοδιότητα και ευθύνη για τη γνωμάτευση αναφορικά με ποσοστά αναπηρίας που αιτούνται οι πολίτες περνάει αποκλειστικά στο ταμείο του ιδιωτικού τομέα. Αυτές οι επιτροπές θα λειτουργούν σε 45 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα και από εκεί θα εκδίδονται σχετικά πιστοποιητικά για όλα τα Ταμεία (για την έκδοση αναπηρικής σύνταξης) ή την πρόσληψη σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και Δημόσιο (τοποθέτηση ή μοριοδότηση ΑμΕΑ) ακόμη και τις φοροελαφρύνσεις (φορολογική δήλωση).
Πολίτες που έχουν ήδη καταθέσει σχετική αίτηση (εξέτασης) στις επιτροπές των λοιπών Ταμείων ή την Περιφέρεια κ.λπ. θα καταθέσουν νέες αιτήσεις στο ΙΚΑ, με νέα δικαιολογητικά
Δεν μεταβιβάζονται οι σχετικοί φάκελοι, και οι παλαιές αιτήσεις, υπηρεσιακά στο ΙΚΑ . Οι ασφαλισμένοι πρέπει να προσκομίσουν εκεί νέα-πρόσθετα δικαιολογητικά κατά την ημέρα προσέλευσης για την εξέτασή τους.
Απλά πράγματα, δηλαδή, τα οποία ισχύουν σε κάθε ευρωπαϊκή Χώρα που σέβεται τον εαυτό της
Και γιατί ορέ παλικάρια- όπως θα έλεγε κι ο Κολοκοτρώνης- τόσα χρόνια δεν είχε κάνει το κράτος αυστηρότερη τη διαδικασία έκδοσης αναπηρικών συντάξεων, ώστε να τις παίρνουν μόνο αυτοί που πραγματικά τις δικαιούνται και όχι οι …τυφλοί που παίζουν τάβλι στο καφενείο του χωριού τους φέρνοντας συνεχώς εξάρες;
Μα ακριβώς επειδή λεφτά υπήρχαν!
Μόνο που δεν ήταν δικά μας αλλά δανεικά. Και τώρα που οι στρόφιγγες κλείνουν αναγκαστήκαμε να κάνουμε το αυτονόητο.
Κάλιο αργά παρά ποτέ. Μήπως αποφύγουμε, τουλάχιστον, το …βούλιαγμα.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Πρώτη της Ηλείας