Και ως ένα βαθμό το επιτυγχάνουν. Τα αληθινά δύσκολα όμως θα ξεκινήσουν την προσεχή εβδομάδα, όπου και θα κληθεί το κυβερνητικό επιτελείο να αντιμεωπίσει την τρόικα. Στα υψηλά κλιμάκια της ευρωπαϊκής ένωσης, είναι εκπεφρασμένη η βούληση απο καιρού, πλέον οι όποιες διαπραγματεύσεις να λαμβάνουν χώρα, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της τρόικας.
Δεν διάκεινται δηλαδή ευμενώς οι ευρωπαίοι ηγέτες, για γενικού χαρακτήρα πολιτικές συζητήσεις σε ότι αφορά την επίλυση του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος, αλλά αντίθετα αξιώνουν κοστολογημένα δείγματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Εξάλου οι τροικανοί γνωρίζουν πλέον άψογα το γίγνεσθαι της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας και δεν αρκούνται σε αόριστες και θολές υποσχέσεις. Για αυτούς αξία, έχουν μόνο συγκεκριμένες παρεμβάσεις με απτό οικονομικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά την περιστολή της σπατάλης και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.
Επι παραδείγματι σε μια αόριστη πρότασή μας «θα αξιοποιήσουμε τα ακίνητα του ελληνικού δημοσίου» θα αντιτεί-νουν « Μα μια τέτοια δράση θα απαιτήσει τουλάχιστον δυο χρόνια»... Προχωρώντας στην διαπραγμάτευση και τα δυο μέρη επιδιώκουν να βρούν ένα σοβαρό λόγο, που θα αποτελούσε βάσιμη αιτία αλλαγής των ανελαστικών και δύσκαμπτων όρων της. Κάτι σαν «game changers», όπως θα λέγαμε με την εξειδεικευμένη ορολογία των διαπταγματεύσεων.
Μέσα απο την εξονυχιστική δηλαδή αναζήτηση όλων των εναλλακτικών δυνατοτήτων μοιραία έρχεται το σημείο, που όλοι αντιλαμβάνονται και βεβαίως η τρόικα, ότι δεν είναι επιτεύξιμοι οι στόχοι προσαρμογής και άρα πρέπει να γίνει δυναμική κίνηση που θα αλλάξει το παιχνίδι.Ας θυμηθούμε πως κατά την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου, το διαπραγματευτικό «αδιέξοδο» ήρθη, με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και στο δεύτερο αντίστοιχο αδιέξοδο του Μνημονίου ΙΙ, επιστρατεύθηκε απο ελληνικής πλευράς, η θεαματική κίνηση με τις αλλαγές στα εργασιακά.
Στο μεσοδιάστημα ωστόσο χρησιμοποιήσαμε με τους τροικανούς διαπραγματευτές μας και το επικοινωνιακό φληνάφημα της συγκέντρωσης απο τις αποκρατικοποιήσεις δήθεν 50 δις ευρώ, που γρήγορα κατέσθη πικρό αστείο !!!
Λαμβανομένων υπόψη όλων των παραπάνω η κυβέρνηση καλείται μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη, να εξεύρει δυο τρείς θεαματικές προτάσεις, που ρίχνοντάς τες στο τραπέζι της συζήτησης με την τρόικα, θα μπορέσουν με την όποια δημοσιονομική αξιοπιστία τους, να εξασφαλίσουν στην χώρα την απρόσκοπτη χρηματοδότησή της.
Προφανώς δεν μιλάμε για κάτι εύκολο εφόσον έχουν εξαντληθεί απο καιρού στην κοινωνία οι δυνατότητες και οι ανοχές, για νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Ενώ παράλληλα θα πρέπει μαζί με όλα αυτά τα γριφώδη ζητούμενα στο θανατηφόρο πεδίο της εθνικής μας οικονομίας, να αποφευχθεί η κατάρρευση της κυβέρνησης απο την πιθανή αποχώρηση κάποιων εκ των δυο κυβερνητικών εταίρων ( πιθανώς να κάνει πρωτος το βήμα ο κ-ος Κουβέλης), ένεκα της διογκούμενης κοινωνικής έντασης.
Χωρίς βεβαίως να παραβλέπουμε το επίσης μείζον πια γεγονός, ότι στη Γερμανία μια δυνατή ομάδα τεχνοκρατών αλλά και κυβερνητικών στελεχών, έχει πάψει πια να βλέπει μια πιθανή έξοδο της Ελλάδος απο το Ευρώ, σαν μια αναπόφευκτη καταστροφή, αφού όλο αυτό το διάστημα οι Γερμανοί μείωσαν δραματικά τις εξαρτήσεις τους απο το ελληνικό χρέος. Η χειροβομβίδα έχει έτσι απασφαλιστεί, θα έλεγε κανείς με στρατιωτικούς όρους ... Ενώ και η υψηλή αποδοχή του Αλέξη Τσίπρα εξακολουθεί να προβληματίζει και να αποτελεί ένα μεγάλο πονοκέφαλο για τους Γερμανούς, σε ότι αφορά τις απροσδόκητες τροπές, που μπορεί να πάρει η πολιτική ζωή της Ελλάδος.
Συμπερασματικά μέχρι σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του, έχουν επιτύχει μια αξιοπρεπή θα λέγαμε διαχείρηση του ζητήματος. Όμως περί τα τέλη Ιουλίου η κυβέρνηση θα εισέλθει στην ανεπιθύμητη μέγγενη της ανάληψης σκληρών και αντικοινωνικών δημοσιονομικών μέτρων, που θα δυναμιτίσουν το κοινωνικό κλίμα, έχοντας συνάμα την ίδια ώρα και άδεια ταμεία, απο την δραματική απόκληση των δημοσίων εσόδων.
Και στις υψηλές αυτές πολτικές θερμοκρασίες, θα παραμείνει με κάθε πολιτικό ενδεχόμενο δυνατό, μέχρι του τέλους της διαπραγμάτευσης με την τρόικα στις αρχές του Σεπτέμβη. Δύσκολο αλήθεια πολι-τικό καλοκαίρι ....
*Ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π