Το Χέρι Βοηθείας του ΠΓΝΠ στον Πύργο και η Μακρά Χειρ της Κεντρικής Διοίκησης !

Το Χέρι Βοηθείας του ΠΓΝΠ στον Πύργο και η Μακρά Χειρ της Κεντρικής Διοίκησης !
Του Περικλή Νταβλούρου, επίκουρου καθηγητή καρδιολογίας ΠΓΝΠΜε έκπληξη διάβασα σε τοπική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας άρθρο με τίτλο
«Χέρι βοηθείας της Πάτρας στον Πύργο». Στο άρθρο παρουσιάζεται μια «ειδυλλιακή» κατάσταση, προσφοράς και αλληλεγγύης της Καρδιολογικής κλινικής του ΠΓΝΠ προς την Καρδιολογική κλινική του Πύργου.

Ο δημοσιογράφος, απλά μεταφέρει τις πληροφορίες που του παρασχέθηκαν. Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας και προς ενημέρωση του κοινού Αχαΐας και Ηλείας, θα ήθελα να υποβάλλω προς τον παρέχοντα τις πληροφορίες στο δημοσιογράφο της εφημερίδας, αλλά και προς τη διοίκηση του ΠΓΝΠ και την 6η ΥΠΕ τα εξής ερωτήματα:

1. Αναφέρεται στο άρθρο ότι σε σύσκεψη στην 6η ΥΠΕ στις 1/8/12 «Διαπιστώθηκε πως υπάρχουν κενά στις εφημερίες της Καρδιολογικής Κλινικής παρά τις προσπάθειες που έχουν κάνει οι γιατροί του Νοσοκομείου του Πύργου σε συνεργασία με τη διοίκηση του Ιδρύματος».

Τώρα διαπιστώθηκε; Η κατάσταση αυτή επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι τα 4 τελευταία χρόνια! Δεν το γνωρίζει η «διοίκηση του ιδρύματος» και η 6η ΥΠΕ; Ποιες ακριβώς προσπάθειες έκαναν οι ιατροί και η διοίκηση του ΓΝ Πύργου; Μήπως το ότι έλαβαν και οι 4 ιατροί αναρρωτική άδεια ταυτόχρονα τον Ιούλιο; (βλ. σχετικό δημοσίευμα κου Ανδρέα Μαζαράκη http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/136547) Μήπως το ότι στο πρόγραμμα εφημεριών του Αυγούστου έχουν αφήσει κενό το τριήμερο του 15Αύγουστου και ζητούν ιατρό από το ΠΓΝΠ; Μήπως το ότι «δέχονται» να καλύψουν 6 εφημερίες ο καθένας στο πρόγραμμα που μας απέστειλαν, ενώ οι καρδιολόγοι του ΠΓΝΠ καλούνται να καλύψουν σε Πάτρα και Πύργο συνολικά οκτώ;

Δεν έχω κάτι προσωπικό με τους συναδέλφους του Πύργου, ούτε απαιτώ να κάνουν αυτοί 8 και 9 εφημερίες. Όσο απάνθρωπο είναι για αυτούς όμως, τόσο είναι και για εμάς. Όταν λοιπόν καλούνται συνάδελφοι να εφημερεύσουν αντί αυτών, περιμένω την έμπρακτη και ειλικρινή υποστήριξή τους.

2. «Ζητήθηκε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών να στείλει γιατρό καρδιολόγο για να καλυφθούν περίπου επτά εφημερίες, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος». Δηλαδή η πληθώρα επικουρικών καρδιολόγων που υπηρετούν σε διάφορα νοσοκομεία και δύνανται να αποσπαστούν με μια υπουργική απόφαση δεν αποτελεί αυτόν τον «άλλο τρόπο»; Ο διορισμός έστω ενός επικουρικού καρδιολόγου; Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και μήνες. Προφανώς λείπουν είτε οι κατάλληλα συντονισμένες κινήσεις από πλευράς διοικήσεων είτε η βούληση πάλι από πλευράς διοικήσεων, αλλά και από το Υπουργείο Υγείας. Εξηγηθείτε κυρίες και κύριοι. Τι από τα δυο συμβαίνει;

Μπροστά σε ένα αδιέξοδο που ΔΕΝ θα έπρεπε να έχουμε φτάσει, η απόφαση αυτή της ΥΠΕ, στην προσπάθεια επίλυσης ενός σοβαρού προβλήματος, στην πράξη δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Αποδυναμώνεται η μεγαλύτερη υγειονομική μονάδα της περιφέρειάς μας, και συγκεκριμένα μια από τις πιο δραστήριες κλινικές πρώτης γραμμής.

Η καρδιολογική κλινική του ΠΓΝΠ, επιβαρύνεται με την κάλυψη των αναγκών όλης της περιφέρειας, με τεράστιο αριθμό διακομιδών από τα γύρω νοσοκομεία –μεταξύ των οποίων του Πύργου- με πληρότητα πολύ μεγαλύτερη του 100% και ράτζα στο διάδρομο σε καθημερινή βάση. Οι ασθενείς μας το βιώνουν αυτό καθημερινά. Πέντε εκ των ιατρών μας καλύπτουν σε 24ωρη βάση ΑΝΕΥ ΑΜΟΙΒΗΣ πλέον (πρόσφατη περικοπή εφημεριών ετοιμότητας), την περιφέρεια για επείγουσα αγγειοπλαστική σε ασθενείς με έμφραγμα. Οι εφημερεύοντες ιατροί μας, διανυκτερεύουν εντός του νοσοκομείου (ο νοών νοείτω).

Δικαίως λοιπόν συνάδελφος ιατρός, χαρακτήρισε την κλινική μας «Βατικανό της Υγείας», όχι όμως με την ειρωνική έννοια που επιχείρησε να προσδώσει, αλλά με τη έννοια της παροχής πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας με κόστος προσωπικό και οικογενειακό. Και τώρα καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε 8-9 εφημερίες ο καθένας και μάλιστα κάποιες εκτός έδρας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ψυχική και σωματική καταπόνηση ανθρώπων που δουλεύουν αδιάκοπα υπό τις ανωτέρω περιγραφείσες συνθήκες.

Είναι γνωστό ότι οι καρδιολόγοι του ΠΓΝΠ, πάντα έπραξαν το καθήκον τους (αποσπάσεις σε Πύργο, Ζάκυνθο, Κεφαλληνία τα προηγούμενα 4 χρόνια κάθε καλοκαίρι), όχι βέβαια για να εξυπηρετήσουν την εκάστοτε πολιτική εξουσία, αλλά τον πληθυσμό της περιφέρειάς μας. Θα θέλαμε όμως η κεντρική εξουσία να γνωρίζει ότι η αβεβαιότητα, οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής (εκτός αν ήταν ήδη ειλημμένες από καιρό!) και οι αιφνιδιασμοί αυτού του είδους, περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά λύνουν.

Τέλος, με κίνδυνο να «ξεσηκώσω» τη μήνη των συνδικαλιστών μας, θεωρώ πως το κεντρικό ερώτημα που πρέπει να εξετάσει η ΥΠΕ, είναι πόσες υγειονομικές μονάδες λειτουργούν στην περιφέρειά μας, με πόσο προσωπικό, με τι κόστος και κυρίως ποιό έργο προσφέρουν, το οποίο να δικαιολογεί π.χ. να μένουν απλήρωτοι οι εφημερεύοντες ιατροί του Ρίου και του Αγ. Ανδρέα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή; Δεν αναφέρομαι φυσικά στην καρδιολογική κλινική του ΓΝ Πύργου, η οποία θα πρέπει να επιτελεί σημαντικό έργο και θα πρέπει να στελεχωθεί και να αναβαθμιστεί.

Και σαν να μην έφτανε η ατολμία της πολιτείας, οι συνδικαλιστές της υγείας καταγγέλλουν μεν σωστά τις ελλείψεις, αλλά οι λύσεις που προτείνουν – όπως τις διαβάζουμε στον τύπο- είναι τουλάχιστο ανεδαφικές και ουτοπικές (π.χ. προσλήψεις και πλήρωση όλων των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, όταν γνωρίζουν πως αυτό επί του παρόντος απλά δε γίνεται είτε με μνημόνιο, είτε χωρίς). Δηλαδή προτείνουν το ανεδαφικό προκειμένου να καταγγελθεί η μη πραγματοποίησή του στη συνέχεια.

Σήμερα που η χώρα διέρχεται μια απίστευτη οικονομική, αξιακή και θεσμική κρίση επιβάλλεται άμεσα η πολιτεία και οι συνδικαλιστές της υγείας να εξετάσουν μαζί με σύνεση και ειλικρίνεια, την προσφορά, το οικονομικό κόστος και εν τέλει την αναγκαιότητα λειτουργίας κάποιων υγειονομικών μονάδων, να στελεχώσουν κατάλληλα τις μονάδες κεντρικής σημασίας για την υγεία του πληθυσμού και βέβαια όχι να αποδυναμώνουν τις μονάδες που προσφέρουν ουσιαστικά και με συνέπεια στο κοινωνικό σύνολο.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις