Άρθρο του Κωνσταντίνου Μουσά
Τα τελευταία χρόνια, έντονες ήταν οι συζητήσεις γύρω από ενδεχόμενη απαγόρευση του κυνηγίου των Τρυγονιών και των Ορτυκιών. Ειδικά όμως από πέρσι, έχει μπει στο στόχαστρο το Τρυγόνι , και από πληροφορίες που έχουμε, η συζήτηση ξεκίνησε επίσημα, σε συνέδριο που είχαν οι ορνιθολόγοι ολόκληρης της Ευρωπαικής Ένωσης, χρονικά την ίδια περίοδο όπου είχε επέλθει η καθολική απαγόρευση του κυνηγίου στην χώρα μας, ΜΕΤΑ τα έντονα καιρικα φαινόμενα που σημειώθηκαν τον Γενάρη του 2017.
Αφορμή για την έναρξη της πιο πάνφ συζήτησης αποτέλεσε η έκθεση σχετικά με την κατάσταση διατήρησης των πτηνών παγκοσμίως για το 2016 καθώς και η εισήγηση του επιτρόπου περιβάλλοντος της Ε.Ε. για αναστολή του κυνηγίου των Τρυγονιών μέχρις ότου απαιτηθεί να εφαρμοστεί, από όλα τα κράτη μέλη το AdaptiveHarvestManagementοπως αυτό αναφέρεται ως προυπόθεση για την συνέχιση του κυνηγίου των Τρυγονιών στο σχέδιο δράσης και διατήρησης για το συγκεκριμένο είδος θηράματος. Στο συγκεκριμένο σχέδιο, αναφέρονται οι κυριότεροι λόγοι μείωσης των τρυγονιών και οι οποίοι είναι οι παρακάτω...
1. Υποβάθμιση / καταστροφή των βιοτόπων αναπαραγωγής του είδους
2. Υποβάθμιση / καταστροφή των βιοτόπων διαχείμασης του είδους
3. Εντατικοποίηση της γεωργικής δραστηριότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (μονοκαλλιέργειες, καταστροφή φυτοφρακτών, κλπ.)
4. Παράνομο κυνήγι
5. Αλόγιστη ή και παράνομη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων γεωργικών χημικών προϊόντων.
6. Κλιματική αλλαγή.
7. Ανταγωνισμός με άλλα είδη και κυρίως με τη δεκαοκτούρα (φιλικουτούνι).
8. Ασθένειες
9. Γενετική μόλυνση του είδους
10. Χρήση σφαιριδίων μολύβδου σε ευαίσθητες για το είδος περιοχές.
Έτσι λοιπόν προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την συνέχιση ή όχι του κυνηγίου για το εν λόγω είδος, ορίστηκε από την Ε.Ε. έκτακτο συνέδριο στις 26/4 στο οποίο αρκετές χώρες σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε,
απέστειλαν επιστολές με διαφωνίες για την απαγόρευση/αναστολή του κυνηγίου των τρυγονιών ενώ αρκετές ήσαν και αυτές που έστειλαν επιστολές τασσόμενες υπέρ της αναστολής του κυνηγίου, δίχως όμως το τρυγόνι να κυνηγιέται σε κάποιες από αυτές τις χώρες, ενώ κάποιες άλλες δεν πήραν θέση καθόλου. Έτσι ορίστηκε να συζητηθεί εκ νέου στην τακτική συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής που ασχολείται με θέματα που έχουν σχέση με τις οδηγίες για τα άγρια πηνά. Η συνεδρίαση αυτή έγινε στις 22 και 23 Μαίου και πληροφορηθήκαμε πως 3 χώρες ψήφισαν να μην ανασταλεί το κυνήγι των τρυγονιών, και αυτές ήταν η Ελλάδα, Η Κύπρος και η Μάλτα, ενώ 5 ψήφισαν υπέρ της αναστολής. Κάποιες άλλες δεν έλαβαν μέρος.
Το τελικό αποτέλεσμα της συνεδρίας δεν ήταν ξεκάθαρο, παρόλο την ψηφοφορία και τίποτα δεν τελεσιδικήθηκε ακόμα, ενώ πολύ πιθανόν να σταλεί οδηγία προς κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. να αποφασίσει η κάθε χώρα ξεχωριστά για το μέλλον του κυνηγίου των τρυγονιών.
Ελπίζουμε πως θα επικρατήσει η λογική και όποιος και αν είναι αυτός που θα αποφασίσει, θα σκεφτεί σοβαρά και λογικά και θα καταλάβει πως ο παράγοντας κυνήγι στο συγκεκριμένο είδος, το Τρυγόνι, είναι ο τελευταίος που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τους πληθυσμούς του, τουλάχιστον στην χώρα μας, γιατί οι πραγματικές γενοκτονίες, όπως όλοι, τουλάχιστον αυτοί που ασχοούνται με το διαδίκτυο, ξέρουν από αυτά που βλέπουμε πως η σφαγή του Τρυγονιού γίνεται στα Βόρεια Παράλια της Αφρικής όπου εκεί τα περιμένουν με δίχτυα χιλιομέτρων ίσως , απλωμένα και εξουθενωμένα από το τεράστιο ταξίδι τους, τα αιχμαλωτίζουν και τα σφαγιάζουν.
Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν για το παραδοσιακό αυτό κυνήγι της χώρας μας, που αφήνει τεράστιες συγκινήσεις.