Η διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας

Η διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας
Του Χρήστου Γιαννόπουλου - Προέδρου της ΟΑΣΗ, Μέλους ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ Η παραχώρηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) στο ιδιωτικό
τραπεζικό κεφάλαιο και το ξεπούλημα των κρατικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που έλεγχε η συγκεκριμένη τράπεζα, μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα έχουν για τους εργαζομένους τους, τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και το λαό συνολικότερα.

Η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες την αποκρατικοποίηση διαλύοντας στην ουσία την Αγροτική Τράπεζα. Όπως ανακοινώθηκε, τα υγιή στοιχεία της παραδίδονται στην Τράπεζα Πειραιώς και τα μη υγιή μένουν στο Δημόσιο. Υγιή στοιχεία αποτελούν τα δάνεια που εξυπηρετούνται, όλα τα περιουσιακά στοιχεία, το ενεργητικό της Αγροτικής Τράπεζας, τα καταστήματα, οι υποδομές της, η γη που είναι υποθηκευμένη, τμήματα εργασιών που είναι κερδοφόρα (Ασφαλιστική, Leasing και άλλα).

Μη υγιή στοιχεία χαρακτηρίστηκαν τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται (αυτά που οι δανειζόμενοι αδυνατούν να αποπληρώσουν) και οι μεταποιητικές βιομηχανίες ΔΩΔΩΝΗ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και ΣΕΚΑΠ.

Η πολιτική σπασίματος - διαχωρισμού της ΑΤΕ σε καλό και κακό κομμάτι και η πώληση του υγιούς τμήματος σε ιδιώτες θα έχουν μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων. Απολύσεις και νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις τόσο για τους εργαζόμενους της ΑΤΕ όσο και για τα κρατικοσυνεταιριστικά εργοστάσια. Εάν πουληθούν οι μεταποιητικές αγροτικές επιχειρήσεις αυτό θα έχει βαριές επιπτώσεις όχι μόνο στους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες αλλά και στην ίδια τη χώρα.

Παραδείγματος χάριν, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης θα στερήσει την Ελλάδα, τους αγρότες, όλους τους κλάδους που εμπλέκονται, από μία παραγωγική δραστηριότητα. Η ανεργία στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται θα αυξηθεί. Επίσης, η πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ θα σημάνει πτώση των τιμών στο γάλα και περαιτέρω συρρίκνωση της κτηνοτροφίας. Από την άλλη, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες θα κινδυνεύσουν άμεσα και μαζικά να χάσουν τις υποθηκευμένες περιουσίες τους στην ΑΤΕ, από τις μαζικές κατασχέσεις. Οι διαδικασίες αυτές θα επιφέρουν τη γρηγορότερη καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών προκειμένου να συγκεντρωθούν η παραγωγή και η γη στα χέρια λίγων.

Η πολιτική διάλυσης και παράδοσης της ΑΤΕ στο τραπεζικό κεφάλαιο σημαίνει την περαιτέρω ενίσχυση των μονοπωλίων. Στην προκειμένη περίπτωση τη μονοπώληση του τραπεζικού τομέα από ελάχιστους τραπεζικούς ομίλους. Αυτό επιτάσσει η στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020» για κάθε τομέα της οικονομίας που θέλει την οικονομική γιγάντωση.

Η πολιτική αυτή τώρα με το μνημόνιο πηγαίνει με ταχύτερους ρυθμούς γι' αυτό και είναι βίαιος ο τρόπος υλοποίησης. Αφήνει πίσω της συντρίμμια και στους εργαζόμενους και στη μικρομεσαία αγροτιά. Παράλληλα, το ξεπούλημα της ΑΤΕ έρχεται να δείξει το μέγεθος της ληστρικής πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών. Τα δάνεια της ΑΤΕ είναι 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι υποθήκες είναι 20 δισ. ευρώ!

Οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίοι αγρότες καλούνται να δώσουν συντονισμένα τον αγώνα τους για να ανατρέψουν αυτή την πολιτική. Καλούνται να παλέψουν και να διεκδικήσουν: Να μην πουληθούν η Αγροτική Τράπεζα και οι κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις. Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των αγροτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων (ΕΒΖ, ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ κ.ά.). Πάγωμα κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ.

Επαρκή χαμηλότοκη (1%) χρηματοδότηση για τους μικρομεσαίους αγρότες. Ομως, η οριστική λύση βρίσκεται στην πάλη για κατάργηση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ, με εργατική - λαϊκή εξουσία και το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις