Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2023 15:31

H Geely κοντράρει την Tesla

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ένα νέο ηλεκτρικό crossover από την Geely που λανσάρεται ως άμεσος αντίπαλος του Model Y δείχνει πως ο κινέζικος κολοσσός έχει βάλει στο στόχαστρο την Tesla

To νέο ηλεκτρικό crossover Jiyue 01 αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας της Geely με τον τεχνολογικό κολοσσό Baudu, που έχει χαρακτηριστεί και η «Google της Κίνας». Η αρχική έκδοση Max, εφοδιάζεται με ένα ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 268 ίππων, που προσφέρουν τη δυνατότητα επιτάχυνσης από στάσης στα 100χλμ/ώρα, σε 7,2 δευτερόλεπτα, ενώ σύμφωνα με την Gelly η αυτονομία ανέρχεται στα 550 χιλιόμετρα. Η έκδοση αυτή κοστίζει περίπου 34.000 δολάρια και ανταγωνίζεται ευθέως το Tesla Model Y, του οποίου η βασική έκδοση ξεκινά από 36.000 δολάρια.

Εναλλακτικά και για μια επιβάρυνση της τάξεως των 6.150 δολαρίων, οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν τον διπλό κινητήρα Max Performance, ο οποίος διπλασιάζει την ισχύ στους 536 ίππους, μειώνει τον χρόνο των πρώτων 100χλμ/ώρα στα 3,8 δευτερόλεπτα και προσφέρει αυτονομία 660 km. Και τα πράγματα φαίνονται εξίσου καλά στο εσωτερικό, όπου το νέο EV προσφέρει ένα τεράστιο ψηφιακό ταμπλό ευρείας οθόνης 35,6 ιντσών με ανάλυση 6K και γρήγορο τσιπ Qualcomm Snapdragon 8295. Η τεχνολογία δεν σταματά εκεί. Το σύστημα φωνητικής αλληλεπίδρασης SIMO μπορεί να ελέγξει όλα τα είδη των χαρακτηριστικών του αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών παραθύρων και η Baidu έχει αναπτύξει δύο διαφορετικά αυτόνομα πακέτα, χρησιμοποιώντας επτά κάμερες 8 megapixel, τέσσερις κάμερες 3 megapixel, 12 ραντάρ υπερήχων και ραντάρ κυμάτων πέντε χιλιοστών.

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2023 10:19

Σχετικά Άρθρα

  • Κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το Starlink του Μασκ
    Κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το Starlink του Μασκ

    Η Geely διαχειρίζεται πλέον 30 δορυφόρους που προσφέρουν παγκόσμια κάλυψη.

    Η Geely, κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία στην οποία ανήκει μεταξύ άλλων η Volvo εκτόξευσε την Παρασκευή την τρίτη παρτίδα δορυφόρων για μια υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου την οποία περιγράφει ως κινεζικό αντίστοιχο του Starlink της SpaceX.

    Δέκα δορυφόροι χαμηλής τροχιάς (LEO) εκτοξεύτηκαν από το διαστημικό κέντρο του Ταϊγουάν στην επαρχία Ζάνζι, ανακοίνωσε η Geespace, εταιρεία του ομίλου Geely.

    «Με αυτή την τελευταία εκτόξευση, ο αστερισμός περιλαμβάνει πλέον 30 δορυφόρους που καλύπτουν το 90% του πλανήτη με 24ωρες υπηρεσίες επικοινωνιών» πρόσθεσε.

    «Είναι η πρώτη φορά που μια εμπορική κινεζική αεροδιαστημική εταιρεία προσφέρει επικοινωνίες LEO σε παγκόσμια κλίμακα».

    Η Geespace ιδρύθηκε το 2018 ειδικά για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας δορυφορικού Διαδικτύου, η οποία μεταξύ άλλων θα προσφέρει ευρυζωνική πρόσβαση σε απομονωμένες περιοχές χωρίς επαρκή κάλυψη από επίγεια δίκτυα..

    Οι πρώτοι δορυφόροι της τέθηκαν σε τροχιά το 2022, ενώ το 2025 η εταιρεία σκοπεύει να εξυπηρετεί 200 εκατ. συνδρομητές σε όλο τον κόσμο με 72 δορυφόρους.

    Στην επόμενη φάση θα προστεθούν 264 δορυφόροι για κλήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων και στην τρίτη φάση θα εκτοξευτούν ακόμα 5.676 δορυφόροι για ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο.

    Συγκριτικά, η SpaceX του Έλον Μασκ έχει εκτοξεύσει μέχρι σήμερα γύρω στους 5.500 δορυφόρους LEO, αριθμός που σχεδιάζεται να αυξηθεί στις δεκάδες χιλιάδες.

    Ανάλογες υπηρεσίες ετοιμάζουν η εταιρεία OneWeb και η Amazon με το Project Kuiper καθώς και μεταξύ άλλων.

    Η Geespace πάντως δεν είναι η μόνη κινεζική εταιρεία που φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το Starlink. Τον περασμένο μήνα, η κρατική Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST) εκτόξευσε τους πρώτους 18 δορυφόρους του αστερισμού Qianfan.

    Η εκτόξευση ήταν επεισοδιακή, καθώς το ανώτερο τμήμα του πυραύλου με το οποίο εκτοξεύτηκαν οι δορυφόροι εξερράγη λίγο αργότερα και δημιούργησε ένα σύννεφο διαστημικών σκουπιδιών.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Στενή συνεργασία Aston Martin και Geely
    Στενή συνεργασία Aston Martin και Geely

    Σε συνέχεια της εξαγοράς πρόσθετου μετοχικού μεριδίου της Aston Martin από την κινεζική Geely οι δύο εταιρίες αποκάλυψαν το πλάνο της μεταξύ τους συνεργασίας σε παραγωγικό επίπεδο.

    Toν προηγούμενο μήνα η κινεζική Geely απέκτησε το 17% των μετοχών της Aston Martin Lagonda, υπερδιπλασιάζοντας το ποσοστό της που είχε σε αυτή ως τότε. Κατά συνέπεια, η συνεργασία τους θα είναι πιο στενή και ουσιαστική από πριν.
    Ως γνωστόν, η Aston Martin χρησιμοποιεί μηχανικά μέρη της Mercedes-Benz και της Mercedes-AMG καθώς και άλλα μηχανολογικά και ηλεκτρονικά συστήματα της γερμανικής εταιρείας.

    Όπως έγινε γνωστό, η βρετανική εταιρεία θα ξεκινήσει να προμηθεύεται από την Geely διάφορα τμήματα και εξαρτήματα που αυτή κατασκευάζει και χρησιμοποιεί ήδη στα δικά της οχήματα.
    Σύμφωνα με δημοσίευμα στο βρετανικό Autocar η Aston Martin πρόκειται να ενσωματώνει στα νέα μοντέλα της το σύστημα κλιματισμού της Geely, όπως και καθίσματα που αυτή κατασκευάζει.

    Αυτό επιβεβαίωσε και ο Ρομπέρτο Φιντέλι, επικεφαλής στο Τμήμα Εξέλιξης της εταιρείας. Ο ίδιος τόνισε ότι θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν απ’ ό,τι είναι διαθέσιμο και μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέλιξης των καινούργιων αυτοκινήτων της. Στην προσπάθεια αυτή υπάρχει και η πλήρης υποστήριξη του Αμεντέο Φελίζα, του Διευθύνοντος Συμβούλου της Aston Martin. O Ιταλός, ο οποίος κατείχε την ίδια επαγγελματική θέση και στη Ferrari από το 2008 έως το 2016, δήλωσε ότι η συνεργασία με την Geely θα μειώσει κατά 30% τη λίστα των προμηθευτών της Aston Martin οι οποίοι σήμερα είναι περίπου 300.

    Πηγή: Protothema.gr
  • Η Geely φτιάχνει τον αντίπαλο του VW ID.3
    Η Geely φτιάχνει τον αντίπαλο του VW ID.3

    Το αμιγώς ηλεκτρικό Zeekr X είναι η πιο πρόσφατη δημιουργία μιας ακόμα θυγατρικής της Geely που δείχνει σαφώς τη διάθεση να κοντράρει στα ίσια το VW ID.3

    Με το Zeekr X, της θυγατρικής της Zeekr η Geely επεκτείνει ακόμα περισσότερο την ηλεκτρική της γκάμα αλλά και την δυναμική της στο πλαίσιο του σχεδίου για κατάκτηση της Ευρωπαϊκής αγοράς.
    Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα πάνω στην οποία «χτίστηκε» το Smart #1, η Zeekr θα διεκδικήσει μερίδιο από την αγορά των μικρομεσαίων ηλεκτρικών, όπως είναι το VW ID.3.

    Το τρίτο μοντέλο που παρουσιάζεται τώρα από τη θυγατρική της Geely αναπτύχθηκε με την ονομασία BX 1E και στις προηγούμενες αναφορές της εταιρείας σε αυτό, ονομαζόταν Zeekr 003. Τώρα, το Zeekr X όπως είναι τελικά το όνομά του, ετοιμάζεται για ντεμπούτο στην Κινέζικη αγορά μέσα στο 2023, ενώ αργότερα αναμένεται να το δούμε και στα μέρη μας.

    Με μήκος 4,45 μέτρα, ύψος 1,57 και πλάτος 1,84, το νέο μοντέλο της Zeekr έρχεται να μπει στην καρδιά της κατηγορίας των μικρομεσαίων ηλεκτρικών μοντέλων. Το μεταξόνιο είναι ίδιο με εκείνο του Smart #1 (2,75 μέτρα) ενώ κοινά είναι και τα ηλεκτρικά μέρη της μονάδας ισχύος και μετάδοσης. Η σχεδίαση του Zeekr X θυμίζει τα μοντέλα Lynk & Co (επίσης του Ομίλου Geely).

    Το Zeekr X σχεδιάστηκε στη Σουηδία από την ομάδα σχεδιασμού της Geely, με επικεφαλής τον Stefan Sielaff. Μέχρι στιγμής, το μόνο που ξέρουμε για το μοντέλο είναι πως θα έχει δυναμικές επιδόσεις, αφού η Zeekr κάνει λόγο για επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο μικρότερο των 4,0 δευτερολέπτων.

    Άλλα στοιχεία για το νέο της μοντέλο όμως δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα και προφανώς θα μείνει έτσι, μέχρι τον Απρίλιο, όταν και θα παρουσιαστεί το αυτοκίνητο με κάθε επισημότητα στην έκθεση Auto China. Λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα στοιχεία από το Smart #1, μπορούμε να περιμένουμε από το Zeekr X να έχει έκδοση με απόδοση ισχύος 272 ίππων και 315 Nm ροπής, με μπαταρία 66 kWh και αυτονομία κοντά στα 440 χιλιόμετρα.

    Πηγή: Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο