- Συμπληρώθηκαν 15000 λιγότερα μηχανογραφικά δελτία, που σημαίνει μείωση της οικονομικής δυνατότητας ή του ενδιαφέροντος των παιδιών να σπουδάσουν, ειδικά αν οι βαθμολογίες έφεραν χαμηλό άθροισμα μορίων.
- Στις περισσότερες σχολές έχουμε πτώση των βάσεων λόγω της δυσκολίας των φετινών θεμάτων αλλά οι βάσεις συγκρατούνται ή ανεβαίνουν σε σχολές με πιο «βέβαιη» επαγγελματική αποκατάσταση όπως στρατιωτικές – αστυνομικές, εμπορικό ναυτικό, ιερατικές σπουδές κλπ.
- Οι σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων συγκρατούν την πτώση σε σχέση με τις σχολές των περιφερειακών πόλεων που η πτώση είναι σαφώς μεγαλύτερη, ενώ μένουν ακόμα και θέσεις κενές σε κάποιες περιπτώσεις. Βλέπουμε σχολές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά να έχουν μεγαλύτερη βάση από Πανεπιστημιακές σχολές που η έδρα τους είναι σε κάποιο νησί.
Είναι φανερό ότι οι σπουδές μακριά από την οικογένεια, με την ανάγκη συντήρησης δεύτερου σπιτιού, είναι πολύ δύσκολες. Και γίνεται διπλά δυσάρεστο να διαπιστώνεις ότι συχνά το κριτήριο επιλογής σχολής δεν «τι θέλει να σπουδάσει το παιδί;» αλλά «σε ποια πόλη μπορεί να σπουδάσει το παιδί;»
- Παρά την πτώση των βάσεων, οι χαμηλόβαθμες σχολές διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχει σχολή με βαθμό εισαγωγής κάτω από τα 7000 μόρια στην γενική κατηγορία υποψηφίων. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε τριτοβάθμιες σχολές για όσους πήγαν στις εξετάσεις χαλαρά ή αδιάφορα. Η επιτυχία είναι και για φέτος αποτέλεσμα της προσπάθειας.
Να πούμε ένα μεγάλο μπράβο σε όλους και να ευχηθούμε καλές σπουδές και καλή σταδιοδρομία.
Γιώργος Καίσαρης - Παναγιώτης Μπράμος Φροντιστήριο Δομή Δίκτυο