Σάββατο, 04 Ιουλίου 2020 08:42

Μηχανογραφικό 2020: Ολα τα μυστικά για να κάνουν οι μαθητές την αίτησή τους

Γράφτηκε από
Ad Slot

Το υπουργείο Παιδείας δίνει αναλυτικά όλες τις αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα κατατεθεί και πότε το μηχανογραφικό δελτίο

Για τους χιλιάδες υποψήφιους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 έφτασε η ώρα για το μηχανογραφικό 2020. Το υπουργείο Παιδείας δίνει αναλυτικά όλες τις αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα κατατεθεί και πότε.

Οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους έως και την Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020.

Οι μαθητές και οι απόφοιτοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό θα πρέπει να απευθυνθούν στο Λύκειό τους -εάν δεν το έχουν ήδη κάνει- για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανογραφικό και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Το υπουργείο Παιδείας προτείνει στους υποψηφίους να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Πληροφορίες για το μηχανογραφικό

Α. Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:

  • όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2020, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
  • όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2018 ή 2019, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Β. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τρίτη 7 Ιουλίου και άλλη μία μέρα εντός της προθεσμίας υποβολής, η οποία θα ανακοινωθεί.

Γ. Εφιστάται προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

Δ. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο, έως 17 Ιουλίου 2020.

Ε. Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα μέχρι και την Παρασκευή 10-7-2020.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Ιουλίου 2020 09:45

Σχετικά Άρθρα

  • Πανελλήνιες 2024: Αύριο Πέμπτη η τελευταία ημέρα για την υποβολή Μηχανογραφικού
    Πανελλήνιες 2024: Αύριο Πέμπτη η τελευταία ημέρα για την υποβολή Μηχανογραφικού

    Μέχρι τα μεσάνυκτα της Πέμπτης 18 Ιουλίου, θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής Μηχανογραφικών Δελτίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ).

    Έως τότε, οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται τη σχετική πλατφόρμα, στη διεύθυνση ΕΔΩ και, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας (password), μπορούν να επιλέγουν την επεξεργασία Μηχανογραφικού ή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου και να προχωρούν στην οριστικοποίησή του.

    Στους υποψηφίους προτείνεται να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

    Επιπλέον, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι η προθεσμία υποβολής των Μηχανογραφικών και Παράλληλων Μηχανογραφικών Δελτίων είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.

    Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά αύριο, Πέμπτη 18 Ιουλίου.

    Πηγή: cnn.gr

  • Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 - Τελευταίες ημέρες για την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου
    Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 - Τελευταίες ημέρες για την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου

    'Ανοιξε την περασμένη εβδομάδα η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή Μηχανογραφικών Δελτίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ). Μέσα σε δέκα ημέρες συνολικά, μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, οι υποψήφιοι καλούνται να κάνουν τις επιλογές τους.

    Η συμπλήρωση και υποβολή του Μηχανογραφικού είναι μία διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική και μάλιστα, ορισμένοι εκπαιδευτικοί αναλυτές επιμένουν ότι έχει βαρύτητα ανάλογη με εκείνη των ίδιων των εξετάσεων. Για αυτόν τον λόγο, οι επιλογές πρέπει να γίνουν μετά από σκέψη και έρευνα.

    Μετά τη διαδικασία υποβολής των Μηχανογραφικών, θα «ανοίξει» ο δρόμος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για τους 90.416 υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές, διεκδικώντας μία από τις 68.851 διαθέσιμες θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα, δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές των βάσεων εισαγωγής στο 1ο, το 3ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, των Σπουδών Υγείας, Οικονομίας και Πληροφορικής, αντίστοιχα. Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Σπουδών αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων, της τάξεως των 200 έως 300 μορίων.

    Το πρώτο βήμα

    Σίγουρα, με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, οι επιλογές των υποψηφίων είναι σε κάποιο βαθμό περιορισμένες, αφού μπορούν να επιλέξουν μόνο σχολές και τμήματα των οποίων η ΕΒΕ είναι ίση ή μεγαλύτερη των βαθμολογικών επιδόσεών τους.

    Επιπλέον, η κατάταξη των σχολών και των τμημάτων βάσει βάσεων εισαγωγής προηγούμενων ετών, είναι ένας τρόπος να αντιληφθεί κάποιος τη δημοφιλία, αλλά και την προοπτική κάποιων από αυτά. Ωστόσο, όπως αναφέρουν συχνά οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι επαγγελματικής σταδιοδρομίας, η βάση εισαγωγής δεν αποτελεί αξιόπιστο κριτήριο για την αξία της, ενώ δεν λαμβάνει καθόλου υπ' όψιν τους παράγοντες που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες ενός υποψηφίου.

    Βασικό πρώτο βήμα, λοιπόν, πριν καταλήξει ένας υποψήφιος στις τελικές του επιλογές είναι η έρευνα για το περιεχόμενο και την ποιότητα των σπουδών.

    Πιο συγκεκριμένα, είναι πολύ σημαντικό οι υποψήφιοι να μελετήσουν τα προγράμματα σπουδών, δηλαδή τα μαθήματα, αλλά και τις απαιτήσεις (πχ. Μαθήματα ανά εξάμηνο, εργαστήρια, υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, τρόποι εξέτασης μαθημάτων), ώστε να δουν εάν ένα τμήμα ή σχολή είναι πραγματικά μέσα στο φάσμα των ενδιαφερόντων και των δυνατοτήτων τους.

    Σημαντικοί παράγοντες αξιολόγησης, που πρέπει να συνυπολογιστούν, είναι το κατά πόσο είναι σύγχρονο το πρόγραμμα σπουδών, οι συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα μεταπτυχιακά προγράμματα που μετέπειτα μπορούν να συμβάλλουν στη μετέπειτα εξειδίκευση ή επανειδίκευση, η ακαδημαϊκή ποιότητα των καθηγητών (δημοσιεύσεις, ακαδημαϊκή δραστηριότητα), καθώς επίσης και η αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και άλλους διεθνούς οργανισμούς.

    Επιλογές χωρίς προκαταλήψεις

    Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να έχουν κατά νου οι υποψήφιοι είναι ότι πέραν της σχολής στην οποία θα εισαχθούν, είναι πολύ βασικό να έχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας σε αυτήν, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν προσωπικά και επαγγελματικά στη συνέχεια.

    Για αυτό, τα αποτελέσματα της έρευνας που θα κάνουν οι υποψήφιοι θα πρέπει να ιδωθούν χωρίς «χρωματιστά γυαλιά» προκαταλήψεων και στερεοτύπων, αλλά βάσει των πραγματικών ενδιαφερόντων τους, καθώς έχει μεγάλη σημασία να τους αρέσει πραγματικά αυτό που θα σπουδάσουν, χωρίς να προβληματίζονται από τώρα για το επάγγελμα που θα κάνουν στη συνέχεια.

    'Αλλωστε, με τον τρόπο που είναι διαρθρωμένη η αγορά εργασίας σήμερα και συνυπολογίζοντας τις ραγδαίες και άμεσες εξελίξεις που φέρνει η τεχνολογική πρόοδος, η εισαγωγή σε κάποιο συγκεκριμένο τμήμα ή σε κάποια σχολή στην ηλικία των 18 ετών δεν είναι απαραίτητο να προσδιορίσει μία, μοναδική και προκαθορισμένη επαγγελματική διαδρομή. Η εξειδίκευση (upskilling) και επανειδίκευση (reskilling) αποτελούν ήδη βασικό κομμάτι της επαγγελματικής ζωής ενός νέου επιστήμονα ή εργαζόμενου και έτσι, οι επιλογές για σπουδές μετά το πρώτο πτυχίο είναι πολλαπλές.

    Μέχρι πότε

    Η πλατφόρμα michanografiko.it.minedu.gov.gr θα είναι ανοικτή έως τα μεσάνυκτα της Πέμπτης 18 Ιουλίου 2024 (ώρα 23:59).

    Η προθεσμία υποβολής των Μηχανογραφικών και Παράλληλων Μηχανογραφικών Δελτίων είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίησή τους.

    Πώς γίνεται η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου

    Οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται τη σχετική πλατφόρμα, στη διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας (password), μπορούν να επιλέγουν την επεξεργασία Μηχανογραφικού ή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου.

    Αρχικά, οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (επιλέγοντας ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ) και στη συνέχεια να «κλειδώσουν» το τελικό τους Μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ). Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι βλέπουν και μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα, για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεών του είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ελάχιστη βάση εισαγωγής κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών.

    Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στις ΣΑΕΚ (πρώην δημόσια ΙΕΚ)

    Ταυτόχρονα με τη δυνατότητα υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου, υπάρχει και η δυνατότητα υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, για την εισαγωγή στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ - πρώην δημόσια ΙΕΚ).

    Παράλληλο Μηχανογραφικό μπορούν να υποβάλλουν οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024, καθώς επίσης και οι τελειόφοιτοι που απέκτησαν απολυτήριο Λυκείου το 2024, ανεξάρτητα από το αν συμμετείχαν ή όχι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024.

    Το Παράλληλο Μηχανογραφικό αφορά ειδικότητες σε Δημόσιες ΣΑΕΚ που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ή το Υπουργείο Υγείας ή το Υπουργείο Τουρισμού ή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΕΛΓΟ Δήμητρα) ή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΔΠΑ) και αφορούν στο Α' εξάμηνο κατάρτισης χειμερινού εξαμήνου 2024.

    Γενικές οδηγίες και πληροφορίες

    1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
    2. Οι υποψήφιοι που δεν έχουν ήδη αποκτήσει προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και ενδιαφέρονται να υποβάλουν ΜΔ ή/και ΠΜΔ θα πρέπει να απευθυνθούν στο λύκειό τους τις προκαθορισμένες μέρες λειτουργίας τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
    3. Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο λύκειό τους, είτε εναλλακτικά -και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail κατά την απόκτηση του password-, να ορίσουν νέο κωδικό ασφαλείας μέσα από την εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου, με την επιλογή «Ξέχασα τον Κωδικό Ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.
    4. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά τις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε λυκείου και επιπλέον την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Αυτές είναι οι επτά σχολές «διαμάντια» του μηχανογραφικού - Πού βρίσκονται και τι προσφέρει η καθεμιά
    Αυτές είναι οι επτά σχολές «διαμάντια» του μηχανογραφικού - Πού βρίσκονται και τι προσφέρει η καθεμιά

    Λίγες μέρες απομένουν ακόμη έως τη λήξη της προθεσμίας για την οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού (18 Ιουλίου) και οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αλλαγές και διαφορετικές επιλογές εφόσον το επιθυμούν ακόμη και την τελευταία στιγμή.

    Συνεπώς ξανακοιτάχτε τις σχολές που επιλέξατε και ίσως κάποια από τις παρακάτω να σας ταιριάζει. Μέσα στο μηχανογραφικό μπορεί να βρει κάθε υποψήφιος πάρα πολλές επιλογές, μιας και φτάνουν στα 450 συνολικά τμήματα. Κι ενώ οι περισσότεροι στρέφουν την προσοχή τους σε τμήματα στεφανωμένα με κύρος, δεν έχουν το καθαρό μυαλό ή τη γνώση για να επιλέξουν τμήματα κρυφά πίσω από τίτλους που δεν είναι ευρέως γνωστοί είτε από σχολές με πολύ χαμηλά μόρια. Όπως τονίζει στο ethnos.gr o Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Κωνσταντίνος Κότιος, τα μόρια ενός τμήματος δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα των αποφοίτων στην αγορά εργασίας αλλά ούτε και την ποιότητα των σπουδών του. Οι λόγοι που μπορεί να οφείλεται η χαμηλή προτίμηση από τους μαθητές έχουν να κάνουν με:

    1. Απόσταση από την μόνιμη κατοικία
    2. Απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα
    3. Άγνωστος τίτλος
    4. Άγνωστα επαγγελματικά δικαιώματα
    5. Ελλιπής ενημέρωση για το μέλλον των αποφοίτων του.

    Πάμε να δούμε τμήματα-διαμάντια στο μηχανογραφικό δελτίο, τα οποία αξίζουν της προσοχής μας.

    1. Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Χίου

    Ένα τμήμα Ναυτιλιακό με μεγάλη απορρόφηση των αποφοίτων του από τον κλάδο των εφοπλιστών στις πάρα πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια δύναμη στον τομέα της Ναυτιλίας και αυτό δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τους αποφοίτους (σε συνδυασμό και με ένα μεταπτυχιακό σε μια εξειδίκευση που έχει ανάγκη η αγορά).

    2. Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού Κατερίνης

    Η Διοίκηση Logistics θεωρείται σήμερα από πολλούς ως τα από τα σημαντικότερους επιχειρηματικούς κλάδους αλλά και από τα βασικότερους ανταγωνιστικούς παράγοντες στην επιχειρηματικότητα. Οι απόφοιτοι του θα ασχοληθούν με θέματα διαχείρισης, διακίνησης και αποθήκευσης αποθεμάτων, αλλά και γνώσεις Οικονομικών και Πληροφορικής, ώστε να είναι άρτια καταρτισμένοι στη διαχείριση των Συστημάτων Εφοδιασμού. Μπορούν να απασχοληθούν τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα σε επιχειρήσεις σχετικές με τη διαχείριση υλικών και προμηθειών, την εξυπηρέτηση πελατών, την οργάνωση αποθηκών κ.ά. Τα νέα δεδομένα στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης ανοίγουν νέους δρόμους σταδιοδρομίας αλλά και η άνθιση του παγκόσμιου εμπορίου.

    3. Περιβάλλοντος Μυτιλήνης

    Με την κλιματική αλλαγή, τις εναλλαγές στις καιρικές συνθήκες αλλά και την αυξανόμενη μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος, αναδύονται ευκαιρίες για επιστήμονες των τμημάτων Περιβάλλοντος. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν ως Περιβαλλοντολόγοι τόσο στον ιδιωτικό, όσο και τον δημόσιο τομέα σε μια μεγάλη γκάμα επιλογών όπως την εκπόνηση, τη σύνταξη και αξιολόγηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τη διενέργεια ελέγχων ποιότητας περιβάλλοντος, την εφαρμογή και εποπτεία μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων, την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το σχεδιασμό και την αξιολόγηση περιβαλλοντικών πολιτικών, τη διαχείριση περιβαλλοντικών συστημάτων, την εκπόνηση και υλοποίηση μελετών για την αξιολόγηση, παρακολούθηση και αειφορική διαχείριση χερσαίων και υδάτινων οικοσυστημάτων, την αξιολόγηση και διαχείριση στοιχείων της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και επικοινωνία κ.ά. Και για τους δύσπιστους; Μπορείς να μπεις στη σελίδα του τμήματος της Μυτιλήνης για να βρεις τις διαδρομές των αποφοίτων του.

    4. Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Χίου

    Ένα τμήμα, το οποίο συνδυάζει τις σπουδές στο χώρο της Μηχανικής σε συνδυασμό με τη Διοίκηση και Οικονομία, δημιουργώντας ένα προφίλ αποφοίτου ελκυστικό στην αγορά εργασίας. Η διεπιστημονικότητα του τμήματος δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να απασχοληθούν σε:

    • Διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων για λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων
    • Σχεδιασμό και βελτιστοποίηση συστημάτων παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας
    • Διοίκηση/διαχείριση έργων (project management) και λειτουργιών – Διαχείριση και σχεδιασμό επιχειρησιακών διαδικασιών.
    • Διοίκηση ποιότητας – Ασφάλεια και αξιοπιστία συστημάτων.
    • Διοίκηση/διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων, τεχνολογίας και καινοτομίας.

    5. Εργοθεραπείας Αθήνα/Πτολεμαίδα

    2 τμήματα με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση από το 3ο πεδίο. Το περιεχόμενο σπουδών των Τμημάτων Εργοθεραπείας καλύπτουν το αντικείμενο της μελέτης των δραστηριοτήτων/έργων του ατόμου, στους τομείς της αυτοφροντίδας, της παραγωγικότητας και του ελεύθερου χρόνου, του εντοπισμού των δυσλειτουργικών στοιχείων και της εξειδικευμένης εργοθεραπευτικής παρέμβασης. Σκοπός των αποφοίτων είναι η κατάκτηση του ανώτερου δυνατού επιπέδου λειτουργικότητας και προσαρμοστικής συμπεριφοράς του ατόμου, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιτυχής ανάληψη των λειτουργικών ρόλων της ζωής του.

    Οι απόφοιτοι της Εργοθεραπείας απασχολούνται επαγγελματικά σε δημόσιες δομές, όπως νοσοκομεία, γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, κέντρα αποτοξίνωσης, σωφρονιστικά ιδρύματα κ.ά., αλλά και ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Ακόμη, μπορούν να εργαστούν στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, ως Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό.

    6. Γεωλογίας Πατρών/ Aθήνας/Θεσσαλονίκης

    Η επιστήμη της Γεωλογίας είναι σε όλους μας γνωστή. Όμως δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στους αποφοίτους τους μιας και δεν τους έχουμε στο οπτικό μας πεδίο καθημερινά, γιατί θα μελετούν κάποιο βουνό, θάλασσα, ωκεανό ή θα βρίσκονται σε ένα τεχνικό έργο ή σε μια πηγή φυσικού νερού για αναλύσεις.

    Οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και μπορούν να εργασθούν σε τεχνικά έργα και την κατασκευή συράγγων και γεωτρήσεων, στη σεισμολογία, στις γεωλογικές μελέτες, στην ωκεανογραφία, την ιζηματολογία, τη βιομηχανία (ορυκτολόγοι), την εκπαίδευση αλλά και τη σεισμολογία κ.ά. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για τους αποφοίτους στις ιστοσελίδες των τμημάτων.

    7. Κοινωνικής Εργασίας Ηράκλειο

    Ένα τμήμα, οι απόφοιτοι του οποίου έχουν το επαγγελματικό δικαίωμα του κοινωνικού λειτουργού, με πολλές ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Οι χώροι δραστηριοποίησης του είναι οι φυλακές, τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.ά.

    Επίσης, μπορούν να απασχοληθούν σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών υπηρεσιών σε τομείς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Παιδική Προστασία, η Ψυχική Υγεία, η Εκπαίδευση, η Ειδική Αγωγή, η Απεξάρτηση, το μεταναστευτικό κ.ά. Αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή για όσους δεν κατάφεραν να περάσουν σε ένα Τμήμα Ψυχολογίας. Το συγκεκριμένο τμήμα είναι μη αντίστοιχο για μετεγγραφή με τα άλλα 2 Κοινωνικής Εργασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για τα επαγγελματικά του δικαιώματα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πανελλήνιες: Ανοιχτή η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών από τους υποψηφίους
    Πανελλήνιες: Ανοιχτή η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών από τους υποψηφίους

    Άνοιξε από χθες Τρίτη (9/7) η πλατφόρμα για την κατάθεση μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ).

    Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η πλατφόρμα https://michanografiko.it.minedu.gov.gr είναι προσβάσιμη από σήμερα το πρωί.

    Οι υποψήφιοι μπορούν μέχρι και τις 18 Ιουλίου να υποβάλουν μηχανογραφικό και παράλληλο μηχανογραφικό, για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και δημόσιες ΣΑΕΚ αντίστοιχα».

    Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

    «Ηλεκτρονική υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου ΓΕΛ/ΕΠΑΛ (Μ.Δ) 2024 και Παράλληλου Μηχανογραφικού (Π.Μ.Δ) 2024 – Βεβαίωση Συμμετοχής για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ 2024

    Α. Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.), έτους 2024

    Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ. και Π.Μ.Δ) έτους 2024 ξεκινούν από την Τρίτη 9-7-2024 μέχρι και την Πέμπτη 18-7-2024 και ώρα 24:00.

    Οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει ή που θα αποκτήσουν αυτές τις μέρες, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ.

    Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας είτε τις δύο (2) επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου. Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειο, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του Μ.Δ. με την επιλογή «Ξέχασα τον Κωδικό Ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

    Γενικές Πληροφορίες

    1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

    2. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των Μ.Δ. και Π.Μ.Δ. είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.

    3. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά τις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε Λυκείου και επιπλέον την Παρασκευή 12-7-2024 και την Πέμπτη 18-7-2024.

    4. Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2024, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

    Β. Βεβαίωση Συμμετοχής για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ 2024

    Από την Τρίτη 9-7-2024 θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα εκτύπωσης Βεβαιώσεων Συμμετοχής για όσους συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ. Η Βεβαίωση Συμμετοχής περιλαμβάνει τους γραπτούς βαθμούς όλων των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας, Προσανατολισμού ή Ειδικότητας και Ειδικά-Μουσικά Μαθήματα). Οι υποψήφιοι μπορούν να παραλαμβάνουν τη βεβαίωση συμμετοχής τους από το ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μηχανογραφικό 2024: Ξεκινά η υποβολή στο gov.gr - Tips και οδηγίες
    Μηχανογραφικό 2024: Ξεκινά η υποβολή στο gov.gr - Tips και οδηγίες

    Από σήμερα, Τρίτη 9 Ιουλίου έως και τις 18 Ιουλίου οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2024 θα υποβάλλουν το Μηχανογραφικό 2024 στην ειδική πλατφόρμα michanografiko.it.minedu.gov.gr.

    Ένα βήμα πιο κοντά στα ΑΕΙ της χώρας κάνουν από σήμερα οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2024, μιας και εντός της ημέρας θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr, (michanografiko.it.minedu.gov.gr), στην οποία θα υποβάλλουν το Μηχανογραφικό τους.

    Προς το παρόν η πλατφόρμα δεν είναι ενεργοποιημένη, όμως, θα ανοίξει κατά τη διάρκεια της Τρίτης 9 Ιουλίου.

    Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώνουν τις σχολές που επιθυμούν για 10 ημέρες, έως την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024.

    Εδώ η υποβολή του Μηχανογραφικού 2024

    Χρησιμοποιώντας τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας (password), οι υποψήφιοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση michanografiko.it.minedu.gov.gr (ΕΔΩ) και να επιλέξουν είτε το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είτε το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για την εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

    Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 18 Ιουλίου.

    Οι υποψήφιοι θα μπορούν να μελετήσουν, να επεξεργαστούν και να αποθηκεύσουν προσωρινά το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) πριν προχωρήσουν στην τελική υποβολή του.

    Κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μόνο τα τμήματα για τα οποία πληρούν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), συμπεριλαμβανομένων των Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών, όπου απαιτείται.

    Μετά την τελική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, οι υποψήφιοι μπορούν να κάνουν τροποποιήσεις εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας υποβολής, αλλά μόνο μέσω του σχολείου τους.

    Τι ισχύει με το Παράλληλο Μηχανογραφικό 2024 και ποιοι πρέπει να το προτιμήσουν

    Οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελληνίων οι οποίοι δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό για τα πανεπιστήμια ή πρόκειται σύμφωνα με τους βαθμούς τους να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ που δεν τους ενδιαφέρει ή δεν έχει σοβαρές επαγγελματικές προοπτικές να δείξουν ενδιαφέρον για το Παράλληλο Μηχανογραφικό και μια θέση στα δημόσια ΙΕΚ (από φέτος ονομάζονται ΣΑΕΚ).

    Οι ειδικότητες έχουν ήδη δημοσιευτεί για όλα τα ΙΕΚ της χώρας και οι υποψήφιοι μπορούν να τις δουν και να επιλέξουν ότι τους αρέσει περισσότερο. Το Παράλληλο Μηχανογραφικό θα κατατεθεί μαζί με το «κανονικό» για τα πανεπιστήμια και στις ίδιες προθεσμίες.

    Ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει μέχρι τριάντα (30) συνολικά προτιμήσεις Σ.Α.Ε.Κ. και ειδικοτήτων κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

    Ο τρόπος κατάρτισης των πινάκων κατάταξης και τα κριτήρια επιλογής καθορίζονται στον «Κανονισμό Λειτουργίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» (Β’ 5837/2021) όπως ισχύει.

    Σε περίπτωση ισοβαθμίας εισάγονται όλοι οι υποψήφιοι που ισοβαθμούν. Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου 2024.

    Λεπτομέρειες για την διαδικασία εγγραφής και οι ημερομηνίες εγγραφών θα ανακοινωθούν από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. για τις Σ.Α.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις των Σ.Α.Ε.Κ. αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. και στις Σ.Α.Ε.Κ.

    Παράλληλο μηχανογραφικό μπορείτε να υποβάλετε όσοι:

    • συμμετάσχετε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2024
    • θα είστε τελειόφοιτοι και αποκτήσατε απολυτήριο Λυκείου το 2024, ανεξάρτητα από το αν συμμετείχατε ή όχι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

    Το παράλληλο μηχανογραφικό «λειτουργεί» περίπου όπως και αυτό για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Η σειρά των προτιμήσεών σας (των ΣΑΕΚ και της ειδικότητας) είναι σημαντική, γιατί όταν λήξει η προθεσμία υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού, το Πληροφοριακό Σύστημα με ΑΥΤΟΜΑΤΟ τρόπο προσπαθεί να σας τοποθετήσει ανάλογα με τα μόριά σας σε διαθέσιμη θέση ειδικότητας με την μικρότερη δυνατή σειρά προτίμησης.

    Πώς γίνεται η σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού 2024

    Όπως υπογραμμίζει η Σύμβουλος Σταδιοδρομίας της LABORA, Βασιλική Κουτρούμπα, τα βασικά βήματα για να συμπληρωθεί σωστά το μηχανογραφικό δελτίο είναι τα εξής:

    1. Αυτογνωσία

    Το πρώτο – και συχνά πιο δύσκολο βήμα – είναι να καταλάβετε ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας (τι σας αρέσει να κάνετε), οι ικανότητές σας (τι μπορείτε να κάνετε καλά) και τι πραγματικά σας εμπνέει (τι σας δίνει κίνητρο). Όσο πιο πολλά γνωρίζετε για τον χαρακτήρα, για τα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες και τις επαγγελματικές σας αξίες, τόσο πιο απλή θα γίνει στη συνέχεια η συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Η αυτογνωσία, βέβαια, είναι μία διά βίου διαδικασία, επομένως δεν σταματάει ποτέ.

    2. Πλήρης και έγκυρη πληροφόρηση

    Πριν ξεκινήσετε τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, είναι απαραίτητο να ενημερωθείτε για όλες τις διαθέσιμες επιλογές σπουδών του πεδίου (αν είστε μαθητές ΓΕΛ) ή του τομέα σας (αν είστε μαθητές ΕΠΑΛ). Επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων και των τμημάτων που σας ενδιαφέρουν, διαβάστε τους οδηγούς σπουδών, τα μαθήματα, τις επαγγελματικές προοπτικές και τα επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με φοιτητές ή με τα ίδια τα τμήματα για να λάβετε περισσότερες διευκρινίσεις. Η διαδικασία της πληροφόρησης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί οι πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο, δεν είναι πάντα αξιόπιστες και έγκυρες!

    3. Ιεράρχηση

    Αφού έχετε κάνει μία ολοκληρωμένη έρευνα και έχετε συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, το επόμενο βήμα είναι να ιεραρχήσετε τα τμήματα. Σκεφτείτε ποιες είναι οι κύριες προτιμήσεις σας σε σχέση με τις ομάδες σχολών στις οποίες έχετε καταλήξει. Ποια είναι η επιλογή την οποία θα θέλατε λίγο περισσότερο από την επόμενη; Ενδεχομένως να χρειαστεί να συνεκτιμήσετε και άλλους παράγοντες όπως την πόλη στην οποία βρίσκεται το τμήμα, τις επαγγελματικές προοπτικές, την αντιστοιχία μετεγγραφής και άλλους παράγοντες. Δημιουργήστε μια λίστα με τα τμήματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο και ταξινομήστε τα κατά σειρά προτίμησης.

    4. Πρόχειρο μηχανογραφικό

    Στο διαδίκτυο υπάρχουν διαθέσιμα λογισμικά και προσομοιωτές μηχανογραφικών δελτίων που σας επιτρέπουν να κάνετε πολλές δοκιμές και να δείτε διάφορα σενάρια. Αυτοί οι προσομοιωτές μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τις επιλογές σας και να προετοιμαστείτε!

    5. Προσεκτική συμπλήρωση

    Όταν έρθει η ώρα να συμπληρώσετε το οριστικό μηχανογραφικό, βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα απαραίτητα πεδία και ότι οι προτιμήσεις σας είναι καταχωρισμένες με τη σειρά που επιθυμείτε. Ελέγξτε προσεκτικά τις επιλογές σας για να αποφύγετε λάθη που μπορεί να σας κοστίσουν μια θέση στο τμήμα της προτίμησής σας. Όταν οριστικοποιήσετε το μηχανογραφικό σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει την επιβεβαίωση της υποβολής και κρατήστε ένα αντίγραφο για τα αρχεία σας.

    6. Προθεσμίες

    Τέλος, βεβαιωθείτε για τις προθεσμίες υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου. Είναι κρίσιμο να έχετε ξεκινήσει από πιο πριν την προετοιμασία και να μην αφήσετε την ιεράρχηση και την υποβολή για την τελευταία στιγμή. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι μια σημαντική πολυσύνθετη διαδικασία που απαιτεί σκέψη, σωστή ενημέρωση και προγραμματισμό. Η υποστήριξη από συμβούλους σταδιοδρομίας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού και η καθοδήγησή τους να σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχόν παγίδες ή λάθη.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πανελλήνιες 2024: Από την Τρίτη έως τις 18 Ιουλίου η υποβολή των Μηχανογραφικών
    Πανελλήνιες 2024: Από την Τρίτη έως τις 18 Ιουλίου η υποβολή των Μηχανογραφικών

    Αύριο, Τρίτη (9/7) θα μπορούν να υποβάλουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο οι μαθητές και μαθήτριες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Η διαδικασία υποβολής θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη (18/7) στις 24:00.

    Ειδικότερα, οι υποψήφιοι και υποψήφιες, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν αποκτήσει ή που θα αποκτήσουν, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει διαμορφωθεί για την υποβολή (ΚΛΙΚ ΕΔΩ). Έπειτα επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ.

    Όσοι υποψήφιοι και υποωήφιες δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, πρέπει να απευθυνθούν στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας είτε τις δύο επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου.

    Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειο, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του Μ.Δ. με την επιλογή «Ξέχασα τον Κωδικό Ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

    Αναλυτικές λεπτομέρειες και οδηγίες στην σχετική εγκύκλιο ΕΔΩ.

    Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι/ες

    1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
    2. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των Μ.Δ. και Π.Μ.Δ. είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.
    3. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά τις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε Λυκείου και επιπλέον την Παρασκευή 12-7-2024 και την Πέμπτη 18-7-2024.
    4. Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2024, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

    Βεβαίωση Συμμετοχής για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ 2024

    Από την Τρίτη 9-7-2024 θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα εκτύπωσης Βεβαιώσεων Συμμετοχής για όσους συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ.

    Η Βεβαίωση Συμμετοχής περιλαμβάνει τους γραπτούς βαθμούς όλων των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας, Προσανατολισμού ή Ειδικότητας και Ειδικά-Μουσικά Μαθήματα).

    Οι υποψήφιοι μπορούν να παραλαμβάνουν τη βεβαίωση συμμετοχής τους από το ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Μηχανογραφικό: Οι προθεσμίες για την κατάθεση από Έλληνες στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου
    Μηχανογραφικό: Οι προθεσμίες για την κατάθεση από Έλληνες στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου

    Μια ευκαιρία να σπουδάσουν δωρεάν στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου έχουν και οι Έλληνες που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις της χώρας μας φέτος. Οι αιτήσεις πρέπει να γίνουν από τις 17 μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι τις02 Αυγούστου 2024.

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λευκωσία, και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λεμεσό, ενημερώνουν όλους τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους φοιτητές και φοιτήτριες από Ελλάδα, ότι θα πρέπει να συμπληρώσουν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ την αίτηση εισδοχής www.ucy.ac.cy/panelliniesexaminations, από τις 17 μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 (13:00). Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι υποψήφιοι, οι οποίοι εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο στα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου το 2024, το 2023 ή το 2022. Οι υποψήφιοι πρέπει να ανεβάσουν μαζί με την αίτησή τους, τα εξής πιστοποιητικά, σαρωμένα, σε μορφή PDF:

    • Αστυνομική ταυτότητα (δύο όψεις)
    • Απολυτήριο Λυκείου
    • Βεβαίωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις όπου να φαίνονται τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα με τη βαθμολογία τους καθώς και τα Ειδικά Μαθήματα για τα Τμήματα που απαιτούνται.

    Υπολογισμός Μορίων

    Όσοι υποψήφιοι έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το 2024, θα πρέπει να καταχωρήσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα, τον μέσο όρο της βαθμολογίας των 4 πανελλαδικών εξεταζόμενων μαθημάτων στα οποία έχουν εξεταστεί, όπως φαίνεται στο πιο κάτω παράδειγμα. Σύνολο Μορίων = (Μάθημα 1 + Μάθημα 2 + Μάθημα 3 + Μάθημα 4)*0,25 .Σημειώνεται ότι η βαθμολογία των Ειδικών Μαθημάτων δεν συνυπολογίζεται στον υπολογισμό των Μορίων. Επισημαίνεται πως η ίδια μεθοδολογία υπολογισμού των Μορίων θα εφαρμοστεί και για τους/τις υποψήφιους/ες που παρακάθισαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το 2023 και 2022.

    Πληροφορίες

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν τις πληροφορίες για την αίτηση καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη στέγαση, τη σίτιση και τις παρεχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία υποτροφίες και επιδόματα, από τις ιστοσελίδες των Πανεπιστημίων :

    • Πανεπιστήμιο Κύπρου

    www.ucy.ac.cy/aasw/studies/undergraduate-studies/upopsifioi-apo-ellada/

    • Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

    www.cut.ac.cy/studies/admissions/bachelor-programmes-admissions/greeks/

    Μπορούν επίσης να τις εξασφαλίσουν από το Σπίτι της Κύπρου, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, ΤΚ 105 57 Σύνταγμα, τηλ. 210 373 4934/915/913) και από το Γενικό Προξενείο Κύπρου στη Θεσσαλονίκη (Λεωφόρος Νίκης 37, ΤΚ 54013, τηλ. 231 026 0611/0697). Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις ιστοσελίδες των δυο Πανεπιστημίων μέχρι τις 02 Αυγούστου 2024 και θα κοινοποιηθούν επίσης, τόσο στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, όσο και στο Προξενείο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη.

    Κενές θέσεις και πρόσθετες κατανομές

    Σε περίπτωση που κάποιες θέσεις δεν συμπληρωθούν από την 1η κατανομή, δύναται να πραγματοποιηθεί και 2η κατανομή. Σχετική ανακοίνωση αναρτάται στα τέλη Αυγούστου και σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα λαμβάνουν όλοι/ες οι υποψήφιοι/ες της αρχικής κατανομής. Στη 2η κατανομή δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι/ες συμμετείχαν στην 1η κατανομή. Η 2ηκατανομή γίνεται για αυτούς/ές που επιθυμούν να βελτιώσουν τη θέση τους ή για να εξασφαλίσουν θέση σε Τμήματα των Πανεπιστημίων.

    Στέγαση

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει Φοιτητική Εστία δυναμικότητας 208 δωματίων, στην Πανεπιστημιούπολη. Σαράντα (40) συνολικά δωμάτια κατανέμονται σε προπτυχιακούς/ες και μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες από Ελλάδα και Έλληνες/ίδες της διασποράς. Είκοσι πέντε (25) από αυτά κατανέμονται σε Πρωτοετείς Προπτυχιακούς/ές και

    Μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες από Ελλάδα και Έλληνες/ίδες της Διασποράς (20 σε προπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες της Α’ κατανομής, 2 σε προπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες της Β’ κατανομής και 3 σε πρωτοετείς μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες από Ελλάδα). Η κατανομή γίνεται με βάση καθορισμένα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Λόγω του περιορισμένου αριθμού δωματίων, το Γραφείο Στέγασης της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ετοιμάζει παράλληλα κατάλογο με ανακοινώσεις για ιδιωτικά διαμερίσματα /οικίες προς ενοικίαση. Όσοι/ες προπτυχιακοί/ές και μεταπτυχιακοί/ές πρωτοετείς φοιτητές/τριες ενδιαφέρονται για διαμονή στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Κύπρου για το ακαδημαϊκό έτος 2024/25, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://applications.ucy.ac.cy/forms/main, εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας εισδοχής στα Πανεπιστήμια της Κύπρου.

    Σημειώνεται ότι για διαμονή στη Φ. Εστία του Πανεπιστημίου Κύπρου για τους/τις προπτυχιακούς/ες πρωτοετείς φοιτητές/τριες της B’ κατανομής, οι ενδιαφερόμενοι/ες θα μπορούν να υποβάλουν και πάλι αίτηση ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στον πιο πάνω σύνδεσμο εντός (2) εργάσιμων ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισδοχής όλων των κατανομών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ucy.ac.cy/aasw/student-welfare/housing-office/applying-for-accommodation/.

    Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεργάζεται με τη φοιτητική εστία Απολλώνια στη Λεμεσό και διαθέτει στο κτίριο αυτό είκοσι (20) στούντιο σε πρωτοετείς προπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες από Ελλάδα, σε επιδοτημένη τιμή (350 ευρώ/μήνα), με κριτήριο τη σειρά υποβολής ενδιαφέροντος (first come first served) και ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα κληθούν (με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κατανομής θέσεων), να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για στέγαση μέσω ηλεκτρονικής φόρμας. Η ρύθμιση αυτή ισχύει για το πρώτο χρόνο φοίτησης. Για τα επόμενα χρόνια σπουδών η κατανομή δωματίων σε φοιτητές γίνεται στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων. Για φοιτητές, που εξασφαλίζουν θέση στα προγράμματα της Σχολής Διοίκησης, Τουρισμού και Φιλοξενίας που έχει έδρα την Πάφο, το Πανεπιστήμιο συνεργάζεται με τη φοιτητική εστία του Δήμου Πάφου και εφαρμόζει αντίστοιχες πολιτικές. Φοιτητές, που για οποιοδήποτε λόγο δεν εξασφαλίζουν δωμάτιο εστίας και συγκεντρώνουν τουλάχιστον 12 μόρια κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, εφόσον ενοικιάσουν ιδιωτικά δικαιούνται από το Πανεπιστήμιο επίδομα ενοικίου ύψους €250 το μήνα για περίοδο 10 μηνών κάθε χρόνο.

    Επιπρόσθετα, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο διατηρεί ένα κατάλογο ιδιωτικών ενοικιαζόμενων κατοικιών/ διαμερισμάτων/ δωματίων, ο οποίος ανανεώνεται διαρκώς ενώ προσφέρει βοήθεια και καθοδήγηση μέσω του Γραφείου Στέγασης, με το οποίο οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν αποστέλλοντας μήνυμα στο [email protected] .Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη στέγαση παρατίθενται στην ιστοσελίδα www.cut.ac.cy/students/accommodation

    Κάθε χρόνο, η Κυπριακή Κυβέρνηση παραχωρεί σε φοιτητές/τριες από Ελλάδα, επτά (7) υποτροφίες για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και έξι (6) υποτροφίες για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ύψους €3.500 περίπου η κάθε µία, µε βάση τη βαθμολογία που επιτυγχάνουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για ανανέωση της υποτροφίας για το επόμενο έτος, είναι η διατήρηση συνολικού μέσου σταθμικού Μέσου Όρου των προηγούμενων 2 εξαμήνων τουλάχιστον 6.50 (Λίαν Καλώς).

    Κάθε εξάμηνο, η Κυπριακή Κυβέρνηση προσφέρει επίδομα σίτισης σε όλους τους Έλληνες υπηκόους ή Έλληνες της Διασποράς ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, νοουμένου ότι οι οικογένειές τους διαμένουν στο εξωτερικό και δεν τους έχει παραχωρηθεί υποτροφία από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Οι φοιτητές και φοιτήτριες από Ελλάδα, οι οποίοι/ες πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο, δικαιούνται επίδομα σίτισης για όσο διάστημα διαρκούν οι σπουδές τους. Το επίδομα σίτισης ανέρχεται στα €7,00 ημερησίως για κάθε εργάσιμη μέρα του ακαδημαϊκού έτους. Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, πιστώνεται με το σχετικό ποσό η κάρτα κάθε φοιτητή/φοιτήτριας στην αρχή κάθε εξαμήνου από το Γραφείο Φοιτητικής Ζωής (Πανεπιστήμιο Κύπρου www.ucy.ac.cy/sitisi).

    Σε ό,τι αφορά το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι δικαιούχοι/ες φοιτητές/τριες από Ελλάδα, λαμβάνουν το επίδομα σίτισης σε μορφή εμβάσματος στον προσωπικό τους τραπεζικό λογαριασμό, στο τέλος κάθε εξαμήνου, δηλαδή κάθε Δεκέμβριο και Μάιο. Πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών των δύο Πανεπιστημίων υπάρχουν στις ιστοσελίδες http://www.ucy.ac.cy (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και www.cut.ac.cy (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου). Πέραν της αίτησης εισδοχής που είναι κοινή για τα δύο Πανεπιστήμια, οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστές αιτήσεις για στέγαση στις φοιτητικές εστίες, σίτιση, υποτροφίες και άλλα επιδόματα στο αντίστοιχο Πανεπιστήμιο .

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πανελλαδικές 2024: Ξεκινά η υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων στις 8 ή 9 Ιουλίου
    Πανελλαδικές 2024: Ξεκινά η υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων στις 8 ή 9 Ιουλίου

    Πώς θα λειτουργήσουν τα Λύκεια για την υποστήριξη της διαδικασίας

    Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου – ή την Τρίτη 9 – ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες, η προθεσμία για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς και του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.) για την εισαγωγή στα Δ.Ι.Ε.Κ.
    Το χρονικό διάστημα, που συνήθως ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας για την υποβολή των μηχανογραφικών, είναι δέκα ημέρες.
    Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, έως τις 5/7, αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες στα Ειδικά Μαθήματα, οι εξετάσεις των οποίων ολοκληρώθηκαν στις 28/6.
    Οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password), θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

    Σε πρώτη φάση, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μελετήσουν και να επεξεργαστούν το Μ.Δ. και να κάνουν προσωρινές προτιμήσεις μέσω της Προσωρινής Αποθήκευσης Μηχανογραφικού πριν προχωρήσουν στην τελική υποβολή του Μηχανογραφικού το αργότερο σε ημερομηνία που θα ορισθεί από το υπουργείο Παιδείας.
    Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ε.Β.Ε. κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης, όπου απαιτείται, και της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ).

    Μετά την υποβολή του Μ.Δ. για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ. και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

    Πώς θα λειτουργήσουν τα Λύκεια (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) τις ημέρες που τρέχει η προθεσμία για την υποβολή των μηχανογραφικών

    Προκειμένου να υποστηριχθεί η ηλεκτρονική υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) ή/και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.) από τα λύκεια, τον Ιούλιο, όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ - ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη εφημερία - θα λειτουργήσουν επιπλέον μάλλον δύο ημέρες.
    Οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα σχολεία τους είτε τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας, είτε τις δύο επιπλέον – εκτός αν οριστεί κάτι διαφορετικό.

    Τις συγκεκριμένες ημέρες, ο (Υπο)Διευθυντής και ένας εκπαιδευτικός για το χειρισμό της ηλεκτρονικής εφαρμογής του μηχανογραφικού δελτίου θα μπορεί να επιτρέψει στους υποψηφίους να αποκτήσουν password (σε περίπτωση απώλειας ή παράλειψης δημιουργίας) και να συντονίζει τους υποψηφίους, για να οριστικοποιήσουν το Μ.Δ.

    Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειό τους τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας ή τις δύο (2) επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του Μ.Δ. με την επιλογή «Υπενθύμιση κωδικού ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

    Ποιοι δικαιούνται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο

    Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούν να υποβάλουν:

    - Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2024, και εφόσον ήδη κατέχουν ή απέκτησαν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

    - Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2022 ή 2023, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Συγκεκριμένα, για τους υποψηφίους του 10% έτους 2022 ισχύει η Ε.Β.Ε., όπως διαμορφώθηκε το 2022, ενώ για τους υποψηφίους του 10% έτους 2023 ισχύει η Ε.Β.Ε., όπως διαμορφώθηκε το 2023.

    Σχετικά με την υποβολή του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου

    Όσον αφορά στο Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή στα ΔΙΕΚ, οι υποψήφιοι στην ίδια αποκλειστική προθεσμία με τον ίδιο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), μπορούν να υποβάλουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για τα Δημόσια ΙΕΚ.

    Εντός της ίδιας προθεσμίας, αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το παράλληλο μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει Αναίρεση Οριστικοποίησης μέσα από την ίδια την εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του. Όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσει ξανά ΕΝΤΟΣ της ίδιας προθεσμίας.

    Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής

    Οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα βρίσκονται στην εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) στο μενού «Χρήσιμα Έγγραφα», προκειμένου οι υποψήφιοι οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 τόσο των ΓΕΛ όσο και των ΕΠΑΛ να ενημερωθούν.

    Υπενθυμίζεται ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές, που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α Ειδικό/-ά Μάθημα/-τα ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.

    Επισημαίνεται ότι μαζί με τις Ε.Β.Ε. θα εμφανίζονται και ο συντελεστής της κάθε Ε.Β.Ε., το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα – και τέλος ο αντίστοιχος συντελεστής Ε.Β.Ε. Ειδικού Μαθήματος.

    Γενικές Πληροφορίες

    1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

    2. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των Μ.Δ. και Π.Μ.Δ. είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.

    3. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά τις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε Λυκείου και επιπλέον σε δύο ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.

    4. Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2024, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch