Εκπαίδευση

Φροντιστήρια Καίσαρης: Σχόλιο και απαντήσεις για την Ιστορία

Φροντιστήρια Καίσαρης: Σχόλιο και απαντήσεις για την Ιστορία

Πέφτει σήμερα η αυλαία των Πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους της Ο.Π Ανθρωπιστικών Σπουδών που εξετάζονται στο μάθημα της Ιστορίας. Τα θέματα στο σύνολό τους είναι διατυπωμένα με σαφήνεια, καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της ύλης και απαιτούσαν κριτική σκέψη από τους υποψηφίους και στις δύο ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα οι ερωτήσεις είχαν διατυπωθεί με σαφήνεια, ωστόσο προϋπέθεταν πλήρη αφομοίωση της διδαχθείσας ύλης.

Στη δεύτερη ομάδα, στα θέματα Γ1 και Δ1, που αφορούν στον σχολιασμό πηγών, δόθηκαν κατανοητά κείμενα που ωστόσο για την ουσιαστική επεξεργασία τους απαιτούσαν την καλή προετοιμασία και καλή διαχείριση του χρόνου από τους μαθητές.

Συγκριτικά με τα περσινά, τα σημερινά θέματα χαρακτηρίζονται αντίστοιχης ποιότητας και ανάλογου βαθμού δυσκολίας. Καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι δεν θα συναντήσουν ιδιαίτερες δυσκολίες.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΘΕΜΑ Α1

α. σελ. 140 - 141 «Τον Ιούλιο του 1914...γεωργικό κλήρο»

β.σελ.140 «Το Νοέμβριο του 1919...συνθήκης»

γ.σελ 96 «Η συνθήκη των Σεβρών...απτή πραγματικότητα»

σελ 144 «Τον Ιούλιο του 1920... στην Ελλάδα»

ΘΕΜΑ Α2

α. Σ

β. Σ

γ. Σ

δ. Λ

ε. Λ

ΘΕΜΑ Β1

Σελ. 50 -51 «Το Νοέμβριο του 1920...συνέπειες της»

ΘΕΜΑ Β2

α. σελ. 46 «Οι διαφορές του αγροτικού προβλήματος...εργατικής ιδεολογίας στη χώρα»

β.σελ.46 «Στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου...κόμμα Ελλάδος»

ΟΜΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

ΘΕΜΑ Γ1

α. Σχολικό βιβλίο σελ. 149 -151 «Στις 24 Ιουλίου...περιοχών»

Στοιχεία από πηγές

Κείμενο Α

- Το κριτήριο για μια ανταλλαγή υπήρξε η θρησκεία. Τουρκόφωνοι ελληνορθόδοξοι και ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι βρέθηκαν, παρά τη θέλησή τους, σε χώρες που ήταν ξένες στα ήθη και στη γλώσσα τους.

Κείμενο Β

- Το φθινόπωρο του 1922, η Ελλάδα ήταν εκείνη που είχε άμεση ανάγκη μιας συμφωνημένης υποχρεωτικής ανταλλαγής.

β. Σχολικό βιβλίο σελ. 151-152 «Η πραγματικότητα όμως...ελληνικού κράτους»

Στοιχεία από πηγές

Όλες οι πηγές είναι δευτερογενείς.

Κείμενο Α

-Ο Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι συνίσταται σε μια συμφωνία προβλέπουσα την απέλαση του μουσουλμανικού πληθυσμού από την Ελλάδα μετά την εκδίωξη των Ελλήνων από την Τουρκία.

Κείμενο Β

-Ο Βενιζέλος αποδεχόταν την ανταλλαγή μόνο για αποτρέψει μία έκβαση ακόμη πιο βλαπτική για τα ελληνικά συμφέροντα: τη μονομερή απογύμνωση και εκδίωξη ή εξόντωση ελληνικών πληθυσμών.

-Οι ελληνικοί πληθυσμοί είχαν εγκαταλείψει το έδαφος της Τουρκίας.

-Χωρίς συμφωνία υποχρεωτικής ανταλλαγής, ήταν αδύνατο να εκδιωχθούν ώστε να χρησιμέψουν οι ακίνητες περιουσίες τους για την αποκατάσταση μεγάλου μέρους των Ελλήνων προσφύγων από την Τουρκία.

Κείμενο Γ

-Ο Βενιζέλος προτείνει στην προσεχή συνδιάσκεψη την υποχρεωτική προσφυγή στην ανταλλαγή των πληθυσμών, ελληνικού και τουρκικού. Η προσέγγιση του χειμώνα θα καταστήσει την επίλυση του προβλήματος της κατοικίας των προσφύγων δυσχερέστερη ακόμη και από εκείνη του ανεφοδιασμού τους. Παρακαλεί επίμονα να προβούν στη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου προκειμένου να επιτευχθεί η έναρξη της μετακινήσεως των πληθυσμών πριν από την υπογραφή της ειρήνης.

ΘΕΜΑ Δ΄

α. σελ. 42 – 43 «Αργότερα όμως η διεύρυνση του ελληνικού κράτους...τεχνητές ελλείψεις»

β. σελ 43 «Οι πρακτικές αυτές...μεγάλων εκτάσεων»

σελ. 81 «Στα εδάφη της Θεσσαλίας..βελτίωση της θέσης τους»

Στοιχεία από πηγές

ΚΕΙΜΕΝΟ Α

α) -Εμφανίστηκε το πρόβλημα της μεγάλης ιδιοκτησίας με κέντρο τις απελευθερωμένες περιοχές της Θεσσαλίας και Άρτας.

-Δικαιούχοι των τσιφλικιών δεν ήταν πια οι επαρχιακοί προύχοντες και κοτζαμπάσηδες, αλλά οι Έλληνες χρηματιστές της διασποράς.

β) σελ. 43 «Οι πρακτικές αυτές δημιούργησαν εντάσεις … μουσουλμάνοι ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων»

ΚΕΙΜΕΝΟ Α

-Η Κυβέρνηση Τρικούπη ευνόησε της συγκρότηση μεγάλης ιδιοκτησίας.

-Ο Τρικούπης υποχρεώθηκε να καλύψει πλήρως την επιχείρηση των πλούσιων ομογενών για την τσιφλικοποίηση της Θεσσαλίας, τόσο από νομική και δικαστική άποψη, όσο και από άποψη οικονομικής πολιτικής. Το βασικό επιχείρημα που έπεισε τον Τρικούπη να ακολουθήσει αυτή την πολιτική ήταν η ιδιότητα των νέων αγοραστών των κτημάτων.»

ΚΕΙΜΕΝΟ Β

-Ο Δηλιγιάννης, αντίθετα, αμέσως μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας είχε καταθέσει νομοσχέδια για τη χορήγηση γης στους αγρότες, για τη δημιουργία ταμείων αγροτικής πίστης και για τη ρύθμιση της σχέσης μεταξύ τσιφλικάδων και αγροτών, τα οποία όμως προσέκρουαν στην αντίσταση των μεγαλογαιοκτημόνων και των Τρικουπικών.

ΚΕΙΜΕΝΟ Γ

-Η συνεχής όξυνση των κοινωνικών συγκρούσεων και η ενίσχυση της θέσης των κολίγων και των υποστηρικτών τους ώθησε την επόμενη κυβέρνηση Θεοτόκη να καταθέσει, το 1906, ένα νέο νομοσχέδιο που περιόριζε και πάλι ουσιωδώς τα δικαιώματα των κολίγων. Παρά ταύτα, και αυτή η συμβιβαστική λύση συνάντησε την αντίδραση των γαιοκτημόνων και εγκαταλείφθηκε.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Vendras