Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021 13:38

Πανελλαδικές 2021: Με «γρίφους» η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου για τους υποψηφίους

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οδηγός για «έξυπνη» συμπλήρωση του φετινού Μηχανογραφικού Δελτίου

Μπορεί οι Πανελλαδικές 2021 να ολοκληρώθηκαν για τον κύριο όγκο των υποψηφίων αλλά η φετινή χρονιά φαίνεται ότι θα εξελιχθεί με αργούς ρυθμούς και με μεγαλύτερο άγχος για τους χιλιάδες υποψήφιους, που διεκδικούν μια θέση στα ΑΕΙ της χώρας με το μηχανογραφικό δελτίο αποτελεί άσκηση για «δυνατούς λύτες».

Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να ορίσει τις τεχνικές λεπτομέρειες με σχετική εγκύκλιο καθώς ακόμη υπάρχουν «θολά» σημεία, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει καθυστέρηση τόσο στην ανακοίνωση των βαθμολογιών όσο και στις προθεσμίες για την κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι θα περιμένουν έως τις 20 Ιουλίου προκειμένου να μάθουν τους βαθμούς τους, οι οποίοι θα σταλούν και με sms. Και όλα αυτά διότι η εφαρμογή στην πράξη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) αλλά και του παράλληλου μηχανογραφικού για την εισαγωγή στα ΙΕΚ, έχουν προκαλέσει και πολλά τεχνικά ζητήματα τα οποία ακόμη δεν έχουν απαντηθεί για τους υποψήφιους.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το ερώτημα, εάν το ίδιο το «σύστημα» θα αποκλείει αυτόματα τμήματα στο μηχανογραφικό τα οποία ο υποψήφιος δε θα δικαιούται να συμπληρώσει διότι δε θα έχει «πιάσει» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) ή αυτό θα είναι κάτι που θα πρέπει να το κάνουν μόνοι τους οι υποψήφιοι έχοντας πρώτα υπολογίσει τα μόρια τους και έχοντας γνώση ποια είναι η ΕΒΕ για κάθε τμήμα που τον ενδιαφέρει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως προφανώς και όλα τα ζητήματα, που προκύπτουν θα λυθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και συνεπώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα δώσει οδηγίες ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό με ηρεμία καθώς από αυτό κατά κάποιο τρόπο κρίνεται και το επαγγελματικό τους μέλλον.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τα τεχνικά θέματα υπάρχει και η ουσία της σωστής συμπλήρωσης του μηχανογραφικού. Άρα ακόμη και αυτή τη στιγμή το σωστό θα ήταν οι νέοι, που έχουν ολοκληρώσει τις εξετάσεις να επιδοθούν σε μια έρευνα για τα τμήματα, που ενδιαφέρονται: Ποιο ακριβώς είναι το περιεχόμενο σπουδών τους, ποια μαθήματα απαιτούνται για το πτυχίο, ποια είναι τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, ποια μεταπτυχιακά διαθέτουν και φυσικά σε ποια πόλη βρίσκονται και αν μπορούν οι γονείς ν΄ ανταποκριθούν στα έξοδα της διαμονής σε πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία και βέβαια εάν δικαιούνται μετεγγραφή.

Συνεπώς, όταν ανακοινωθούν οι βαθμολογίες και η ΕΒΕ για τα τμήματα, πρέπει ν΄ ακολουθήσει μια σχετική συζήτηση με τους γονείς και σίγουρα με κάποιους ειδικούς οι οποίοι έχουν τις γνώσεις να βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους ώστε να κάνουν σωστά όλες τις κινήσεις. Για την ώρα πρέπει επίσης όλοι οι μαθητές να προμηθευτούν από τα λύκεια τους έως και την Τετάρτη 30 Ιουνίου τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή του μηχανογραφικού τους.

Οι κανόνες για τη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι μια δύσκολη διαδικασία και απαιτεί μεγάλη προσοχή, σοβαρή σκέψη και εκτίμηση πολλών παραμέτρων. Για τους λόγους αυτούς κανείς δεν πρέπει να βιαστεί καθώς με αυτή την «τελική πράξη» σε μεγάλο βαθμό καθορίζει και το μέλλον του. Και φυσικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η προθεσμία που θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δε θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Βήμα – βήμα η κατάθεση του Μηχανογραφικού

1. Με τον προσωπικό κωδικό σας θα μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr , μελετήστε το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο μπορείτε να κάνετε κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση). Αυτό θα γίνει όταν το υπουργείο κάνει τις ανακοινώσεις για τις προθεσμίες κατάθεσης του μηχανογραφικού.

2. Για να συμπληρώσετε το μηχανογραφικό αρχικά θα λάβετε υπόψη σας τις πραγματικές σας επιθυμίες και τους βαθμούς σας και φέτος αναγκαστικά την ΕΒΕ. Προσοχή σε καμία περίπτωση μη δώσετε βαρύτητα στις εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων. Σχεδόν πάντα η πορεία των βάσεων είναι απρόσμενη και πολλοί υποψήφιοι έμειναν έξω από σχολές, που θα ήθελαν διότι παραπλανήθηκαν από τις προβλέψεις .

3. Συζητήστε με την οικογένεια σας ,κατά πόσο μπορεί ν΄ ανταποκριθεί οικονομικά στην περίπτωση που εισαχθείτε σε σχολή μακριά από το σπίτι. Είναι κρίμα να «κατακτήσετε» μια σχολή στην οποία δεν θα μπορέσετε ποτέ να φοιτήσετε .

4. Ψάξτε με την βοήθεια των ειδικών (σύμβουλοι σταδιοδρομίας) κρυμμένες «ευκαιρίες» στα μηχανογραφικά δελτία με τμήματα, κυρίως στην Περιφέρεια τα οποία είναι σχετικά καινούργια αλλά έχουν μέλλον .

5. Πολλοί υποψήφιοι απορρίπτουν ορισμένα τμήματα με μοναδικό κριτήριο την «άγνωστη» ονομασία τους και δεν μπαίνουν καν στον κόπο είτε να εξετάσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα είτε να δουν τα προγράμματα σπουδών τους. Δεν είναι απίθανο κάποια τμήματα να κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις ή να οδηγούν σε επαγγέλματα με αξιόλογο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας ή σε κλάδους στους οποίους ενδεχομένως δεν παραπέμπει άμεσα η ονομασία τους. Καλό θα ήταν πάντα να κοιτάζετε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Πρέπει να ξέρετε πάντα, που θα σας οδηγήσει ένα πτυχίο .

6. Ο αριθμός δίπλα σε κάθε τμήμα είναι η δήλωση επιθυμίας μας, που πρακτικά σε συνδυασμό με τα μόριά μας είναι τα στοιχεία που αξιολογούνται για την εισαγωγή μας σε κάθε τμήμα. Συνεπώς η αρίθμηση πρέπει να είναι προσεκτική και να εκφράζει πράγματι την επιθυμία μας. Καλό θα ήταν να δηλώσετε όλα τα τμήματα στα οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση .

7. Δεν πρέπει να παρασυρθείτε από ενδεχόμενη υψηλή ή χαμηλή βαθμολογία που μπορεί να συγκεντρώθηκε στις εξετάσεις . Το ότι έχετε συγκεντρώσει πολλά μόρια δεν είναι λόγος για να δηλώσετε μόνο 2-3 σχολές στο μηχανογραφικό σας. Το ίδιο ισχύει και αν συγκεντρώσατε λίγα μόρια. Διασφαλίστε πως, είτε στα υψηλά είτε στα χαμηλά βαθμολογικά επίπεδα, έχετε δημιουργήσει ένα μηχανογραφικό που καλύπτει πολλά σενάρια αυξομειώσεων των βάσεων.

8. Όσοι ενδιαφέρονται ή νομίζουν ότι μπορούν να πάρουν μετεγγραφή καλό θα ήταν να μελετήσουν τη σχετική νομοθεσία διότι υπάρχουν σοβαρές προυποθέσεις .

9. Ταυτόχρονα απολύτως απαραίτητο είναι να δείτε (υπάρχουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας) τις αντιστοιχίες των τμημάτων . Εκεί θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν κάποια τμήματα τα οποία δεν έχουν αντιστοίχιση με άλλα κεντρικών ΑΕΙ και συνεπώς δεν θα μπορείτε να πάρετε μετεγγραφή .

10. Πολλά πανεπιστήμια , φροντιστήρια αλλά και σύμβουλοι σταδιοδρομίας αυτές τις μέρες ασχολούνται αποκλειστικά με την κατάθεση των μηχανογραφικών. Καλό θα ήταν να ζητήσετε τη βοήθειά τους . Αξίζει τον κόπο διότι έχουν γνώσεις τις οποίες δεν διαθέτουν γονείς και παιδιά .

10.Μόνο μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ)

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021 12:52

Σχετικά Άρθρα

  • Πανελλήνιες 2024: Αύριο Πέμπτη η τελευταία ημέρα για την υποβολή Μηχανογραφικού
    Πανελλήνιες 2024: Αύριο Πέμπτη η τελευταία ημέρα για την υποβολή Μηχανογραφικού

    Μέχρι τα μεσάνυκτα της Πέμπτης 18 Ιουλίου, θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής Μηχανογραφικών Δελτίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ).

    Έως τότε, οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται τη σχετική πλατφόρμα, στη διεύθυνση ΕΔΩ και, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας (password), μπορούν να επιλέγουν την επεξεργασία Μηχανογραφικού ή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου και να προχωρούν στην οριστικοποίησή του.

    Στους υποψηφίους προτείνεται να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

    Επιπλέον, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι η προθεσμία υποβολής των Μηχανογραφικών και Παράλληλων Μηχανογραφικών Δελτίων είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.

    Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά αύριο, Πέμπτη 18 Ιουλίου.

    Πηγή: cnn.gr

  • Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 - Τελευταίες ημέρες για την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου
    Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 - Τελευταίες ημέρες για την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου

    'Ανοιξε την περασμένη εβδομάδα η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή Μηχανογραφικών Δελτίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ). Μέσα σε δέκα ημέρες συνολικά, μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, οι υποψήφιοι καλούνται να κάνουν τις επιλογές τους.

    Η συμπλήρωση και υποβολή του Μηχανογραφικού είναι μία διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική και μάλιστα, ορισμένοι εκπαιδευτικοί αναλυτές επιμένουν ότι έχει βαρύτητα ανάλογη με εκείνη των ίδιων των εξετάσεων. Για αυτόν τον λόγο, οι επιλογές πρέπει να γίνουν μετά από σκέψη και έρευνα.

    Μετά τη διαδικασία υποβολής των Μηχανογραφικών, θα «ανοίξει» ο δρόμος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για τους 90.416 υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές, διεκδικώντας μία από τις 68.851 διαθέσιμες θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα, δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές των βάσεων εισαγωγής στο 1ο, το 3ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, των Σπουδών Υγείας, Οικονομίας και Πληροφορικής, αντίστοιχα. Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Σπουδών αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων, της τάξεως των 200 έως 300 μορίων.

    Το πρώτο βήμα

    Σίγουρα, με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, οι επιλογές των υποψηφίων είναι σε κάποιο βαθμό περιορισμένες, αφού μπορούν να επιλέξουν μόνο σχολές και τμήματα των οποίων η ΕΒΕ είναι ίση ή μεγαλύτερη των βαθμολογικών επιδόσεών τους.

    Επιπλέον, η κατάταξη των σχολών και των τμημάτων βάσει βάσεων εισαγωγής προηγούμενων ετών, είναι ένας τρόπος να αντιληφθεί κάποιος τη δημοφιλία, αλλά και την προοπτική κάποιων από αυτά. Ωστόσο, όπως αναφέρουν συχνά οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι επαγγελματικής σταδιοδρομίας, η βάση εισαγωγής δεν αποτελεί αξιόπιστο κριτήριο για την αξία της, ενώ δεν λαμβάνει καθόλου υπ' όψιν τους παράγοντες που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες ενός υποψηφίου.

    Βασικό πρώτο βήμα, λοιπόν, πριν καταλήξει ένας υποψήφιος στις τελικές του επιλογές είναι η έρευνα για το περιεχόμενο και την ποιότητα των σπουδών.

    Πιο συγκεκριμένα, είναι πολύ σημαντικό οι υποψήφιοι να μελετήσουν τα προγράμματα σπουδών, δηλαδή τα μαθήματα, αλλά και τις απαιτήσεις (πχ. Μαθήματα ανά εξάμηνο, εργαστήρια, υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, τρόποι εξέτασης μαθημάτων), ώστε να δουν εάν ένα τμήμα ή σχολή είναι πραγματικά μέσα στο φάσμα των ενδιαφερόντων και των δυνατοτήτων τους.

    Σημαντικοί παράγοντες αξιολόγησης, που πρέπει να συνυπολογιστούν, είναι το κατά πόσο είναι σύγχρονο το πρόγραμμα σπουδών, οι συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα μεταπτυχιακά προγράμματα που μετέπειτα μπορούν να συμβάλλουν στη μετέπειτα εξειδίκευση ή επανειδίκευση, η ακαδημαϊκή ποιότητα των καθηγητών (δημοσιεύσεις, ακαδημαϊκή δραστηριότητα), καθώς επίσης και η αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και άλλους διεθνούς οργανισμούς.

    Επιλογές χωρίς προκαταλήψεις

    Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να έχουν κατά νου οι υποψήφιοι είναι ότι πέραν της σχολής στην οποία θα εισαχθούν, είναι πολύ βασικό να έχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας σε αυτήν, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν προσωπικά και επαγγελματικά στη συνέχεια.

    Για αυτό, τα αποτελέσματα της έρευνας που θα κάνουν οι υποψήφιοι θα πρέπει να ιδωθούν χωρίς «χρωματιστά γυαλιά» προκαταλήψεων και στερεοτύπων, αλλά βάσει των πραγματικών ενδιαφερόντων τους, καθώς έχει μεγάλη σημασία να τους αρέσει πραγματικά αυτό που θα σπουδάσουν, χωρίς να προβληματίζονται από τώρα για το επάγγελμα που θα κάνουν στη συνέχεια.

    'Αλλωστε, με τον τρόπο που είναι διαρθρωμένη η αγορά εργασίας σήμερα και συνυπολογίζοντας τις ραγδαίες και άμεσες εξελίξεις που φέρνει η τεχνολογική πρόοδος, η εισαγωγή σε κάποιο συγκεκριμένο τμήμα ή σε κάποια σχολή στην ηλικία των 18 ετών δεν είναι απαραίτητο να προσδιορίσει μία, μοναδική και προκαθορισμένη επαγγελματική διαδρομή. Η εξειδίκευση (upskilling) και επανειδίκευση (reskilling) αποτελούν ήδη βασικό κομμάτι της επαγγελματικής ζωής ενός νέου επιστήμονα ή εργαζόμενου και έτσι, οι επιλογές για σπουδές μετά το πρώτο πτυχίο είναι πολλαπλές.

    Μέχρι πότε

    Η πλατφόρμα michanografiko.it.minedu.gov.gr θα είναι ανοικτή έως τα μεσάνυκτα της Πέμπτης 18 Ιουλίου 2024 (ώρα 23:59).

    Η προθεσμία υποβολής των Μηχανογραφικών και Παράλληλων Μηχανογραφικών Δελτίων είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίησή τους.

    Πώς γίνεται η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου

    Οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται τη σχετική πλατφόρμα, στη διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας (password), μπορούν να επιλέγουν την επεξεργασία Μηχανογραφικού ή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου.

    Αρχικά, οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (επιλέγοντας ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ) και στη συνέχεια να «κλειδώσουν» το τελικό τους Μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ). Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι βλέπουν και μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα, για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεών του είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ελάχιστη βάση εισαγωγής κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών.

    Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στις ΣΑΕΚ (πρώην δημόσια ΙΕΚ)

    Ταυτόχρονα με τη δυνατότητα υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου, υπάρχει και η δυνατότητα υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, για την εισαγωγή στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ - πρώην δημόσια ΙΕΚ).

    Παράλληλο Μηχανογραφικό μπορούν να υποβάλλουν οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024, καθώς επίσης και οι τελειόφοιτοι που απέκτησαν απολυτήριο Λυκείου το 2024, ανεξάρτητα από το αν συμμετείχαν ή όχι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024.

    Το Παράλληλο Μηχανογραφικό αφορά ειδικότητες σε Δημόσιες ΣΑΕΚ που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ή το Υπουργείο Υγείας ή το Υπουργείο Τουρισμού ή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΕΛΓΟ Δήμητρα) ή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΔΠΑ) και αφορούν στο Α' εξάμηνο κατάρτισης χειμερινού εξαμήνου 2024.

    Γενικές οδηγίες και πληροφορίες

    1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
    2. Οι υποψήφιοι που δεν έχουν ήδη αποκτήσει προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και ενδιαφέρονται να υποβάλουν ΜΔ ή/και ΠΜΔ θα πρέπει να απευθυνθούν στο λύκειό τους τις προκαθορισμένες μέρες λειτουργίας τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
    3. Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο λύκειό τους, είτε εναλλακτικά -και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail κατά την απόκτηση του password-, να ορίσουν νέο κωδικό ασφαλείας μέσα από την εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου, με την επιλογή «Ξέχασα τον Κωδικό Ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.
    4. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά τις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε λυκείου και επιπλέον την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Πανελλήνιες: Ανοιχτή η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών από τους υποψηφίους
    Πανελλήνιες: Ανοιχτή η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών από τους υποψηφίους

    Άνοιξε από χθες Τρίτη (9/7) η πλατφόρμα για την κατάθεση μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ).

    Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η πλατφόρμα https://michanografiko.it.minedu.gov.gr είναι προσβάσιμη από σήμερα το πρωί.

    Οι υποψήφιοι μπορούν μέχρι και τις 18 Ιουλίου να υποβάλουν μηχανογραφικό και παράλληλο μηχανογραφικό, για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και δημόσιες ΣΑΕΚ αντίστοιχα».

    Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

    «Ηλεκτρονική υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου ΓΕΛ/ΕΠΑΛ (Μ.Δ) 2024 και Παράλληλου Μηχανογραφικού (Π.Μ.Δ) 2024 – Βεβαίωση Συμμετοχής για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ 2024

    Α. Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.), έτους 2024

    Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ. και Π.Μ.Δ) έτους 2024 ξεκινούν από την Τρίτη 9-7-2024 μέχρι και την Πέμπτη 18-7-2024 και ώρα 24:00.

    Οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει ή που θα αποκτήσουν αυτές τις μέρες, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ.

    Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας είτε τις δύο (2) επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου. Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειο, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του Μ.Δ. με την επιλογή «Ξέχασα τον Κωδικό Ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

    Γενικές Πληροφορίες

    1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

    2. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των Μ.Δ. και Π.Μ.Δ. είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.

    3. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά τις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε Λυκείου και επιπλέον την Παρασκευή 12-7-2024 και την Πέμπτη 18-7-2024.

    4. Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2024, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

    Β. Βεβαίωση Συμμετοχής για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ 2024

    Από την Τρίτη 9-7-2024 θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα εκτύπωσης Βεβαιώσεων Συμμετοχής για όσους συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ. Η Βεβαίωση Συμμετοχής περιλαμβάνει τους γραπτούς βαθμούς όλων των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας, Προσανατολισμού ή Ειδικότητας και Ειδικά-Μουσικά Μαθήματα). Οι υποψήφιοι μπορούν να παραλαμβάνουν τη βεβαίωση συμμετοχής τους από το ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μηχανογραφικό 2024: Ξεκινά η υποβολή στο gov.gr - Tips και οδηγίες
    Μηχανογραφικό 2024: Ξεκινά η υποβολή στο gov.gr - Tips και οδηγίες

    Από σήμερα, Τρίτη 9 Ιουλίου έως και τις 18 Ιουλίου οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2024 θα υποβάλλουν το Μηχανογραφικό 2024 στην ειδική πλατφόρμα michanografiko.it.minedu.gov.gr.

    Ένα βήμα πιο κοντά στα ΑΕΙ της χώρας κάνουν από σήμερα οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2024, μιας και εντός της ημέρας θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr, (michanografiko.it.minedu.gov.gr), στην οποία θα υποβάλλουν το Μηχανογραφικό τους.

    Προς το παρόν η πλατφόρμα δεν είναι ενεργοποιημένη, όμως, θα ανοίξει κατά τη διάρκεια της Τρίτης 9 Ιουλίου.

    Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώνουν τις σχολές που επιθυμούν για 10 ημέρες, έως την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024.

    Εδώ η υποβολή του Μηχανογραφικού 2024

    Χρησιμοποιώντας τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας (password), οι υποψήφιοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση michanografiko.it.minedu.gov.gr (ΕΔΩ) και να επιλέξουν είτε το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είτε το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για την εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

    Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 18 Ιουλίου.

    Οι υποψήφιοι θα μπορούν να μελετήσουν, να επεξεργαστούν και να αποθηκεύσουν προσωρινά το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) πριν προχωρήσουν στην τελική υποβολή του.

    Κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μόνο τα τμήματα για τα οποία πληρούν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), συμπεριλαμβανομένων των Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών, όπου απαιτείται.

    Μετά την τελική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, οι υποψήφιοι μπορούν να κάνουν τροποποιήσεις εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας υποβολής, αλλά μόνο μέσω του σχολείου τους.

    Τι ισχύει με το Παράλληλο Μηχανογραφικό 2024 και ποιοι πρέπει να το προτιμήσουν

    Οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελληνίων οι οποίοι δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό για τα πανεπιστήμια ή πρόκειται σύμφωνα με τους βαθμούς τους να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ που δεν τους ενδιαφέρει ή δεν έχει σοβαρές επαγγελματικές προοπτικές να δείξουν ενδιαφέρον για το Παράλληλο Μηχανογραφικό και μια θέση στα δημόσια ΙΕΚ (από φέτος ονομάζονται ΣΑΕΚ).

    Οι ειδικότητες έχουν ήδη δημοσιευτεί για όλα τα ΙΕΚ της χώρας και οι υποψήφιοι μπορούν να τις δουν και να επιλέξουν ότι τους αρέσει περισσότερο. Το Παράλληλο Μηχανογραφικό θα κατατεθεί μαζί με το «κανονικό» για τα πανεπιστήμια και στις ίδιες προθεσμίες.

    Ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει μέχρι τριάντα (30) συνολικά προτιμήσεις Σ.Α.Ε.Κ. και ειδικοτήτων κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

    Ο τρόπος κατάρτισης των πινάκων κατάταξης και τα κριτήρια επιλογής καθορίζονται στον «Κανονισμό Λειτουργίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» (Β’ 5837/2021) όπως ισχύει.

    Σε περίπτωση ισοβαθμίας εισάγονται όλοι οι υποψήφιοι που ισοβαθμούν. Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου 2024.

    Λεπτομέρειες για την διαδικασία εγγραφής και οι ημερομηνίες εγγραφών θα ανακοινωθούν από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. για τις Σ.Α.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις των Σ.Α.Ε.Κ. αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. και στις Σ.Α.Ε.Κ.

    Παράλληλο μηχανογραφικό μπορείτε να υποβάλετε όσοι:

    • συμμετάσχετε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2024
    • θα είστε τελειόφοιτοι και αποκτήσατε απολυτήριο Λυκείου το 2024, ανεξάρτητα από το αν συμμετείχατε ή όχι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

    Το παράλληλο μηχανογραφικό «λειτουργεί» περίπου όπως και αυτό για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Η σειρά των προτιμήσεών σας (των ΣΑΕΚ και της ειδικότητας) είναι σημαντική, γιατί όταν λήξει η προθεσμία υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού, το Πληροφοριακό Σύστημα με ΑΥΤΟΜΑΤΟ τρόπο προσπαθεί να σας τοποθετήσει ανάλογα με τα μόριά σας σε διαθέσιμη θέση ειδικότητας με την μικρότερη δυνατή σειρά προτίμησης.

    Πώς γίνεται η σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού 2024

    Όπως υπογραμμίζει η Σύμβουλος Σταδιοδρομίας της LABORA, Βασιλική Κουτρούμπα, τα βασικά βήματα για να συμπληρωθεί σωστά το μηχανογραφικό δελτίο είναι τα εξής:

    1. Αυτογνωσία

    Το πρώτο – και συχνά πιο δύσκολο βήμα – είναι να καταλάβετε ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας (τι σας αρέσει να κάνετε), οι ικανότητές σας (τι μπορείτε να κάνετε καλά) και τι πραγματικά σας εμπνέει (τι σας δίνει κίνητρο). Όσο πιο πολλά γνωρίζετε για τον χαρακτήρα, για τα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες και τις επαγγελματικές σας αξίες, τόσο πιο απλή θα γίνει στη συνέχεια η συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Η αυτογνωσία, βέβαια, είναι μία διά βίου διαδικασία, επομένως δεν σταματάει ποτέ.

    2. Πλήρης και έγκυρη πληροφόρηση

    Πριν ξεκινήσετε τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, είναι απαραίτητο να ενημερωθείτε για όλες τις διαθέσιμες επιλογές σπουδών του πεδίου (αν είστε μαθητές ΓΕΛ) ή του τομέα σας (αν είστε μαθητές ΕΠΑΛ). Επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων και των τμημάτων που σας ενδιαφέρουν, διαβάστε τους οδηγούς σπουδών, τα μαθήματα, τις επαγγελματικές προοπτικές και τα επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με φοιτητές ή με τα ίδια τα τμήματα για να λάβετε περισσότερες διευκρινίσεις. Η διαδικασία της πληροφόρησης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί οι πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο, δεν είναι πάντα αξιόπιστες και έγκυρες!

    3. Ιεράρχηση

    Αφού έχετε κάνει μία ολοκληρωμένη έρευνα και έχετε συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, το επόμενο βήμα είναι να ιεραρχήσετε τα τμήματα. Σκεφτείτε ποιες είναι οι κύριες προτιμήσεις σας σε σχέση με τις ομάδες σχολών στις οποίες έχετε καταλήξει. Ποια είναι η επιλογή την οποία θα θέλατε λίγο περισσότερο από την επόμενη; Ενδεχομένως να χρειαστεί να συνεκτιμήσετε και άλλους παράγοντες όπως την πόλη στην οποία βρίσκεται το τμήμα, τις επαγγελματικές προοπτικές, την αντιστοιχία μετεγγραφής και άλλους παράγοντες. Δημιουργήστε μια λίστα με τα τμήματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο και ταξινομήστε τα κατά σειρά προτίμησης.

    4. Πρόχειρο μηχανογραφικό

    Στο διαδίκτυο υπάρχουν διαθέσιμα λογισμικά και προσομοιωτές μηχανογραφικών δελτίων που σας επιτρέπουν να κάνετε πολλές δοκιμές και να δείτε διάφορα σενάρια. Αυτοί οι προσομοιωτές μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τις επιλογές σας και να προετοιμαστείτε!

    5. Προσεκτική συμπλήρωση

    Όταν έρθει η ώρα να συμπληρώσετε το οριστικό μηχανογραφικό, βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα απαραίτητα πεδία και ότι οι προτιμήσεις σας είναι καταχωρισμένες με τη σειρά που επιθυμείτε. Ελέγξτε προσεκτικά τις επιλογές σας για να αποφύγετε λάθη που μπορεί να σας κοστίσουν μια θέση στο τμήμα της προτίμησής σας. Όταν οριστικοποιήσετε το μηχανογραφικό σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει την επιβεβαίωση της υποβολής και κρατήστε ένα αντίγραφο για τα αρχεία σας.

    6. Προθεσμίες

    Τέλος, βεβαιωθείτε για τις προθεσμίες υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου. Είναι κρίσιμο να έχετε ξεκινήσει από πιο πριν την προετοιμασία και να μην αφήσετε την ιεράρχηση και την υποβολή για την τελευταία στιγμή. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι μια σημαντική πολυσύνθετη διαδικασία που απαιτεί σκέψη, σωστή ενημέρωση και προγραμματισμό. Η υποστήριξη από συμβούλους σταδιοδρομίας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού και η καθοδήγησή τους να σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχόν παγίδες ή λάθη.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πανελλήνιες 2024: Από την Τρίτη έως τις 18 Ιουλίου η υποβολή των Μηχανογραφικών
    Πανελλήνιες 2024: Από την Τρίτη έως τις 18 Ιουλίου η υποβολή των Μηχανογραφικών

    Αύριο, Τρίτη (9/7) θα μπορούν να υποβάλουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο οι μαθητές και μαθήτριες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Η διαδικασία υποβολής θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη (18/7) στις 24:00.

    Ειδικότερα, οι υποψήφιοι και υποψήφιες, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν αποκτήσει ή που θα αποκτήσουν, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει διαμορφωθεί για την υποβολή (ΚΛΙΚ ΕΔΩ). Έπειτα επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ.

    Όσοι υποψήφιοι και υποωήφιες δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, πρέπει να απευθυνθούν στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας είτε τις δύο επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου.

    Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειο, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του Μ.Δ. με την επιλογή «Ξέχασα τον Κωδικό Ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

    Αναλυτικές λεπτομέρειες και οδηγίες στην σχετική εγκύκλιο ΕΔΩ.

    Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι/ες

    1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
    2. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των Μ.Δ. και Π.Μ.Δ. είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.
    3. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά τις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε Λυκείου και επιπλέον την Παρασκευή 12-7-2024 και την Πέμπτη 18-7-2024.
    4. Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2024, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

    Βεβαίωση Συμμετοχής για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ 2024

    Από την Τρίτη 9-7-2024 θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα εκτύπωσης Βεβαιώσεων Συμμετοχής για όσους συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ.

    Η Βεβαίωση Συμμετοχής περιλαμβάνει τους γραπτούς βαθμούς όλων των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας, Προσανατολισμού ή Ειδικότητας και Ειδικά-Μουσικά Μαθήματα).

    Οι υποψήφιοι μπορούν να παραλαμβάνουν τη βεβαίωση συμμετοχής τους από το ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Πανελλαδικές 2024: Ξεκινά η υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων στις 8 ή 9 Ιουλίου
    Πανελλαδικές 2024: Ξεκινά η υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων στις 8 ή 9 Ιουλίου

    Πώς θα λειτουργήσουν τα Λύκεια για την υποστήριξη της διαδικασίας

    Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου – ή την Τρίτη 9 – ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες, η προθεσμία για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς και του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.) για την εισαγωγή στα Δ.Ι.Ε.Κ.
    Το χρονικό διάστημα, που συνήθως ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας για την υποβολή των μηχανογραφικών, είναι δέκα ημέρες.
    Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, έως τις 5/7, αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες στα Ειδικά Μαθήματα, οι εξετάσεις των οποίων ολοκληρώθηκαν στις 28/6.
    Οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password), θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

    Σε πρώτη φάση, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μελετήσουν και να επεξεργαστούν το Μ.Δ. και να κάνουν προσωρινές προτιμήσεις μέσω της Προσωρινής Αποθήκευσης Μηχανογραφικού πριν προχωρήσουν στην τελική υποβολή του Μηχανογραφικού το αργότερο σε ημερομηνία που θα ορισθεί από το υπουργείο Παιδείας.
    Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ε.Β.Ε. κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης, όπου απαιτείται, και της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ).

    Μετά την υποβολή του Μ.Δ. για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ. και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

    Πώς θα λειτουργήσουν τα Λύκεια (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) τις ημέρες που τρέχει η προθεσμία για την υποβολή των μηχανογραφικών

    Προκειμένου να υποστηριχθεί η ηλεκτρονική υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) ή/και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.) από τα λύκεια, τον Ιούλιο, όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ - ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη εφημερία - θα λειτουργήσουν επιπλέον μάλλον δύο ημέρες.
    Οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα σχολεία τους είτε τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας, είτε τις δύο επιπλέον – εκτός αν οριστεί κάτι διαφορετικό.

    Τις συγκεκριμένες ημέρες, ο (Υπο)Διευθυντής και ένας εκπαιδευτικός για το χειρισμό της ηλεκτρονικής εφαρμογής του μηχανογραφικού δελτίου θα μπορεί να επιτρέψει στους υποψηφίους να αποκτήσουν password (σε περίπτωση απώλειας ή παράλειψης δημιουργίας) και να συντονίζει τους υποψηφίους, για να οριστικοποιήσουν το Μ.Δ.

    Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειό τους τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας ή τις δύο (2) επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του Μ.Δ. με την επιλογή «Υπενθύμιση κωδικού ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

    Ποιοι δικαιούνται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο

    Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούν να υποβάλουν:

    - Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2024, και εφόσον ήδη κατέχουν ή απέκτησαν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

    - Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2022 ή 2023, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Συγκεκριμένα, για τους υποψηφίους του 10% έτους 2022 ισχύει η Ε.Β.Ε., όπως διαμορφώθηκε το 2022, ενώ για τους υποψηφίους του 10% έτους 2023 ισχύει η Ε.Β.Ε., όπως διαμορφώθηκε το 2023.

    Σχετικά με την υποβολή του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου

    Όσον αφορά στο Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή στα ΔΙΕΚ, οι υποψήφιοι στην ίδια αποκλειστική προθεσμία με τον ίδιο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), μπορούν να υποβάλουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για τα Δημόσια ΙΕΚ.

    Εντός της ίδιας προθεσμίας, αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το παράλληλο μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει Αναίρεση Οριστικοποίησης μέσα από την ίδια την εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του. Όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσει ξανά ΕΝΤΟΣ της ίδιας προθεσμίας.

    Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής

    Οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα βρίσκονται στην εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) στο μενού «Χρήσιμα Έγγραφα», προκειμένου οι υποψήφιοι οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 τόσο των ΓΕΛ όσο και των ΕΠΑΛ να ενημερωθούν.

    Υπενθυμίζεται ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές, που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α Ειδικό/-ά Μάθημα/-τα ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.

    Επισημαίνεται ότι μαζί με τις Ε.Β.Ε. θα εμφανίζονται και ο συντελεστής της κάθε Ε.Β.Ε., το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα – και τέλος ο αντίστοιχος συντελεστής Ε.Β.Ε. Ειδικού Μαθήματος.

    Γενικές Πληροφορίες

    1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

    2. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των Μ.Δ. και Π.Μ.Δ. είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.

    3. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά τις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε Λυκείου και επιπλέον σε δύο ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.

    4. Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2024, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πανελλαδικές 2024: Ξεκινά η υποβολή μηχανογραφικού από αλλοδαπούς - αλλογενείς
    Πανελλαδικές 2024: Ξεκινά η υποβολή μηχανογραφικού από αλλοδαπούς - αλλογενείς

    Από σήμερα, 2/7, το μεσημέρι μπορούν να δηλώνουν τις προτιμήσεις τους για εισαγωγή σε ΑΕΙ – Η προθεσμία εκπνέει στις 9 Ιουλίου

    Οι αλλοδαποί-αλλογενείς, που πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) αίτηση - μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων που επιθυμούν να εισαχθούν, από τις 13:00 της Τρίτης 2 Ιουλίου μέχρι και τις 23:59 της Τρίτης 9 Ιουλίου 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
    Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, την οποία οι υποψήφιοι θα αναζητήσουν στη διαδρομή: https://exams-foreigner.it.minedu.gov.gr θα είναι προσβάσιμη όλο το 24ωρο και οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση - μηχανογραφικό δελτίο από τις χώρες του εξωτερικού, χωρίς κατ’ ανάγκη να μετακινηθούν στην Ελλάδα, για το σκοπό αυτό.
    Τα δικαιολογητικά, που απαιτούνται για κάθε κατηγορία υποψηφίου θα κατατεθούν στη Γραμματεία του τμήματος ή της σχολής επιτυχίας, στις ημερομηνίες που θα οριστούν για την εγγραφή των επιτυχόντων.
    Οι υποψήφιοι πριν την υποβολή, οφείλουν να μελετήσουν τις «Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των Αλλοδαπών-Αλλογενών έτους 2024», οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων : www.minedu.gov.gr (εικονίδιο «ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ», ενότητα «Αλλοδαποί-Αλλογενείς», «Ανακοινώσεις»), προκειμένου να βεβαιωθούν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις της κατηγορίας, όπου δηλώνουν ότι ανήκουν και ότι διαθέτουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατηγορία τους.

    Υποψήφιοι που υποβάλλουν αίτηση-μηχανογραφικό δελτίο με την κατηγορία «Αλλοδαπών-Αλλογενών» για το έτος 2024, δεν δικαιούνται να υποβάλουν και αίτηση-μηχανογραφικό δελτίο με την κατηγορία «Έλληνες του Εξωτερικού» για το ίδιο έτος.

    Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι:

    1. Αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή και οριστικοποίηση της αίτησης-μηχανογραφικού τους δελτίου, πρέπει να προχωρήσουν στις εξής ενέργειες:

    Α. Να εκτυπώσουν απευθείας από την εφαρμογή:

    ένα (1) αντίγραφο της αίτησης – μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο οι υποψήφιοι, θα υπογράψουν σε όλες τις σελίδες.
    ένα (1) αντίγραφο της Υπεύθυνης Δήλωσης που προβλέπεται στα δικαιολογητικά, το οποίο θα υπογράψουν.

    Β. Να αποστείλουν τα ανωτέρω έγγραφα στην Επιτροπή Συγκέντρωσης και Ελέγχου Αιτήσεων - Μηχανογραφικών Δελτίων Αλλοδαπών- Αλλογενών για το έτος 2024 μαζί με:
    μία (1) φωτογραφία τύπου αστυνομικής ταυτότητας
    μία (1) φωτοτυπία διαβατηρίου ή ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου με φωτογραφία που να πιστοποιεί την ταυτότητα του υποψηφίου
    ένα (1) φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το επικυρωμένο όμως, από δικηγόρο, πρωτότυπο ή επίσημο αντίγραφο του πρωτοτύπου, συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο επίσημης μετάφρασής του στην ελληνική γλώσσα
    ένα (1) φωτοαντίγραφο της Βεβαίωσης αντιστοιχίας ξένων τίτλων Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ξένων σχολείων που λειτουργούν στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού καθώς και βεβαίωση αναγωγής βαθμολογίας σε περίπτωση που ο βαθμός δεν είναι στην εικοσάβαθμη κλίμακα , η οποία να έχει εκδοθεί από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού. Η μέση γενική βαθμολογία πρέπει να εκφράζεται σε εικοσάβαθμη (0-20) κλίμακα, με άριστα το 20 και ελάχιστο το 0.
    Για τους Τίτλους Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης της αλλοδαπής απαιτείται η ισοτιμία αυτών και η έκδοση βεβαίωσης ισοτιμίας από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και στη συνέχεια Αναγωγή της βαθμολογίας αυτών από την Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού.
    Στις περιπτώσεις ξένων τίτλων από ξένα σχολεία της ημεδαπής απαιτείται επιπλέον και βεβαίωση ισοτιμίας από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής.

    Καταληκτική ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης είναι η Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024.

    Η αποστολή θα πρέπει να γίνει Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ι Κ Α ΚΑΙ Μ Ο Ν Ο με ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ (COURIER) και ώρες 10:00 με 14:00 στο:

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    «ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ»

    ΤΜΗΜΑ B΄ γρ. 0091,

    Ανδρ. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15122, Μαρούσι – Αθήνα, Ελλάδα»

    με την ένδειξη:

    για την Επιτροπή Συγκέντρωσης και Ελέγχου Αιτήσεων - Μηχανογραφικών Δελτίων Αλλοδαπών- Αλλογενών για το έτος 2024.

    Μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας υποβολής δεν θα γίνονται δεκτές εκπρόθεσμες αιτήσεις - μηχανογραφικά δελτία καθώς κλειδώνει το σύστημα.

    2. Οφείλουν κατά την υποβολή της αίτησης - μηχανογραφικού δελτίου να διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία μετά την εισαγωγή τους θα καταθέσουν στη Γραμματεία του Τμήματος ή της Σχολής επιτυχίας, η οποία και θα προβεί στον έλεγχο για την πληρότητα και τη νομιμότητά τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους.

    Αν κατά τη διάρκεια διενέργειας του ελέγχου των απαραίτητων δικαιολογητικών διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νομίμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται με απόφαση του Τμήματος ή της Σχολής και αποκλείονται κατά τα δύο (2) επόμενα ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα Τμήματα και τις Σχολές.

    Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι των ανωτέρω κατηγοριών δεν θα έχουν δικαίωμα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις διατάξεις αυτές, αν έχουν ήδη εισαχθεί με την εν λόγω κατηγορία και έχουν αποκτήσει πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας.

    Αλλαγή Τμήματος επιτρέπεται μέχρι και το αμέσως επόμενο έτος από αυτό της πρώτης εισαγωγής. Επομένως, μόνον υποψήφιοι που είχαν εισαχθεί σε κάποιο Τμήμα το έτος 2023, μπορούν να συμμετάσχουν εκ νέου στη φετινή διαδικασία επιλογής εφόσον επιθυμούν να εισαχθούν σε διαφορετικό Τμήμα από εκείνο στο οποίο είχαν πετύχει.

    -Οδηγίες_Αλλοδαποί_Αλλογενείς_2024 (Ελληνικά), ΕΔΩ
    -Instructions For Foreigners 2024 (English Text), ΕΔΩ
    -ΑΙΤΗΣΗ- ΜΔ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ 2024, ΕΔΩ
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πανελλήνιες 2024: Ξεκινά αύριο η υποβολή αιτήσεων μηχανογραφικού για τους αλλοδαπούς μαθητές
    Πανελλήνιες 2024: Ξεκινά αύριο η υποβολή αιτήσεων μηχανογραφικού για τους αλλοδαπούς μαθητές

    Την δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο θα έχουν από την Τρίτη (2/7) στις 13:00 οι αλλοδαποί/ές - αλλογενείς μαθητές και μαθήτριες, που συμμετείχαν στην Πανελλήνιες Εξετάσεις.

    Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στις οποίες θα δηλώσουν τις σχολές στις οποίες επιθυμούν να σπουδάσουν θα διαρκέσει μέχρι και τις 23:59 της Τρίτης 9 Ιουλίου 2024.

    Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, την οποία οι υποψήφιοι θα αναζητήσουν ΕΔΩ θα είναι προσβάσιμη όλο το 24ωρο και οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση - μηχανογραφικό δελτίο από τις χώρες του εξωτερικού, χωρίς κατ’ ανάγκη να μετακινηθούν στην Ελλάδα, για το σκοπό αυτό.

    Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για κάθε κατηγορία υποψηφίου θα κατατεθούν στη Γραμματεία του τμήματος ή της σχολής επιτυχίας, στις ημερομηνίες που θα οριστούν για την εγγραφή των επιτυχόντων.

    Οι υποψήφιοι πριν την υποβολή, οφείλουν να μελετήσουν τις «Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των Αλλοδαπών-Αλλογενών έτους 2024», οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: www.minedu.gov.gr (εικονίδιο «ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ», ενότητα «Αλλοδαποί-Αλλογενείς», «Ανακοινώσεις»), προκειμένου να βεβαιωθούν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις της κατηγορίας, όπου δηλώνουν ότι ανήκουν και ότι διαθέτουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατηγορία τους.

    Υποψήφιοι που υποβάλλουν αίτηση-μηχανογραφικό δελτίο με την κατηγορία «Αλλοδαπών-Αλλογενών» για το έτος 2024, δεν δικαιούνται να υποβάλουν και αίτηση-μηχανογραφικό δελτίο με την κατηγορία «Έλληνες του Εξωτερικού» για το ίδιο έτος.

    Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι:
    • Αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή και οριστικοποίηση της αίτησης-μηχανογραφικού τους δελτίου, πρέπει να προχωρήσουν στις εξής ενέργειες:

    Να εκτυπώσουν απευθείας από την εφαρμογή:

    • ένα αντίγραφο της αίτησης – μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο οι υποψήφιοι, θα υπογράψουν σε όλες τις σελίδες.
    • ένα (1) αντίγραφο της Υπεύθυνης Δήλωσης που προβλέπεται στα δικαιολογητικά, το οποίο θα υπογράψουν.

    Να αποστείλουν τα ανωτέρω έγγραφα στην Επιτροπή Συγκέντρωσης και Ελέγχου Αιτήσεων - Μηχανογραφικών Δελτίων Αλλοδαπών- Αλλογενών για το έτος 2024 μαζί με:

    • μία φωτογραφία τύπου αστυνομικής ταυτότητας
    • μία φωτοτυπία διαβατηρίου ή ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου με φωτογραφία που να πιστοποιεί την ταυτότητα του υποψηφίου
    • ένα φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης δευτε­ροβάθμιας εκπαίδευσης από το επικυρωμένο όμως, από δικηγόρο, πρωτότυπο ή επίσημο αντίγραφο του πρωτοτύπου, συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο επίσημης μετάφρασής του στην ελληνική γλώσσα
    • ένα φωτοαντίγραφο της Βεβαίωσης αντιστοιχίας ξένων τίτλων Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ξένων σχολείων που λειτουργούν στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού καθώς και βεβαίωση αναγωγής βαθμολογίας σε περίπτωση που ο βαθμός δεν είναι στην εικοσάβαθμη κλίμακα , η οποία να έχει εκδοθεί από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού. Η μέση γενική βαθμολογία πρέπει να εκφράζεται σε εικοσάβαθμη (0-20) κλίμακα, με άριστα το 20 και ελάχιστο το 0.

    Για τους Τίτλους Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης της αλλοδαπής απαιτείται η ισοτιμία αυτών και η έκδοση βεβαίωσης ισοτιμίας από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και στη συνέχεια Αναγωγή της βαθμολογίας αυτών από την Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού. Στις περιπτώσεις ξένων τίτλων από ξένα σχολεία της ημεδαπής απαιτείται επιπλέον και βεβαίωση ισοτιμίας από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής.

    Καταληκτική ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης είναι η Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024.

    Η αποστολή θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά και μόνο με ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ (COURIER) και ώρες 10:00 με 14:00 στο:

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ «ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ», ΤΜΗΜΑ B΄ γρ. 0091, Ανδρ. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15122, Μαρούσι – Αθήνα, Ελλάδα» με την ένδειξη: για την Επιτροπή Συγκέντρωσης και Ελέγχου Αιτήσεων - Μηχανογραφικών Δελτίων Αλλοδαπών- Αλλογενών για το έτος 2024.

    Μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας υποβολής δεν θα γίνονται δεκτές εκπρόθεσμες αιτήσεις - μηχανογραφικά δελτία καθώς κλειδώνει το σύστημα.

    Οφείλουν κατά την υποβολή της αίτησης - μηχανογραφικού δελτίου να διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία μετά την εισαγωγή τους θα καταθέσουν στη Γραμματεία του Τμήματος ή της Σχολής επιτυχίας, η οποία και θα προβεί στον έλεγχο για την πληρότητα και τη νομιμότητά τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους.

    Αν κατά τη διάρκεια διενέργειας του ελέγχου των απαραίτητων δικαιολογητικών διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νομίμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται με απόφαση του Τμήματος ή της Σχολής και αποκλείονται κατά τα δύο επόμενα ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα Τμήματα και τις Σχολές.

    Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι των ανωτέρω κατηγοριών δεν θα έχουν δικαίωμα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις διατάξεις αυτές, αν έχουν ήδη εισαχθεί με την εν λόγω κατηγορία και έχουν αποκτήσει πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας.

    Αλλαγή Τμήματος επιτρέπεται μέχρι και το αμέσως επόμενο έτος από αυτό της πρώτης εισαγωγής.

    Επομένως, μόνον υποψήφιοι που είχαν εισαχθεί σε κάποιο Τμήμα το έτος 2023, μπορούν να συμμετάσχουν εκ νέου στη φετινή διαδικασία επιλογής εφόσον επιθυμούν να εισαχθούν σε διαφορετικό Τμήμα από εκείνο στο οποίο είχαν πετύχει.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο