Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021 08:45

Πανελλήνιες 2021: Μεγάλες ανατροπές φέτος, στις βάσεις του μισού μηχανογραφικού δελτίου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έχει φέρει τα πάνω-κάτω όχι μόνον στην ψυχολογία των υποψηφίων αλλά και στις επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο. Οι βάσεις σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία έχουν αυξητικές τάσεις αλλά δεν θα είναι ίδιου επιπέδου σε όλα τα τμήματα

Ηφετινή χρονιά των πανελλαδικών εξετάσεων φέρνει μεγάλες ανατροπές όσον αφορά στην εισαγωγή των υποψηφίων στα πανεπιστήμια.

Χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός, άριστοι υποψήφιοι δε θα εισαχθούν στις σχολές που ήλπιζαν, χιλιάδες θέσεις θα μείνουν κενές και ίσως και άλλες εκπλήξεις που δεν έχουμε προβλέψει. Στις σχολές με χαμηλά μόρια, οι περισσότεροι μαθητές βρέθηκαν μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, αφού το 1/5 αυτών μάλλον δε θα δηλώσει καμιά σχολή στο μηχανογραφικό του επειδή δε συγκέντρωσε το μέσο όρο που απαιτούνταν για την ΕΒΕ.

Όλοι αυτοί οι υποψήφιοι, τις προηγούμενες χρονιές διαμόρφωναν ένα διαφορετικό σκηνικό για τις βάσεις, σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί φέτος. Το γεγονός αυτό όμως δεν προϋποθέτει ότι θα αυξηθούν κατά πολύ οι βάσεις σε όλες τις σχολές οριζόντια, μιας και δε γνωρίζει κανείς τον τρόπο και το σκεπτικό με το οποίο θα δηλώσουν οι μαθητές τις σχολές τους. Είναι δεδομένο από το 1ο πεδίο τα τμήματα που σίγουρα θα ανεβάσουν βάσεις, είναι τα 27 που είναι κάτω από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, στο 2ο πεδίο τα τμήματα είναι 37, στο 3ο πεδίο είναι 8 ενώ στο 4ο πεδίο τα τμήματα είναι 51.

Το ethnos,gr με τη βοήθεια των συμβούλων εκπαίδευσης της Labora, σας παρουσιάζει μια εικόνα για το πως μπορεί να διαμορφωθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα καθώς αυτή τη στιγμή οι υποψήφιοι κάνουν ακόμη τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό κάτι που ως γνωστόν επηρεάζει σημαντικά την πορεία των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Σχολές Με Υψηλά μόρια

Οι βαθμολογίες άνω των 15 τη φετινή χρονιά ήταν σχετικά ανεβασμένες, γεγονός που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια σχετική αύξηση. Όμως είναι σχεδόν απίθανο να μπορεί κανείς με επιστημονικά δεδομένα να προβλέψει με ακρίβεια το ύψος της αύξησης. Ιδιαίτερα, αν λάβουμε υπόψη ότι ο ίδιος μαθητής θα δήλωνε με άλλη σειρά τις ίδιες σχολές αν είχε το δικαίωμα της μετεγγραφής σε άλλη πόλη (την ίδια σχολή σε πολλές πόλεις) και με διαφορετική σειρά (επιλογή διαφορετικών σχολών στην Αθήνα και μετά των σχολών εκτός Αθήνας). Παράλληλα, το ψαλίδισμα των εισακτέων στις σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ίσως προμηνύει διαφορετική δυναμική στην άνοδο των βάσεων στις σχολές των 2 πόλεων σε σχέση με τις αντίστοιχες τους σε άλλες πόλεις.

Σχολές Με ειδικό μάθημα

Στην περίπτωση αυτή αναμένονται εκπλήξεις. Μια αναμενόμενη εξέλιξη ήταν οι περιπτώσεις μαθητών με υψηλά μόρια αλλά αδυναμία να πιάσουν την ΕΒΕ τους ειδικού μαθήματος και να μην μπορούν να δηλώσουν τη σχολή που επιθυμούν στο μηχανογραφικό τους. Δεν θα προκαλούσαν έκπληξη οι πολύ διαφορετικές βάσεις (σε σχέση με άλλες χρονιές) για τα τμήματα αυτά, μιας και οι αριθμός των μαθητών που μπορούσαν να τα δηλώσουν είναι συγκεκριμένος και από αυτόν τον αριθμό κάποιοι λόγω της ΕΒΕ, δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά.

Βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Σε γενικές γραμμές και πάντα με επιφύλαξη θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, αναμένεται άνοδος στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων σχολών της τάξης των 50 – 300 μορίων, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αγγίζει για παράδειγμα τη Νομική Αθήνας, που μπορεί να φτάσει η άνοδος και στα 250-300 μόρια ή τμήματα όπως Φιλολογίας ή Αγγλικής Γλώσσας τα οποία ίσως και να έχουν αύξηση μορίων και πάνω από 400 μόρια
-Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένουμε άνοδο των βάσεων, από 500 μόρια και πάνω στις υψηλόβαθμες σχολές της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας και από 200 – 400 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές των περιφερειακών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων.
-Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, οι εκτιμήσεις δείχνουν πάρα πολύ μεγάλη αύξηση των βάσεων που μπορεί να φτάσει και τα 1300 μόρια στις ιατρικές σχολές. Η εικόνα της ανόδου των μορίων είναι πιθανότατα να εμφανιστεί και στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου.
-Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, επίσης θα εμφανιστεί άνοδος των βάσεων σχεδόν σε όλα τα τμήματα ακόμη και στα χαμηλόβαθμα.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021 07:55

Σχετικά Άρθρα

  • Αυτές είναι οι επτά σχολές «διαμάντια» του μηχανογραφικού - Πού βρίσκονται και τι προσφέρει η καθεμιά
    Αυτές είναι οι επτά σχολές «διαμάντια» του μηχανογραφικού - Πού βρίσκονται και τι προσφέρει η καθεμιά

    Λίγες μέρες απομένουν ακόμη έως τη λήξη της προθεσμίας για την οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού (18 Ιουλίου) και οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αλλαγές και διαφορετικές επιλογές εφόσον το επιθυμούν ακόμη και την τελευταία στιγμή.

    Συνεπώς ξανακοιτάχτε τις σχολές που επιλέξατε και ίσως κάποια από τις παρακάτω να σας ταιριάζει. Μέσα στο μηχανογραφικό μπορεί να βρει κάθε υποψήφιος πάρα πολλές επιλογές, μιας και φτάνουν στα 450 συνολικά τμήματα. Κι ενώ οι περισσότεροι στρέφουν την προσοχή τους σε τμήματα στεφανωμένα με κύρος, δεν έχουν το καθαρό μυαλό ή τη γνώση για να επιλέξουν τμήματα κρυφά πίσω από τίτλους που δεν είναι ευρέως γνωστοί είτε από σχολές με πολύ χαμηλά μόρια. Όπως τονίζει στο ethnos.gr o Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Κωνσταντίνος Κότιος, τα μόρια ενός τμήματος δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα των αποφοίτων στην αγορά εργασίας αλλά ούτε και την ποιότητα των σπουδών του. Οι λόγοι που μπορεί να οφείλεται η χαμηλή προτίμηση από τους μαθητές έχουν να κάνουν με:

    1. Απόσταση από την μόνιμη κατοικία
    2. Απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα
    3. Άγνωστος τίτλος
    4. Άγνωστα επαγγελματικά δικαιώματα
    5. Ελλιπής ενημέρωση για το μέλλον των αποφοίτων του.

    Πάμε να δούμε τμήματα-διαμάντια στο μηχανογραφικό δελτίο, τα οποία αξίζουν της προσοχής μας.

    1. Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Χίου

    Ένα τμήμα Ναυτιλιακό με μεγάλη απορρόφηση των αποφοίτων του από τον κλάδο των εφοπλιστών στις πάρα πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια δύναμη στον τομέα της Ναυτιλίας και αυτό δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τους αποφοίτους (σε συνδυασμό και με ένα μεταπτυχιακό σε μια εξειδίκευση που έχει ανάγκη η αγορά).

    2. Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού Κατερίνης

    Η Διοίκηση Logistics θεωρείται σήμερα από πολλούς ως τα από τα σημαντικότερους επιχειρηματικούς κλάδους αλλά και από τα βασικότερους ανταγωνιστικούς παράγοντες στην επιχειρηματικότητα. Οι απόφοιτοι του θα ασχοληθούν με θέματα διαχείρισης, διακίνησης και αποθήκευσης αποθεμάτων, αλλά και γνώσεις Οικονομικών και Πληροφορικής, ώστε να είναι άρτια καταρτισμένοι στη διαχείριση των Συστημάτων Εφοδιασμού. Μπορούν να απασχοληθούν τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα σε επιχειρήσεις σχετικές με τη διαχείριση υλικών και προμηθειών, την εξυπηρέτηση πελατών, την οργάνωση αποθηκών κ.ά. Τα νέα δεδομένα στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης ανοίγουν νέους δρόμους σταδιοδρομίας αλλά και η άνθιση του παγκόσμιου εμπορίου.

    3. Περιβάλλοντος Μυτιλήνης

    Με την κλιματική αλλαγή, τις εναλλαγές στις καιρικές συνθήκες αλλά και την αυξανόμενη μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος, αναδύονται ευκαιρίες για επιστήμονες των τμημάτων Περιβάλλοντος. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν ως Περιβαλλοντολόγοι τόσο στον ιδιωτικό, όσο και τον δημόσιο τομέα σε μια μεγάλη γκάμα επιλογών όπως την εκπόνηση, τη σύνταξη και αξιολόγηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τη διενέργεια ελέγχων ποιότητας περιβάλλοντος, την εφαρμογή και εποπτεία μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων, την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το σχεδιασμό και την αξιολόγηση περιβαλλοντικών πολιτικών, τη διαχείριση περιβαλλοντικών συστημάτων, την εκπόνηση και υλοποίηση μελετών για την αξιολόγηση, παρακολούθηση και αειφορική διαχείριση χερσαίων και υδάτινων οικοσυστημάτων, την αξιολόγηση και διαχείριση στοιχείων της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και επικοινωνία κ.ά. Και για τους δύσπιστους; Μπορείς να μπεις στη σελίδα του τμήματος της Μυτιλήνης για να βρεις τις διαδρομές των αποφοίτων του.

    4. Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Χίου

    Ένα τμήμα, το οποίο συνδυάζει τις σπουδές στο χώρο της Μηχανικής σε συνδυασμό με τη Διοίκηση και Οικονομία, δημιουργώντας ένα προφίλ αποφοίτου ελκυστικό στην αγορά εργασίας. Η διεπιστημονικότητα του τμήματος δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να απασχοληθούν σε:

    • Διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων για λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων
    • Σχεδιασμό και βελτιστοποίηση συστημάτων παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας
    • Διοίκηση/διαχείριση έργων (project management) και λειτουργιών – Διαχείριση και σχεδιασμό επιχειρησιακών διαδικασιών.
    • Διοίκηση ποιότητας – Ασφάλεια και αξιοπιστία συστημάτων.
    • Διοίκηση/διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων, τεχνολογίας και καινοτομίας.

    5. Εργοθεραπείας Αθήνα/Πτολεμαίδα

    2 τμήματα με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση από το 3ο πεδίο. Το περιεχόμενο σπουδών των Τμημάτων Εργοθεραπείας καλύπτουν το αντικείμενο της μελέτης των δραστηριοτήτων/έργων του ατόμου, στους τομείς της αυτοφροντίδας, της παραγωγικότητας και του ελεύθερου χρόνου, του εντοπισμού των δυσλειτουργικών στοιχείων και της εξειδικευμένης εργοθεραπευτικής παρέμβασης. Σκοπός των αποφοίτων είναι η κατάκτηση του ανώτερου δυνατού επιπέδου λειτουργικότητας και προσαρμοστικής συμπεριφοράς του ατόμου, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιτυχής ανάληψη των λειτουργικών ρόλων της ζωής του.

    Οι απόφοιτοι της Εργοθεραπείας απασχολούνται επαγγελματικά σε δημόσιες δομές, όπως νοσοκομεία, γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, κέντρα αποτοξίνωσης, σωφρονιστικά ιδρύματα κ.ά., αλλά και ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Ακόμη, μπορούν να εργαστούν στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, ως Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό.

    6. Γεωλογίας Πατρών/ Aθήνας/Θεσσαλονίκης

    Η επιστήμη της Γεωλογίας είναι σε όλους μας γνωστή. Όμως δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στους αποφοίτους τους μιας και δεν τους έχουμε στο οπτικό μας πεδίο καθημερινά, γιατί θα μελετούν κάποιο βουνό, θάλασσα, ωκεανό ή θα βρίσκονται σε ένα τεχνικό έργο ή σε μια πηγή φυσικού νερού για αναλύσεις.

    Οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και μπορούν να εργασθούν σε τεχνικά έργα και την κατασκευή συράγγων και γεωτρήσεων, στη σεισμολογία, στις γεωλογικές μελέτες, στην ωκεανογραφία, την ιζηματολογία, τη βιομηχανία (ορυκτολόγοι), την εκπαίδευση αλλά και τη σεισμολογία κ.ά. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για τους αποφοίτους στις ιστοσελίδες των τμημάτων.

    7. Κοινωνικής Εργασίας Ηράκλειο

    Ένα τμήμα, οι απόφοιτοι του οποίου έχουν το επαγγελματικό δικαίωμα του κοινωνικού λειτουργού, με πολλές ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Οι χώροι δραστηριοποίησης του είναι οι φυλακές, τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.ά.

    Επίσης, μπορούν να απασχοληθούν σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών υπηρεσιών σε τομείς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Παιδική Προστασία, η Ψυχική Υγεία, η Εκπαίδευση, η Ειδική Αγωγή, η Απεξάρτηση, το μεταναστευτικό κ.ά. Αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή για όσους δεν κατάφεραν να περάσουν σε ένα Τμήμα Ψυχολογίας. Το συγκεκριμένο τμήμα είναι μη αντίστοιχο για μετεγγραφή με τα άλλα 2 Κοινωνικής Εργασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για τα επαγγελματικά του δικαιώματα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Μηχανογραφικό: Οι προθεσμίες για την κατάθεση από Έλληνες στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου
    Μηχανογραφικό: Οι προθεσμίες για την κατάθεση από Έλληνες στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου

    Μια ευκαιρία να σπουδάσουν δωρεάν στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου έχουν και οι Έλληνες που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις της χώρας μας φέτος. Οι αιτήσεις πρέπει να γίνουν από τις 17 μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι τις02 Αυγούστου 2024.

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λευκωσία, και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λεμεσό, ενημερώνουν όλους τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους φοιτητές και φοιτήτριες από Ελλάδα, ότι θα πρέπει να συμπληρώσουν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ την αίτηση εισδοχής www.ucy.ac.cy/panelliniesexaminations, από τις 17 μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 (13:00). Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι υποψήφιοι, οι οποίοι εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο στα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου το 2024, το 2023 ή το 2022. Οι υποψήφιοι πρέπει να ανεβάσουν μαζί με την αίτησή τους, τα εξής πιστοποιητικά, σαρωμένα, σε μορφή PDF:

    • Αστυνομική ταυτότητα (δύο όψεις)
    • Απολυτήριο Λυκείου
    • Βεβαίωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις όπου να φαίνονται τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα με τη βαθμολογία τους καθώς και τα Ειδικά Μαθήματα για τα Τμήματα που απαιτούνται.

    Υπολογισμός Μορίων

    Όσοι υποψήφιοι έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το 2024, θα πρέπει να καταχωρήσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα, τον μέσο όρο της βαθμολογίας των 4 πανελλαδικών εξεταζόμενων μαθημάτων στα οποία έχουν εξεταστεί, όπως φαίνεται στο πιο κάτω παράδειγμα. Σύνολο Μορίων = (Μάθημα 1 + Μάθημα 2 + Μάθημα 3 + Μάθημα 4)*0,25 .Σημειώνεται ότι η βαθμολογία των Ειδικών Μαθημάτων δεν συνυπολογίζεται στον υπολογισμό των Μορίων. Επισημαίνεται πως η ίδια μεθοδολογία υπολογισμού των Μορίων θα εφαρμοστεί και για τους/τις υποψήφιους/ες που παρακάθισαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το 2023 και 2022.

    Πληροφορίες

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν τις πληροφορίες για την αίτηση καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη στέγαση, τη σίτιση και τις παρεχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία υποτροφίες και επιδόματα, από τις ιστοσελίδες των Πανεπιστημίων :

    • Πανεπιστήμιο Κύπρου

    www.ucy.ac.cy/aasw/studies/undergraduate-studies/upopsifioi-apo-ellada/

    • Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

    www.cut.ac.cy/studies/admissions/bachelor-programmes-admissions/greeks/

    Μπορούν επίσης να τις εξασφαλίσουν από το Σπίτι της Κύπρου, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, ΤΚ 105 57 Σύνταγμα, τηλ. 210 373 4934/915/913) και από το Γενικό Προξενείο Κύπρου στη Θεσσαλονίκη (Λεωφόρος Νίκης 37, ΤΚ 54013, τηλ. 231 026 0611/0697). Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις ιστοσελίδες των δυο Πανεπιστημίων μέχρι τις 02 Αυγούστου 2024 και θα κοινοποιηθούν επίσης, τόσο στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, όσο και στο Προξενείο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη.

    Κενές θέσεις και πρόσθετες κατανομές

    Σε περίπτωση που κάποιες θέσεις δεν συμπληρωθούν από την 1η κατανομή, δύναται να πραγματοποιηθεί και 2η κατανομή. Σχετική ανακοίνωση αναρτάται στα τέλη Αυγούστου και σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα λαμβάνουν όλοι/ες οι υποψήφιοι/ες της αρχικής κατανομής. Στη 2η κατανομή δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι/ες συμμετείχαν στην 1η κατανομή. Η 2ηκατανομή γίνεται για αυτούς/ές που επιθυμούν να βελτιώσουν τη θέση τους ή για να εξασφαλίσουν θέση σε Τμήματα των Πανεπιστημίων.

    Στέγαση

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει Φοιτητική Εστία δυναμικότητας 208 δωματίων, στην Πανεπιστημιούπολη. Σαράντα (40) συνολικά δωμάτια κατανέμονται σε προπτυχιακούς/ες και μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες από Ελλάδα και Έλληνες/ίδες της διασποράς. Είκοσι πέντε (25) από αυτά κατανέμονται σε Πρωτοετείς Προπτυχιακούς/ές και

    Μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες από Ελλάδα και Έλληνες/ίδες της Διασποράς (20 σε προπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες της Α’ κατανομής, 2 σε προπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες της Β’ κατανομής και 3 σε πρωτοετείς μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες από Ελλάδα). Η κατανομή γίνεται με βάση καθορισμένα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Λόγω του περιορισμένου αριθμού δωματίων, το Γραφείο Στέγασης της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ετοιμάζει παράλληλα κατάλογο με ανακοινώσεις για ιδιωτικά διαμερίσματα /οικίες προς ενοικίαση. Όσοι/ες προπτυχιακοί/ές και μεταπτυχιακοί/ές πρωτοετείς φοιτητές/τριες ενδιαφέρονται για διαμονή στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Κύπρου για το ακαδημαϊκό έτος 2024/25, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://applications.ucy.ac.cy/forms/main, εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας εισδοχής στα Πανεπιστήμια της Κύπρου.

    Σημειώνεται ότι για διαμονή στη Φ. Εστία του Πανεπιστημίου Κύπρου για τους/τις προπτυχιακούς/ες πρωτοετείς φοιτητές/τριες της B’ κατανομής, οι ενδιαφερόμενοι/ες θα μπορούν να υποβάλουν και πάλι αίτηση ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στον πιο πάνω σύνδεσμο εντός (2) εργάσιμων ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισδοχής όλων των κατανομών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ucy.ac.cy/aasw/student-welfare/housing-office/applying-for-accommodation/.

    Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεργάζεται με τη φοιτητική εστία Απολλώνια στη Λεμεσό και διαθέτει στο κτίριο αυτό είκοσι (20) στούντιο σε πρωτοετείς προπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες από Ελλάδα, σε επιδοτημένη τιμή (350 ευρώ/μήνα), με κριτήριο τη σειρά υποβολής ενδιαφέροντος (first come first served) και ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα κληθούν (με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κατανομής θέσεων), να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για στέγαση μέσω ηλεκτρονικής φόρμας. Η ρύθμιση αυτή ισχύει για το πρώτο χρόνο φοίτησης. Για τα επόμενα χρόνια σπουδών η κατανομή δωματίων σε φοιτητές γίνεται στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων. Για φοιτητές, που εξασφαλίζουν θέση στα προγράμματα της Σχολής Διοίκησης, Τουρισμού και Φιλοξενίας που έχει έδρα την Πάφο, το Πανεπιστήμιο συνεργάζεται με τη φοιτητική εστία του Δήμου Πάφου και εφαρμόζει αντίστοιχες πολιτικές. Φοιτητές, που για οποιοδήποτε λόγο δεν εξασφαλίζουν δωμάτιο εστίας και συγκεντρώνουν τουλάχιστον 12 μόρια κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, εφόσον ενοικιάσουν ιδιωτικά δικαιούνται από το Πανεπιστήμιο επίδομα ενοικίου ύψους €250 το μήνα για περίοδο 10 μηνών κάθε χρόνο.

    Επιπρόσθετα, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο διατηρεί ένα κατάλογο ιδιωτικών ενοικιαζόμενων κατοικιών/ διαμερισμάτων/ δωματίων, ο οποίος ανανεώνεται διαρκώς ενώ προσφέρει βοήθεια και καθοδήγηση μέσω του Γραφείου Στέγασης, με το οποίο οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν αποστέλλοντας μήνυμα στο [email protected] .Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη στέγαση παρατίθενται στην ιστοσελίδα www.cut.ac.cy/students/accommodation

    Κάθε χρόνο, η Κυπριακή Κυβέρνηση παραχωρεί σε φοιτητές/τριες από Ελλάδα, επτά (7) υποτροφίες για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και έξι (6) υποτροφίες για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ύψους €3.500 περίπου η κάθε µία, µε βάση τη βαθμολογία που επιτυγχάνουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για ανανέωση της υποτροφίας για το επόμενο έτος, είναι η διατήρηση συνολικού μέσου σταθμικού Μέσου Όρου των προηγούμενων 2 εξαμήνων τουλάχιστον 6.50 (Λίαν Καλώς).

    Κάθε εξάμηνο, η Κυπριακή Κυβέρνηση προσφέρει επίδομα σίτισης σε όλους τους Έλληνες υπηκόους ή Έλληνες της Διασποράς ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, νοουμένου ότι οι οικογένειές τους διαμένουν στο εξωτερικό και δεν τους έχει παραχωρηθεί υποτροφία από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Οι φοιτητές και φοιτήτριες από Ελλάδα, οι οποίοι/ες πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο, δικαιούνται επίδομα σίτισης για όσο διάστημα διαρκούν οι σπουδές τους. Το επίδομα σίτισης ανέρχεται στα €7,00 ημερησίως για κάθε εργάσιμη μέρα του ακαδημαϊκού έτους. Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, πιστώνεται με το σχετικό ποσό η κάρτα κάθε φοιτητή/φοιτήτριας στην αρχή κάθε εξαμήνου από το Γραφείο Φοιτητικής Ζωής (Πανεπιστήμιο Κύπρου www.ucy.ac.cy/sitisi).

    Σε ό,τι αφορά το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι δικαιούχοι/ες φοιτητές/τριες από Ελλάδα, λαμβάνουν το επίδομα σίτισης σε μορφή εμβάσματος στον προσωπικό τους τραπεζικό λογαριασμό, στο τέλος κάθε εξαμήνου, δηλαδή κάθε Δεκέμβριο και Μάιο. Πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών των δύο Πανεπιστημίων υπάρχουν στις ιστοσελίδες http://www.ucy.ac.cy (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και www.cut.ac.cy (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου). Πέραν της αίτησης εισδοχής που είναι κοινή για τα δύο Πανεπιστήμια, οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστές αιτήσεις για στέγαση στις φοιτητικές εστίες, σίτιση, υποτροφίες και άλλα επιδόματα στο αντίστοιχο Πανεπιστήμιο .

    Πηγή: ethnos.gr

  • Μηχανογραφικό 2024: Οι «10 εντολές» για τη σωστή επιλογή σχολών
    Μηχανογραφικό 2024: Οι «10 εντολές» για τη σωστή επιλογή σχολών

    Έχοντας πλέον υπολογίσει τα μόρια, που κατέκτησαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι υποψήφιοι καλούνται να προχωρήσουν σε μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία τις επόμενες μέρες, αυτή της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Το σημαντικότερο είναι να μη βιαστούν και να ζητήσουν βοήθεια από εκπαιδευτικούς ή ειδικούς οι οποίοι μπορεί να τους αποτρέψουν από σοβαρά λάθη και παραλείψεις.

    Οι παράγοντες, που πρέπει να εξεταστούν είναι πολλοί και γι΄ αυτό χρειάζεται μια σοβαρή συζήτηση και με τους γονείς καθώς πρέπει να συνεκτιμηθεί, η οικονομική κατάσταση της οικογένειας και κατά πόσο μπορεί ν΄ ανταποκριθεί στα υψηλά έξοδα των σπουδών σε άλλη πόλη. Την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την προθεσμία για την κατάθεση του μηχανογραφικού, η οποία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση του.

    Συνήθως υπάρχει ένα περιθώριο 10 ημερών έως την ημέρα που πρέπει να γίνει η οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού, όποτε υπάρχει χρόνος για να εξετάσει κάποιος σοβαρά τις επιλογές, που έχει. Είναι πρακτικό να τυπώσετε το μηχανογραφικό και να κάνετε σημειώσεις πάνω σε αυτό- για αρχή – με τις προσωρινές προτιμήσεις. Ασφαλώς το Α και το Ω είναι να διαλέξετε στις πρώτες επιλογές, σχολές, που πραγματικά σας ενδιαφέρουν γιατί διαφορετικά όπως έχει δείξει η ιστορία το πιθανότερο είναι να εγκαταλείψετε τις σπουδές. Ασφαλώς και δεν πρέπει να κάνετε επιλογές με κριτήριο τις προβλέψεις για τις βάσεις. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την πορεία των βάσεων διότι επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Τι άλλο πρέπει να μετρήσετε πολύ σοβαρά; Τα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρει μια σχολή και τους τομείς απασχόλησης. Ναι δυστυχώς πολλές σχολές δίνουν πτυχίο, που δεν έχει καμία ζήτηση στην αγορά εργασίας και οι πτυχιούχοι καταλήγουν σε άσχετες δουλειές ή και χειρότερα στην ανεργία.

    Στις περιπτώσεις που τα μόρια σας είναι χαμηλά,καλό θα ήταν να σκεφτείτε τιςεπιλογές που σας δίνει το Παράλληλο Μηχανογραφικό και οι ειδικότητες στην επαγγελματική εκπαίδευση. Η αγορά έχει τεράστια ανάγκη για τεχνίτες (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, μηχανικούς αυτοκινήτων και πολλές ακόμη ειδικότητες) και πολύ σύντομα θα έχετε δουλειά και πολύ καλές οικονομικές απολαβές.

    Η προσωρινή αποθήκευση

    Κατά τα λοιπά οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr/ και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/ και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Όσον αφορά το Μηχανογραφικό Δελτίο(Μ.Δ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ) και στη συνέχεια να κλειδώσουν το τελικό τους Μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ) .Μετά την υποβολή του Μ.Δ για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για το Παράλληλο Μηχανογραφικό.

    Ο δεκάλογος για τη σωστή επιλογή σχολών

    1. Πρώτα σκεφτείτε τι πραγματικά θέλετε. Η λύση «ας μπω σε μια σχολή και ότι να είναι» δεν είναι καθόλου καλή. Μόνο εάν το επιστημονικό περιεχόμενο σας ενδιαφέρει θα καταφέρετε να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας.
    2. Συνεπώς, το δεύτερο κριτήριο είναι οι επαγγελματικές προοπτικές της σχολής σε μια εποχή μάλιστα, που τα πάντα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα. Μαζί θα πρέπει να δείτε και τα επαγγελματικά δικαιώματα της σχολής που θέλετε και τα οποία υπάρχουν στις ηλεκτρονικές σελίδες των τμημάτων.
    3. Οικονομική κατάσταση της οικογένειας και τόπος σχολής. Τα τελευταία χρόνια πολλοί φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές διότι οι γονείς δεν μπορούν να τους στηρίξουν οικονομικά. Εάν δεν έχετε τις προϋποθέσεις για μετεγγραφή και οι γονείς αδυνατούν να πληρώνουν τα έξοδα σας, ίσως είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια σχολή κοντά στο σπίτι σας .
    4. Η δυνατότητα μετεγγραφής. Στην περίπτωση που έχετε τη δυνατότητα μετεγγραφής καλό θα ήταν να μελετήσετε τον κατάλογο (υπάρχει στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Παιδείας) με τις αντιστοιχίες των σχολών. Δεν έχουν όλα τα τμήματα αντίστοιχα σε άλλα πανεπιστήμια και συνεπώς δεν μπορείτε να πάρετε μετεγγραφή
    5. Τα μεταπτυχιακά. Σήμερα σχεδόν όλοι οι φοιτητές επιθυμούν να αποκτήσουν ένα μεταπτυχιακά καθώς το θεωρούν απαραίτητο εφόδιο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Δείτε λοιπόν και τα μεταπτυχιακά που προσφέρει η κάθε σχολή.
    6. Η φήμη της σχολής. Και αυτός είναι σημαντικός παράγοντας της επιλογής σας. Η αξιολόγηση των σχολών υπάρχει καθώς και οι έρευνες με τα ποσοστά αποκατάστασης των αποφοίτων.
    7. Μην αγνοήσετε τμήματα τα οποία σας φαίνονται «παράξενα» ή «άγνωστα» μόνο από τον τίτλο τους. Στο μηχανογραφικό υπάρχουν μικρά «διαμάντια» και οι περισσότεροι τα προσπερνούν.
    8. Τα νέα τμήματα. Υπάρχουν νέα τμήματα στα πανεπιστήμια τα οποία δεν έχουν βέβαια αποκτήσει ακόμη κάποια θετική κρίση αλλά δείτε τα.
    9. Δηλώστε όλα τα τμήματα από το πεδίο που έχει πρόσβαση σε αυτά και όχι μόνο αυτά που νομίζετε ότι υπάρχει πιθανότητα εισαγωγής.
    10. Η τακτική συμπλήρωσης του μηχανογραφικού με γνώμονα τις προβλέψεις που κυκλοφορούν παντού για τις βάσεις δεν είναι σωστή. Το να δηλώσετε κάποια σχολή που έχει περισσότερα μόρια από αυτά που εξασφαλίσατε είναι σωστή επιλογή γιατί πρέπει να εκμεταλλευτείτε ενδεχόμενη πτώση των βάσεων.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πανελλήνιες 2024: Τα μυστικά του μηχανογραφικού για τους υποψήφιους - Ποιες είναι οι σχολές του μέλλοντος
    Πανελλήνιες 2024: Τα μυστικά του μηχανογραφικού για τους υποψήφιους - Ποιες είναι οι σχολές του μέλλοντος

    Οι 10 παράγοντες και οι τρεις συμβουλές για τη σωστή επιλογή

    Εν αναμονή των βαθμολογιών των υποψηφίων στα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά και τη μετέπειτα συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, το ενδιαφέρον πλέον αρχίζει να στρέφεται γύρω από τη συζήτηση σχετικά με τις περιζήτητες σχολές, τις σχολές που μπορούν να εξασφαλίσουν επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους τους, αλλά και τα επαγγέλματα που σε τέσσερα -και πλέον- χρόνια από τώρα θα είναι εκείνα που θα «κυριαρχήσουν» στην αγορά εργασίας.
    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, στις 28 Ιουνίου 2024, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που επιθυμούν την είσοδο τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα πρέπει να έχουν απευθυνθεί στα λύκειά τους, προκειμένου να αποκτήσουν τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας, με τον οποίο θα μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό του Δελτίο.
    Σε αυτό το διάστημα -και μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή του Μηχανογραφικού- είναι πολύ σημαντικό, οι υποψήφιοι να ερευνήσουν με περισσότερη λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά των σχολών που τους ενδιαφέρουν, πέραν από την κατάταξή τους με βάση τις βάσεις εισαγωγής.
    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με τον Γεώργιο Δουκίδη, καθηγητή Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το κορυφαίο τμήμα στις βάσεις εισαγωγής στην επιστημονική κατεύθυνση Οικονομικών και Πληροφορικής.

    Ο κ. Δουκίδης ξεκαθάρισε ότι οι προπτυχιακές σπουδές δεν καθορίζουν αποκλειστικά τη μετέπειτα επαγγελματική διαδρομή και επεσήμανε ότι τα «κλειδιά» του μέλλοντος για μία επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή είναι η εξειδίκευση (upskilling) και η επανειδίκευση (reskilling).

    Επίσης, παρέθεσε δέκα παράγοντες με βάση τους οποίους οι υποψήφιοι μπορούν να αξιολογούν ακαδημαϊκά και συνολικά ένα τμήμα ή μία σχολή, καθώς επίσης και τρεις συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν τις σχολές και τα τμήματα στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο.

    Τρεις συμβουλές για την επιλογή σχολών στο Μηχανογραφικό

    Σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη, τρία βασικά πράγματα είναι εκείνα που θα πρέπει να έχουν στο νου τους οι υποψήφιοι:

    Να επιλέξουν το γνωστικό αντικείμενο που τους ενδιαφέρει τώρα ή/και στο οποίο έχουν κάποιο ταλέντο, χωρίς να προβληματίζονται για το επάγγελμα που θα κάνουν αργότερα.

    Στην κατάταξη των τμημάτων στο Μηχανογραφικό, να μη λάβουν υπ' όψιν μόνο την κατάταξη στις λίστες των βάσεων εισαγωγής, αλλά να κάνουν μια οργανωμένη αξιολόγησή τους.

    Η επιλογή πανεπιστημιακού τμήματος στην ηλικία των 18 ετών δεν προσδιορίζει το μοναδικό επάγγελμα που θα κάνουμε στον εργασιακό βίο μας, αλλά είναι η αρχή για μια γνωσιακή διαδρομή συνεχούς μάθησης, διαδοχικών απαιτήσεων για μερική ή ριζική επανειδίκευση και πολλών ευκαιριών για διαφορετικά επαγγέλματα ή/και ειδικεύσεις.

    Πώς αξιολογούμε μία σχολή ή ένα τμήμα;

    Η κατάταξη των τμημάτων και των σχολών με βάση τις βάσεις εισαγωγής είναι, σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη, ένας «ασφαλής τρόπος επιλογής», γιατί περιλαμβάνει τις απόψεις και τις επιλογές χιλιάδων υποψηφίων. Παράλληλα, όπως επεσήμανε, μία ιστορική διερεύνηση των βάσεων αναδεικνύει και τη δυναμική εξέλιξη των τμημάτων και τη προοπτική τους για το μέλλον.

    Ωστόσο, υπάρχουν δέκα παράγοντες, με βάση τους οποίους κάθε υποψήφιος μπορεί να αξιολογήσει αντικειμενικά και συνολικά τα τμήματα και τις σχολές, επισκεπτόμενος τις ιστοσελίδες τους.

    · Σύγχρονο και επίκαιρο πρόγραμμα σπουδών με πολλαπλές κατευθύνσεις και διεπιστημονική προσέγγιση σπουδών.

    · Αναγκαία εκπαιδευτικά εργαστήρια και ύπαρξη φροντιστηρίων και εργασιών σε μεγάλο πλήθος μαθημάτων.

    · Σύνδεση με την αγορά εργασίας, δυνατότητα για επαγγελματική πιστοποίηση γνώσεων/δεξιοτήτων και οργανωμένη πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις/οργανισμούς.

    · Ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες φοιτητών (οργάνωση επιστημονικού συνεδρίου, φοιτητικοί σύλλογοι επιστημονικής επικέντρωσης, συμμετοχή και διακρίσεις φοιτητών σε διαγωνισμούς).

    · Διεθνής δικτύωση/συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού και οργανωμένο πρόγραμμα Erasmus για φοίτηση σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

    · Λειτουργία ερευνητικών εργαστηρίων, ύπαρξη διδακτορικού προγράμματος και συμμετοχή σε διεθνή ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα.

    · Οργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε σύγχρονα επιστημονικά αντικείμενα με καλές προοπτικές απασχόλησης.

    · Ακαδημαϊκή ποιότητα των καθηγητών με δημοσιεύσεις σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και διεθνής αναγνώριση του έργου τους σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικούς συνδέσμους.

    · Οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και επαγγελματικών εκδηλώσεων για τους φοιτητές και ερευνητές.

    · Αξιολόγηση του τμήματος και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και άλλους διεθνούς οργανισμούς.

    Υπάρχουν «σχολές του μέλλοντος»;

    Συχνά, ψάχνοντας τις σχολές και τα τμήματα που οδηγούν σε ευκολότερη επαγγελματική αποκατάσταση, τείνουμε να αναφερόμαστε σε «σχολές του μέλλοντος». Τι καθιστά, όμως, πραγματικά μία σχολή, «σχολή του μέλλοντος»;

    «Οι πανεπιστημιακές σχολές του μέλλοντος είναι αυτές που δίνουν τα αναγκαία εφόδια στους φοιτητές τους ώστε να είναι συνεχώς ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δουκίδης.

    Όπως είπε, τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι τρία: διεπιστημονική/υβριδική προσέγγιση, έμφαση στις ποιοτικές δεξιότητες και αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.

    «Για παράδειγμα στο τμήμα "Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας" δίνουμε έμφαση σε τρεις επιστημονικές προσεγγίσεις ταυτόχρονα: εφαρμοσμένα μαθηματικά στην επίλυση επιχειρηματικών προβλημάτων, ψηφιακές τεχνολογίες για το μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και οργανωσιακές σπουδές για την αντιμετώπιση των επιχειρηματικών προκλήσεων. Ο συνδυασμός αυτός είναι πολύ απαιτητικός για ένα νέο επιστήμονα, αλλά θεωρούμε ότι είναι αναγκαίος. Παράλληλα, για να λειτουργεί αποδοτικά ένας εργαζόμενος στο πολύπλοκο πλέον εργασιακό περιβάλλον θα πρέπει να αναπτύξει αρκετά νωρίς χαρακτηριστικές ποιοτικές δεξιότητες όπως είναι η ομαδικότητα, η επικοινωνία, η επίλυση προβλημάτων, η προσαρμοστικότητα, η συναισθηματική νοημοσύνη, η καινοτομία και η δημιουργικότητα», είπε και εξήγησε ότι η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων σε εκπαιδευτικό περιβάλλον είναι πιο εύκολη, γιατί επιτρέπει πειραματισμούς και σταδιακή πρόοδο.

    Εξειδίκευση και επανειδίκευση: τα «κλειδιά» του μέλλοντος

    Πλέον, έχουν αλλάξει τα δεδομένα: Οι προπτυχιακές σπουδές δεν οδηγούν σε έναν επαγγελματικό μονόδρομο και η δια βίου μάθηση κερδίζει έδαφος σε ακαδημαϊκό επίπεδο, με τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης των ελληνικών πανεπιστημίων να προσφέρουν περισσότερα από 1.400 βραχυχρόνια εξειδικευμένα προγράμματα.

    «Οι προπτυχιακές σπουδές δεν καθορίζουν αποκλειστικά την επαγγελματική διαδρομή ενός νέου επιστήμονα», επιβεβαίωσε ο κ. Δουκίδης και πρόσθεσε ότι «οι επιλογές για σπουδές μετά το πρώτο πτυχίο είναι πολλαπλές».

    Οι επιλογές αυτές, δίνουν τη δυνατότητα για εξειδίκευση (upskilling) και επανειδίκευση (reskilling).

    «Η μεν εξειδίκευση καλύπτει τις πολλές εξειδικεύσεις που εμφανίζονται πλέον στα περισσότερα επαγγέλματα και δεν μπορούν να καλυφτούν στο πρώτο πτυχίο. Για παράδειγμα, ένας απόφοιτος πληροφορικής μπορεί να ειδικευτεί στη κυβερνοασφάλεια. Η επανειδίκευση καλύπτει την εργασιακή αποκατάσταση πτυχιούχων από θεωρητικές κυρίως σχολές ή/και με υψηλά ποσοστά ανεργίας που όμως έχουν σημαντικές βασικές γνώσεις και δεξιότητες για νέες ειδικότητες σε υψηλή ζήτηση. Για παράδειγμα, ένας απόφοιτος μαθηματικός μπορεί να επανειδικευτεί στον προγραμματισμό εφαρμογών πληροφορικής», εξήγησε ο κ. Δουκίδης.

    Η επανειδίκευση μπορεί να ιδωθεί ως μία δεύτερη ευκαιρία κατάλληλου επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς ακόμα και εάν οι προπτυχιακές σπουδές αφορούν, για παράδειγμα, τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, υπάρχουν δρόμοι προς ένα επάγγελμα στον κλάδο της Πληροφορικής. Όπως ανέφερε ο κ. Δουκίδης, ένας απόφοιτος σχολής ψυχολογίας μπορεί να επανειδικευτεί στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, ένας απόφοιτος φιλοσοφικής στο ψηφιακό μάρκετιγκ, ένας απόφοιτος βιολογίας στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων και ένας μηχανικός στη διαχείριση κινδύνου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πανελλαδικές 2024: Πώς θα συμπληρωθεί το μηχανογραφικό - Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας
    Πανελλαδικές 2024: Πώς θα συμπληρωθεί το μηχανογραφικό - Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας

    Τα βήματα και τα δικαιολογητικά για τη δημιουργία κωδικού ασφαλείας των υποψηφίων για υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου

    Τις οδηγίες για τη δημιουργία κωδικού ασφαλείας υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου(Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου(Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) έτους 2024 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
    Από χθες, 19/6 και έως την Παρασκευή 28/6, οι υποψήφιοι (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) ή/και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο ( Π.Μ.Δ ) θα μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
    Στις ίδιες ημερομηνίες μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους και οι φετινοί τελειόφοιτοι, ακόμα και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024, προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή Π.Μ.Δ.
    Γενικές Πληροφορίες

    Α. Πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) οι παρακάτω υποψήφιοι:

    - Όσοι έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2024, και κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ), προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν Μ.Δ. για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και Π.Μ.Δ. για την εισαγωγή τους σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ). Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος υποβάλει Μ.Δ και Π.Μ.Δ., ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password) θα είναι ο ίδιος.

    - Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2022 ή 2023, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, προκειμένου να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο. Επισημαίνεται ότι οι απόφοιτοι που είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

    - Οι τελειόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) έτους 2024 που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά επιθυμούν να υποβάλλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή τους σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ).

    Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα υποβάλουν το Μ.Δ. και το Π.Μ.Δ. κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το οποίο θα ανακοινωθεί αργότερα. Γενικότερα, οι διαδικασίες για την απόκτηση password και την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου θα παραμείνουν ενεργές και θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα Ιουλίου.

    Β. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις 2024 και παραπέμπονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πανελλήνιες 2024: Από σήμερα (19/06) οι κωδικοί για την υποβολη μηχανογραφικών
    Πανελλήνιες 2024: Από σήμερα (19/06) οι κωδικοί για την υποβολη μηχανογραφικών

    Ξεκίνησε η δημιουργία κωδικού ασφαλείας για την υποβολή Μηχανογραφικών για τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2024.

    Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή (28/06).

    Οι υποψήφιοι (ΓΕΛ - ΕΠΑΛ) που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) ή/και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (ΠΜΔ) θα μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

    Όπως ανακοίνωσε σχετικά το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στις ίδιες ημερομηνίες μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους και οι φετινοί τελειόφοιτοι, ακόμα και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024, προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή ΠΜΔ.

    Αναλυτικότερα:

    Α. Από την Τετάρτη 19 Ιουνίου, πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) οι παρακάτω υποψήφιοι:

    - Όσοι έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2024, και κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ), προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν ΜΔ για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και ΠΜΔ για την εισαγωγή τους σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ). Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος υποβάλει ΜΔ και ΠΜΔ, ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password) θα είναι ο ίδιος.

    - Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2022 ή 2023, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, προκειμένου να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο. Επισημαίνεται ότι οι απόφοιτοι που είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

    - Οι τελειόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) έτους 2024 που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά επιθυμούν να υποβάλλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή τους σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ).

    Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα υποβάλουν το ΜΔ και το ΠΜΔ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το οποίο θα ανακοινωθεί αργότερα. Γενικότερα, οι διαδικασίες για την απόκτηση password και την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου θα παραμείνουν ενεργές και θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα Ιουλίου.

    Β. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις 2024 και παραπέμπονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

    Πηγή: Cnn.gr
  • Πανελλήνιες 2024: Ο φόβος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής - Δύσκολη εισαγωγή σε αυτά τα τμήματα
    Πανελλήνιες 2024: Ο φόβος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής - Δύσκολη εισαγωγή σε αυτά τα τμήματα

    Τι αλλάζει με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τις Πανελλήνιες 2024. Τα τμήματα που θα είναι δυσκολότερη η εισαγωγή.

    Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) αποτελεί πλέον βασική προϋπόθεση πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, γεγονός που αγχώνει και προβληματίζει περισσότερο τους υποψήφιους στις Πανελλήνιες 2024.

    Τα τρία τελευταία χρόνια έμειναν εκτός Πανεπιστημίων πολλοί μαθητές με αποτέλεσμα κάποια τμήματα να εμφανίσουν αρκετές κενές θέσεις ενώ κάποια άλλα να μην υποδεχτούν καθόλου πρωτοετείς φοιτητές. Φέτος είναι η 4η φορά που θα εφαρμοστεί η Ε.Β.Ε. και θα διαδραματίσει και πάλι ρόλο ρυθμιστή για την πλειοψηφία των Σχολών.

    Φέτος αρκετά τμήματα ανέβασαν τον συντελεστή της ΕΒΕ δυσκολεύοντας την εισαγωγή των υποψηφίων και μόνο 8 τμήματα μείωσαν τον συντελεστή κάνοντας ευκολότερη την εισαγωγή των νέων φοιτητών για το 2024.

    Για παράδειγμα φέτος προφανώς θα είναι δυσκολότερη η εισαγωγή σε τμήματα που ανέβασαν την ΕΒΕ όπως τα τμήματα:

    • Γεωπονίας και Πολιτικών Μηχανικών στο ΑΠΘ
    • Πληροφορικής στο Δυτικής Μακεδονίας, στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Πελοποννήσου.
    • Στο Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
    • Πολιτικών Μηχανικών του πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής
    • Χημικών Μηχανικών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
    • Παιδαγωγικό του πανεπιστημίου Κρήτης και Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στο ΕΚΠΑ.

    Αντίθετα ευκολότερη γίνεται η εισαγωγή λόγω μείωσης της ΕΒΕ σε τμήματα όπως:

    • Ιστορίας Αρχαιολογίας και Φιλολογίας του ΑΠΘ
    • Αεροδιαστημικής του ΕΚΠΑ
    • Μαθηματικών και Φυσικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων
    • Λογοθεραπείας Πατρών και Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Πελοποννήσου

    Στις στρατιωτικές και στις αστυνομικές σχολές δεν υπήρξε καμία μεταβολή, καθώς ήδη από πέρσι οι Σχολές Ευελπίδων και οι Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού και Ναυτικού και οι Σχολές Ναυτικών Δοκίμων είχαν μειώσει το συντελεστή καθώς έμεναν πολλές κενές θέσεις κάτι όπως όπως δείχνουν τα πράγματα θα συμβεί και φέτος.

    Τα νέα δεδομένα από τη μία δεν επηρεάζουν τις δημοφιλείς σχολές, όπου οι βάσεις έτσι και αλλιώς κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη, από την άλλη όμως επηρεάζουν πλήθος Σχολών και κυρίως αυτές όπου απαιτείται η εξέταση ειδικού μαθήματος ή ειδικών μαθημάτων.

    Αυτό συμβαίνει καθώς δεν υπάρχει πλέον η βάση του 10, αλλά ισχύει ξεχωριστά για το κάθε μάθημα διαφορετικός συντελεστής Ε.Β.Ε. και το κάθε ειδικό μάθημα έχει συγκεκριμένη Ε.Β.Ε.

    Με άλλα λόγια ένας υποψήφιος για να εισαχθεί σε ένα τμήμα στο οποίο απαιτείται η εξέταση ειδικού μαθήματος ή ειδικών μαθημάτων ή πρακτικής δοκιμασίας με βαθμολογία θα πρέπει να «περνάει» και την Ε.Β.Ε. της σχολής αλλά και την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων.

    Πολλά περιφερειακά Πανεπιστημιακά τμήματα, για να περιορίσουν τις κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν την τελευταία διετία προχώρησαν σε μείωση των συντελεστών της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στη Ξάνθη το οποίο το 2021 είχε επιλέξει συντελεστή 1,1 τόσο για το ελεύθερο σχέδιο όσο και για το γραμμικό με αποτέλεσμα να μην υποδεχτεί καθόλου πρωτοετείς.

    Το συγκεκριμένο τμήμα στις προηγούμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις μείωσε τους συντελεστές στο 0,8 ενώ για το 2023 επέλεξε τον χαμηλότερο συντελεστή, δηλαδή 0,7 και για τα δύο σχέδια. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σήμερα πολλοί υποψήφιοι δεν γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα λειτουργεί ως «κόφτης» για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

    Δηλαδή για να μπορέσουν να κάνουν Μηχανογραφικό Δελτίο, δηλαδή να αιτηθούν να είναι υποψήφιοι για Τμήματα/Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει μέσο όρο βαθμών στα Πανελλαδικά Εξεταζόμενα Μαθήματα μεγαλύτερο από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

    Για τα Τμήματα που απαιτούν εξέταση στα ειδικά μαθήματα θα πρέπει επιπλέον και για το ειδικό μάθημα να έχουν Βαθμολογία μεγαλύτερη από την Ελάχιστη απαιτούμενη Βαθμολογία του Ειδικού Μαθήματος (ή των Ειδικών Μαθημάτων).

    Στη συνέχεια, συμπληρώνουν Μηχανογραφικό και συναγωνίζονται με τους άλλους υποψηφίους για εισαγωγή στα Τμήματα της επιλογής τους. Στην περίπτωση αυτή, κριτήριο επιτυχίας είναι το σύνολο των Μορίων που έχουν συγκεντρώσει που υπολογίζεται διαφορετικά.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πανελλαδικές 2023: Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής Μηχανογραφικού
    Πανελλαδικές 2023: Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής Μηχανογραφικού

    Στην τελική ευθεία για τη συμπλήρωση και την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου βρίσκονται οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς η πλατφόρμα θα κλείσει σήμερα τα μεσάνυχτα ( Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023).

    Οι μαθητές θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που έχουν αποκτήσει, θα μπορούν να επιλέγουν μέσα από την ειδική πλατφόρμα το Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

    Οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης, όπου απαιτείται, και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ).

    • Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούν να υποβάλουν όλοι οι συμμετέχοντες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2023, εφόσον ήδη κατέχουν απολυτήριο ( ΓΕΛ) και απολυτήριο - πτυχίο (ΕΠΑΛ). Επίσης όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2021 ή 2022 (διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση).
    • Όσον αφορά το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (ΠΜΔ) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ, δικαίωμα υποβολής έχουν οι υποψήφιοι που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2023. Επίσης οι τελειόφοιτοι των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του τρέχοντος σχολικού έτους που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2023. Η δημιουργία του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) από αυτούς τους υποψηφίους για υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, έγινε ή γίνεται στο ΓΕΛ/ΕΠΑΛ που φοιτούσαν.
    Γενικές συμβουλές
    • Καλό θα ήταν οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
    • Η προθεσμία υποβολής των Μηχανογραφικών Δελτίων (ΜΔ και ΠΜΔ) είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.
    • Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθυνθούν στα λύκειά τους τη Δευτέρα 17 Ιουλίου.
    • Oι υποψήφιοι που έχουν παραπεμφθεί στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2023, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο