Εκπαίδευση

Πανελλήνιες 2022: Πτώση των βάσεων στα περισσότερα τμήματα «φέρνουν» οι χαμηλές βαθμολογίες - Οι προβλέψεις για τα επιστημονικά πεδία

Πανελλήνιες 2022: Πτώση των βάσεων στα περισσότερα τμήματα «φέρνουν» οι χαμηλές βαθμολογίες - Οι προβλέψεις για τα επιστημονικά πεδία

Πτώση των βάσεων «δείχνουν» οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσειςκαι κυρίως στο 1ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Το «βατερλό» στα μαθηματικά θα προκαλέσει πτώση των βάσεων η οποία θα είναι σημαντική στο 4ο Πεδίο ενώ θα επηρεάσει και το 3ο σε μικρότερο βαθμό. Στο 2ο και στο 3ο Πεδίο, οι βάσεις θα έχουν εικόνα αυξομείωσης, ανάλογα με τη σχολή και την πόλη στην οποία βρίσκεται. Τα στατιστικά στοιχεία, που έδωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις επιδόσεις των υποψηφίων δείχνουν ότι οι υποψήφιοι δυσκολεύτηκαν στα περισσότερα μαθήματα και οι βαθμοί κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.

Στα μαθηματικά η εικόνα των μαθητών είναι απογοητευτική αφού σχεδόν το 60%, έγραψε κάτω της βάσης. Ανάλογη είναι και η εικόνα σε ιστορία, λατινικά και φυσική καθώς τα ποσοστά κάτω της βάσης είναι εξαιρετικά υψηλά. Στην Ιστορία κάτω από 10 έγραψε το 47.96%, στα Λατινικά το 45.13% και στη Φυσική το 47.39% . Καλύτερα είναι η εικόνα στην Νεοελληνική Γλώσσα και στα Αρχαία αλλά σε αυτά τα μαθήματα είναι πολύ λίγα τα άριστα γραπτά. Χαρακτηριστική περίπτωση η Νεοελληνική Γλώσσα όπου μόνο 55 υποψήφιοι κατάφεραν να πάρουν βαθμούς από 19 έως 20 , ενώ στα Αρχαία Ελληνικά άριστα έγραψαν μόνο 65 άτομα.

Αναλυτικά ανά επιστημονικό πεδίο η πρόβλεψη για τις βάσεις είναι η εξής:

· Στο 1ο πεδίο : Προβλέπεται πτώση των βάσεων σε όλες τις σχολές. Στα Αρχαία Ελληνικά οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι χαμηλές γενικά αλλά τα ποσοστά κάτω της βάσης δεν είναι τόσο υψηλά όσο πέρυσι.. Συγκεκριμένα φέτος κάτω από τη βάση έγραψε ένα ποσοστό 37.20% ενώ πέρυσι είχε φτάσει στο 45.26%. Επίσης στα Λατινικά οι άριστες επιδόσεις είναι λιγότερες σε σχέση με την κοινωνιολογία το 2021. Φέτος στα Λατινικά το 45.13% έγραψε κάτω από τη βάση. Στα Νέα Ελληνικά και την Ιστορία οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα από πέρυσι γενικά αλλά στις υψηλές βαθμολογίες η εικόνα δεν έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις από το 2021.

· Στο 2ο Πεδίο (θετικές σπουδές): To Βατερλό στα Μαθηματικά και οι χειρότερες επιδόσεις στη Χημεία προφανώς και θα επιφέρει κάποια πτώση στις βάσεις έστω και οριακή, καθώς στη Φυσική και την Ν. Γλώσσα οι επιδόσεις με πέρυσι δεν έχουν μεγάλες αποκλίσεις γεγονός που θα φέρει μια ισορροπία και δεν θα έχουμε πτώση των βάσεων σε όλες τις σχολές του πεδίου.

· Στο 3ο Πεδίο (Επιστήμες Υγείας): Οι υποψήφιοι έγραψαν λίγο χειρότερα από πέρυσι στο βασικό μάθημα της Βιολογίας αλλά οι διαφορές δεν είναι αξιοσημείωτες κάτι που σημαίνει ότι στο πεδίο αυτό δεν θα έχουμε πτώση των βάσεων σε όλα τα τμήματα. Αντίθετα το πιθανότερο είναι να έχουμε αυξομειώσεις ανάλογα με το τμήμα καθώς στα υπόλοιπα μαθήματα η εικόνα είναι περίπου ίδια με πέρυσι σε Φυσική και Χημεία αλλά και στη Νεοελληνική Γλώσσα

· Στο 4ο Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής):Oι πολύ χαμηλές βαθμολογίες στα μαθηματικά συγκριτικά με πέρυσι θα προκαλέσει πιθανότητα μεγάλη πτώση των βάσεων και κυρίως στα περιφερειακά τμήματα.

Πόσοι υποψήφιοι συμμετείχαν στις εξετάσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας στις φετινές εξετάσεις συμμετείχαν 87.150 υποψήφιοι . Ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες φέτος είναι 68.394, κατά 10% λιγότεροι από πέρυσι (60.070 το 2021). Στο παραπάνω νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο Εμπορικό Ναυτικό.

· Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων σε αρκετές περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ίδιου γνωστικού αντικειμένου, αναμένεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

· Υπενθυμίζεται ότι για να εισαχθεί ένας υποψήφιος, πρέπει να έχει ίση ή μεγαλύτερη βαθμολογία από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στη Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, που επιθυμεί.

· Σημειώνεται ότι 393 Σχολές έχουν κρατήσει ίδιο το συντελεστή βαρύτητας με πέρυσι.

· Κάποια Τμήματα, για παράδειγμα, Γεωπονική Αμαλιάδας, Μουσειολογία Πύργου, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Αγρινίου, δεν θα δεχτούν φέτος φοιτητές

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup