Εκπαίδευση

Βάσεις εισαγωγής: Δυσάρεστες εκπλήξεις και αποθέωση των στρεβλώσεων

Βάσεις εισαγωγής: Δυσάρεστες εκπλήξεις και αποθέωση των στρεβλώσεων
Μαύρα μαντάτα για χιλιάδες υποψήφιους και για τα Πανεπιστήμια.

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής που αναμένεται το Α΄15νθημερο του Αυγούστου, θα έχει πολλαπλές δυσάρεστες «εκπλήξεις», «προϊόντα», βεβαίως, του νέου συστήματος πρόσβασης στα ΑΕΙ.

Η δημοσιοποίηση των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής (ΕΒΕ) για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα επιβεβαιώνει τις προβλέψεις και ολοκληρώνει την εικόνα καταστροφής που επιφύλαξε και φέτος το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές της πανδημίας.

Καταρχάς προβλέπεται πως λόγω του εξεταστικού συστήματος Κεραμέως θα αποκλειστούν κοντά στο 30% των υποψηφίων ενώ περίπου από 8-10.000 θέσεις εισακτέων θα μείνουν κενές, παρ΄ όλο το «κόλπο» του υπουργείου Παιδείας που έκοψε φέτος 9.000 θέσεις εισακτέων για να περιορίσει τεχνητά τον αριθμό των ακάλυπτων θέσεων στα Πανεπιστήμια.

Έτσι για μια ακόμη φορά θα φανεί καθαρά ότι ακόμη και η πετσοκομμένη φετινή «προσφορά» 68.000 θέσεων (+ 2.000 στρατιωτικών σχολών) εισακτέων ήταν μια «προσφορά» σε ανεπιθύμητους καλεσμένους καθώς για το σύστημα Μητσοτάκη – Κεραμέως ο κάθε ένας πρέπει να κάνει τις σπουδές που αναλογούν στην κοινωνικοοικονομική θέση της οικογένειάς του.
Η αποθέωση των στρεβλώσεων

Παράλληλα, υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες, που είχαν την «ατυχία» να επιλέξουν σχολές με ειδικά μαθήματα τον καιρό της ΕΒΕ, πρόκειται να αποκλειστούν από σχολές και τμήματα της προτίμησής τους. Κοντολογίς, θα έχουμε και φέτος μια σαλάτα αποτελεσμάτων που οδηγεί υποψηφίους με υψηλές βαθμολογίες να μην μπορούν να πιάσουν τη σχολή της προτίμησής τους και άλλους να κόβονται από την είσοδο των Πανεπιστημίων από τις παράδοξες τεχνικές της ΕΒΕ.

Να θυμίσουμε ότι πριν από ένα χρόνο, στις 26 Ιουλίου του 2021 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης παραδέχτηκε ότι όντως υπήρξαν παιδιών όπου παιδιά έγραψαν καλά αλλά δεν έπιασαν την ΕΒΕ του πανεπιστημίου. «Οι κανόνες είναι γνωστοί εκ των προτέρων κι αν υπάρχουν κάποιες ειδικές περιπτώσεις, εδώ είμαστε να διορθώσουμε κάποιες στρεβλώσεις» είπε ο Πρωθυπουργός.

Έναν χρόνο μετά, σήμερα, παραθέτουμε, ενδεικτικά, την παρακάτω «εικόνα» υποψήφιας, η οποία είναι περισσότερο εύγλωττη από χίλιες λέξεις που λένε οι Κινέζοι, για τη στρέβλωση της ΕΒΕ.

vathmologia

Η υποψήφια κατάφερε με κόπο να συγκεντρώσει 17.010 μονάδες στο σύνολο, δηλαδή 2.517 μονάδες πάνω από την περσινή βάση της σχολής που ήθελε.

Όμως έμαθε ότι παρότι τα πήγε τόσο καλά δεν θα μπορέσει να εισαχθεί στο Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Αυτό συμβαίνει γιατί στην ξένη γλώσσα η βαθμολογία του ήταν 13.70 μονάδες ενώ η ΕΒΕ του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14.10. Έτσι για 0.40 μονάδες στην ξένη γλώσσα της στερείται η θέση για την οποία πάλεψε, και την οποία θα είχε κατακτήσει πανηγυρικά με οποιοδήποτε προηγούμενο σύστημα.

Πίσω από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής: Μαύρα μαντάτα για χιλιάδες υποψήφιους και για τα Πανεπιστήμια

Η δημόσια προβολή της κίνησης των βάσεων εισαγωγής δεν επιφυλάσσει δυσάρεστη πραγματικότητα μόνο στους χιλιάδες αποκλεισμένους υποψήφιους αλλά στο σύνολο της μέσης (Λύκεια) και ανώτατης εκπαίδευσης (ΑΕΙ). Στο βάθος δεν περιμένει… κήπος αλλά η «Αθηνά» Νο 2 και η αρχή μιας νέας «χρυσής εποχής» για τα κολέγια, τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά σχολεία, δηλαδή, βαδίζουμε στην αποθέωση του ιδιωτικού τομέα και όποιος αντέξει.

Στο σημείο αυτό, το ΥΠΑΙΘ, επιδέξια και αθόρυβα, με τη βοήθεια του τακτοποιημένου λόγου μιας νέας (;) μεταρρυθμιστικής σταυροφορίας, όπου σκόπιμα έχει υποκατασταθεί η αναζήτηση των αιτιών από τη διαπίστωση των αποτελεσμάτων, οδηγεί τον προβληματισμό της κοινής γνώμης να μοιάζει με τη θεωρία του πεπρωμένου στη θρησκευτική σκέψη, όπου οι άνθρωποι αναφωνούν «είναι θέλημα θεού» για να εξηγήσουν ή να δικαιολογήσουν μια ορισμένη εξέλιξη των πραγμάτων: Οσα τμήματα δεν έχουν «φοιτητές-πελάτες» πρέπει να κλείσουν ή να αναμορφωθούν.

Ετσι το ΥΠΑΙΘ νομιμοποιημένα θα σύρει τα «κενά» τμήματα στον «ανακριτικό» φακό της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία, σαν έτοιμη από καιρό, αναμένεται να εισηγηθεί μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας.

Η «ορθολογικοποίηση του αριθμού των εισακτέων» (μείωση των προσφερόμενων θέσεων) στα δημόσια ΑΕΙ γίνεται εργαλείο για τη μετακύλιση του κόστους σπουδών στις οικογένειες των υποψηφίων. Και αυτό εξυπηρετείται με διπλό τρόπο.

Πρώτον, με τη μεταφορά υποψηφίων κατευθείαν στα κολέγια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το υπουργείο Παιδείας μπορεί να έχει φροντίσει να «κόβονται» από τα δημόσια Πανεπιστήμια υποψήφιοι με 8.000 μόρια, έχει φροντίσει, όμως, παράλληλα, να μπορούν με 8.000 ευρώ να γραφτούν στα ιδιωτικά λεγόμενα κολέγια.

Δεύτερον, με το νέο νόμο για τα ΑΕΙ και τον σταδιακό μετασχηματισμό των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, τη μετάλλαξη της γνώσης από κοινωνικό αγαθό σε εμπορικό προϊόν και τη μετατροπή της μόρφωσης από συλλογικό δικαίωμα σε ατομική επιλογή.

Πηγή: alfavita.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup