Εκπαίδευση

Πανελλαδικές - βάσεις 2022: Τμήματα με εισακτέους μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού!

Πανελλαδικές - βάσεις 2022: Τμήματα με εισακτέους μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού!

Το ΥΠΑΙΘ νομιμοποιημένα θα σύρει τα «κενά» τμήματα στον «ανακριτικό» φακό της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία, σαν έτοιμη από καιρό, αναμένεται να εισηγηθεί μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας.

Δεκατρία τμήματα φέτος θα δουν λιγότερους από 10 εισακτέους να περνούν τις πύλες τους, ενώ η Νοσηλευτική Διδυμότειχου δεν είχε... κανέναν.

Μεταξύ αυτών, το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι έχει επτά εισακτέους, το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος Φυσικών Πόρων Ορεστιάδας έχει πέντε εισακτέους και το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας έχει τρεις εισακτέους. Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας θεσσαλονίκης (με επτά εισακτέους), το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας του ίδιου ιδρύματος (με έξι εισακτέους), το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής Σερρών (με δύο εισακτέους), το Τμήμα Αρχειολογίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσικολογίας Κέρκυρας (με εννέα εισακτέους), το Τμήμα Περιβάλλοντος Ζακύνθου (με τέσσερις εισακτέους) και το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών Μεσολογγίου (με τέσσερις εισακτέους).

Συνολικά πέρσι και φέτος έχουμε πάνω από 25.000 κενές θέσεις στα ΑΕΙ. Στο βάθος δεν περιμένει… κήπος αλλά η «Αθηνά» Νο 2 , κοντολογίς οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις τμημάτων (διακαής πόθος του υπουργείου Παιδείας) και η αρχή μιας νέας «χρυσής εποχής» για τα κολέγια, δηλαδή, βαδίζουμε στην αποθέωση του ιδιωτικού τομέα και όποιος αντέξει.

Ας δούμε όμως τα πράγματα με μια σειρά:

Οι χιλιάδες αυτές θέσεις εισακτέων που έμειναν (σε συνδυασμό με τη «δράση των μετεγγραφών», που δρουν με τη λογική της «λιποαναρρόφησης») αποψιλώνουν περίπου 50-60 τμήματα κατά βάση περιφερειακών πανεπιστημίων.

Στο σημείο αυτό, το ΥΠΑΙΘ, επιδέξια και αθόρυβα, με τη βοήθεια του τακτοποιημένου λόγου μιας νέας (;) μεταρρυθμιστικής σταυροφορίας, όπου σκόπιμα έχει υποκατασταθεί η αναζήτηση των αιτιών από τη διαπίστωση των αποτελεσμάτων, οδηγεί τον προβληματισμό της κοινής γνώμης να μοιάζει με τη θεωρία του πεπρωμένου στη θρησκευτική σκέψη, όπου οι άνθρωποι αναφωνούν «είναι θέλημα θεού» για να εξηγήσουν ή να δικαιολογήσουν μια ορισμένη εξέλιξη των πραγμάτων: Οσα τμήματα δεν έχουν «φοιτητές-πελάτες» πρέπει να κλείσουν ή να αναμορφωθούν.

Ετσι το ΥΠΑΙΘ νομιμοποιημένα θα σύρει τα «κενά» τμήματα στον «ανακριτικό» φακό της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία, σαν έτοιμη από καιρό, αναμένεται να εισηγηθεί μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι μέσα στον Φθινόπωρο, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη, θα έχουμε «ζυμώσεις» μεταξύ της Ν. Κεραμέως και πρυτάνεων για τα τμήματα που «καίγονται» από την ΕΒΕ.'

Πηγή: Alfavita.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα