Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον χώρο της υγείας κερδίζουν διαχρονικά την προτίμηση των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.
Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των μαθητών που επιλέγουν επαγγέλματα από τον τομέα της υγείας αυξάνεται και αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις καλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης που φαίνεται να έχουν. Ανάμεσά τους η Λογοθεραπεία αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές.
Πρόκειται για την επιστήμη που ασχολείται με την έρευνα και την εφαρμογή των επιστημονικών γνώσεων των σχετικών με τις διαταραχές που αφορούν στην ανθρώπινη επικοινωνία (λεκτική και μη), στη φωνή, στον λόγο (γραπτό και προφορικό), στην ομιλία και στην κατάποση, με απώτερο σκοπό την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία τους. Όπως τονίζει στο ethnos.gr η κυρία Κατερίνα Ζησιάδη, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, ο Λογοθεραπευτής εστιάζει κατά κύριο λόγο στις δυσκολίες που παρουσιάζουν κάποια άτομα - παιδιά ή ενήλικες - , είτε εκ γενετής, είτε στην πορεία της ζωής τους, ως απόρροια των διαφόρων καταστάσεων που αντιμετωπίζουν και του άγχους που τις συνοδεύει. Στόχος του είναι η αντιμετώπιση των όποιων διαταραχών και η επαναφορά των ασθενών στην κανονικότητα. Καθημερινά, λοιπόν, αντιμετωπίζει άγχος, στρες και συναισθηματική φόρτιση για αυτό και χρειάζεται δεξιότητες όπως ψυχραιμία, ψυχική αντοχή, ενσυναίσθηση, υπομονή, κατανόηση της διαφορετικότητας, υπευθυνότητα, κ.ά..
Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να σπουδάσει Λογοθεραπεία στα ομώνυμα τμήματα των Πανεπιστήμιων των Ιωαννίνων στα Ιωάννινα, Πατρών στην Πάτρα και Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Η φοίτηση διαρκεί τέσσερα χρόνια και εκπαιδευτική διαδικασία στοχεύει στη δημιουργία επιστημόνων ικανών να αντιμετωπίσουν όλα τα θέματα που αφορούν στην παθολογία του λόγου, της φωνής και της ομιλίας. Οι υποψήφιοι, όμως, πρέπει να γνωρίζουν και την ιδιαιτερότητα των τμημάτων αυτών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή των επιτυχόντων σε αυτά είναι η συνέντευξη προκειμένου να διαπιστωθεί πως ο υποψήφιος δεν πάσχει από διαταραχές που χρήζουν Λογοθεραπείας. Όσοι ολοκληρώνουν με επιτυχία τις σπουδές τους, αποκτούν το επαγγελματικό δικαίωμα του Λογοθεραπευτή και μπορούν να ασχοληθούν σε δημόσιους ( σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα ψυχικής υγείας, κ.ά.) και ιδιωτικούς φορείς. Οι ευκαιρίες για μια πετυχημένη καριέρα αυξάνονται όταν οι σπουδές συνδυάζονται με την κατάλληλη εξειδίκευση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ακόλουθες εξειδικεύσεις:
Λογοθεραπεία Διαταραχών Διατροφής
Είναι ο τομέας εκείνος της Λογοθεραπείας που ειδικεύεται στη διάγνωση και θεραπεία προβλημάτων σχετικά με την τροφή και τη διατροφική συμπεριφορά, όπως η διαταραχή κατάποσης ή δυσφαγία που μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων προβλημάτων ή παθήσεων (αυξημένη ηλικία, ατυχήματα ή νευρολογικές διαταραχές). Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες αξιολογούν την διαδικασία και παρέχουν θεραπευτικές παρεμβάσεις για να βελτιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της διατροφής.
Ορθοφωνία
Ασχολείται με τη διάγνωση και θεραπεία προβλημάτων που σχετίζονται με την παραγωγή και την ορθή εκφορά φθόγγων και φράσεων. Εξετάζει προβλήματα όπως η δυσλαλία (δυσκολίες στην εκφορά συγκεκριμένων φθόγγων ή λέξεων), η λειτουργική δυσφωνία (προβλήματα στην εκφορά λόγω κακής συντονισμένης κίνησης των φωνητικών οργάνων) και άλλα παρόμοια. Η εξειδίκευση στον τομέα αυτό, μέσα από ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών του λάρυγγα, τη βελτίωση του ελέγχου της αναπνοής και την εκπαίδευση στην σωστή τεχνική εκφοράς και προφοράς, επικεντρώνεται στη βελτίωση και της διαφύλαξης της φωνής του ατόμου.
Πραγματολογία
Πρόκειται για την ικανότητα ενός ατόμου να χρησιμοποιεί κατάλληλα και αποτελεσματικά τον λόγο και τις λέξεις για να εκφράσει με επιτυχία αυτό που θέλει. Ένα άτομο με πραγματολογικές διαταραχές ενδέχεται να αδυνατεί να εκφραστεί χρησιμοποιώντας κατάλληλα τις λέξεις και τον τόνο της φωνής του, ανάλογα με την επικοινωνιακή περίσταση και το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται. Ένας εξειδικευμένος στον τομέα αυτό Λογοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που παρουσιάζουν δυσκολίες στις δεξιότητες αυτές, να γίνουν αποτελεσματικότερα επικοινωνιακά και να κοινωνικοποιηθούν ομαλά.
Πηγή: ethnos.gr