Με επιτυχία διοργανώθηκε την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2024, η παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας του έργου CIRCES - Κυκλικός Σχεδιασμός: Δεξιότητες για τους Ανθρώπους του Μέλλοντος στις εγκαταστάσεις του 1ου ΕΠΑΛ Πάτρας, Γ. Σεφέρη 131, Κουκούλι, Πάτρα.
Το Ινστιτούτο Καινοτομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης “ΑΕΙΠΛΟΥΣ” (www.aeiplous.org), συμμετέχει στην υλοποίηση του έργου το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ – KA220-VET – Cooperation partnerships in vocational education and training. Το έργο έχει ως αντικείμενο να ενθαρρύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων Κυκλικού Σχεδιασμού τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ώστε οι τελευταίοι να ανταποκριθούν στις αλλαγές που απαιτεί η αγορά εργασίας σχετικά με την εφαρμογή μοντέλων κυκλικής ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα έργο όπου συνεργάζονται φορείς και εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, την Ιταλία, Ουγγαρία και Ρουμανία, μεταξύ των οποίων και το πρώτο πανεπιστήμιο της Ευρώπης, το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια - Alma Mater Studiorum. Επιπλέον, συμμετέχουν από την Ιταλία η εταιρία Romagna Tech και ARGO SRL, από την Ουγγαρία το επιχειρηματικό δίκτυο Pannon Business Network Association, από την Ελλάδα το Ινστιτούτο ΑΕΙΠΛΟΥΣ και τη Ρουμανία το Τεχνολογικό Λύκειο ‘Valeriu Braniste’ καθώς και η εταιρία υλοποίησης ψηφιακών εργαλείων, PREDICT CSD Consulting.
Σε αυτή τη 2η τοπική εκδήλωση που έλαβε χώρα σε Αίθουσες Εργαστηρίων Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ Πάτρας έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας: www.circes.eu Στην πλατφόρμα αυτή έχουν ενσωματωθεί τα κύρια αποτελέσματα του έργου, η μεθοδολογία διδασκαλίας, το πρόγραμμα σπουδών σε θέματα κυκλικής οικονομίας, αλλά και αρκετά ψηφιακά εργαλεία (παιχνίδια, γραφικά, κουίζ, κλπ.) ώστε να γίνεται αντιληπτή και να προωθείται η έννοια του κυκλικού σχεδιασμού για την καλύτερη εκπαίδευση μαθητών Επαγγελματικών Λυκείων. Η παρουσίαση έγινε κυρίως προς τους μαθητές του τομέα πληροφορικής τους 1ου ΕΠΑΛ Πάτρας, προς τους εκπαιδευτικούς αλλά και προς ενδιαφερόμενο κοινό.
Προηγήθηκε γενική παρουσίαση του έργου και των τελευταίων επιτευγμάτων του προς το γενικότερο και εξειδικευμένο κοινό από τον συντονιστή του έργου, Καθ. Ευάγγελο Παπαδάκη, ο οποίος παρουσίασε τους στόχους και τα κύρια αποτελέσματα του έργου. Η κ. Μαρία Ευσταθίου από το Ινστιτούτο ΑΕΙΠΛΟΥΣ παρουσίασε αναλυτικά την ψηφιακή πλατφόρμα όπου μέσω των εγκατεστημένων Η/Υ οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να συνδεθούν, να περιηγηθούν αλλά και να συμμετάσχουν στα ψηφιακά παιχνίδια και έτσι να κατανοήσουν καλύτερα τις έννοιες της κυκλικής οικονομίας και του κυκλικού σχεδιασμού.
Οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ Πάτρας με επικεφαλής τον Διευθυντή κ. Παναγιώτη Χατζήπαπα επέδειξαν υψηλό ενδιαφέρον ενσωμάτωσης του εργαλείου αυτού στην εκπαιδευτική διαδικασία. Άλλωστε το 1ο ΕΠΑΛ Πάτρας είναι διαπιστευμένος φορέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο πρόγραμμα Erasmus+ έως το 2027, έχοντας ήδη αναπτύξει πολλαπλές σχετικές συνεργασίες με εκπαιδευτικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και ανάληψη διδακτικών καθηκόντων σε επαγγελματικά σχολεία στην ΕΕ. Όπως τονίσθηκε από πλευράς του Διευθυντή κ. Π. Χατζήπαπα είναι σημαντική η ένωση δυνάμεων από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και η συνεργασία για την παραγωγή αποτελεσμάτων υψηλής ποιότητας. Ενθαρρύνεται δε η κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου που παρέχεται, καθώς και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των εκπαιδευόμενων, όπως στην ανάπτυξη κυκλικών δεξιοτήτων από τους νέους ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις αναδυόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας στον πράσινο και ψηφιακό τομέα.
(Δελτίο Τύπου)