Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 09:25

Περισσότεροι από 17.500 οι Έλληνες γιατροί που έχουν μεταναστεύσει

Γράφτηκε από τον

Περισσότεροι από 17.500 είναι οι Έλληνες γιατροί που εργάζονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα τον τουρισμό υγείας της Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στο London School of Economics, στις 23 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της εν λόγω ημερίδας επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να παίξει ο ιατρικός τουρισμός στην ανακοπή του ρεύματος μετανάστευσης των γιατρών στο εξωτερικό.

Εκ των 17.500, πολλοί είναι αυτοί που έφυγαν από τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης. Ένας στους τέσσερις γιατρούς μέλη του ΙΣΑ είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι και περισσότεροι από 10.000 γιατροί της Αθήνας έχουν αποχωρήσει από τη χώρα την τελευταία δεκαετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη χώρα προέλευσης μεταναστών γιατρών που απασχολούνται στη Γερμανία.

Το brain drain έχει για την Ελλάδα και δυσμενείς οικονομικές προεκτάσεις, καθώς η χώρα μας δεν αξιοποιεί τους επιστήμονες στους οποίους χρηματοδότησε τις σπουδές τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, κάθε φοιτητής ιατρικής κοστίζει στην ελληνική πολιτεία 12.000 ευρώ το χρόνο ενώ μέχρι να τελειώσει τις σπουδές του θα έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 85.000 ευρώ, κατά προσέγγιση.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, επεσήμανε τα εξής:

«Η μετανάστευση του υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού είναι μία μεγάλη αιμορραγία για τη χώρα μας καθώς την αποδυναμώνει επιστημονικά και την πλήττει οικονομικά. Έτσι σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία μένουν κενές οι θέσεις των ειδικευόμενων γιατρών και η χώρα μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που σπούδασε με δικά της έξοδά της».

Εκτίμησε ότι η συντονισμένη προσπάθεια των τελευταίων χρόνων, για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, η οποία, όπως είπε, έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει, «θα δημιουργήσει νέες επαγγελματικές προοπτικές για τους νέους επιστήμονες ώστε το brain drain να γίνει brain gain».

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας και τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Πηγή: cnn.gr - φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 10:04

Σχετικά Άρθρα

  • ΑΑΔΕ: Μπαράζ διασταυρώσεων σε καταθέσεις και εμβάσματα από και προς το εξωτερικό, εισοδήματα από τρίτες χώρες
    ΑΑΔΕ: Μπαράζ διασταυρώσεων σε καταθέσεις και εμβάσματα από και προς το εξωτερικό, εισοδήματα από τρίτες χώρες

    Μπαράζ διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό διακίνησης χρημάτων που δεν δικαιολογούνται από εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις - Ποια στοιχεία ανταλλάσσονται

    Καταθέσεις και εμβάσματα από και προς το εξωτερικό καθώς και εισοδήματα που αποκτούν από τρίτες χώρες Έλληνες που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ.
    Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει πως η Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ελέγχων θα επεξεργαστεί τα στοιχεία από «ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας». Στόχος είναι ο εντοπισμός της διακίνησης χρημάτων που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις των εν λόγω προσώπων.
    Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε καταθέσεις και εμβάσματα από και προς το εξωτερικό, καθώς και σε εισοδήματα που προέρχονται από τρίτες χώρες, από Έλληνες φορολογικούς κατοίκους.
    Οι διασταυρώσεις θα γίνουν μεταξύ των στοιχείων της ΑΑΔΕ και των πληροφοριών που έχουν σταλεί στις ελληνικές αρχές μέσω συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών. Στόχος είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων, τόσο από τις τρέχουσες όσο και από τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων πέντε ετών, καθώς και χρηματικών κινήσεων που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωμένα εισοδήματα.

    Οι έλεγχοι αφορούν μόνο όσους έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, ενώ οι κάτοικοι εξωτερικού δεν υπόκεινται σε αντίστοιχους ελέγχους, ούτε έχουν υποχρέωση δήλωσης του παγκόσμιου εισοδήματός τους στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία, 82.726 Έλληνες φορολογούμενοι έχουν καταθέσεις σε τράπεζες εξωτερικού, ενώ 13.404 φορολογούμενοι και 4.879 σύζυγοι δήλωσαν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων εξωτερικού, με συνολική αξία 79,17 εκατ. ευρώ και μέσο όρο τόκων 4.330,27 ευρώ ανά φορολογούμενο.

    Ποια στοιχεία ανταλλάσσουν οι Αρχές

    Τα στοιχεία που ανταλλάσσουν οι φορολογικές αρχές των συνεργαζόμενων χωρών μεταξύ τους είναι τα ακόλουθα:

    Προσωπικά στοιχεία: Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.

    Στοιχεία Λογαριασμών: Αριθμός λογαριασμού ή το λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού, επωνυμία και αριθμός ταυτοποίησης, εάν υπάρχει, του Δηλούντος Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος,

    Υπόλοιπα Λογαριασμών: Υπόλοιπο ή αξία του λογαριασμού, συμπεριλαμβανομένης, στην περίπτωση του Ασφαλιστήριου Συμβολαίου με Αξία Εξαγοράς ή του Συμβολαίου Προσόδων, της αξίας εξαγοράς κατά τη λήξη ή της τιμής εξαγοράς σε περίπτωση πρόωρης λύσης του συμβολαίου, στο τέλος του σχετικού ημερολογιακού έτους, ή το κλείσιμο του λογαριασμού, εάν ο λογαριασμός έκλεισε κατά τη διάρκεια αυτού του έτους,
    Τόκοι Λογαριασμών: Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους,

    Αποδόσεις Λογαριασμών Θεματοφυλακής: (i) το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό, σε κάθε περίπτωση που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό ή σε σχέση με το λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους και (ii) τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους για τα οποία το Δηλούν Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ενήργησε ως θεματοφύλακας, μεσάζων, εντολοδόχος ή άλλως ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του Δικαιούχου Λογαριασμού,

    Αποδόσεις άλλων Προϊόντων: Σε περίπτωση λογαριασμού που δεν περιγράφεται παραπάνω, το συνολικό ακαθάριστο ποσό που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον Δικαιούχο Λογαριασμού σε σχέση με τον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, ως προς το οποίο το Δηλούν Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα είναι οφειλέτης ή χρεώστης, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού ποσού τυχόν πληρωμών εξόφλησης προς τον Δικαιούχο Λογαριασμού κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΕΟΠΥΥ: «Άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ να μπεις να το φτιάξεις» - Τα στοιχεία που «έκαψαν» τα μέλη του κυκλώματος
    ΕΟΠΥΥ: «Άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ να μπεις να το φτιάξεις» - Τα στοιχεία που «έκαψαν» τα μέλη του κυκλώματος

    Σοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες από την εγκληματική δράση κυκλώματος γιατρών και φαρμακοποιών που διέπρατταν απάτες μαμούθ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με εικονική συνταγογράφηση. Η συνολική ζημιά ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ ενώ χρησιμοποιούσαν ακόμα και ΑΜΚΑ έγκλειστων στις φυλακές. Αποκαλυπτικοί για τη δράση των κατηγορούμενων είναι οι διάλογοι που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

    Στο στόχαστρο των Αρχών για μήνες

    Για μήνες οι αξιωματικοί της οικονομικής αστυνομίας είχαν γίνει η σκιά του κυκλώματος και παρακολουθούσαν κάθε κίνηση τους, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα στοιχεία για να σχηματίσουν την ογκωδέστατη δικογραφία για τις παράνομες συνταγογραφήσεις που ζημίωναν τον ΕΟΠΥΥ.

    Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, ένας μαιευτήρας-γυναικολόγος που συνταγογραφούσε δερματολογικά και μυοσκελετικά σκευάσματα, ενώ εξέδιδε συνταγές και σε Α.Μ.Κ.Α. ανδρών. Σε βάρος των 16 συλληφθέντων ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για 8 κακουργήματα μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

    Αποκαλυπτικοί διάλογοι

    Όπως μετέδωσε το OPEN, αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι για το πως καθημερινά οι κατηγορούμενοι συνταγογραφούσαν σε ΑΜΚΑ αλλοδαπών και μάλιστα ανασφάλιστων ή ακόμη και έγκλειστων στις φυλακές:

    • κατηγορούμενος α: Για τηλεφωνικά άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ, να μπεις να το φτιάξεις είμαστε, εντάξει ;
    • κατηγορούμενος β: Τώρα , τώρα αυτή τη στιγμή, οκ.
    • κατηγορούμενος α: Πες ότι θα το ξαναγράψουμε μερικές φορές επίτηδες με διάγνωση πόνου, για να φανεί ότι είναι για πόνο και όχι για επιληψία.
    • κατηγορούμενος β: Για να φανεί ότι το παίρνει για πόνους! Κατάλαβα.

    Γιατρός «έγραφε» φάρμακα αξίας εκατομμυρίων σε «αόρατους» ασθενείς

    Φάρμακα αξίας σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ είχε συνταγογραφήσει ο γιατρός που εργαζόταν στην Κύπρο και είχε ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση που προκάλεσε ζημιά εκατομμυρίων στον ΕΟΠΥΥ.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία, «έγραφε» φάρμακα στους...ασθενείς που υποτίθεται ότι εξέταζε στα Κέντρα Υγείας στα οποία είχε διοριστεί, ενώ δεν εμφανιζόταν σχεδόν ποτέ ο ίδιος στο πόστο του.

    Μόνος του ο 51χρονος γενικός ιατρός κατηγορείται πως έκανε ψευδείς συνταγογραφήσεις αξίας σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα 4 ετών.

    Οι διάλογοι του γιατρού:

    • κατηγορούμενος α: Ε το μόνο καλό είναι ότι ταξιδεύω, πηγαίνω Ελλάδα, παίρνω κανένα φάρμακο από εκεί το φέρνω εδώ, Δηλαδή αυτή η OZEMPIC κάνει 105€. Εγώ την δίνω εκατό 100€. Έχει και συμμετοχή 25%, ένα πενηντάρι ας πούμε θα το βγάλω.
    • κατηγορούμενος β: Μάλιστα.

    Συνταγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην οικογένειά του

    Μέλη της οικογένειας του 51χρονου συγκαταλέγονται ανάμεσα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με την μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς ο κατηγορούμενος γιατρός συνταγογραφούσε «με τη σέσουλα» φάρμακα σε συγγενείς του.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην πολυσέλιδη δικογραφία, φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των αντιψυχωσικών-ψυχοτρόπων φαρμάκων, έχει συνταγογραφηθεί 69 φορές στη μητέρα του με συνολική δαπάνη φορέα 12.432,48€, 56 φορές στον πατέρα του με συνολική δαπάνη φορέα 9.552,64€ , 31 φορές στη σύζυγό του με συνολική δαπάνη φορέα 6.251,36€, 18 φορές στον γιο του με συνολική δαπάνη φορέα 3.605,65€ και 12 φορές στην κόρη του με συνολική δαπάνη φορέα 1.638,93€.

    Οι «αόρατοι» ασθενείς

    Αξίζει να σημειωθεί, πως ο 51χρονος γιατρός φέρεται να είχε συνταγογραφήσει περισσότερα από 4.000 φάρμακα σε ανθρώπους που δεν διέμεναν στις δηλωμένες διευθύνσεις ή απουσίαζαν στο εξωτερικό.

    Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι άντρες και οι γυναίκες της Οικονομικής Αστυνομίας αναζήτησαν όλους αυτούς τους ανθρώπους στα σπίτια τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι «γείτονες» των ανθρώπων αυτών δεν τους ήξεραν και, φυσικά, δεν τους είχαν δει ποτέ.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΕΣΥ: Εικόνες ντροπής καταγγέλλουν οι γιατροί στα νοσοκομεία – Απεργιακές κινητοποιήσεις στις 25 Σεπτέμβρη
    ΕΣΥ: Εικόνες ντροπής καταγγέλλουν οι γιατροί στα νοσοκομεία – Απεργιακές κινητοποιήσεις στις 25 Σεπτέμβρη

    Με κεντρικό αίτημα για μόνιμες προσλήψεις οι υγειονομικοί του ΕΣΥ οργανώνουν κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση των νοσοκομείων

    Απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσουν οι υγειονομικοί στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει 5ωρη στάση εργασίας με βασικό αίτημα τις μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ και ενάντια στο «σχέδιο» για καθημερινή 24ωρη εφημέρευση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

    Το σχέδιο που φαίνεται πως επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για καθημερινή 24ωρη εφημέρευση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων του ΕΣΥ καθώς όπως λένε για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν διπλασιασμός του προσωπικού, τη στιγμή που τμήματα και μονάδες στα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση.

    Η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει επίσης πανελλαδική απεργία στις 17 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ενώ επιφυλάσσεται για το πώς θα συνεχίσει.

    Η πολύωρη αναμονή στα νοσοκομεία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού

    Την ίδια στιγμή δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για την κατάσταση στο ΕΣΥ, που παρά τις θριαμβολογίες του Άδωνι Γεωργιάδη, παραμένει οριακή.

    Εικόνες ντροπής στο ΤΕΠ του Γεννηματάς

    «Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Γεννηματάς ασθενείς πέντε ώρες μετά το τέλος της γενικής εφημερίας, βρίσκονται ακόμα στα επείγοντα περιμένοντας να μεταφερθούν στους θαλάμους τους», αναφέρει σε ανάρτησή της η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός παθολόγος, δημοσιεύοντας για του λόγου το αληθές και φωτογραφία από τους ασθενείς που περιμένουν.

    «Όσο και να φωνάζει ο Άδωνις η σκληρή πραγματικότητα είναι αυτή» τονίζει η γιατρός Αργυρή Ερωτοκρίτου. «Παλεύουμε για τους ασθενείς μας, τα νοσοκομεία μας, τις ζωές μας. Στις 25 Σεπτεμβρίου απεργούμε πανελλαδικά. Σας θέλουμε στο πλευρό μας στις πύλες των νοσοκομείων εκείνης της μέρας» προσθέτει.

    Η πολύωρη αναμονή στα νοσοκομεία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού. Πριν λίγο καιρό η κάμερα του MEGA κατέγραψε ουρές σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και την αναμονή να φτάνει και τις 8 ώρες.

    «Σε δημόσιο νοσοκομείο να περιμένω και 6 ώρες και αναγκάστηκα και πήγα σε ιδιωτικό και έσκασα ένα εισιτήριο εκεί πέρα. Όποιος δεν έχει ιδιωτική ασφάλεια και καλή, θα τραβήξει τον Γολγοθά που λένε», ανέφεραν ασθενείς.

    Παρόμοιες εικόνες με το Γεννηματάς έχουν καταγραφεί και το Αττικόν Νοσοκομείο.

    Παλιά κτίρια, ελλείψεις προσωπικούς, λίστες αναμονής

    «Δεν ξέρω ποιο είναι το μεγαλύτερο κακό στα μεγάλα νοσοκομεία, τα ράντζα ή η νοσηλείες παθολογικών περιστατικών σε χειρουργικές ειδικότητες, που αυξάνουν το δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων που είναι πάρα πολύ επικίνδυνες για τους ασθενείς;», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

    Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί ήταν η έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ για τα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει της ΔΕΘ. Παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για το κάθε νοσοκομείο, φαίνεται ότι ο κανόνας είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε όλους τους κλάδους του ΕΣΥ με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν κλινικές ακόμα και χειρουργεία.

    Κτίρια παλιά και επικίνδυνα για εργαζόμενους και ασθενείς, όπου υπάρχει ακόμα μέχρι και αμίαντος (τμήματα του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη). Λίστες αναμονής που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα δύο χρόνια για χειρουργεία ή για εξετάσεις.

    Οι αντιδράσεις του υπουργείου Υγείας στην εικόνα του ΕΣΥ κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τους υγειονομικούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για διάλυση των νοσοκομείων.

    Πηγή: cnn.gr

  • Πού σπουδάζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό
    Πού σπουδάζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό

    Μετά τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που επέφερε το Brexit, η «γεωγραφία» των ελλήνων φοιτητών σε ξένα πανεπιστήμια έχει αλλάξει σημαντικά

    Σε βασικό ακαδημαϊκό… σταθμό για τους έλληνες φοιτητές έχει μετατραπεί η Ολλανδία, αποτελώντας πλέον μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για σπουδές στο εξωτερικό. Η «γεωγραφία» των ελλήνων φοιτητών σε ξένα πανεπιστήμια έχει αλλάξει σημαντικά μετά τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που επέφερε το Brexit. Η άλλοτε ανθηρή ελληνική κοινότητα της Μεγάλης Βρετανίας, που αριθμούσε περίπου 11.500 φοιτητές, έχει πλέον αποδεκατιστεί και νέοι προορισμοί έχουν ανέβει ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων.

    Φέτος αρκετοί μαθητές τηρούν «στάση αναμονής» για να δουν πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο με τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα

    Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εκτός από την Ολλανδία, για την οποία καταγράφεται αυξανόμενη ζήτηση, αξιοσημείωτη είναι και η «επιστροφή» προς τις βαλκανικές χώρες, κυρίως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ειδικά για φοιτητές από τη Βόρεια Ελλάδα. Κλασικοί προορισμοί παραμένουν η Γερμανία και η Κύπρος. Παρ’ όλ’ αυτά, φέτος αρκετοί μαθητές που ενδιαφέρονται για σπουδές στο εξωτερικό τηρούν «στάση αναμονής» περιμένοντας να δουν πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο με τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

    Το 2023 υποβλήθηκαν στον ΔΟΑΤΑΠ 8.517 αιτήσεις Ελλήνων για αναγνώριση τίτλου σπουδών από το εξωτερικό, όμως ο πραγματικός αριθμός των φοιτητών από την Ελλάδα που σπουδάζουν σε ξένα πανεπιστήμια θεωρείται αρκετά ψηλότερος. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΣΑ, οι έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό υπολογίζονται σε περίπου 40.000, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να παρακολουθεί μεταπτυχιακές και όχι προπτυχιακές σπουδές.

    Προσιτά δίδακτρα

    Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δρ Χρήστος Ταουσάνης, σύμβουλος σταδιοδρομίας, η μεγάλη μεταστροφή προς την Ολλανδία οφείλεται σε μια «δυναμική επικοινωνιακή πολιτική που ακολούθησε η χώρα στο θέμα αυτό μετά το Brexit». Μετά τις αλλαγές που προέκυψαν στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, η Ολλανδία ενέταξε πολλά αγγλόφωνα προγράμματα στα πανεπιστήμια της, στο Αμστερνταμ, στην Ντελφτ, στην Ουτρέχτη και αλλού, με προσιτά δίδακτρα.

    «Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το πιο μοντέρνο lifestyle που προσφέρει η χώρα και με ένα κόστος ζωής λίγο υψηλότερο από αυτό την Ελλάδας, δημιούργησε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον». Κάπως έτσι και ενώ μέχρι το 2021 οι έλληνες φοιτητές στην Ολλανδία ήταν, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, περίπου 2.500-3.000, την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά εκτοξεύθηκαν στις περίπου 4.500, τάση που δείχνει να παγιώνεται.

    «Το ρεύμα προς την Ολλανδία δεν πηγάζει μόνο από τη χώρα μας αλλά και από άλλα κράτη, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει ένα τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που δυσκολεύει την εύρεση κατοικίας για τους υποψήφιους φοιτητές. Πλέον αναμένεται η λήψη μέτρων από το ολλανδικό υπουργείο Παιδείας. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η θέσπιση ποσόστωσης για τους αλλοδαπούς φοιτητές αλλά και η ενίσχυση των φοιτητικών εστιών» λέει ο δρ Ταουσάνης.

    Ο ίδιος εξηγεί πως την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά έχει αναβιώσει το ενδιαφέρον και για σπουδές στη Βουλγαρία, ειδικά για φοιτητές από τη Βόρεια Ελλάδα, σε προπτυχιακές σπουδές Υγείας.

    Η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η γεωγραφική της εγγύτητα με τη Βόρεια Ελλάδα και τα χαμηλά κόστη διαβίωσης αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της έναντι άλλων προορισμών. Ελληνες φοιτητές εξακολουθούν να κατευθύνονται – πιο στοχευμένα όμως – στη Γερμανία, κυρίως για κλασικές σπουδές σε παραδοσιακά πανεπιστήμια, όπως αυτό της Χαϊδελβέργης, αλλά και για τις πολυτεχνικές σχολές της χώρας. Μικρότερος είναι ο αριθμός όσων μεταβαίνουν στην Ιταλία για σπουδές, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία να κάνουν λόγο για περίπου 1.500 έλληνες φοιτητές.

    20.000 φοιτητές στην Κύπρο. Ο μεγαλύτερος αριθμός ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό εντοπίζεται στην Κύπρο, όπου σπουδάζουν κατά προσέγγιση 20.000 έλληνες φοιτητές, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ την ακαδημαϊκή περίοδο 2020-2021 τις ΗΠΑ είχαν επιλέξει ως τόπο φοίτησης περίπου 2.500 φοιτητές. Τέλος, μια ιδιαίτερη πτυχή που αντικατοπτρίζει ως έναν βαθμό τις επιλογές των Ελλήνων είναι το διογκούμενο ενδιαφέρον για μεταπτυχιακά προγράμματα εξ αποστάσεως.

    Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το 55% των αιτήσεων που κατατίθενται στον ΔΟΑΤΑΠ για αναγνώριση τίτλου σπουδών από το εξωτερικό προέρχονται από πανεπιστήμια της Κύπρου και το 95% εξ αυτών αφορούν μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως – δηλαδή σπουδές που παρέχουν, με χαμηλότερο κόστος και με σχετική ευκολία, ένα πτυχίο χρήσιμο για τον εμπλουτισμό του βιογραφικού του υποψηφίου ή για επιπλέον μοριοδότηση σε περίπτωση πρόσληψης στο Δημόσιο.

    Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

  • Μητσοτάκης: Επίδομα 200 έως 600 ευρώ μηνιαίως για την προσέλκυση γιατρών σε άγονες περιοχές
    Μητσοτάκης: Επίδομα 200 έως 600 ευρώ μηνιαίως για την προσέλκυση γιατρών σε άγονες περιοχές

    Στην προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην ενίσχυση του ΕΣΥ, μέσω της απόφασης για χορήγηση κινήτρων προς γιατρούς ώστε να υπηρετούν σε προβληματικές ή άγονες περιοχές στέκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    «Σε 2 μέρες θα βρεθώ στο βήμα της ΔΕΘ, όπου θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα», σχολίασε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

    «Θέλω, όμως, σήμερα να αναφερθώ ξεχωριστά σε κάτι πολύ σημαντικό που έχει να κάνει με την επιβεβλημένη στήριξη των ιατρών του ΕΣΥ.

    Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε σήμερα, καθιερώνουμε επιπλέον οικονομικό κίνητρο για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών σε προβληματικές ή άγονες περιοχές.

    Το νέο αυτό επίδομα, ανάλογα και με την κατηγορία της περιοχής που θα ασκεί υπηρεσία ο ιατρός, ξεκινά από τα 200 ευρώ και για συγκεκριμένες ειδικότητες μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ μηνιαίως.

    Έχω πει πολλές φορές -και δεν θα κουραστώ να το λέω- ότι η στήριξη του ΕΣΥ είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες χρόνων.

    Όμως δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο ΕΣΥ, αντάξιο των προσδοκιών όλων των πολιτών»

    Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Γιατί οι γιατροί πέφτουν θύματα βίας από ασθενείς και συνοδούς
    ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Γιατί οι γιατροί πέφτουν θύματα βίας από ασθενείς και συνοδούς

    Πέντε επιθέσεις σε νοσοκομεία της χώρας μέσα σε λίγα 24ωρα κατέγραψαν οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων

    Πέντε περιστατικά βίας κατά υγειονομικών κατήγγειλαν οι Ενώσεις γιατρών και εργαζομένων των νοσοκομείων μόνο τις τελευταίες ημέρες. Το φαινόμενο επιθέσεων από ασθενείς ή συνοδούς τους κατά ιατρικού και άλλου προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) «φουντώνει» και είναι σχεδόν καθημερινό. Μάλιστα, εκτός από όσα περιστατικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν και πολλά που μένουν στην… αφάνεια

    «Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι οι υγειονομικοί έχουμε γίνει σάκος του μποξ στις επιθετικούς παραλογισμούς κάθε ασθενούς ή συνοδού. Ούτε ταχυδακτυλουργοί είμαστε για να εξυπηρετούμε ταυτόχρονα δεκάδες ασθενείς, ούτε θαυματοποιοί ώστε να γίνονται καλά όλοι οι ασθενείς χωρίς να πονέσουν καθόλου», σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

    Ο ίδιος έκανε γνωστό ένα περιστατικό βίας χθες το πρωί στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε, μια ασθενής που είχε πραγματοποιήσει χειρουργείο στο ισχίο επισκέφτηκε την ορθοπεδική κλινική για φροντίδα των χειρουργικών τομών. «Ο συνοδός φώναζε έξω από το ιατρείο απειλώντας με ξυλοδαρμό τους πάντες. Βγήκε ο διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής από άλλο χώρο να δει τι συμβαίνει και τι το ήθελε; Ο θρασύδειλος συνοδός του επιτέθηκε στα καλά καθούμενα και τον γρονθοκόπησε», περιγράφει ο κ. Γιαννάκος.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις αυστηρές διατάξεις του νέου νόμου ασθενείς και συνοδοί εμφανίζουν τόση επιθετικότητα που δεν σκέφτονται πιθανές κυρώσεις. Τις περισσότερες περιπτώσεις οι επιθέσεις συμβαίνουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) όπου καταγράφονται αναμονές και σε αρκετές περιπτώσεις το προσωπικό δεν επαρκεί για να απορροφώνται γρήγορα οι ασθενείς που περιμένουν.

    «Θα πρέπει να τρέχουν οι υγειονομικοί που τρώνε το ξύλο να υποβάλλουν μηνύσεις. Να επωμιστούν έξοδα και στοχοποίηση. Εκμεταλλεύονται οι νταήδες ασθενείς, συνοδοί την πλημμελή φύλαξη των νοσοκομείων, την αστυνομία που εμφανίζεται κατόπιν εορτής», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

    Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές της χρονιάς έχει ψηφιστεί νόμος που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όποιον ασκεί βία κατά γιατρών και νοσηλευτών μονάδων υγείας και τουλάχιστον ενός έτους για όποιον διαταράσσει τη λειτουργία της μονάδας υγείας, με απειλές και ύβρεις κατά του προσωπικού της.

    Το συμβάν στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» δεν ήταν το μοναδικό τις τελευταίες ημέρες. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κοινοποίησε καταγγελία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Εύβοιας (ΕΙΝΝΕΥΒ), σύμφωνα με την οποία τέσσερα αλλεπάλληλα επεισόδια βίας συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας εναντίον νοσηλευτικού προσωπικού και ενός γιατρού. Ο γιατρός, μάλιστα, δέχθηκε γροθιές από συνοδό ασθενούς το πρωί του Σαββάτου και εφημέρευσε με ράμματα την Κυριακή.

    «Την ίδια στιγμή που καλούμαστε να εργαστούμε με εξαντλητικά ωράρια και χαμηλούς μισθούς, βρισκόμαστε επιπλέον ανυπεράσπιστοι απέναντι σε όσους επιχειρούν να βιαιοπραγήσουν εναντίον μας λεκτικά ή σωματικά, προκαλώντας μας ακόμα και σοβαρούς τραυματισμούς», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Γιατροί κατά Άδωνι Γεωργιάδη για τις ποινές: «Μπλοκάρουν» τη συνταγογράφηση με άτυπη απεργία και προσφεύγουν στη δικαιοσύνη
    Γιατροί κατά Άδωνι Γεωργιάδη για τις ποινές: «Μπλοκάρουν» τη συνταγογράφηση με άτυπη απεργία και προσφεύγουν στη δικαιοσύνη

    Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του βάλει κατά του υπουργού Υγείας ζητώντας να αποσυρθεί άμεσα η «επαίσχυντη» όπως λέει διάταξη που αναφέρεται στους ιδιώτες γιατρούς και στις ποινές που τους περιμένουν εάν δεν εργαστούν για το δημόσιο σύστημα

    Με σκληρούς χαρακτηρισμούς όπως «ανικανότητα» και «αυταρχικά καθεστώτα», καταφέρονται οι γιατροί κατά του υπουργείου Υγείας, εξαιτίας της διάταξης που προωθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης και με την οποία επιχειρεί να υποχρεώσει τους ιδιώτες γιατρούς να εργασθούν για το ΕΣΥ ώστε να καλυφθούν τα κενά.

    Άτυπη απεργία - Βολές κατά Γεωργιάδη

    Ταυτόχρονα ο κλάδος καλεί σε άτυπη απεργία όλο τον ιατρικό κόσμο με αφορμή τη συγκεκριμένη διάταξη του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με τη διάταξη, εάν αρνηθούν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να εργασθούν στο δημόσιο για να καλύψουν τα κενά, κινδυνεύουν με διακοπή από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αποπομπή από τον ΕΟΠΥΥ.

    Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του βάλει κατά του υπουργού Υγείας ζητώντας να αποσυρθεί άμεσα η επαίσχυντη όπως λέει διάταξη που αναφέρεται στους ιδιώτες γιατρούς και στις ποινές που τους περιμένουν εάν δεν εργαστούν για το δημόσιο σύστημα.

    Ειδικότερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος που εκπροσωπεί τους γιατρούς όλης της χώρας, σημειώνει ότι τα κενά που προέκυψαν στα δημόσια νοσοκομεία δεν ήρθαν αιφνιδιαστικά αλλά εξαιτίας της απαξίωσης του ΕΣΥ και της ασυνέπειας του ίδιου του υπουργείου υγείας «να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους».

    Όπως σημειώνει ο ΠΙΣ, είναι προφανές πως το Υπουργείο Υγείας, με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, «αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα. Αδιανόητα και προσβλητικά είναι όσα ακούστηκαν από τον υπουργό Υγείας περί δήθεν οφειλής των γιατρών έναντι του κράτους, όταν είναι γνωστή η αυτοθυσία την οποία επέδειξε η ιατρική κοινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την οποία το υπουργείο ανταποδίδει τώρα με τρόπο περιφρονητικό στο ιατρικό λειτούργημα».

    Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

    Καλεί τους ιατρούς βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζονται αποδεχόμενοι να υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου που δεν αποδέχεται την επιβολή εξοντωτικών μέτρων.

    Παράλληλα καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν και ν΄ αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφηση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Να υπενθυμιστεί ότι με βάση τα στοιχεία, 14 Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στελέχωσης, ενώ τα επιπλέον οικονομικά κίνητρα αναμένεται να υλοποιηθούν από το υπουργείο Υγείας από τον Σεπτέμβριο οπότε και θα έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Γεωργιάδης: Εξαναγκασμός στους γιατρούς για τις εφημερίες, αν δεν λυθεί το πρόβλημα
    Γεωργιάδης: Εξαναγκασμός στους γιατρούς για τις εφημερίες, αν δεν λυθεί το πρόβλημα

    Την επιβολή ακόμα και... εξαναγκασμού στους ιδιώτες γιατρούς να συμμετέχουν τις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε περίπτωση που δεν λυθεί το πρόβλημα στα νοσοκομεία της χώρας προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή.

    Συγκεκριμένα, αφού ξεκαθάρισε ότι το κράτος αναγνωρίζει πως υπάρχει έλλειψη γιατρών και πως έχουν υπάρξει καθυστερήσεις, μίλησε για την ανάγκη να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές. «Eκτιμώ, ότι όπως πηγαίνουν τα πράγματα δεν θα χρειαστεί να επιβάλουμε εξαναγκασμό γιατί απ’ότι βλέπω οι σύλλογοι έδειξαν εποικοδομητικό πνεύμα. Αν μπουν οι ιδιώτες δεν έχω καμία διάθεση να επιβάλω εξαναγκασμό. Θα το εφαρμόσω μόνο αν δεν έχω καταφέρει να λύσω το πρόβλημα», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα ανακοίνωσε πως την ερχόμενη βδομάδα θα έρθει στη Βουλή νομοθετική διάταξη, η οποία θα τον εξουσιοδοτεί για να λύσει το πρόβλημα. «Χρειάζομαι νομική εξουσιοδότηση που θα πάρω την επόμενη βδομάδα. Μόλις τη ψηφίσει η ολομέλεια θα την υπογράψω. Διευρύνουμε τα κριτήρια του πως εντάσσονται περιοχές στις “άγονες” όπως πχ στη Σπάρτη. Όπου έχουν γίνει διαδοχικές προσκλήσεις γιατρών και μένουν παραμένουν άγονες, μετατρέπεται σε άγονη και η περιοχή», είπε και εξήγησε: «δίνουμε στους γιατρούς 3.600 ευρώ τον χρόνο και στις ειδικότητες με μεγάλη έλλειψη δίνουμε τα διπλάσια (7.200 ευρώ). Δεν τα δίνουμε μόνο σε αυτούς που πηγαίνουν τώρα να κάνουν αίτηση. Στις περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία Β των άγονων, δίνουμε 2.400 ευρώ μεικτά και 4.800 ευρώ αντίστοιχα», τόνισε.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ