Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2018 18:46

Ερευνα: Τα ελληνόπουλα, από τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη

Γράφτηκε από τον

«Άθλια» χαρακτηρίζουν οι ειδικοί ερευνητές την διατροφή παγκοσμίως, και την τοποθετούν σε υψηλότερο σκαλοπάτι στην κλίμακα κινδύνου νοσηρότητας και θνησιμότητας ακόμη και από το κάπνισμα και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Όπως προκύπτει από έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ειδικά στην Ελλάδα τρώμε πολύ και ανθυγιεινά, με αποτέλεσμα στους ενήλικες άνω των 60 ετών, περίπου 1 στους 2 να είναι δυσλιπιδαιμικός ή/και υπερτασικός ενώ πάνω από το 10% να είναι διαβητικοί.

Εστιάζοντας στα παιδιά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η αναιμία ή η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών δεν αντιμετωπίζονται δεόντως με τους διατροφικούς κανόνες, καθώς περισσότερα από τέσσερα στα δέκα παιδιά πίνουν καθημερινά ροφήματα με ζάχαρη και ένα στα τρία δεν τρώει καθημερινά ούτε ένα φρούτο. Για την χώρα μας οι ειδικοί, που μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρατηρούν ότι τα Ελληνόπουλα είναι από τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη.

Την έρευνα επιμελήθηκαν οι δημοσιογράφοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μαρίνα Μιχαλοπούλου και Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Άθλιο» το επίπεδο της παγκόσμιας διατροφής - 4 στα 10 παιδιά καταναλώνουν ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη καθημερινά και καθόλου φρούτα

Περισσότερα από τέσσερα στα δέκα παιδιά πίνουν καθημερινά ροφήματα με ζάχαρη και ένα στα τρία δεν τρώει καθημερινά ούτε ένα φρούτο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής, η οποία δόθηκε χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα. Η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί ότι οι περισσότερες χώρες δεν θα επιτύχουν τους εννέα παγκόσμιους στόχους για την διατροφή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τους οποίους έχουν υπογράψει ότι θα πρέπει να επιτύχουν μέχρι το 2025, περιλαμβανομένων της παχυσαρκίας των ενηλίκων, του διαβήτη, της αναιμίας και της υγείας των παιδιών.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο (30%) των παιδιών σχολικής ηλικίας δεν τρώει ούτε ένα φρούτο καθημερινά αλλά το 44% καταναλώνει καθημερινά ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν "άθλιο" το επίπεδο της διατροφής παγκοσμίως και επισημαίνουν ότι προβλήματα που εμφανίζονται στα παιδιά, όπως η παχυσαρκία, η αναιμία ή η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών δεν αντιμετωπίζονται δεόντως.

"Καμία από τις εισοδηματικές κατηγορίες που εξετάστηκαν δεν λαμβάνει στην διατροφή της αρκετά λαχανικά, όσπρια και τρόφιμα ολικής αλέσεως, υπογραμμίζει η καθηγήτρια Κορίνα Χοκς, η διευθύντρια του κέντρου πολιτικής των τροφίμων στο πανεπιστήμιο City του Λονδίνου.

"Αυτό είναι ένα πρόβλημα διαταξικό σε παγκόσμιο επίπεδο", συμπληρώνει.

Η παγκόσμια απάντηση στην αντιμετώπιση της κακής διατροφής έχει επικεντρωθεί στην παιδική στασιμότητα ανάπτυξης και έχει αντίθετα αγνοήσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας, σύμφωνα με την Χοκς.

"Ο κόσμος απλά δεν δίνει την απαραίτητη προσοχή στην διατροφή και συγκεκριμένα στην κακή διατροφή σε όλες τις μορφές της", επισημαίνει. Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότερες χώρες που διαθέτουν βάσεις δεδομένων βιώνουν περισσότερες από μια μορφή κακής διατροφής--όπως είναι η παιδική στασιμότητα ανάπτυξης, η αναιμία στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και η παχυσαρκία.

Παρότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση της παιδικής στασιμότητας ανάπτυξης, η έκθεση επισημαίνει ότι τα ποσοστά παραμένουν υψηλά: ένα στα πέντε παιδιά κάτω των πέντε ετών επηρεάζεται από το πρόβλημα παγκοσμίως, ενώ από την ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων προκύπτει ότι τα ποσοστά έχουν αυξηθεί στην Αφρική.

Η κακή διατροφή είναι μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης προβλημάτων υγείας παγκοσμίως και ευθύνεται σχεδόν για έναν στους πέντε θανάτους, σύμφωνα με την έκθεση.

Η κατανάλωση ανθυγιεινών ή ανεπαρκούς ποσότητας τροφών- περιλαμβανομένης και της περίπτωσης βρεφών που δεν μπορούν να θηλάσουν--συνεισφέρει στην κακή διατροφή , αποφάνθηκαν οι ερευνητές που την υπογράφουν.

Η κακή διατροφή είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου νοσηρότητας και θνησιμότητας--περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, περισσότερο από το κάπνισμα", δήλωσε η Τζέσικα Φάντσο, μια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins και επικεφαλής της έρευνας.

Η ανάλυση πάνω από 23.000 συσκευασμένων προϊόντων τροφίμων διαπίστωσε ότι η μεγάλη πλειονότητά τους--69%--είναι σχετικώς χαμηλής θρεπτικής αξίας, σύμφωνα με την έκθεση.

Περίπου 8,23 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως είτε αντιμετωπίζουν στασιμότητα ανάπτυξης, είτε είναι υπέρβαρα.

Στοιχεία που αφορούν την βρεφική διατροφή δείχνουν ότι το ποσοστό των βρεφών ηλικίας έως έξι μηνών, που θηλάζουν αποκλειστικά έχει αυξηθεί στο 41%. Οι πωλήσεις του συσκευασμένου βρεφικού γάλακτος αυξάνονται ραγδαία.

Σύμφωνα με την έκθεση, λιγότερο από το ένα στα πέντε βρέφη από έξι ως 23 μηνών έχει μια στοχειωδώς αποδεκτή διατροφή, ενώ μόλις τα μισά παιδιά αυτής της ηλικίας λαμβάνει τον μικρότερο συνιστώμενο αριθμό γευμάτων.

Οι Έλληνες τρώμε πολύ και ανθυγιεινά

Από τα στοιχεία της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ) που αξιολόγησε 4600 άτομα όλων των ηλικιών από αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού πληθυσμού προέκυψε ότι στους ενήλικες άνω των 60 ετών, περίπου 1 στους 2 είναι δυσλιπιδαιμικός ή/και υπερτασικός ενώ πάνω από το 10% είναι διαβητικοί.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής διατροφής Αντώνης Ζαμπέλας στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο της Αθήνας, «αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας δεν σιτίζεται σωστά για πολλά χρόνια, δηλαδή ενώ από πλευράς θερμίδων (ενέργειας) προσλαμβάνουμε περισσότερες από τις αναγκαίες και για αυτό περίπου το 60% του πληθυσμού έχει πρόβλημα βάρους, η συνήθης διατροφή υπολείπεται σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά»

Οι διατροφικές συνήθειες του ελληνικού πληθυσμού προσδίδουν λίπος, κορεσμένα λιπαρά και πρωτεΐνη πάνω από τις συστάσεις, επισημαίνει και προσθέτει: «Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κορεσμένα λιπαρά (ζωικά λίπη) πρέπει να μειωθούν κατά 30% στον υγιή γενικό πληθυσμό και κατά περίπου 50% στα άτομα υψηλού κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αντίθετα, η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (φυτικά έλαια και ψάρι) είναι χαμηλή με το 95% του πληθυσμού να μην προσλαμβάνει τις συστηνόμενες ποσότητες ενώ και η πρόσληψη φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, όσπρια) είναι χαμηλή με το 60% του πληθυσμού τις συνιστώμενες ποσότητες».

Πηγή: iefimerida.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2018 19:58

Σχετικά Άρθρα

  • Παχυσαρκία: Γιατί οι γονείς δεν «βλέπουν» το αληθινό βάρος των παιδιών
    Παχυσαρκία: Γιατί οι γονείς δεν «βλέπουν» το αληθινό βάρος των παιδιών

    Οι Έλληνες γονείς γνωρίζουν για τα συντριπτικά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας της χώρας μας, ωστόσο αξιολογούν ως «κανονικό» το βάρος των παιδιών τους στις περισσότερες περιπτώσεις

    Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος που αντιλαμβάνονται οι γονείς πιθανά προβλήματα βάρους των παιδιών τους, δείχνοντας εμφατικά την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για την παιδική παχυσαρκία.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας κοινής γνώμης που διεξήχθη σε γονείς παιδιών έως 17 ετών, για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας και της UNICEF και παρουσιάστηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αποδεικνύουν πως οι γονείς μικρών παιδιών και εφήβων δεν έχουν κατανοήσει το σοβαρό πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα μας.

    Παρά το γεγονός πως στην πλειοψηφία τους οι γονείς που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν πως γνωρίζουν ότι το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης, καταγράφεται από τους ίδιους μια σοβαρή υποεκτίμηση στις αξιολογήσεις που κάνουν για το σωματικό βάρος των δικών τους παιδιών.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα, μόλις το 20,5% των γονέων θεωρεί πως το παιδί τους έχει βάρος περισσότερο από το κανονικό (20% μάλλον περισσότερο από το κανονικό/υπέρβαρο και 0,5% παχύσαρκο).

    Οι δύο στους τρεις γονείς αξιολογούν το σωματικό βάρος του παιδιού τους ως κανονικό. Για το 13,5% των γονέων το παιδί του είναι λιποβαρές, ενώ για το 0,3% έντονα λιποβαρές.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα που ανιχνεύθηκε στην ποιοτική έρευνα: Η υπερβολική χρήση μπροστά σε κάποια οθόνη δεν αναφέρεται ως αίτιο καθιστικής ζωής και παχυσαρκίας, αλλά περισσότερο με άλλα συνεπακόλουθα όπως πχ με την έλλειψη κοινωνικοποίησης, προβλήματα με τα μάτια, την έλλειψη συγκέντρωσης, την επιθετικότητα κλπ.

    Τα στοιχεία σε σχέση με το πόσο ο τρόπος ζωής των Ελληνόπουλων βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι απογοητευτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα στα τέσσερα παιδιά δεν τρώει πρωινό κάθε μέρα ενώ η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνεται δραστικά με την ηλικία. Επίσης, όπως τονίστηκε στη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου, η σωματική άσκηση της πλειοψηφίας των παιδιών και εφήβων στην χώρα μας είναι μη επαρκής λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΠΟΥ για τουλάχιστον 60 λεπτά κίνησης μέτριας προς υψηλής έντασης ημερησίως. Μόνο το 20,6% των εφήβων (15-17 ετών) και το 34,1% στο σύνολο του δείγματος ασκείται καθημερινά για τουλάχιστον μία ώρα. Την ίδια στιγμή παρατηρείται ότι τα παιδιά αφιερώνουν κατά μέσο όρο 2,4 ώρες την ημέρα σε δραστηριότητες με οθόνες εκτός εκπαίδευσης, φτάνοντας έως και τις 3 ώρες στους εφήβους.

    Τα δωρεάν προγράμματα άθλησης και οι δράσεις στα σχολεία

    Οι γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα διατύπωσαν πολλές προτάσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να βοηθήσει την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών. Οι προτάσεις που κατέγραψαν την μεγαλύτερη αποδοχή είναι κατά σειρά οι περισσότερες ώρες γυμναστικής στο σχολείο, ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος/λιγότερες σχολικές υποχρεώσεις (ιδιαίτερα για τους μαθητές του λυκείου), οι περισσότεροι και καλύτεροι χώροι άθλησης/παιχνιδιού στις γειτονιές (για τα μικρότερα παιδιά), η ενασχόληση με κάποιο άθλημα, ο περιορισμός χρήσης των οθονών(ιδιαίτερα για τους εφήβους), και τα επιδοτούμενα ή δωρεάν γυμναστήρια/αθλητικές δραστηριότητες. Εκτιμούν επίσης πως θα βοηθήσει η εκπαίδευση/ενθάρρυνση των παιδιών από τους ίδιους τους γονείς και κρίνουν απαραίτητες τις καμπάνιες ενημέρωσης παιδιών και γονέων.

    Το Υπουργείο Υγείας υλοποιεί για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας. Έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε 60 σχολεία της χώρας με ενημερώσεις, παιχνίδια για εκμάθηση των υγιεινών τροφίμων, δωρεάν άσκηση μέσω ομαδικών αθλημάτων ενώ αναμένονται και παρεμβάσεις με δωρεάν διατροφολόγους για παιδιά που προβλήματα υγείας λόγω του βάρους τους.

    Σύμφωνα με την κυρία Αγαπηδάκη, βέλτιστη πρακτική είναι η οριζόντια παρέμβαση στα σχολεία, με κατεύθυνση την προαγωγή της υγείας. «Δεν πάμε σε ένα σχολείο να βρούμε τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και να τα βάλουμε να αδυνατίσουν. Μας ενδιαφέρει όλα τα παιδιά να έχουν περισσότερο υγιεινές επιλογές», σημείωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

    Στο παραπάνω πλαίσιο, αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες ένα συστηματικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα που αφορά στην άσκηση των παιδιών, η οποία θα παρέχεται δωρεάν τόσο εντός όσο και εκτός των σχολείων. Το Υπουργείο Υγείας εστιάζει στα ομαδικά αθλήματα καθώς υποστηρίζει την αξία «χτισίματος» σχέσεων. Τα παιδιά θα μπαίνουν σε ένα άθλημα δοκιμαστικά, θα βλέπουν εάν τους αρέσει και είτε θα το συνεχίζουν για όλη τη χρονιά είτε θα επιλέγουν άλλο άθλημα μέσα από το οποίο θα ασκούνται χωρίς να πληρώνουν οι γονείς.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Παιδική παχυσαρκία: Ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας του υπ. Υγείας και της UNICEF
    Παιδική παχυσαρκία: Ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας του υπ. Υγείας και της UNICEF

    Ένα στα τέσσερα παιδιά δεν τρώει πρωινό κάθε μέρα ενώ η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνεται δραστικά με την ηλικία. Μόλις το 20,3% των γονέων θεωρούν ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο ενώ δύο στους τρεις γονείς αξιολογούν ως κανονικό το βάρος των παιδιών τους.

    Διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, χαμηλά επίπεδα άσκησης και μεγάλο μέρος της καθημερινότητας των παιδιών μπροστά στις οθόνες. Εάν σε όλα αυτά, προσθέσει κάποιος το έλλειμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης, τότε τα πράγατα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά για το μέλλον των παιδιών και την υγεία τους.

    Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα Έρευνας Κοινής Γνώμης που διεξήχθη σε γονείς παιδιών έως 17 ετών, για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας και της UNICEF και παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

    Η Έρευνα διεξήχθη πανελλαδικά, στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας από την MARC και τα ευρήματά της αναλύθηκαν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Θωμά Γεράκη.

    Κάποια από τα ευρήματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά ως προς τις διατροφικές συνήθειες και τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών στην Ελλάδα.

    Η σωματική άσκηση της πλειοψηφίας των παιδιών και εφήβων στην χώρα μας είναι μη επαρκής λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΠΟΥ για τουλάχιστον 60 λεπτά κίνησης μέτριας προς υψηλής έντασης ημερησίως. Μόνο το 20,6% των εφήβων (15-17 ετών) και το 34,1% στο σύνολο του δείγματος- ασκείται καθημερινά για τουλάχιστον μία ώρα. Την ίδια στιγμή παρατηρείται ότι τα παιδιά αφιερώνουν κατά μέσο όρο 2,4 ώρες την ημέρα σε δραστηριότητες με οθόνες εκτός εκπαίδευσης, φτάνοντας έως και τις 3 ώρες στους εφήβους.

    Από την πλευρά τους οι γονείς εκφράζουν την ανάγκη για πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και λιγότερο χρόνο μπροστά από οθόνες, ενώ θεωρούν ότι η Πολιτεία μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση με στοχευμένες δράσεις στα σχολεία, επιδοτούμενα αθλητικά προγράμματα και καμπάνιες ενημέρωσης.

    Τέλος, μόνο το 28,4% των γονέων δηλώνει πλήρως ενημερωμένο για τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών.

    Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε:

    «Σχεδιάσαμε πολύ προσεκτικά και με απόλυτο σεβασμό στα παιδιά και στους γονείς τους την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, αναλύοντας με μεγάλη ευαισθησία ευρήματα όπως αυτά που παρουσιάζονται σήμερα. Για εμάς, τα παιδιά πρέπει να έχουν κάθε εφόδιο για υγιεινό τρόπο διατροφής και για άθληση και για αυτόν το λόγο προχωράμε σε αυτήν τη δράση. Οι γονείς, επίσης, είναι απαραίτητο να ενημερωθούν σωστά για το ζήτημα της Παιδικής Παχυσαρκίας, να αναγνωρίζουν τα σημάδια της καθώς επίσης και τις επιπτώσεις της και τα προβλήματα που προκαλεί και που μπορεί να μην τα φαντάζονται καν. Έχοντας καταπολεμήσει ως παιδί ζητήματα αυξημένου βάρους, αντιλαμβάνομαι απολύτως τους παράγοντες και το περιβάλλον που προκαλούν παχυσαρκία. Θέλω να τους αλλάξουμε, σε συντονισμό με γονείς, εκπαιδευτικούς, φορείς και οργανισμούς. Μπορούμε. Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν επιμέρους δράσεις για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας με εργαλεία φιλικά και αποτελεσματικά. Τα παιδιά μας πρέπει να μεγαλώνουν ως υγιή άτομα που θα ζήσουν περισσότερο και πιο ποιοτικά, και αυτό αφορά όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις».

    Από την πλευρά του, ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Dr. Ghassan Khalil, δήλωσε:

    «Οι παρεμβάσεις της UNICEF βασίζονται πάντα σε τεκμηριωμένα και επιστημονικά δεδομένα, σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως όταν εφαρμόζει παρεμβάσεις σχετικά με καθιερωμένες συμπεριφορές, κρίσιμες για την επιτυχή εφαρμογή των προγραμμάτων μας. Ταυτόχρονα, το να ακούμε τις φωνές των παιδιών, των οικογενειών και των φροντιστών και να τις συμπεριλαμβάνουμε στις διαδικασίες σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων παραμένει βασική προτεραιότητα για τη συνεργασία μεταξύ της UNICEF και του Υπουργείου Υγείας. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με έναν βασικό σύμμαχό μας σε όλες μας τις προσπάθειες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και να διασφαλίσουμε ότι θα σας δοθεί η δυνατότητα να ενημερώνετε εγκαίρως και να ευαισθητοποιήσετε τους πολίτες ώστε η υγεία, τα δικαιώματα και οι ανάγκες των παιδιών να τεθούν στο επίκεντρο της ατζέντας της χώρας».

    Η Εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της Παιδικής Παχυσαρκίας μέσω της προώθησης και υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών και σωματικής άσκησης.

    Είναι το πρώτο πρόγραμμα που υλοποιείται σε όλη την επικράτεια, καλύπτοντας τις ανάγκες των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών, παρέχοντας πολύτιμη βοήθεια σε αυτά και τις οικογένειές τους σε όλα τα επίπεδα όπως, ενδεικτικά, δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους, παρακολούθηση από γιατρούς, συμβουλές προς εκπαιδευτικούς, δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες.

    Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για την Εθνική Δράση στοhttps://paxisarkiakaipaidi.gov.gr, και σύντομα μέσω μιας νέας υπηρεσίας app, γονείς, παιδιά και έφηβοι θα μπορούν να κάνουν σχεδιασμένα βήματα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Μπορούμε όλοι μαζί να καταπολεμήσουμε την Παιδική Παχυσαρκία μέσω της εκπαίδευσης, των κινήτρων για σωματική άσκηση και της αλληλοϋποστήριξης. Όλοι μαζί, για τα παιδιά γινόμαστε ασπίδα!

    Πηγή: Cnn.gr
  • Παιδική παχυσαρκία: «Καμπανάκι» για την Ελλάδα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
    Παιδική παχυσαρκία: «Καμπανάκι» για την Ελλάδα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

    «Το 60% των ενηλίκων μας και ένα στα τρία παιδιά μας ζουν με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία»

    Η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – Ευρώπης με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

    Ειδικότερα, συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, παρουσία του επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα και του Γραφείου του ΠΟΥ/Ευρώπης για την Ποιότητα Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, Joao Breda.

    «Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι η κοιτίδα της διάσημης μεσογειακής διατροφής, αντιμετωπίζει ανησυχητικά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στους νέους της»

    Το «παρών» έδωσαν επίσης ο επικεφαλής του προγράμματος για την παχυσαρκία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, Dr Kremlin Wickramasinghe και ο διπλωματικός εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Dr Ghassan Khalil.

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «μία από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη δημόσια Υγεία είναι η παιδική παχυσαρκία. Είναι ένα ζήτημα που απειλεί τη μελλοντική υγεία και ευεξία των παιδιών του έθνους μας. Η συμβολή του ΠΟΥ Ευρώπης είναι κρίσιμη, καθώς ξεκινάμε την ξεκάθαρη και επείγουσα αποστολή μας: να διαμορφώσουμε μια ενωμένη και ισχυρή απάντηση για να περιορίσουμε την αυξανόμενη τάση της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών μας. Η παχυσαρκία στα παιδιά δεν είναι απλώς μια ανησυχία, είναι μια κρίση που απαιτεί άμεση και αποφασιστική δράση».

    Ανησυχητικά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας αντιμετωπίζει η Ελλάδα

    Όπως είπε ο υπουργός, η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι η κοιτίδα της διάσημης μεσογειακής διατροφής, αντιμετωπίζει ανησυχητικά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στους νέους της.

    «Είναι σοκαριστικό να αναγνωρίσουμε ότι το 60% των ενηλίκων μας και ένα στα τρία παιδιά μας ζουν με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία. Αυτή η έντονη αντίθεση με την πλούσια παράδοσή μας στην υγιεινή διατροφή είναι μια επείγουσα έκκληση για επανεξέταση της προσέγγισής μας».

    «Οι στόχοι μας -συνέχισε- είναι σαφείς και αδιαμφισβήτητοι: να παρουσιάσουμε την τρέχουσα κατάσταση της παχυσαρκίας στη Νότια Ευρώπη, να αξιολογήσουμε κριτικά την εφαρμογή αποτελεσματικών παρεμβάσεων και να εντοπίσουμε τις προτεραιότητες για δράση. Μέσω της ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, στοχεύουμε να κινητοποιηθούμε με άμεση και διαρκή δράση κατά αυτής της επιδημίας. Στην Ελλάδα έχουμε τη γνώση, την παράδοση και το κοινοτικό πνεύμα για να αναστρέψουμε αυτήν την τάση. Ωστόσο, απαιτείται μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους τομείς της κοινωνίας -την κυβέρνηση, τους επαγγελματίες υγείας, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες. Χρωστάμε στα παιδιά μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει υγιεινές επιλογές και προάγει τη δια βίου ευεξία».

    Στις δράσεις του προγράμματος αναφέρθηκε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

    «Μαζί με τη UNICEF αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Στόχος μας είναι όχι απλώς ο έγκαιρος εντοπισμός της παιδικής παχυσαρκίας αλλά η πρόληψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτήν. Έτσι, αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα που στοχεύει παράλληλα σε πρωτογενές, δευτερογενές και τριτογενές επίπεδο. Το πρόγραμμα έχει ως πρωταρχικό σκοπό να αλλάξει το περιβάλλον που οδηγεί στην παιδική παχυσαρκία».

    Στοιχεία για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα

    Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς, όπως δείχνουν οι σχετικοί δείκτες, η χώρα μας έχει ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τρίτη θέση στα παιδιά κάτω των 5 ετών, τη δεύτερη θέση στα παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών και την πρώτη θέση στα παιδιά και τους εφήβους 10 έως 19 ετών.

    «Έτσι, λοιπόν, η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού, είτε μιλάμε για παιδιά είτε για ενήλικες, είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Για τον λόγο αυτό έχουμε αναλάβει αυτή την εθνική δράση ενάντια στην παιδική παχυσαρκία για τα επόμενα δύο χρόνια», είπε η κ. Αγαπηδάκη.

    Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται πιλοτικά σε 59 σχολεία της χώρας και από το νέο σχολικό έτος θα εφαρμοστεί καθολικά, σε εθνικό επίπεδο. με στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων, υγιεινές, διατροφικές δεξιότητες, δεξιότητες φυσικής άσκησης, δεξιότητες για τη σπατάλη τροφίμων κ.ά.

    Όπως είπε η κ. Αγαπηδάκη, παρέχεται στα παιδιά και τις οικογένειες τους δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους, πρόσβαση σε γιατρούς, σε ψηφιακά εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οικογένειές τους αλλά και οι ίδιοι, ανάλογα με το αναπτυξιακό τους επίπεδο.

    «Και επίσης διευκολύνουμε τις οικογένειες ώστε να συνδεθούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν τοπικά δίκτυα στα οποία, πραγματικά, να μπορέσουμε να προωθήσουμε δραστηριότητες υγιεινής ζωής, δεξιότητες υγιεινής ζωής και να εστιάζουμε στην θετική πλευρά της υγείας η οποία είναι η προώθηση των υγιεινών δράσεων και συμπεριφορών ζωής.

    Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει και μία στρατηγική αύξησης της ευαισθητοποίησης, καθώς και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων που συνδέονται με τις βασικές συμπεριφορές υγείας. Θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά ότι το υγιεινό φαγητό είναι νόστιμο φαγητό».

    Πηγή: In.gr
  • Health4EUKids: Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η Παιδική Παχυσαρκία στο Προσκήνιο-Καλές Πρακτικές»
    Health4EUKids: Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η Παιδική Παχυσαρκία στο Προσκήνιο-Καλές Πρακτικές»

    Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Joint Action «Health4EUKids» σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ, το Εργαστήριο Υγιεινής, την Παιδιατρική Κλινική του Παν/μιου Πατρών και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσια Υγεία» του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνουν τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 17.00-21.00 στο Επίκεντρο (Νόρμαν 16 & Αγ. Διονυσίου, Πάτρα), την εκδήλωση με τίτλο «Η Παιδική Παχυσαρκία στο Προσκήνιο-Καλές Πρακτικές».

    Health4EUKids en paxus 2

    (Δελτιο Τύπου)

  • Η έγκαιρη αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας έχει αποτελέσματα - Τι έδειξε νέα έρευνα
    Η έγκαιρη αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας έχει αποτελέσματα - Τι έδειξε νέα έρευνα

    Η έγκαιρη αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας έχει αποτελέσματα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με μελέτη του σουηδικού πανεπιστημίου «Karolinska Institutet», που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The International Journal of Obesity».

    Τι βρήκαν οι επιστήμονες

    Οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 170 μικρά παιδιά στη Σουηδία που είχαν λάβει θεραπεία για διαγνωσμένη παχυσαρκία. Τα παιδιά, ηλικίας 4-6 ετών, συμμετείχαν στην έρευνα, μέσω παιδιατρικών κλινικών στην περιοχή της Στοκχόλμης. Μαζί με τους γονείς τους κατανεμήθηκαν σε τρεις κατηγορίες θεραπείας: τυπική θεραπεία, όπου τα παιδιά και οι γονείς είχαν συναντήσεις για τη διατροφή και την άσκηση με γιατρό, παιδίατρο ή/και διαιτολόγο, καθώς και ομάδα γονικής υποστήριξης ή ομάδα γονικής υποστήριξης με μετέπειτα τηλεφωνική υποστήριξη. Στις δύο ομάδες γονικής υποστήριξης δεν συμμετείχαν τα παιδιά και το επίκεντρο ήταν πώς οι γονείς θα μπορούσαν να προωθήσουν τον υγιεινό τρόπο ζωής στην οικογένεια με θετικό τρόπο και χωρίς συγκρούσεις.

    Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά και στις τρεις ομάδες βελτίωσαν την κατάσταση του βάρους τους και είδαν μείωση του βαθμού παχυσαρκίας τους. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς έλαβαν γονική υποστήριξη, είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα, ιδίως όσα έλαβαν και τηλεφωνήματα παρακολούθησης. «Διαπιστώσαμε, επίσης, ότι περισσότερα παιδιά σε αυτό το τρίτο γκρουπ παρουσίασαν κλινικά σημαντική βελτίωση της κατάστασης του βάρους τους που σχετιζόταν με καλύτερη μεταβολική υγεία, δηλαδή καλύτερα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα», επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια, Πολίνα Νόβικα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Επιστήμης στο Karolinska Institutet και καθηγήτρια Τροφίμων, Διατροφής και Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

    Ενώ η παχυσαρκία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, παρατηρεί η ίδια, η μελέτη δείχνει ότι η εντατική θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, «πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι αν αρχίσετε να τα θεραπεύετε στην εφηβεία τους».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Παιδική παχυσαρκία: Το Νο1 ένοχο ποτό που αυξάνει κατακόρυφα το βάρος
    Παιδική παχυσαρκία: Το Νο1 ένοχο ποτό που αυξάνει κατακόρυφα το βάρος

    Ένα σημαντικό ένοχο για την παιδική παχυσαρκία που τείνει να λάβει διαστάσεις πανδημίας παγκοσμίως, εντοπίζουν οι ερευνητές σε μερικά δημοφιλή ποτά - Νέα μελέτη επισημαίνει τις ανησυχητικές επιπτώσεις στο βάρος των παιδιών από την κατανάλωσή τους

    Με τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας να καταλαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις -χαρακτηριστικό είναι ότι περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα- οι έρευνες στρέφονται στους παράγοντες που αυξάνουν ύπουλα το βάρος των παιδιών. Μια τέτοια παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει νεότερα στοιχεία σχετικά με τα ροφήματα που είναι… παντού και πάντα προσβάσιμα στα παιδιά και εντείνουν το πρόβλημα.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, αναδεικνύεται ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της συστηματικής κατανάλωσης σακχαρούχων ανθρακούχων ποτών και του κινδύνου αύξησης του σωματικού βάρους στους εφήβους.

    Ειδικότερα, η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open και διεξήχθη σε 107 χώρες παγκοσμίως, συμπέρανε ότι κάθε 10% αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης αναψυκτικών συσχετίστηκε με 3,7% αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων και παχύσαρκων εφήβων.

    Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, η ερευνητική ομάδα από την Ιαπωνία τονίζει τη σημασία των παγκόσμιων προσπαθειών για τη μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών ως μέσο αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας.

    Το μικροσκοπικό νησί με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας

    Τα στοιχεία τα οποία εξέτασε η έρευνα βασίστηκαν σε σχολικές έρευνες σε όλες τις χώρες και σε συνολικά 405.528 έφηβους, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης των αναψυκτικών και της παχυσαρκίας μεταξύ των εφήβων. Ορισμένες από αυτές τις χώρες έχουν επιβάλει φόρους στα σακχαρούχα ποτά, ενώ άλλες όχι.

    Τα δεδομένα της κατανάλωσης αναψυκτικών, αλλά και της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών αναλύθηκαν σε συνδυασμό με στοιχεία του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) για τον εντοπισμό υπέρβαρων και παχύσαρκων εφήβων.

    Το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων μαθητών διέφερε σημαντικά από χώρα σε χώρα, κυμαινόμενο από 3,3% στην Καμπότζη έως το απογοητευτικά εντυπωσιακό 64% στη μικροσκοπική νησιωτική χώρα Νιούε, κοντά στη Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους (1.620 το 2018). Παρομοίως, ο επιπολασμός των εφήβων που καταναλώνουν αναψυκτικά μία ή περισσότερες φορές την ημέρα κυμαινόταν από 3,3% στην Ισλανδία έως 80% στη Νιούε.

    Συνολικά όμως, οι συγγραφείς διαπίστωσαν μια σταθερή τάση σε όλα τα έθνη: κάθε αύξηση κατά 10% στην ημερήσια κατανάλωση αναψυκτικών οδήγησε σε αύξηση κατά 3,7% στον επιπολασμό των υπέρβαρων και παχύσαρκων εφήβων. Επιπλέον, η έρευνα κατέδειξε ότι οι φόροι στα αναψυκτικά φάνηκε να μειώνουν αποτελεσματικά την κατανάλωση αυτών των ποτών.

    «Απ’ όσα γνωρίζουμε, η μελέτη μας είναι η πρώτη που εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών και της παχυσαρκίας μεταξύ των εφήβων τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ατομικό επίπεδο» επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης με επικεφαλής τον αντίστοιχο συγγραφέα Dr. Huan Hu από το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας της Ιαπωνίας.

    Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, μια διαφορετική μελέτη διαπίστωσε ότι ο φόρος της βιομηχανίας αναψυκτικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος είναι ένας «φόρος ζάχαρης» δύο επιπέδων, είχε σχέση με τη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας μεταξύ των κοριτσιών της πέμπτης τάξης δημοτικού.

    «Στην παρούσα μελέτη, διαπιστώσαμε ότι οι χώρες υψηλού εισοδήματος ήταν πιο πιθανό να εφαρμόσουν φόρους στα αναψυκτικά σε σύγκριση με τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (42,9% έναντι 21,5%). Επιπλέον, στις χώρες με φόρους στα αναψυκτικά, ο επιπολασμός της καθημερινής κατανάλωσης αναψυκτικών μεταξύ των εφήβων ήταν χαμηλότερος από ό,τι στις χώρες χωρίς τέτοιους φόρους (30,2% έναντι 33,5%)» σημειώνουν οι ερευνητές.

    Συγκεντρωτικά, συμπέραναν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών αντιπροσωπεύει περίπου το 12% της διακύμανσης στο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από cottonbro studio: https://www.pexels.com/el-gr/photo/4714773/
  • Παιδική παχυσαρκία: Το Νο1 ένοχο ποτό που αυξάνει κατακόρυφα το βάρος
    Παιδική παχυσαρκία: Το Νο1 ένοχο ποτό που αυξάνει κατακόρυφα το βάρος

    Ένα σημαντικό ένοχο για την παιδική παχυσαρκία που τείνει να λάβει διαστάσεις πανδημίας παγκοσμίως, εντοπίζουν οι ερευνητές σε μερικά δημοφιλή ποτά - Νέα μελέτη επισημαίνει τις ανησυχητικές επιπτώσεις στο βάρος των παιδιών από την κατανάλωσή τους

    Με τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας να καταλαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις -χαρακτηριστικό είναι ότι περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα- οι έρευνες στρέφονται στους παράγοντες που αυξάνουν ύπουλα το βάρος των παιδιών. Μια τέτοια παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει νεότερα στοιχεία σχετικά με τα ροφήματα που είναι… παντού και πάντα προσβάσιμα στα παιδιά και εντείνουν το πρόβλημα.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, αναδεικνύεται ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της συστηματικής κατανάλωσης σακχαρούχων ανθρακούχων ποτών και του κινδύνου αύξησης του σωματικού βάρους στους εφήβους.

    Ειδικότερα, η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open και διεξήχθη σε 107 χώρες παγκοσμίως, συμπέρανε ότι κάθε 10% αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης αναψυκτικών συσχετίστηκε με 3,7% αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων και παχύσαρκων εφήβων.

    Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, η ερευνητική ομάδα από την Ιαπωνία τονίζει τη σημασία των παγκόσμιων προσπαθειών για τη μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών ως μέσο αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας.

    Το μικροσκοπικό νησί με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας

    Τα στοιχεία τα οποία εξέτασε η έρευνα βασίστηκαν σε σχολικές έρευνες σε όλες τις χώρες και σε συνολικά 405.528 έφηβους, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης των αναψυκτικών και της παχυσαρκίας μεταξύ των εφήβων. Ορισμένες από αυτές τις χώρες έχουν επιβάλει φόρους στα σακχαρούχα ποτά, ενώ άλλες όχι.
    Τα δεδομένα της κατανάλωσης αναψυκτικών, αλλά και της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών αναλύθηκαν σε συνδυασμό με στοιχεία του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) για τον εντοπισμό υπέρβαρων και παχύσαρκων εφήβων.

    Το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων μαθητών διέφερε σημαντικά από χώρα σε χώρα, κυμαινόμενο από 3,3% στην Καμπότζη έως το απογοητευτικά εντυπωσιακό 64% στη μικροσκοπική νησιωτική χώρα Νιούε, κοντά στη Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους (1.620 το 2018). Παρομοίως, ο επιπολασμός των εφήβων που καταναλώνουν αναψυκτικά μία ή περισσότερες φορές την ημέρα κυμαινόταν από 3,3% στην Ισλανδία έως 80% στη Νιούε.

    Συνολικά όμως, οι συγγραφείς διαπίστωσαν μια σταθερή τάση σε όλα τα έθνη: κάθε αύξηση κατά 10% στην ημερήσια κατανάλωση αναψυκτικών οδήγησε σε αύξηση κατά 3,7% στον επιπολασμό των υπέρβαρων και παχύσαρκων εφήβων. Επιπλέον, η έρευνα κατέδειξε ότι οι φόροι στα αναψυκτικά φάνηκε να μειώνουν αποτελεσματικά την κατανάλωση αυτών των ποτών.

    «Απ’ όσα γνωρίζουμε, η μελέτη μας είναι η πρώτη που εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών και της παχυσαρκίας μεταξύ των εφήβων τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ατομικό επίπεδο» επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης με επικεφαλής τον αντίστοιχο συγγραφέα Dr. Huan Hu από το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας της Ιαπωνίας.

    Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, μια διαφορετική μελέτη διαπίστωσε ότι ο φόρος της βιομηχανίας αναψυκτικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος είναι ένας «φόρος ζάχαρης» δύο επιπέδων, είχε σχέση με τη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας μεταξύ των κοριτσιών της πέμπτης τάξης δημοτικού.

    «Στην παρούσα μελέτη, διαπιστώσαμε ότι οι χώρες υψηλού εισοδήματος ήταν πιο πιθανό να εφαρμόσουν φόρους στα αναψυκτικά σε σύγκριση με τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (42,9% έναντι 21,5%). Επιπλέον, στις χώρες με φόρους στα αναψυκτικά, ο επιπολασμός της καθημερινής κατανάλωσης αναψυκτικών μεταξύ των εφήβων ήταν χαμηλότερος από ό,τι στις χώρες χωρίς τέτοιους φόρους (30,2% έναντι 33,5%)» σημειώνουν οι ερευνητές.

    Συγκεντρωτικά, συμπέραναν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών αντιπροσωπεύει περίπου το 12% της διακύμανσης στο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών.

    Πηγή: ygeiamou.gr

    Φωτογραφία: Freepik
  • Παχύσαρκα 2 εκατομμύρια παιδιά στην Ελλάδα – Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας
    Παχύσαρκα 2 εκατομμύρια παιδιά στην Ελλάδα – Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας

    Στόχος του Υπουργείου είναι μέσα στο τρέχον έτος να μειωθεί ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών κατά 700.000

    Στο στόχαστρο του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται η παχυσαρκία, ειδικά των παιδιών, και μάλιστα η μείωση του αριθμού των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών αποτελεί βασικό στοίχημα της Πολιτείας. Στόχος του υπουργείου είναι μέσα στο τρέχον έτος να μειωθούν τα παχύσαρκα παιδιά στα 2/3 του συνόλου των περίπου 2 εκατομμυρίων

    Ειδικότερα στην επιτελική σύνοψη του Ετήσιου Σχέδιο Δράσης 2023 του Υπουργείου Υγείας, τονίζεται ότι κυρίαρχος στόχος είναι η «Βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού και αναμόρφωση του συστήματος δημόσιας υγείας».

    Ειδικότερα για τη βελτίωση των δεικτών υγείας αναμένονται τα εξής:

    Επίτευξη μέχρι τέλος του 2023 του 30% του προγράμματος πρωτογενούς πρόληψης των παραγόντων κινδύνου που ευθύνονται για την εμφάνιση των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων στο οποίο περιλαμβάνονται:

    •Μείωση της παχυσαρκίας σε πληθυσμό στόχο 2.002.670 παιδιών 0-18
    •Μείωση υπερβαρότητας και παχυσαρκίας σε πληθυσμό στόχο 2.500.000 πολιτών (63% των 4.000.000 εγγεγραμμένων σε προσωπικό ιατρό)
    • Προώθηση της υγιεινής διατροφής στο σύνολο του πληθυσμού
    • Προαγωγής της υγείας μητέρας-παιδιού-οικογένειας σε πληθυσμό στόχο 800.000 οικογενειών
    • Παροχή συμβουλευτικής για την υγεία στο σύνολο των πολιτών με κινητό ή/και υπολογιστή
    • Καμπάνια ενημέρωσης για την κατανάλωση του αλκοόλ στο σύνολο του πληθυσμού
    • Πρόγραμμα πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος σε νέους

    Επίτευξη μέχρι τέλος του 2023 του 25% του προγράμματος δευτερογενούς πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων όπου περιλαμβάνονται:

    • Εξετάσεις πρόληψης καρκίνου του μαστού σε πληθυσμό στόχο 1.300.000 γυναικών
    • Εξετάσεις πρόληψης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε πληθυσμό στόχο 2.432.000 γυναικών
    • Εξετάσεις πρόληψης καρκίνου του παχέος εντέρου σε πληθυσμό στόχο 3,840,000 πολιτών
    • Προσυμπτωματικός έλεγχος για καρδιαγγειακό κίνδυνο σε πληθυσμό στόχο 4,000,000 πολιτών
    • Εξετάσεις πρόληψης σε ευπαθείς ομάδες σε απομακρυσμένες περιοχές

    Επίτευξη μέχρι τέλος του 2023 της υλοποίησης του 25% του προγράμματος αναμόρφωσης του συστήματος δημόσιας υγείας, όπου περιλαμβάνονται:

    • Αναμόρφωση του συστήματος δημόσιας υγείας για το σύνολο του πληθυσμού:
    o Ανάπτυξη μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης
    o Αναβάθμιση συστήματος ετοιμότητας και αντιμετώπισης εκτάκτων απειλών δημόσιας υγείας
    o Health monitoring
    o Ανάπτυξη συστήματος δημόσιας υγείας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο
    o Health Portal Δημόσιας Υγείας
    o Μεταρρύθμιση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας
    • Αναδιοργάνωση και αναβάθμιση Ένωσης Ασθενών Ελλάδος για πληθυσμό στόχο 500.000 ασθενών

    Παχυσαρκία

    Ειδικότερα για την παχυσαρκία το έργο δράσης για το διάστημα 2021-2025 περιλαμβάνει:

    Εθνικό πρόγραμμα άσκησης και υγιεινής διατροφής / αντιμετώπιση παιδικής παχυσαρκίας – Πρόγραμμα «Σ. Δοξιάδης» (2021-2025)
    Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, με παρεμβάσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης. Στόχος είναι η μείωση του επιπολασμού της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών, από 37,5% το 2019 σε 24,5% έως το 2024. Πληθυσμός Στόχος: 2.002.670 (παιδιά 0-18)

    Εθνικό πρόγραμμα για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενηλίκων – Πρόγραμμα «Σ. Δοξιάδης» (2021-2025)
    Διενέργεια ελέγχου παχυσαρκίας κατά την επίσκεψη των πολιτών στον προσωπικό ιατρό. Βασικοί στόχοι είναι:
    • Μείωση της παχυσαρκίας των ενηλίκων μέσω συμβουλευτικής και φαρμακευτικής αγωγής
    • Ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού ιατρού και ενίσχυση της εμπειρίας των πολιτών
    Πληθυσμός Στόχος: Συνολικά: 2.500.000 (37,9% + 25% των 4,000,000 εγγεγραμμένων σε προσωπικό ιατρό που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

    Εθνικό πρόγραμμα για προώθηση της υγιεινής διατροφής – Πρόγραμμα «Σ. Δοξιάδης» (2021-2025)
    Ανάπτυξη εθνικής διατροφικής πολιτικής σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, τον ΕΦΕΤ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η σχεδίαση και υλοποίηση έργων που σχετίζονται με την πολιτική τροφίμων. Στόχος η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών του ελληνικού πληθυσμού και η συνακόλουθη προαγωγή της υγείας τους. Πληθυσμός Στόχος: Σύνολο του πληθυσμού της χώρας και εστίαση σε ευάλωτες ομάδες

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ