Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2018 10:51

Βία, ρατσισμός, εκμετάλλευση -Τι βιώνουν οι μετανάστες εργάτες στον αγροτικό τομέα σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Επεισόδια βίας και ρατσισμού, κοινωνική εχθρότητα, περιθωριοποίηση, ελαστικές σχέσεις εργασίας. Με όλα αυτά είναι αντιμέτωποι οι μετανάστες που εργάζονται στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, με την οικονομική υποστήριξη του Open Society Foundations στις Βρυξέλες.

Οι ερευνητές μελέτησαν την απασχόληση μεταναστών στον αγροτικό τομέα στη νότια Ιταλία, όπου η παρουσία τους είναι υψηλότερη αριθμητικά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, και στη συνέχεια προχώρησαν σε σύγκριση των δεδομένων αυτών με την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ισπανία. Το κοινό και στις τρεις χώρες είναι πως η κυριαρχία των μεσογειακών προϊόντων συνεπάγεται έντονη ζήτηση για εποχική εργασία. Επιπλέον, οι τρεις χώρες χαρακτηρίζονται από μια περισσότερο εδραιωμένη παράδοση μετανάστευσης.

Οι μετανάστες το 90% της μισθωτής εργασίας στη γεωργία

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, υπολογίζεται ότι οι μετανάστες αποτελούν το 90% της συνολικής μισθωτής εργασίας στη γεωργία.

Για το 2015 τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ιταλία περίπου το 48% του εργατικού δυναμικού στην αγροτική παραγωγή ήταν αλλοδαποί. Επίσης, υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των εργαζόμενων στον τομέα απασχολούνταν χωρίς επίσημη σύμβαση. Το 80% αυτών ήταν ξένοι υπήκοοι.

Οσο για την Ισπανία, οι μετανάστες εργαζόμενοι εκτιμάται ότι αποτελούν το 23,2% του συνόλου του αγροτικού εργατικού δυναμικού. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από την πραγματικότητα, καθώς δεν υπολογίζονται οι συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης.

Βία και ρατσισμός

Το κοινό στοιχείο που εντοπίζεται και στις τρεις χώρες είναι τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια βίας ή ρατσισμού από τοπικούς πληθυσμούς σε εποχικούς εργαζόμενους. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι περιπτώσεις του Ελ Ετζίντο στην Ισπανία το 2001, του Ροζάρνο στην Ιταλία το 2010 και της Μανωλάδας στην Ελλάδα το 2013 υπογραμμίζουν «τη διφορούμενη συνύπαρξη της οικονομικής απαίτησης για μετανάστες εργαζόμενους στα χωράφια και της κοινωνικής εχθρότητας απέναντι στην παρουσία τους στους δρόμους». Επίσης, οι μισθολογικές διαφορές, η επισφάλεια και η περιθωριοποίηση εμφανίζονται και στις τρεις μεσογειακές χώρες.

Στην Ελλάδα οι μετανάστες έχουν καλύψει τα κενά στην τοπική απασχόληση και κρατούν τους μισθούς στη γεωργία σε χαμηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους παραγωγής και στη διατήρηση και επέκταση της γεωργίας, επισημαίνει η έρευνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Ορισμένες διμερείς συμφωνίες διευκόλυναν τη διαδικασία της εποχικής μετακίνησης από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Αίγυπτο. Η καθιέρωση της τρίμηνης βίζας για τους Αλβανούς τους διευκόλυνε να αναλάβουν εποχιακές εργασίες σε περιόδους αιχμής. Διαδοχικοί νόμοι για τη μετανάστευση περιλαμβάνουν ειδικές διατάξεις για τους εποχικούς εργάτες. Κάθε δύο χρόνια κοινή υπουργική απόφαση καθορίζει το μέγιστο αριθμό θέσεων για εποχιακή απασχόληση ανά περιφέρεια και τομέα.

Οι πολίτες εκτός της ΕΕ μπορούν να εισέλθουν στη Ελλάδα για να εργαστούν για ένα μέγιστο διάστημα έξι μηνών μέσω πρόσκλησης ή μετάκλησης, η οποία όμως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Τον Απρίλιο του 2016 ο νόμος τροποποιήθηκε ώστε οι εργοδότες στον αγροτικό τομέα στις περιοχές όπου υπάρχουν και έχουν εγκριθεί εποχικές θέσεις εργασίας να μπορούν να προσλαμβάνουν παράτυπους υπηκόους τρίτων χωρών ή αιτούντες άσυλο που ήδη ζουν στην Ελλάδα παρέχοντάς τους έτσι μια προσωρινή άδεια διαμονής έξι μηνών.

Από πού προέρχονται οι μετανάστες

Η γεωγραφική εγγύτητα καθορίζει την απασχόληση των μεταναστών στη γεωργία, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε το ΑΠΕ.

Στην Ελλάδα οι μετανάστες εργάτες, κυρίως Αλβανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, ενώ αύξησαν τη γεωγραφική κινητικότητά τους μεταξύ των διαφόρων αγροτικών περιοχών για να αντιμετωπίσουν την εργασιακή ανασφάλεια και τη χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάστασή τους. Επιπλέον, οι μετανάστες από την Ασία μετακινούνται από τις αστικές στις αγροτικές περιοχές για βραχυπρόθεσμη απασχόληση.

Πηγή: iefimerida.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2018 12:25

Σχετικά Άρθρα

  • Μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών με θανάσιμο τραυματισμό στο Διδυμότειχο
    Μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών με θανάσιμο τραυματισμό στο Διδυμότειχο

    Ένας οδηγός αυτοκινήτου και ένας μετανάστης έχασαν τη ζωή τους, μετά την ανατροπή του οχήματος του πρώτου.

    Πιο συγκεκριμένα, τα ξημερώματα του Σαββάτου 26/10, στην επαρχιακή οδό Μάνδρας – Μικρού Δερείου, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας πραγματοποίησαν σήμα στάσης σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που κινούνταν στην οδό. Όμως ο οδηγός δεν συμμορφώθηκε και συνέχισε την πορεία του, αναπτύσσοντας ταχύτητα και οδηγώντας επικίνδυνα.

    Τελικά το όχημα εντοπίσθηκε στην επαρχιακή οδό Μάνδρας – Μικρού Δερείου να έχει εκτραπεί της πορείας του και να έχει ανατραπεί σε παρακείμενο αγρό.

    Από το ατύχημα τραυματίσθηκαν θανάσιμα ο οδηγός του οχήματος, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα οκτώ -8- μη νόμιμους μετανάστες, εκ των οποίων ο ένας -1- τραυματίσθηκε επίσης θανάσιμα.

    Άπαντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

    Επιπλέον όπως διαπιστώθηκε ο οδηγός – διακινητής στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης, ενώ για το όχημα μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών είχε δηλωθεί κλοπή την 18-10-2024 σε αστυνομική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.

    Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων το ανωτέρω όχημα και τρία κινητά τηλέφωνα.

    Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο
    Ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

    Ναυάγιο με μετανάστες σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή του Ισιδώρου, βορειοδυτικά της Σάμου, το πρωί του Σαββάτου (26/10) με το Λιμενικό Σώμα, να πραγματοποιεί επιχείρηση διάσωσης.

    Στο σημείο βρίσκονται τρία σκάφη του λιμενικού καθώς και ελικόπτερο που έσπευσαν αμέσως στο σημείο.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η λέμβος στην οποία επέβαινε αριθμός μεταναστών άρχισε να βουλιάζει σιγά-σιγά με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να πέσουν στο νερό.

    Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί αρκετά άτομα με αδιευκρίνιστο το αριθμό των επιβαινόντων.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ έχουν διασωθεί 20 άτομα.

    Η επιχείρηση διάσωσης του λιμενικού βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να εντοπιστούν και άλλοι ναυαγοί.

    Υπενθυμίζεται ότι 200 μετανάστες είχαν μεταφερθεί το μεσημέρι τις Πέμπτης από τη Ρόδο στην Σάμο.

    Αναχώρησαν από τη Σάμο με το πλοίο της γραμμής για την υπηρετική Ελλάδα το Σάββατο.

    Σύμφωνα με το Samos 24, συνολικά 35 άτομα επιβιβάστηκαν σε βάρκα και ξεκίνησαν το επικίνδυνο ταξίδι τους από την Τουρκία τα ξημερώματα του Σαββάτου.

    Ανάμεσά τους βρίσκονταν 14 Αφγανοί και 21 Σύριοι, καθώς και πέντε ανήλικα παιδιά. Η βάρκα αναποδογύρισε κατά τη διάρκεια της διαδρομής, με αποτέλεσμα να βρεθούν στη θάλασσα.

    Πηγή: cnn.gr

  • Τραγωδία στη Σάμο: Βυθίστηκε λέμβος με μετανάστες - Δύο νεκροί
    Τραγωδία στη Σάμο: Βυθίστηκε λέμβος με μετανάστες - Δύο νεκροί

    Έχουν διασωθεί 22 άτομα μέχρι στιγμής, ενώ δύο άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί μετά την βύθιση σκάφους στην Σάμο.

    Μια ακόμα τραγωδία με δύο νεκρούς γράφτηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, ανοιχτά της Σάμου όταν λέμβος που μετέφερε παράνομους μετανάστες άρχισε να μπάζει νερά.

    Αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν στο νερό συνολικά 22 άτομα που επέβαιναν στη βάρκα.

    Τις δύο σορούς ενός άνδρα και μιας γυναίκας ανέσυραν από τη θάλασσα στελέχη του λιμενικού σε πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Σάμου.

    Έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζονται από δύο πλωτά του Λιμενικού, ένα ιδιωτικό σκάφος και ένα ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Πύλος: Συλλήψεις 3 διακινητών - Αναχωρούν σήμερα για Μαλακάσα οι 75 μετανάστες
    Πύλος: Συλλήψεις 3 διακινητών - Αναχωρούν σήμερα για Μαλακάσα οι 75 μετανάστες

    Τρία άτομα ως διακινητές προέκυψαν από την προανάκριση που έκανε το Λιμεναρχείο Πύλου στους 78 μετανάστες που βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας στην προβλήτα του λιμανιού της Πύλου.

    Οι 75 μετανάστες είχαν ξεκινήσει από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας από λιμάνι της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, όταν το σκάφος τους εξέπεμψε σήμα κινδύνου 32 ν.μ. ΝΔ της νήσου Σχίζας τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

    Οι τρεις διακινητές που μετέβαιναν στο σκάφος είχαν συμφωνήσει να λάβουν από τον καθένα ορισμένες χιλιάδες δολάρια για να τους μεταφέρουν.

    Πρόκειται για υπηκόους από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και την Αίγυπτο, ενώ ανάμεσα τους βρίσκονται 8 παιδιά και 10 γυναίκες.

    Εκτός από τους τρεις διακινητές που θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης, οι 75 μετανάστες που από χθες παραδόθηκαν από το Λιμεναρχείο Πύλου στην Αστυνομία, θα αναχωρήσουν σήμερα το πρωί από την Πύλο για την κλειστή δομή μεταναστών στη Μαλακάσα.

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

  • Σεπόλια: Άγριος καβγάς σε δομή φιλοξενίας μεταναστών προκάλεσε συμπλοκή με κατοίκους
    Σεπόλια: Άγριος καβγάς σε δομή φιλοξενίας μεταναστών προκάλεσε συμπλοκή με κατοίκους

    Από το βίαιο επεισόδιο τραυματίστηκε ελαφρά ένα άτομο ενώ αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη δύο ανηλίκων, ηλικίας 16 και 17 ετών, από την Αίγυπτο

    Σε άγρια συμπλοκή ανάμεσα σε κατοίκους των Σεπολίων και σε ανήλικους μετανάστες εξελίχθηκε ο καβγάς που σημειώθηκε μέσα σε Δομή Φιλοξενίας της περιοχής το βράδυ της Κυριακής.

    Όλα ξεκίνησαν όταν δύο ανήλικοι μετανάστες πιάστηκαν στα χέρια, αρχικά σε μπαλκόνι διαμερίσματος και στη συνέχεια στην πυλωτή της πολυκατοικίας επί της οδού Αμβρακίας όπου στεγάζεται η Δομή.

    Οι κάτοικοι άκουσαν τις φωνές και βγήκαν από τα σπίτια τους για να δουν τι συμβαίνει ενώ μια ομάδα ατόμων με καδρονια και σιδερολοστούς στα χέρια συνεπλάκησαν άγρια με ανήλικους που φιλοξενούνται στη Δομή.

    Από το βίαιο επεισόδιο τραυματίστηκε ελαφρά ένα άτομο ενώ οι Αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη δύο ανηλίκων, ηλικίας 16 και 17 ετών αντίστοιχα, με καταγωγή από την Αίγυπτο.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τραγωδία με 4 νεκρούς μετανάστες στην Κω: Έπεσαν από τη βάρκα από λάθος του χειριστή
    Τραγωδία με 4 νεκρούς μετανάστες στην Κω: Έπεσαν από τη βάρκα από λάθος του χειριστή

    Οι μετανάστες έπεσαν από τη λέμβο που έπεβαιναν. Δύο ανήλικα παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς.

    Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τρίτης ανοιχτά της Κω, καθώς μετανάστες που επέβαιναν σε λέμβο βρέθηκαν στη θάλασσα.

    Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικα αγόρια, ανασύρθηκαν νεκρά από τη θαλάσσια περιοχή Φωκά της Κω. Οι νεκροί εντοπίστηκαν μετά από πτώση μεταναστών που επέβαιναν σε λέμβο στη θάλασσα.

    Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, η πτώση τους προκλήθηκε πιθανότατα από λάθος του χειριστή του σκάφους.

    Έως αυτή τη στιγμή από τη θαλάσσια περιοχή έχουν διασωθεί 27 αλλοδαποί, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.

    Οι διασωθέντες έχουν δηλώσει ότι στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 31 άτομα.

    Στο μεταξύ 96 μετανάστες έχουν διασωθεί έως τώρα από φορτηγό πλοίο στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου, μετά από τη βύθιση σκάφους που τους μετέφερε.

    Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, στο σημείο διεξάγονται έρευνες από δύο πλωτά του λιμενικού, 6 παραπλέοντα πλοία και ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Politico: Η ΕΕ υψώνει «φράχτες» για τους μετανάστες - Μέτρα κατά όσων ζητούν άσυλο, ενώ η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος
    Politico: Η ΕΕ υψώνει «φράχτες» για τους μετανάστες - Μέτρα κατά όσων ζητούν άσυλο, ενώ η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος

    Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνουν μέτρα κατά της μετανάστευσης, σε μια περίοδο που οι πόλεμοι αφήνουν καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους εκτοπισμένους.

    Η Πολωνία υιοθετεί μέτρα κατά όσων ζητούν άσυλο

    Τελευταία χώρα που ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μέτρα κατά της μετανάστευσης είναι η Πολωνία, που έκανε γνωστό ότι θα λάβει αποφάσεις που θα αποκλείσουν όσους ζητούν άσυλο, παρότι αυτό έρχεται σε σύγκρουση με το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι δικαίωμα και καθήκον μας να προστατεύσουμε τα σύνορα της χώρας και της ΕΕ. Η ασφάλεια δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τουσκ.

    Σημειώνεται ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός προωθεί τη συγκεκριμένη ατζέντα προκειμένου να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ενόψει των εκλογών στη χώρα. Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά τις ανακοινώσεις της Γερμανίας για λήψη μέτρων στα σύνορά της σχετικά με τους πρόσφυγες.

    Η Πολωνία ενημέρωσε ότι προχωρά στην αναστολή των δικαιωμάτων όσων μεταναστών ζητούν άσυλο, πράξη που έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με το POLITICO, η Κομισιόν ζητά από τα κράτη - μέλη να αντιμετωπίσουν την εισροή μεταναστών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, χωρίς να διακυβεύονται οι αξίες της ΕΕ.

    Πάντως, ο Τουσκ απαντά ότι αυτό το μέτρο υπάρχει ήδη σε άλλες χώρες, με τη Φινλανδία να εφαρμόζει τον περασμένο Μάιο, ενώ τον Νοέμβριο έκλεισε προσωρινά τα σύνορά της με τη Ρωσία, αρνούμενη να εξετάσει αιτήσεις ανθρώπων που ζητούσαν άσυλο. Παράλληλα, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία υπογράμμισαν στο POLITICO ότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν την ίδια τακτική, σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα.

    Ρήξη μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ

    Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που βλέπει την Ακροδεξιά να αυξάνει τα ποσοστά της στις περισσότερες χώρες, κάτι που αποτυπώθηκε και στις ευρωεκλογές.

    Η ΕΕ το καλοκαίρι παρουσίασε μια δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση, δίνοντας τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη να επιστρέφουν όσους δεν πληρούν τα κριτήρια παραμονής. Πάντως, οι χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία θεωρούν ότι δεν μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο της μετανάστευσης, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωμάτη από τις χώρες που δέχονται μεγάλες ροές μεταναστών. «Δεν πρέπει να αποφασίζουν οι εχθροί της ΕΕ ποιος θα εισέρχεται στα εδάφη μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Επιπλέον, ο ίδιος διπλωμάτης ξεκαθάρισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει την τρέχουσα εβδομάδα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση, προκειμένου να εντοπιστούν και να κατανοηθούν οι νέοι τύποι κινδύνων.

    Πάντως, η κίνηση του Τουσκ προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στις οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και εντάσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού της Πολωνίας.

    Κριτική ασκεί στον Πολωνό πρωθυπουργό το πολωνικό γραφεί της Διεθνούς Αμνηστίας, μέσω ανάρτησης στο X: «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ ότι το δικαίωμα στο άσυλο είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Η αδικαιολόγητη αναστολή αυτού του δικαιώματος, έστω και προσωρινά, είναι απαράδεκτη και έρχεται σε σύγκρουση, μεταξύ άλλων, με τη Σύμβαση της Γενεύης και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

    Η Σιμόν Χολόβνια, που βρίσκεται στη θέση της προέδρου του κόμματος «Πολωνία 2050», το οποίο αποτελεί μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού, χαρακτήρισε το άσυλο «ιερό δικαίωμα», αναφέροντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να ανασταλεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή στρατιωτικού νόμου.

    Πάντως, ο Τουσκ στο παρελθόν -ως αντιπολίτευση- είχε ασκήσει κριτική στην πρώην εθνικιστική κυβέρνηση για την ανέγερση φράχτη κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία, αλλά και για την επαναπροώθηση μεταναστών, χωρίς να έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις ασύλου.

    Σύμφωνα με το POLITICO, ο Πολωνός πρωθυπουργός φοβάται μια ενδεχόμενη ήττα από το PiS, το ακροδεξιό κόμμα της χώρας, την ώρα που οι πολίτες εμφανίζονται να επιθυμούν μια σκληρή μεταναστευτική πολιτική.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Προαστιακός: Στα «πράσα» ελεγκτής που έπαιρνε χρήματα από μετανάστες επιβάτες
    Προαστιακός: Στα «πράσα» ελεγκτής που έπαιρνε χρήματα από μετανάστες επιβάτες

    Ελεγκτής της Hellenic Train καταγράφηκε σε βίντεο να λαμβάνει απευθείας μετρητά από μετανάστες επιβάτες αμαξοστοιχίας του προαστιακού, χωρίς να τους κόβει εισιτήριο.

    Ο ελεγκτής, στο υλικό που παρουσιάστηκε στον ΣΚΑΪ, φαίνεται να παίρνει χρήματα από τους επιβάτες που κάθονται στις θέσεις τους, να τα βάζει στην τσέπη του και να τους δίνει ρέστα. Μάλιστα, το μέσο επικαλέστηκε μαρτυρία επιβάτη ο οποίος υποστήριξε πως, ο εν λόγω ελεγκτής, ενώ έλαβε «τοις μετρητοίς» αντίτιμο δεν του απέδωσε το αναμενόμενο εισιτήριό του.

    «Βεβαρυμμένο» το παρελθόν του ελεγκτή

    Τα στιγμιότυπα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σημειώθηκαν στη διαδρομή του προαστιακού, από την Αθήνα στη Χαλκίδα. Το άτομο που βιντεοσκόπησε τις σκηνές ισχυρίζεται ότι, ο εν λόγω ελεγκτής της Hellenic Train επανειλημμένα έχει προβεί σε αυτή την συμπεριφορά – και για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφάσισε να τον καταγράψει σε βίντεο.

    Παρότι ο λόγος για τον οποίο ο ελεγκτής προβαίνει σε αυτού του είδους τις «ανταλλαγές» δεν είναι γνωστός, ο Νίκος Κιουτσούκης, πρόεδρος των εργαζομένων της Hellenic Train, τοποθετήθηκε για το συμβάν.

    Όπως ανέφερε ο ίδιος, «θεωρώ ότι η εταιρεία θα κάνει αυτά που πρέπει, όταν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πλήττουν την ίδια την εταιρεία...Κάθε τέτοιος εργαζόμενος πρέπει να τίθεται εκτός εταιρείας. Το παρελθόν του είναι βεβαρυμμένο». Ο κ. Κιουτσούκης πρόσθεσε πως, «δεν μπορεί το κράτος να επιβάλλει τις καλές πρακτικές, αλλά να μην υπάρχουν καλές πρακτικές για τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη το μόνο πράγμα που γίνεται από τους ανθρώπους της εταιρείας, είναι ο έλεγχος του εισιτηρίου».

    Η ανακοίνωση της Hellenic Train
    Σχετικά με το υλικό βίντεο στο οποίο καταγράφεται συνοδός του Προαστιακού σιδηρόδρομου, να λαμβάνει από τουλάχιστον έναν επιβάτη χρηματικό ποσό, εν αγνοία της εταιρείας μας, επιθυμούμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα.

    Τέτοιου είδους ανάρμοστα περιστατικά είναι ανεπίτρεπτα και αδικαιολόγητα και σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τις αξίες και τον επαγγελματισμό των εργαζομένων της Hellenic Train και δεν αντανακλά τη δέσμευση των ανθρώπων μας να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

    Θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη από τους επιβάτες μας για τη δυσάρεστη αυτή εμπειρία.

    Ταυτόχρονα, από τη δική μας πλευρά, διερευνούμε τα αίτια του περιστατικού, έχουμε θέσει τον συνοδό σε διαθεσιμότητα, ενώ έχουμε ενεργοποιήσει εντατικούς εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου.

    Σε ό,τι αφορά στις αναφορές, που κάνουν λόγο για προηγούμενους πειθαρχικούς ελέγχους του συγκεκριμένου εργαζομένου, η εταιρεία διευκρινίζει ότι οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο, υπό το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

    Αυτό ωστόσο δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση το γεγονός. Στόχος μας παραμένει η διαφύλαξη της αξιοπιστίας και της ακεραιότητας της εταιρείας μας, έχοντας πάντα τον επιβάτη στο επίκεντρο των ενεργειών μας.
    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο