Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 16:11

Τσουνάμι μετά από υποθαλάσσιες κατολισθήσεις και στην Ελλάδα;

Γράφτηκε από τον

Το πρόσφατο καταστροφικό, θανατηφόρο και απρόσμενο τσουνάμι, που έπληξε τις ακτές της Ινδονησίας, μετά από κατολίσθηση στις υποθαλάσσιες πλαγιές του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα, φέρνει στην επιφάνεια τον αντίστοιχο κίνδυνο και στην ευρύτερη περιοχή των ελληνικών θαλασσών. Αυτό τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ Δημήτρης Σακελλαρίου, ερευνητής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ειδικός στην Τεκτονική/Θαλάσσια Γεωλογία.

«Υποθαλάσσιες κατολισθήσεις έχουν γίνει πολλές φορές στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών και θα συνεχίσουν να γίνονται και μέλλον. Πολλές από αυτές έχουν προκαλέσει και θα προκαλέσουν μικρά, μεγαλύτερα ή ακόμη και καταστροφικά τσουνάμι. Περιοχές όπως ο Κορινθιακός Κόλπος, το Βόρειο Αιγαίο, το Νότιο Αιγαίο, ιδιαίτερα η περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, καθώς και τα νησιά του Ελληνικού Τόξου -Ιόνιο, Κρήτη, Ρόδος- έχουν πληγεί κατ' επανάληψη στο παρελθόν από μεγάλα ή και καταστροφικά τσουνάμι και έχουν αυξημένη επικινδυνότητα λόγω της υψηλής σεισμικότητάς τους», ανέφερε ο κ. Σακελλαρίου.

Γι' αυτό, όπως επισημαίνει, χρειάζεται πλέον «ο σχεδιασμός μιας εθνικής ερευνητικής πολιτικής και η αντίστοιχη χρηματοδότηση της συστηματικής έρευνας και χαρτογράφησης του βυθού των ελληνικών θαλασσών για την εκτίμηση των υποθαλάσσιων γεωκινδύνων, όπως οι κατολισθήσεις, οι σεισμοί και τα τσουνάμι».

Η γεωλογική ιστορία ολόκληρης της Μεσογείου, σύμφωνα με τον ίδιο, περιλαμβάνει αναρίθμητες μικρές και μεγάλες υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, πάρα πολλές από τις οποίες έχουν προκαλέσει μικρά ή μεγάλα, ακόμη και καταστροφικά τσουνάμι, με ύψος που μπορεί να φτάσει πολλά μέτρα.

«Η Ανατολική Μεσόγειος και ιδιαίτερα οι ελληνικές θάλασσες, το Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος, έχουν πληγεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν από μεγάλα και καταστροφικά τσουνάμι που έχουν προκαλέσει πολλά θύματα. Τα περισσότερα από αυτά πιθανολογείται ότι προκλήθηκαν από υποθαλάσσιες κατολισθήσεις», όπως ανέφερε.

Οι έως τώρα έρευνες, όπως λέει, δείχνουν ότι «στις ελληνικές θάλασσες συνυπάρχουν και οι τρεις βασικές παράμετροι που χρειάζονται για να εκδηλωθούν κατολισθήσεις: Υποθαλάσσιες πλαγιές με μεγάλες κλίσεις, έντονη σεισμικότητα και πολλά ενεργά υποθαλάσσια ρήγματα, καθώς επίσης απόθεση ιζημάτων με ασταθή ισορροπία στις υποθαλάσσιες πλαγιές».

Ο βυθός των ελληνικών θαλασσών χαρακτηρίζεται από υποθαλάσσιες πλαγιές με μεγάλες κλίσεις, οι οποίες αρχίζουν από βάθη λίγων δεκάδων ή εκατοντάδων μέτρων και φτάνουν σε βάθη μέχρι 1.600 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο, 2.400 μέτρων στο Νότιο Αιγαίο και μεταξύ 3.000 και 5.000 μέτρων στο Ιόνιο Πέλαγος, νότια από την Κρήτη και ανατολικά από την Ρόδο.

Ενεργά ρήγματα-κατολισθήσεις στον βυθό των Ελληνικών θαλασσών
Ενεργά ρήγματα-κατολισθήσεις στον βυθό των Ελληνικών θαλασσών

Υπάρχει βεβαρημένο ιστορικό

Όπως επισημαίνει ο κ. Σακελλαρίου, στο παρελθόν «πολλές από τις κατολισθήσεις στην Ελλάδα έγιναν χωρίς να έχει προηγηθεί σεισμική δόνηση ή ηφαιστειακή έκρηξη, εντελώς απρόσμενα και απροσδόκητα».

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρει: Τον Μάρτιο 2002 ένα μικρό τσουνάμι πλημμύρισε τη βόρεια πλευρά της πόλης της Ρόδου, ευτυχώς χωρίς θύματα. Το Φεβρουάριο 1963 μια κατολίσθηση στις εκβολές του ποταμού Μεγανείτη στο Δυτικό Κορινθιακό Κόλπο προκάλεσε ισχυρό τσουνάμι που σκότωσε δύο και τραυμάτισε 12 ανθρώπους στην περιοχή μεταξύ των χωριών Λαμπίρι και Λόγγος. Παρόμοιο τσουνάμι, αλλά χωρίς θύματα παρατηρήθηκε στις ακτές του Αιγίου την 1η Ιανουαρίου του 1996.

Πολλά άλλα τσουνάμι, προσθέτει, προκλήθηκαν από μεγάλες ή πολλαπλές υποθαλάσσιες κατολισθήσεις που πυροδοτήθηκαν από ισχυρούς σεισμούς. Το τσουνάμι της 9ης Ιουλίου 1956 είναι το μεγαλύτερο πρόσφατο τσουνάμι στη Μεσόγειο. Έπληξε τις ακτές των Κυκλάδων (Αμοργό, Σαντορίνη, Αστυπάλαια, Ίο) και των Δωδεκανήσων (Κάλυμνο), έφτασε σε υψόμετρο μεγαλύτερο των δέκα μέτρων στις ακτές της Αμοργού και της Αστυπάλαιας, σκότωσε 53 ανθρώπους και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στα γύρω νησιά. «Το εν λόγω τσουνάμι προκλήθηκε από μία ή περισσότερες υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από έναν ισχυρό σεισμό», υπογραμμίζει.

Όπως εξηγεί, οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, μαζί με τους σεισμούς που κινούν υποθαλάσσια ρήγματα και τις εκρήξεις υποθαλάσσιων ηφαιστείων, είναι οι τρεις κύριες αιτίες για τη δημιουργία τσουνάμι. Στην περίπτωση των υποθαλάσσιων σεισμών και ρηγμάτων ένα μεγάλο τμήμα του βυθού, μήκους δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιομέτρων κατά μήκος του ρήγματος κινείται απότομα προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Αυτή η κίνηση μεταδίδεται στη μάζα του νερού του ωκεανού και δημιουργείται το τσουνάμι, δηλαδή, ένα ή περισσότερα κύματα που διαδίδονται κάθετα προς τη διεύθυνση του ρήγματος.

Στην περίπτωση της υποθαλάσσιας έκρηξης ηφαιστείου, η απότομη εκτόνωση από την έκρηξη μεταδίδεται στη μάζα του νερού, η οποία κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις με κέντρο το ηφαίστειο, δημιουργώντας ένα ή περισσότερα κύματα που εξαπλώνονται κυκλικά.

Για να δημιουργηθεί μια υποθαλάσσια κατολίσθηση, όπως εξηγεί, χρειάζονται τρεις βασικές παράμετροι: Κατάλληλη μορφολογία του βυθού (πλαγιές μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίσης), υλικό μικρής συνοχής για να μπορεί να κατολισθήσει, καθώς και κατάλληλες συνθήκες για να πυροδοτήσουν την κατολίσθηση, όπως μια δυνατή δόνηση από σεισμό ή από ηφαιστειακή έκρηξη. Ή η αύξηση του βάρους ενός όγκου θαλάσσιων ιζημάτων σε μια πλαγιά σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ξεπεράσει την αντίσταση που κρατάει αυτόν τον όγκο στη θέση του.

«Δεν προκαλούν τσουνάμι όλες οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις», εξηγεί ο κ. Σακελλαρίου. «Μόνο αυτές που γίνονται σε σχετικά μικρά βάθη θάλασσας, συνήθως μικρότερα από 1.000 μέτρα βάθος, αυτές που έχουν έναν αρκετά μεγάλο όγκο, συνήθως μεγαλύτερο από ένα κυβικό χιλιόμετρο, καθώς και αυτές που εκδηλώνονται με μεγάλη ταχύτητα ολίσθησης».

«Η αλήθεια είναι ότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη όλες τις απαντήσεις για τον ακριβή μηχανισμό που εκδηλώνεται μια υποθαλάσσια κατολίσθηση με ή χωρίς σεισμική δόνηση, ούτε για το πώς ακριβώς θα δημιουργηθεί και θα διαδοθεί το πιθανό τσουνάμι», αναφέρει.

Η λεπτομερής χαρτογράφηση του βυθού με σύγχρονες τεχνικές θαλάσσιας-υποθαλάσσιας έρευνας είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για τον εντοπισμό των περιοχών όπου είναι πιθανό να εκδηλωθεί υποθαλάσσια κατολίσθηση. Η συνεργασία θαλάσσιας γεωλογίας-γεωφυσικής και σεισμολογίας θεωρείται σημαντική για να εκτιμηθεί η επικινδυνότητα των πιθανών περιοχών σε συνδυασμό με την σεισμικότητα. Με τη συμβολή των μαθηματικών προσομοιώσεων (μοντέλων) θα είναι η δυνατή η επεξεργασία σεναρίων δημιουργίας και διάδοσης των πιθανών τσουνάμι με βάση πραγματικά δεδομένα.

«Έχοντας την παραπάνω γνώση, θα είναι δυνατός ο σχεδιασμός ενός αξιόπιστου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης», λέει ο κ.Σακελλαρίου.

Βυθομετρική αποτύπωση υποθαλάσσιας κατολίσθησης στο Βόρειο Αιγαίο 1
Βυθομετρική αποτύπωση υποθαλάσσιας κατολίσθησης στο Βόρειο Αιγαίο 1
Μορφολογία του βυθού στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος
Μορφολογία του βυθού στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 16:39

Σχετικά Άρθρα

  • Iσχυρός σεισμός στην Ιαπωνία - Προειδοποίηση για τσουνάμι σε δυο νησιά
    Iσχυρός σεισμός στην Ιαπωνία - Προειδοποίηση για τσουνάμι σε δυο νησιά

    Οι αρχές της Ιαπωνίας εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι σε απομακρυσμένα νησιά ανοικτά του Τόκιο, έπειτα από σεισμική δόνηση που εκτιμήθηκε ότι ήταν 5,6 βαθμών από το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS).

    Αφορά τα ζημιά Ιζού και Ογκασαβάρα, που ενδέχεται να χτυπηθούν από τσουνάμι ύψους ως και ενός μέτρου, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία, που κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τις ακτές.

    «Βγείτε από τη θάλασσα κι απομακρυνθείτε εσπευσμένα από παράκτιες περιοχές», τόνισε η υπηρεσία.

    Οι κάτοικοι της περιοχής είπαν πάντως στην ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK πως δεν κατάλαβαν τον σεισμό.
    Πάνω από το σημείο όπου συγκρούονται τεκτονικές πλάκες, στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, η Ιαπωνία συγκαταλέγεται στα κράτη του κόσμου με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα.

    Στο αρχιπέλαγος των περίπου 125 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφονται κάπου 1.500 σεισμικές δονήσεις κάθε χρόνο, στην πλειονότητά τους ασθενείς.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Το λιώσιμο των πάγων μπορεί να προκαλέσει μεγα-τσουνάμι - Τι φοβούνται οι επιστήμονες
    Το λιώσιμο των πάγων μπορεί να προκαλέσει μεγα-τσουνάμι - Τι φοβούνται οι επιστήμονες

    Κατολισθήσεις σε παγετώνες που λιώνουν στη Γροιλανδία έχουν συνδεθεί με τσουνάμι που φτάνουν ακόμη και τα 200 μέτρα σε ύψος.

    Πριν από λίγο λιγότερο από ένα χρόνο, η ανατολική ακτή της Γροιλανδίας επλήγη από ένα μεγα-τσουνάμι. Το κύμα είχε ύψος 200 μέτρα, που ισοδυναμεί με περισσότερα από 40 διώροφα λεωφορεία, προκλήθηκε από από μια μεγάλη κατολίσθηση και εισήλθε στο φιόρδ Dickson. Το φιόρδ είναι ακατοίκητο και κανείς δεν τραυματίστηκε, αν και μια στρατιωτική βάση καταστράφηκε.

    Μικρότερα γεγονότα έχουν παρατηρηθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, όπως η κατολίσθηση στο φιόρδ Karrat της δυτικής Γροιλανδίας το 2017, η οποία προκάλεσε τσουνάμι που πλημμύρισε το χωριό Nuugaatsiaq, καταστρέφοντας 11 σπίτια και σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους (δείτε το στο παρακάτω βίντεο).

    Η ανάλυση των σεισμικών δεδομένων που σχετίζονται με το περσινό περιστατικό στο φιόρδ Dickson, αποκάλυψε ότι το τσουνάμι ακολουθήθηκε από ένα στάσιμο κύμα, το οποίο συνέχισε να κυλάει μπρος-πίσω μέσα στο στενό φιόρδ για πολλές ημέρες, αναφέρει ο Guardian.

    Μόνιμο κύμα για μία εβδομάδα

    Η Angela Carrillo Ponce από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες στο Πότσνταμ, ανέλυσε τα σεισμικά δεδομένα που καταγράφηκαν σε σταθμούς παρακολούθησης σεισμών σε απόσταση άνω των 5.000 χιλιομέτρων, και διαπίστωσε ότι τα σήματα παρέμεναν πολύ καιρό μετά το συμβάν της κατολίσθησης της 16ης Σεπτεμβρίου 2023.

    Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και υπολογιστικά μοντέλα, η Ponce και οι συνάδελφοί της μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την παρουσία ενός μόνιμου κύματος ύψους περίπου 1 μέτρου, το οποίο πηγαινοερχόταν στο φιόρδ για για περισσότερο από μία εβδομάδα.

    Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στο περιοδικό The Seismic Record, προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων και του μόνιμου πάγου της Γροιλανδίας, αυξάνοντας την πιθανότητα κατολισθήσεων και επακόλουθων μεγα-τσουνάμι.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ιαπωνία: Φόβοι για «μεγασεισμό» - O πρωθυπουργός Κισίντα ακύρωσε ταξίδι του στην κεντρική Ασία
    Ιαπωνία: Φόβοι για «μεγασεισμό» - O πρωθυπουργός Κισίντα ακύρωσε ταξίδι του στην κεντρική Ασία

    Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε σήμερα πως ακύρωσε ένα προγραμματισμένο ταξίδι του στην κεντρική Ασία αφού σεισμολόγοι προειδοποίησαν ότι η Ιαπωνία οφείλει να προετοιμασθεί για έναν ενδεχόμενο «μεγασεισμό».

    Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται μια τέτοια προειδοποίηση, αφότου τέθηκε σε λειτουργία ένα νέο σύστημα συναγερμού μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε το 2011, ο οποίος προκάλεσε φονικό τσουνάμι και την καταστροφή ενός πυρηνικού σταθμού.

    «Ως πρωθυπουργός έχω την κορυφαία ευθύνη για τη διαχείριση κρίσεων και αποφάσισα να παραμείνω στην Ιαπωνία για τουλάχιστον μία εβδομάδα», δήλωσε ο Κισίντα στους δημοσιογράφους.

    Ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης επρόκειτο να μεταβεί στο Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Μογγολία και προέβλεπε να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή πέντε χωρών της περιοχής.

    «Η πιθανότητα να συμβεί ένας νέος ισχυρός σεισμός είναι υψηλότερη απ' ό,τι σε κανονικές συνθήκες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα συμβεί με βεβαιότητα ένας σεισμός», ανακοίνωσε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία (JMA) εκδίδοντας χθες, Πέμπτη, την προειδοποίησή της, έπειτα από μια δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό οκτώ ανθρώπων στη νότια Ιαπωνία, χωρίς όμως να σημειωθούν σημαντικές ζημιές.

    Σύμφωνα με την Υπηρεσία διαχείρισης πυρκαγιών και καταστροφών, πολλοί από τους οκτώ τραυματίσθηκαν από πτώση αντικειμένων.

    Η Ιαπωνία βρίσκεται στο σταυροδρόμι τεκτονικών πλακών κατά μήκος της «ζώνης της φωτιάς» του Ειρηνικού και είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα στον κόσμο.

    Στο αρχιπέλαγος, όπου κατοικούν περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι, σημειώνονται περίπου 1.500 σεισμικές δονήσεις το χρόνο, οι περισσότερες ασθενείς.

    Ακόμα και οι πιο ισχυροί σεισμοί προκαλούν εν γένει λίγες ζημιές, κυρίως χάρη στην εφαρμογή αυστηρών αντισεισμικών οικοδομικών κανονισμών και στην ευαισθητοποίηση του κοινού στα μέτρα προστασίας.

    Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως υπάρχει πιθανότητα 70% να πλήξει τη χώρα ένας μεγασεισμός μέσα στα 30 επόμενα χρόνια.

    Μια τέτοια δόνηση θα μπορούσε να πλήξει σημαντικό τμήμα της ιαπωνικής ακτής στον Ειρηνικό και να απειλήσει περίπου 300.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    Ο πιο ισχυρός σεισμός που έχει ποτέ καταγραφεί στην Ιαπωνία ήταν εκείνος μεγέθους 9 βαθμών που σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου 2011 στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίσθηκαν 18.500 άνθρωποι.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Ιαπωνία - Προειδοποίηση για τσουνάμι
    Σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Ιαπωνία - Προειδοποίηση για τσουνάμι

    Η προειδοποίση αφορά περιοχές των νησιών Κιούσου και Σικόκου

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε, το πρωί της Πέμπτης την δυτική Ιαπωνία.

    Αμέσως εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι σε περιοχές των νησιών Κιούσου και Σικόκου.

    Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε πριν λίγο για τη δυτική Ιαπωνία μετά τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή.

    Το επίκεντρο εντοπίζεται στα νοτιοδυτικά ιαπωνικά νησιά Κιούσου και Σικόκου.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Ισχυρός σεισμός 7 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι
    Ισχυρός σεισμός 7 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

    Στα 57 χιλιόμετρα το εστιακό βάθος

    Ισχυρός σεισμός 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στην περιοχή των νησιών των Φιλιππίνων, όπως ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο.

    seismostora-plilippines

    Εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης εκδόθηκε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί τσουνάμι.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Σεισμός 6,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία - Συναγερμός μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι
    Σεισμός 6,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία - Συναγερμός μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι

    Ισχυρός σεισμός6,6 βαθμών καταγράφτηκε στις 11:00 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 05:00 ώρα Ελλάδας) στον θαλάσσιο χώρο 550 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο, κοντά στο νησί Τορισίμα, σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Λόγω της δόνησης εκδόθηκε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για τον κίνδυνο τσουνάμι ύψους ενός μέτρου στα νησιά Ιζού και είκοσι εκατοστών στην ηπειρωτική Ιαπωνία που βρέχεται από τον Ειρηνικό και στα νησιά Ογκασάουρα.

    Στους κατοίκους απευθύνθηκε σύσταση να απομακρυνθούν από τις ακτές και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρι στιγμής.

    Η Ιαπωνία, από τις πιο σεισμογενείς χώρες

    Η Ιαπωνία συγκαταλέγεται στις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο.

    Ο σεισμός σημειώθηκε την ημέρα που άρχισε η δεύτερη φάση της ρίψης επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων από το κατεστραμμένο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στη θάλασσα.

    Το εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι καταστράφηκε εξαιτίας του τσουνάμι που προκάλεσε φοβερός σεισμός 9,0-9,1 βαθμών στον Ειρηνικό την 11η Μαρτίου 2011. Ο σεισμός εκείνος ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Ιαπωνίας και ο τέταρτος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί την εποχή της σύγχρονης σεισμογραφίας, από το 1900.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Σεισμός «μαμούθ» 7,7 Ρίχτερ στον Ειρηνικό - Συναγερμός για τσουνάμι έως και 1.000 χλμ από το επίκεντρο
    Σεισμός «μαμούθ» 7,7 Ρίχτερ στον Ειρηνικό - Συναγερμός για τσουνάμι έως και 1.000 χλμ από το επίκεντρο

    Προειδοποίηση για τσουνάμι που μπορεί να χτυπήσει έως και 1.000 μέτρα από το επίκεντο του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Νέα Καληδονία.

    Ένας σεισμός «μαμούθ» της τάξεως των 7,7 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στον Ειρηνικό Ωκεανό, νοτιοανατολικά της Νέας Καληδονίας, πυροδοτώντας προειδοποίηση για τσουνάμι.

    Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS), ο σεισμός έγινε σε βάθος 37 χιλιομέτρων σε απόσταση 333,8 χιλιομέτρων από τις ακτές της Νέας Καληδονίας.

    Μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης και πυροσβέστες απομάκρυναν εσπευσμένα όλους όσοι βρίσκονταν στις ακτές της Νέας Καληδονίας.

    Ενεργοποιήθηκαν σειρήνες προειδοποίησης του πληθυσμού για τον κίνδυνο τσουνάμι και οι πολίτες κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τα παράλια, εξήγησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο συνταγματάρχης Μαρκί Λετσιά, ο διευθυντής της πολιτικής προστασίας της Νέας Καληδονίας. Νωρίτερα, μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε πως οι αρχές εκκένωναν παραλία.

    A prelim M7.7 earthquake has occurred in the Loyalty Islands region at 2:57pm FJT, southwest of Fiji. According to PTWC there is a “potential tsunami threat” to Fiji. Follow advice from local authorities as the situation is assessed. Recorded on my @raspishake. pic.twitter.com/L2srDZ86Cr

    — Fiji Earthquakes & Weather (@FijiEarthquakes) May 19, 2023

    Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό (PTWC) εξέδωσε προειδοποίηση για τον κίνδυνο σεισμικών θαλάσσιων κυμάτων, που είναι «πιθανό» να φθάσουν σε ακτίνα ως και 1.000 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο.

    «Με βάση τις προκαταρκτικές παραμέτρους του σεισμού επικίνδυνα κύματα τσουνάμι είναι πιθανό να πλήξουν ακτές σε απόσταση ως και 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο», τόνισε το PTWC σε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο του. Κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών που απειλούνται να επαγρυπνούν. Διευκρίνισε πως υπάρχει κίνδυνος για τη Νέα Καληδονία, τα νησιά Φίτζι και το Βανουάτου. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας ανέφερε πως απειλείται η νήσος Λόρδος Χάου· στη Νέα Ζηλανδία, οι αρχές περιορίστηκαν να αναφέρουν πως ακόμη αποτιμούν τον κίνδυνο.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό - Παρήλθε ο κίνδυνος για τσουνάμι
    Σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό - Παρήλθε ο κίνδυνος για τσουνάμι

    Πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,1 ρίχτερ σημειώθηκε στα ακατοίκητα νησιά Κερμαντέκ του Ειρηνικού Ωκεανού, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS).

    Τα νησιά ανήκουν στη Νέα Ζηλανδία, απέχουν ωστόσο περίπου 800 με 1.000 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Βόρειο Νησί της.

    Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Αρχικά υπολογίστηκε πως είχε ισχύ 7,3 βαθμών.

    Το Κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό αρχικά έκανε λόγο για κίνδυνο ο σεισμός να προκαλούσε σεισμικά θαλάσσια κύματα, πάντως αργότερα διευκρίνισε πως θεωρεί πως ο κίνδυνος παρήλθε.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ