Ψήφισμα για την κήρυξη της Επετείου Εξέγερσης του Πολυτεχνείου ως επίσημη αργία του κράτους κατέθεσε η Πλεύση Ελευθερίας.
Η πρόεδρος του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής για την επέτειο των 50 χρόνων από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, τόνισε ότι τους αγώνες διαχρονικά «δεν τους έκαναν τα κόμματα, αλλά οι άνθρωποι», όπως και την Εξέγερση του Πολυτεχνείου που «αιματοκυλίστηκε από τα τανκς, αλλά σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία μας, δεν την έκαναν τα κόμματα, αλλά οι άνθρωποι».
«Το Πολυτεχνείο όχι απλώς δεν το στήριξαν, αλλά το κατήγγειλαν τα κόμματα της εποχής. Και σήμερα, που πολλοί επιχειρούν να καπηλευθούν αυτήν τη μνημειώδη ηρωική φοιτητική Εξέγερση, και σήμερα ακόμα, 50 χρόνια μετά, το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να στέκεται αμήχανο απέναντι σε αυτό που δεν μπόρεσε ούτε να το προβλέψει, ούτε να το προκαλέσει, ούτε να το εμπνεύσει, ούτε να το καταστείλει. Το πολιτικό σύστημα 50 χρόνια μετά προσπαθεί να ισορροπήσει και να αναμετρηθεί με το αποτύπωμα που άφησαν οι φοιτητές, οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι νέοι το Νοέμβρη του 1973», συμπλήρωσε.
Επεσήμανε ότι εδώ και 50 χρόνια η Επέτειος γιορτάζεται «μουσειακά», ενώ πρέπει να θυμόμαστε ότι «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσεία ότι τέτοιες επέτειοι δεν μπορούν να ελεγχθούν από το σύστημα, ενώ η ζώσα και δρώσα πραγματικότητα είναι εκείνη που γράφει την ιστορία. Η ζώσα και δρώσα πραγματικότητα είναι εκείνη που δικαιώνει ή ματαιώνει τους αγώνες για δημοκρατία και ελευθερία».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υπογράμμισε ότι «η σημερινή εικόνα της Βουλής δεν δικαιώνει όσους λένε ότι τιμούν τους αγώνες και την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπως η πορεία της πολιτικής που ασκήθηκε στη Μεταπολίτευση δεν δικαιώνει τους αγώνες εκείνων που ονειρεύτηκαν Δημοκρατία, Ελευθερία, που διεκδίκησαν με διακινδύνευση Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Ισότητα, Αξιοπρέπεια, Δημοκρατία, Ελευθερία Λόγου, Ελευθερία Σκέψης και Έκφρασης».
Σημείωσε ότι «εμείς στην Πλεύση Ελευθερίας δεν θέλουμε, λοιπόν, σήμερα ούτε να πούμε ότι το Πολυτεχνείο ανήκει σε κάποιους ούτε να κάνουμε αναφορές σε πρόσωπα που επιχειρήθηκε διαχρονικά να καπελώσουν τους αγώνες, αλλά ούτε και να συμβάλουμε σε αυτήν την αμηχανία του πολιτικού συστήματος όλα αυτά τα χρόνια, μισό αιώνα, απέναντι σε αυτήν την ιστορική δημοκρατική Εξέγερση. Καταθέσαμε προς στον Πρόεδρο της Βουλής, προς τη Βουλή των Ελλήνων και των Ελληνίδων, ένα ψήφισμα, γιατί πιστεύουμε ότι είναι η ώρα να πάψει να συντηρείται η αμηχανία, η αμφιθυμία και η διγλωσσία γύρω από το Πολυτεχνείο και η Βουλή των Ελλήνων και των Ελληνίδων να πει ότι η Επέτειος του Πολυτεχνείου είναι μία Εθνική Επέτειος, είναι μία ημέρα που η Ελληνική Δημοκρατία τιμά ως Επίσημη Αργία του Κράτους. Είναι η ώρα να πάψετε, όσοι το κάνετε, να υποθάλπετε εκείνους που αρνούνται την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα θύματα του Πολυτεχνείου, να πάψει να υπάρχει χώρος για τους αναθεωρητές της Ιστορίας που θέλουν να δικαιώνουν τους κακοποιητές της Δημοκρατίας».
Κλείνοντας την ομιλία της ζήτησε την υιοθέτηση του ψηφίσματος και την αναγνώριση του Ιστορικού Συμβολισμού, την Ιστορική Σημασία και την Ιστορική Προσφορά της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου στον Αντιδικτακτορικό Αγώνα και στην Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και διάβασε το ψήφισμα στη Βουλή.
Ολόκληρο το ψήφισμα
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
ΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Η Πλεύση Ελευθερίας, τιμώντας την 50ή Επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου καταθέτει προς την Βουλή των Ελλήνων και των Ελληνίδων το ακόλουθο ψήφισμα, προκειμένου να υιοθετηθεί κατά την αυριανή Επετειακή Συνεδρίαση της 17ης Νοεμβρίου 2023
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ 17 ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΩΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΗ Εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973, αποτέλεσε κορυφαία πράξη αντίστασης των φοιτητών, των νέων, των εργαζομένων, απέναντι στη Χούντα των Συνταγματαρχών.
Οι νέοι, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι όρθωσαν το πνεύμα, το ανάστημα, αλλά και την ύπαρξή τους απέναντι στη Δικτατορία, που δεν δίστασε να αιματοκυλήσει τον αγώνα για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, με τανκς που εισέβαλαν στο χώρο το Πολυτεχνείου, σκοτώνοντας, ακρωτηριάζοντας, τραυματίζοντας τους αγωνιζόμενους νέους, χωρίς όμως να καταφέρουν να σκοτώσουν, να ακρωτηριάσουν, να τραυματίσουν το πάθος για Ελευθερία και τον αγώνα για Δημοκρατία.
Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου, αποτέλεσε εμβληματικό ορόσημο του αντιδικτατορικού αγώνα, που μέχρι σήμερα εμπνέει το δημοκρατικό φρόνημα των Ελλήνων και των Ελληνίδων και αποτελεί σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.
Η ηρωική στάση των νέων, φοιτητών, αγωνιστών του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την αρχή του τέλους της 7χρονης Δικτατορίας και ταυτόχρονα αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο των δημοκρατικών αγώνων του ελληνικού λαού.
Ανέδειξε διεθνώς τον λαό και τη νέα γενιά που μάχεται απέναντι στην απολυταρχία, υπό συνθήκες άνισες, που δεν συμβιβάζεται, δεν υποκύπτει, δεν εγκαταλείπει, ακόμη και την πιο σκοτεινή ώρα, και με το παράδειγμα της Αντίστασης εμπνέει κι άλλους να αγωνιστούν για τη Δημοκρατία.
Η Βουλή των Ελλήνων, τιμώντας τους αγώνες, το παράδειγμα και τη μνήμη εκείνων που πάλεψαν, αντιστάθηκαν, διώχθηκαν, βασανίσθηκαν, φυλακίσθηκαν, θυσιάστηκαν για την Δημοκρατία, τιμώντας την Εξέγερση του Πολυτεχνείου,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
ΟΤΙ Η 17 η ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΩΣ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ 17 ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΩΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
Στην πεντηκοστή Επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, εμείς, η Πρόεδρος και οι Βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας καταθέτουμε στη Βουλή των Ελλήνων και των Ελληνίδων το παρόν Ψήφισμα και Ζητούμε να υιοθετηθεί ΟΜΟΦΩΝΑ, ώστε να κηρυχθεί η 17 η Νοεμβρίου επίσημη αργία του Κράτους.
Είναι μια οφειλόμενη τιμή σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους, την ελευθερία τους, έχασαν την υγεία τους, για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.
Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2023
Η Πρόεδρος και οι Βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας
Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου
Αλέξανδρος Καζαμίας
‘Ελενα Καραγεωργοπούλου
Διαμαντής Καραναστάσης
Τζώρτζια Κεφαλά
Σπύρος Μπιμπίλας