Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 14:28

Μπασκετμπολίστας που είχε παίξει στον Προμηθέα Πατρών ο νεκρός Eύζωνας

Γράφτηκε από τον

Ο 24χρονος Σπύρος Θωμάς αισθάνθηκε αδιαθεσία το βράδυ της Πέμπτης, μεταφέρθηκε στο 401, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του - Συλλυπητήρια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ομάδα από την Πάτρα

Αθλητής του μπάσκετ ήταν ο 24χρονος Σπύρος Θωμάς, ο Eύζωνας από την Πάτρα που έχασε αιφνιδίως τη ζωη του το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ο Σπύρος Θωμάς που υπηρετούσε στην Προεδρική Φρουρά αισθάνθηκε αδιαθεσία το βράδυ ενώ βρισκόταν στο θάλαμό του. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου όμως απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το μεσημέρι της Πέμπτης, ώρα 13:00-14:00 είχε κάνει υπηρεσία στον Άγνωστο Στρατιώτη, όπως είχε κάνει και το ίδιο βράδυ, ώρα 19:00-20:00.

Από τις 20:00 που τελείωσε την υπηρεσία του μέχρι τις 22:00 ο άτυχος νέος βρισκόταν στον θάλαμό του και ξεκουραζόταν.

Περίπου στις 22:15 τον ειδοποίησαν να βγει για το βραδινό προσκλητήριο που ήταν προγραμματισμένο για τις 22:30 και την ώρα εκείνη δυστυχώς κατέρρευσε.

Τον Σπύρο Θωμά ο οποίος είχε ξεκινήσει από την ακαδημία της Παναχαϊκής, συνεχίζοντας την καριέρα του στον Προμηθέα Πατρών και σε άλλες ομάδες της ΕΣΚΑ-Η αποχαιρέτησε με επίσημη ανακοίνωσή του η ομάδα από την Πάτρα που βρίσκεται τώρα στην Α1.

thomas-new3
«Σοκαρισμένη η Οικογένεια του Προμηθέα πληροφορήθηκε την είδηση του χαμού του Σπύρου Θωμά. Του δικού της Σπύρου. Που επί σειρά ετών φορούσε τη φανέλα του Προμηθέα και κοσμούσε με το ήθος του τον Σύλλογο. Υπάρχουν στιγμές που η λογική σταματά και τα λόγια μοιάζουν φλύαρα. Και μένει μόνο η εικόνα. Και η μνήμη. Μια τέτοια στιγμή βιώνουμε. Καλό ταξίδι Σπύρο...» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Προμηθέα Πάτρων.

Συλλυπητήρια Παυλόπουλου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πατέρα του θανόντος στρατιώτη της Προεδρικής Φρουράς και του εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια. Επισημαίνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρισκόταν στο γραφείο του και είχε συνεχή ενημέρωση, από την εκδήλωση του τραγικού συμβάντος ως την κατάληξή του.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού
thomas-new1
Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, ο Στρατιώτης (ΠΖ) Σ. Θ. της Προεδρικής Φρουράς, ευρισκόμενος στη Μονάδα του τις βραδινές ώρες της 21 Φεβρουαρίου 2019, αισθάνθηκε αδιαθεσία και στη συνέχεια διακομίσθηκε άμεσα στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΣΝΑ) όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Τα ακριβή αίτια του συμβάντος διερευνώνται αρμοδίως.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 14:44

Σχετικά Άρθρα

  • Η Προεδρική Φρουρά μετρά 152 χρόνια ζωής
    Η Προεδρική Φρουρά μετρά 152 χρόνια ζωής

    Από τις μπαρουτοκαπνισμένες βουνοπλαγιές του ΄21 στις μολότοφ και τα δακρυγόνα του Συντάγματος

    Ιδρύθηκε μια μέρα σαν τη σημερινή πριν από ενάμιση και πλέον αιώνα (12 Δεκεμβρίου του 1868) υπό την τιμητική ονομασία «άγημα», επειδή έτσι αποκαλείτο από τον αρχαίο ιστορικό και σωκρατικό φιλόσοφο Ξενοφώντα, στο έργο του «Κύρου Ανάβασις», το τμήμα εκείνο των στρατιωτών που ηγείτο των υπολοίπων (προϊόν του ρήματος άγω = οδηγώ). Αλλά με αυτόν τον ίδιο όρο («άγημα») αναφερόταν και στα χρόνια του Μεγαλέξανδρου η μονάδα επίλεκτων ανδρών, που εξυπηρετούσαν ως σωματοφύλακες επίσημων προσώπων. Σε κάθε περίπτωση το άγημα ήταν η «αφρόκρεμα» των νέων πολεμιστών. Το τμήμα που συγκέντρωνε τους πιο δυνατούς στρατιώτες, τους πιο ρωμαλέους σε κορμί, πνεύμα και ψυχή.

    Με αυτό το βαρύ νοηματικό φορτίο προκύπτει το «άγημα» και στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, λίγα χρόνια μετά τη θέσπιση του Συντάγματος του 1864, που αναγνωρίζει στην Ελλάδα λαϊκή κυριαρχία και σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη μοναρχία στη δημοκρατία. Το «άγημα» αποτελεί «στράτευμα αυθύπαρκτον, μέρος του μονίμου στρατού και προορισμένον αποκλειστικώς δια την υπηρεσίαν ημών», αναφέρει το υπ. αριθμ. 65 Βασιλικό

    Διάταγμα, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τη 19η Δεκεμβρίου 1868. Στο «άγημα», λοιπόν, υπηρετούν γεροδεμένοι, ευθυτενείς νέοι, που έχουν ως αποκλειστικό καθήκον την προστασία της βασιλικής οικογένειας.

    Καθώς τα χρόνια περνούν, αυτό το επίλεκτο σώμα μετονομάζεται σε «Ανακτορική Φρουρά», σε «Φρουρά Σημαίας και Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτου», σε «Βασιλική Φρουρά» και εντέλει σε «Προεδρική Φρουρά», όπως παραμένει έως σήμερα. Στη αρχή, το σώμα είναι μάχιμο. Οι άνδρες του, οι τσολιάδες, οι εύζωνες (οι στρατιώτες, οι μη φέροντες βάρος - ασπίδες κ.λπ., αλλά ζωσμένοι τον οπλισμό τους, ώστε να κινούνται με ευελιξία έναντι του εχθρού) εκπαιδεύονται σκληρά και επιστρατεύονται όποτε το καλεί η πατρίδα. Σε έναν παράλληλο ρόλο και αφού απαρτίζεται από γεροδεμένους, ευθυτενείς νέους, αξιοποιείται σε τελετουργικές υποχρεώσεις της πολιτείας. Τον τελετουργικό ρόλο του κρατά σήμερα και παρότι ταυτοποιείται ως στρατιωτική μονάδα του τόπου, δεν υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας, αλλά απευθείας στο Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

    ΥΨΗΛΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

    Στα καθήκοντα των ανδρών της Προεδρικής Φρουράς είναι η τιμητική φρούρηση του Προεδρικού Μεγάρου, αλλά και της κεντρικής πύλης του παρακείμενου στρατοπέδου «Γ. Τζαβέλα», όπου διαβιούν και εκπαιδεύονται οι εύζωνες. Στη λίστα των καθηκόντων του σώματος συμπεριλαμβάνονται και η έπαρση και υποστολή της ελληνικής σημαίας τις Κυριακές και αργίες στον βράχο της Ακροπόλεως καθώς και η απόδοση τιμών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε αρχηγούς ξένων κρατών. Επιπλέον, κατά τον εορτασμό της εθνικής επετείου την 25η Μαρτίου, ουλαμός της Προεδρικής Φρουράς ανοίγει πάντα την παρέλαση των πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, μπροστά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τμήμα της φρουράς συμμετέχει ενίοτε και σε εκδηλώσεις ομογενειακών οργανώσεων του εξωτερικού, καθώς και στην τελετή υποδοχής του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα.

    Το ιερότερο καθήκον του ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς είναι -κοντά έναν αιώνα τώρα (από το 1932, οπότε εγκαινιάσθηκε)- η 24ωρη τιμητική φρούρηση του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, μπροστά στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, όπου πριν από 177 χρόνια (3 Σεπτεμβρίου του 1843) ο λαός πρωτο-επαναστάτησε εναντίον του παλατιού ζητώντας μετ΄ επιτάσεως τη θέσπιση Συντάγματος. Σ΄ εκείνο τον ιερό χώρο, εκατέρωθεν του κενοτάφιου του στρατιώτη, του «εκτάδην κειμένου», του πεσμένου στο πεδίο της μάχης, με τη γλυπτή επιγραφή που φιλοτέχνησε ο Φωκίων Ρωκ, τα παλικάρια της Προεδρικής Φρουράς, που σφύζουν λεβεντιάς και δύναμης στέκουν αγέρωχοι φρουροί 24 ώρες το 24ωρο σε κάθε καιρό, με κάθε συνθήκη. Ο συμβολισμός είναι δυνατός και οι εύζωνες εντέλλονται να τον συντηρούν και να τον υπενθυμίζουν. Τα υποδείγματα των ρωμαλέων πολεμιστών, οι σκληροτράχηλοι Σπαρτιάτες, που έφευγαν με την ευχή και την κατάρα της μάνας τους «ή ταν ή επί τας» (να επιστρέψεις κρατώντας την ασπίδα ή πάνω σε αυτήν – σε περίπτωση θανάτου), για τον καλλιτέχνη του μνημείου έπρεπε να αποτελούν τον πυρήνα του μηνύματος. Ο ανάγλυφος πεσμένος στρατιώτης δεν κείτεται πάνω στην ασπίδα του. Δίνει την εντύπωση ότι ξεκουράζεται, ίσως και να κοιμάται. Κρατώντας την ασπίδα του γερά στο αριστερό χέρι, είναι πάντα ετοιμοπόλεμος. Σε αυτόν τον στρατιώτη, που είναι έτοιμος να θυσιαστεί ανά πάσα στιγμή ξανά και ξανά για την πατρίδα, στέκουν ακοίμητοι φρουροί και επίκουροι πολεμιστές οι εύζωνες.

    Πιάνοντας τον μίτο της ανδρείας από εκείνους τους ρωμαλέους αρχαίους πολεμιστές, «μπολιασμένοι» με θάρρος, δύναμη και πίστη, οι σύγχρονοι ήρωες, οι τσολιάδες της Προεδρικής Φρουράς, εντέλλονται να αποδεικνύουν διαρκώς –και το κάνουν- ότι στέκονται άξιοι των υψηλών ιδανικών της πατρίδας. Αυτά τα ιδανικά «διάβασε» ο απανταχού Ελληνισμός στα δακρυσμένα μάτια του εύζωνα Κωνσταντίνου Λούσια, μέσα στον ναό του Αγίου Γεωργίου στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας, τον Μάιο του 2017, όταν ο επίσκοπος Νικάρδιος έπλεκε το εγκώμιο της Ελλάδας, που έστεκε αγέρωχη υπό το βάρος των δεινών της. «Στέκομαι και θα συνεχίζω να στέκομαι υπερήφανος μέχρι το τέλος. Θα τιμώ την πατρίδα μου και κάθε στρατιώτη, που έδωσε τη ζωή του στο παρελθόν, ώστε να είμαστε ελεύθεροι εμείς σήμερα» θα δηλώσει κατόπιν ο δακρυσμένος εύζωνας.

    ΦΡΕΣΚΟΞΥΡΙΣΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΜΟΣΧΟΜΥΡΩΔΑΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

    Το σώμα της Προεδρικής Φρουράς αποτελείται από περίπου 120 μέλη, συμπεριλαμβανομένων και των εποπτών. Ο νεοσύλλεκτος που επιθυμεί να υπηρετήσει ως εύζωνας (η θητεία του μέλους της Προεδρικής Φρουράς αντιστοιχεί στων υπολοίπων στρατιωτών) υποβάλλει αίτημα και επιλέγεται εφόσον πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Πρέπει να έχει ύψος άνω του 1,87, να είναι ευειδής, με σωστή σωματική διάπλαση, χαρακτήρα και αντοχή. Με την επιλογή του για την Προεδρική Φρουρά, τον περιμένει μια σκληρή εκπαίδευση πέντε εβδομάδων, καθώς πρέπει να αφομοιώσει τον επιβαλλόμενο ειδικό βηματισμό, να συγχρονίσει τις κινήσεις του με το ταίρι του (οι εύζωνες εκπαιδεύονται ανά δυάδες – επιτυχημένη δυάδα θεωρείται εκείνη της οποίας τα μέλη έχουν επιτύχει τον απόλυτο συγχρονισμό στα «τυφλά» βήματα, δηλαδή σε αυτά που κάνουν όταν έχουν ο ένας στραμμένη την πλάτη στον άλλον), να μάθει τηρεί 60λεπτη ακινησία και να αντέχει σε οποιαδήποτε καιρική ή ανθρωπογενή συνθήκη. Να είναι καθαρός, μοσχομυρωδάτος και φρεσκοξυρισμένος (η ύπαρξη μύστακος σε πρόσωπο εύζωνα φανερώνει παλαιότητα στο σώμα). Α

    πό το πρώτο δευτερόλεπτο της βάρδιας του στο βάθρο της φρουράς και έως το τελευταίο μετατρέπεται σε ζωντανό άγαλμα. Απαγορεύεται να κινηθεί, να μιλήσει, να μορφάσει, να περιφέρει τη ματιά του. Πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται την ανάγκη του για βήχα ή για φτέρνισμα. Τον ξαφνικό πόνο ή τη φαγούρα. Πρέπει ακόμα να εκπαιδευτεί να μην αφήνεται στο να αποσπαστεί η προσοχή του από επισκέπτες, που επιθυμούν να πειραματιστούν με την αντοχή του. Σε πολύ φορτικές περιπτώσεις, ενεργοποιείται ο μυστικός κώδικας επικοινωνίας με τον επόπτη της φρουράς, που επιβλέπει τη βάρδια κάθε ζεύγους ευζώνων από το φυλάκιο στο πλάι του μνημείου. Το σήμα των «βουβών» φρουρών είναι το χτύπημα του κοντακίου στο έδαφος. Αυτό «επιστρατεύεται» όταν ο επισκέπτης είναι ενοχλητικός ή όταν κάποιο αδέσποτο ζώο «φρενάρει» τον βηματισμό. Ο επόπτης σπεύδει και λύνει το πρόβλημα.

    ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ…

    Αλλά και οι εύζωνες είναι άνθρωποι. Και υπήρξαν άτυχες ή δύσκολες στιγμές που βγήκαν εκτός… συνήθων δεδομένων και καταγράφηκαν στην ιστορία της Φρουράς ως απρόοπτα, που ξεπεράστηκαν με την εκπαίδευση, την ετοιμότητα και κάποτε την αυτοθυσία αυτών των περήφανων ανδρών.

    Τον Μάρτιο του 2007, κατά τη διάρκεια ογκώδους φοιτητικής διαδήλωσης στο Σύνταγμα, μολότοφ εκτοξεύεται από αγνώστους στο φυλάκιο του επικεφαλής αξιωματικού στο μνημείο, παραδίδοντάς το στις φλόγες. Στα ελάχιστα μέτρα από το φλεγόμενο φυλάκιο οι εύζωνες παραμένουν ακίνητοι σε στάση προσοχής, σεβόμενοι τον πυρήνα του καθήκοντός τους: η Προεδρική Φρουρά ουδέποτε εγκαταλείπει το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Εντέλει, σπεύδει ο επόπτης και τους φυγαδεύει από τον φυλαγμένο προαύλιο χώρο της Βουλής. Γενικότερα, ως «οδυνηρές εμπειρίες» περιγράφουν οι Έλληνες τσολιάδες βάρδιες τους στο μνημείο, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην πολύπαθη πλατεία Συντάγματος, όταν μολότοφ και δακρυγόνα «πέφτουν βροχή». Είναι οι φορές που οι εύζωνες αδυνατούν να κρατήσουν στα μάτια το σταθερό αγέρωχο βλέμμα.

    Τον Ιανουάριο του 2010, ύστερα από τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στον προαύλιο χώρο της Βουλής, τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς αρνούνται να αποχωρήσουν από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, παρά την προειδοποίηση της Αστυνομίας. Έως ότου εκραγεί ο μηχανισμός, που έχει τοποθετηθεί σε απόσταση μόλις πέντε μέτρων από το φυλάκιό του, ο επόπτης στέκεται ανάμεσα στους δύο εύζωνες. Την επομένη, ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας καλεί και τους τρεις στο γραφείο του. «Στα δύσκολα φαίνεται η ψυχή του Έλληνα. Είστε παλικάρια και θα είστε καλοί πολίτες» τους απευθύνει σφίγγοντάς τους το χέρι.

    Ωστόσο, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, για τους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς ο φόβος και ο τρόμος είναι αλλού... Όταν βρέχει, τα καρφιά στους πάτους των τσαρουχιών επάνω στα ολισθηρά μάρμαρα του μνημείου μετατρέπουν τον βηματισμό σε εφιάλτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις και προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα, ο εύζωνας καταφθάνει ή αποχωρεί υποβασταζόμενος από τον επόπτη. Η ανάγκη γι αυτόν τον τελευταίο γίνεται επιτακτικότερη σε περίπτωση αισθητής πτώσης της θερμοκρασίας ή και χιονόπτωση, οπότε το υγρό έδαφος παγώνει και ο ευζωνικός βηματισμός καθίσταται ακόμη πιο δύσκολος. Αυτή είναι και η σπάνια περίπτωση, που μπορεί κανείς να δει τους «φύλακες» του ελληνικού ιδεώδους, στο Σύνταγμα, να φορούν κάπα. Η ωριαία ακινησία μετατρέπει το κορμί, στο οποίο δεν κινείται το αίμα, σε πρόθυμο αποδέκτη του ψύχους. Τότε οι τσολιάδες προσδοκούν τη λήξη της βάρδιας τους και την έναρξη του ιδιαίτερου βηματισμού, που θα βοηθήσει το αίμα τους να κινηθεί και τους αγκυλωμένους μύες τους να επανέλθουν.

    ΛΕΒΕΝΤΙΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ

    Αν δεν ήταν ποτισμένη με πίστη και αφοσίωση στο έθνος και πάθος για την πατρίδα και τα ιδανικά της, αν δεν «έφερε» ως παρακαταθήκη αίμα, πένθος και αγνή αγάπη, δεν θα διέφερε και πολύ από τη στολή των ανδρών ενός συγκροτήματος παραδοσιακών χορών ή από εκείνη, που εκτίθεται στα λαογραφικά μουσεία. Μια αυθεντική «ζώσα» παραδοσιακή φορεσιά αποτελεί ιστορικό στοιχείο ενός λαού. Η στολή του τσολιά της Προεδρίας είναι βαριά, γεμάτη συμβολισμούς και αναφορές στο ένδοξο ελληνικό παρελθόν. Άλλωστε, δεν είναι προϊόν που βρίσκει κανείς στο εμπόριο. Είναι εξολοκλήρου χειροποίητη και για την κατασκευή της χρειάζονται περί τους τρεις μήνες σκληρής δουλειάς, από ανθρώπους εξειδικευμένους, έμπειρους και ταλαντούχους. Είναι το προσωπικό του ραφείου και τσαρουχοποιείου που υπάγονται στην Προεδρική Φρουρά. Οι στολές, που καλούνται να φορέσουν κατά περίσταση τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς είναι κατά κανόνα τέσσερις: η επίσημη λευκή, η θερινή, η χειμερινή και η κρητική. Αλλά, ως θεματοφύλακας ιστορίας και πολιτισμού, η Προεδρική Φρουρά διατηρεί στο αρχείο των εθνικών ενδυμασιών της, την ποντιακή στολή, την παραδοσιακή ενδυμασία του βρακοφόρου του Αιγαίου και τη θρακιώτικη. Αυτές φοριούνται από τους εύζωνες σε ημέρες μνήμης και τιμής.

    Η επίσημη «λευκή» ευζωνική στολή, που συμβολίζει την αγνότητα του πόθου για τη λευτεριά και ορίζεται από την Πάγια Διαταγή Υπ’ αριθμόν 4-37/1981 «Περί στολών οπλιτών Στρατού Ξηράς», φοριέται τις Κυριακές, σε επίσημες γιορτές και αργίες, καθώς και σε τελετές απόδοσης τιμών. Αποτελείται από:

    Το φάριο, το κάλυμμα της κεφαλής, που είναι κατασκευασμένο από κόκκινη τσόχα (συμβολίζει τον αγώνα και το αίμα), με το μεταλλικό εθνόσημο καρφιτσωμένο στο κέντρο του και προσαρμοσμένο τον μαύρο θύσανο, τη μεταξωτή φούντα, που συμβολίζει τα δάκρυα των Ελλήνων για τη λευτεριά, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Ο θύσανος πέφτει στον δεξιό ώμο του εύζωνα, καθώς –κατά το βρετανικό σύστημα- το επ’ ώμου του τουφεκιού γίνεται στον αριστερό ώμο. Πριν το 1945, που ακολουθείτο το γαλλικό σύστημα και το επ’ ώμου εκτελείτο στον δεξιό ώμο, η φούντα του φαρίου κατέληγε στον αριστερό.

    Τον υποδήτη, το λευκό χασεδένιο πουκάμισο με τα διπλά μανίκια (το μέσα ζεύγος αγκαλιάζει τα χέρια του εύζωνα, όπως όλα τα άλλα πουκάμισα, και ένα δεύτερο από έξω χύνεται φαρδύ με μεγάλο άνοιγμα στον καρπό).

    Τις διπλές λευκές μάλλινες κάλτσες. Στηρίζονται στη μέση του εύζωνα, με τη βοήθεια ζώνης (ονομάζεται ανάσπαστος) που φέρει τέσσερα δερμάτινα λουράκια (σπαστάκια) και κρατά τεντωμένες τις κάλτσες, οι οποίες καταλήγουν σε ελαστικά υποπόδια. Η ζώνη φοριέται πάνω από το εσώρουχο.

    Τις καλτσοδέτες ή επικνημίδες. Είναι κατασκευασμένες από μαύρο ελαστικό ύφασμα και φοριούνται κάτω από το γόνατο, στο ύψος από που αρχίζει η κνήμη. Φέρουν δύο φούντες από μαύρο μετάξι και συμβολίζουν και αυτές, όπως και ο θύσανος, τα δάκρυα και το πένθος των υπόδουλων Ελλήνων.

    Το κοντό παντελόνι, που φοριέται πάνω από τον ανάσπαστο για να καλύπτει τη ζώνη και τα κουμπώματά της.

    Τη φουστανέλα, σύμβολο των ανταρτών της επανάστασης για ελευθερία στην ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι κατασκευασμένη από ύφασμα 30 μέτρων και –σύμφωνα με την παράδοση- αριθμεί 400 πιέτες, μία για κάθε χρόνο σκλαβιάς από τους Τούρκους. Αποτελείται από δύο φύλλα, που κλείνουν περιμετρικά, σχηματίζοντας από ένα ημικύκλιο. Το κάθε φύλλο στερεώνεται με κορδόνι και τα δυο μαζί με δερμάτινη ζώνη, τη «ζώνη λευκών», με την οποία ο εύζωνας μπορεί να ρυθμίσει το μήκος της φουστανέλας, που πρέπει να είναι τέτοιο ώστε σε στάση προσοχής να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τα ακροδάχτυλά του.

    Τη σημαία, μία σειρά από 174 μπλε και λευκά κρόσσια που συμβολίζουν τον γαλανό ουρανό της ελεύθερης πατρίδας και τον αφρό των κυμάτων της θάλασσας και πέφτουν μπροστά από τη φουστανέλα, δεμένα με ένα μακρύ κορδόνι στη μέση του εύζωνα.

    Τη ζώνη από δέρμα μαύρο λουστρίνι, που κλείνει με μία επίχρυση πόρπη. Στη ζώνη είναι προσαρμοσμένες δύο μικρές φυσιγγιοθήκες, που κλείνουν με ένα επίχρυσο σφαιρικό κούμπωμα και μία ξιφοκρεμάστρα στην οποία είναι περασμένη ξιφολόγχη.

    Τη φέρμελη, δηλαδή το γιλέκο, που κατασκευάζεται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο και διατηρεί όλα τα διακοσμητικά σχέδια από μαύρα και λευκά γαϊτάνια, που έφεραν οι φέρμελες το 1867. Το γιλέκο είναι κατασκευασμένο από λευκό μάλλινο ύφασμα και είναι κεντημένο με πλούσια διακοσμητικά υψηλής λαογραφικής αξίας από λευκά και μαύρα σιρίτια. Στο στήθος, η φέρμελη έχει δύο ελλειπτικές σειρές από 16 κουμπιά. Τα μανίκια της είναι επίσης πλούσια, αλλά δεν είναι περασμένα στα χέρια του εύζωνα. Κρέμονται στις ωμοπλάτες του, τα «φτερά», κατά την ευζωνική… αργκό. Το κολάρο τη φέρμελης είναι κατασκευασμένο από γαλάζια τσόχα, γεγονός που διαφοροποιεί τους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς από εκείνους των μονάδων του Πεζικού, που υπηρετούν στα σύνορα και διαθέτουν στολή εύζωνα, στην οποία το κολάρο της φέρμελης είναι κόκκινο.

    Τα τσαρούχια. Είναι κατασκευασμένα στο χέρι από σκληρό κόκκινο δέρμα. Ζυγίζουν περί τα 2 κιλά έκαστο. Η σόλα τους είναι οπλισμένη με 60 καρφιά και πέταλο στο τακούνι. Η μύτη του τσαρουχιού καταλήγει σε μία προεξοχή, που καλύπτεται από φούντα. Σύμφωνα με την παράδοση, οι ραγιάδες με το αδούλωτο πνεύμα τους, έριχναν τον δυνάστη στη θάλασσα με κλωτσιές. Κατά άλλη παράδοση, στη φούντα των τσαρουχιών τους, οι Έλληνες τσολιάδες έκρυβαν φονικές λεπίδες.

    Σε περίπτωση ευζωνικής υπηρεσίας μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, χρησιμοποιούνται τσαρούχια χωρίς καρφιά.

    Η θερινή φορεσιά των ευζώνων αποτελείται κυρίως από τον χακί ντουλαμά. Είναι στολή δροσερού υφάσματος, που στο επάνω μέρος της κουμπώνει με μία κατακόρυφη σειρά από πέντε μπρούτζινα κουμπιά. Ο γιακάς φέρει επίραμμα από μπλε τσόχα, οι επωμίδες και οι δύο τσέπες στο στήθος έχουν από ένα λείο μεταλλικό κουμπί. Χαμηλά στα μανίκια διακρίνεται γαζί σε σχήμα λάμδα, όπου –κατά το γαλλικό σύστημα- φέρονται τα διακριτικά βαθμού του εύζωνα (δεκανέα ή λοχία). Στο κάτω τμήμα του ο ντουλαμάς σχηματίζει φουστανέλα με 42 πτυχές και δύο λεία κουμπιά στο πίσω μέρος της στο ύψος της ζώνης.

    Η χειμερινή φορεσιά των μελών της Προεδρικής Φρουράς αποτελείται από τον σκούρο μπλε ντουλαμά, ως φόρο τιμής στους μακεδονικούς αγώνες του ελληνισμού και ελάχιστα έχει αλλάξει από το 1888 έως σήμερα. Κουμπώνει στο στήθος με δύο μη παράλληλες σειρές από 14 μεταλλικά κουμπιά. Άλλα 12 ίδια κουμπιά συνεχίζουν οριζόντια στο στέρνο. Όλα τα κουμπιά μαζί σχηματίζουν ένα κανονικό τραπέζιο. Κάτω από τη μέση ο ντουλαμάς καταλήγει σε φουστανέλα με 44 πτυχώσεις. Στο πίσω μέρος της, κάτω από τη ζώνη, υπάρχουν δύο κατακόρυφες σειρές τριών κουμπιών έκαστη. Στο κάτω άκρο των μανικιών υπάρχουν αναδιπλώσεις που καταλήγουν σε κυματοειδή γραμμή με κόκκινο παράραμμα. Σε κάθε μανίκι υπάρχει σειρά από έξι σφαιροειδή μεταλλικά κουμπιά. Τα διακριτικά βαθμού βρίσκονται όπου και στον θερινό ντουλαμά. Χαμηλά στα μανίκια.

    Η κρητική ευζωνική στολή αποτελεί φόρο τιμής στους αγώνες της νησιωτικής Ελλάδας. Είναι χρώματος σκούρου μπλε και το σχέδιό της έχει τις ρίζες του στη στολή των Κρητών χωροφυλάκων των αρχών του αιώνα. Ο θύσανος στο φάριο πέφτει στην πλάτη και όχι τον ώμο του βρακοφόρου. Το αμπέχονο (ή εξωτερικό γιλέκο ή φέρμελη) είναι κεντημένο με χρυσή κλωστή. Το πουκάμισο είναι λευκό με μανίκια που αγκαλιάζουν τα χέρια. Το εσωτερικό γιλέκο είναι κατασκευασμένο από σκούρο κόκκινο ύφασμα, έχει παραράμματα από κόκκινο μετάξι και κουμπώνει με δύο σειρές από εννιά κόκκινα μεταξωτά κουμπιά. Το χαρακτηριστικό νησιώτικο ζωνάρι είναι από μπλε- βυσσινί μεταξωτό ύφασμα και καταλήγει σε μακριά κρόσσια. Η βράκα φέρει διακοσμητικά στοιχεία από χρυσοκλωστή σε αντιστοιχία με το γιλέκο, στο ύψος του γόνατου και φοριέται με μαύρες βαμβακερές κάλτσες και στιβάλια από λευκό δέρμα (παραδοσιακές κρητικές μπότες).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

  • Συγκίνησαν οι Έλληνες Εύζωνες και στην Αυστραλία - Ένας ακόμα Πύργιος ανάμεσά τους
    Συγκίνησαν οι Έλληνες Εύζωνοι και στην Αυστραλία - Ένας ακόμα Πύργιος ανάμεσά τους

    Με ρίγη συγκίνησης, περηφάνια και την ελπίδα ότι δεν είναι η τελευταία φορά που θα έχουν την χαρά και την τιμή να τους έχουν κοντά τους, αποχαιρέτησαν οι ομογενείς της Νότιας Αυστραλίας τα μέλη της προεδρικής φρουράς και τους αξιωματικούς συνοδούς τους που βρέθηκαν στην Αδελαΐδα για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για το ANZACs Day και να γιορτάσουν με την ομογένεια το Άγιο Πάσχα, μετά από ειδική άδεια που παραχώρησε η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ανάμεσά τους βρέθηκε ακόμα ένας Πύργιος μετά τον Θοδωρή Τσακριλή (από τα Λαστέικα και το Κατάκολο), ο Δημήτρης Βερβίτας του Ιωάννη (τόπος καταγωγής του η Σκαφιδιά, το γένος Πήττα από Μυρτιά)

    «Τα σύμβολα είναι για να φαίνονται και ελπίζω ότι και εμείς με την παρουσία μας εδώ δείξαμε στους Αυστραλούς τι σημαίνει να είναι κανείς Εύζωνας» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, αντιπτέραρχος Γρηγόρης Πρεζεράκος, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

    «Δεν υπάρχει γωνιά του κόσμου που να μην υπάρχουν Έλληνες. Πραγματικοί Έλληνες πατριώτες. Αυτό που συμβαίνει με τους Έλληνες, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, είναι συγκλονιστικό. Όπου σταθεί και όπου βρεθεί, ο Έλληνας θα παλέψει για να προκόψει και να κάνει περήφανη την πατρίδα του και αυτό το καταλαβαίνει κανείς όταν επισκέπτεται την Αυστραλία. Οι ομογενείς είναι πραγματικοί πρεσβευτές της Ελλάδας και το δικό μας “πυρηνικό όπλο” σε ολόκληρη την υφήλιο. Είναι, επομένως, χρέος μας να τους τιμούμε και εμείς, είτε πραγματοποιώντας αυτές τις επισκέψεις είτε δίνοντάς τους δικαιώματα όπως το δικαίωμα του εκλέγειν στην πατρίδα των προγόνων του. Είναι ντροπή να μην ψηφίζουν οι δικοί μας οι Έλληνες της ξενιτιάς» λέει o αντιπτέραρχος Γρηγόρης Πεζεράκος.

    «ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑ»

    Ιδιαίτερα ευχαριστημένος και συγκινημένος από την επίσκεψη δήλωσε και ο συνοδός των ανδρών του αγήματος της Προεδρικής Φρουράς, Λοχαγός και υποδιοικητής στρατοπέδου, Νικόλαος Βαβλέκης, ο οποίος υπηρετεί στον ελληνικό στρατό από τα 18 του χρόνια.

    «Αυτό που θα μείνει αποτυπωμένο για πάντα στο μυαλό μου είναι η μαγική στιγμή που η σπίθα των ομογενών άναψε όταν είδαν μπροστά τους ένα κομμάτι της Ελλάδας» δήλωσε ο αξιωματικός, ο οποίος συνόδευσε τους Εύζωνες στην Αυστραλία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

    «Για μας, οι Εύζωνες αποτελούν ένα από τα σύμβολα του ελληνισμού και στόχος μας είναι η παρουσία τους να δώσει δύναμη, θετική ενέργεια, κουράγιο και ελπίδα σε όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός των συνόρων της πατρίδας μας. Κατά τη διάρκεια των δύο επισκέψεών μου στην Αυστραλία, ήταν πολλές οι φορές που με κόπο συγκράτησα τα δάκρυά μου, ειδικά όταν συνάντησα ένα μικρό κοριτσάκι που, κλαίγοντας, έλεγε την ιστορία της οικογενείας της που πρόσφατα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και έναν ηλικιωμένο εύζωνα 102 ετών στο γηροκομείο που με λατρεία και συγκίνηση άγγιξε το χέρι ενός σημερινού εύζωνα».

    Βέβαια, με συγκίνηση και μια βαλίτσα στιγμές και αναμνήσεις αποχαιρετούν την Αυστραλία και τα νεαρά παλικάρια μας, τα οποία μίλησαν αποκλειστικά στον «Νέο Κόσμο» για την εμπειρία τους από την επίσκεψη τους στην Αυστραλία και όσα παίρνουν μαζί τους λίγο πριν επιστρέψουν στην πατρίδα.

    Δημήτριος Βερβίτας, ετών 23, με καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας:

    «Φεύγουμε με την ελπίδα ότι καταφέραμε με την παρουσία μας να κάνουμε τον ελληνισμό της Αυστραλίας υπερήφανο και να φέρουμε την Ελλάδα εδώ στην ξενιτιά». Ο ίδιος υπηρετεί στην Προεδρική Φρουρά τους τελευταίους έξι μήνες.

    «Οι ομογενείς μας υποδέχθηκαν με ανοικτές αγκάλες και μέσα από τις ιστορίες τους νιώσαμε πόσο τους λείπει και πόσο νοσταλγούν την πατρίδα και πόσο σημαντική είναι η παρουσία μας εδώ ειδικά αυτές τις άγιες ημέρες του Πάσχα» κατέληξε.

    Προεδρική Φρουρά - Αυστραλία

    Προεδρική Φρουρά - Αυστραλία

    Προεδρική Φρουρά - Αυστραλία

    Πηγή: neoskosmos.com - real.gr - Φωτογραφίες: greekcitytimes & Katina Rozaklis

  • Πύργος: Ο Εύζωνας και η στολή του χθες, σήμερα, αύριο
    Πύργος: Ο Εύζωνας και η στολή του χθες, σήμερα, αύριο

    Τα εγκαίνια της Έκθεσης «Η Ευζωνική Στολή - Η Ιστορική διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Ιωάννη Μυλωνά» που φιλοξενείται στην αίθουσα του Θεματικού Πάρκου Ξυστρή, στον Πύργο, τελέστηκαν χθες το απόγευμα. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής, ο Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Αντιπτέραρχος Γρηγόρης Πρεζεράκος, ο Προέδρος του Δ.Σ. Πύργου κ. Δημ. Μεσσαλάς και εκπρόσωποι του Πεζικού, της Αεροπορίας, του Ναυτικού και φορέων της περιοχής.

    Μετά την τελετή εγκαινίων από τον π. Ηλία Παπαγγελή και π. Χαρ. Αθανασόπουλο, ο Ανθυπασπιστής (ΠΖ) της Προεδρικής Φρουράς κ. Σταμάτης Αράζος παρουσίασε αναλυτικά την Έκθεση με προβολή σχετικού βίντεο.

    Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρ. Λιατσής στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αντιπτέραρχο κ. Γρ. Πρεζεράκο για την φιλοξενία της Έκθεσης, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η συνδιοργάνωση της έκθεσης με την Δημοτική Επιχείρηση Πύργου και το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας δίνει ξεχωριστή διάσταση γιατί αφορά όλη την Ηλεία και γι` αυτό πρέπει να ευχαριστήσω και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Βασίλη Καψή. Οι εκατοντάδες μαθητές που την έχουν επισκεφθεί επιβεβαιώνουν την επιτυχία της. Η έκθεση προσφέρει στον Ελληνικό λαό και κυρίως στη νεολαία μας μια ιδιαίτερη βιωματική προσέγγιση που έχει σχέση με την πορεία της ευζωνικής στολής που συγκροτεί από το 1821 ένα κομμάτι του άξονα της ιστορικής μας συνείδησης και του νεότερου Ελληνισμού. Με το ιστοριογραφικό και εικαστικό υλικό της επιταχύνεται η περιπλάνηση του κοινού στο χώρο και το χρόνο του Σώματος των ένδοξων Ευζώνων. Η έκθεση αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα για κάθε αγωνιζόμενο και υπερήφανο λαό που μάχεται για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας της δημοκρατίας της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης».

    Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Άρης Παναγιώτοπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ο δήμος μας δηλώνει παρόν σε μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που έχουν γίνει στον τόπο μας προβάλλοντας μέσα από αυτή την εκδήλωση ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας, την εθνική μας φορεσιά. Είναι η πιο τιμητική στιγμή στα 9 χρονιά της θητείας μου και νιώθω ιδιαίτερη υπερηφάνεια έχοντας δίπλα μου τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς… νιώθω ότι η Ελλάδα είναι εδώ».

    Τέλος, Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πύργου κ. Νίκος Χιώνης δήλωσε: «Με την φιλοξενία τέτοιου είδους εκδηλώσεων/εκθέσεων αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι, αισιόδοξοι και ασφαλείς. Ακούγοντας τη λέξη εύζωνας το μυαλό μας πηγαίνει στην Ελλάδα και στο σύμβολο της εθνικής μας υπερηφάνειας που έχει συνδυαστεί με όλα τα μεγάλα γεγονότα και τις μάχες που έδωσε η χώρα μας από το 1821 έως και σήμερα. Δίνουμε την ευκαιρία στους πολίτες της Ηλείας να σταθούν δίπλα από τους εύζωνες που με την παρουσία τους κοσμούν το χώρο».

    Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε ξενάγηση των παρευρεθέντων στο χώρο της έκθεσης.

    Υπενθυμίζεται πως η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας με τον δήμο Πύργου, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας και τη Δημοτική Επιχείρηση Πύργου ΑΕ ΟΤΑ. Λειτουργεί καθημερινά έως την Τρίτη 5 Μαρτίου, με ώρες λειτουργίας από τις 9.30 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Η είσοδος για τους επισκέπτες είναι δωρεάν.

    euzonoi 2

    euzonoi 3

    euzonoi 4

    euzonoi 5

    euzonoi 6

    euzonoi 7

    euzonoi 8

  • Συγκίνηση στην παρέλαση της Προεδρικής Φρουράς: Τίμησαν τη μνήμη του Σπύρου Θωμά
    Συγκίνηση στην παρέλαση της Προεδρικής Φρουράς: Τίμησαν τη μνήμη του Σπύρου Θωμά

    Στη μνήμη του 24χρονου Πατρινού Εύζωνα που πέθανε ξαφνικά λίγες ώρες μετά τη βάρδιά του στον Άγνωστο Στρατιώτη, Σπύρου Θωμά, ήταν η σημερινή παρέλαση της Προεδρικής Φρουράς μπροστά από τη Βουλή.

    xristos_thomas_parelasi_2_24_1-600x401
    Μία ημέρα μετά την κηδεία του 24χρονου Εύζωνα, ο πατέρας του Χρήστος βρέθηκε στην Αθήνα για την καθιερωμένη κυριακάτικη παρέλαση των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

    Όπως φαίνεται στις εικόνες που δημοσιεύει το thecaller.gr ο κύριος Χρήστος παρήλασε και ο ίδιος δίπλα στους Εύζωνες.

    Στο τέλος της παρέλασης και αφού οι Εύζωνες επέστρεψαν στη βάση τους, αναφώνησαν «Αθάνατος» και τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τον Σπύρο Θωμά.

    proedriki_froura_2_24_2-330x600
  • 150 χρόνια Προεδρική Φρουρά: Μια φορά Εύζων, για πάντα Εύζων

    «Υπάρχει κάτι που να αποπνέει αγάπη παρά φόβο στην πιο γνωστή στρατιωτική μονάδα της Ελλάδας, την προεδρική φρουρά». Έτσι ξεκινάει το αφιέρωμα του το Associated Press, στους «Έλληνες θεούς», όπως τους αποκαλεί, Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς για τη συμπλήρωση των 150 χρόνων από την ίδρυση τους.

    Μέσα από την ιστορική δράση των ευζωνικών ταγμάτων, οι εύζωνες έχουν αναχθεί σε σύμβολα γενναιότητας για τον ελληνικό λαό. Στις μέρες μας «εύζωνες» καλούνται οι στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς, οι οποίοι εκτελούν αποστολές συμβολικού χαρακτήρα, με κεντρική τη φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη και του Προεδρικού Μεγάρου.

    Η ιστορία

    Η ιστορία της Προεδρικής Φρουράς ξεκινά στης 12 Δεκεμβρίου του 1868 ως μάχιμο και τελετουργικό άγημα ταυτόχρονα.

    Οι Εύζωνοι (ευ + ζώνες = οι καλά ζωσμένοι) είναι επίλεκτοι στρατιώτες του ελληνικού στρατού, ευρύτερα γνωστοί ως τσολιάδες, από τη στολή που καθιερώθηκε επίσημα από τον Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδας, την οποία έφερε και ο ίδιος σε επίσημες εμφανίσεις.

    Από το 1914, στα Ανάκτορα συγκροτείται η Ανακτορική Φρουρά ως ιδιαίτερη μονάδα ευζώνων. Στην πορεία των χρόνων πήρε διάφορες ονομασίες: Ανακτορική Φρουρά, Φρουρά Σημαίας, Φρουρά Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη, Βασιλική Φρουρά και τέλος Προεδρική Φρουρά από το 1974. Η έδρα της Προεδρικής Φρουράς από ιδρύσεως της βρίσκεται στην Οδό Ηρώδου Αττικού κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο (πρώην ανάκτορα).

    Η σύνθεση αποτελούνταν από εθελοντές, υπαξιωματικούς ή οπλίτες, οι οποίοι συνήθως κατάγονταν από ορεινές περιοχές.

    Η ένδοξη δράση των ευζωνικών ταγμάτων κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων υπήρξε καταλυτική με αποτέλεσμα οι εύζωνες να λάβουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού την εικόνα ηρώων. Έντονη δράση είχαν τα ευζωνικά τάγματα και κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων ένοπλων συγκρούσεων του 20ου αιώνα στις οποίες είχε εμπλακεί ο ελληνικός στρατός (Μικρασιατική Εκστρατεία, Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος).

    Από το 1914, ως ιδιαίτερη μονάδα ευζώνων συγκροτείται η Ανακτορική Φρουρά. Ο τίτλος της έχει μετατραπεί αρκετές φορές από τότε (Φρουρά Σημαίας, Φρουρά Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη, Βασιλική Φρουρά, Προεδρική Φρουρά). Η σημερινή της ονομασία είναι ‘Προεδρική Φρουρά’, η οποία της αποδόθηκε το 1974, μετά τη κατάρρευση της δικτατορίας Παπαδόπουλου.

    Ιδιαίτερα ξεχωριστή θέση στην ιστορία των ευζωνικών ταγμάτων κατέχει το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων, κυρίως λόγω της δράσης του κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Πέρα από την αποτελεσματικότητα του κατά τη διάρκεια των πρώτων στρατιωτικών επιχειρήσεων, το Σύνταγμα αυτό απέκτησε φήμη για τη δράση του μετά την κατάρρευση του ελληνικού μετώπου και την αποσύνθεση του ελληνικού στρατού, τον Αύγουστο του 1922). Σελίδες Δόξας έχουν γράψει τα Ευζωνικά Συντάγματα και στο Έπος του '40.

    Η στολή

    Η Ευζωνική στολή είναι παγκοσμίως γνωστή και εμφανίζεται ουσιαστικά με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Μετά το 1821 η Φουστανέλα καθιερώνεται ως η επίσημη Εθνική ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών και αγωνιστών της επανάστασης. Η Ευζωνική στολή φέρει και τον συμβολισμό της σκλαβιάς από τους Τούρκους αφού οι Δίπλες της Φουστανέλας είναι ίσες με τα χρόνια της σκλαβιάς (400). Η Ευζωνική στολή (Φουστανέλα) χρησιμοποιείται μόνο τις Κυριακές, Αργίες και στις περιπτώσεις αποδόσεων τιμών σε αρχηγούς κρατών η σε διαπιστευτήρια.

    Η αποστολή σήμερα

    Σήμερα όλες οι αποστολές της Προεδρικής Φρουράς έχουν τελετουργικό χαρακτήρα. Η πιο χαρακτηριστική αποστολή είναι η φύλαξη του Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη, που βρίσκεται στην Βουλή στο κέντρο της Αθήνας. Αναλυτικά οι αποστολές της Προεδρικής Φρουράς είναι οι εξής:

    • Συμβολική φύλαξη του Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη
    • Συμβολική φύλαξη του Προεδρικού Μεγάρου
    • Συμβολική φύλαξη της Πύλης του Στρατοπέδου
    • Επίσημη έπαρση και υποστολή της Ελληνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Πραγματοποιείται κάθε Κυριακή και αργίες.
    • Απόδοση τιμών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς ξένων κρατών.
    • Απόδοση τιμών στους πρεσβευτές ξένων κρατών κατά την διάρκεια επίδοσης των διαπιστευτηρίων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
    • Επίσημη Αλλαγή Φρουράς στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κάθε Κυριακή πρωί στης 11:00
    • Τιμητική συνοδεία κάθε χρόνο του Αγίου Φως από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα.
    • Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της ομογένειας στην Νέα Υόρκη την 25η Μαρτίου και παρέλαση στην 5η Λεωφόρο
    • Τιμές στην δεξίωση για την καθιέρωση της Δημοκρατίας που γίνεται κάθε χρόνο στο Προεδρικό Μέγαρο
    • Συμμετοχή σε σημαντικά γεγονότα όπως, η απόδοση των μεταλλίων στους Μαραθωνοδρόμους των Ολυμπιακών του 2004
    • Συμμετοχή σε σημαντικές εκδηλώσεις για τον Ελληνικό Στρατό όπως στο Ελ Αλαμέιν και στο Ρίμινι.

    Παυλόπουλος: Το σύμβολο της Ανδρείας

    Στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 ετών από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς, παρουσιάστηκε σήμερα, σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με θέμα «150 χρόνια Προεδρική Φρουρά» από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).

    «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή γιατί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχω την ευκαιρία ν’αποτίσω τον οφειλόμενο Φόρο Τιμής στην Προεδρική Φρουρά. Στην Προεδρική Φρουρά που επί 150 χρόνια δίνει τον δικό της αγώνα, παράλληλα με τον αγώνα του Λαού μας και του Έθνους μας. Και, ταυτοχρόνως, μας δίνει και ένα σημαντικό παράδειγμα: Αυτά τα 150 χρόνια, όπως είπα πριν, είναι χρόνια προσφοράς, ουσιαστικής και συμβολικής, δοθέντος ότι οι Εύζωνες υπήρξαν πάντοτε παρόντες στους αγώνες του Λαού μας και του Έθνους μας. Θα αναφέρω μόνο τους Βαλκανικούς Πολέμους, θα αναφέρω το Έπος της Αλβανίας, και όχι μόνο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Όπως ανέφερε: «Η Προεδρική Φρουρά, οι Εύζωνες, εκπροσωπούν, με το παράστημά τους αλλά και με το παράδειγμά τους, το σύμβολο της Ανδρείας, θα έλεγα του Ηρωϊσμού, αλλά και της Λεβεντιάς, ίδιον των Ελλήνων, της Ιστορίας τους και του Πολιτισμού τους. Και όχι μόνο εδώ, σε ολόκληρο τον Κόσμο. Και πρέπει να τονίσω ότι αυτή η προσφορά της Προεδρικής Φρουράς δεν είναι προσφορά μόνο για τους απόδημους Έλληνες. Στην ουσία, είναι μια προσφορά σε ολόκληρο τον Κόσμο, ως προς το τι είναι η Ελλάδα, τι είναι η Ιστορία της, τι είναι ο Πολιτισμός της, πώς οι Έλληνες αντιλαμβανόμαστε την εκπλήρωση του καθήκοντος απέναντι στην Πατρίδα αλλά και απέναντι στην Ανθρωπότητα».

    Πηγή: TheTOC.gr - Φωτογραφίες: Eurokinissi

  • Τα δίδυμα αδέρφια από την Αμαλιάδα που υπηρετούν ως Εύζωνες

    Οι Εύζωνες Γιώργος και Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, τα δίδυμα αδέλφια από την Αμαλιάδα, εδώ και 3 μήνες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ένα παιδικό τους όνειρο.

    Ποιο; Να φορέσουν την ιστορική στολή του Εύζωνα που συμβολίζει τους αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοί μας για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.

    Αν και πάντα τα «ζευγάρια» των Ευζώνων επιλέγονται ώστε να υπάρχει ομοιότητα μεταξύ τους στην συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα ήταν πολύ εύκολα μιας και το μόνο που ξεχωρίζει τα δυο αδέλφια είναι ένα σημάδι που έχει ο Γιώργος στο αριστερό το φρύδι.

    Το TheCaller συνάντησε και ακολούθησε τους δυο Εύζωνες μέχρι το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και με τη σειρά τους μας μίλησαν για την εμπειρία τους αυτή.

    «Ήταν ένα όνειρο που είχαμε συζητήσει παλιότερα όταν οι γονείς μας, μας είχαν φέρει στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και είδαμε για πρώτη φορά από κοντά τους Εύζωνες. Οπότε σίγουρα όταν πήραμε το φύλλο πορείας που έλεγε τα ονόματά μας η χαρά που είχαμε δεν περιγράφεται.

    Και οι δυο μας δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα στην προετοιμασία. Αυτό που μας δυσκόλεψε είναι σίγουρα το ψυχολογικό κομμάτι. Ήταν μια κατάσταση που για πρώτη φορά ήρθαμε αντιμέτωποι. Είναι πολύ δύσκολο να τιθασεύσεις το σώμα σου με το μυαλό σου, όταν ειδικά δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει.

    Πως νιώθουμε που είμαστε μαζί στη σκοπιά; Σιγουριά και ασφάλεια γιατί ξέρουμε ο ένας για τον άλλο πόσο πολύ το θέλαμε και πόσο έχουμε προσπαθήσει έως τώρα.

    Κάποιο ευτράπελο μέχρι στιγμής δεν μας έχει τύχει. Υπάρχει η ασφάλεια τόσο του παρατηρητή υπηρεσίας όσο και της αστυνομίας η οποία βρίσκεται στο σημείο.

    Όταν φοράμε τη στολή του Εύζωνα νιώθουμε τιμή και υπερηφάνεια και σίγουρα οι γονείς μας, μας μετέδωσαν το αίσθημα της υπερηφάνειας τους για τον στόχο που πετύχαμε, γιατί όπως είπαμε ήταν κάτι που επιθυμούσαμε από μικρά παιδιά».

    Πηγή: thecaller.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο