Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 19:18

Ο Ριμπολόβλεφ επενδύει στον Σκορπιό 165 εκατ. ευρώ

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Πυρετός εργασιών στο θρυλικό νησί του Ωνάση - Θα μετατραπεί σε πολυτελές θέρετρο για λίγους - Το σχέδιο περιλαμβάνει και πεντάστερο ξενοδοχείο

Πυρετός εργασιών για την οικογένεια Ριμπολόβλεφ που επενδύει 165 εκατ. ευρώ στον θρυλικό Σκορπιό και 67 εκατ. ευρώ στην ποδοσφαιρική Μονακό.

Σαράντα τέσσερα χρόνια από το θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση (έφυγε από τη ζωή στις 15 Μαρτίου 1975) και στον άλλοτε επίγειο παράδεισό του, τον Σκορπιό, επικρατεί πυρετός εργασιών.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που παρουσιάζει σήμερα το protothema.gr, ο Σκορπιός αλλάζει μορφή προκειμένου να μετατραπεί σε ένα πρώτης τάξεως πολυτελές θέρετρο για λίγους.

Η οικογένεια Ριμπολόβλεφ είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει την επένδυση των 165 εκατομμυρίων ευρώ που θα αλλάξει άρδην το τουριστικό γίγνεσθαι του Ιονίου, σεβόμενη πάντα, το περιβάλλον αλλά και την ιστορία του θρυλικού Αριστοτέλη Ωνάση.
skorpios_ribolovlev_in3
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αναγκαίες προεργασίες ανάπλασης του Σκορπιού, όπως είναι η μεταφορά και μεταφύτευση δένδρων, αλλά και του περίφημου γκαζόν, από τα σημεία όπου οι μπουλντόζες θα ξεκινήσουν τις χωματουργικές εργασίες για την κατασκευή του vip ξενοδοχείου και των πολυτελών κατοικιών.
skorpios_ribolovlev_in

Αυτή τη στιγμή και μέχρι τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου οι εργάτες που βρίσκονται στο νησί προχωρούν στην μετακίνηση περίπου 60 δένδρων κυρίως ελαιόδεντρων των οποίων η ηλικία υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 150 χρόνια και η τοποθέτησή τους σε αγροτική έκταση διατηρώντας έτσι το χαρακτήρα της οικολογικής διάπλασης του νησιού. Εκτός από ελαιόδενδρα μετακινούνται και καλωπιστικά δένδρα όπως χαρουπιές και κουμαριές. Μάλιστα δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που γίνεται αυτή η εργασία αφού τώρα επικρατούν οι ιδανικές καιρικές συνθήκες μιας και τα δένδρα είναι σε περίοδο «λήθαργου» λόγω της θερμοκρασίας.

Εκτός από τη μεταφύτευση αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται και κλάδεμα όπου τα κλαδιά πηγαίνουν σε κομποστοποίηση για να χρησιμοποιηθεί το υλικό ως λίπασμα.

«Όπως έχω επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν οι εργασίες στο νησί γίνονται σύμφωνα με σεβασμό στη φύση, το περιβάλλον αλλά και την ιστορία του Αριστοτέλη Ωνάση» είπε κ. Σεργκέι Τσερνίτσιν σύμβουλος και εκπρόσωπος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ.

Εκτός από τα δένδρα αυτή τη στιγμή ξηλώνεται και μεταφέρεται και το γκαζόν κυρίως από το χώρο στο λιμάνι, εκεί όπου έδενε η θρυλική θαλαμηγός Χριστίνα, και στα μέσα Απριλίου αναμένεται να μπουν οι εκσκαφείς για τις πρώτες χωματουργικές εργασίες. Αξίζει να σημειωθεί πως το γκαζόν που υπάρχει στο Σκορπιό το είχε φυτέψει ο Αριστοτέλης Ωνάσης με σπόρους από την Αργεντινή. Πρόκειται για γκαζόν ανθεκτικό στο θαλασσινό νερό, ενώ λέγεται πως πολλοί Λευκαδίτες που εργάζονταν στα χρόνια του Ωνάση στο νησί, είχαν πάρει σπόρους και είχαν φυτέψει στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη στο νησί θα παραμείνουν οι αμυγδαλιές, οι αγριοτριανταφυλλιές, τα πεύκα, οι πυκνοδάφνες και οι συκές, πολλά από τα οποία είχε φυτέψει ο ίδιος ο Ωνάσης, ο οποίος έμενε με το σορτς ιδρώνοντας στον ήλιο σκάβοντας μαζί με τους εργάτες και μιλώντας τους για τα λουλούδια, τα φρούτα και δένδρα που φύτευαν. Και μπορεί ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ να μην φυτεύει ο ίδιος αλλά πάντα όταν έρχεται φροντίζει να βλέπει και να λέει τη γνώμη του για τα λουλούδια και τα δένδρα που φυτεύονται στο νησί, όπως άλλωστε κάνει και η κόρη του Κάτια.

Έτσι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ανάπλασης, μέχρι τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου θα γίνει η μετακίνηση και μεταφύτευση δένδρων και γκαζόν. Σε λίγο καιρό αναμένεται και η ολοκλήρωση έγκρισης του Προεδρικού Διατάγματος που σημαίνει ότι στα μέσα Απριλίου μέχρι αρχές Μαίου θα ξεκινήσουν οι πρώτες χωματουργικές εργασίες. Αυτές θα σταματήσουν το καλοκαίρι και για όσο διάστημα στο νησί βρίσκεται η οικογένεια Ριμπολόβλεφ και οι καλεσμένοι τους, ενώ θα ξεκινήσουν και πάλι όταν η οικογένεια φύγει από το νησί μετά τις καλοκαιρινές της διακοπές.

Η βασική ιδέα της ανάπλασης, σύμφωνα με την οικογένεια Ριμπολόβλεφ, είναι η δημιουργία ενός οικολογικού νησιού με τη μέγιστη δυνατή χρήση του υπάρχοντος τοπίου και της δομής αλλά και της απαράμιλλης ομορφιάς. Το επενδυτικό πρότζεκτ το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2021, περιλαμβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων, δώδεκα νέες βίλες, εκσυγχρονισμό και επέκταση των δύο λιμανιών (προβλήτες «Χριστίνα» και «Παναγιά») για τον ελλιμενισμό μεγάλων θαλαμηγών, εκθεσιακούς χώρους, αμφιθέατρο, ελικοδρόμιο, αγροτική φάρμα, πισίνες, τεχνητή λίμνη, μονάδα αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού, μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και μεγάλο οδικό δίκτυο. Ακόμη, προβλέπεται, γυμναστήριο, χώροι αναψυχής με αίθουσα bowling, γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5, γήπεδο τένις διεθνών προδιαγραφών, και φυσικά χώρο για τους στάβλους και την αρένα ιππασίας.
skorpios_ribolovlev_in2
Το πιο σύγχρονο προπονητικό κέντρο της Ευρώπης

Πυρετός εργασιών έχουμε και στο Μονακό, για λογαριασμό της οικογένειας Ριμπολόβλεφ. Ο Ρώσος μεγιστάνας και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του πριγκιπάτου έχει δρομολογήσει και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή του πιο σύγχρονου προπονητικού κέντρου. Το ΘΕΜΑ είχε την ευκαιρία την προηγούμενη εβδομάδα να ξεναγηθεί στο στάδιο Louis II την έδρα της Μονακό αλλά και να παρακολουθήσει από τον υπεύθυνο κ. Félicien Laborde το πρότζεκτ των 55 εκατομμυρίων ευρώ για το νέο υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο. Ήδη από το καλοκαίρι είχε δοθεί το πράσινο φως από το Δήμο του Μόντε Κάρλο ώστε το νέο αθλητικό κέντρο της Μονακό να χτιστεί στο La Turbie (κοινότητα στο τμήμα Alpes-Maritimes, στη νοτιοανατολική Γαλλία). Θα αποτελείται από 7,5 στρέμματα και θα περιλαμβάνει τρία γήπεδα ποδοσφαίρου που θα πληρούν τα πρότυπα της UEFA και της γαλλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, γυμναστήριο, ιατρικό κέντρο, αίθουσα αποκατάστασης, εστιατόριο και αίθουσα συνεδριάσεων χωρητικότητας 80 ατόμων. Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο τη σεζόν 2020-2021. Ήδη στους Μονεγάσκους φυσά «νέος άνεμος» αφού ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ μετά τα αποτυχημένα αποτελέσματα της ομάδας του, ανέλαβε προσωπικά την ανασυγκρότησή της, ώστε να την οδηγήσει σε μια νέα εποχή επιτυχιών. Έτσι μετά την επαναπρόσληψη του Λεονάρντο Ζαρντίμ στην τεχνική ηγεσία των Μονεγάσκων, μια κίνηση που αποδεικνύεται «κίνηση ματ» αφού έβαλε τέλος στην κακή πορεία της ομάδας στην εφετινή σεζόν, ο Ρώσος μεγιστάνας συνέχισε τις ενέργειες για να διασφαλίσει ένα μέλλον λαμπρότερο από εκείνο των προηγούμενων ετών. Έλυσε τη συνεργασία του με τον Βασίλιεφ Βατίμ και τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή του συλλόγου την ανέθεσε στον Όλεγκ Πετρόφ.

Πριν από λίγο καιρό σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Μονακό, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ διέψευσε για πολλοστή φορά τις φήμες περί αποχώρησής του, ενώ ανακοίνωσε πως εκτός από το νέο αθλητικό κέντρο που θα κοστίσει 55 εκατομμύρια ευρώ θα ανακαινίσει τις σουίτες στο στάδιο Louis II και θα κατασκευάσει και ένα ξενοδοχείο- σχολείο για τους παίκτες της ακαδημίας ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το γήπεδο της ομάδας. «Είμαι απολύτως προσηλωμένος στην προσπάθεια να συνεχίσω την εξέλιξη του συλλόγου μακροπρόθεσμα.

Έχουμε ήδη επενδύσει 335 εκατ. ευρώ στη Μονακό και ο όμιλος έχει αρχίσει να αποκομίζει κέρδη, τα οποία τώρα είμαστε σε θέση να επανεπενδύσουμε σε περαιτέρω ανάπτυξη» ήταν οι δηλώσεις του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.
Πηγή: Prorothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 20:37

Σχετικά Άρθρα

  • Σοκ για νεαρό στο Αγρίνιο: Τον τσίμπησε σκορπιός στο κρεβάτι του
    Σοκ για νεαρό στο Αγρίνιο: Τον τσίμπησε σκορπιός στο κρεβάτι του

    Στο νοσοκομείο κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης ένας νεαρός που δέχθηκε τσίμπημα από σκορπιό στην περιοχή του Αγρινίου.

    Σύμφωνα με τοπικά μέσα, ο άνδρας τσιμπήθηκε από τον σκορπιό την ώρα που κοιμόταν στο σπίτι του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της περιοχής με οξύ πόνο.

    Συχνές οι εμφανίσεις των σκορπιών λόγω ζέστης

    Μάλιστα, το sinidisi.gr αναφέρει πως τα τσιμπήματα σκορπιών είναι πολύ συχνά στο Αγρίνιο, ειδικά το τελευταίο διάστημα με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

    Οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν τους χώρους ,τα υποδήματα, τα ρούχα κλπ., καθώς σκορπιοί ,έντομα και άλλα αραχνοειδή εκτός από την ύπαιθρο είναι πιθανό να βρεθούν και εντός οικιών.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Σκορπιός: Το νησί του Ωνάση μετατρέπεται σε πολυτελές θέρετρο - Πόσο θα κοστίζει η διαμονή
    Σκορπιός: Το νησί του Ωνάση μετατρέπεται σε πολυτελές θέρετρο - Πόσο θα κοστίζει η διαμονή

    Ο νέος ιδιοκτήτης Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ έχει ήδη επενδύσει πάνω από 400 εκατ. ευρώ στο νησί

    Tο θρυλικό νησί του Αριστοτέλη Ωνάση, ο Σκορπιός παίρνει ζωή, καθώς μετατρέπεται σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο. Ο νέος του ιδιοκτήτης, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, έχει μεγταλεπήβολα σχέδια για τον Σκορπιό και από την ημέρα αγοράς του, ήδη έχει επενδύσει 400 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση όλων των χώρων.

    Παρόλο που αυτό το νησί του Ιονίου είναι πλέον ιδιοκτησία του Ριμπολόβλεφ, οι Έλληνες εξακολουθούν να γνωρίζουν τον Σκόρπιο ως "το νησί του Ωνάση".

    Ανακαινίσεις στο Σκόρπιο

    Σύμφωνα με δημοσίευμά του του elxis.com, το επενδυτικό σχέδιο του Ρώσου μεγιστάναγια τις επενδύσεις-μαμούθ στον Σκορπιό, προκειμένου να το μετατρέψει σε VIP τουριστικό θέρετρο, προβλέπει σημαντική αύξηση αλλά και χωρική ανακατανομή της συνολικής δόμησης στις εγκεκριμένες κτιριακές ενότητες της επένδυσης, προϋπολογισμού 165 εκατ. ευρώ.

    Η εταιρεία που αναπτύσσει το νησί είναι η Μυκήνες Α.Ε., η οποία ζήτησε πρόσφατα από την κυβέρνηση οικοδομικές άδειες. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta από τη Νορβηγία έκανε τα σχέδια για το θέρετρο του νησιού. Η ίδια εταιρεία είναι γνωστή για το σχεδιασμό της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, του πρώτου υποβρύχιου εστιατορίου της Ευρώπης και των κεντρικών γραφείων της Le Monde στο Παρίσι.

    Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 100 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με δελτίο τύπου του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο ενέκρινε την επένδυση. Όταν ολοκληρωθεί, το νησί θα περιλαμβάνει ένα σπα, βίλες, ένα γήπεδο άθλησης, ένα αγρόκτημα, έναν αμπελώνα, ένα ελικοδρόμιο και μια αποβάθρα για μεγάλα σκάφη αναψυχής.

    Το έργο, που ονομάζεται "VIP Exclusive Club", ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 από την ελληνική κυβέρνηση και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2024.

    Πόσο θα κοστίζει η διαμονή στον Σκόρπιο

    Το θέρετρο θα είναι διαθέσιμο προς ενοικίαση σε εβδομαδιαία βάση για πάνω από 1 εκατ. ευρώ, ενώ το νησί δεν θα επιτρέπει περισσότερους από 50 επισκέπτες τη φορά.

    Ο Σκορπίος θα έχει υψηλή ασφάλεια, φρουρούμενο από ελεύθερους σκοπευτές και κάμερα για μέγιστη ασφάλεια. Η οικογένεια Ριμπολόβλεφ θα χρησιμοποιεί το νησί για ιδιωτική απόλαυση για ένα μέρος του έτους, και θα το νοικιάζει τον υπόλοιπο χρόνο.

    Ο Ωνάσης το αγόρασε για 13.000 ευρώ

    Όταν ο Ωνάσης αγόρασε το νησί, το 1963, η τιμή του ήταν 3,5 εκατομμύρια δραχμές (σήμερα, περίπου 13.000 ευρώ), σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Έφερε χιλιάδες δέντρα και ειδικά φυτά προκειμένου να διοργανώνει λαμπερά πάρτι στο Σκόρπιό. Εκείνη την εποχή, επί Ωνάση, το νησί ήταν η πολυτέλεια.Σήμερα, ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη ανανέωση, αφού ήταν για χρόνια εγκαταλελειμμένο.

    Εννέα κτιριακές ενότητες – Τι θα απογίνει η ροζ βίλα της Χριστίνας

    Το έργο χωρίζεται σε εννέα κτιριακές ενότητες σε έκταση 430.947,10 τ.μ με νέα κτίσματα αλλά και διατήρηση των ήδη υπαρχόντων όπως η ροζ βίλα της Χριστίνας Ωνάση που ανακαινίζεται και αποκτά χρήση τουριστικού καταλύματος.

    Επίσης, προβλέπεται κύριο ξενοδοχειακό συγκρότημα δόμησης 9.420 τ.μ. που περιλαμβάνει την κύρια κατοικία (Master Suite), δύο μεγάλες βίλες (VIP1, VIP2) και βίλες μεσαίου μεγέθους (VIP3, VIP4, Guest Pavilion 1,2).Στο κύριο συγκρότημα περιλαμβάνονται επίσης χώροι που εξυπηρετούν τις κύριες και βοηθητικές λειτουργίες της τουριστικής εγκατάστασης, όπως συνεδριακό κέντρο, εστιατόριο,κέντρο ευεξίας, αίθουσα προβολών και χώρος ψυχαγωγίας.

    Στην 2η κτιριακή ενότητα περιλαμβάνονται τέσσερις ανεξάρτητες βίλες VIP5, VIP6, VIP7 & VIP8 με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους , στην τρίτη κέντρο πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων και στην τέταρτη εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων όπως χώροι αποδυτηρίων, αποθηκευτικοί χώροι, πισίνα και βοηθητική προβλήτα προσέγγισης μικρών σκαφών. Το σύνολο των εγκαταστάσεων καλύπτει τον ειδικό όρο της ελάχιστης απόστασης 10 μέτρων από τον αιγιαλό.

    Παράλληλα, προβλέπονται βίλα του διευθυντή-διαχειριστή του Σκορπιού και χώρος αναμονής ελικοδρομίου συνολικής δόμησης 340 τ.μ., που θα βρίσκονται σε συνολική έκταση 3 στρεμμάτων (κτηριακή ενότητα 5). Σημειώνεται ότι σε μεγάλη εγγύτητα με το χώρο αναμονής βρίσκεται το ελικοδρόμιο.

    Σύμφωνα με την ΚΥΑ, προβλέπονται εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων ανατολικής παραλίας, «με ειδική χρήση που δεν μεταβάλλει το γενικό προορισμό του ακινήτου» και δόμηση 403,5 τ.μ. από τα οποία αντιστοιχούν σε 148,5 τ.μ. και 255 τ.μ. στην υφιστάμενη και τη νέα δόμηση, αντίστοιχα. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στην τέταρτη κτηριακή ενότητα επιφάνειας 1,2 χιλ. τ.μ.

    Πηγή: imerisia.gr - Φωτογραφία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

  • Νεκρό 3χρονο κοριτσάκι μετά από τσίμπημα σκορπιού - «Τον είδα κολλημένο στην πλάτη της»
    Νεκρό 3χρονο κοριτσάκι μετά από τσίμπημα σκορπιού - «Τον είδα κολλημένο στην πλάτη της»

    Ένα 3χρονο κορίτσι από τη Βραζιλία πέθανε την περασμένη εβδομάδα αφού ένας σκορπιός μπήκε κάτω από τα ρούχα του και το τσίμπησε ενώ κοιμόταν, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Η μικρή Maria Fernanda Brito da Silva υπέστη καρδιακή ανακοπή ενώ πάλευε για τη ζωή της στο Hospital Regional de Mato Grosso do Sul στο Campo Grande. Οι γιατροί είχαν χορηγήσει στην 3χρονη αντίδοτο, αλλά πέθανε στη μονάδα εντατικής θεραπείας την 1η Οκτωβρίου.

    Είχε τσιμπηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου στο σπίτι της στο Ribas do Rio Pardo της Βραζιλίας

    «Με ανυπολόγιστη θλίψη και λύπη η πόλη Ribas do Rio Pardo, μέσω του Δημοτικού Τμήματος Υγείας (Sesau), ανακοινώνει ότι το παιδί Maria Fernanda Brito da Silva πέθανε σήμερα, Κυριακή», ανέφεραν οι αξιωματούχοι της πόλης Ribas do Rio Pardo σε ανακοίνωσή τους την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τη New York Post.

    Όσα περιγράφει η μητέρα της

    Η μητέρα της Maria, Vanessa Ramirez da Silva, περιέγραψε με πόνο την επίθεση σκορπιού που οδήγησε στο θάνατο την αγαπημένη της κόρης.

    «Η εικόνα θα μείνει στο μυαλό μου για πάντα. Κάθισε στο κρεβάτι, γύρισε και είδα τον σκορπιό κολλημένο στην πλάτη της. Δεν ήταν μικρός, ήταν ένας μεγάλος σκορπιός», δήλωσε η 27χρονη Ramirez da Silva. «Τον χτύπησα (σ.σ. τον σκορπιό) και εκείνη, παρόλο που πονούσε, σήκωσε το μικρό της δάχτυλο και έδειξε ότι ο σκορπιός κατέληξε στο πουκάμισό μου. Χτύπησα το χέρι μου, τον πέταξα στο έδαφος και τον σκότωσα», πρόσθεσε.

    Η Ramirez da Silva είπε ότι στη συνέχεια βγήκε έξω και φώναξε για βοήθεια καθώς η μικρή άρχισε να κάνει εμετό. Ένας γείτονας μετέφερε την οικογένεια στο νοσοκομείο.

    Πηγή: ethnos.gr - Photo by S N Pattenden on Unsplash

  • Δύο νέα είδη σκορπιών ανακαλύφθηκαν στην Ελλάδα
    Δύο νέα είδη σκορπιών ανακαλύφθηκαν στην Ελλάδα

    Δύο νέα είδη σκορπιών προστέθηκαν πλέον στα ήδη 34 γνωστά της χώρας μας. Τα νέα αυτά είδη είναι ενδημικά και ζουν αποκλειστικά και μόνο σε δυο ελληνικά νησιά: Τη Σκύρο και την Άνδρο. Η σχετική ανακάλυψη κρίνεται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τους επιστήμονες, καθώς όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Άρης Παρμακέλης, πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας και μέλος της επιστημονικής ομάδας που για δεκαετίες τώρα μελετά τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας: «Η ανακάλυψη των νέων ειδών δημιουργεί μια αίσθηση ανακούφισης και προκαλεί την αισιόδοξη άποψη ότι ίσως τελικά προλαβαίνουμε να πάρουμε μέτρα σχετικά με το δίδυμο της κρίσης κλιματικής αλλαγής και βιοποικιλότητας, μιάς και η ζωή με την ευρηματικότητα της, συνεχίζει να αντιστέκεται στον παραλογισμό μας».

    Ειδικότερα, η σχετική δημοσίευση έγινε από διεθνή επιστημονική ομάδα με τη συμμετοχή επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ελλάδα.

    Τα δύο νέα είδη σκορπιών ανήκουν στο γένος Euscorpius της οικογένειας Euscorpiidae μίας εκ των τριών οικογενειών σκορπιών που εξαπλώνονται στην Ελλάδα.

    Όπως έγινε γνωστό, τα νέα είδη ονομάστηκαν προς τιμήν των επιστημόνων που συνέλεξαν τους σκορπιούς στην Άνδρο και τη Σκύρο. Euscorpius simaiakisi προς τιμήν του διδάκτορα κ. Σημαιάκη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Euscorpius triantisi προς τιμήν του Αν. Καθηγητή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΦΥΠΕΚΑ, κ. Τριάντη.

    Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παρμακέλης και η δρ Ιάσμη Στάθη, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης: «Είναι σημαντικό να ενισχυθεί περαιτέρω η έρευνα στη βιοποικιλότητα μέσα από χρηματοδοτήσεις εθνικών και ευρωπαϊκών δράσεων. Κατά τον τρόπο αυτό θα αναδειχθούν τα πρότυπα εξάπλωσης της βιοποικιλότητας στη χώρα μας και θα μπορέσουν να σχεδιαστούν δράσεις διαχειριστικές και αναπτυξιακές που θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τόσο την κλιματική κρίση όσο και την προστασία της βιοποικιλότητας που αποτελεί ευρωπαϊκή και εθνική υποχρέωση».

    Εντυπωσιακό, μάλιστα σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το γεγονός ότι η έρευνα έχει αποκαλύψει δεκάδες νέα είδη σκορπιών στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία μιας και δέκα χρόνια πριν μόνο οχτώ είδη ήταν γνωστά.

    Iurusdekanum Trichas NHMC2

    Στην Ελλάδα, οι σκορπιοί ανήκουν σε τρεις οικογένειες και συγκεκριμένα στις Buthidae (1 είδος), Euscorpiidae (28 είδη) και Iuridae (7 είδη).

    Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα: Δίχως καμία πλέον αμφιβολία, το ανθρώπινο είδος επηρεάζει ευρύτατα και με ταχύ ρυθμό τη λειτουργία της Βιόσφαιρας, σε τέτοιο βαθμό που δικαιολογείται η εισαγωγή μιας νέας γεωλογικής περιόδου, του Ανθρωπόκαινου. Το Ανθρωπόκαινο χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή ρυθμό παγκόσμιων εξαφανίσεων και βιολογική ομογενοποίηση. Κατά το 2ο μισό του 20ου αιώνα ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών έφτασε σε πρωτοφανείς ρυθμούς στην ιστορία της Γης. Σήμερα η διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας είναι μια παγκόσμια περιβαλλοντική πρόκληση.

    Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι σκορπιοί φέρουν δηλητήριο στο κεντρί. Το δηλητήριό τους είναι αρκετά ισχυρό και το κέντρισμά τους μπορεί να προκαλέσει από πολύ ήπια συμπτώματα, που εξαφανίζονται σύντομα, μέχρι σοβαρότερα όπως νέκρωση ιστών και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, ανάλογα με τον οργανισμό.

    Στην Ελλάδα παρότι δεν υπάρχουν σκορπιοί που να διαθέτουν θανατηφόρο δηλητήριο, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ακραίας συμπτωματολογίας μετά από κέντρισμα σκορπιού. Συνεπώς, επειδή οι σκορπιοί είναι άγρια ζώα καλό είναι να τους αποφεύγουμε.

    *Στην επισυναπτόμενη φωτογραφία απεικονίζεται το είδος Iurus dekanum - Copyright: Απόστολος Τριχάς –NHMC – Παραχωρήθηκε για χρήση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Αίγυπτος - Μετά τις καταιγίδες έβρεξε… σκορπιούς
    Αίγυπτος - Μετά τις καταιγίδες έβρεξε… σκορπιούς

    Εκατοντάδες άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία εξαιτίας των τσιμπημάτων, ενώ καταγράφηκαν τρεις θάνατοι

    Μέσα σε μια νύχτα, η Αίγυπτος γέμισε σκορπιούς. Περισσότεροι από 500 κάτοικοι της πόλης Ασουάν, στα νότια της χώρας, τσιμπήθηκαν από τα έντομα, που ξεβράστηκαν λόγω των καταιγίδων από τις υπόγειες σπηλιές τους στην έρημο.

    Είχε προηγηθεί πολυήμερη κακοκαιρία, με χαλάζι και καταιγίδες που έφεραν πλημμύρες στην περιοχή. Οι σκορπιοί εκτοπίστηκαν από τα λαγούμια τους και παρασύρθηκαν από τα βρόχινα νερά μέχρι τα χωριά, όπως αναφέρει ο αιγυπτιακός ειδησεογραφικός οργανισμός Mada.

    Οι υλικές ζημιές της κακοκαιρίας περιλαμβάνουν κατεστραμμένα κτίρια, ξεριζωμένα δέντρα και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε τμήματα της Ασουάν.

    TEMPESTADE E INUNDAÇÕES CAUSAM INFESTAÇÃO DE ESCORPIÕES NO EGITO (PARTE 01) - Devido as fortes tempestades que caíram em #Aswan, no #Egito, neste fim de semana, casas foram invadidas por uma infestação de #escorpioes de cauda gorda os mais perigosos e mortais. #Egypt #StormEgypt pic.twitter.com/cuCW3QwlEM

    — Explora Digital (@exploradigital_) November 16, 2021

    Τα νοσοκομεία της περιοχής γέμισαν με εκατοντάδες ανθρώπους που χρειάστηκαν νοσηλεία εξαιτίας των τσιμπημάτων, ενώ στις 13 Νοεμβρίου σημειώθηκαν και τρεις θάνατοι.

    Ωστόσο, ο υποστράτηγος Άσραφ Αττίγια, κυβερνήτης του Ασουάν και ο υπηρεσιακός υπουργός υγείας αρνήθηκαν ότι οι θάνατοι είχαν οποιαδήποτε σχέση με τους σκορπιούς, σύμφωνα με το Mada.

    «Τα συμπτώματα που ανέφεραν οι τραυματίες περιλάμβαναν έντονο πόνο, πυρετό, εφίδρωση, εμετό, διάρροια, μυϊκό τρέμουλο και συσπάσεις στο κεφάλι», σύμφωνα με το Al Jazeera.

    Το βέβαιο είναι ότι η διοικητική αρχή του Ασουάν αναγκάστηκε να διανείμει πάνω από 3.000 δόσεις αντιοφικού ορού σε τοπικά νοσοκομεία και κλινικές, πράγμα που έχει επιβεβαιωθεί και από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Χαλίντ Μέγκαχεντ, σε ανάρτησή του στο Facebook στις 13 Νοεμβρίου.

    Στη χώρα έχουν εντοπιστεί 31 είδη σκορπιών σύμφωνα με μελέτη του 2017, ενώ ο πραγματικός αριθμός δεν αποκλείεται να είναι και μεγαλύτερος.

    Ανάμεσά τους και οι σκορπιοί του γένους Androctonus που – όπως συνάγει κανείς και από την επιστημονική τους ονομασία – θεωρούνται οι πιο θανατηφόροι στη Γη, αλλά και του είδους Leiurus quinquestriatus που είναι ιδιαιτέρως συνηθισμένοι στην περιοχή του Ασουάν.

    Τα τσιμπήματα των σκορπιών ευθύνονται για τον θάνατο περίπου 5.000 ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του 2009.

    Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι σύμφωνα με τον Μαχμούντ Σαχίν, διευθυντή του Κέντρου Ανάλυσης και Πρόβλεψης Καιρού της Αιγυπτιακής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα ακραία φαινόμενα που καταγράφηκαν στην περιοχή του Ασουάν – επομένως και η πλημμύρα από σκορπιούς – έχουν έναν υπεύθυνο: την κλιματική αλλαγή.

    Πηγή: Με πληροφορίες από Live Science - In.gr

  • Σκορπιός: Σε ελληνικό «Μόντε Κάρλο» μετατρέπει την περιοχή η επένδυση Ριμπολόβλεφ
    Σκορπιός: Σε ελληνικό «Μόντε Κάρλο» μετατρέπει την περιοχή η επένδυση Ριμπολόβλεφ

    Η επένδυση ύψους 165 εκατ. ευρώ θα αναβαθμίσει τον Σκορπιό και την ευρύτερη περιοχή, ευελπιστώντας να την αναδείξει στο ελληνικό «Μόντε Κάρλο»

    Ηέγκριση της επένδυσης στον Σκορπιό, φέρνει αισιοδοξία για το μέλλον στην περιοχή. Το θρυλικό νησί του Αριστοτέλη Ωνάση, γίνεται σημείο αναφοράς, όχι μόνο στο Ιόνιο Πέλαγος αλλά στη Μεσόγειο. Ο Ρώσος μεγιστάνας, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, επενδύει τα δικά του κεφάλαια. Το πρότζεκτ με τις 7 vip σουίτες, τις 12 επαύλεις από μηδενική βάση, την ανάπλαση των χώρων με αθλητικές εγκαταστάσεις, τους παιδότοπους, την τεχνητή λίμνη, αναμένεται να ξεπεράσει τα 165 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, για τη μεγαλύτερη σε εξέλιξη επένδυση στον Τουρισμό, τη δεδομένη χρονική, στιγμή στην Ελλάδα, που ευελπιστεί να αναδείξει την ευρύτερη περιοχή στο ελληνικό «Μόντε Κάρλο».

    Θα είναι το πρώτο ιδιωτικό νησί στην Ελλάδας και ένα από τα λίγα στη Μεσόγειο, που θα απευθύνεται σε κροίσους, σε μεγιστάνες, σε εκείνους που πληρώνουν μια υπερπολυτελή ιδιωτικότητα, για την αναψυχή ή τις διακοπές τους. «Ήδη, η τοπική κοινωνία έχει ξεκινήσει να εισπράττει», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο δήμαρχος Μεγανησίου Παύλος Δάγλας και τονίζει πως η ανάπτυξη του Σκορπιού δίνει ώθηση στο καταπράσινο γραφικό Μεγανήσι αλλά και την Λευκάδα. «Η περιοχή μας, θα γίνει διεθνής πόλος έλξης. Θα δεχτεί τουρίστες υψηλού επιπέδου. Θα τονώσει την τοπική οικονομία, κάτι που άρχισε να φαίνεται, καθώς δεν είναι λίγοι, εκείνοι που απασχολούνται τόσο ως μόνιμο προσωπικό, όσο και στα συνεργεία της επένδυσης», αναφέρει ο δήμαρχος.

    Ο Σκορπιός, διοικητικά ανήκει στον δήμο Μεγανησίου και από την πρώτη στιγμή, ο Ρώσος επιχειρηματίας έδειξε το ενδιαφέρον του. «Έχουμε επικοινωνία με εκπροσώπους της εταιρείας, η οποία έχει κάνει αξιόλογες ευεργεσίες στον μικρό μας δήμο. Μας έχει δώσει, ένα αγροτικό αυτοκίνητο, ένα φορτηγάκι, ένα πυροσβεστικό όχημα. Βοήθησε για την επισκευή του ταχύπλοου που έχει ο δήμος για τη μεταφορά ασθενών, μας δώρισε τη μηχανή του», λέει ο δήμαρχος.

    Ο κ. Δάγλας, βλέπει την επόμενη μέρα με θετικό πρόσημο για την κοινωνία, καθώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αλλά και για τον δήμο γιατί από την έκδοση της οικοδομικής άδειας θα εισπράξει περίπου 500 χιλιάδες ευρώ, σημαντικό ποσό για ένα μικρό νησί. Η επένδυση στον Σκορπιό, θα είναι φιλική προς το περιβάλλον με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, αλλά και με σεβασμό στο μύθο του Ωνάση. Άλλωστε, οι τάφοι του Αριστοτέλη, της Χριστίνας, του Αλέξανδρου και της αδελφής του Ωνάση, είναι στο νησί, στην εκκλησία Παναγίτσα. Τα υπάρχοντα κτήρια συντηρούνται και ανακατασκευάζονται σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των υψηλών επιπέδου φιλοξενούμενων. Στην παρούσα φάση, στον Σκορπιό ολοκληρώνονται χωματουργικές εργασίες, παρεμβάσεις σε δρόμους και σε διάφορες εγκαταστάσεις. Να σημειωθεί, πως η εταιρεία χρησιμοποιεί συνεργεία, εργάτες και τεχνίτες από την περιοχή, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Μεγανησίου.

    Η επιχειρηματίας τουρισμού, Αργυρή Κατωπόδη επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι η επένδυση έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτει πως, «όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι καλοδεχούμενη προς όφελος του τόπου και της κοινωνίας. Σέβονται την ιστορία του νησιού, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία». Με την εμπειρία στον χώρο του Τουρισμού η κ. Κατωπόδη τονίζει: «Θεωρώ, πως όταν ολοκληρωθεί το έργο θα αναδείξει την ευρύτερη περιοχή του Ιονίου, τα μικρά και τα μεγάλα νησιά μας. Και επιτέλους η Λευκάδα και το Μεγανήσι, θα μπουν δυναμικά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Η διαφήμιση θα είναι τεράστια. Οι υπηρεσίες του τουρισμού θα αναβαθμιστούν και όλοι οι επαγγελματίες είναι φυσιολογικό να ανταποκριθούν στην μεγάλη πρόκληση». Μάλιστα, επισήμανε πως έχει αρχίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον στη γύρω περιοχή, τόσο στα νησιά, όσο και στα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας. «Θέλω να πιστεύω, ότι τα επόμενα χρόνια με επίκεντρο το Σκορπιό, η περιοχή θα γίνει το ελληνικό Μόντε Κάρλο».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Σκορπιός: Σε καραντίνα η οικογένεια του Ρώσου κροίσου Ριμπολόβλεφ
    Σκορπιός: Σε καραντίνα η οικογένεια του Ρώσου κροίσου Ριμπολόβλεφ

    Η εντυπωσιακή θαλαμηγός του βαθύπλουτου Ρώσου επιχειρηματία “My Anna” αγκυροβόλησε ανοιχτά του ιδιωτικού νησιού.

    Αυτή η τελευταία επίσκεψη του Ριμπολόβλεφ στο Σκορπιό είναι ξεχωριστή. Κι αυτό επειδή περιλαμβάνει όλα τα μέλη της οικογένειας: Τον Ρώσου κροίσου, την κόρη του, Κάτια, με τον σύζυγό της, Χουάν, τη μικρότερη κόρη του, Άννα, που έχει δώσει το όνομά της στο σκάφος του, αλλά και τη μητέρα του Ντμίτρι, που σπάνια επισκέπτεται το νησί.

    Παράλληλα είναι και η πρώτη επίσκεψη κατά την οποία οι ιδιοκτήτες του Σκορπιού ζουν σε καραντίνα, χωρίς να επισκέπτονται τη Λευκάδα και τις γύρω περιοχές για φαγητό και βόλτες όπως συνήθιζαν τα υπόλοιπα καλοκαίρια. Το προηγούμενο διάστημα πέρασαν την έξαρση του κορονοϊού απομονωμένοι στην Ελβετία, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία τους. Πλέον συνεχίζουν την καραντίνα στον Σκορπιό, ώστε να παραμείνουν οι ίδιοι υγιείς, αλλά και να προστατεύσουν τους εργαζομένους του νησιού, καθώς και τους Λευκαδίτες, σεβόμενοι την επιτυχημένη προσπάθεια της Ελλάδας για τον περιορισμό του επικίνδυνου ιού.

    Αρχικά επρόκειτο για επιχειρηματικό ταξίδι κατά το οποίο ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ ήθελε να επιθεωρήσει τα έργα ανάπλασης, που έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες και θα μετατρέψουν το άλλοτε καταφύγιο του Αριστοτέλη Ωνάση σε διεθνές τουριστικό θέρετρο. Αυτήν την περίοδο τα έργα έχουν διακοπεί και τα συνεργεία έχουν αποχωρήσει, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ώστε να μη διαταράσσεται από φορτηγά και μηχανήματα η ηρεμία της τουριστικής περιόδου στην ευρύτερη περιοχή.

    Άλλωστε και η ίδια η οικογένεια χρειάζεται ηρεμία για τις διακοπές της, καθώς ορισμένα από τα μέλη της έχουν επιλέξει να μένουν στο σκάφος, κάποια άλλα όμως μένουν στα σπίτια του Σκορπιού που είναι κατοικήσιμα, όπως η γνωστή από την εποχή της Χριστίνας Ωνάση “ροζ βίλα” και το main house, που έχει υπέροχη θέα στη θάλασσα.

    Τα άλογα της Κάτιας

    Σχεδόν ταυτόχρονα με την άφιξη της οικογένειας έφτασαν στον Σκορπιό και τα άλογα της Κάτιας Ριμπολόβλεβα, καθώς είναι γνωστή η αγάπη της για την ιππασία. Αυτό ήταν, άλλωστε, και το κοινό της σημείο με την Αθηνά Ωνάση, την οποία συναντούσε συχνά σε αγώνες ιππασίας και έτσι έγινε η συζήτηση και αργότερα η συμφωνία για την πώληση του Σκορπιού. Το νησί διαθέτει άνετους στάβλους, φροντισμένους με ιδιαίτερη επιμέλεια από το προσωπικό του νησιού, ενώ τα δρομάκια προσφέρονται ώστε να επιδίδεται στο αγαπημένο της χόμπι σε καθημερινή βάση.

    H Κάτια παντρεύτηκε τον αγαπημένο της Χουάν Σαρτορί, τον Οκτώβριο του 2015 στον Σκορπιό, 47 χρόνια μετά τον μυθικό γάμο που είχε τελέσει στο ίδιο εκκλησάκι ο Αριστοτέλης Ωνάσης με την Τζάκι Κένεντι. Μαζί έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, στα οποία η πρωτότοκη κόρη του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ προσπαθεί να μεταφέρει την αγάπη της για τα άλογα. Ο σύζυγός της, 39 ετών σήμερα, είναι επιχειρηματίας με διεθνή παρουσία στους τομείς της ενέργειας του πετρελαίου και του real estate, ενώ πολιτεύεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ουρουγουάη, με την Κάτια να τον στηρίζει στις δημόσιες σχέσεις.

    Βιολογικά προϊόντα

    Η οικογένεια αφιερώνει πολλές ώρες την ημέρα στα water sports, αλλά και στο γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5, όπου οι άντρες δοκιμάζουν τις δυνατότητές τους στη «στρογγυλή θεά», ενώ κολυμπούν σε όλες τις παραλίες του νησιού, ανάλογα με την ώρα και τη θέση του ήλιου. Αυτά όμως που τους έχουν ξετρελάνει είναι τα βιολογικά προϊόντα που παράγονται στους κήπους και ιδιαίτερα οι φράουλες, που, σύμφωνα με όσους τις έχουν δοκιμάσει, είναι απαράμιλλης νοστιμιάς. Το νησί, εκτός από τα σμαραγδένια νερά του, διαθέτει πλούσια φυσική βλάστηση, την οποία ο δαιμόνιος Ελληνας κροίσος Αριστοτέλης Ωνάση είχε μπολιάσει με εξωτικά λουλούδια και φυτά από κάθε γωνιά του κόσμου, πετυχαίνοντας έναν παραδεισένιο συνδυασμό.

    Στον λαχανόκηπο, που βρίσκεται δίπλα στο εκκλησάκι και απέναντι από τη νησίδα Σκορπίδι, καλλιεργούνται σήμερα 350 είδη φρούτων και λαχανικών, ενώ τα δέντρα, από υπεραιωνόβιες ελιές μέχρι συκιές και εσπεριδοειδή, δίνουν καρπούς υψηλής ποιότητας. Το ελαιόλαδο που παράγεται στον Σκορπιό έχει βραβευτεί για την περιεκτικότητά του σε φαινόλες ως προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας. Μοναδικής ποιότητας και γεύσης είναι και το μέλι ως αποτέλεσμα της μεγάλης ποικιλίας λουλουδιών. Λικέρ μανταρινιού, μαρμελάδα σύκο, ελιές και πάστα ντομάτας παράγονται, επίσης, στον Σκορπιό με αυστηρά βιολογικούς όρους.

    Παραγγέλνουν καθημερινά από το Νυδρί

    Η οικογένεια Ριμπολόβλεφ παραγγέλνει καθημερινά ψωμί και σνακ από φούρνο στο Νυδρί, καθώς αγαπούν πολύ τα προϊόντα του, ενώ το τραπέζι τους συμπληρώνουν φρέσκα ψάρια, που φτάνουν απευθείας από τα ψαροκάικα της Λευκάδας.

    Στον Σκορπιό εργάζονται σήμερα περίπου 50 άτομα, κηπουροί, μηχανικοί, υπάλληλοι καθαριότητας και διοικητικό προσωπικό, που είναι ντόπιοι στην πλειονότητά τους, ενώ, όταν ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασης, αναμένεται να φτάσουν τους 200. Στο βιβλίο του Γάλλου δημοσιογράφου Arnaud Ramsay με τίτλο «Δημήτρη Ριμπολόβλεφ, ο Ρώσος “Ωνάσης” του Σκορπιού» είχε μιλήσει, μάλιστα, και ο «Ribo», εξηγώντας γιατί ο ίδιος και οι κόρες του, Κάτια και Άννα, επέλεξαν να αγοράσουν το νησί από την Αθηνά Ωνάση. «Πήγαινα συχνά διακοπές στην Ελλάδα με τις κόρες μου και τους γονείς μου κι έτσι ανακαλύψαμε τον Σκορπιό πριν από δέκα χρόνια, στη διάρκεια μιας βόλτας με σκάφος… Αισθανθήκαμε αμέσως καλά. Μπορώ να πω ότι ερωτευτήκαμε το μέρος. Υπάρχουν εδώ ιδιαίτερες δονήσεις», είχε πει ο μεγιστάνας των λιπασμάτων, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι δεν θέλει να γίνει διάδοχος του Ωνάση. «Βεβαίως, ο Σκορπιός είναι ένας τόπος φορτωμένος ιστορία, μια ιστορία που γνωρίζω: αυτήν του Ωνάση. Αλλά δεν έχω καμιά διάθεση να “εγγραφώ” στους διαδόχους ή τους απογόνους του», είχε πει ο επιχειρηματίας που απέκτησε το νησί το 2013.

    Σήμερα ο Σκορπιός καλύπτεται ολόκληρος από δίκτυο Wi-Fi και σύστημα πυρόσβεσης, ενώ στη φάρμα έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά πάνελ. Οι μετακινήσεις γίνονται με ηλεκτροκίνητα αυτοκινητάκια και πραγματοποιείται οικολογική διαχείριση των σκουπιδιών. Η οικογένεια Ριμπολόβλεφ θα μείνει λίγες ημέρες ακόμα στον Σκορπιό και αναμένεται να επιστρέψει τον Αύγουστο για το δεύτερο μέρος των διακοπών της.

    Πηγή: “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

    Φωτ. αρχείου eurokinissi

  • Σκορπιός: Ο Ριμπολόβλεφ βάζει μπουλντόζες για να δημιουργήσει πολυτελές συγκρότημα καταλυμάτων
    Σκορπιός: Ο Ριμπολόβλεφ βάζει μπουλντόζες για να δημιουργήσει πολυτελές συγκρότημα καταλυμάτων

    Στο νησί ήδη γίνονται εργασίες για να στηριχθεί το οδικό δίκτυο απ' όπου θα περνούν οι μπουλντόζες και τα σκαπτικά μηχανήματα – Ήδη έχει ξεκινήσει το σκάψιμο για να κατασκευαστεί η κεντρική μονάδα

    Στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του, ο Ντμιτρι Ριμπολόβλεφ, αποκάλυψε το όραμά του για το Σκορπιό. «H βασική ιδέα είναι η δημιουργία ενός οικολογικού νησιού με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υπάρχοντος τοπίου, της δομής και της ασύγκριτης ομορφιάς του». Βλέποντας κανείς τις μπουλντόζες που βρίσκονται στο νησί καταλαβαίνει πως σε λίγα χρόνια ο Σκορπιός θα αποτελεί το «πρώτο πολυτελές συγκρότημα καταλυμάτων στην Ελλάδα που βρίσκεται σε ιδιωτικό νησί και ένα από τα λίγα σε ολόκληρο τον κόσμο» όπως ακριβώς έχει περιγράψει το στόχο της οικογένειας Ριμπολόβλεφ ο ίδιος ο Ρώσος μεγιστάνας.

    Όλα πάνω στο νησί του Σκορπιού, έχουν αλλάξει. Στο μικρό οδικό δίκτυο που ο Ωνάσης είχε φτιάξει με τσιμέντο αρχικά και στη συνέχεια με άσφαλτο έχουν μπει μηχανήματα που πραγματοποιούν έργα για την περαιτέρω στήριξη του οδικού δικτύου αφού από εκεί περνούν οι μπουλντόζες και τα σκαπτικά μηχανήματα. Στο παλιό λιμάνι που κάποτε έδενε η θαλαμηγός Χριστίνα, κατασκευάζεται ειδικός χώρος όπου θα αγκυροβολεί το καράβι που θα μεταφέρει τα βαριά οχήματα, ενώ εκεί που κάποτε ο Ωνάσης έβγαινε για να πιει τον καφέ του και περπατώντας σταματούσε για να χαζέψει τη θέα έχουν ήδη ξεκινήσει τα σκαψίματα για την κατασκευή της κεντρικής μονάδας του πολυτελούς θερέτρου της οικογένειας Ριμπολόβλεφ.

    Από το 2013, όταν η Αθηνά Ωνάση πούλησε το Σκορπιό σε εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Ριμπολόβλεφ, το θρυλικό νησί του Αριστοτέλη Ωνάση άλλαξε σελίδα. Μέσα στα επόμενα χρόνια ο Σκορπιός θα έχει ξεχάσει τον μαρασμό που χτύπησε την οικογένεια Ωνάση με τους θανάτους και τα διαζύγια και θα ανακτήσει την παλιά του αίγλη που τον έκανε ξακουστό στα πέρατα του κόσμου αφού θα μετατραπεί σε ένα από τα πιο πολυτελή θέρετρα μονάχα για κροίσους.

    Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ο εκπρόσωπος και σύμβουλος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ Σεργκέι Τσερνίτσιν αλλά και η νομική σύμβουλος Κορίνα Φασουλή- Γραφανάκη πήραν στα χέρια τους και τα υπογεγραμμένο Προεδρικό Διάταγμα βάζοντας τέλος στην αγωνία για την έκβαση της επένδυσης των 165 εκατομμυρίων ευρώ και πλέον όλοι έχουν στραφεί στα έργα τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Σεργκέι Τσερνίτσιν τόνισε: «Το σπουδαίο βήμα έγινε το 2019 με το κατασκευαστικό έργο του Σκορπιού. Τον Ιούλιο υπεγράφει το Προεδρικό Διάταγμα για το ΕΣΧΑΣΕ για τις επενδύσεις σε όλα τα τμήματα και εγκαταστάσεις του συγκροτήματος που πρόκειται να κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια. Αυτό πραγματοποιήθηκε με την επαγγελματική υποστήριξη της δικηγορικής εταιρείας ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΣΟΥΛΗ - ΓΡΑΦΑΝΑΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Η προσωπική συμβολή της Κορίνας Φασούλη Γραφανάκη είναι τεράστια και είμαστε ευγνώμονες για την οργανωμένη και προσανατολισμένη δουλειά της σε πολύ σημαντικές προθεσμίες. Το τρέχον έτος άρχισαν οι εργασίες για την ανάπτυξη της υποδομής. Οι δρόμοι πρέπει να ενισχυθούν, τα σημεία εκσκαφής πρέπει να είναι καλά διαρρυθμισμένα, η υλικοτεχνική υποστήριξη των υλικών πρέπει να οργανωθεί.

    Το σημαντικό σημείο είναι η πρόθεσή μας να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονες τεχνολογίες για τα διάφορα μέρη του έργου. Πρώτα απ 'όλα, μιλάμε για τα νέα ενεργειακά συστήματα. Τώρα είναι η εποχή που εμφανίζονται πολλές καινούργιες τεχνολογίες, σχεδόν κάθε μήνα. Θα θέλαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι ώστε να είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τις μελλοντικές ιδέες που βοηθούν στη φύση του έργου. Χαιρόμαστε πολύ που βλέπουμε ότι ήδη το πρότζεκτ έχει μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού στην περιοχή της Λευκάδας. Ανυπομονούμε να δούμε αυτή την τάση να συνεχιστεί προς όφελος όλων».

    Τι περιλαμβάνει η επένδυση

    Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, το σχέδιο χωρικής ανάπτυξης οριοθετεί τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης της στρατηγικής επένδυσης, ενώ οι δασικές εκτάσεις ανέρχονται σε 400.937 τ.μ. και οι μη δασικές σε 430.947 τ.μ. Η επένδυση των 165 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων και 60 κλινών, αποτελούμενο από 12 κτίρια, spa, αμφιθέατρο, αίθουσα προβολών, καθιστικά, κοινόχρηστους χώρους, σύγχρονο γυμναστήριο και κέντρο για τη σωματική ευεξία, παιδότοπο, beach volley, πισίνες, τεχνητή λίμνη, ελικοδρόμιο, μονάδα αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού, μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μεγάλο οδικό δίκτυο, πτηνοτροφικές μονάδες, αγροτική φάρμα, αμπελώνα, οπωρώνα, λαχανόκηπους κ.λπ.

    Ωστόσο διευκρινίζεται ότι η ύδρευση του Σκορπιού θα γίνεται προσωρινά από τη Λευκάδα με υδροφόρες, ενώ η άρδευση θα γίνεται με συλλογή και αξιοποίηση του βρόχινου νερού. Απαγορεύεται η κατασκευή καζίνο και κέντρων διασκέδασης.

    Ακόμη, προβλέπεται στεγασμένη εγκατάσταση για διάφορα αθλήματα (multi-sports facility) σε τρία επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και 1ος όροφος), η οποία θα περιλαμβάνει γυμναστήριο, χώρο bowling, χώρο ηλεκτρονικού προσομοιωτή σκοποβολής εσωτερικού χώρου, γήπεδα ποδοσφαίρου 5×5, τένις διεθνών προδιαγραφών, καθώς και δραστηριότητες σκοποβολής και ιππασίας, αρένα ιππασίας ανοιχτού χώρου. Οι εγκαταστάσεις του στάβλου όπου είχε και ο Ωνάσης στα δυτικά του νησιού θα επεκταθούν ώστε να έχουν χωρητικότητα 10 ίππων και θα μετατραπούν σε ιππικό κέντρο με αρένα ιππασίας ολυμπιακών προδιαγραφών και διαστάσεων. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή υπαίθριου θεάτρου, σε αμφιθεατρικό ανάγλυφο του εδάφους και με ιδανικό προσανατολισμό.

    Εκτός από το κύριο κτίριο των δύο επιπέδων με 7 πολυτελείς σουίτες, θα κατασκευαστούν ακόμη 12 νέες υπερπολυτελείς βίλες επιφάνειας από 500 έως 1.200 τ.μ. η καθεμία. Ακόμη, θα γίνει ανακαίνιση των υπαρχουσών παραλιακών ιστορικών κατοικιών της ανατολικής (east beach) και νότιας (south beach) πλευράς του νησιού, στις οποίες έχουν διαμείνει και φιλοξενηθεί επί εποχής Αριστοτέλη Ωνάση διεθνείς προσωπικότητες. Ενώ τα ξέφρενα πάρτι που είχαν πραγματοποιηθεί έμειναν στην ιστορία του θρυλικού Σκοριού για τη χλιδή τους. Η συνολική δόμηση στο νησί θα ανέλθει περίπου σε 22.000 τ.μ. Δηλαδή πλέον των 3.994 τ.μ. υφιστάμενων κτισμάτων τα οποία θα ανακαινιστούν, θα ανεγερθούν παράλληλα και νέα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 17.634 τ.μ.

    Για τα νέα κτίρια ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής είναι 0,05, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη είναι μέχρι 10% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος είναι το προβλεπόμενο στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (νόμος 4067/2012), με εξαίρεση τις εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου, το ύψος των οποίων μπορεί να φτάνει μέχρι τα 15 μέτρα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπεύθυνοι του έργου αναζητούν τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες φιλικές στο περιβάλλον που θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του «νέου» Σκορπιού. Ήδη μια από τις καινοτομίες που μελετούν οι επικεφαλής του έργου ανάπτυξης είναι η ηλιακή οροφή που έχει δημιουργήσει η εταιρεία Tesla του Elon Musk. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση γνωστή ως «solar glass roof», που λάνσαρε, για πρώτη φορά, ο Αμερικανός επιχειρηματίας το 2016, εξασφαλίζει τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας και την μετατροπή της σε ηλεκτρική, επιτρέποντας την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενός σπιτιού. Μένει να φανεί εάν ο Ριμπολόβλεφ θα είναι ένας από τους πελάτες του Musk, καθώς στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζεται η τοποθέτηση υπερσύγχρονων συστημάτων γεωθερμίας, ώστε να αξιοποιηθεί η ενέργεια που προέρχεται από το έδαφος, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία του νησιού.

    Σύμφωνα με το project προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των δυο λιμανιών (προβλήτες «Χριστίνα» και «Παναγιά») έτσι ώστε να μπορούν να δέχονται τον ελλιμενισμό πολυτελών θαλαμηγών.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων κατά την υλοποίηση του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 150 με 200 θέσεις εργασίας, ενώ με την ολοκλήρωση του ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του πολυτελούς θερέτρου. Όταν ολοκληρωθεί το έργο ο Σκορπιός θα ενοικιάζεται κατά το διάστημα στο οποίο δεν θα βρίσκεται η οικογένεια Ριμπολόβλεφ ενώ το ύψος της ενοικίασης παραμένει επτασφράγιστο μυστικό από την πλευρά του Ρώσου κροίσου. Ωστόσο, άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι για περιπτώσεις ανάλογες με τον Σκορπιό, η ενοικίαση μπορεί να αγγίξει το ύψος του ενός εκατομμυρίου ευρώ την εβδομάδα.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο