Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 08:36

Σουβλάκι: Στα «κάγκελα» οι Έλληνες για το πιτόγυρο στα 3 ευρώ

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Πάρτι στα social media για την επερχόμενη αύξηση - Θα μας κάνετε ζητιάνους για ένα σουβλάκι, γράφουν οι χρήστες και αναπολούν την εποχή της δραχμής

Όταν ξεκίνησε η κρίση, μετά το αρχικό σοκ και τη μάχη να σταθούν οι Έλληνες στα πόδια τους, τη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε η απουσία σοβαρών αντιδράσεων. Η χώρα μπήκε σε μνημόνιο, το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας κατρακύλησε βίαια και σε εξαιρετικά σύντομο διάστημα και όντας υπό καθεστώς πλήρους αιφνιδιασμού, ο μέσος Έλληνας δεν είχε χρόνο για... επανάσταση, καθώς πάλευε να σώσει ότι... μπορούσε να σώσει από τη ζωή του. Τότε, λοιπόν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, λέγαμε ότι «η επανάσταση θα γίνει αν βρεθεί κάποιος να κόψει στον Έλληνα το σουβλάκι και τον καφέ». Κανείς, λοιπόν, δεν άγγιξε το σουβλάκι, το «εθνικό σνακ» των Ελλήνων και κορυφαία επιλογή για τους τουρίστες. Ποιος θα περίμενε, ότι δέκα χρόνια μετά την κρίση και αφού η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, θα ερχόταν η στιγμή να... «κοπεί το σουβλάκι» για μία σημαντική μερίδα Ελλήνων!

Η είδηση ότι το... πιτόγυρο θα πάει στα 3 ευρώ το κομμάτι, από 2,20 ή 2,30 που είναι σήμερα στα περισσότερα σουβλατζίδικα, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Το σουβλάκι δεν είναι απλώς ένα πλήρες γεύμα. Είναι ένα γεύμα που απολαμβάνει τακτικά η ελληνική οικογένεια, είτε στο σπίτι, είτε στις εξόδους της, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας.
Η αύξηση της τιμής του στα 3 ευρώ, ξεπερνά σε ποσοστό το 30% κατά μέσο όρο. Ως εκ τούτου, η επιβάρυνση για την τσέπη της ελληνικής οικογένειας είναι μεγάλη και προστίθεται στις «σιωπηρές» αυξήσεις των τιμών σε μία σειρά από είδη πρώτης ανάγκης, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί μία σημαντικότατη άνοδος στον προϋπολογισμό για το σούπερ μάρκετ.

Το σουβλάκι, λοιπόν, παύει να αποτελεί τη «λογική» διέξοδο της μέσης ελληνικής οικογένειας για τη βόλτα. Αν υπολογίσουμε με 2,2 ευρώ και δύο πιτόγυρα για κάθε άτομο μίας τετραμελούς οικογένειας, το κόστος αυτή τη στιγμή, ανέρχεται στα 17,6 ευρώ. Δηλαδή, μία τετραμελής οικογένεια χορταίνει με λιγότερα από 20 ευρώ. Όταν το πιτόγυρο θα πάει στα 3 ευρώ το κομμάτι, το κόστος εκτοξεύεται στα 24 ευρώ, δηλαδή για κάθε παραγγελία, 6,4 ευρώ περισσότερα. Με άλλα λόγια; Η τετραμελής οικογένεια θα πληρώνει σχεδόν τρία πιτόγυρα περισσότερα, όταν η τιμή θα αυξηθεί στα τρία ευρώ!

Γιατί όμως αυξάνεται η τιμή του πιτόγυρου στα τρία ευρώ;

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, από τα τέλη Φεβρουαρίου έχει διεθνώς προκύψει σημαντική αύξηση στην τιμή της πρώτης ύλης του χοιρινού κρέατος, η οποία κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 30-32%.

Στατιστικά ανά διετία παρατηρείται η ταυτόχρονη εκδήλωση πολλών αιτίων οι οποίες οδηγούν στην αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος. Το φαινόμενο οφείλεται συνήθως στην κυκλικότητα της ζωής των ζώων, σε ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται κατά καιρούς, σε έκτακτα γεγονότα και καιρικά φαινόμενα, στην αύξηση της ζήτησης από ορισμένες μεγάλες χώρες και γενικώς στην εκτροπή από την φυσιολογική και προγραμματισμένη εξέλιξη της αγοράς.

Συνήθως οι συνέπειες είναι παροδικές και οι αυξήσεις απορροφούνται από την βιομηχανία μεταποίησης και την αλυσίδα διανομής. Όταν όμως το διάστημα αυτό παρατείνεται, όπως συνέβη και τώρα, οι συνέπειες πλέον για τη βιομηχανία ξεπερνούν τη δυνατότητά της να απορροφήσει τους κραδασμούς, με αποτέλεσμα να φτάνει η αύξηση εν μέρει και στον τελικό καταναλωτή.

Πάρτι... για το πιτόγυρο στο διαδίκτυο!

Οι χρήστες του διαδικτύου, μέσω του βήματος που τους παρέχει το διαδίκτυο, πραγματικά «ξεσπάθωσαν». Οι αντιδράσεις ήταν πάρα πολλές. Τα σχόλια δίνουν και παίρνουν. Τα περισσότερα είναι σε mood χαβαλέ, αλλά πίσω από αυτό, κρύβεται μία πραγματικότητα. Η αύξηση της τιμής ενός φαγητού που έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ελλάδα. Η «τσαντίλα» για την επερχόμενη αύξηση του πιτόγυρου στα 3 ευρώ είναι τόσο μεγάλη, που ένας μεγάλος αριθμός χρηστών του ίντερνετ, «επέστρεψε» στην εποχή της... δραχμής, κάνοντας τη σύγκριση. Έχουν άδικο; Πώς να έχουν άδικο, όταν αγοράζαμε... δίπιτο με 200 δραχμές και τώρα, το... πιτόγυρο θα κοστίζει πάνω από 1.022 δραχμές το ένα! Δηλαδή, η τιμή τους ενός, αντιστοιχεί σε 5 πιτόγυρα απ'όλα σε σχέση με την εποχή της δραχμής.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 08:03

Σχετικά Άρθρα

  • Διπλασιάζεται το επίδομα αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία στα 750 ευρώ / μήνα
    Διπλασιάζεται το επίδομα αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία στα 750 ευρώ / μήνα

    Στα 750 ευρώ μηνιαίως αυξάνεται το επίδομα που λαμβάνουν οι ανάδοχοι γονείς παιδιών με αναπηρία, προχώρησε το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στο πλαίσιο της συντεταγμένης και στοχευμένης πολιτικής αποϊδρυματοποίησης.

    Πρόκειται για διπλασιασμό από τα 375 ευρώ / μήνα που λαμβάνουν μέχρι σήμερα και μια σημαντική «ανάσα» για τους γονείς παιδιών που συνήθως έχουν αυξημένες ανάγκες. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως οι γονείς παιδιών με αναπηρία εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομα αναδοχής και μετά την ενηλικίωσή τους.

    Παράλληλα, η αρμόδια υπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε και σημαντική αύξηση του αντίστοιχου επιδόματος για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης στα 525 ευρώ, από 325 ευρώ τον μήνα.

    Σε αυτές τις περιπτώσεις, το επίδομα συνεχίζει να καταβάλλεται σε άτομα τυπικής ανάπτυξης και μετά την ενηλικίωσή τους εφόσον σπουδάζουν ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

    Η καταβολή του επιδόματος διακόπτεται μετά το πέρας των σπουδών τους και σε κάθε περίπτωση με τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου από τις αυξήσεις αυτές θα ωφεληθούν περί τα 639 παιδιά και 103 ενήλικές - εκ των οποίων οι 57 είναι άτομα με αναπηρίες - που έχουν ενταχθεί σε ανάδοχες οικογένειες.

    Πρόγραμμα Επαγγελματικής Αναδοχής για παιδιά με βαριές αναπηρίες

    Εντός του Νοεμβρίου θα έχουμε τις πρώτες συνδέσεις μεταξύ επαγγελματιών αναδόχων γονέων και παιδιών που ζουν σε ιδρύματα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% ή ψυχικής αναπηρίας άνω του 50%.

    Με την υλοποίηση του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής, ανάδοχοι γονείς οι οποίοι για πρώτη φορά λαμβάνουν ειδική επιμόρφωση σε συνεργασία με δημόσια Πανεπιστήμια, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα αναλάβουν τη φροντίδα παιδιών με αναπηρία συμβάλλοντας έτσι στην άρση των εμποδίων για την κοινωνική τους ένταξη και προσφέροντας τους ένα οικογενειακό πλαίσιο που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες τους.

    Αναγνωρίζοντας τις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις οι οποίες σχετίζονται με τα έξοδα ενός παιδιού με υψηλά ποσοστά αναπηρίας, η μηνιαία αποζημίωση των επαγγελματιών ανάδοχων ανέρχεται σε 1.850 ευρώ μικτά, χωρίς ωστόσο να διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος αναδοχής ή των λοιπών προνοιακών επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία.

    Πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για παιδιά από 15 έως 26 ετών

    Παράλληλα, με την υλοποίηση του προγράμματος της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης καλύπτεται για πρώτη φορά το μεγάλο κενό στην προστασία της μετεφηβικής ηλικίας των παιδιών που έχουν περάσει όλη τους την ζωή εντός των ιδρυμάτων και δεν έχουν περιθώρια να συνδεθούν με μια οικογένεια μέσω των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας.

    Αφορά παιδιά και νέους 15 ετών και άνω, οι οποίοι είτε ζουν σε ιδρύματα, είτε φιλοξενούνται προσωρινά, για λόγους προστασίας, σε κάποιο νοσοκομείο.

    Μέχρι το τέλος του 2025, στα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης θα έχουν ενταχθεί τουλάχιστον 200 παιδιά και νέοι, με δυνατότητα παραμονής μέχρι και το 26ο έτος της ηλικίας τους.

    Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα έξοδα διαμονής των ωφελούμενων στα διαμερίσματα, κόστη για την εκπαίδευση, επιμόρφωση και την επαγγελματική κατάρτιση τους. Ειδικότερα προβλέπεται καθημερινή́ φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και διασύνδεση με συμπληρωματικές παροχές και υπηρεσίες, όπως εξωσχολικές δραστηριότητες για τα ανήλικα παιδιά, ενώ στους ενήλικους νέους παρέχονται υπηρεσίες επαγγελματικής καθοδήγησης και εργασιακής συμβουλευτικής.

    Επιπλέον, με απόφαση της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θεσμοθετήθηκε μηνιαίο οικονομικό βοήθημα ύψους 375 ευρώ, προκειμένου τα παιδιά που διαμένουν στα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης να καλύπτουν τα προσωπικά τους έξοδα.

    Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 12.600.000 ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Έρχεται το νέο επίδομα παιδιού - Ποιοι θα πάρουν αύξηση
    Έρχεται το νέο επίδομα παιδιού - Ποιοι θα πάρουν αύξηση

    Από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα τεθούν σε ισχύ οι αυξήσεις στο επίδομα παιδιού, καθώς ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος σε μία, και έτσι όσοι δικαιούχοι βρίσκονται στην τρίτη εισοδηματική κλίμακα, θα λάβουν 45 ευρώ ανά τέκνο, αντί για 28 ευρώ, και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

    Παράλληλα, αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.

    Αξίζει να σημειωθεί πως δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια, ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

    Παραδείγματα

    1. Μια οικογένεια με ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ, το 2024 λάμβανε 70 ευρώ για ένα παιδί, 140 ευρώ για δύο και 280 ευρώ για τρία. Με την αύξηση επιδομάτων για το 2025 θα λαμβάνει 75 ευρώ για 1 παιδί, 150 ευρώ για δύο και 300 ευρώ για τρία παιδιά.

    2. Μια οικογένεια με ετήσιο εισόδημα έως 20.500 ευρώ θα λαμβάνει:

    • 45 ευρώ αντί για 28 ευρώ για ένα παιδί
    • 90 ευρώ αντί για 56 ευρώ για δύο παιδιά
    • 180 ευρώ αντί για 168 ευρώ για τρία παιδιά
    Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα

    Παρά τις αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί, τα νέα περιουσιακά κριτήρια ενδέχεται να αφήσουν ορισμένους δικαιούχους «εκτός».

    Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει χαμηλά εισοδήματα φέτος να χάσει το επίδομα, επειδή μπορεί να έχει κληρονομήσει κάτι, λόγω των περιουσιακών κριτηρίων.

    Συγκεκριμένα θα ελέγχονται:

    Α) Κινητή περιουσία

    • Αυτοκίνητα
    • Δίκυκλα
    • Καταθέσεις
    • Μετοχές/ομόλογα

    Β) Ακίνητη περιουσία

    • Σπίτια
    • Οικόπεδα
    • Αγροτεμάχια
    Την Δευτέρα 30/9 η 4η δόση

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή της νεάς δόσης του επιδόματος παιδιού, που αντιστοιχεί στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με το άνοιγμα της πλατφόρμας Α21, αύριο Δευτέρα.

    Συγκεκριμένα, η πληρωμή της 4ης δόσης θα γίνει αύριο, Δευτέρα 30/9 και θα αφορά εκείνους στους οποίους η αίτηση έχει υποβληθεί οριστικά και έχει εγκριθεί.

    Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις 8:00 το πρωί.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΑ, η 5η διμηνία δόση θα καταβληθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 και η 6η δόση μαζί με την μία επιπλέον δόση αναμένεται να καταβληθούν μεταξύ 20 και 23 Δεκεμβρίου.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση το 2025 - Πότε θα φανούν στο «πορτοφόλι» τους
    Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση το 2025 - Πότε θα φανούν στο «πορτοφόλι» τους

    Αυξημένες θα είναι οι συντάξεις για περισσότερους από δύο εκατομμύρια συνταξιούχους, με την αύξηση να εκτιμάται πως θα κυμανθεί μεταξύ 2,2% και 2,5%, με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

    Πρόκειται για αυξήσεις που θα αρχίσουν να φαίνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ήδη από αυτό τον Δεκέμβριο, όταν και θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου.

    Μάλιστα, στην περίπτωση που η αύξηση θα ανέλθει στο 2,5%, τότε η εθνική σύνταξη από 426,17 ευρώ θα φτάσει τα 436,8 ευρώ.

    Ειδικότερα, οι αυξήσεις εκτιμάται θα διαμορφωθούν ως εξής:

    • Δημόσιο: Η μέση σύνταξη γήρατος για έναν συνταξιούχο με 35 έτη θα διαμορφωθεί στα 1.316 ευρώ με μηνιαία αύξηση 32 ευρώ.
    • Πρώην ΙΚΑ: Η μέση σύνταξη με 30 έτη ασφάλισης θα διαμορφωθεί στα 1.219 ευρώ με μηνιαία αύξηση 30 ευρώ.
    • Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών: Η μέση σύνταξη γήρατος με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα διαμορφωθεί στα 2.612 ευρώ με μηνιαία αύξηση 64 ευρώ.
    • ΟΑΕΕ: Η μέση σύνταξη γήρατος με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα διαμορφωθεί στα 1.101 ευρώ με μέση αύξηση 27 ευρώ.
    • ΕΤΑΑ: Η μέση σύνταξη γήρατος με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα διαμορφωθεί στα 1.259 ευρώ με μηνιαία αύξηση 31 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως το ανώτατο όριο:

    • για τις κύριες συντάξεις θα ανέλθει σε 5.241,89 ευρώ, από 5.114,04 ευρώ
    • για τις επικουρικές συντάξεις θα ανέλθει σε 1.572,56 ευρώ, από 1.534,21 ευρώ.
    • για την βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ από 399,54 ευρώ ανέρχεται σε 409,5 ευρώ.

    Συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά

    Έκτακτη ενίσχυση έως 200 ευρώ θα λάβουν τον Δεκέμβριο οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ, με το ακριβές ποσό να εξαρτάται από το άθροισμα των κύριων συντάξεων που λαμβάνουν.

    Το εφάπαξ επίδομα υπολογίζεται σε:

    • 100 ευρώ για συντάξεις από 1.100 ως 1.600 ευρώ,
    • 150 ευρώ για συντάξεις από 700 ως 1.100 ευρώ και
    • 200 ευρώ για συντάξεις ως 700 ευρώ.

    Κατά κανόνα προσωπική διαφορά έχουν οι παλαιοί συνταξιούχοι πριν το Μάιο του 2016, ωστόσο με μια μέση αύξηση περί τα 2,5%, οι συνταξιούχοι θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μηδενίζεται από το 2025, εφόσον το υπόλοιπό της είναι γύρω στα 30 με 50 ευρώ.

    Αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης

    Διευκρινίσεις για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης έδωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Νίκη Κεραμέως, κάνοντας λόγο για διόρθωση του ζητήματος.

    «Υπάρχει ένα ζήτημα, όταν δίνουμε αυξήσεις στις συντάξεις, αν περνάει κάνεις κλιμάκιο, να μπαίνει η εισφορά αλληλεγγύης. Από τα 1.400 ευρώ και πάνω μπαίνει η εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό δεν είναι σωστό και πρέπει να διορθωθεί».

    Μάλιστα τόνισε πως το ζήτημα αυτό θα διορθωθεί πριν δοθούν οι αυξήσεις και θα αφορούν τόσο τις κύριες, όσο και τις επικουρικές συντάξεις.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) επιβάλλεται σε συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ για κύρια σύνταξη και 300 ευρώ για επικουρική.

    Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά έως 2.600 ευρώ

    Περίπου 35.000 απόστρατοι συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν αναδρομικά 27 μηνών που θα φτάσουν τα 2.600 ευρώ, μέχρι το τέλος του χρόνου

    Πρόκειται για αναδρομικά που προκύπτουν από τις διαφορές κρατήσεων στις κύριες συντάξεις, εξαιτίας της κατάργησης των περικοπών του νόμου 4093 από τα μερίσματά τους και θα είναι ανάλογα με το ύψος της κύριας σύνταξης με τα ποσά που θα λάβουν να κυμαίνονται από 1.200 έως 2.600 ευρώ.

    Πηγή: cnn.gr

  • Σουβλάκι μόνο για λίγους: Θα «φλερτάρει» με τα 5 ευρώ μετά τις αυξήσεις «φωτιά» και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας
    Σουβλάκι μόνο για λίγους: Θα «φλερτάρει» με τα 5 ευρώ μετά τις αυξήσεις «φωτιά» και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

    Είδος... πολυτελείας τείνει να γίνει το σουβλάκι με τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους της αγοράς να εκτιμούν πως πολύ σύντομα θα φλερτάρει με τα 4,5 Ευρώ στην Αθήνα και με τα 6 ευρώ στη Θεσσαλονίκη.

    Η αύξηση των πρώτων υλών (στο κρέας, στις πατάτες και στα ζαρζαβατικά), το μεγάλο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, την άνοδο των ημερομισθίων και την είσοδο της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας θα εκτοξεύσουν την τιμή τόσο στο τυλιχτό σουβλάκι όσο και στο τεμαχιακό, δηλαδή, τα σκέτα καλαμάκια.

    Αύξηση 20%

    Σήμερα στην Αθήνα και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τα τυλιχτά πωλούνται από 3,20 έως 3,60 ανάλογα την επιχείρηση, την περιοχή, την ποιότητα, την ποσότητα και τον ανταγωνισμό και το τεμαχιακό κυμαίνεται από 2 έως 2,30 ευρώ έκαστο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μέχρι τα Χριστούγεννα και κυρίως από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας τα τυλιχτά θα φτάσουν 4,20 με 4,50 ευρώ και τα τεμαχιακά από 2,5 έως 2,7 Ευρώ.

    Στα 6 Ευρώ στη Θεσσαλονίκη

    Ξεχωριστή περίπτωση είναι η Θεσσαλονίκη όπου η ποσότητα των προϊόντων στο κάθε τυλιχτό σουβλάκι είναι διπλάσια και τριπλάσια σε σχέση με την Αθήνα και σήμερα κοστίζει από 4,5 έως 5 ευρώ. Μετά τις αυξήσεις θα αγγίζει ίσως και ξεπεράσει τα 6 ευρώ και ήδη πολλοί επιχειρηματίες βάζουν νερό στο κρασί τους μειώνοντας τις μερίδες ώστε να απορροφήσουν τις αυξήσεις.

    Αυξήσεις 15% στο κρέας

    «Μόνο τα κρέατα έχουν αυξηθεί 15% το τελευταίο δίμηνο. Τεράστια είναι η αύξηση στις τιμές της πατάτας που είναι βασικό συστατικό αλλά και των λαχανικών όπως ντομάτα, κρεμμύδι και ότι άλλο περιέχει ένα σουβλάκι. Ειδικά μετά το άνυδρο καλοκαίρι τα λαχανικά έχουν αυξηθεί δραματικά. Δεν αναφέρομαι στις διάφορες σάλτσες. Υπολογίστε επίσης τις τιμές του ρεύματος που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σημειώστε ακόμα την έλλειψη προσωπικού που ανεβάζουν τα μεροκάματα. Τους τελευταίους μήνες όλες αυτές τις αυξήσεις τις έχουν απορροφήσει οι επιχειρήσεις καθώς όπως αντιλαμβάνεστε δε μπορούμε να αλλάζουμε κάθε μέρα τους τιμοκαταλόγους όπως ενδεχομένως κάνουν στα σούπερ μάρκετ. Ενόψει της χειμερινής σεζόν όλοι οι επιχειρηματίες θα κάνουν τους λογαριασμούς τους και θα διαπιστώσουν πως δεν θα βγαίνουν και θα πρέπει να προβούν στις αυξήσεις. Ναι, πιστεύω πως σύντομα το τυλιχτό σουβλάκι που γνωρίζουμε όλοι θα φτάσει μέχρι και 4,5 ευρώ», λέει στο ethnos.gr ο Αναστάσιος Μοναστηριώτης ιδιοκτήτης δύο επιχειρήσεων με συνολικό προσωπικό 68 εργαζομένους.

    Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

    «Ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα ανεβάσει το κόστος μιας επιχείρησης είναι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Ο λόγος είναι απλός. Σήμερα οι επιχειρηματίες για να αποσβέσουν τις ζημιές δεν είναι καθ΄ όλα νόμιμοι. Με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας που όλα θα είναι ξεκάθαρα και θα ελέγχεται ανά πάσα στιγμή το προσωπικό και θα πέφτουν πρόστιμα οι επιχειρηματίες θα πρέπει να συμμορφωθούν ανεβάζοντας το κόστος λειτουργίας σε ασφαλιστικές εισφορές, μεροκάματα, υπερωρίες κλπ. Επίσης οι επιχειρήσεις με πολυάριθμο προσωπικό θα αντιμετωπίσουν και λειτουργικά προβλήματα εφαρμογής του μέτρου. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να αφήνει το σερβίρισμα και να ασχολείται με τον έλεγχο του ωραρίου του. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο επιχειρηματίας», λέει ο λογιστής Γεράσιμος Παπαδάτος.

    Πιο ευάλωτες οι μεγαλές επιχειρήσεις

    «Εάν η επιχείρηση είναι οικογενειακή αυτό ας υποθέσουμε πως μπορεί να ελεγχθεί. Εάν η επιχείρηση έχει πολυάριθμο προσωπικό αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να συντονίζεται εν ώρα φόρτου εργασίας. Επομένως χρειάζεται ένας ειδικευμένος υπάλληλος που θα επωμιστεί με αυτή την ευθύνη. Η επί πλέον θέση εργασίας και οι υποδομές είναι ένα επι πλέον κόστος και όσο πιο πολλοί εργαζόμενοι υπάρχουν τόσο πιο μεγάλη είναι η διαδικασία», προσθέτει ο Γεράσιμος Παπαδάτος.

    «Δεν μπορεί να είναι φτηνό το σουβλάκι»

    Όπως τονίζει ο Αναστάσιος Μοναστηριώτης: «Με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά το σουβλάκι δε μπορεί να είναι πλέον φτηνό. Μέσα στην τιμή που πρέπει να έχει το σουβλάκι περιλαμβάνεται το 25% κόστος μισθοδοσίας, το 35% του κόστους των πρώτων υλών, το 15% των παγίων και περίπου ένα 10% οι επισφάλειες, συντηρήσεις, διαφήμιση. Από 8% έως 10% είναι το κέρδος. Εάν τα υπολογίσετε με τις τιμές που υπάρχουν σήμερα το 3,40 και το 3,60 είναι πλέον ασύμφορο».

    «Ξεκαθάρισμα το 2025»

    «Εκτιμώ δε πως πολύ σύντομα πολλές επιχειρήσεις εστίασης θα αναγκαστούν να κλείσουν. Πολλές από αυτές έχουν τζίρο αλλά έχουν τεράστια κόστη και εν τέλει ζημιές που μετακυλίονται ή καλύπτονται. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί, επομένως θεωρώ το 2025 θα είναι μία χρονιά που θα γίνει ξεκαθάρισμα στον κλάδο μας».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Σουβλάκι: Έρχονται νέες αυξήσεις λόγω ανατιμήσεων στο κρέας
    Σουβλάκι: Έρχονται νέες αυξήσεις λόγω ανατιμήσεων στο κρέας

    «Ζαλίζει» η τιμή στο σουβλάκι. Πόσο αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο.

    Φαγητό… πολυτελείας τείνει να γίνει το αγαπημένο έδεσμα των Ελλήνων, το σουβλάκι, καθώς η μία ανατίμηση διαδέχεται την άλλη.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του MEGA, οι αυξήσεις που έγιναν τον περασμένο μήνα στις τιμές των κρεάτων -οι οποίες ξεπέρασαν ακόμη και το 12%- αναμένεται να οδηγήσουν την τιμή στο σουβλάκι ακόμη πιο ψηλά, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 5 ευρώ το πιτόγυρο.

    Μάλιστα, οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές στον περιορισμό των επισκέψεων στα σουβλατζίδικα, αλλά και στη μείωση των παραγγελιών στο σπίτι.

    Όπως θα δείτε και παρακάτω, οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες (κρέας, λαχανικά), τα αυξημένα λειτουγικά κόστη (ρεύμα, ενοίκια κ.ά.) και η πανώλη των αιγοπροβάτων είναι οι κύριοι λόγοι για τις αυξήσεις.

    Για την ιστορία, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο αυξήθηκε από 3% τον Ιούλιο σε 3,2%, σε αντίθεση με την ευρωζώνη όπου μειώθηκε από 2,6% τον Ιούλιο σε 2,2%.

    Οι αυξήσεις στις τιμές στο κρέας

    Ιούλιος 2024 Σεπτέμβριος 2024
    Αρνί / Κατσίκι 11€ – 12€ 13,50€ – 14€
    Μοσχάρι 12€ 13€
    Χοιρινό (Λαιμός) 7,80€ 8,50€
    Κοτόπουλο (στα ίδια επίπεδα)
    «Τσίμπησαν» και τα λαχανικά
    (Σούπερ Μάρκετ) Ιούλιος 2024 Σεπτέμβριος 2024
    Ντομάτες (κιλό) 1,70€ 1,98€
    Αγγούρι (τεμάχιο) 0,70€ 1€
    Πόσο αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο το σουβλάκι
    Τυλιχτό στο χέρι (γύρος ή καλαμάκι) Σεπτέμβριος 2023 Σεπτέμβριος 2024
    3€ – 3,70€ 3,40€ – 4,20€

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Είδος πολυτελείας το τυλιχτό σουβλάκι - Έφτασε τα 4 ευρώ
    Είδος πολυτελείας το τυλιχτό σουβλάκι - Έφτασε τα 4 ευρώ

    Στα 4 έχει φτάσει πλέον η τιμή για ένα τυλιχτό σουβλάκι σε πολλές περιοχές της Αθήνας, για τους καταναλωτές που επιλέγουν να καθίσουν να το φάνε στο κατάστημα, ενώ λίγο οικονομικότερο είναι για όσους επιλέξουν να το πάρουν «πακέτο».

    Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, υπάρχουν περιπτώσεις στην Αττική, όπως σε κατάστημα στο Παλαιό Φάληρο που η τιμή αγγίζει ακόμα και τα 4,5 ευρώ.

    Μάλιστα, σύμφωνα με ιδιοκτήτρια καταστήματος γρήγορου φαγητού, η εκτόξευση των τιμών για τα σουβλάκια είναι δικαιολογημένη καθώς «Έχουν ακριβύνει τα πάντα», αναφερόμενη ειδικότερα στα αυξημένα ενοίκια, στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου, στον πληθωρισμό των τροφίμων και το κόστος της μισθοδοσίας.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Εύβοια: 13χρονος παραλίγο να πνιγεί από σουβλάκι - Τον έσωσε φίλος του που ήξερε πρώτες βοήθειες
    Εύβοια: 13χρονος παραλίγο να πνιγεί από σουβλάκι - Τον έσωσε φίλος του που ήξερε πρώτες βοήθειες

    Χάρη σε ένα παιδί που γνώριζε τη λαβή Heimlich (Χάϊμλιχ), σώθηκε ένα 13χρονο αγόρι στην Εύβοια που παραλίγο να πνιγεί από ένα σουβλάκι.

    Παραλίγο τραγωδία

    Μια ομάδα μαθητών Γυμνασίου επισκέφθηκε τον Κάραβο, το λιμάνι του Αλιβερίου στην Εύβοια, μετά τις σχολικές εξετάσεις τους, για να κολυμπήσουν και να φάνε σουβλάκια.

    Εκείνη τη στιγμή, ο 13χρονος έβαλε στο στόμα του μια μεγάλη μπουκιά από το σουβλάκι του, που του έφραξε τον αεραγωγό και δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Αμέσως, ένα άλλο παιδί της παρέας έτρεξε να του κάνει τη λαβή Heimlich, που περιλαμβάνει πιέσεις στην κοιλιά που απομακρύνουν την τροφή, και του έσωσε τη ζωή.

    Το περιστατικό ήρθε στο φως όταν ένα άτομο έστειλε μήνυμα στην Ομάδα Διάσωσης Εύβοιας, αφού είχε ενημερωθεί από τους γονείς του παιδιού που έσωσε τον 13χρονο.

    Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το παιδί που εφάρμοσε τη λαβή είχε παρακολουθήσει σχετικό σεμινάριο.

    Τι συνέβη

    «Απόψε το βράδυ έλαβα ένα μήνυμα από κάποιον γονέα που μου ανέφερε ενθουσιασμένος, ότι ο γιος του την ώρα που έτρωγαν γύρους με τους φίλους του σε κατάστημα στο Λιμάνι του Καράβου, ένα από τα παιδιά της παρέας έβαλε στο στόμα μια μεγάλη μπουκιά με αποτέλεσμα να του φράξει τον αεραγωγό και να μην μπορεί να πάρει ανάσα», φέρεται να έλεγε το μήνυμα.

    «Άμεσα ο μικρός μόλις αντιλήφθηκε το γεγονός έτρεξε κοντά στον φίλο του και κάνοντας τον χειρισμό Heimlich .. (κοιλιακές ωθήσεις) .. που είχε παρακολουθήσει από την Ομάδα Διάσωσης Εύβοιας - Rescue Team 312 σε κάποιο σεμινάριο που τους είχαμε κάνει λίγους μήνες πριν, ΕΣΩΣΕ τον φίλο του», συνεχίζει.

    Σύμφωνα με την Ομάδα διάσωσης, πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε έναν χρόνο που μαθαίνουν, για κάποιο παιδί που σώθηκε χάρη στο ότι είχαν διδάξει πρώτες βοήθειες.

    «Η ΓΝΩΣΗ ΣΏΖΕΙ ΖΩΕΣ …!!!», ήταν η καταληκτική φράση του μηνύματος, που για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πέρα για πέρα αληθινή.

    Πηγή: ethnos.gr
  • Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν πέντε χρόνια έως το 2050
    Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν πέντε χρόνια έως το 2050

    Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9 έτη στους άνδρες και κατά 4,2 έτη στις γυναίκες μέχρι το 2050, σύμφωνα με τη μελέτη «Global Burden of Disease Study» του αμερικανικού ερευνητικού Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet».

    Η αύξηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις χώρες, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλότερο, συμβάλλοντας στη σύγκλιση της αύξησης του προσδόκιμου ζωής σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Η τάση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μέτρα δημόσιας υγείας που έχουν αποτρέψει και έχουν βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης σε καρδιαγγειακά νοσήματα, Covid-19 και μια σειρά από μεταδοτικές ασθένειες σε μητέρες και νεογνά.

    Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής προβλέπεται να αυξηθεί από 73,6 έτη το 2022 σε 78,1 έτη το 2050. Το παγκόσμιο προσδόκιμο υγιούς ζωής, δηλαδή ο μέσος αριθμός ετών που μπορεί ένα άτομο να ζήσει με καλή υγεία, αναμένεται να αυξηθεί από 64,8 έτη το 2022 σε 67,4 έτη το 2050.

    Η έκθεση επίσης διαπιστώνει ότι η συνεχιζόμενη μετατόπιση της επιβάρυνσης από μεταδοτικές ασθένειες σε μη μεταδοτικές, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο διαβήτης, καθώς και η έκθεση σε παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις ασθένειες αυτές, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και η μη βέλτιστη διατροφή, θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιβάρυνση από ασθένειες στην επόμενη γενιά. Καθώς το φορτίο των ασθενειών συνεχίζει να μετατοπίζεται στις ασθένειες αυτές, αναμένεται ότι περισσότεροι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο, αλλά με περισσότερα χρόνια κακής υγείας.

    Μάλιστα, σε άλλη μελέτη παραγόντων κινδύνου, που δημοσιεύεται επίσης στο «The Lancet», διαπιστώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των χαμένων ετών λόγω κακής υγείας και πρόωρου θανάτου (DALY), που αποδίδονται σε μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2000.

    Οι ερευνητές μελέτησαν και εναλλακτικά σενάρια, εάν διάφορες παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να εξαλείψουν την έκθεση σε βασικές ομάδες παραγόντων κινδύνου. Οι προβλεπόμενες επιπτώσεις είναι ισχυρότερες στο σενάριο βελτιωμένων κινδύνων που σχετίζονται με παράγοντες συμπεριφοράς και τρόπου ζωής, με μείωση κατά 13,3% των χαμένων χρόνων λόγω κακής υγείας και πρόωρου θανάτου το 2050, σε σχέση με το σενάριο αναφοράς.

    Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

    https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(24)00685-8/fulltext

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο