Την ένταση της καταιγίδας αποτυπώνουν οι εικόνες από δορυφόρο που έδωσε στη δημοσιότητα το Αστεροσκοπείο της Αθήνας - Πρωτοφανής η ένταση του ανέμου
Τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019 και πιο συγκεκριμένα κατά το διάστημα 21:00-00:00 καταιγίδες ιδιαίτερης σφοδρότητας, συνοδευόμενες στις περισσότερες περιοχές από σφοδρούς ανέμους και σε ορισμένες περιπτώσεις από χαλάζι μεγάλων διαστάσεων, έπληξαν περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Τα ισχυρότερα φαινόμενα εντοπίστηκαν στο νομό Χαλκιδικής, όπου έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων τουρίστες που παραθέριζαν στην περιοχή. Παράλληλα, αγνοείται ακόμα ένας συνάνθρωπός μας, ενώ έχουν καταγραφεί σχεδόν 120 τραυματίες.
Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται: η έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα καταγράφηκε από το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr "ZEUS" στη Β. Ελλάδα, οι περιοχές όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και οι μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου στους πλησιέστερους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
Επισημαίνεται ότι οι ταχύτητες ανέμου που παρουσιάζονται είναι χαμηλότερες από τις ταχύτητες ανέμου που συνόδευαν τις καταιγίδες, καθώς τα ισχυρότερα φαινόμενα έλαβαν χώρα σε πολύ μικρή έκταση όπου δεν υπάρχει κάλυψη από μετεωρολογικό σταθμό. Επιπλέον, τα δεδομένα ορισμένων σταθμών όπως της Κασσάνδρειας, δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, λόγω διακοπής ρεύματος.
Παρά το γεγονός ότι οι θερινές καταιγίδες και τα νυκτερινά "μπουρίνια" είναι συνηθισμένα στα βόρεια τμήματα της χώρα μας, τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν την Τετάρτη χαρακτηρίζονται ως ακραία, καθώς συμβαίνουν με χαμηλή επαναληψιμότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογα φαινόμενα έπληξαν την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα στις 20-21 Ιουλίου 1983, με αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές και το θάνατο 7 ανθρώπων σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα ακραία φαινόμενα της Τετάρτης προβλέφθηκαν έγκαιρα και με σημαντική ακρίβεια, τόσο ως προς τη σύγκλιση ψυχρών και θερμών των αερίων μαζών πάνω από τη Βόρεια Ελλάδα, όσο και ως προς τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη κακοκαιρία και τα θύματα που άφησε πίσω της, καθώς και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από τις μεγάλες καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι Αττικής, είναι πλέον προφανής η ανάγκη δημιουργίας έξυπνων συστημάτων προειδοποίησης των πολιτών σχετικά με εκδήλωση και εξέλιξη έντονων/επικίνδυνων φαινομένων.
Πηγή: Protothema.gr