Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 19:27

Κινήσεις Κικίλια ώστε να δοθεί λύση για τον μικρό Παναγιώτη- Ραφαήλ

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Εξελίξεις αναμένονται εντός των επόμενων ημερών για την υπόθεση της μετάβασης του παιδιού στις ΗΠΑ - Διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας ότι θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό

Τα επιστημονικά δεδομένα που υπαγόρευσαν την απορριπτική απόφαση στο αίτημα να μεταβεί ο μικρός Παναγιώτης - Ραφαήλ στη Βοστόνη για να υποβληθεί σε πρωτοποριακή θεραπεία, δεν υπερνικούν τον ανθρώπινο παράγοντα που ζητά να δοθεί στο δεκαοκτώ μηνών αγοράκι η ευκαιρία.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας φέρεται να έχει επικοινωνήσει με τους γονείς του αγοριού υποσχόμενος ότι θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις σε ανθρώπινο επίπεδο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ.Κικίλιας έχει κάνει τις αναγκαίες επικοινωνίες εντός κι εκτός Ελλάδας, ώστε τις επόμενες ημέρες να αναμένονται θετικές εξελίξεις για την υπόθεση του παιδιού.

Οι γονείς του παιδιού είχαν υποβάλει αίτημα στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο προκειμένου να μεταφερθεί ο Παναγιώτης Ραφαήλ στη Βοστόνη και να υποβληθεί σε νέα θεραπεία για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία, από την οποία πάσχει και η οποία θεραπεία εγκρίθηκε μόλις τον περασμένο Μάιο, στις ΗΠΑ.
Τα σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης βασίστηκε σε καθαρά επιστημονικά δεδομένα, καθώς οι κορυφαίοι επιστήμονες της χώρας, με τη συνδρομή της Ελληνικής Παιδονευρολογικής Εταιρείας, γνωμάτευσαν πως από τη στιγμή που το παιδί βρίσκεται ήδη υπό φαρμακευτική αγωγή που του έχει επιφέρει εμφανή βελτίωση, ο συνδυασμός με δεύτερη διαφορετική θεραπεία, δεν θα έχει όφελος στην υγεία του.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 21:14

Σχετικά Άρθρα

  • Κικίλιας: Έτοιμη η Ελλάδα να στείλει βοήθεια στην Ισπανία για τις φονικές πλημμύρες
    Κικίλιας: Έτοιμη η Ελλάδα να στείλει βοήθεια στην Ισπανία για τις φονικές πλημμύρες

    Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας επικοινώνησε με τον Ισπανό Πρέσβη στην Αθήνα και του εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας

    Επικοινωνία με τον πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα, Jorge Domek, είχε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, λόγω των βιβλικών καταστροφών από τις σφοδρές πλημμύρες στη νοτιοανατολική Ισπανία.

    Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Κικίλιας, υπογράμμισε την «αλληλεγγύη και ετοιμότητα του υπουργείου να αποστείλει βοήθεια που θα συνδράμει και θα ανακουφίσει τον ισπανικό λαό».

    Αναλυτικά η ανάρτηση του Βασίλη Κικίλια

    «Σε επικοινωνία μου με τον εδώ Πρέσβη της Ισπανίας κ. Jorge Domek, του υπογράμμισα την αλληλεγγύη και ετοιμότητα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να αποστείλει βοήθεια που θα συνδράμει και θα ανακουφίσει τον ισπανικό λαό που αντιμετωπίζει τις ώρες αυτές μια βιβλική καταστροφή».

    Οι καταστροφές στην Ισπανία είναι βιβλικές ενώ τραγικός είναι ο απολογισμός των θυμάτων. Ο αριθμό των νεκρών αυξάνεται συνεχώς έχοντας ξεπεράσει τους 70.

    Δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι ενώ πλημμυρισμένα είναι σπίτια και δρόμοι. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η κυβέρνηση της Ισπανίας κήρυξε τριήμερο πένθος.

    Τριήμερο πένθος

    Το τριήμερο πένθος θα ξεκινήσει την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άνχελ Βίκτορ Τόρες, υπουργός Εδαφικής Πολιτικής, ο οποίος πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα μεταβεί στο σημείο αύριο.

    Όπως μεταδίδει η El Pais «υπάρχουν τουλάχιστον 70 νεκροί (ανάμεσά τους τουλάχιστον τέσσερα παιδιά), δεκάδες αγνοούμενοι, απομονωμένοι οδηγοί, κάτοικοι σκαρφαλωμένοι στους πάνω ορόφους των σπιτιών τους, χιλιάδες εκτοπισμένοι που δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους χθες το βράδυ, αυτοκίνητα στοιβαγμένα, χωριά πλημμυρισμένα και δρόμοι αποκομμένοι. Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι χωρίς ρεύμα».

    Πηγή: Ιn.gr
  • Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας με καθυστέρηση ετών – Οι δεσμεύσεις του Γεωργιάδη
    Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας με καθυστέρηση ετών – Οι δεσμεύσεις του Γεωργιάδη

    Με αρκετά χρόνια καθυστέρηση αναμένεται να δημιουργηθεί ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας τον οποίο έχουν επιχειρήσει να δημιουργήσουν αρκετές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση ήδη από την πρώτη της θητεία είχε δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει τον ηλεκτρονικό φάκελο για τους ασθενείς ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά τους δεδομένα ώστε να διευκολύνονται στις υπηρεσίες που θα λαμβάνουν από το σύστημα υγείας.

    Δέσμευση Γεωργιάδη για το καλοκαίρι του 2025

    Αρκετά χρόνια μετά όμως από τις δεσμεύσεις που έχουν διατυπωθεί, ο φάκελος ακόμη δεν είναι έτοιμος παρότι επιχειρείται αυτή την περίοδο να ξεκινήσει και η ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Ο υπουργός υγείας πάντως Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύεται ότι το καλοκαίρι του 2025 ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας θα είναι πραγματικότητα.

    «Το επόμενο καλοκαίρι θα είναι έτοιμος ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς. Όσοι κάνουν αυτές τις προληπτικές εξετάσεις, τα στοιχεία τους θα μπαίνουν στον ηλεκτρονικό φάκελο και από εκεί και πέρα, ό,τι συμβαίνει στη ζωή τους, ο γιατρός θα μπορεί να το γνωρίζει» σημειώνει ο υπουργός Υγείας.

    Στην τελευταία προσπάθεια να δημιουργηθεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού ήταν υποχρεωτική η δημιουργία και του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών από τους γιατρούς που θα αναλάμβαναν ρόλο στο νέο σύστημα.

    Όμως επειδή ο θεσμός του προσωπικού γιατρού «κόλλησε», μαζί του «κόλλησε» και η δημιουργία του φακέλου. Έτσι σήμερα σχεδόν οι μισοί πολίτες δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, ενώ και όσοι έχουν αποκτήσει, αυτός δεν ενημερώνεται αφού ουσιαστικά έχει «παγώσει».

    «Πάγωσε» η ψηφιοποίηση των φακέλων στα νοσοκομεία

    Στο μεταξύ μπλόκαρε και το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των ιατρικών φακέλων των ασθενών στα νοσοκομεία, που επρόκειτο να ξεκινήσει πριν λίγο καιρό.

    Ο περιβόητος ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας των ασθενών, θα ξεκινούσε σταδιακά μέσα στα νοσοκομεία αφού θα ψηφιοποιούνταν όλα τα αρχεία με Ευρωπαϊκά κονδύλια.

    Το έργο έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες και θα έπρεπε να ξεκινήσουν να σκανάρουν εκατομμύρια στοιχεία με φακέλους ασθενών ώστε να ψηφιοποιηθούν όλα τα δεδομένα.

    Ωστόσο, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, ενώ για πρώτη φορά τα νοσοκομεία είναι έτοιμα και έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει παγώσει τη διαδικασία και οι ομάδες που θα ξεκινούσαν το έργο δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

    Να τονιστεί ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων είχαν ειδοποιηθεί από το υπουργείο υγείας από τον περασμένο Αύγουστο και έχουν ετοιμάσει ειδικούς χώρους συγκέντρωσης των φακέλων, όπου και θα εργαστούν τα στελέχη για την ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών.

    Όμως τα ειδικά κλιμάκια που έχουν συσταθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση τους, δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί.

    Αλλά το ζήτημα είναι πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. η οποία έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ενώ κατά τη συνήθη τακτική η χώρα μας έχει καθυστερήσει. Με βάση το χρονοδιάγραμμα πάντως το έργο πρέπει να είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο του 2026.

    Να σημειωθεί εδώ ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών όταν θα είναι έτοιμος θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά αρχεία των ασθενών από τα φάρμακα που έλαβαν μέχρι τις νοσηλείες και τις επεμβάσεις που μπορεί να έχουν πραγματοποιήσει. Πρόσβαση θα έχουν οι ίδιοι με κωδικό αλλά και οι γιατροί τους οποίους θα πρέπει να δίνουν έγκριση προκειμένου να μπορούν να εισέλθουν στο ψηφιακό τους αρχείο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μήνυμα Γεωργιάδη κατά της υπεσυνταγράφησης: Σταματήστε, θα σας πιάσουμε - Οι 10 κραυγαλέες περιπτώσεις και οι επιστροφές χιλιάδων ευρώ
    Μήνυμα Γεωργιάδη κατά της υπεσυνταγράφησης: Σταματήστε, θα σας πιάσουμε - Οι 10 κραυγαλέες περιπτώσεις και οι επιστροφές χιλιάδων ευρώ

    «Θερίζει» η παραβατικότητα στο σύστημα συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ αφού έπειτα από ελέγχους που έκανε ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ βρέθηκαν εκατοντάδες γιατροί να συνταγογραφούν παρανόμως και κραυγαλέα φάρμακα εκτός κάθε λογικής.

    Οι 10 κραυγαλέες περιπτώσεις και οι επιστροφές χιλιάδων ευρώ

    Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε 10 ενδεικτικές κραυγαλέες περιπτώσεις παραβατικότητας στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Ενδεικτικά μία γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε στην 15χρονη κόρη της 3 διαφορετικές στατίνες (φάρμακο για τη χοληστερίνη) χωρίς φυσικά να μπορεί να το δικαιολογήσει.

    Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο ίδιος κάλεσε τη γιατρό για να τη ρωτήσει σχετικά και η οποία του δήλωσε ότι η κόρη της είχε μία σπάνια ασθένεια και «δεν θα ξανασυμβεί».

    Οι γιατροί που εντοπίσθηκαν να υπερσυνταγογραφούν αποκλείσθηκαν ήδη από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν χιλιάδες ευρώ στο σύστημα υγείας. Παράλληλα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα ελεγχθούν και φορολογικά.

    «Σταματήστε να υπερσυνταγογραφείτε θα σας πιάσουμε» διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε 100 νέες περιπτώσεις ιατρών που έκαναν υπερβολική συνταγογράφηση και όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους που έγιναν μέσα στους πρώτους 8 μήνες φέτος έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή.

    Πράγμα που σημαίνει κατά τον υπουργό Υγείας ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους γιατρούς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πάρει τέτοια ποσότητα και να μην χαιρετίσει τον μάταιο τούτο κόσμο» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα γίνει αναδρομικός έλεγχος ενώ εκτίμησε ότι είναι τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ τα φάρμακα που συνταγογραφούνται ετησίως στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται να γράφονται.

    Ο αρμόδιος υπουργός Υγείας δήλωσε εμφατικά ότι δεν έχει διάθεση να τιμωρήσει κανέναν αλλά επιθυμεί να μπει μια τάξη στο χώρο αυτό ώστε οι γιατροί να μην χρησιμοποιούν με αθέμιτο και ανεύθυνο τρόπο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

    Οι 10 πιο κραυγαλέες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν:

    • Παθολόγος στη Γλυφάδα έγραψε 221 σκευάσματα με 1621 τεμάχια στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
    • Παθολόγος στη Μυτιλήνη που συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες από τις 9 το βράδυ έως τις 4 το πρωί, έγραψε 705 διαφορετικά σκευάσματα και 1818 τεμάχια στον άνδρα τις δύο κόρες και τον εαυτό της. «Την πήρα ο ίδιος καθώς είχε γράψει στην κόρη της 15 ετών 3 διαφορετικές στατίνες. Της είπα είμαι 53 ετών και παίρνω μια στατίνη, μου είπε ότι έχει πολύ σπάνια πάθηση αλλά δεν θα ξαναγίνει. Η ίδια είχε γράψει φάρμακα σε αλλοδαπό τεχνικό που είχε έρθει για συναυλία στο νησί και πρέπει να έφυγε με 1.000 τεμάχια» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
    • Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα έγραψε σε δύο αλλοδαπούς 500 σκευάσματα και 925 τεμάχια
    • Γιατρός έγραψε 258 διαφορετικά σκευάσματα συνολικά 704 τεμάχια που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή ασθενούς
    • Παθολόγος στην Αθήνα έγραφε 362 σκευάσματα σε έναν ασθενή που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς του και συνολικά εκτελέστηκαν 686 τεμάχια
    • Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη έγραψε 300 σκευάσματα και 1350 τεμάχια σε 4 παιδιά που είναι μέλη αθλητικού συλλόγου εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο
    • Ψυχίατρος στην Αθήνα έγραψε 980 τεμάχια φαρμάκων
    • Ορθοπεδικός στην Πάτρα έγραψε 1060 τεμάχια από αντιφλεγμονώδη
    • Δερματολόγος στο Ηράκλειο έγραψε 275 φάρμακα και 1500 τεμάχια
    • Γυναικολόγος στη Λάρισα έγραψε 200 φάρμακα και 1.100 τεμάχια προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Κικίλιας στο Economist: Η ΕΕ να υπερασπιστεί την πρωτογενή παραγωγή και τους υδάτινους πόρους
    Κικίλιας στο Economist: Η ΕΕ να υπερασπιστεί την πρωτογενή παραγωγή και τους υδάτινους πόρους

    Στην φετινή αντιπυρική περίοδο και στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν από την 1η Μαΐου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο συνέδριο «Eighth Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean - Re-inventing green leadership: Collectivity vs fragmentation» του Economist Impact.

    Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να υπερασπιστεί η Ευρώπη την πρωτογενή παραγωγή και τους υδάτινους πόρους, καθώς και να κινητοποιηθεί για τις συνέπειες των μεγάλων καταστροφών.

    «Η Ευρώπη πρέπει να παράγει, η Ευρώπη πρέπει να 'ξυπνήσει' σε ό,τι έχει να κάνει με την πρωτογενή παραγωγή, πρέπει να υπερασπιστεί τους υδάτινους πόρους που δεν θα έχουμε σε λίγο, πρέπει να κινητοποιηθεί για τις συνέπειες των μεγάλων φυσικών καταστροφών τις οποίες οι εθνικές οικονομίες δεν μπορούν να σηκώσουν. Και εσείς, οι τεχνοκράτες, οι ειδικοί, οι άνθρωποι της επιστήμης, οι άνθρωποι που μπορείτε να το μετρήσετε αυτό, πρέπει να βοηθήσετε έτσι ώστε οι εφαρμοσμένες πολιτικές να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στο πλαίσιο του πάνελ με τίτλο «Φυσικές καταστροφές: Αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

    «Πρώτα και πάνω από όλα, μακράν του δευτέρου, είναι η ανθρώπινη ζωή», είπε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι φέτος, σε μία τεράστια και πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, τη χειρότερη ίσως των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, προσπάθησαν «πολύ σκληρά» για να την προασπίσουν και προσέθεσε ότι το Μάτι «αποτέλεσε σημείο καμπής για να αλλάξουν τα δεδομένα στην ιεράρχηση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές στην χώρα».

    Λειψυδρία

    Αναφορικά με τις συνθήκες που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν, ο υπουργός επισήμανε ότι στο μισό κομμάτι της χώρας μας εξακολουθούμε να έχουμε απόλυτη λειψυδρία. «Ξεκινώντας από τον Έβρο, κατεβαίνοντας στα νησιά του Αιγαίου, στην Ανατολική Αττική, στα πόδια της Πελοποννήσου μέχρι τα Κύθηρα και μέχρι την Κρήτη, έχει βρέξει από ελάχιστα έως σχεδόν καθόλου τους τελευταίους, νομίζω πλέον 6-8 μήνες. Και οι συνθήκες είναι τέτοιες, που έχουμε τον χάρτη στον δείκτη 3, ανομβρίας και θα έχουμε και 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ τις επόμενες μέρες. Αυτές είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε από την 1η Μαΐου, που βρίσκομαι νυχθημερόν και ασταμάτητα μαζί με τους συνεργάτες στο War Room της Πολιτικής Προστασίας. Είναι ένα επίτευγμα των τελευταίων χρόνων η διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πολιτικής Προστασίας, του Λιμενικού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, του 112, μαζί με Τεχνητή Νοημοσύνη, δίνοντας άλλες πλέον δυνατότητες στη χώρα».

    Αντιπυρική περίοδος

    Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε σε μια σειρά από ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, όπως τη συμβολή της νέας τεχνολογίας και των drones στην ανίχνευση του σημείου έναρξης μια πυρκαγιάς. «Καταλάβαμε και είδαμε ότι τα 35-45 λεπτά τα οποία χρειάζονταν τα μέσα της πυροσβεστικής ή τα εναέρια για να κάνουν detect, να βρουν το σημείο έναρξης μιας πυρκαγιάς και να φτάσουν σ' αυτό, ήταν πάρα πολλά πλέον για τις mega πυρκαγιές που αντιμετωπίζουμε. Άρα, τα πάνω από 50 drones, τα οποία εξακολουθούν να πετούν, 24/7 πάνω από την Αττική, στους τρεις ορεινούς όγκους, στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό, αλλά και σε υπόλοιπες περιοχές και σε όλη την Ελλάδα, από τη Δαδιά, τον Έβρο, τη Χαλκιδική, το Άγιο Όρος, τη Θεσσαλονίκη, την Εύβοια, την Κάρυστο, την περιοχή γύρω-γύρω από το Λουτράκι, μας δίνουν εικόνα από το πρώτο δευτερόλεπτο. Η αλλαγή της κουλτούρας έτσι ώστε να πετούν έμφορτα τα εναέρια μέσα τα οποία έχουμε, κάνοντας περιπολίες πάνω από την Αττική κι αλλού, είτε με νερό, είτε με επιβραδυντικό υγρό. Και άρα συνδυάζοντας τα δύο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στο πεδίο στα 5, 6, 7 λεπτά, έδωσε άλλες επιχειρησιακές δυνατότητες σε αυτό το σχήμα το οποίο σας ανέφερα», επισήμανε ο κ. Κικίλιας. Επιπλέον μίλησε μεταξύ άλλων για τους καθαρισμούς των οικοπέδων, καθώς και για την αλλαγή στο δόγμα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. «Έγιναν πολύ σημαντικά έργα μαζί με το AntiNero του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καθαρίστηκαν. Όλοι αυτοί συνεργαστήκαμε μαζί. Προσπαθήσαμε πάρα-πάρα πολύ. Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα. Πέρυσι κάηκαν πάνω από 1,7 εκατ. στρέμματα στην Ελλάδα. Φέτος, είμαστε κάτω από το μέσο όρο των καμένων της τελευταίας 20ετίας. Στο 10% καμένων στρεμμάτων δάσους σε σχέση με το μέσο όρο της 20ετίας. Πολύ κάτω από αυτό το οποίο θα περίμενε κανείς στην πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο την οποία αντιμετωπίσαμε. Και αυτό νομίζω είναι εμφανές σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

    Τέλος, όπως τόνισε, μετά την έλευση της πανδημίας COVID-19, η κλιματική κρίση είναι το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζει πλέον η ανθρωπότητα και θα απασχολεί τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια. «Τα τελευταία δύο 24ωρα πλημμυρίζει η έρημος Σαχάρα. Οι εικόνες είναι δυστοπικές, φαίνεται σαν να είναι βγαλμένες από ταινίες του Χόλυγουντ, που πιστεύαμε ότι δεν μπορούν να συμβούν ποτέ. Περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι έχουν πνιγεί. Και στους αμμόλοφους της ερήμου πλέον υπάρχουν λίμνες» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως όποια μέτρα και να λάβουν οι χώρες, καμία δεν μπορεί να εξαλείψει εντελώς τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών που προκαλεί η ολοένα και εντεινόμενη κλιματική κρίση.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, απεσταλμένος για το κλίμα στην Ελλάδα, Χρήστος Ζερεφός, αναφέρθηκε στο κόστος της κλιματικής αλλαγής, το οποίο σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, έδειξε ότι για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλο. «Το κόστος της κλιματικής κρίσης μέχρι το τέλος του αιώνα θα ξεπεράσει στα 130 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε κλίμακες δικές μας το κόστος για τη χώρα μας είναι πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι σαν να προσθέτουμε άλλο ένα εξωτερικό χρέος στη χώρα μας και το χρέος αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε», σημείωσε ο κ. Ζερεφός. Επιπλέον, επισήμανε ότι« ζούμε τη θερμότερη τριακονταετία στον πλανήτη μας από τότε που υπάρχουν μετρήσεις. Αλλά είναι και μία από τις θερμότερες στην ιστορία του πλανήτη» και προσέθεσε ότι το διοξείδιο του άνθρακα ήδη έχει υπερβεί οποιεσδήποτε τιμές είχε σε μεσοπαγετώδεις περιόδους. Παράλληλα αναφέρθηκε στη συμβολή της ακρίβειας των προγνώσεων στην διαχείριση των φυσικών καταστροφών, καθώς και στην ανάγκη να ακολουθούν οι πολίτες τους νόμους. «Μόνο το 75 με 80% των οικοπέδων καθαρίστηκαν. Τα υπόλοιπα 25% μπορεί να αποτελέσουν την επόμενη θρυαλλίδα που θα κάψουν τους γείτονές τους και τους εαυτούς τους», υπογράμμισε.

    «Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το χειρότερο σενάριο». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, σχετικά με τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και των συνεπειών τους.

    «Υπάρχουν πάρα πολλά βέβαια τα οποία μπορεί κανένας να προτείνει σε επίπεδο υποδομών στις επιχειρήσεις. Πώς μπορούν να σχεδιάσουν και να αποφασίσουν, πού να επενδύσουν σε επίπεδο ανθεκτικότητας και προστασίας, αλλά όταν μιλάμε για προστασία και διάσωση ανθρώπινης ζωής τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά», υπογράμμισε. Επιπλέον, ο κ. Συνολάκης αναφέρθηκε στη συμβολή των νέων τεχνολογιών για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και προσέθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει δορυφορική παρακολούθηση.

    «Τα τελευταία πέντε χρόνια, από τον Μάτι στο Μάουι, στον Ντάνιελ και με τον Μίλτον. Είναι ένα τεράστιο μάθημα από το οποίο πρέπει να μάθουμε όλοι μας», σημείωσε ο κ. Συνολάκης.

    Από την πλευρά του, ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Γεώργιος Μπούστρας, επισήμανε ότι «έχουμε προχωρήσει πολύ» ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ το οποίο «είναι πολύ σημαντικό για την πολιτική προστασία στην Ελλάδα» και προσέθεσε ότι και στην Κύπρο εκπονείται από την κυβέρνηση επίσης ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει την αγορά καινούριων αεροσκαφών.

    «Έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ τεχνολογικά. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε τα drones. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε τεχνολογίες παρατήρησης, γεωπαρατήρησης από το διάστημα», σημείωσε. Αναφορικά με το τι θα πρέπει να γίνει στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών ο κ. Μπούστρας επισήμανε ότι «πρέπει να το δούμε ως ένα θέμα ασφάλειας σε κοινωνικό επίπεδο». «Αν το θεωρήσουμε ως ένα τέτοιο τότε έχουμε διάφορα εργαλεία στα οποία μπορούμε να βασιστούμε. Πρώτα απ' όλα το πρώτο το οποίο θα πρέπει να κάνουμε, θα πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα ασφάλειας, το safety culture, το οποίο συνήθως γίνεται σε οργανωσιακό επίπεδο, δηλαδή θα πρέπει να το πάμε σε ένα εθνικό επίπεδο. Θα πρέπει να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας, θα πρέπει να στοχεύσουμε στο να μάθουμε τα αίτια συγκεκριμένων πυρκαγιών σε συγκεκριμένες κοινότητες έτσι ώστε να μπορέσουμε να γυρίσουμε πίσω και ειδικά όταν υπάρχουν τάσεις σε αυτές τις καταστροφές», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι γίνεται μία πάρα πολύ καλή δουλειά στην καταστολή. «Ξεκινάμε να κάνουμε πάρα πολύ καλή δουλειά στην πρόληψη, θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε την πρόληψη ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», κατέληξε.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κικίλιας: Η κλιματική κρίση δεν δίνει περιθώρια για ολιγωρία και λάθη
    Κικίλιας: Η κλιματική κρίση δεν δίνει περιθώρια για ολιγωρία και λάθη

    Σύσκεψη πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη (10/10) ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας για την έγκαιρη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας με συμμετοχή περιφερειαρχών και εκπροσώπων περιφερειών.

    Ο κ. Κικίλιας τόνισε εισαγωγικά ότι χρειάζεται εγρήγορση καθώς η αντιπυρική περίοδος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και επικρατούν ακόμη υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια. Ως προς την προετοιμασία εν όψει χειμώνα χαρακτήρισε «πολύ ικανοποιητική την αποτύπωση της πορείας των έργων στις περιφέρειες και από πλευράς εκτέλεσης και από πλευράς εξέλιξης των μελετών και των διαδικασιών.

    Στόχος, όπως είπε είναι «να συντονίσουμε, αλλά και να βοηθήσουμε την προσπάθεια αυτή», ενώ επισήμανε τα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως η κακοκαιρία «Boris» που έπληξαν πρόσφατα την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τονίζοντας ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν δίνει περιθώρια για ολιγωρία και για λάθη και για μη οργάνωση».

    «Εμείς λοιπόν θα κάνουμε μαζί με εσάς, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, οργανωμένα, επαγγελματικά και στην ώρα του, προκειμένου να μειώνουμε μόνιμα τις πιθανότητες στην οποιοδήποτε κλιματική έξαρση να έχουμε προβλήματα» τόνισε και συμπλήρωσε λέγοντας πως «το βιώσαμε στη χώρα μας πέρσι με τον Daniel».

    Ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, από την πλευρά του, μίλησε για την αντιπυρική περίοδο που δεν έχει ακόμα τελειώσει και ζήτησε από όλους τους φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να προετοιμάζονται και για τις πλημμύρες, ζητώντας την επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων «ΔΑΡΔΑΝΟΣ».

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Θεόδωρος Βάγιας ενώ οι περιφέρειες εκπροσωπήθηκαν ως εξής:

    - Περιφέρεια Αττικής: Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Λεωνίδας Μανωλάκος

    - Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Περιφερειάρχης - Θεοφάνης Σπανός

    - Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Περιφερειάρχης - Ιωάννης Τρεπεκλής

    - Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου- Χρήστος Ευστρατίου

    - Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Περιφερειάρχης- Νεκτάριος Φαρμάκης

    - Περιφέρεια Κρήτης: Περιφερειάρχης-Σταύρος Αρναουτάκης

    - Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου : Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου- Κωνσταντίνος Αρώνης

    - Περιφέρεια Ηπείρου: Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας- Δημήτριος Μαυρογιώργος

    - Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας- Κωνσταντίνος Βενετίδης

    - Περιφέρεια Πελοποννήσου: Περιφερειάρχης- Δημήτριος Πτωχός

    - Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας- Χαράλαμπος Στεργιάδης

    - Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας- Ιωάννης Κιοσές

    - Περιφέρεια Θεσσαλίας: Περιφερειάρχης- Δημήτρης Κουρέτας

    Πηγή: Cnn.gr
  • Κικίλιας: Πάνω από 200 φωτιές ξέσπασαν φέτος με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5
    Κικίλιας: Πάνω από 200 φωτιές ξέσπασαν φέτος με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5

    Η φετινή και η επόμενη αντιπυρική περίοδος, η μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική αλλά και το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

    Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι όπως διαπίστωσαν με την πυρκαγιά στην Κορινθία δεν υπάρχει πια «απόσταση» από την αντιπυρική περίοδο», η οποία, όπως είπε, πλέον βλέπουν «ότι επεκτείνεται λόγω της κλιματικής κρίσης». «Ήδη έχουμε διανύσει 5 μήνες σκληρών μαχών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις πυρομετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος τονίζοντας ότι «σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το 2024 είναι η χρονιά με τις χειρότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών», ενώ τόνισε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έχει αντιμετωπίσει πάνω από 4.500 φωτιές.

    «Φέτος είχαμε πάνω από 200 φωτιές, οι οποίες ξέσπασαν με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5, πολλές από αυτές ήταν δίπλα ή μέσα σε οικισμούς, και οι οποίες αν δεν αντιμετωπίζονταν εγκαίρως θα είχαν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας περιουσίες και ανθρώπινες ζωές», σημείωσε ο υπουργός.

    Αναφορικά με την πυρκαγιά στην Αττική ο κ. Κικίλιας τόνισε στην εφημερίδα «Η Βραδυνή της Κυριακής» ότι η φωτιά εκδηλώθηκε κάτω από «ακρότατες συνθήκες» εντός οικισμού μέσα στον Βαρνάβα.

    «Σε αυτή τη φωτιά, από την πρώτη στιγμή κινδύνευσαν να καούν άνθρωποι, και αυτός ο κίνδυνος ήταν συνεχής: Στο Βαρνάβα, στο Γραμματικό, στη Νέα Μάκρη, στο Καλέντζι, στο Μικροχώρι, στο Καπανδρίτι κλπ. Όλες αυτές είναι περιοχές με σπίτια και ανθρώπους που έπρεπε να απομακρυνθούν και ει δυνατόν να μην καούν οι περιουσίες του κόσμου εκεί. 'Αρα, η άποψη ότι ο κίνδυνος ήταν μόνο όταν έφτασε στην άλλη πλευρά της Πεντέλης είναι λάθος, εκτός κι αν πούμε ότι δεν μας νοιάζουν οι περιοχές που σας ανέφερα», σημείωσε. Επιπλέον επισήμανε ότι φέτος η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού» έχει προχωρήσει σε 396 συλλήψεις για εμπρησμούς και έχει επιβάλλει 1.030 πρόστιμα.

    Παράλληλα αναφέρθηκε στις 831 προσλήψεις για το 2025 που θα προχωρήσουν για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, δίνοντας έμφαση στους δασοκομάντος, των οποίων, όπως είπε, πέρσι οι μονάδες σχεδόν τριπλασιάστηκαν και επισήμανε ότι την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να «αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε έργα του εξοπλιστικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ».

    Σχετικά με το «ΑΙΓΙΣ», πρόγραμμα ύψους 2,1 δισ. ευρώ, ο υπουργός ανέφερε ότι έχει δημοπρατηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του (1,9 δισ) μέσα σε ένα μόλις έτος και προσέθεσε ότι «ήδη πολλά έργα έχουν αρχίσει να συμβασιοποιούνται». Όπως είπε, «οι παραλαβές των έργων του ΑΙΓΙΣ θα ξεκινήσουν το 2025 και θα ολοκληρωθούν το 2030».

    Ερωτηθείς για τη διαγραφή από την ΝΔ του Μάριου Σαλμά, ο υπουργός ανέφερε ότι ο κ. Σαλμάς δεν διεγράφη γιατί υπέβαλλε ερωτήσεις προς υπουργούς της κυβέρνησης, κάτι το οποίο, όπως είπε ο κ. Κικίλιας είναι «καθήκον ενός βουλευτή», αλλά διεγράφη «από το αρμόδιο όργανο του κόμματος διότι επέμενε να εγείρει ξανά και ξανά θέμα σκανδαλώδους σύμβασης από το υπουργείο Πολιτισμού, παρότι είχε ήδη όλες τις απαντήσεις από την αρμόδια υπουργό».

    Τέλος, αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «είναι μία πολύ σοβαρή διαδικασία» και υπογράμμισε: «Οι βουλευτές όλων των κομμάτων, όχι μόνον της ΝΔ, θα πρέπει να ψηφίζουν με εντελώς ελεύθερη βούληση, ανεξαρτήτως της κομματικής τοποθέτησης. Αν αυτή η λογική δεν επικρατήσει, τότε θα υπονομεύουμε συνεχώς το κύρος και την ισχύ του εκάστοτε Προέδρου Δημοκρατίας, του ανώτατου Πολιτειακού παράγοντα».

    Πηγή: cnn.gr

  • Συντονιστική σύσκεψη υπό τον Β. Κικίλια για τη φωτιά στο Γεράκι Ηλείας
    Συντονιστική σύσκεψη υπό τον Β. Κικίλια για τη φωτιά στο Γεράκι Ηλείας

    Συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια για τη φωτιά που είναι σε εξέλιξη στο Γεράκι Ηλείας.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

    Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση και για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή του Πανόπουλου Ηλείας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Επίσκεψη Γεωργιάδη στο νοσοκομείο του Ρίου: «Είναι ένα από τα καλύτερα της χώρας»
    Επίσκεψη Γεωργιάδη στο νοσοκομείο του Ρίου: «Είναι ένα από τα καλύτερα της χώρας»

    Νοσοκομεία αιχμής για όλη τη Δυτική Ελλάδα, χαρακτήρισε σήμερα το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου Πατρών και το παιδιατρικό Καραμανδάνειο, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σε επίσκεψή του στην Πάτρα. Μάλιστα χαρακτήρισε το νοσοκομείο του Ρίου, ένα από τα καλύτερα της χώρας μας.

    Αρχικά παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας 95 νοσηλευτών/νοσηλευτριών, οι οποίοι θα καλύπτουν θέσεις μονίμου προσωπικού.

    Στη συνέχεια εγκαινίασε τον σύγχρονο αγγειογράφο, δωρεά του Ιδρύματος Λαιμού, ένα μηχάνημα που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, με προτεραιότητα στους ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, και με στόχο να καλύψει ένα μεγάλο κενό παροχής τέτοιων υπηρεσιών υγείας, στη Δυτική Ελλάδα.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τη νέα Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στην Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ, ενώ ενημερώθηκε από τον διοικητή του Νοσοκομείου δρ. Δημήτριο Μπάκο για το έργο της κτιριακής αναβάθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε μεταξύ άλλων:

    «Ήρθα πριν από μερικούς μήνες εδώ και μου θέσατε το αίτημα να καλύψουμε το κενό σε νοσηλευτές. Έρχομαι σήμερα, έξι μήνες μετά, για να ορκίσουμε τους νοσηλευτές. Ετέθη στον Υπουργό Υγείας ένα πραγματικό πρόβλημα και δόθηκε μία πραγματική λύση.

    Το Ρίο είναι μέσα στα πρώτα καλυτέρα νοσοκομεία αυτής της χώρας και πρέπει να είστε περήφανοι. Είναι προφανώς το μεγαλύτερο και καλύτερο νοσοκομείο της Δυτική Ελλάδας. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα μεγάλο νοσοκομείο της χώρας. Είναι ένα νοσοκομείο για το οποίο αυτή η Κυβέρνηση έχει δείξει πραγματικό ενδιαφέρον.

    Ξέρετε πόσος ήταν ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου το 2019 όταν παραλάβαμε; 84 εκατομμύρια. Ξέρετε πόσος είναι σήμερα; 128 εκατομμύρια, δηλαδή 51% αύξηση στον ετήσιο προϋπολογισμό.

    Θέλω να γνωρίζετε εν γένει για το Εθνικό Σύστημα Υγείας ότι εκτελούνται ταυτόχρονα τα εξής προγράμματα: Από το Ταμείο Ανάκαμψης, το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής αναβάθμισης του ΕΣΥ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Ανακαινίζονται 93 από τα 128 νοσοκομεία, 158 από τα 360 κέντρα υγείας. Μόνο στο νοσοκομείο του Ρίου, το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων που αξιοποιούμε αυτή τη στιγμή από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα νέα ΤΕΠ, τις ανακαινίσεις, την ενεργειακή αναβάθμιση κλπ είναι 50,5 εκατομμύρια.

    Και επειδή ακούω κάθε μέρα να κατηγορούν το ΕΣΥ, εσείς που είστε λειτουργοί του και έχετε αφιερώσει τη ζωή σας σε αυτό – γιατί εγώ περαστικός είμαι, δεν θα είμαι για πάντα Υπουργός Υγείας- έχετε πολύ μεγαλύτερο συμφέρον από εμένα να υπερασπίζεστε το ΕΣΥ.

    Αναμφίβολα, έχει προβλήματα. Υπάρχει κάποιος οργανισμός τόσο πολύπλοκος όσο το ΕΣΥ με 128 νοσοκομεία, 360 κέντρα υγείας, 1400 περιφερειακά ιατρεία, 120 χιλιάδες εργαζόμενους, 85 χιλιάδες περιστατικά την ημέρα και 25 εκατομμύρια περιστατικά το χρόνο να μην έχει κάπου μία αστοχία, να μην πάει κάπου καλά, να μην πάει κάτι λάθος;

    Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν, το θέμα είναι κάνουμε βήματα προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω. Εγώ ισχυρίζομαι ότι κάνουμε πολλά βήματα προς τα εμπρος και δεν τα κάνουμε μόνοι μας, τα κάνουμε όλοι μαζί.

    Θέλω με την ευκαιρία λοιπόν να καλωσορίσω στο ΕΣΥ τους νέους νοσηλευτές και τις νέες νοσηλεύτριες, που αφιερώνουν τη ζωή τους σε ένα από τα πιο όμορφα λειτουργήματα κατά τη γνώμη μου που μπορεί να κάνει κάποιος στη ζωή του. Ο νοσηλευτής είναι η φροντίδα που θα έχει κάποιος όταν ανοίγει τα μάτια του, η βοήθεια που θα έχει στη δύσκολη στιγμή, το χέρι που θα τον πιάσει με ανθρωπιά όταν έχει σπάσει το ηθικό του από την ταλαιπωρία. Είναι μεγάλο πράγμα να είσαι νοσηλευτής και θέλω πραγματικά να σας καλωσορίσω και να σας ευχηθώ την καλύτερη επιτυχία.

    Αυτή η σημερινή μέρα, είναι μια μεγάλη μέρα για το Ρίο, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, με έμπρακτη ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, σε έναν νευραλγικό τομέα, με νέους ανθρώπους που μπαίνουν στο σύστημα για να προσφέρουν, τα επόμενα τριάντα χρόνια. Και θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω και που επιλέξατε αυτό το λειτούργημα και που επιλέξατε να έρθετε μαζί μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να είστε βέβαιοι ότι το ΕΣΥ θα σας κάνει περήφανους με όσα θα πετυχαίνουμε μαζί τα επόμενα χρόνια.

    Εσείς είστε η υγεία στην Ελλάδα. Εσείς, ο καθένας και η καθεμία από εσάς. Και η δική μας δουλειά είναι να σας κάνουμε τη ζωή όσο γίνεται ευκολότερη. Δεν τα κάνουμε όλα τέλεια. Αλλά θέλω να ξέρετε ότι πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε αυτό το σύστημα το οποίο και πιστεύουμε και αγαπάμε και είμαστε περήφανοι για αυτό».

    Επίσκεψη και στο Καραμανδάνειο

    Στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το Καραμανδάνειο για να εγκαινιάσει τον υπερσύγχρονο μαγνητικό τομογράφο. Μεταξύ άλλων τόνισε:

    «Αισθάνομαι πραγματικά πολύ μεγάλη χαρά και πολύ μεγάλη υπερηφάνεια που είμαι εδώ. Έχω συμπληρώσει 9 μήνες στη δεύτερή μου θητεία στο Υπουργείο Υγείας και είναι η 3η φορά που έρχομαι στο Καραμανδάνειο.

    Την πρώτη φορά, είχα έρθει για να δω πως εξελίσσονται τα έργα ανακαίνισης όπου θα έμπαινε ο μαγνητικός τομογράφος. Ήταν ακόμα γιαπί. Ό,τι βλέπετε γύρω σας είναι όλα φτιαγμένα από το μηδέν, σε μία έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της κυβερνήσεως για το Καραμανδάνειο νοσοκομείο, το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο στη Δυτική Ελλάδα.

    Τη δεύτερη φορά, ήρθα μετά την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κρίσης. Το νοσοκομείο κινδύνευσε να καεί και χάρη στις πολύ έντονες προσπάθειες του τότε Υπεάρχη Γιάννη Καρβέλη και της διοικήσεως προλάβαμε και το σώσαμε.

    Και τώρα, είμαι εδώ για να εγκαινιάσουμε ένα έργο που είχα υπογράψει να ξεκινήσει στην αρχή της νέας μου θητείας, σε χρόνο πραγματικά ρεκόρ.

    Η παρουσία ενός τέτοιου μηχανήματος, ενός μαγνητικού τομογράφου τελευταίας τεχνολογίας μέσα σε αυτό το νοσοκομείο, αναβαθμίζει σε απόλυτο βαθμό τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες, καθόσον οι ασθενείς, εδώ μιλάμε για μικρά παιδιά, που θα χρειάζονται αυτού του τύπου την εξέταση, θα μπορούν να την κάνουν μέσα στο νοσοκομείο γρήγορα και δεν θα χρειάζεται να τους στέλνουμε γύρω – γύρω για να βρουν ένα μηχάνημα για να κάνουν αυτήν την εξέταση.

    Για όσους στοιχειωδώς αντιλαμβάνονται τι θα πει ιατρική, αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ μπορεί να σώσει πραγματικά ζωές. Και έτσι, όσοι κάποτε έλεγαν ότι η Κυβέρνηση αυτή θέλει να κλείσει το Καραμανδάνειο νοσοκομείο, έχουν λάβει σήμερα την καλύτερη απάντηση. Το νοσοκομείο πέρα από τον μαγνητικό τομογράφο, έχει πραγματικά αναβαθμιστεί και η αίθουσα νοσηλείας είναι πλέον σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και αντάξια ενός παιδιατρικού νοσοκομείου.

    Είναι ένα ωραίο νοσοκομείο και οι γονείς πρέπει να το εμπιστεύονται. Έχει και καλούς γιατρούς και καλούς νοσηλευτές και πλέον έχει καλό ιατρικό εξοπλισμό. Και εδώ είμαστε να κάνουμε ότι άλλο χρειαστεί, γιατί μας ενδιαφέρει το νοσοκομείο αυτό να πάει μπροστά».

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς