Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 12:48

Γιώτα Κότα: Η ιστορία του κοριτσιού που το 1999 έμεινε 5,5 ώρες κάτω από τα συντρίμμια

Γράφτηκε από
Ad Slot

Συγκλονίζουν οι περιγραφές της γυναίκας που στα 10 της χρόνια είχε εγκλωβιστεί στα ερείπια της πολυκατοικίας που έμενε στην Μεταμόρφωση

Η Γιώτα Κότα, η οποία καθήλωσε με την περιγραφή της στην εκπομπή «Μεσάνυχτα»για την 7η Σεπτεμβρίου του 1999 τότε που ο μεγάλος σεισμός που «χτύπησε» την Αττική προκάλεσε καταστροφές και σκόρπισε το θάνατο. Η Γιώτα Κότα περιέγραψε τη στιγμή που το σπίτι της, την καταπλάκωσε και τα τελευταία λόγια που αντάλλαξε με τον πατέρα της λίγο πριν ξεψυχήσει κάτω από τα συντρίμμια. Περιέγραψε τον απεγκλωβισμό της μέσα από τα χαλάσματα αλλά και τη στιγμή που έμαθε ότι μαζί με τον πατέρα της πέθανε η αδερφή της και ο παππούς της.

7 Σεπτεμβρίου 1999

Ήταν 7 Σεπτεμβρίου του 1999 και οι δείκτες των ρολογιών έδειχναν 14:57 το μεσημέρι όταν ο υπόκωφος θόρυβος που ακούγεται αποτελεί το έναυσμα για τον ισχυρότερο και φονικότερο σεισμό των τελευταίων ετών. Μέσα σε 15 δευτερόλεπτα σπίτια έπεσαν σαν χάρτινοι πύργοι παρασύροντας ανάμεσα στα συντρίμμια και ανθρώπινες ζωές. Η Γιώτα Κότα, κοριτσάκι 10 ετών τότε, έζησε τον απόλυτο εφιάλτη. Όταν έγινε ο σεισμός βρισκόταν μέσα στο διαμέρισμα μαζί με τον πατέρα της, την αδερφή της και τον παππού της. Η μικρή τότε Γιώτα, έμεινε εγκλωβισμένη κάτω από τα μπάζα για περίπου πεντέμισι ώρες!

Εγώ ήμουν στις οικογένειες που θρηνούσαν τα θύματά τους

«Το σπίτι μας ήταν στη Μεταμόρφωση και ήταν μια τετραώροφη πολυκατοικία που ζούσαν 16 οικογένειες. Δυστυχώς 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα ερείπια της πολυκατοικίας εκείνη την ημέρα. Οχτώ οικογένειες από την πολυκατοικία είχαν θύματα και οι άλλες οχτώ δεν είχαν. Εγώ ήμουν στις οικογένειες που θρηνούσαν τα θύματά τους. Εκείνο το μεσημέρι ο πατέρας μου είχε γυρίσει από το μαγαζί και είχε ξαπλώσει στον καναπέ για να ξεκουραστεί. Εγώ με την αδερφή μου ήμασταν στο σαλόνι και βλέπαμε τηλεόραση. Θυμάμαι πολύ έντονα τη δόνηση του σεισμού και τον πατέρα μου να φωνάζει: «κορίτσια, μην φοβάστε κάνει σεισμό». Ξαφνικά, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μαύρισαν όλα. Το σπίτι μας κατέρρευσε σε δευτερόλεπτα. Ξαφνικά βρεθήκαμε μέσα στα μπάζα, πλακωμένοι από τις κολόνες. Δεν είχαμε χρόνο να σηκωθούμε από τις θέσεις μας και να προστατευτούμε. Θυμάμαι ακόμα τη ρωγμή στον τοίχο και μετά σκοτάδι.

Η αδερφή μου, 13 ετών είχε πεθάνει αμέσως

Στην αρχή είχα τις αισθήσεις μου και φώναζα στην αδερφή μου για να μου μιλήσει αλλά δεν άκουγα τη φωνή της. Δυστυχώς η αδερφή μου, 13 ετών τότε είχε πεθάνει αμέσως. Ο πατέρας μου, εγκλωβισμένος κι αυτός κάτω από τα μπάζα, μας έλεγε: «μη φοβάστε κοριτσάκια μου, θα μας βγάλουν αμέσως». Προσπαθούσε να μας εμψυχώσει χωρίς να ξέρει ότι η αδερφή μου δεν ζει.
Είχα σκόνη και χώμα στο στόμα μου αλλά δεν είχα την αντίληψη σαν μικρό παιδάκι, τότε, ότι είχε πέσει όλο το κτίριο πάνω μας. Ούτε πήγε το μυαλό μου ότι μπορεί η αδερφή μου να έχει πεθάνει.
Όσο περνούσε η ώρα καταλάβαινα ότι αλλάζει η αναπνοή και ο τόνος της φωνής του πατέρα μου μέχρι που δεν ακουγόταν πια. Θυμάμαι ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν ξεψυχήσει μου έλεγε να μην φοβάμαι. ‘Όταν σταμάτησα να ακούω τη φωνή του πατέρα άρχισα να φοβάμαι και να καταλαβαίνω ότι κάτι κακό έχει συμβεί. Δεν άκουγα κανέναν από την οικογένεια και κάποια στιγμή έχασα τις αισθήσεις μου κι εγώ».

«Έμεινα εγκλωβισμένη 5,5 ώρες κάτω από τα συντρίμμια»

Όπως η ίδια λέει, έζησε από θαύμα. Έκανε συνέχεια μετασεισμούς και ο δικός της απεγκλωβισμός δεν ήταν καθόλου εύκολος. Μια κολόνα είχε πέσει σχεδόν επάνω της και δυσκόλευε το έργο των διασωστών οι οποίοι αναγκάστηκαν να σκάψουν από άλλο σημείο για να την απεγκλωβίσουν. «Έμεινα πεντέμισι ώρες κάτω από τα συντρίμμια και πονούσα πολύ. Ξαφνικά,εκεί που είχα χάσει τις αισθήσεις μου, ξύπνησα από μια φωνή να λέει: " Είναι κανείς εδώ" και τότε άρχισα να φωνάζω: " βόηθεια, βοήθεια".

Έκανε συνέχεια μετασεισμούς και τα ξύλα πίεζαν το κεφάλι μου

Ο απεγκλωβισμός μου δεν ήταν γρήγορος. Πόναγε το κεφάλι μου γιατί είχαν πέσει κάποια ξύλα που πίεζαν τους κροτάφους μου και μου προκαλούσαν πόνο. Έκανε συνέχεια μετασεισμούς και τα ξύλα πίεζαν το κεφάλι μου. Στο υπόλοιπο σώμα μου είχαν πέσει μπάζα και δεν μπορούσα καθόλου να κουνηθώ. Τα πόδια και τα χέρια μου δεν μπορούσα να τα κουνήσω. Μόνο το στόμα που μπορούσα να μιλάω στους διασώστες και ευτυχώς κατάφεραν να με εντοπίσουν. Φοβόμουν πολύ το κομπρεσέρ με το οποίο προσπαθούσαν να με απεγκλωβίσουν αλλά τα ξύλα που ήταν κοντά στο κεφάλι μου με πίεζαν όλο και περισσότερο και τους φώναζα να σταματήσουν. Κατάλαβα ότι έπεσε η πολυκατοικία όταν με απεγκλώβισαν. Ήμουν τόσο σοκαρισμένη που νόμιζα ότι μόνο το δικό μας σπίτι είχε πρόβλημα γιατί ήμουν και 10 ετών τότε. Η μητέρα μου η οποία έλειπε από το σπίτι, είχε σοκαριστεί πάρα πολύ όταν γύρισε και μας είδε όλους κάτω από τα χαλάσματα. Η μητέρα μου είχε καταλάβει από την αρχή ότι η αδερφή μου δεν θα ζούσε γιατί γνώριζε ότι είχε αλλεργία στη σκόνη».

«Από τα πέντε μέλη στην οικογένεια, μείναμε μόνο εγώ και η μητέρα μου»

Η Γιώτα, μετά τον απεγκλωβισμό της, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, όπου τις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Είχε, όμως, χάσει τους τρεις δικούς της ανθρώπους, τον πατέρα της, Γιάννη, 60 ετών τότε, την αδερφή της, Σωτηρία, 13 μόλις ετών και τον 79χρονο παππού της, Παναγιώτη. «Ήμουν ψύχραιμη. Ένιωθα ότι έπρεπε να βοηθήσω τη μητέρα μου», λέει σήμερα η Γιώτα. Η μητέρα της τα δραματικά εκείνα 15 δευτερόλεπτα του φονικού Εγκέλαδου δεν ήταν σπίτι. Το σοκ που υπέστη, χάνοντας τους δικούς της ανθρώπους, ήταν τεράστιο. «Όταν με απεγκλώβισαν αγκάλιασα πολύ δυνατά τη μητέρα μου, η οποία έκλαιγε πολύ. Όταν ρώτησα τι απέγιναν ο πατέρας μου και η αδερφή μου, δεν μου έλεγαν την αλήθεια. Έμαθα για το χαμό της αδερφής μου και του πατέρα μου από τη μαμά μου δυο μέρες μετά. Τον πρώτο καιρό ένιωθα πολύ άσχημα που εγώ ήμουν ζωντανή και οι άλλοι δεν τα κατάφεραν. Από τα πέντε μέλη στην οικογένεια μείναμε μόνο εγώ και η μητέρα μου.Είχαμε πολύ θυμό και εγώ και η μητέρα μου για το τραγικό συμβάν. Τώρα πια δεν φοβάμαι τους σεισμούς. Φοβάμαι μην πάθουν κάτι κακό οι δικοί μου άνθρωποι. Σκέφτομαι κάθε μέρα το συμβάν, την αδερφή μου και τον μπαμπά μου και μου λείπουν πάρα πολύ. Σκέφτομαι πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας αν ζούσαμε όλοι μαζί σαν οικογένεια και πως από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να αλλάξει η ζωή σου για πάντα». Οι δυο τους λίγο καιρό μετά τον σεισμό του 1999 έμειναν για τρία χρόνια στον καταυλισμό σεισμοπλήκτων στη Μεταμόρφωση. Αργότερα, τούς δόθηκε αποζημίωση για το σπίτι που έχασαν και με τα χρήματα αυτά μετακόμισαν σε άλλη περιοχή.

Δεν μου έλεγαν ότι είχαν πεθάνει ο μπαμπάς και η αδερφή μου

Η Γιώτα, σήμερα, βρίσκεται στην Κέρκυρα και κάνει το διδακτορικό της στη Φιλοσοφία. Όνειρό της είναι να ασχοληθεί με την έρευνα και με το πείσμα και τη θέλησή της θα τα καταφέρει, όπως η ίδια λέει. Άλλωστε, έχει μάθει από παιδί τις δυσκολίες της ζωής. Όταν ρώτησα τι απέγιναν ο πατέρας μου και η αδερφή μου, δεν μου έλεγαν την αλήθεια. Έμαθα για το χαμό της αδερφής μου και του πατέρα μου από τη μαμά μου δυο μέρες μετά. Τον πρώτο καιρό ένιωθα πολύ άσχημα που εγώ ήμουν ζωντανή και οι άλλοι δεν τα κατάφεραν.
Από τα πέντε μέλη στην οικογένεια μείναμε μόνο εγώ και η μητέρα μου. Είχαμε πολύ θυμό και εγώ και η μητέρα μου για το τραγικό συμβάν. Τώρα πια δεν φοβάμαι τους σεισμούς. Φοβάμαι μην πάθουν κάτι κακό οι δικοί μου άνθρωποι. Σκέφτομαι κάθε μέρα το συμβάν, την αδερφή μου και τον μπαμπά μου.

Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 11:17

Σχετικά Άρθρα

  • Στεγαστική κρίση: Ακρίβυναν 90% τα ακίνητα στην Αθήνα την τελευταία εξαετία
    Στεγαστική κρίση: Ακρίβυναν 90% τα ακίνητα στην Αθήνα την τελευταία εξαετία

    Η στεγαστική κρίση αποτυπώνεται ανάγλυφα στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ακινήτων Prodexpo. Λιγότερα, ακριβότερα και παλαιότερα είναι σήμερα τα σπίτια προς πώληση.

    Φτηνή για τους ξένους επενδυτές και τις «χρυσές βίζες», πανάκριβη για τους Έλληνες μισθωτούς είναι η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα. Δεν το λέει κάποιο κίνημα ενάντια στη στεγαστική κρίση, αλλά τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), χτυπώντας καμπανάκι για το εξωφρενικό ράλι στις τιμές των οικιστικών ακινήτων.

    Τα οικιστικά ακίνητα στην Αθήνα ακρίβυναν σχεδόν κατά 90% από το 2017, όταν είχαν φτάσει σε ιστορικό χαμηλό εν μέσω της κρίσης. Πλέον έχουν ξεπεράσει κατά 4% το ιστορικό υψηλό του 2008, όταν οι τιμές ακινήτων βρίσκονταν στο ζενίθ.

    Το ίδιο διάστημα οι μισθοί των Ελλήνων έχουν μειωθεί κατά 20%, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την αγορά κατοικίας. Όσοι έχουν ακόμα τη δυνατότητα να αγοράσουν δικό τους σπίτι, θα δώσουν περισσότερα χρήματα, για ένα παλιότερο και ενώ τα ακίνητα που αγοράζουν είναι και ακριβότερα και παλιότερα.

    Τα παραπάνω στοιχεία, και πολλά περισσότερα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Prodexpo για την αγορά ακινήτων, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα. Από τις τοποθετήσεις των ομιλητών αποτυπώνεται ανάγλυφα η στεγαστική κρίση και οι τρομακτικές της συνέπειες.

    Γερασμένα σπίτια

    Όπως είπε στο συνέδριο Prodexpo η κ. Βασιλική Βλαχοστεργίου, αναπληρώτρια επικεφαλής του τομέα ανάλυσης αγοράς ακινήτων της ΤτΕ, μια άλλη σημαντική διαφορά με την «προ κρίσης» εποχή, είναι ότι το απόθεμα των ακινήτων προς πώληση είναι σήμερα ποιοτικά υποδεέστερο, καθώς είναι «γερασμένο».

    Ο μέσος όρος παλαιότητας του ακινήτου που αγόραζαν οι Έλληνες το 2008 ήταν 20 ως 30 ετών, ενώ σήμερα είναι τα 40 έτη.

    «Tα ενοίκια στην Αθήνα είναι πλέον τόσο υψηλά που σε λίγο καιρό οι ενοικιαστές απλώς δεν θα μπορούν να πληρώσουν»

    Το έλλειμμα σε ποιοτικά ακίνητα που να καλύπτουν τις ανάγκες των νοικοκυριών οφείλεται και στο «βούλιαγμα» της οικοδομικής δραστηριότητας την περίοδο της κρίσης – που παρά την μερική ανάκαμψη δεν έχει επανέλθει. Για παράδειγμα, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκε μέσα σε ένα μόλις χρόνο, το 2005, όταν ο κατασκευαστικός τομέας ζούσε ακόμα εποχές «μετα-ολυμπιακής» μέθης, αντισοιχεί στον αριθμό των αδειών που εκδόθηκαν από το 2011 ως τις αρχές του 2024.

    Μείωση ιδιοκατοίκησης

    Μια άλλη «παρενέργεια» της μείωσης του οικιστικού αποθέματος και της αύξησης των τιμών, είναι η μείωση της ιδιοκατοίκησης. Ενώ στις δεκαετίες του ’80 και ’90 τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα έφταναν το 80%, την πρώτη δεκαετία του 2000 κυμάνθηκαν μεταξύ 75-77%, ενώ πλέον έχουν φτάσει σε ιστορικό χαμηλό, στο 69,6% σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat.

    Στα αστικά κέντρα το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι ακόμα χαμηλότερο, με την εκπρόσωπο της ΤτΕ να εκτιμά ότι στην Αθήνα κινείται γύρω στο 64%.

    Ο μισθός δε φτάνει ούτε για νοίκι

    Η πιο δυσοίωνη πρόβλεψη έρχεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής Δημήτρη Ποταμιάνο: Τα ενοίκια στην Αθήνα είναι πλέον τόσο υψηλά που σε λίγο καιρό οι ενοικιαστές απλώς δεν θα μπορούν να πληρώσουν.

    Ο ίδιος εξέφρασε σκεπτικισμό για την αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση. Είπε ότι τα προγράμματα «Σπίτι μου» είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά δημιουργούν πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη ζήτηση.

    Πρόσθεσε ότι η αγορά πλέον «ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς», προβλέποντας ότι το ράλι θα συνεχιστεί.

    Το σοβαρότερο ζήτημα σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο εντοπίζεται στις μισθώσεις: Τα υψηλά ενοίκια δεν θα μπορούν να πληρώνονται από τους μισθωτές σε λίγο καιρό και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δει η πολιτεία.

    Generation Rent

    H νέα γενιά των ενοικιαστών, η περίφημη Generation Rent, είναι σε μεγάλο βαθμό η γενιά του brain drain – που είναι με το «ένα πόδι έξω» από την Ελλάδα και δεν μπορεί ούτε θέλει να επενδύσει σε ακίνητα.

    «H γενιά του Πολυτεχνείου έχει δανειστεί σε μεγάλο βαθμό και έχει επιβαρύνει τις επόμενες γενιές όσον αφορά την ιδιοκατοίκηση»

    Αυτό προκύπτει από τις τοποθετήσεις ομιλητών όπως του Πάνου Λολώνη, προϊστάμενου της διεύθυνσης γεωχωρικών πηλοφοριών του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

    Σύμφωνα με τον κ. Λολώνη η στροφή στο ενοίκιο και η μείωση της ιδιοκατοίκησης οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων: στο έλλειμμα ακινήτων, ειδικά στην πρωτεύουσα, αλλά και στο ότι η κατοχή ακινήτου δεν είναι πλέον προσοδοφόρα και γίνεται μάλιστα «επαχθής» λόγω του ΕΝΦΙΑ, της έλλειψης χρηματοδότησης, του κόστους συντήρησης αλλά και της δυσκολίας στη διαδικασία μεταβίβασης.

    Τα παιδιά των παιδιών του Πολυτεχνείου

    Το ρητό «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα», εξελίχθηκε στο «δάνεια γονέων, φεσώνουν τα τέκνα». Σύμφωνα με τον Κοσμά Θεοδωρίδη, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, το πρόβλημα στην Ελλάδα έγκειται στο ότι «η γενιά του Πολυτεχνείου έχει δανειστεί σε μεγάλο βαθμό και έχει επιβαρύνει τις επόμενες γενιές όσον αφορά την ιδιοκατοίκηση».

    Ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια κενές κατοικίες, αλλά οι περισσότερες βρίσκονται στην επαρχία και έχουν εγκαταλειφθεί. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών συνέδεσε το φαινόμενο των άδειων σπιτιών της περιφέρειας, με την ερήμωση της υπαίθρου, τη συγκέντρωση πληθυσμού στην Αθήνα αλλά και τη φυγή των νέων στο εξωτερικό.

    Ο κ. Θεοδωρίδης είπε ότι ενώ στην επαρχία τα ενοίκια παραμένουν χαμηλά, δεν υπάρχει καμία επιθυμία για διαμονή καθώς δεν υπάρχει ούτε καν ανεπτυγμένο δίκτυο μεταφορών – δηλαδή τρένα.

    Πηγή: in.gr

  • Ισχυρός σεισμός 4,7 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κρήτης
    Ισχυρός σεισμός 4,7 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κρήτης

    Το εστιακό βάθος του εν λόγω σεισμού στα ανοιχτά της Κρήτης υπολογίστηκε σε μόλις 10 χιλιόμετρα.

    Ένας σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε, το Σάββατο (19/10), στα ανοιχτά της Κρήτης, στη θαλάσσια περιοχή στα νοτιοανατολικά του νησιού.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε στις 10:08 και το επίκεντρο εντοπίστηκε 41 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

    Ακόμα, το εστιακό βάθος του εν λόγω σεισμού στα ανοιχτά της Κρήτης υπολογίστηκε σε μόλις 10 χιλιόμετρα.

    Ισχυρός σεισμός στα ανοιχτά της Κρήτης, 19 Οκτωβρίου 2024

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης στην Ελλάδα»
    Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης στην Ελλάδα»

    O διδάκτωρ σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε για τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία και το πως μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο.

    Προβληματισμό προκαλεί στους σεισμολόγους η μικρή δραστηριότητα μεγάλων σεισμών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει μια νέα περίοδος έξαρσης.

    Ειδικότερα, ο διδάκτωρ Σεισμολογίας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Action24 επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος η Ελλάδα βρίσκεται σε σεισμική ύφεση και μπαίνει στη φάση της σεισμικής έξαρσης και ανέφερε ότι στις 12 Οκτωβρίου συμπληρώσαμε μια ολόκληρη τριετία κατά την οποία δεν έχουμε ισχυρό σεισμό, με μέγεθος 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο .

    «Αυτό σημαίνει πως την προηγούμενη τριετία απελευθερώθηκε μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας με 6 σεισμούς που υπερέβαιναν τον μέσο όρο. Τώρα περνάμε μια περίοδο σεισμικής ύφεσης, αλλά προφανώς προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης».

    Μιλώντας για τον σεισμό στην Τουρκία, τον οποίο ακολούθησαν αρκετές δυνατές μετασεισμικές δονήσεις, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι συνδέεται με τον σεισμό που είχε γίνει πέρυσι.

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι συνέχεια του περσινού σεισμού, έγινε στην προέκταση του μεγάλου ρήγματος που είχε ενεργοποιηθεί πέρυσι τον Φεβρουάριο στην Τουρκία. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ακόμη μεγαλύτερο σεισμό σύμφωνα και με την εκτίμηση Τούρκων σεισμολόγων. Μπορούμε να πούμε ότι και ο χθεσινός σεισμός είναι μετασεισμός του περσινού σεισμού που είχε ξεσπάσει».

    Δείτε όσα είπε ο σεισμολόγος:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Σεισμός στην Κεφαλονιά - Τι εκτιμά ο Ευθύμιος Λέκκας
    Σεισμός στην Κεφαλονιά - Τι εκτιμά ο Ευθύμιος Λέκκας

    Σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:37 στην Κεφαλλονιά.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 6 χιλιόμετρα Δυτικά-Νοτιοδυτικά του Φισκάρδου και είχε εστιακό βάθος 16 Χλμ.

    Σεισμός

    Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη σεισμική δόνηση

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα που μίλησε στην ΕΡΤ δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Μάλιστα ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως η συγκεκριμένη περιοχή στο Ιόνιο δίνει τέτοιους σεισμούς.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κεφαλονιά: Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά του Φισκάρδου
    Κεφαλονιά: Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά του Φισκάρδου

    Στα 15,4 χιλιόμετρα υπολογίστηκε το εστιακό βάθος του σεισμού των 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κεφαλονιά, στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά του Φισκάρδου.

    Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 03:37 στην Κεφαλονιά.

    Το επίκεντρο εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 6 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Φισκάρδου

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 6 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Φισκάρδου, σε απόσταση 285 χλμ δυτικά-βορειοδυτικά των Αθηνών.

    Η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό στην Κεφαλονιά (εικόνα gein.noa.gr)

    Εστιακό βάθος

    Το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 15,4 χιλιόμετρα.

    Πηγή: In.gr
  • Φρίκη στην Αθήνα: 45χρονος από τη Συρία βίαζε 6χρονη
    Φρίκη στην Αθήνα: 45χρονος από τη Συρία βίαζε 6χρονη

    Την είχε παρασύρει στο διαμέρισμά του - Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας

    Δεν το χωρά ανθρώπου νους τα όσα βίωσε 6χρονο κορίτσι από το Μαρόκο στα χέρια 45χρονου Σύρου στην Αθήνα ο οποίος δεν δίστασε να το οδηγήσει στο διαμέρισμά του και να το βιάσει.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης και το κοριτσάκι είναι γείτονες καθώς διαμένουν σε διπλανά διαμερίσματα της ίδιας πολυκατοικίας. Τις προηγούμενες μέρες λοιπόν ο 45χρονος είδε την ανήλικη να κινείται στον χώρο και, χωρίς ακόμη να έχει αποσαφηνιστεί πώς, την οδήγησε στο διαμέρισμά του και τη βίασε.
    Στη συνέχεια η ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τους γιατρούς να καταλαβαίνουν αμέσως τι συμβαίνει και να ειδοποιούν τις Αρχές.

    Τότε η σκυτάλη πέρασε στα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων τα οποία κατάφεραν να εντοπίσουν τον δράστη και να του περάσουν χειροπέδες.

    Η ανακοίνωση ΕΛΑΣ

    Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθη απογευματινές ώρες χθες (16-10-2024) στην Αθήνα, 45χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενος για βιασμό και γενετήσιες πράξεις με ανήλικο που δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη.

    Ο 45χρονος κατηγορείται ότι διέπραξε τις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις, σε βάρος ανήλικης εντός διαμερίσματος στην Αθήνα.

    Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Διπλός σεισμός 4,7 και 4,1 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία, κοντά στη Σεβάστεια το επίκεντρο της δόνησης
    Διπλός σεισμός 4,7 και 4,1 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία, κοντά στη Σεβάστεια το επίκεντρο της δόνησης

    Στα 7 Ρίχτερ το εστιακό βάθος

    Δύο σεισμικές δονήσεις στη Σεβάστεια της κεντροανατολικής Τουρκίας με διαφορά δέκα λεπτών προκάλεσαν ανησυχία, μία ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε χτες, Τετάρτη, στη γειτονική επαρχία της Μαλάτια.
    Η πρώτη δόνηση ισχύος 4,7 βαθμών κατεγράφη στις 11:29 με επίκεντρο το κέντρο της πόλης της Σεβάστειας και εστιακό βάθος τα 10,57 χλμ., σύμφωνα με την Υπηρεσία Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας.
    Ακολούθησε δεύτερη δόνηση στις 11:39 ισχύος 4,1 βαθμών με ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος 22,98 χλμ..
    Η πρώτη δόνηση προκάλεσε αναστάτωση στην περιοχή, καθώς έγινε ιδιαίτερα αισθητή λόγω και του μικρού εστιακού βάθους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βγουν στους δρόμους.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.

    Η δόνηση έλαβε χώρα κοντά στην περιοχή της Μαλάτιας, όπου χθες επλήγη από ισχυρό σεισμό 5,9 Ρίχτερ.

    tourkia-neosseismos

    Πηγή: Protothema.gr

  • Λέκκας: Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει μεγάλος σεισμός
    Λέκκας: Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει μεγάλος σεισμός

    Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας επανέλαβε, επίσης ότι ο χθεσινός σεισμός στην Τουρκία δεν σημαίνει τίποτα για την Ελλάδα

    Δεν σημαίνει τίποτα ο χθεσινός σεισμός στην Τουρκία για την Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».
    Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας : «Έχουν γίνει πάνω από 100 σεισμικές δονήσεις μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ. Ουσιαστικά για να γίνει κατανοητό, αυτός ο σεισμός έγινε στην προέκταση του ρήγματος του δεύτερου σεισμού στο Καχραμάνμαράς που έχει μία διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική. Δηλαδή έγινε στο υπόλοιπο κομμάτι του ρήγματος, το οποίο δεν είχε σπάσει. Στο Καχραμάνμαράς ο σεισμός ήταν της τάξεως των 7,6. Είχε προηγηθεί ο σεισμός στην Αντιόχεια με 7,8, μέσα σε μερικές ώρες γίνανε αυτοί οι δύο μεγάλοι σεισμοί. Ουσιαστικά είναι στην ίδια περιοχή, αλλά το σημαντικό είναι ότι το επίκεντρο του σεισμού αυτού, ανεξάρτητα αν είναι συνέχεια, αν είναι μετασεισμός ή αν είναι μία τελείως διαφορετική σεισμική δόνηση, είναι στην κορυφή της σφήνας. Είναι μία σφήνα που διεμβολίζει ουσιαστικά τον τουρκικό χώρο και τον διαιρεί σε δύο κομμάτια στο ανατολικό κομμάτι και στο δυτικό κομμάτι.
    »Αυτή η κίνηση της μετατόπισης της Τουρκίας γίνεται διαμέσου του ρήγματος της Ανατολίας στο Βορρά, που έχει μία διεύθυνση Ανατολή – Δύση. Εκεί αυτό το ρήγμα καταλήγει και στην Κωνσταντινούπολη, καταλήγει δηλαδή εκεί όπου σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιστήμονες περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ίσως επιταχύνει ή ίσως καθυστερήσει τη διαδικασία εκδήλωσης του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη[…] Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός.

    »Γιατί η συλλογιστική είναι απλή, πολύ απλή. Έχουν σπάσει τα 12 κομμάτια του ρήγματος της Ανατολίας, έχουν δώσει αντίστοιχους σεισμούς, δεν έχει δώσει σεισμό το κομμάτι του ρήγματος που είναι στην Κωνσταντινούπολη. Συνεπώς, αν και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά αν θα γίνει σε ένα μήνα ή σε δύο χρόνια ο σεισμός, έπρεπε ήδη να έχει γίνει σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Από το 2004 υπάρχουν οι πρώτες δημοσιεύσεις επιστημονικές για τον επικείμενο σεισμό. Βεβαίως, όσο καθυστερεί χρονικά ο σεισμός, τόσο συγκεντρώνονται περισσότερες δυνάμεις με αποτέλεσμα να έχουμε λίγο μεγαλύτερα μεγέθη[…]

    Είναι νωρίς να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός τόνισε ακόμα ο κ. Λέκκας ενώ επεσήμανε ότι για τη χώρα μας δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, δεδομένου ότι δεν είμαστε στο ίδιο γεωτεκτονικό πλαίσιο.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch