Δράστης ένας 25χρονος αλλοδαπός που είχε κρύψει την κοπέλα στη βαλίτσατου
Έναν πρωτότυπο και μάλλον άβολο τρόπο σκέφτηκε ένας 25χρονος αλλοδαπός για να φέρει μια 22χρονη στον Πειραιά από τη Χίο
Όπως διαπίστωσαν οι άνδρες του Λιμενικού ο 25χρονος είχε κρύψει την νεαρή κοπέλα μέσα σε... βαλίτσα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού «ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας, με τη συνδρομή των στελεχών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, εντός του λιμένα Χίου κατά την διαδικασία επιβίβασης σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό το λιμένα Πειραιά, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε εντός της αποσκευής του μία (01) 22χρονη αλλοδαπή, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στην ενδοχώρα».
Προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 09:33
Συνάντηση με τον Αρχηγό του Λιμενικού, αντιναύαρχο Αλεξανδράκη
Η ενίσχυση του Λιμένος της Κυλλήνης, αλλά και θέματα επιτήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, απασχόλησαν την συνάντηση που είχε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Γιώργο Αλεξανδράκη.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση για όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα και τις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων για την γαλάζια ανάπτυξη, την ανάπτυξη υποδομών και εξωστρέφειας αλλά και την ολοκλήρωση των συστημάτων ασφαλείας στους λιμένες μας, σε συνάφεια και με τα έργα που έχουν ήδη προγραμματιστεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενισχύεται εξοπλιστικά το Λιμενικό Σώμα στο λιμάνι της Κυλλήνης, καθώς άμεσα αναμένεται η αντικατάσταση του παλιού περιπολικού σκάφους με καινούριο, πνευστό περιπολικό κλειστού τύπου, αυξημένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Η Βουλευτής είχε θέσει το αίτημα στο Υπουργείο ήδη από την αρχή της χρονιάς στηρίζοντας το αίτημα του Λιμενικού Σώματος και πλέον εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται να παραδοθεί στην υπηρεσία της Κυλλήνης ένα σκάφος Viking 12μετρο με 2 μηχανές και 50 κόμβους ταχύτητα. Η κα. Αυγερινοπούλου ευχαρίστησε ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, για την εξοπλιστική ενίσχυσή τους σχετικά με την ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.
Κατά την προανακριτική διαδικασία ο 22χρονος αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής και συνελήφθη
Στον εντοπισμό και τη διάσωση 18 μεταναστών προχώρησε στις 3 Οκτωβρίου, η ΛιμενικήΑρχή της Σάμου, έπειτα από καταδίωξη.
Πιο συγκεκριμένα το βράδυ της 3ης Οκτωβρίου ένα περιπολικό σκάφος του λιμενικού εντόπισε ταχύπλοο με έναν αλλοδαπό, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σάμου.
Το σκάφος του λιμενικού προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, όμως ο χειριστής του ταχύπλοου δεν σταμάτησε. Ακολούθησε καταδίωξη και ρίψη προειδοποιητικών βολών με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση ταχύπλοου.
Ο 22χρονος αλλοδαπός χειριστής του δήλωσε ότι είχε μεταφέρει και αποβιβάσει στις βορειοανατολικές ακτές της Σάμου, δεκαοκτώ μετανάστες. Στη συνέχεια, στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου εντόπισαν βορειανατολικά της Σάμου, τους δεκαοκτώ αλλοδαπούς (09 άνδρες, 04 γυναίκες και 05 ανήλικα) και τους μετέφεραν στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου (ΚΕΔΝ).
Κατά την προανακριτική διαδικασία ο 22χρονος αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής και συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών», του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη χώρα» και του άρθρου 169 Π.Κ. «Απείθεια». Από το Λιμεναρχείο Σάμου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το μέσο διακίνησης καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα.
Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, στην Πάτρα και ειδικότερα στη συμβολή των οδών Σμύρνης και Πετμεζά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24 μια γυναίκα ιδιοκτήτρια οικίας, πήγε να μπει στο σπίτι για να πάρει διάφορα πράγματα και βρέθηκε προ μιας δυσάρεστης εκπλήξεως!
Είδα ένα ζευγάρι αλλοδαπών να διαμένει στο σπίτι της έχοντας μάλιστα προκαλέσει μεγάλες φθορές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα, οι αλλοδαποί είχαν εγκατασταθεί στην οικία από την Πέμπτη, έχοντας και σοβαρό διαπληκτισμό ανάμεσά τους.
Η γυναίκα άμεσα ειδοποίησε την Αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Άμεσης Δράσης και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. περνώντας χειροπέδες στους αλλοδαπούς.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε η σχετική δικογραφία και θα οδηγηθούν ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα Πατρών.
O χειριστής του ταχύπλοου προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς, με σκοπό να αποφύγει τη σύλληψη
Το μεσημέρι της Τετάρτης (18/9), ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου για την ύπαρξη ταχύπλοου σκάφους με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, το οποίο κινούταν στη θαλάσσια περιοχή Νενήτων προερχόμενο από τις τουρκικές ακτές. Στο σημείο έσπευσε ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ενώ ο χειριστής του ταχύπλοου προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς, με σκοπό να αποφύγει τη σύλληψη.
Το Λιμενικό ακινητοποίησε το ταχύπλοο και περισυνέλεξε 21 αλλοδαπούς (10 άντρες, 5 γυναίκες και 6 ανήλικοι), ενώ συνελήφθη ο 27χρονος αλλοδαπός διακινητής για παράβαση του Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδος στην ελληνική επικράτεια) και του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 (Κώδικας μετανάστευσης). Οι 21 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης ΚΕΔΝ Χίου. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή.
Σχεδόν το 80% της παραγωγής δεν είχε ακόμη συλλεχθεί πριν το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας, λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου
Σχεδόν ολοκληρωτικά φαίνεται πως καταστράφηκε η φετινή παραγωγή μαστίχαςστη νότια Χίο, μετά την κακοκαιρία «Atena», αναφέρουν οι ειδικοί.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στον ιστότοπο politischios.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, τονίζοντας πως σχεδόν το 80% της παραγωγής δεν είχε ακόμη συλλεχθεί πριν το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας.
O κ. Τούμπος, ανέφερε πως οι μαστιχοπαραγωγοί είχαν καταφέρει να μαζέψουν μόνο το 20% της φετινής παραγωγής, ενώ το υπόλοιπο 80% της παραγωγής μαστίχας βρισκόταν ακόμη κάτω από τα δέντρα, εκτεθειμένο στα φυσικά φαινόμενα. Η ένταση και η έκταση της καταστροφής έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, με το πλήγμα να είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αφού η μαστίχα αποτελεί τον βασικό πυλώνα της οικονομίας της περιοχής και ένα μοναδικό προϊόν παγκόσμιας αναγνώρισης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης σημείωσε ότι η καταστροφή έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό το γεωγραφικό κομμάτι των Μαστιχοχωρίων, χωρίς να υπάρχει περιοχή που να μην έχει υποστεί ζημιές. Παρά την προετοιμασία που υπήρχε για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η σφοδρότητα της κακοκαιρίας υπερέβη κάθε πρόβλεψη, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες.
Η Ένωση έχει ήδη προχωρήσει σε επιτόπιες αυτοψίες για να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Ο πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το μαστίχι έχει καταστραφεί σε σημαντικό βαθμό, ενώ η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να γίνει προσπάθεια στήριξης των παραγωγών τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη συγκομιδή της φετινής παραγωγής, όσο αυτό είναι εφικτό.
Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών είναι η επάρκεια διαθέσιμης παραγωγής για να καλυφθούν οι παραγγελίες που είχαν γίνει, ειδικά για το δεύτερο μισό της σεζόν. Η κακοκαιρία έχει αφήσει τη διαθέσιμη ποσότητα προϊόντος σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα για τη δυνατότητα της Ένωσης να ανταποκριθεί στη ζήτηση της αγοράς.
Με σκάφοςτου Λιμενικούσυγκρούστηκε την Πέμπτη το μεσημέρι ένα ταχύπλοο που έγινε αντιληπτό να επιχειρεί να μεταφέρει 27 πρόσφυγες και μετανάστες στο Βορειοανατολικό άκρο της Λέσβου.
Το χρονικό
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του λιμενικού σώματος: «Την Πέμπτη το μεσημέρι εντοπίστηκε από σκάφος του λιμενικού που βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται προς τη Λέσβο, 0,3 μίλια από τις ακτές του Μολύβου.
Το πλήρωματουΠΛΣ προέβη στη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων για την ακινητοποίηση του Τ/Χ σκάφους, στα οποία ο χειριστής του δε συμμορφώθηκε, εκτελώντας επανειλημμένα επικίνδυνους ελιγμούς. Στη συνέχεια, το Τ/Χ έστρεψε αιφνιδίως τη πορεία του, με πρόθεση τον εμβολισμό του ΠΛΣ, με συνέπεια τη σύγκρουσή τους. Αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί ο πρωραίος αεροθάλαμος του Τ/Χ σκάφους, να επέλθει εισροή υδάτων και να βυθιστεί.
Οι 25 επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα και περισυλλέχθηκαν από το Λιμενικό, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Επιπλέον, εντοπίστηκαν στη στεριά ακόμα δύο (02) αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν διαφύγει κολυμπώντας. Συνολικά διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ «ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ» είκοσι επτά (27) αλλοδαποί, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους. Ο 27χρονος χειριστής του Τ/Χ σκάφους αντιστάθηκε βιαίως στα στελέχη του πληρώματος του ΠΛΣ με σκοπό να αποφύγει τη σύλληψη. Αφού ακινητοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι είχε τραυματιστεί κατά τη σύγκρουση και για αυτό διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ» για ιατρική περίθαλψη, από όπου και εξήλθε.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 27χρονος αλλοδαπός διακινητής για «Πρόκληση ναυαγίου», για «Έκθεση σε κίνδυνο», για «Απείθεια» για παραβίαση των άρθρων «Περί αλλοδαπών» και του «Δίκαιο της θάλασσας».
Σύμφωνα με το Λιμενικό, οι ελληνικές Αρχές πυροβόλησαν κατά του ταχύπλοου για να το ακινητοποιήσουν
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του το πρωί της Παρασκευής στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σύμης, όταν ένα ταχύπλοο που μετέφερε παράνομα μετανάστες από τις τουρκικές Αρχές δεν υπάκουσε στα ηχητικά σήματα του ελληνικού Λιμενικού.
Αντίθετα, προχώρησε σε επικίνδυνους ελιγμούς προσπαθώντας να εμβολίσει το σκάφος των ελληνικών Αρχών, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν οι επιβαίνοντες και των δύο σκαφών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, οι άνδρες του Λιμενικού άνοιξαν πυρ στοχεύοντας τις μηχανές του δουλεμπορικού. Από τις σφαίρες τραυματίστηκε μετανάστης που καθόταν κοντά στην μηχανή.
Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο της Ρόδου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ οι επιβαίνοντες του ταχύπλοου οδηγήθηκαν στο Λιμάνι της Σύμης.
Τι υποστηρίζει το Λιμενικό για το δυστύχημα
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Λιμενικό Σώμα: «Τις πρωινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σύμης ύποπτο ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος.
Το Τ/Χ πολυεστερικό σκάφος, μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία του περιπολικού Λ.Σ. (ΠΛΣ), ανέπτυξε ταχύτητα με σκοπό την διαφυγή του.
Ακολούθησε καταδίωξη από το ΠΛΣ, με τη χρήση ηχητικών και οπτικών σημάτων, στα οποία το Τ/Χ δεν συμμορφώθηκε, εκτελώντας επανειλημμένα ακραία επικίνδυνους ελιγμούς και εμβολίζοντας το ΠΛΣ στην αριστερή πλευρά και συγκεκριμένα πλησίον της θέσης του κυβερνήτη, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των μελών του πληρώματος του ΠΛΣ.
Προκειμένου αποτραπεί ο άμεσος κίνδυνος για το ΠΛΣ και το πλήρωμά του, πραγματοποιήθηκαν αρχικά προειδοποιητικές βολές χωρίς αποτέλεσμα και ακολούθως στοχευμένες βολές στον εξωλέμβιο κινητήρα που αποσκοπούσαν στην ακινητοποίηση του ταχυπλόου.
Κατόπιν της ακινητοποίησης του σκάφους, διενεργήθηκε έλεγχος επί του ταχυπλόου από το πλήρωμα του ΠΛΣ, όπου και διαπιστώθηκε ότι ένας 39χρονος άνδρας είχε τραυματιστεί θανάσιμα, πιθανόν από βολίδα.
Ο 39χρονος μεταφέρθηκε με έτερο περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμάνι της Ρόδου και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, προκειμένου στη συνέχεια διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ρόδου.
Στο Τ/Χ επέβαιναν συνολικά δεκατέσσερις (14) αλλοδαποί (5 ανήλικοι, 8 άντρες, 1 γυναίκα), ενώ από το Λιμεναρχείο Σύμης που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν δύο (02) αλλοδαποί που αναγνωρίστηκαν ως διακινητές, για παράβαση των αρ. 82 και 83 του Ν. 3386/2005, αρ.25 παρ. 1
Συνολικά 25 αλλοδαποί, ανάμεσά τους 7 γυναίκες και 3 ανήλικα, αποβιβάστηκαν στη Χίο κατά τη διάρκεια της νύχτας και μεταφέρθηκαν σε κλειστή δομή. Είχε προηγηθεί καταδίωξη του ταχύπλοου στο οποίο επέβαιναν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
Συγκεκριμένα, τις βραδινές ώρες χθες, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή «Παντουκιός», βορειοανατολικά της Χίου, ένα ύποπτο ταχύπλοο σκάφος που κινούνταν προς τις ελληνικές ακτές.
Ακολούθησε καταδίωξη κατά την οποία το σκάφος δεν ακινητοποιήθηκε, ενώ στη συνέχεια προσαιγιαλώθηκε στη στεριά, όπου αποβίβαστηκαν οι αλλοδαποί επιβαίνοντες.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν από στελέχη της Λιμενικής Αρχής με τη συνδρομή στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., εντοπίστηκαν στην ευρύτερη χερσαία περιοχή 25 αλλοδαποί (15 άντρες, 7 γυναίκες και 3 ανήλικα), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Χίου, ενώ ένας άνδρας εξ αυτών μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ταχύπλοο σκάφος.