Ειδική αναφορά στον
Ιωνά Καρούση, τον 26χρονο Έλληνα που έχασε τη ζωή του σε τρομοκρατική επίθεση της
Χαμάς στο Τελ Αβίβ την 1η Οκτωβρίου, έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ,
Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης για τα θύματα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023.
Με αφορμή, δε, τη φράση που, κατά τον κ. Νετανιάχου, είχε υιοθετήσει ο Ιωνας ότι «μερικές φορές ο Θεός στέλνει στη ζωή μας έναν Γολιάθ ώστε να ανακαλύψουμε τον Δαυίδ που κρύβουμε μέσα μας», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους γονείς του 26χρονου είπε «εσείς εκπροσωπείτε το πνεύμα του Δαυίδ και το πνεύμα αυτό θα νικήσει».
«Ο Ιωνάς Καρούσης ήταν ένας εξαιρετικός νέος Έλληνας στην καταγωγή που δολοφονήθηκε
στην τρομοκρατική επίθεση στη Γιάφα του Τέλ Αβίβ την παραμονή της πρωτοχρονιάς (σ.σ. των Εβραίων). Οι γονείς του, Δημήτρης και Ουρανία, δύο διακεκριμένοι γιατροί που δεν είναι Εβραίοι, ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη και αγάπησαν το Ισραήλ» είπε αρχικά ο κ. Νετανιάχου.
«Ο Ιωνάς υπηρέτησε τη θητεία του στον στρατό και ήταν αριστούχος φοιτητής αρχιτεκτονικής. Ο Ιωνάς είχε υιοθετήσει στη ζωή του το εξής σύνθημα όπως είχε μοιραστεί με τους δικούς του: "Μερικές φορές ο Θεός στέλνει στη ζωή μας έναν Γολιάθ ώστε να ανακαλύψουμε τον Δαυίδ που κρύβουμε μέσα μας"» συνέχισε για τον Ιωνά Καρούση ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Απευθυνόμενος, τέλος,
στους γονείς του 26χρονου αδικοχαμένου Έλληνα, ο κ. Νετανιάχου είπε «Θέλω να πω στην οικογένεια Καρούση που βρίσκεται ανάμεσα μας σήμερα εδώ και σε όλες τις οικογένειες που πενθούν: Εσείς εκπροσωπείτε το πνεύμα του Δαυίδ και το πνεύμα αυτό θα νικήσει».
Ποιος ήταν ο Ιωνάς ΚαρούσηςΟ Ιωνάς Καρούσης ήταν ένας νέος με διπλή υπηκοότητα, ελληνική και ισραηλινή, ο οποίος γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1998 στο Τελ Αβίβ και μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ, έχοντας πάντα στενές σχέσεις με την Ελλάδα και την πόλη καταγωγής του, τη Θεσσαλονίκη.
Ο Ιωνάς ήταν γιος δύο διακεκριμένων επιστημόνων. Ο πατέρας του, Δημήτρης Καρούσης, είναι καθηγητής νευρολογίας και ειδικός στη σκλήρυνση κατά πλάκας στο νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, ενώ η μητέρα του είναι επίσης γιατρός και επιστήμονας. Ο Δημήτρης Καρούσης άφησε τη Θεσσαλονίκη το 1988, όταν μετακόμισε στο Ισραήλ για να συνεχίσει την ακαδημαϊκή και ερευνητική του πορεία. Από το 2003, είναι καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, το κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, ενώ παράλληλα διευθύνει το Κέντρο Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας του Ισραήλ. Είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας με συνεχή συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλους ελληνικούς ακαδημαϊκούς φορείς.
Η μητέρα του Ιωνά, Ράνια, που έχει επίσης ιατρικό υπόβαθρο, υπήρξε σημαντικός παράγοντας στην ανατροφή και την καλλιέργεια του ταλέντου του γιου της, που από μικρή ηλικία έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις τέχνες. Ο Ιωνάς παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στη Μουσική Ακαδημία της Ιερουσαλήμ για 12 ολόκληρα χρόνια, συνδυάζοντας την αγάπη του για τη μουσική με τις σπουδές του στη βιολογία, τα αγγλικά και την τέχνη. Οι γονείς του φρόντισαν να του δώσουν μια πλούσια εκπαίδευση και την ευκαιρία να αναπτύξει ποικίλα ενδιαφέροντα.
Από το 2020, ο Ιωνάς σπούδαζε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, όπου σύμφωνα με όσους τον γνώριζαν, μεταξύ των οποίων οι καθηγητές του, αναμενόταν να διαπρέψει. Το πάθος του για τη δημιουργικότητα και το σχέδιο τον οδήγησε να επιλέξει την αρχιτεκτονική ως τομέα σπουδών, και ήταν αφοσιωμένος στη δημιουργία έργων που αντανακλούσαν τη βαθιά αισθητική του αντίληψη. Παράλληλα, είχε υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του αγαπούσε το μπάσκετ και τον αθλητισμό, παραμένοντας ενεργός και κοινωνικά ενσωματωμένος στην κοινότητά του.
Ο Ιωνάς δεν έχασε ποτέ τη σύνδεσή του με την Ελλάδα. Συχνά ταξίδευε στη χώρα για να επισκεφτεί συγγενείς και φίλους, ενώ οι οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα ήταν μια σταθερή παράδοση. Τον περασμένο Απρίλιο, πέρασε αρκετές μέρες στην Αθήνα, απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης με αγαπημένα του πρόσωπα. Ο θείος του, που ζει στη Θεσσαλονίκη, τον περιγράφει ως έναν νέο γεμάτο καλοσύνη, πάντα πρόθυμο να προσφέρει βοήθεια στους άλλους, με βαθύ σεβασμό προς την οικογένειά του και αφοσίωση στις σπουδές του. «Ήταν το πιο καλόψυχο παιδί που έχω γνωρίσει. Ποτέ δεν είπε κακή κουβέντα για κανέναν», λέει χαρακτηριστικά ο θείος του.
Η ακαδημαϊκή πορεία του Ιωνά ήταν εξαιρετική. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, δεν αρκέστηκε μόνο στα θεωρητικά μαθήματα. Εργαζόταν σε διάφορα πρότζεκτ αρχιτεκτονικής, και τη στιγμή της
τραγικής επίθεσης βρισκόταν στον σταθμό του τρόλεϊ στη Γιάφα για να τραβήξει φωτογραφίες για μια εργασία που σχετιζόταν με το πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των συγγενών του, η επίθεση τον βρήκε κυριολεκτικά στο «λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή». Η οικογένειά του, μέχρι και την τελευταία στιγμή, προσευχόταν ότι επρόκειτο για κάποιο λάθος, αλλά η τραγική αλήθεια επιβεβαιώθηκε όταν οι γονείς του αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν τη σορό του στο νοσοκομείο.