Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 13:17

Ιερώνυμος: Υπέρ της διάταξης για τη βλασφημία που αποσύρθηκε

Γράφτηκε από
Ad Slot

Το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών δεν μπορεί να ποδοπατάται για χάρη του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε δήλωση αναφορικά με την επαναφορά των διατάξεων για τα αδικήματα της κακόβουλης βλασφημίας, οι οποίες τελικά αποσύρθηκαν, προέβη σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Στη δήλωσή του, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι αυτή «αποσκοπεί στη διαφύλαξη του θρησκευτικού συναισθήματος των πιστών και του υπέρτερου συμφέροντος, σε ιδιαίτερα ταραγμένους καιρούς, της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής, αγαθών που δεν μπορούν να ποδοπατώνται χάριν της "δικαιωματιστικής" λογικής της ελευθερίας του λόγου, που εμπεριέχει ύβρεις, μίσος και φανατισμό».

Αναλυτικά, η δήλωση του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας έχει ως εξής:

«Η επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα των διατάξεων για τα αδικήματα της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων δεν αποσκοπεί προφανώς στην προστασία του Θεού, των θείων, της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και κάθε άλλης θρησκείας, καθώς δεν έχουν ανάγκη ανθρώπινης προστασίας. Αποσκοπεί όμως στη διαφύλαξη του θρησκευτικού συναισθήματος των πιστών και του υπέρτερου συμφέροντος, σε ιδιαίτερα ταραγμένους καιρούς, της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής, αγαθών που δεν μπορούν να ποδοπατώνται χάριν της "δικαιωματιστικής" λογικής της ελευθερίας του λόγου, που εμπεριέχει ύβρεις, μίσος και φανατισμό. Πάνω απ' όλα, όμως, το όλο ζήτημα είναι ζήτημα πολιτισμού, κάτι το οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί εύκολα να αντιληφθεί αρκεί να πετάξει από πάνω του το πέπλο των ιδεοληπτικών εμμονών και των μηδενιστικών αγκυλώσεων».

Πηγή: News247.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 14:05

Σχετικά Άρθρα

  • Εως και ισόβια σε οδηγούς…
    Εως και ισόβια σε οδηγούς…

    Πολύ αυστηρές ποινές για βαριά αδικήματα προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας.

    Εχουν αυστηροποιηθεί και οι ποινικές ευθύνες όλων όσοι προβαίνουν σε επικίνδυνες τροχαίες παραβάσεις, οπότε αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το τελικό πλαίσιο του νέου Ποινικού Κώδικα και ως προς αυτή την κατέυθυνση.

    Στο δεύτερο κεφάλαιο του πολυνομοσχεδίου 5039/2023, το οποίο επιγράφεται «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών», περιλαμβάνεται το άρθρο 66.

    Σε αυτό, που αφορά τις ποινές για την επικίνδυνη οδήγηση και την υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας, τροποποιείται το άρθρο 290Α του Ποινικού Κώδικα, μέσω της προσθήκης στην πρώτη του παράγραφο μερικών ακόμη στοιχείων που μπορούν να προκαλέσουν ένα πολύ σοβαρό ατύχημα.

    Συγκεκριμένα, για τις κάτωθι επικίνδυνες τροχαίες παραβάσεις, προβλέπονται οι εξής ποινές, για τον οδηγό, ο οποίος:

    1. Να οδηγεί όχημα, μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης

    Ποινή: Φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια, αν από την πράξη αυτή μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα.

    2) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες

    Ποινή: Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.

    3) Να οδηγεί όχημα σε αυτοκινητόδρομο ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον εξήντα 60 χλμ. ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον 30 χλμ. ανά ώρα, εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο οδικό δίκτυο με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 40 χλμ. ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον 20 χλμ. ανά ώρα ή οδηγεί όχημα στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.) εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:

    Ποινή: Kάθειρξη μέχρι 10 χρόνια, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις. Κάθειρξη τουλάχιστον δέκα 10 ετών, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο κάποιου. Αν όμως προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

    Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι όποιος, στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου, οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή κίνδυνος για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή με επιβολή χρηματικής ποινής.

    Πηγή: newsauto.gr

  • Ιερώνυμος για παιδιά ομόφυλων ζευγαριών: Η Εκκλησία θα περιμένει να μεγαλώσουν και εάν επιθυμούν, θα βαπτιστούν
    Ιερώνυμος για παιδιά ομόφυλων ζευγαριών: Η Εκκλησία θα περιμένει να μεγαλώσουν και εάν επιθυμούν, θα βαπτιστούν

    Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών θα μπορούν να βαφτιστούν μόνο όταν μεγαλώσουν, γνωστοποίησε, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απαντώντας στο τι θα κάνει η Εκκλησία.

    «Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν θα βαπτιστούν», είπε συγκεκριμένα.

    «Πρέπει να επιστρέψουμε ξανά στην παράδοση»

    Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της βάπτισης ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος δήλωσε πως «πρέπει να επιστρέψουμε ξανά στην παράδοση. Αν η βάπτιση γίνεται στη μικρή ηλικία των παιδιών, είναι διότι μέσα στην Εκκλησία είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών. Επομένως δεν χρειαζόταν κατήχηση, γιατί γινόταν εντός του περιβάλλοντος. Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν είμαστε κατά των παιδιών. Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν θα βαπτιστούν».

    Η δήλωση Ελπιδοφόρου

    O Σεβασμιώτατος κ. Ελπιδοφόρος μετά το πέρας της συνάντησης σημείωσε: «Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών δείχνουν τον σωστό δρόμο, ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συμπορεύονται προς όφελος των δύο πλευρών. Ασφαλώς η Εκκλησία προηγήθηκε αυτής της συμπορεύσεως, γιατί πάντοτε συμπορευόμαστε. Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι η Εκκλησία της πατρίδας μας, όλων των ομογενών. Όπως αγαπούμε την πατρίδα, αγαπούμε και την Εκκλησία της. Οι ομογενείς είναι πάντοτε στη διάθεση του Μακαριωτάτου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις καλές αλλά και τις δύσκολες μέρες. Όπως στις φυσικές καταστροφές, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, αλλά και στις χαρές της πατρίδας μας, είμαστε πάντοτε στο πλευρό της Εκκλησίας και της Ελλάδας».

    Η δήλωση Ιερώνυμου

    Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε: «Θα ήθελα να συμφωνήσω με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο και να τονίσω ότι αυτού του είδους οι συναντήσεις, η ανταλλαγή απόψεων, η συνεργασία αυτή ωφελεί και τη δική μας πλευρά και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Υπάρχει ένα κοινό σημείο που πρέπει να το τονίσουμε ιδιαίτερα, ότι ο χώρος ο οποίος μας συνδέει τις δύο Εκκλησίες, είναι το Πατριαρχείο. Αυτή είναι η καρδιά της Ορθοδοξίας και θα πρέπει να παλεύουμε να εργαζόμαστε, ώστε αυτή η συνεργασία και η ενότητα να αποβαίνει προς όφελος της Εκκλησίας και της πατρίδας μας».

    Η συνάντηση των δύο εκκλησιαστικών ηγετών και των μελών της συνοδείας του Σεβασμιωτάτου, διήρκεσε σαράντα λεπτά και συζητήθηκαν θέματα της τρέχουσας εκκλησιαστικής επικαιρότητας.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα» για τα ομόφυλα ζευγάρια
    Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα» για τα ομόφυλα ζευγάρια

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προτείνει -έμμεσα- δημοψήφισμα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

    Ειδικότερα, σε δηλώσεις του κατά την τελετή εγκαινίων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης, είπε αρχικά: «Έγινε συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά αφορούσε άλλο θέμα, για τα ακίνητα, την Τρίτη που θα συνεδριάσουμε θα ακούσετε την επίσημη θέση της εκκλησίας».

    «Η εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα»

    «Η εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, τι κοινωνία θέλουμε;» είπε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε «θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα».

    Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:

    «Θα συνέλθει η ιεραρχία μετά από δυο τρεις μέρες και εκεί θα ακουστεί η άποψη της Εκκλησίας, επισήμως. Σε τέτοια θέματα ούτε ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να πάρει θέση ούτε ο πρωθυπουργός ο ίδιος, απλώς τη θέλησή του και την πορεία του.

    Στο τέλος είναι ο κόσμος, ο λαός μας. Αν ο λαός μας θέλει να κάνει αυτό θα το κάνει – αν δε θέλει, όχι. Το ποίμνιο δεν θέλει να κατέβει, να ενημερωθεί πρέπει. Για να ξέρουμε τι ζητάμε και γιατί το ζητάμε και ποιος μας βάζει να το ζητάμε. Αυτό πρέπει ο κόσμος να καταλάβει και να δει πώς θα είναι τα παιδιά εκείνα που θα ‘ρθουν.

    Πώς θα ζήσω σε μια οικογένεια που θα έχει δύο μπαμπάδες, δύο μαμάδες; Πώς θα ξυπνάει το πρωί μέσα στο σπίτι και τι θα βλέπει γύρω του; Και μια κοινωνία που δημιουργείται καινούρια, δεν την απορρίπτουμε. Βλέπουμε τάσεις προς τα εκεί. Μια τέτοια κοινωνία έχει το δικαίωμα ο καθένας να τη διαστρέφει και να την κάνει όπως θέλει; Και οι άλλοι δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δεν μας αρέσει αυτό το πράγμα;

    (…) Είναι θέμα της κοινωνίας η εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, να κάνει οτιδήποτε. Αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο. Και ο κάθε ένας από εμάς δεν πρέπει σε τέτοια θέματα μεγάλα να σκέπτεται τι θα πει δεξιά, τι θα πει αριστερά, τι θα πει κεντρώα παράταξη.

    Σκέφτεται ποια κοινωνία θέλουμε και ποια οικογένεια».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Συνάντηση Κασσελάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο - Τα θέματα που βρέθηκαν στο τραπέζι
    Συνάντηση Κασσελάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο - Τα θέματα που βρέθηκαν στο τραπέζι

    Συνάντηση είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.

    Η πρώτη συνάντηση Κασσελάκη - Ιερώνυμου

    Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου με τον κ. Κασσελάκη από την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και γίνεται στον απόηχο της απόφασης και της ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

    Ο κ. Κασσελάκης κατά τη διάρκεια των δηλώσεων τους μπροστά στις κάμερες τόνισε πως είναι μια πρωτόγνωρη συγκυρία να είναι πρόεδρος από την ομογένεια, προσθέτοντας πως τρέχει πολλά πρακτικά θέματα και είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα και είναι χαρά του να προωθήσει τις θέσεις και τα ιδεώδη του Ελληνισμού.

    Από την πλευρά του ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι τον είδε στο Πατριαρχείο «που είναι η καρδιά όλων μας, ίσως και οι ελπίδες όλων μας» και «με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολούθησα την τελετή του Αγιασμού των υδάτων στο Φανάρι». Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον Πατριάρχη, ο οποίος του δήλωσε ότι ήταν πολύ ευχαριστημένος και αυτός.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

  • Συνάντηση του Νίκου Κοροβέση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος
    Συνάντηση του Νίκου Κοροβέση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος

    Σύσφιξη σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης

    Οι Προσκυνηματικοί χώροι της Δυτικής Ελλάδας και η ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού με τον Ιερώνυμο

    Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης με τον Μακαριώτατο να τον συγχαίρει και να του δίνει την ευχή του τόσο για την επανεκλογή του, όσο και ενόψει της νέας θητείας της Περιφερειακής Αρχής του Νεκτάριου Φαρμάκη.

    Παράλληλα, κατά την διάρκεια της συνάντησης, έγινε εκτενής αναφορά στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Περιφέρεια για την αξιοποίηση και την αποκατάσταση των Προσκυνηματικών χώρων και των Ιερών Ναών σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα ενώ συζητηθήκαν και τρόποι αξιοποίησης των εκτάσεων που έχει στην ιδιοκτησία της η Εκκλησία στην περιοχή αλλά και η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, στον οποίο δίνει μεγάλη βαρύτητα ο κ. Κοροβέσης.

    korovesis ieronimos sun 2

    Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης υπερτόνισε την ανάγκη σύσφιξης σχέσεων της Εκκλησίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού ως ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας, και οι δυο, μπορούν σε συνεργασία να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

    Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε την επιθυμία του να επισκεφθεί εκ νέου τον Κακόβατο και την ευρύτερη περιοχή αλλά και το κατάστημα του Νίκου Κοροβέση και να απολαύσει την ομορφιά της θάλασσας και του τοπίου.

    «Είχαμε μια εγκάρδια και εποικοδομητική συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.»

    Κατά την διάρκεια της συζήτησης μας, ενημέρωσα τον Μακαριώτατο για τις ενέργειες της περιφερειακής μας αρχής για αξιοποίηση και ανάδειξη των Προκυνηματικών χώρων της Ηλείας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας και συζητήσαμε τρόπους ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή.

    Ακόμα, τόνισα, ότι η πρόσκληση στον ίδιο είναι πάντα ανοιχτή και θα τον περιμένω με χαρά στον Κακόβατο, με τον Αρχιεπίσκοπο να δεσμεύεται πως όταν οι αυξημένες του υποχρεώσεις, του το επιτρέψουν, θα επισκεφθεί την περιοχή την οποία αγαπά και θαυμάζει», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού.

    korovesis ieronimos sun 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • «Ως εδώ», διαμηνύει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για «εμπλοκή της Εκκλησίας και κληρικών της στα πολιτικά δρώμενα της χώρας»
    «Ως εδώ», διαμηνύει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για «εμπλοκή της Εκκλησίας και κληρικών της στα πολιτικά δρώμενα της χώρας»

    Με αφορμή όσα διαδίδονται τις τελευταίες ημέρες για «εμπλοκή της Εκκλησίας και κληρικών της στα πολιτικά δρώμενα της χώρας» στο πλαίσιο της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
    «Επιτρέψτε μου να επαναλάβω τα αυτονόητα σε μία ιδιαίτερα περίεργη στιγμή κατά την οποία επιχειρείται, αλυσιτελώς βεβαίως, η ‘'προβολή'', διά ερωτημάτων ή διά υπονοουμένων, αλλά πάντως με ανάρμοστο, ανοίκειο και δόλιο τρόπο και προς εξυπηρέτηση προφανών σκοπιμοτήτων, της δήθεν ‘'εμπλοκής'' της Εκκλησίας μας και κληρικών Της, και δη Ιεραρχών και εμού προσωπικώς, στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.

    Η Εκκλησία είναι θεανθρώπινος οργανισμός και όχι κοσμικός και εξουσιαστικός θεσμός. Δεν είναι εκ του κόσμου τούτου, αλλά ζει και λειτουργεί μέσα στον κόσμο τούτο για να τον μεταμορφώσει, διακονώντας το ανθρώπινο πρόσωπο, κάθε πιστό, κάθε πολίτη, χωρίς διακρίσεις και, φυσικά, ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων και των κομματικών προτιμήσεων του καθενός και της καθεμιάς.
    Όλους τους αγαπά, όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αποδέχεται, όλους τους υπηρετεί και για την σωτηρία όλων εργάζεται πιστή στις αρχές και στη διδασκαλία του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού και στην ιερή αποστολή Της. Δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους σε αμνούς και ερίφια, σε εκλεκτούς και μη, σε ευνοούμενους και σε παραπαίδια, γιατί για Αυτήν είμαστε όλοι μας παιδιά του ίδιου Θεού. Και, φυσικά, σεβόμενη απόλυτα το αυτεξούσιο και την ελευθερία του ανθρώπου, ουδένα επιχειρεί να ‘'ποδηγετήσει'' ή να ‘'χειραγωγήσει'' ή να ‘'καθοδηγήσει'' προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου της χώρας μας.
    Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο είτε ουδέν γνωρίζει από τα της Εκκλησίας και ουδεμία επαφή έχει με Αυτήν, είτε, ηθελημένα και συνειδητά, βιάζοντας την αλήθεια και την πραγματικότητα και παίζοντας δικά του παιχνίδια, αποπειράται να Την απομειώσει, να Την προσβάλει και να Την υβρίσει.

    Η Εκκλησία μας, όπως σοφά και έγκαιρα, είχε επισημάνει ο μεγάλος προκάτοχός μου Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε ‘'κομματίζεται'' θα πρόσθετα εγώ, αλλά πορεύεται. Και την Εκκλησία μας εκπροσωπεί και εκφράζει αποκλειστικά και μόνον η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μας και ο Πρόεδρός της, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, και έτερος ουδείς.

    Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθώ ούτε την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα ‘'υπόγειας'' ή ‘'μυστικής'' ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ.».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: Eurokinissi

  • Κούγιας για απουσία εφορευτικής επιτροπής: «Ο ποινικός κώδικας προβλέπει ποινές φυλάκισης»
    Κούγιας για απουσία εφορευτικής επιτροπής: «Ο ποινικός κώδικας προβλέπει ποινές φυλάκισης»

    Σύμφωνα με τον ποινικολόγο Αλέξη Κούγια, κάθε πολίτης που καλείται να είναι μέλος εφορευτικής επιτροπής στις εκλογές είναι υποχρεωμένος να παραστεί.

    Ο ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα προβλήματα με την μη έλευση των ατόμων της εφορευτικής επιτροπής και την ποινική διαδικασία που ακολουθεί.

    «Είναι υποχρεωμένος να πάει κάποιος στην εφορευτική επιτροπή. Ο ποινικός κώδικας προβλέπει ποινές φυλακίσεως. Θα πρέπει να το γνωστοποιήσει είτε στέλνοντας έναν αγγελιοφόρο στο εκλογικό τμήμα είτε τις προηγούμενες ημέρες ώστε να μην υπάρχουν ποινικές συνέπειες. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει το δικαίωμα να επιτάξει αλλά μέσα σε συλλογικά πλαίσια. Εάν κάποιος ψηφοφόρος έχει κάποια εργασία ή κάποια υποχρέωση, τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος επιλέγει κάποιον άλλον».


    Από την πλευρά του μιλώντας για την προεκλογική περίοδο, ο δημοσιογράφος Θανάσης Φουσκίδης είπε πως ήταν ήρεμη συγκριτικά με άλλες εκλογές.

    «Θεωρώ πως επειδή αναμένονται οι δεύτερες εκλογές, ήταν ήρεμοι οι πολιτικοί αρχηγοί».

    Ο δημοσιογράφος Σωτήρης Ξενάκης είπε με τη σειρά του πως συγκριτικά με άλλες περιόδους δεν υπάρχει τόσο προεκλογικές εκστρατείες αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά «η σκληρή μάχη γίνεται στα τηλεοπτικά πάνελ και η λασπομαχία γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

    Ο Αλέξης Κούγιας, αναφερόμενος στην προεκλογική εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπε πως μάλλον πάει καλά και γι’ αυτό ακολουθούν αυτό το μοντέλο προεκλογικής διαδικασίας.

    «Στις δημοκρατικές χώρες δεν μπορείς να αποκλείσεις κανέναν. Τους συμβούλεψαν σωστά οι ειδικοί. Εγώ δεν έχω μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν μου αρέσουν».
    «Η ψήφος των νέων θα είναι με κριτήριο τον πολιτικό»

    Αναφερόμενος στους νέους που ψηφίζουν ο κ. Κούγιας, είπε πως δεν συμφωνείς πως οι νέοι ψηφίζουν ό,τι ψηφίζουν και οι γονείς τους.

    «Δεν συμφωνώ με αυτήν την άποψη. Οι νέοι είναι πολιτικοποιημένοι. Από τα παιδιά μου, η κόρη μου ψηφίζει για πρώτη φορά. Η ψήφος τους θα είναι με το κριτήριο του πολιτικού και ειδικά των αρχηγών. Συζητάμε συνήθως το βράδυ για την συμπεριφορά των πολιτικών, την επικαιρότητα. Αυτό έχει να κάνει με το οικογενειακό και το σχολικό περιβάλλον. Η κόρη μου ήταν πολιτικοποιημένη από μικρή. Στις γειτονιές που υπήρχαν πολλοί αριστεροί ψηφοφόροι, ήταν πιο πολιτικοποιημένα τα παιδιά. Πρέπει να μας ανησυχεί η αποχή».
    «Πάντοτε η επιλογή των ανωτάτων δικαστών είναι πολιτική επιλογή»

    Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε για το τι πρέπει να αλλάξει άμεσα στη Δικαιοσύνη και είπε πως «δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα».

    «Η εξέλιξη των δικαστών είναι πλέον, μέχρι έναν βαθμό ανεξάρτητη. Πάντοτε όμως, η επιλογή των ανωτάτων δικαστών είναι πολιτική επιλογή. Δεν μπορεί να αλλάξει γιατί υπάρχουν δύο θέσεις. Η μία είναι πως δεν μπορεί αγνοείται η ψήφος του λαού και το ποιο κόμμα θα κυβερνήσει και το δεύτερο είναι πως η Δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί οι δικαστές πολιτικοποιούνται από πολύ μικροί. Υπάρχει και συνδικαλισμός στους δικαστές και η πολιτική αντιπαράθεση είναι έντονη και πολλές φορές είναι αυτό που καταργεί την αξιοκρατία».

    Πηγή: in.gr

  • Ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος έλαβε την ευχή του Αρχιεπισκόπου!
    Ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος έλαβε την ευχή του Αρχιεπισκόπου!

    Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν η συνάντηση που είχε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’.

    Ο Ηλείος βουλευτής επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο στο γραφείο του και ζήτησε την ευλογία του για την προσπάθεια που καταβάλει καθημερινά στον πολιτικό στίβο, εν όψει και των εθνικών εκλογών, και είχαν μία ειλικρινή συζήτηση για κοινωνικά, πολιτικά και γενικότερα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και για ζητήματα που αφορούν την Εκκλησία, όπως είναι η εκκλησιαστική περιουσία όπου υπάρχουν ανοιχτά θέματα που αφορούν το νομό μας.

    Ο Αρχιεπίσκοπος υποδέχτηκε με χαρά τον κ. Νικολακόπουλο και του ευχήθηκε καλή δύναμη με την ευλογία του Θεού, προκειμένου να ανταποκριθεί επάξια στο κοινοβουλευτικό του έργο και καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και επιτυχία στον αγώνα του και φυσικά του ευχήθηκε για την επανεκλογή του.

    Ο κ. Νικολακόπουλος δεν έκρυψε την συγκίνησή του για τον τρόπο που ο Αρχιεπίσκοπος προσεγγίζει και περιβάλει τους νέους ανθρώπους και μάλιστα τους νέους ανθρώπους που ασχολούνται με την πολιτική και έχουν διάθεση να προσφέρουν στον τόπο.

    Δέχτηκε με σεβασμό τις ευχές του και όπως είπε, πήρε δύναμη για να συνεχίσει απρόσκοπτα την προσπάθειά του με γνώμονα πάντα το καλύτερο και για τον Νομό και την χώρα μας αλλά και για τους συνανθρώπους του που αξίζουν ένα καλύτερο σήμερα και ένα ακόμη καλύτερο αύριο.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο