Ελλάδα

Τέλος σε σπείρα αλλοδαπών ληστών: Είχαν συλληφθεί πάνω από 200 φόρες τα τελευταία 9 χρόνια!

Τέλος σε σπείρα αλλοδαπών ληστών: Είχαν συλληφθεί πάνω από 200 φόρες τα τελευταία 9 χρόνια!

Συνολικά συνελήφθησαν 18 άτομα - Πάνω από 100 τα χτυπήματα που έχουν εξιχνιαστεί - Περισσότερα από €180.000 η λεία τους - Πώς και πού λήστευαν τα θύματά τους

Τέλος στη δράση σπείρας αλλοδαπών ληστών που χτυπούσε πεζούς, τουρίστες, ηλικιωμένους, νεαρά άτομα αλλά και αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας έβαλε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Οι συνολικά 18 αλλοδαποί που συνελήφθησαν στην επιχείρηση της περασμένης Πέμπτης είχαν συλληφθεί περισσότερες από 200 φόρες για παρόμοια αδικήματα από το 2010!
Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει συνολικά 38 άτομα, από τα οποία πέντε είναι κρατούμενοι σε φυλακές της χώρας.

Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα και την ανάλυση όλων των στοιχείων και δεδομένων της υπόθεσης, έχει ταυτοποιηθεί ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει:

- 65 κλοπές από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
-29 κλοπές σε διερχόμενους πεζούς,
- δύο κλοπές σε γραφεία και
- πέντε ληστείες με χρήση σωματικής βίας και απειλή μαχαιριού σε πεζούς.
16112019klopes003
Το ύψος της αξίας των κλοπιμαίων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία όταν στο παρελθόν του συνέλαμβαναν οι 18 αλλοδαποί δήλωναν ψευδή διεύθυνση κατοικίας, με προφανή σκοπό την απόκρυψη της διαμονής τους και τη δυσχέρεια εντοπισμού των ιδίων και των κλοπιμαίων.

Επίσης, δήλωναν συνεχώς διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας, αλλά και διαφορετικές ημερομηνίες γέννησης, επικαλούμενοι παράλληλα και διάφορες εθνικότητες.

Η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης φέρεται να μην εργάζεται ή να μην έχει εργαστεί ποτέ, γεγονός το οποίο οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι είχαν ως μοναδικό μέσο βιοπορισμού τους τη διάπραξη ληστειών, κλοπών κ.λπ.
16112019klopes001
Πώς δρούσε η σπείρα

Όπως προέκυψε, η εγκληματική οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2019 και δραστηριοποιούνταν κυρίως στις περιοχές του Συντάγματος, της Ακρόπολης, των Εξαρχείων, της Ομόνοιας και του Νέου Κόσμου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Τα μέλη της οργάνωσης «στόχευαν» κυρίως διερχόμενους πεζούς, τουρίστες-επισκέπτες και σταθμευμένα οχήματα, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, για τις ληστείες και κλοπές σε βάρος πεζών, λειτουργούσαν με «ομάδες κρούσης», από τουλάχιστον τρία άτομα με συγκεκριμένους ρόλους.

Το πρώτο και πιο έμπειρο άτομο ήταν επιφορτισμένο να εντοπίσει τον «στόχο», συνήθως άτομα προχωρημένης ηλικίας, γυναίκες καθώς και άτομα νεαρότερης ηλικίας με μειωμένη σωματική διάπλαση, ενώ προτιμούσαν να δρουν σε απομονωμένα-απόμερα σημεία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις εκμεταλλεύονταν το συνωστισμό και με γρήγορες κινήσεις αφαιρούσαν όλα τα αντικείμενα ή μέρος αυτών, δίχως να γίνουν αντιληπτοί.

Σε ό,τι αφορά στις κλοπές από σταθμευμένα αυτοκίνητα, τα μέλη της οργάνωσης τα επέλεγαν με ιδιαίτερη προσοχή, ανάλογα με το βαθμό παλαιότητας και τα αντικλεπτικά συστήματα που έφεραν, ενώ προτιμούσαν οχήματα που ήταν παρκαρισμένα σε απόμερα σημεία. Αφού επέλεγαν το «όχημα-στόχο», παραβίαζαν τις κλειδαριές ή έσπαζαν τα φινιστρίνια και αφαιρούσαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, λάμβαναν προληπτικά μέτρα αντιπαρακολούθησης και έχοντας άριστη γνώση της γεωγραφικής διαμόρφωσης των περιοχών όπου δρούσαν, φρόντιζαν να ενσωματώνονται στο πλήθος παραμένοντας αθέατοι. Παράλληλα, ένα μέλος από κάθε ομάδα αναλάμβανε ρόλο «τσιλιαδόρου», προκειμένου να ενημερώνει τους υπόλοιπους για ενδεχόμενη αστυνομική παρουσία.

Μετά την αφαίρεση των αντικειμένων, απομακρύνονταν από το σημείο με γρήγορες κινήσεις και παρέδιδαν αμέσως τα κλοπιμαία σε συνεργό τους, που δεν είχε εμπλακεί στην κλοπή ή τη ληστεία.

Τα κλοπιμαία τα διοχέτευαν σε δίκτυο κλεπταποδόχων, το οποίο είχαν αναπτύξει, επτά από τους οποίους περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες. Μάλιστα, στο πλαίσιο της έρευνας εξακριβώθηκε πλήρως η διαδικασία διοχέτευσης των κλοπιμαίων από τους φυσικούς αυτουργούς στους κλεπταποδόχους, σε συγκεκριμένους χώρους στο κέντρο της Αθήνας.

16112019klopes002
16112019klopes004
Τι κατασχέθηκε

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

169 κινητά τηλέφωνα,
53 ηλεκτρονικές συσκευές tablet,
228 εξαρτήματα κινητών τηλεφώνων,
16 μαχαίρια, πτυσσόμενα στιλέτα και σουγιάδες,
115 κάρτες SIM,
1.790 ευρώ,
δύο τηλεοράσεις και
πλήθος κοσμημάτων.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους αφορά στα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατά συναυτουργία, τετελεσμένες και σε απόπειρα, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, καθώς και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στην αρμόδια Εισαγγελία, ενώ η αστυνομική έρευνα για την ταυτοποίηση και σύλληψη συνεργών τους συνεχίζεται.

16112019klopes005
16112019klopes006
16112019klopes007
16112019klopes008

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup