Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 12:56

Δίκη Siemens: Πώς οι ποινικοί κώδικες... απάλλαξαν τους 27

Γράφτηκε από
Ad Slot

Η παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας υπαλλήλου επήλθε καθώς με τον ισχύοντα από 1η Ιουλίου Ποινικό Κώδικα το αδίκημα της δωροδοκίας από κακούργημα μετετράπη σε πλημμέλημα

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την αρχή της έρευνας και τρία χρόνια μετά την έναρξη της δίκης για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens το δικαστήριο ανακοίνωσε χθες την τελική ετυμηγορία του. Οι συνολικά 54 κατηγορούμενοι της υπόθεσης αντιμετωπίστηκαν διαφορετικά από το δικαστήριο. Με την απόφαση κρίθηκαν ένοχοι 22 κατηγορούμενοι για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κατ' εξακολούθηση, αθώωθηκαν πέντε εξ αυτών και απηλλάγησαν οι υπόλοιποι 27 κατηγορουμένοι από το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου.

Η παραγραφή του συγκεκριμένου αδικήματος επήλθε καθώς με τον ισχύοντα από 1η Ιουλίου Ποινικό Κώδικα το αδίκημα της δωροδοκίας από κακούργημα μετετράπη σε πλημμέλημα. Ως εκ τούτου παραγράφηκε. Οι τροποποιήσεις που επέφερε στον Ποινικό Κώδικα η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης μετέτρεψαν και πάλι τη δωροδοκία υπαλλήλου σε κακούργημα, πλην όμως το δικαστήριο κρίνει στη βάση της αρχής ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύουν για τους κατηγορούμενους οι ευμενέστερες διατάξεις.

Να σημειωθεί ότι η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί -θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή- καθώς αναμένεται και η απόφαση του δικαστηρίου επί των τελικών ποινών για όσους κρίθηκαν ένοχοι. Ακόμη, δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για αναγνώριση ελαφρυντικών. Μέχρι τότε οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι είναι ελέυθεροι, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου και είχε προτείνει νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας.

Σύμφωνα με την απόφαση που ανακοινώθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (πρώτος βαθμός) ένοχοι για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα κατ´εξακολούθηση (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) κρίθηκαν οι: Μιχαλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαύριδης (στελέχη της Siemens Ελλάδος κατά το επίδικο διάστημα), Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Έντουαρντ Πίρερ, Τόμας Γκάνσουιντ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ρίχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκεμαν, Φρανς Ρίχτερ (οι επτά τελευταίοι στελέχη της Siemens στη Γερμανία) , Γιώργος Σκαρπέλης, Νίκολαος Νίντος, Γεώργιος Αργυρόπουλος, Δημήτριος Γυφτόπουλος, Δημήτρης Κουβάτσος, Παναγιιώτης Νικάκης, Γεώργιος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας, Φάνης Λυγινός, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και Μάρθα Καραβέλα (στην τελευταία αποδίδεται το συγκεκριμένο αδίκημα εκτός από κατ´επάγγελμα και κατά κερδοσκοπία).

Αντίθετα, αθώοι για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κηρύχθηκαν οι: Νίκος Μανασής, Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης.

Απαλλαγές λόγω παραγραφής

Ακόμη, απηλλάγησαν από το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα λόγω παραγραφής (παύση ποινικής δίωξης) οι Έλληνες και Γερμανοί κατηγορούμενοι στελέχη της Siemens, ανάμεσά τους οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρ. Καραβέλας, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαύριδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ρίχαρντ Σίκατσεκ, κ.ά. Επίσης έπαυσε η δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου για τους Μ. Χριστοφοράκο, Χρ. Καραβέλα και πέντε ακόμη στελέχη της Siemens στη Γερμανία.

Επιπλέον για τον ίδιο λόγο (παύση ποινικής δίωξης) απηλλάγησαν για το αδίκημα της δωροδοληψίας στον ιδιωτικό τομέα τα 13 αρχικώς κατηγορούμενα στελέχη του ΟΤΕ, ενώ έπαυσε και πάλι λόγω παραγραφής η ποινική δίωξη για το αδίκημα της συνέργειας σε δωροληψία στον ιδιωτικό τομέα για τον Θεόδωρο Τσουκάτο και άλλα 19 ακόμη πρόσωπα. Για το αδίκημα της συνέργειας σε δωροληψία στον ιδιωτικό τομέα απηλλάγησαν (παύση ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής) ακόμη οι αρχικώς κατηγορούμενοι επιχειρηματίες και τραπεζικοί -ανάμεσά τους οι Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Ο τελευταίος, αφού είχε «σπάσει» το βραχιολάκι από τον Νοέμβριο του 2018, εξαφανίστηκε από τη χώρα.

Τέλος, με την απόφαση απορρίφθηκαν αυτοτελείς ισχυρισμοί που είχε προβάλλει κατά βάση η πλευρά Χριστοφοράκου για τη συνδρομή δεδικασμένου για έλειψη διττού αξιοποίνου.
Η υπόθεση της Siemens απασχολεί την ελληνική δικαιοσύνη τα τελευταία 14 έτη. Η δικογραφία αφορά σε διαδρομές μαύρων χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν, ώστε να επιλεγεί η γερμανική εταιρεία, ως ανάδοχος του έργου της σύμβασης 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Η συμφωνία υπεγράφη από τον τότε υπουργό Μεταφορών επί ΠΑΣΟΚ, Τ. Μαντέλη, ο οποίος έχει καταδικαστεί από δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε φυλάκιση 5 ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 11:00

Σχετικά Άρθρα

  • Στη Βουλή η δικογραφία για τον Τσοχατζόπουλο
    Στη Βουλή η δικογραφία για τον Τσοχατζόπουλο

    Η επίμαχη δικογραφία αφορά σε σύμβαση που είχε υπογράψει το υπουργείο με τη SIEMENS, κατά το χρονικό διάστημα από το 2001 έως το 2006

    Το αδίκημα της απιστίας αποδίδει, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελία Διαφθοράς στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, και για αυτό η επικεφαλής της, Ελένη Τουλουπάκη, διαβιβάζει στη Βουλή δικογραφία που τον αφορά.

    Η επίμαχη δικογραφία αφορά σε σύμβαση που είχε υπογράψει το υπουργείο με τη SIEMENS, κατά το χρονικό διάστημα από το 2001 έως το 2006, και η οποία προέβλεπε την προμήθεια στρατιωτικών τηλεφωνικών πινάκων. Ωστόσο, η συγκεκριμένη σύμβαση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εισαγγελίας Διαφθοράς προκάλεσε ζημία στο ζημιά στο δημόσιο εκτιμάται σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
    Μάλιστα, για τη ίδια υπόθεση από την εισαγγελία Διαφθοράς ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε περίπου 30 κατηγορούμενους για το αδίκημα της συνέργειας στην απιστία. Οι διώξεις στρέφονται και κατά του άλλοτε ισχυρού άνδρα της SIEMENS στην Ελλάδα Μιχάλη Χριστοφοράκου, κατά άλλων στελεχών της εταιρίας και στρατιωτικών.
    Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
  • Απόφαση για Siemens: Στην φυλακή οδηγούνται Μαυρίδης, Σκαρπέλης και Μάρθα Καραβέλα
    Απόφαση για Siemens: Στην φυλακή οδηγούνται Μαυρίδης, Σκαρπέλης και Μάρθα Καραβέλα

    Χωρίς αναστολή και οι Χριστοφοράκος, Καραβέλας Οσβαλντ και Λυγινός - Ακόμη, με τη απόφαση του δικαστηρίου δόθηκε αναστολή στα πρώην στελέχη της γερμανικής Siemens

    Στη φυλακή οδηγούνται αμέσως μετά την απόφαση που εξέδωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τρεις από τους παρόντες σήμερα στη δικαστική αίθουσα καταδικασθέντες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς το δικαστήριο δεν τους χορήγησε αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους σε δεύτερο βαθμό.

    Συγκεκριμένα, στη φυλακή οδηγούνται οι Πρόδρομος Μαυρίδης, Γιώργος Σκαρπέλης και Μάρθα Καραβέλα (σύζυγος του φυγόδικου πρώην στελέχους της Siemens, Χρήστου Καραβέλα). Η τελευταία αναμένεται να θέσει θέμα για την κράτησή της επικαλούμενη την ηλικία της.

    Ακόμη, το δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε πριν από λίγο, δεν χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι το Εφετείο, ούτε στα καταδικασθέντα πρώην στελέχη της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο και Χρήστο Καραβέλα, ούτε όμως και στα τραπεζικά στελέχη Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλωντ Όσβαλντ. Αξίζει να σημειωθεί οι Χριστοφοράκος και Καραβέλας έχουν διαφύγει στο εξωτερικό όταν ακόμη η έρευνα βρίσκονταν στο στάδιο της ανάκρισης (για το δε Χριοτοφοράκο υπάρχει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να μην εκδοθεί στην Ελλάδα), ενώ καταζητούμενοι για τις ελληνικές αρχές είναι οι Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ

    Ακόμη, με τη απόφαση του δικαστηρίου δόθηκε αναστολή στα πρώην στελέχη της γερμανικής Siemens. Μάλιστα, σε δυο εξ αυτών επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ. Το ίδιο αποφάσισε το δικαστήριο και για πρώην στελέχη του ΟΤΕ, έδωσε δηλαδή αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης τους σε δεύτερο βαθμό, επιβάλλοντας όμως εγγυοδοσίες που ξεκινούν από 80.000 ευρώ και φτάνουν τις 100.000 ευρώ. Αντίστοιχα, χρηματικές εγγυήσεις ύψους 30.000 ευρώ στον καθένα επιβλήθηκαν και στους επιχειρηματίες Αλ. Λέτσα και Γ. Καλδή.
    Το δικαστήριο με την απόφασή του επί της αναστολής υιοθέτησε σχεδόν στο σύνολό της την πρόταση που είχε κάνει νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας Ελένη Σκεπαρνιά. Η εισαγγελική λειτουργός είχε ζητήσει να μην χορηγηθεί αναστολή σε επτά εκ των καταδικασθέντων, ανάμεσά τους οι Πρόδρομος Μαυρίδης, Μιχάλης Χριστοφοράκος, Μάρθρα Καραβέλα, για τους οποίους η εισαγγελέας ανέφερε ότι εάν αφεθούν ελεύθεροι ενδέχεται να διαπράξουν νέα αδικήματα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ποινές για Siemens: Κάθειρξη 15 ετών σε Χριστοφοράκο, Καραβέλα και Μαυρίδη
    Ποινές για Siemens: Κάθειρξη 15 ετών σε Χριστοφοράκο, Καραβέλα και Μαυρίδη

    Τι αποφασίστηκε για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες

    Την απόφασή του επί των ποινών στη μεγάλη υπόθεση της Siemens ανακοίνωσε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έπειτα από περίπου τρία χρόνια ακροαματικής διαδικασίας. Με την απόφαση επιβλήθηκε το ανώτερο της προβλεπόμενης ποινής - 15 έτη - σε βασικά στελέχη της Siemens στην Ελλάδα αλλά και σε πρώην στελέχη της γερμανικής Siemens, καθώς και σε καταδικασθέντα στελέχη του ΟΤΕ.

    Αναλυτικά, το δικαστήριο επέβαλλε στα στελέχη της ελληνικής Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα και Πρόδρομο Μαυρίδη κάθειρξεις 15 ετών στον καθένα, ενώ κάθειρξη 10 ετών επιβλήθηκε στον Αλέξανδρο Αθανασιάδη.

    Σε ό,τι αφορά στα καταδικασθέντα στελέχη της μητρικής Siemens επιβλήθηκαν οι εξής ποινές: Έντουαρτ Πίρερ κάθειρξη 15 ετών, Τόμας Κάνσουιντ κάθειρξη 13 ετών, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ κάθειρξη 7 ετών, Ράιχαρντ Σίκατσεκ κάθειρξη 7 ετών, Βόλφανγκ Ρούντολφ κάθειρξη 7 ετών, Χανς Γιάγκερμαν κάθειρξη 7 ετών και Φρανς Ρίχτερ κάθειρξη 7 ετών.

    Στα καταδικασθέντα πρώην στελέχη του ΟΤΕ επιβλήθηκαν οι εξής ποινές: Γιώργος Σκαρπέλης κάθειρξη 15 ετών, Νικόλαος Νίντος κάθειρξη 10 ετών, Γιώργος Αργυρόπουλος κάθειρξη 14 ετών, Δημήτρης Γυφτόπουλος κάθειρξη 12 ετών, Δημήτρης Κουβάτσος κάθειρξη 14 ετών και Παναγιώτης Νικάκης κάθειρξη 13 ετών.

    Στους δυο επιχειρηματίες Γιώργο Καλδή και Αλέξανδρο Λέτσα, στους οποίους το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, επιβλήθηκε κάθειρξη 6 ετών στον καθένα.

    Στα καταδικασθέντα τραπεζικά στελέχη Φάνη Λυγινό επιβλήθηκε κάθεριξη 12 ετών, στον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ κάθειρξη 14 ετών και τέλος στην σύζυγο του Χρήστου Καραβέλα, Μάρθα Καραβέλα κάθειρξη 13 ετών.

    Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη με τις αγορεύσεις συνηγόρων της υπεράσπισης που ζητούν να χορηγηθεί αναστολή στους εντολείς τους.
    Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Δίκη Siemens: Ενοχή για 22 - Απαλλάχτηκε ο Τσουκάτος λόγω παραγραφής
    Δίκη Siemens: Ενοχή για 22 - Απαλλάχτηκε ο Τσουκάτος λόγω παραγραφής

    Έπειτα από τρία χρονιά έπεσε σήμερα η αυλαία στη πολύκροτη δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens.

    Το δικαστήριο κατέληξε στην απαλλαγή του συνόλου των κατηγορουμένων για το αδίκημα της δωροδοκίας, σε αθωώσεις πέντε κατηγορουμένων αλλά και σε απαλλαγή του Θεόδωρου Τσουκάτου λόγω της παραγραφής του αδικήματος της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλου, το οποίο αντιμετώπιζε.

    Αντίθετα, ένοχοι κρίθηκαν για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος 22 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens M. Χριστοφοράκος, οι Χρ. Γκαραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ.

    Ακόμη, ένοχοι κρίθηκαν για το ίδιο αδίκημα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης αλλά και οι τραπεζίτες Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλώντ Όσβαλντ. Ο τελευταίος είχε αποδράσει σπάζοντας το «βραχιολάκι», που του είχε επιβληθεί στο πλαίσιο του κατ´οίκον περιορισμού που του είχε επιβληθεί.

    Αντίθετα, αθώοι κρίθηκαν πέντε εκ των κατηγορουμένων και συγκεκριμένα οι: Νικόλαος Μανασής, Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλης Τυρογαλάς και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης.

    Απαλλακτική ήταν η πρόταση του δικαστηρίου για τον Θεόδωρο Τσουκάτο.

    Σημειώνεται ότι το δικαστήριο έπαυσε την ποινική δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας, ακολουθώντας την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και εντάσσοντας την αξιόποινη πράξη στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τη δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα.

    Πηγή: Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς