Τα 16 από τα κτήρια βρίσκονται στα Εξάρχεια - Διορία 15 ημερών από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να εκκενωθούν - Τι προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ - «Οι καταλήψεις δεν έχουν ημερομηνία λήξης» απαντούν οι καταληψίες
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ουσιαστικά καλεί τους καταληψίες να αδειάσουν τους χώρους πριν την 6η Δεκεμβρίου, ημέρα της επετείου από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μια κίνηση που εντάσσεται στο ευρύτερο επιχειρησιακό πλάνο προκειμένου να πάψουν τα Εξάρχεια να αποτελούν άβατο στο κέντρο της πόλης.
Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα 16 δημόσια και ιδιωτικά κτήρια που τελούν υπό κατάληψη στην περιοχή των Εξαρχείων ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τουλάχιστον 8 εγκαταλελειμμένα κτήρια έχουν καταληφθεί από αλληλέγγυους αντιεξουσιαστές και έχουν μετατραπεί σε ξενώνες φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
Σε πολλές δε, περιπτώσεις πρόσφυγες και μετανάστες πέφτουν θύματα επιτηδείων αγοράζοντας πανάκριβα ακόμη και την τροφή τους. Συνολικά τα κτίρια που είναι υπό κατάληψη στην Αθήνα αγγίζουν τα 40! Πολλά από αυτά δεν έχουν ρεύμα και νερό με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να συνδέουν παράνομα και να ζημιώνουν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τις δημόσιες επιχειρήσεις.
Το επικίνδυνο είναι ότι μέσα σε αυτές τις καταλήψεις βρίσκουν καταφύγιο κακοποιοί και αλλοδαποί αταυτοποίητοι που οι αρχές δεν γνωρίζουν την καταγωγή, το παρελθόν και την ταυτότητα τους. Από Αλγερινούς μαχαιροβγάλτες και Αφγανούς «τσιγαράδες» και ντήλερς ναρκωτικών μέχρι και ύποπτα άτομα που κινούνται στις παρυφές της παγκόσμιας τρομοκρατίας συνθέτουν το αλλόκοτο μωσαϊκό.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το ηγετικό μέλος του Ρουβίκωνα Γιώργο Καλαϊτζίδη, ο οποίος στη σελίδα του στο Facebook έγραψε «casus belli» επισυνάπτοντας την είδηση για το τελεσίγραφο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Στο ίδιο κλίμα, αντιεξουσιαστές με κείμενο που ανήρτησαν στο indymedia ισχυρίζονται ότι έχουν επανακαταλάβει το υπόγειο του Οικονομικού Πανεπιστημίου «και εντατικοποίησαν την παρουσία τους» για να καταλήξουν ότι δεν απαντούν σε τελεσίγραφα και οι καταλήψεις τους δεν έχουν ημερομηνία λήξης.