Ειδικό εργαστήριο στο Λονδίνο θα αποφανθεί αν ο 8χρονος είχε μολυνθεί από το τοξινογόνο στέλεχος της διφθερίτιδας - Είχε λάβει πέντε από τις έξι δόσεις του εμβολίου λένε από το υπ. Υγείας - Εν έτει 2019 ακόμα η Ελλάδα δεν διαθέτει βάση δεδομένων για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού
«Ο ασθενής Δ.Α. κατέληξε στις 26/11/2019 με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης το νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού». Η διαδικασία της νεκροτομής ανοίγει ένα άλλο «κεφάλαιο» όπου θα διερευνηθούν σε άλλη, πιο ενδελεχή, βάση τα αίτια του αδόκητου αυτού θανάτου.
Το κουβάρι του «αν» και του «πότε» είχε μολυνθεί το 8χρονο παιδί με το τοξινογόνο ή μη στέλεχος θα απαντηθεί σε μία εβδομάδα από τότε που θα σταλεί το δείγμα στα εργαστήρια – η αποστολή του μολυσματικού υλικού στη Βρετανία είναι περίπλοκη διαδικασία και θα απαιτηθεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για την ολοκλήρωσή της.
Τα κομμάτια του σκηνικού που προστίθεντο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας άλλοτε φώτιζαν και άλλοτε σκίαζαν την εικόνα. Γιατί ανάλογο «κουβάρι» με εκείνο της μόλυνσης ή όχι και με ποιο στέλεχος, εκτυλίχθηκε και σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό του παιδιού.
Πηγές και από τα δύο νοσοκομεία επέμεναν μιλώντας στο protothema.gr ότι ο 8χρονος είχε λάβει δύο δόσεις από το εμβόλιο με βάση τη δική τους εικόνα από το περιστατικό. Κι αυτό αναδικνύει ένα διαχρονικά μελανό σημείο για το θολό εμβολιαστικό πρόγραμμα ανηλίκων και ενηλίκων στην Ελλάδα: δεν υπάρχει εν έτει 2019 καμία βάση δεδομένων ούτε ηλεκτρονική ούτε άλλη από την οποία να προκύπτουν ασφαλή και αξιόπιστα στοιχεία για τον εμβολιασμό και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
Τα όποια στοιχεία – εκτιμήσεις για την ακρίβεια- προκύπτουν έμμεσα από τις πωλήσεις των εμβολίων, τις συνταγογραφήσεις των εμβολίων και τις...δηλώσεις των γονέων όταν πρόκειται για τα παιδιά τους. Για το συγκεκριμένο εμβόλιο προβλέπεται ότι το παιδί πρέπει να λάβει τρεις δόσεις στον 1ο χρόνο ζωής, μία ακόμη στους 18 μήνες, την πέμπτη στον 5ο χρόνο και την τελευταία επαναληπτική δόση στα 11 με 12 χρόνια. Στη συνέχεια το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας- τετάνου- κοκκύτη πρέπει να γίνεται κάθε δέκα χρόνια σε όλη τη διάρκεια της ζωής.
Η συσχέτιση του θανάτου με το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας δεν μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση, λένε οι ειδικοί. Ουδείς έχει προσώρας απάντηση στο αν πρόκειται για το στέλεχος που παράγει τοξίνη και άρα έχει θανατηφόρα έκβαση ή αν πρόκειται για το στέλεχος που δεν παράγει τοξίνη. Ούτε μπορεί να αποτυπωθεί η επίδραση του δεύτερου στελέχους – που δεν έχει τοξίνη- στην κατάσταση υγείας του παιδιού, που ως παιδί με σύνδρομο Down είχε ούτως ή άλλως ιδιαίτερες ανάγκες.
Αυτό που γίνεται σαφές πάντως από όλους όσοι διαχείριστηκαν αυτό το περιστατικό είναι πώς επρόκειτο για ένα βαρύ περιστατικό, για ένα παιδί με βαριά συμπτωματολογία η οποία αντιμετωπίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους γιατρούς, με δεδομένο πως η κλινική εικόνα του ασθενούς με διφθερίτιδα απαντάται πλέον μόνο στη βιβλιογραφία.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, η νόσος «επανεμφανίστηκε» τη δεκαετία του 1990 στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ όταν σημειώθηκαν οι ανατροπές στα συστήματα υγείας τους και ατόνησαν τα προγράμματα εμβολιασμού. Ο κ. Τσόλας λέει επίσης πως ο ίδιος θυμάται ως γιατρός που εργάστηκε στο Παίδων ένα παιδί Πομάκων που το 1991 είχε νοσηλευτεί με διφθερίτιδα και είχε καταλήξει από μυοκαρδίτιδα.
Τα αντανακλαστικά των γιατρών αμέσως μετά τον εντοπισμό του κορυνοβακτηριδίου της διφθερίτιδας επικεντρώθηκαν στην προστασία όλων όσοι ήρθαν σε επαφή με τον 8χρονο, από την οικογένεια μέχρι τους επαγγελματίες υγείας. Όλοι ενημερώθηκαν πως πρέπει να λάβουν αντιβίωση για τη διφθερίτιδα και κλήθηκαν να εμβολιαστούν.