Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 17:10

Κουφοντίνας: Προσφυγή κατά της απόρριψης του αιτήματός του για 9ήμερη άδεια

Γράφτηκε από
Ad Slot

Μετά την απόρριψη του σχετικού αιτήματός του από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής

Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου προσέφυγε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, προκειμένου να του χορηγηθεί εορταστική άδεια διάρκειας 9 ημερών από το σωφρονιστικό κατάστημα των φυλακών Κασσαβέτειας του Βόλου, μετά την απόρριψη του σχετικού αιτήματός του από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής.

Συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη το Πειθαρχικό Συμβούλιο των αγροτικών φυλακών απέρριψε το αίτημά του κατά πλειοψηφία (2-1).
Ο καταδικασθείς σε 11 φορές ισόβια κρατείται από τον Αύγουστο του 2018 στις φυλακές Κασσαβέτειας και συνολικά έχει λάβει μέχρι σήμερα άδεια συνολικά έξι φορές.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 14:33

Σχετικά Άρθρα

  • Σχολεία: Ποιες άδειες δικαιούνται οι γονείς
    Σχολεία: Ποιες άδειες δικαιούνται οι γονείς

    Μία σειρά αδειών δικαιούνται οι γονείς εργαζόμενοι τώρα που ανοίγουν τα σχολεία

    Στην εκκίνηση της νέας σχολικής χρονιάς οι γονείς σκέπτονται πώς θα προγραμματίσουν μια σειρά αδειών που δικαιούνται.

    Οι πιο χαρακτηριστικές άδειες αφορούν:

    Δικαίωμα απουσίας γονέα ή φροντιστή: Η συγκεκριμένη άδεια ισχύει έως δύο φορές το χρόνο και για μία ημέρα κάθε φορά για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. ασθένεια ή ατύχημα του παιδιού ή του προσώπου που χρήζει φροντίδας η οποία βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση). Η άδεια είναι με αποδοχές.

    Ευέλικτη εργασία: Γονείς παιδιών έως 12 ετών και φροντιστές δικαιούνται να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας (όπως τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση), υπό την προϋπόθεση ο εργαζόμενος να έχει συμπληρώσει έξι μήνες εργασίας στον ίδιο εργοδότη.

    Άδεια 4 ημερών ανά έτος δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης του παιδιού τους. Οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα να λάβουν την άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου, από την ηλικία των 16 ετών συμπληρωμένων που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς, πλέον μέχρι την ηλικία των δεκαοκτώ (18) ετών συμπληρωμένων, για κάθε παιδί που παρακολουθεί μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, καθώς επίσης και σε γονείς τέκνου με ειδικές ανάγκες, ανεξαρτήτως της ηλικίας του, που φοιτά σε δομή ειδικής εκπαίδευσης.

    Άδεια για ασθένεια μελών οικογένειας

    α) παιδιά μέχρι 16 ετών - φυσικά ή υιοθετημένα-, εφόσον οι γονείς έχουν την επιμέλειά τους,
    β) παιδιά άνω των 16 εφόσον πάσχουν από βαριά ασθένεια ή αναπηρία, εφόσον οι γονείς έχουν την επιμέλειά τους,

    γ) σύζυγος που για λόγους οξείας, βαριάς ή χρόνιας ασθένειας ή αναπηρίας, δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και
    δ) γονείς ή ανύπαντρα αδέλφια πουγια λόγους οξείας, βαριάς ή χρόνιας ασθένειας ή αναπηρίας ή ηλικίας, δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, εφόσον ο εργαζόμενος έχει τη φροντίδα τους και το ετήσιο εισόδημά τους δεν είναι μεγαλύτερο από το ετήσιο εισόδημα του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη που αμείβεται με το γενικό κατώτερο όριο ημερομισθίου που ισχύει κάθε φορά, υπολογιζόμενο με 25 ημερομίσθια το μήνα.

    Η άδεια αυτή είναι χωρίς αποδοχές, μπορεί να χορηγηθεί εφάπαξ ή και τμηματικά και η διάρκειά της δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 6 εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος, εάν ο δικαιούχος προστατεύει ένα παιδί με δυνατότητα αύξησής της σε 8 εργάσιμες ημέρες εάν ο δικαιούχος προστατεύει δύο παιδιά και σε 14 εργάσιμες ημέρες αν προστατεύει τρία (3) παιδιά και πάνω (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε 2008-2009 άρθρο 5, άρθρο 42 Ν. 4808/2021). Ο χρόνος της απουσίας των εργαζομένων λόγω άδειας για την ασθένεια εξαρτημένων μελών της οικογένειας, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τον υπολογισμό των αποδοχών τους, τη χορήγηση ετήσιας κανονικής άδειας και του επιδόματος αδείας, καθώς και για τον υπολογισμό της αποζημίωσης απόλυσης.

    Μειωμένο ωράριο γονέων παιδιών με αναπηρία

    Σύμφωνα με το άρθρο 41 του Ν. 4808/2021, οι γονείς που έχουν παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας με πνευματική, σωματική ή ψυχική αναπηρία, δικαιούνται μειωμένου ωραρίου κατά 1 ώρα την ημέρα για να μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στις ειδικές φροντίδες των παιδιών.

    Οι προϋποθέσεις έχουν ως εξής:

    Να εργάζεται σε επιχείρηση που απασχολεί τουλάχιστον 50 άτομα.

    Να έχει παιδί με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία.


    Το ωράριο του εργαζόμενου γονέα σ' αυτήν την περίπτωση μειώνεται κατά 1 ώρα την ημέρα, με ανάλογη περικοπή των αποδοχών.

    Η πνευματική, σωματική ή ψυχική αναπηρία του παιδιού διαπιστώνεται με γνωμάτευση είτε ιατρού του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα, είτε εποπτευόμενου από το Δημόσιο νοσηλευτικού ιδρύματος.

    Άδεια εξετάσεων μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών

    Εκτός από την κανονική τους άδεια, οι εργαζόμενοι που είναι μαθητές ή σπουδαστές ή φοιτητές εκπαιδευτικών μονάδων οποιουδήποτε τύπου και οποιασδήποτε βαθμίδας του Δημοσίου ή εποπτευομένων από το Δημόσιο με οποιοδήποτε τρόπο, δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους και πρόσθετη άδεια άνευ αποδοχών διαρκείας 30 εργάσιμων ημερών (ΕΓΣΣΕ 96 άρθρο 7), συνεχών ή διακεκομμένων κατ' έτος για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Την ειδική άδεια δικαιούνται να λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι-εργαζόμενες σπουδαστές έως 28 ετών, ενώ οι άνω των 28 ετών μόνο για την προβλεπόμενη διάρκεια των σπουδών που κάθε φορά παρακολουθεί ο εργαζόμενος, προσαυξημένη κατά δύο έτη (ν+2), ανεξάρτητα αν οι σπουδές διανύθηκαν συνεχώς ή διακεκομμένα και ανεξάρτητα αν έχουν συμπληρώσει 1 χρόνο υπηρεσίας στον εργοδότη.

    Η ιδιότητα του μαθητή, σπουδαστή, φοιτητή και η συμμετοχή του στις εξετάσεις αποδεικνύεται με βεβαίωση της σχολής του που υποβάλλεται στον εργοδότη από τον εργαζόμενο. Σημειώνεται ότι με το υπ΄ αριθμόν 2674/2002 έγγραφο του Υπ. Εργασίας γίνεται δεκτό ότι την άδεια εξετάσεων δικαιούνται και όσοι παρακολουθούν προγράμματα στα Ανοικτά Πανεπιστήμια, εφόσον ανήκουν στα ιδρύματα του Δημόσιου Τομέα ή εποπτεύονται απ΄ αυτό.

    Για τους ανήλικους εργαζόμενους που είναι συγχρόνως μαθητές ή σπουδαστές ο Ν. 1837/ 89, ορίζει ότι δικαιούνται για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις άδεια άνευ αποδοχών δύο ημερών, συνεχόμενη ή τμηματική, για κάθε μέρα εξετάσεων. Η άδεια αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 14 ημέρες συνολικά και οι αποδοχές καταβάλλονται από την ΔΥΠΑ

    Ως προς τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που εργάζονται στο Δημόσιο ή ΝΠΔΔ με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), εφαρμόζονται αναλογικά τα ισχύοντα στα άρθρα 58, 59 και 60 του Υπαλληλικού Κώδικα, σχετικά με τις άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης, τις άδειες για επιμορφωτικούς λόγους και τις άδειες εξετάσεων (άρθρο 36 Ν. 4590/2019). Επομένως, οι εν λόγω εργαζόμενοι δικαιούνται άδεια 14 ημερών με αποδοχές.

    Ευέλικτο ωράριο εργασίας κατόπιν αιτήματος εργαζόμενου γονέα

    Με το άρθρο 31 του Ν. 4808/2021, σε συμμόρφωση του άρθρου 9 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158, ο εργαζόμενος αποκτά κι αυτός το δικαίωμα να διαχειρίζεται το χρόνο εργασίας του, σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις ή επιλογές του, για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και ιδιωτικής του ζωής. Συγκεκριμένα, κάθε εργαζόμενος γονέας παιδιών ηλικίας έως δώδεκα (12) ετών ή φροντιστής δικαιούται να ζητά ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για λόγους φροντίδας, όπως ιδίως, τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την κάλυψη συγκεκριμένων οικογενειακών του αναγκών.

    Για το δικαίωμα χορήγησης ευέλικτης ρύθμισης εργασίας, ο εργαζόμενος γονέας πρέπει να έχει συμπληρώσει έξι (6) μήνες συνεχόμενης εργασίας ή με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (υπηρεσίας) στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν ορίζεται ευνοϊκότερα από ειδική διάταξη νόμων, διαταγμάτων, κανονισμών, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων ή συμφωνιών εργοδοτών και εργαζομένων.

    Ο εργοδότης οφείλει να εξετάσει κάθε αίτηση για ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας και να αποφανθεί για την ικανοποίησή της εντός μηνός από την υποβολή της, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της επιχείρησης και του εργαζομένου. Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος, ο εργοδότης οφείλει να τεκμηριώσει εγγράφως τους λόγους απόρριψης ή και την αναβολή χορήγησης ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας.

    Μετά τη λήξη της συμφωνηθείσας διάρκειας των ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας, ο εργαζόμενος επιστρέφει στην αρχική μορφή απασχόλησής του. Ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στην αρχική μορφή απασχόλησης πριν από τη λήξη της συμφωνημένης περιόδου, κατόπιν αιτήσεώς του και εφόσον αυτό δικαιολογείται από συγκεκριμένη μεταβολή των περιστάσεων.

    Άδεια λόγω νοσηλείας των παιδιών

    Στους εργαζόμενους γονείς χορηγείται ειδική γονική άδεια νοσηλείας χωρίς αποδοχές, σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού, ανεξαρτήτως της ηλικίας του, λόγω ασθένειας ή ατυχήματος που καθιστά αναγκαία την άμεση παρουσία του εργαζόμενου, για όσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των τριάντα (30) εργάσιμων ημερών κατ’ έτος. Η άδεια αποτελεί δικαίωμα του κάθε γονέα, χορηγείται, χωρίς άλλη προϋπόθεση, πέραν των σχετικών διευκολύνσεων που παρέχονται από άλλες διατάξεις στους εργαζόμενους γονείς για οικογενειακούς λόγους και αφού εξαντληθούν συναφή δικαιώματα με αποδοχές, πλην της ετήσιας κανονικής άδειας.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Eπίδομα καλοκαιρινής άδειας: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι
    Eπίδομα καλοκαιρινής άδειας: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

    Διαφορετικές ρυθμίσεις για εργαζόμενους, τηλεργαζόμενους και εργαζόμενους που εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία περιλαμβάνει το «μενού» της καλοκαιρινής άδειας.

    Το επίδομα άδειας, σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπολογίζεται με βάση τον χρόνο εργασίας και κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου.

    Η ετήσια άδεια υπολογίζεται από την έναρξη της απασχόλησής του σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σύστημα εργασίας του (πενθήμερο ή εξαήμερο), χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσει διάστημα προϋπηρεσίας στον εργοδότη του. Κατά την Επιθεώρηση Εργασίας με το άρθρο 3 του Α.Ν. 539/45, κατά τη διάρκεια της αδείας του ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τις «συνήθεις αποδοχές», δηλαδή τις αποδοχές εκείνες που θα έπαιρνε, εάν εργαζόταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο.

    Ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου του επόμενου έτους, αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται από την πρόσληψή του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του συγκεκριμένου ημερολογιακού έτους, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησής του.

    Το ποσοστό αδείας υπολογίζεται στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.

    Όταν ο εργαζόμενος συμπληρώσει χρόνο στον ίδιο εργοδότη

    Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, εάν ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών σε περίπτωση πενθήμερης εργασίας και 25 ημερών εφόσον απασχολείται σε εξαήμερη εργασία. Για το τρίτο και τα επόμενα έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1ηΙανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

    Εφόσον ο εργαζόμενος συμπληρώσει 10 έτη εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών (πενθήμερη εργασία) και 30 εργασίμων ημερών (εξαήμερη εργασία).

    Εάν έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 31 μέρες (εξαήμερη εργασία).

    Στις ημέρες της ετήσιας άδειας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι ημέρες, που σχετίζονται με τοπικά έθιμα, ασθένειες και οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις εάν συμπέσουν με αυτήν (πχ άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας).

    Ρυθμίσεις και για τηλεργαζόμενους

    Οι τηλεργαζόμενοι, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, που έγινε λόγω της πανδημίας, διατηρούν το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Έχουν δηλαδή το δικαίωμα να μην επικοινωνούν ψηφιακά ούτε ν΄ απαντούν σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία.

    Με το άρθρο 61 του Ν. 4808/2021 δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου ημερολογιακού έτους. Οι εργαζόμενοι δηλαδή μπορούν να πάρουν άδεια αναψυχής του 2023 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

    Πότε μπορούν να πάρουν άδεια οι εργαζόμενοι

    Η ετήσια άδεια αναψυχής χορηγείται σε συνεννόηση των εργοδοτών με τον εργαζόμενο. Τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι της επιχείρησης μπορούν να πάρουν την άδειά τους από 1 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου. Αν ένας εργαζόμενος δεν πάρει άδεια ως το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους μπορεί να την πληρωθεί.

    Οι εργοδότες, που απασχολούν εργαζόμενους με παιδιά έως 16 ετών και παιδιά άνω των 16 ετών με αναπηρία υποχρεούνται κατά τον προγραμματισμό του χρόνου χορήγησης των ετήσιων αδειών απουσίας του προσωπικού τους να λαμβάνουν υπόψη και τις οικογενειακές τους ανάγκες.

    Επιτρέπεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις να υπάρξει κατάτμηση του χρόνου ετήσιας αδείας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εάν προκύψει σοβαρή ή επείγουσα ανάγκη της επιχείρησης.

    Η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι (6) εργασίμων ημερών σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και των πέντε (5) εργασίμων ημερών σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία ή των δώδεκα (12) εργασίμων ημερών, εφόσον αφορά ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

    Μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη, η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται σε περισσότερες των δύο περιόδους. Η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, σε πενθήμερη ή δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, εάν πρόκειται για ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

    Σε ό, τι αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν τακτικό και εποχικό προσωπικό και παρουσιάζουν ιδιαίτερη σώρευση εργασίας που οφείλεται στο είδος ή στο αντικείμενο εργασιών τους, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους (π.χ. ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές) για το τακτικό προσωπικό, ο εργοδότης δύναται να χορηγεί το τμήμα της αδείας των 10 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή 12 επί εξαημέρου οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο ημερολογιακό έτος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για το επίδομα και την καλοκαιρινή άδεια
    Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για το επίδομα και την καλοκαιρινή άδεια

    Διαφορετικές ρυθμίσεις για εργαζόμενους, τηλεργαζόμενους και εργαζόμενους που εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία περιλαμβάνει το «μενού» της καλοκαιρινής άδειας.

    Το επίδομα άδειας, σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπολογίζεται με βάση τον χρόνο εργασίας και κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου.

    Η ετήσια άδεια υπολογίζεται από την έναρξη της απασχόλησής του σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σύστημα εργασίας του (πενθήμερο ή εξαήμερο), χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσει διάστημα προϋπηρεσίας στον εργοδότη του. Κατά την Επιθεώρηση Εργασίας με το άρθρο 3 του Α.Ν. 539/45, κατά τη διάρκεια της αδείας του ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τις «συνήθεις αποδοχές», δηλαδή τις αποδοχές εκείνες που θα έπαιρνε, εάν εργαζόταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο.

    Ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου του επόμενου έτους, αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται από την πρόσληψή του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του συγκεκριμένου ημερολογιακού έτους, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησής του.

    Το ποσοστό αδείας υπολογίζεται στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.

    Όταν ο εργαζόμενος συμπληρώσει χρόνο στον ίδιο εργοδότη

    Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, εάν ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών σε περίπτωση πενθήμερης εργασίας και 25 ημερών εφόσον απασχολείται σε εξαήμερη εργασία. Για το τρίτο και τα επόμενα έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1ηΙανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

    Εφόσον ο εργαζόμενος συμπληρώσει 10 έτη εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών (πενθήμερη εργασία) και 30 εργασίμων ημερών (εξαήμερη εργασία).

    Εάν έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 31 μέρες (εξαήμερη εργασία).

    Στις ημέρες της ετήσιας άδειας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι ημέρες, που σχετίζονται με τοπικά έθιμα, ασθένειες και οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις εάν συμπέσουν με αυτήν (πχ άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας).

    Ρυθμίσεις και για τηλεργαζόμενους

    Οι τηλεργαζόμενοι, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, που έγινε λόγω της πανδημίας, διατηρούν το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Έχουν δηλαδή το δικαίωμα να μην επικοινωνούν ψηφιακά ούτε ν΄ απαντούν σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία.

    Με το άρθρο 61 του Ν. 4808/2021 δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου ημερολογιακού έτους. Οι εργαζόμενοι δηλαδή μπορούν να πάρουν άδεια αναψυχής του 2023 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

    Πότε μπορούν να πάρουν άδεια οι εργαζόμενοι

    Η ετήσια άδεια αναψυχής χορηγείται σε συνεννόηση των εργοδοτών με τον εργαζόμενο. Τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι της επιχείρησης μπορούν να πάρουν την άδειά τους από 1 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου. Αν ένας εργαζόμενος δεν πάρει άδεια ως το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους μπορεί να την πληρωθεί.

    Οι εργοδότες, που απασχολούν εργαζόμενους με παιδιά έως 16 ετών και παιδιά άνω των 16 ετών με αναπηρία υποχρεούνται κατά τον προγραμματισμό του χρόνου χορήγησης των ετήσιων αδειών απουσίας του προσωπικού τους να λαμβάνουν υπόψη και τις οικογενειακές τους ανάγκες.

    Επιτρέπεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις να υπάρξει κατάτμηση του χρόνου ετήσιας αδείας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εάν προκύψει σοβαρή ή επείγουσα ανάγκη της επιχείρησης.

    Η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι (6) εργασίμων ημερών σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και των πέντε (5) εργασίμων ημερών σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία ή των δώδεκα (12) εργασίμων ημερών, εφόσον αφορά ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

    Μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη, η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται σε περισσότερες των δύο περιόδους. Η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, σε πενθήμερη ή δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, εάν πρόκειται για ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

    Σε ό, τι αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν τακτικό και εποχικό προσωπικό και παρουσιάζουν ιδιαίτερη σώρευση εργασίας που οφείλεται στο είδος ή στο αντικείμενο εργασιών τους, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους (π.χ. ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές) για το τακτικό προσωπικό, ο εργοδότης δύναται να χορηγεί το τμήμα της αδείας των 10 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή 12 επί εξαημέρου οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο ημερολογιακό έτος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Επίδομα και καλοκαιρινή άδεια: Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι
    Επίδομα και καλοκαιρινή άδεια: Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

    Διαφορετικές ρυθμίσεις για εργαζόμενους, τηλεργαζόμενους και εργαζόμενους που εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία περιλαμβάνει το «μενού» της καλοκαιρινής άδειας.

    Το επίδομα άδειας, σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπολογίζεται με βάση τον χρόνο εργασίας και κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου.

    Η ετήσια άδεια υπολογίζεται από την έναρξη της απασχόλησής του σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σύστημα εργασίας του (πενθήμερο ή εξαήμερο), χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσει διάστημα προϋπηρεσίας στον εργοδότη του. Κατά την Επιθεώρηση Εργασίας με το άρθρο 3 του Α.Ν. 539/45, κατά τη διάρκεια της αδείας του ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τις «συνήθεις αποδοχές», δηλαδή τις αποδοχές εκείνες που θα έπαιρνε, εάν εργαζόταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο.

    Ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου του επόμενου έτους, αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται από την πρόσληψή του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του συγκεκριμένου ημερολογιακού έτους, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησής του.

    Το ποσοστό αδείας υπολογίζεται στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.

    Όταν ο εργαζόμενος συμπληρώσει χρόνο στον ίδιο εργοδότη

    Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, εάν ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών σε περίπτωση πενθήμερης εργασίας και 25 ημερών εφόσον απασχολείται σε εξαήμερη εργασία. Για το τρίτο και τα επόμενα έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1ηΙανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

    Εφόσον ο εργαζόμενος συμπληρώσει 10 έτη εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών (πενθήμερη εργασία) και 30 εργασίμων ημερών (εξαήμερη εργασία).

    Εάν έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 31 μέρες (εξαήμερη εργασία).

    Στις ημέρες της ετήσιας άδειας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι ημέρες, που σχετίζονται με τοπικά έθιμα, ασθένειες και οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις εάν συμπέσουν με αυτήν (πχ άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας).

    Ρυθμίσεις και για τηλεργαζόμενους

    Οι τηλεργαζόμενοι, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, που έγινε λόγω της πανδημίας, διατηρούν το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Έχουν δηλαδή το δικαίωμα να μην επικοινωνούν ψηφιακά ούτε ν΄ απαντούν σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία.

    Με το άρθρο 61 του Ν. 4808/2021 δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου ημερολογιακού έτους. Οι εργαζόμενοι δηλαδή μπορούν να πάρουν άδεια αναψυχής του 2023 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

    Πότε μπορούν να πάρουν άδεια οι εργαζόμενοι

    Η ετήσια άδεια αναψυχής χορηγείται σε συνεννόηση των εργοδοτών με τον εργαζόμενο. Τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι της επιχείρησης μπορούν να πάρουν την άδειά τους από 1 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου. Αν ένας εργαζόμενος δεν πάρει άδεια ως το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους μπορεί να την πληρωθεί.

    Οι εργοδότες, που απασχολούν εργαζόμενους με παιδιά έως 16 ετών και παιδιά άνω των 16 ετών με αναπηρία υποχρεούνται κατά τον προγραμματισμό του χρόνου χορήγησης των ετήσιων αδειών απουσίας του προσωπικού τους να λαμβάνουν υπόψη και τις οικογενειακές τους ανάγκες.

    Επιτρέπεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις να υπάρξει κατάτμηση του χρόνου ετήσιας αδείας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εάν προκύψει σοβαρή ή επείγουσα ανάγκη της επιχείρησης.

    Η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι (6) εργασίμων ημερών σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και των πέντε (5) εργασίμων ημερών σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία ή των δώδεκα (12) εργασίμων ημερών, εφόσον αφορά ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

    Μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη, η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται σε περισσότερες των δύο περιόδους. Η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, σε πενθήμερη ή δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, εάν πρόκειται για ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

    Σε ό, τι αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν τακτικό και εποχικό προσωπικό και παρουσιάζουν ιδιαίτερη σώρευση εργασίας που οφείλεται στο είδος ή στο αντικείμενο εργασιών τους, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους (π.χ. ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές) για το τακτικό προσωπικό, ο εργοδότης δύναται να χορηγεί το τμήμα της αδείας των 10 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή 12 επί εξαημέρου οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο ημερολογιακό έτος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για το επίδομα και την καλοκαιρινή άδεια
    Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για το επίδομα και την καλοκαιρινή άδεια

    Διαφορετικές ρυθμίσεις για εργαζόμενους, τηλεργαζόμενους και εργαζόμενους που εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία περιλαμβάνει το «μενού» της καλοκαιρινής άδειας.

    Το επίδομα άδειας, σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπολογίζεται με βάση τον χρόνο εργασίας και κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου.

    Η ετήσια άδεια υπολογίζεται από την έναρξη της απασχόλησής του σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σύστημα εργασίας του (πενθήμερο ή εξαήμερο), χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσει διάστημα προϋπηρεσίας στον εργοδότη του. Κατά την Επιθεώρηση Εργασίας με το άρθρο 3 του Α.Ν. 539/45, κατά τη διάρκεια της αδείας του ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τις «συνήθεις αποδοχές», δηλαδή τις αποδοχές εκείνες που θα έπαιρνε, εάν εργαζόταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο.

    Ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου του επόμενου έτους, αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται από την πρόσληψή του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του συγκεκριμένου ημερολογιακού έτους, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησής του.

    Το ποσοστό αδείας υπολογίζεται στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.

    Όταν ο εργαζόμενος συμπληρώσει χρόνο στον ίδιο εργοδότη

    Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, εάν ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών σε περίπτωση πενθήμερης εργασίας και 25 ημερών εφόσον απασχολείται σε εξαήμερη εργασία. Για το τρίτο και τα επόμενα έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1ηΙανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

    Εφόσον ο εργαζόμενος συμπληρώσει 10 έτη εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών (πενθήμερη εργασία) και 30 εργασίμων ημερών (εξαήμερη εργασία).

    Εάν έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 31 μέρες (εξαήμερη εργασία).

    Στις ημέρες της ετήσιας άδειας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι ημέρες, που σχετίζονται με τοπικά έθιμα, ασθένειες και οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις εάν συμπέσουν με αυτήν (πχ άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας).

    Ρυθμίσεις και για τηλεργαζόμενους

    Οι τηλεργαζόμενοι, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, που έγινε λόγω της πανδημίας, διατηρούν το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Έχουν δηλαδή το δικαίωμα να μην επικοινωνούν ψηφιακά ούτε ν΄ απαντούν σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία.

    Με το άρθρο 61 του Ν. 4808/2021 δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου ημερολογιακού έτους. Οι εργαζόμενοι δηλαδή μπορούν να πάρουν άδεια αναψυχής του 2023 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

    Πότε μπορούν να πάρουν άδεια οι εργαζόμενοι

    Η ετήσια άδεια αναψυχής χορηγείται σε συνεννόηση των εργοδοτών με τον εργαζόμενο. Τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι της επιχείρησης μπορούν να πάρουν την άδειά τους από 1 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου. Αν ένας εργαζόμενος δεν πάρει άδεια ως το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους μπορεί να την πληρωθεί.

    Οι εργοδότες, που απασχολούν εργαζόμενους με παιδιά έως 16 ετών και παιδιά άνω των 16 ετών με αναπηρία υποχρεούνται κατά τον προγραμματισμό του χρόνου χορήγησης των ετήσιων αδειών απουσίας του προσωπικού τους να λαμβάνουν υπόψη και τις οικογενειακές τους ανάγκες.

    Επιτρέπεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις να υπάρξει κατάτμηση του χρόνου ετήσιας αδείας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εάν προκύψει σοβαρή ή επείγουσα ανάγκη της επιχείρησης.

    Η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι (6) εργασίμων ημερών σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και των πέντε (5) εργασίμων ημερών σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία ή των δώδεκα (12) εργασίμων ημερών, εφόσον αφορά ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

    Μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη, η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται σε περισσότερες των δύο περιόδους. Η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, σε πενθήμερη ή δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, εάν πρόκειται για ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

    Σε ό, τι αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν τακτικό και εποχικό προσωπικό και παρουσιάζουν ιδιαίτερη σώρευση εργασίας που οφείλεται στο είδος ή στο αντικείμενο εργασιών τους, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους (π.χ. ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές) για το τακτικό προσωπικό, ο εργοδότης δύναται να χορηγεί το τμήμα της αδείας των 10 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή 12 επί εξαημέρου οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο ημερολογιακό έτος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Επίδομα αδείας & Άδεια καλοκαιριού: Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι
    Επίδομα αδείας & Άδεια καλοκαιριού: Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

    Διαφορετικές ρυθμίσεις για εργαζόμενους, τηλεργαζόμενους και εργαζόμενους που εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία περιλαμβάνει το «μενού» της καλοκαιρινής άδειας.

    Το επίδομα άδειας, σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπολογίζεται με βάση τον χρόνο εργασίας και κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου.

    Η ετήσια άδεια υπολογίζεται από την έναρξη της απασχόλησής του σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σύστημα εργασίας του (πενθήμερο ή εξαήμερο), χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσει διάστημα προϋπηρεσίας στον εργοδότη του. Κατά την Επιθεώρηση Εργασίας με το άρθρο 3 του Α.Ν. 539/45, κατά τη διάρκεια της αδείας του ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τις «συνήθεις αποδοχές», δηλαδή τις αποδοχές εκείνες που θα έπαιρνε, εάν εργαζόταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο.

    Ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου του επόμενου έτους, αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται από την πρόσληψή του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του συγκεκριμένου ημερολογιακού έτους, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησής του.

    Το ποσοστό αδείας υπολογίζεται στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.

    Όταν ο εργαζόμενος συμπληρώσει χρόνο στον ίδιο εργοδότη

    Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, εάν ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών σε περίπτωση πενθήμερης εργασίας και 25 ημερών εφόσον απασχολείται σε εξαήμερη εργασία. Για το τρίτο και τα επόμενα έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1ηΙανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

    Εφόσον ο εργαζόμενος συμπληρώσει 10 έτη εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών (πενθήμερη εργασία) και 30 εργασίμων ημερών (εξαήμερη εργασία).

    Εάν έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 31 μέρες (εξαήμερη εργασία).

    Στις ημέρες της ετήσιας άδειας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι ημέρες, που σχετίζονται με τοπικά έθιμα, ασθένειες και οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις εάν συμπέσουν με αυτήν (πχ άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας).

    Ρυθμίσεις και για τηλεργαζόμενους

    Οι τηλεργαζόμενοι, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, που έγινε λόγω της πανδημίας, διατηρούν το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Έχουν δηλαδή το δικαίωμα να μην επικοινωνούν ψηφιακά ούτε ν΄ απαντούν σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία.

    Με το άρθρο 61 του Ν. 4808/2021 δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου ημερολογιακού έτους. Οι εργαζόμενοι δηλαδή μπορούν να πάρουν άδεια αναψυχής του 2023 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

    Πότε μπορούν να πάρουν άδεια οι εργαζόμενοι

    Η ετήσια άδεια αναψυχής χορηγείται σε συνεννόηση των εργοδοτών με τον εργαζόμενο. Τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι της επιχείρησης μπορούν να πάρουν την άδειά τους από 1 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου. Αν ένας εργαζόμενος δεν πάρει άδεια ως το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους μπορεί να την πληρωθεί.

    Οι εργοδότες, που απασχολούν εργαζόμενους με παιδιά έως 16 ετών και παιδιά άνω των 16 ετών με αναπηρία υποχρεούνται κατά τον προγραμματισμό του χρόνου χορήγησης των ετήσιων αδειών απουσίας του προσωπικού τους να λαμβάνουν υπόψη και τις οικογενειακές τους ανάγκες.

    Επιτρέπεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις να υπάρξει κατάτμηση του χρόνου ετήσιας αδείας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εάν προκύψει σοβαρή ή επείγουσα ανάγκη της επιχείρησης.

    Η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι (6) εργασίμων ημερών σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και των πέντε (5) εργασίμων ημερών σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία ή των δώδεκα (12) εργασίμων ημερών, εφόσον αφορά ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

    Μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη, η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται σε περισσότερες των δύο περιόδους. Η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, σε πενθήμερη ή δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, εάν πρόκειται για ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

    Σε ό, τι αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν τακτικό και εποχικό προσωπικό και παρουσιάζουν ιδιαίτερη σώρευση εργασίας που οφείλεται στο είδος ή στο αντικείμενο εργασιών τους, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους (π.χ. ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές) για το τακτικό προσωπικό, ο εργοδότης δύναται να χορηγεί το τμήμα της αδείας των 10 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή 12 επί εξαημέρου οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο ημερολογιακό έτος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ευρωεκλογές 2024: Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι
    Ευρωεκλογές 2024: Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι

    Ειδική άδεια για να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν οι πολίτες που εργάζονται και έχουν τα εκλογικά τους σε διαφορετική περιοχή από εκεί που διαμένουν.

    Βάσει της εκλογικής νομοθεσίας, σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών, προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα.

    Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια.

    Σε περίπτωση που συμπέσουν οι εκλογές στο διάστημα της αδείας, διακόπτεται η άδεια, χορηγούνται οι ημέρες ειδικής αδείας εκλογών και η κανονική άδεια συνεχίζεται μετά την ειδική άδεια εκλογών.

    Βάσει των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατά τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, ο αριθμός των ημερών άδειας εξαρτάται από την απόσταση την οποία θα πρέπει να διανύσει ο εργαζόμενος ψηφοφόρος.

    Για εργαζόμενους με πενθήμερο:

    • από 200 - 400 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα
    • από 401 και πάνω, δύο εργάσιμες ημέρες
    • για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες

    Για εργαζόμενους με εξαήμερο:

    • από 100 - 200 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα
    • από 201 - 400 χλμ., δύο εργάσιμες ημέρες
    • από 401 και πάνω, τρεις εργάσιμες ημέρες
    • για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες.

    Πηγή: cnn.gr

  • Πάτρα: Καταδικασμένος σε 30 χρόνια κάθειρξη πήρε άδεια από τις φυλακές και έγινε καπνός...
    Πάτρα: Καταδικασμένος σε 30 χρόνια κάθειρξη πήρε άδεια από τις φυλακές και έγινε καπνός...

    Αλλοδαπός Βουλγαρικής υπηκοότητας, έλαβε προ ημερών πενθήμερη άδεια από τις Φυλακές Αγίου Στεφάνου, αλλά δεν γύρισε ποτέ!

    Ο φυλακισμένος είχε καταδικαστεί μάλιστα σε 30 χρόνια κάθειρξη για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών.

    Οι Αστυνομικές Αρχές ενημερώθηκαν σχετικώς και ενεργούν αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

    Πηγή: Tempo24.news

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο