Ο 67χρονος κατεληξε διότι δεν υπήρχε ασθενοφόρο να τον διακομίσει στο νοσοκομείο
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στον νομό Λασιθίου Κρήτης το ΕΚΑΒ είναι υποστελεχωμένο και χρειάζεται εξειδικευμένους διασώστες. Διαθέτει σε καθημερινή βάση πρωί-απόγευμα 3 έως 5 ασθενοφόρα (1 στην Σητεία, 1-2 στον Αγ. Νικόλαο και 1-2 στην Ιεράπετρα) και μόλις 3 στη βραδινή βάρδια. Το ασθενοφόρο στο οροπέδιο Λασιθίου (Τομέας Τζερμιάδο) δεν χρησιμοποιείται επιχειρησιακά στον νομό λόγω ιδιομορφίας της περιοχής που εδρεύει.
Αλλά τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες δεν σταματούν εκτός νοσοκομείων, συνεχίζονται και μέσα σε αυτά. Στην πραγματικότητα, αναφέρει η Ομοσπονδία, τα νοσοκομεία στη Σητεία, στην Ιεράπετρα και στη Νεάπολη λειτουργούν ως Κέντρα Υγείας. " Οι ελλείψεις προσωπικού σε ειδικότητες και η ανεπαρκής υποδομή έχουν ως αποτέλεσμα τα περισσότερα επείγοντα περιστατικά να μεταφέρονται στον Αγ. Νικόλαο και στο Ηράκλειο από το ΕΚΑΒ που αντί να προσφέρει άμεση προνοσοκομειακή φροντίδα εκτελεί διακομιδές για να καλύψει τα κενά του συστήματος υγείας στον νομό Λασιθίου" τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.
Στο Νοσοκομείο της Σητείας και του Αγίου Νικολάου δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος λόγω έλλειψης προσωπικού με συνέπεια να γίνονται διακομιδές των ασθενών στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο νομός Λασιθίου για πολλές ώρες να μένει ακάλυπτος από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Αναφερόμενη η ΠΟΕΔΗΝ στις εθελοντικές ομάδες διάσωσης - που στην περίπτωςη του 67χρονου λειτούργησαν αμέσως μόλις ειδοποιήθηκαν- τονίζει πως "πρέπει να συνεπικουρούν και να υποστηρίζουν το έργο του ΕΣΥ και της πολιτικής προστασίας σε έκτακτες καταστάσεις αντί να αντικαθιστούν το πολύπαθο σύστημα υγείας. Ένα σύγχρονο κράτος δεν βασίζεται σε εθελοντές για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στους πολίτες του" καταλήγει η Ομοσπονδία.