Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019 07:54

Άγιον Όρος: Γυναίκες πάτησαν το άβατο - Τώρα έχουμε και απόδειξη;

Γράφτηκε από
Ad Slot

Τα οστά που βρέθηκαν θαμμένα σε βυζαντινό ναό της χερσονήσου του Αθω και πιθανόν ανήκουν σε γυναίκα επαναφέρουν στο προσκήνιο θρύλους, δοξασίες, και πληροφορίες για τη γυναικεία παρουσία στο «Περιβόλι της Παναγίας»

Υπό εξέταση βρίσκονται τα οστά που εντοπίστηκαν κάτω από το μαρμάρινο δάπεδο βυζαντινού ναού σε μοναστήρι στο Άγιον Όρος, τα οποία ενδέχεται να ανήκουν σε γυναίκα. Το απρόσμενο εύρημα, σύμφωνα με τον ομότιμο ερευνητή του «Δημόκριτου» Γιάννη Μανιάτη, θα περάσει μια σειρά από πολύμηνες διαδικασίες ώστε να εξακριβωθούν η ηλικία και το φύλο του.

Ο ερευνητής δηλώνει αποκλειστικά στο «ΘΕΜΑ» ότι είναι πρώιμο να εξαγάγουμε στην παρούσα φάση οποιοδήποτε συμπέρασμα. Επιβεβαιώνει ότι πράγματι ανακαλύφθηκαν οστά αρκετών ατόμων και η ανθρωπολόγος που τα εξέτασε διαπίστωσε ότι ανάμεσά τους βρίσκονται κάποια ιδιαίτερα μικρά σε μέγεθος και αρκετά εκλεπτυσμένα που παραπέμπουν πιθανόν σε γυναίκα. Σύμφωνα με τον ίδιο, απορρίπτεται το ενδεχόμενο να ανήκουν σε ανήλικο άτομο.

«Η μόνη εξέταση που θα μας δώσει μια αδιαμφισβήτητη απάντηση είναι η ανάλυση DNA και ενδέχεται να προχωρήσουμε σε αυτή. Παρ’ όλα αυτά, επειδή πρόκειται για μια δύσκολη και ακριβή εξέταση, το πρώτο βήμα στη χρονοβόρα διαδικασία που θα ακολουθήσουμε είναι η χρονολόγηση των οστών. Με τον τρόπο αυτό θα δούμε σε ποια περίοδο ανήκουν, ώστε να τα συνδέσουμε με συγκεκριμένα γεγονότα και άτομα και μετέπειτα θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».

av01
Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Αθανασίου, στο δάπεδο του οποίου βρέθηκαν θαμμένα τα οστά
av02
Η επιστημονική έρευνα

Τα οστά βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης που εκτελούνται τα τελευταία χρόνια στον αρχικό πυρήνα του οικοδομικού συγκροτήματος της Μονής Παντοκράτορος από τον αρχιτέκτονα-αναστηλωτή του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορειτικής Κληρονομιάς Φαίδωνα Χατζηαντωνίου. Αυτός είναι που μας πληροφορεί ότι η μονή ιδρύθηκε λίγο πριν από το 1357 από τον μέγα στρατοπεδάρχη Αλέξιο και τον μέγα πριμικήριο Ιωάννη.

«Κατά την αφαίρεση πλακόστρωσης φάνηκε ότι κάτω από τις πλάκες όλος ο χώρος, διαστάσεων 2,30x3,30 μ., ήταν στρωμένος με οστά και προέρχονταν από περισσότερα του ενός άτομα. Αυτά συνελέγησαν με τη δέουσα προσοχή, τυλίχτηκαν σε αλουμινόχαρτο και μεταφέρθηκαν στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του “Δημόκριτου”», λέει ο κ. Χατζηαντωνίου. «Οι πρώτες σκέψεις που έκανα με την ανακάλυψη των οστών ήταν ότι δεν επρόκειτο για μοναχούς, διαφορετικά τα οστά θα βρίσκονταν στο οστεοφυλάκιο. Θεώρησα πιθανότερο να επρόκειτο για λαϊκούς, πρόσωπα σημαντικά για το μοναστήρι, δηλαδή κτήτορες και ευεργέτες».
av03
Ο αρχιτέκτονας-αναστηλωτής του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορειτικής Κληρονομιάς Φαίδων Χατζηαντωνίου
Το μυαλό του, μάλιστα, πάει κάπου συγκεκριμένα, καθώς τον 16ο αιώνα ένας Ρουμάνος αξιωματούχος, ονόματι Μπάρμπουλ, συνδέεται ιδιαίτερα με τη μονή. Η σύζυγός του ονομάζεται Στάνα. «Σκέφτηκα ότι για να αποσυρθεί εκεί ο Μπάρμπουλ σημαίνει ότι θα είχε πεθάνει πρώτα η γυναίκα του, η Στάνα. Σκέφτηκα ακόμη ότι, αν ήμουν εγώ στη θέση του, κατά την ανακομιδή θα έφερνα τα οστά της από τη Βλαχία και θα τα ενταφίαζα στο μοναστήρι της. Κατά συνέπεια, είπα ότι δεν θα μου προξενούσε έκπληξη αν μεταξύ των οστών του νάρθηκα του Αγίου Αθανασίου υπήρχαν και οστά γυναίκας», δηλώνει ο αρχιτέκτονας. Ξεκαθαρίζει ότι για να εξαγάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα από την εξέταση των οστών και τις αναλύσεις χρειάζεται χρόνος, μερικοί μήνες.
av04
Ο ομότιμος ερευνητής του «Δημόκριτου» Γιάννης Μανιάτης και η ανθρωπολόγος Λόρα Γουίν-Αντίκας εξετάζουν τα ευρήματα
Το άβατο

Το Αγιον Ορος, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται στη χερσόνησο του Αθω, όπου το ομώνυμο βουνό έχει ύψος 2.033 μέτρων. Δεσπόζει στη νότια άκρη της ανατολικής χερσονήσου της Χαλκιδικής. Από συστάσεως της Αθωνικής Πολιτείας, η οποία σύμφωνα με το άρθρο 105 του Συντάγματος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού κράτους, απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες. Το λεγόμενο «άβατο» ισχύει από την εποχή του Ιουστινιανού και καθιερώθηκε νομικά το 539: «Ουκ εισελεύσεται δε γυνή παντελώς εις ανδρικόν μοναστήριον, ούτε ανήρ εις γυναικείον».

Ετσι καθιερώθηκε και το άβατο για τις γυναίκες όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτες ανδρικές μονές στη χερσόνησο του Αθω τον 9ο αιώνα. Στους αιώνες όπου υπάρχει το Αγιον Ορος δεν έχουν αποκλειστεί μόνο οι γυναίκες, αλλά και οι κότες, με αποτέλεσμα οι καλόγεροι να αναγκάζονται να φέρνουν τα αυγά απέξω. Οι περισσότεροι εξ αυτών όχι μόνο αντιλαμβάνονται τη γυναικεία παρουσία ως πειρασμό, αλλά και είναι πεπεισμένοι ότι η Παναγία προστατεύει τον χώρο της τιμωρώντας όσες τον παραβίασαν.

Μια μάντρα χωρίζει το Αγιον Ορος από τον υπόλοιπο κόσμο - πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση στον κόσμο όπου ισχύει μια τέτοια απαγόρευση, της οποίας οι ρίζες εντοπίζονται πίσω στους αιώνες, σε μια δοξασία ρωσικής προέλευσης.

Αν μιλήσει κανείς με κάποιους από τους πατέρες, θα του διηγηθούν με πάθος πώς το Αγιον Ορος είναι το «Περιβόλι της Παναγιάς» και ως τέτοιο τής ανήκει αποκλειστικά. Το αφήγημα έχει ως εξής: μετά την Ανάσταση του Ιησού η Παναγία δέχτηκε πρόσκληση να επισκεφθεί τον Λάζαρο, αδελφό της Μάρθας και της Μαρίας που υπηρετούσε στην Εκκλησία της Κύπρου ως επίσκοπος Κιτίου. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, όμως, το πλοιάριο που τη μετέφερε ξέφυγε από την πορεία του εξαιτίας δυνατών ανέμων. Ετσι βρέθηκαν στην ανατολική ακτή του Αθω, κοντά στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Μονή Ιβήρων. Την περίοδο εκείνη στη θέση του έστεκαν ένας ειδωλολατρικός ναός και ένα μαντείο του Απόλλωνα. Η Θεοτόκος γοητεύτηκε τόσο πολύ απ’ όσα είδε εκεί, ώστε έπεσε στα γόνατα και ικέτευε τον Υιό της να της χαρίσει τη γη, στην οποία γονάτισε, ως προσωπική της ιδιοκτησία. Η προσευχή της εισακούστηκε και πριν αναχωρήσει ανήγγειλε ότι το «Ορος» ήταν δικό της και ευλόγησε τον Αθω και τους κατοίκους του.

Οι γυναίκες που βρέθηκαν στο Αγιον Ορος

Ακόμα και σήμερα αποκαλείται «ο κήπος της Μητέρας του Θεού, που είναι αφιερωμένος στη δόξα της και εκείνη μόνη εκπροσωπεί το φύλο της στο Αγιον Ορος», όπως μας εξηγεί ένας αγιορείτης. Παρ’ όλα αυτά, σε κάθε κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Ενδεικτικό παράδειγμα, η ιστορία ενός μοναχού που έφυγε από τη ζωή το 1978. Αυτός γεννήθηκε στο Αγιον Ορος και ποτέ δεν το εγκατέλειψε. Αυτό σημαίνει ότι η μητέρα του με κάποιον τρόπο βρέθηκε και γέννησε εκεί. Εξάλλου, όπως παραδέχονται μοναχοί, δεν ήταν μία, ούτε δύο οι φορές στο βάθος της Ιστορίας του που οι πόρτες των μονών άνοιξαν για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Η σημασία που δίνεται στο άβατο μέσα στο διάβα των αιώνων αποτυπώνεται στους θρύλους και τις λαϊκές δοξασίες που διατηρούνται αλώβητες. Ενα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιστορία που συναντά κανείς κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Tότε λέγεται ότι Τούρκοι στρατιώτες επιχείρησαν να εισέλθουν στο Αγιον Ορος με τις γυναίκες τους. Για τον σκοπό αυτό παρουσίασαν έγγραφα με υπογραφές τοπικών αρχόντων. Ενας εξ αυτών έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε ενώ έπινε τον καφέ του. Οι μοναχοί ισχυρίζονται ότι προκλήθηκε πανικός στους Τούρκους που είχαν μέχρι τότε χλευάσει το καθεστώς του αβάτου και μετανιωμένοι ζήτησαν συγγνώμη αποχωρώντας. Τον νεκρό τον έθαψαν, αλλά ακολούθησε νεροποντή κατακλυσμιαία, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί το πτώμα και να ξεβραστεί στην απέναντι χερσόνησο.

Με αυτό τον τρόπο η Παναγία έδειξε ότι ούτε και νεκρό δέχεται αυτόν που τόλμησε να παραβιάσει το άβατο του Αγίου Ορους! Παρότι η μοναδική γυναίκα που είναι καλοδεχούμενη είναι η Παναγία, το άβατο έχει παραβιαστεί επανειλημμένα. Αρκετές επιχείρησαν να βιώσουν την εμπειρία της επίσκεψης εκεί. Για την ακρίβεια, το άβατο έχει παραβιαστεί επισήμως δώδεκα φορές. Η πρώτη που καταγράφεται ήταν το 382 από την κόρη του Μεγάλου Θεοδοσίου, Πλακεντία, όταν ακόμα δεν υπήρχε στον Αθω οργανωμένη μοναστική πολιτεία. Πολύ αργότερα, το 1081 και το 1108, το άβατο παραβιάστηκε από εκατοντάδες οικογένειες βοσκών. Το 1345 από τη σύζυγο του αυτοκράτορα των Σέρβων Στεφάνου Δουσάν, την Ελένη, που πήγε στη σερβική Μονή Χιλανδαρίου. Το 1404 από τη σύζυγο του Ιωάννη Παλαιολόγου, που επισκέφτηκε τη Μονή της Μεγίστης Λαύρας. Το 1850 ο Βρετανός πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη Στράτφορντ Κάνινγκ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, επισκέφτηκε το Αγιον Ορος.

Οι μοναχοί παραδέχονται στις αφηγήσεις τους ότι τότε διοργανώθηκε μέχρι και δεξίωση προς τιμήν της. Αν και καθυστερημένα, υπήρξε επίσημη αντίδραση εκ μέρους της Εκκλησίας που ζητούσε να μη δοθεί συνέχεια, αλλά και να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Το 1854 το άβατο παραβιάστηκε από μια ομάδα γυναικόπαιδων που ζήτησαν εκεί προστασία μετά την εξέγερση της Χαλκιδικής. Το 1878 στην ακμάζουσα τότε Μονή Παντελεήμονος, το «ρώσικο μοναστήρι», ο θρύλος θέλει να προκαλείται πυρκαγιά κατά την εκεί παραμονή της «Ρωσσίδος πριγκηπίσσης».

Η Μις Ευρώπη

Επίσης, η Ελληνίδα Μις Ευρώπη Αλίκη Διπλαράκου παραβίασε το άβατο της Αθωνικής Πολιτείας. Ηταν μία από τις τρεις κόρες του δικηγόρου Γεωργίου Διπλαράκου και της Ελενας Νικολέση.

Το 1930, σε ηλικία μόλις 18 ετών, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ομορφιάς στο Παρίσι και στέφθηκε πανηγυρικά Μις Ευρώπη. Λίγους μήνες μετά τη νίκη της στα καλλιστεία, η Αλίκη απασχόλησε ξανά τον Τύπο της εποχής καθώς έσπασε το άβατο του Αγίου Ορους. Ενώ ήταν φιλοξενούμενη σε θαλαμηγό ενός εφοπλιστή, κατάφερε, ντυμένη ναύτης, να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία. Λίγο αργότερα νοσηλεύτηκε στην Ελβετία και ενώ κινδύνευε η ζωή της αποφάσισε να γράψει ένα γράμμα στον ηγούμενο της Μονής Διονυσίου εκφράζοντας την ειλικρινή της μεταμέλεια και συνδέοντας την ξαφνική ασθένειά της με την παράβαση των κανόνων του Αγίου Ορους.
dipl
Η Μις Ευρώπη του 1930 κατάφερε ντυμένη ναύτης να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία. Λίγο αργότερα νοσηλεύτηκε στην Ελβετία και ενώ κινδύνευε η ζωή της αποφάσισε να γράψει ένα γράμμα στον ηγούμενο της μονής εκφράζοντας την ειλικρινή της μεταμέλεια
Ο ηγούμενος γέροντας Γαβριήλ έδωσε τότε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της επιστολής: «Εν Νταβός Ελβετίας. Σεβάσμιοι Πατέρες, σας εξομολογούμαι ολοψύχως το σφάλμα που διέπραξα τον περασμένον Μάιον εις την Μονήν Βατοπαιδίου… Εφθασα εκεί διά πλοίου του μνηστήρος μου κ. Μωράν, και συνέπεσε να είναι αγκυροβολημένα εκεί και τα θωρηκτά Λήμνος και Κιλκίς, οπότε ο πονηρός μοι ενέβαλε την σκέψην να ανέλθω εις την Μονήν καίτοι εγνώριζα ότι απαγορεύετο. Και δανεισθείσα ναυτικήν στολήν εισήλθον μετά του μνηστήρος μου και περιήλθον εκκλησίας και άλλα μέρη ως ναύτης, χωρίς να με γνωρίσει κανείς… Εκτοτε, Πατέρες μου, έχασα την υγείαν μου και κατήντησα εδώ εις τα σανατόρια της Ελβετίας διά την σωτηρίαν μου, και δυστυχώς δεν βλέπω βελτίωσιν. Εγνώρισα όμως και το πιστεύω ακράδαντα ότι είναι τιμωρία εκ μέρους της Παναγίας προς την οποίαν ησέβησα, δεν έπρεπε εγώ μορφωμένη κοπέλα να κάμω αυτό που έκαμα, και μετανοώ τώρα παρακαλώντας την Παναγία μου να με συγχωρέσει».

«Ενα μήνα με τους άντρες»

Το 1931 η Γαλλίδα δημοσιογράφος Μαρί Σουάτι κατάφερε να παραμείνει έναν ολόκληρο μήνα στο Αγιον Ορος προσποιούμενη τον άντρα. Στη συνέχεια κατέγραψε την εμπειρία της σε ένα βιβλίο με τίτλο «Ενα μήνα με τους άντρες». Ακολουθεί το 1948 μια ομάδα κυνηγημένων γυναικών στον Εμφύλιο.

Η 17χρονη Ευγενία Πέγιου, πολλά χρόνια μετά, σε συνέντευξή της είπε: «Εκανα αμαρτία. Φοβόμουν πολύ. Η διμοιρία μου έφτασε στη Μονή Ιβήρων. Οι μοναχοί δεν άνοιγαν την πόρτα. Ενας αντάρτης πήδηξε μέσα στη μονή και την άνοιξε. Δεν μπήκα μέσα. Περίμενα με το όπλο στο χέρι». Κάποιες δεκαετίες αργότερα, το 1971, παραβίασαν το άβατο η Γαλλίδα φιλόλογος Ζακλίν Μισελέ και δύο Ιταλίδες. Ανεπιβεβαίωτες φήμες θέλουν και την Τζάκι Κένεντι να πατάει το πόδι της στην προκυμαία της Μονής Μεγίστης Λαύρας, συνοδεύοντας τον Ωνάση. Η ιστορία καταλήγει με την ίδια να χτυπάει τον αστράγαλό της και να επιστρέφει στη θαλαμηγό «Χριστίνα». «Ολες οι γυναίκες που παραβίασαν το άβατο είχαν άσχημο τέλος. Η Μαλβίνα Κάραλη ήρθε κάποτε κρυφά στο Αγιον Ορος παραβιάζοντας το άβατο και είδατε πού κατέληξε! Της έστειλε ο Θεός καρκίνο», σχολίασε ατυχώς και ανοήτως ένας μοναχός. Πράγματι, όμως, η πρόωρα χαμένη Μαλβίνα Κάραλη έχει καταγραφεί ως η τελευταία γυναίκα -απ’ όσο γνωρίζουμε- που επιχείρησε να παραβιάσει το άβατο.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται την ανακάλυψαν εγκαίρως και αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Η είδηση έκανε τον γύρο των Μέσων της εποχής. Η Λιάνα Κανέλλη, μάλιστα, την περίοδο εκείνη είχε γράψει ένα άρθρο με το οποίο υπερασπιζόταν τον θεσμό του αβάτου.
mal
Η πρόωρα χαμένη δημοσιογράφος έχει καταγραφεί ως η τελευταία γυναίκα που επιχείρησε να παραβιάσει το άβατο. Σε αυτή την πράξη της απέδωσε, ατυχώς και ανοήτως, ένας μοναχός τον θάνατό της
Είχε προηγηθεί το 1997 μια ομάδα γυναικών που υπέγραφαν ως «Φεμινίστριες κατά των αβάτων» και δημοσίευσαν κείμενο στο οποίο δήλωναν ότι «τα άβατα είναι για να παραβιάζονται». Το ζήτημα του αβάτου συζητήθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπήρξε, μάλιστα, ένας ευρωβουλευτής της Αριστεράς που είχε υποστηρίξει την άρση της απαγόρευσης. Εν μέσω αυτού του κλίματος, στις 7 Ιανουαρίου του 2008, περίπου 400 διαδηλωτές από διάφορες περιοχής της Χαλκιδικής συγκεντρώθηκαν στην Ουρανούπολη. Κάποιες γυναίκες αιφνιδίασαν τους αστυνομικούς και πέρασαν τον φράκτη πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία. Ακολούθησε ένταση, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να προσπαθούν να τις απομακρύνουν. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς τέσσερις γυναίκες από τη Μολδαβία παραβίασαν το άβατο προκαλώντας συναγερμό στις τοπικές αρχές. Οπως αποκαλύφθηκε, ήταν θύματα trafficking. Οι δουλέμποροι τις είχαν παρατήσει και εκείνες περιφέρονταν χωρίς να γνωρίζουν πού βρίσκονται.

Ο Ελληνας ζωγράφος Θεόδωρος Ράλλης καταγράφει στο ημερολόγιό του σκέψεις για την επίσκεψή του στο Αγιον Ορος το καλοκαίρι του 1885. Μέσα στα τάματα διακρίνει γυναικεία κοσμήματα στη Μονή Ζωγράφου. Οταν, μάλιστα, μοιράζεται τη σκέψη του με τους μοναχούς, εκείνοι αρνούνται εντόνως, ισχυριζόμενοι ότι ποτέ δεν μόλυνε γυναίκα το Αγιον Ορος. Ο καλλιτέχνης σημειώνει: «Λαμποκοπάτε, λοιπόν, ευγενικά βραχιόλια και κρατήστε το μυστικό σας. Κρατήστε το για πάντα». Μένει να δούμε τι μυστικά θα αποκαλύψουν τα επίμαχα οστά…
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019 09:19

Σχετικά Άρθρα

  • Έρευνα: Το 45% των γυναικών θα είναι μόνες μέχρι το 2030 – Τι έχει αλλάξει
    σε Plus +
    Έρευνα: Το 45% των γυναικών θα είναι μόνες μέχρι το 2030 – Τι έχει αλλάξει

    Νέα έρευνα δείχνει ότι το 45% των γυναικών θα είναι μόνες και χωρίς παιδιά μέχρι το 2030, καθώς πολλές είναι οι συνθήκες που φαίνεται να έχουν αλλάξει.

    Πολλά είναι τα πράγματα που έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, ενώ μεγάλες θα είναι και οι μεταβολές στα επόμενα χρόνια. Μεταξύ άλλων παρατηρείται μία «στροφή» στις επιλογές που κάνει η κάθε γυναίκα και φέρνει νέα δεδομένα.

    Μελέτη δείχνει ότι περίπου το 45% των γυναικών θα είναι άτεκνες μέχρι το 2030, ενώ δίνονται λεπτομέρειες για τα πρότυπα που μεταβάλλονται.

    Η γυναίκα «αλλάζει» την οικονομία

    Το 2019, η Morgan Stanley, η πολυεθνική επενδυτική εταιρεία, δημοσίευσε ένα άρθρο που περιέγραφε πώς επηρεάζαν την αμερικανική οικονομία οι γυναίκες.

    Ο αριθμός των «γυναικών ηλικίας 25-44 στις ΗΠΑ αυξάνεται σταθερά, και οι περισσότερες από αυτές είναι ανύπαντρες και απόλυτα επικεντρωμένες στην καριέρα τους. Αυτές οι γυναίκες θα συνεχίσουν να έχουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο εργατικό δυναμικό, συμβάλλοντας στην αύξηση των μισθών», ανέφερε η έρευνα.

    Η οικονομολόγος Ellen Zentner εξήγησε: «Στο παρελθόν, η εκπαίδευση ή οι επαγγελματικές επιλογές με χαμηλότερες αποδοχές οδηγούσαν σε μεγάλο βαθμό το μισθολογικό χάσμα. Σήμερα, η μητρότητα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στο μισθολογικό χάσμα, καθώς οι γυναίκες που γίνονται μητέρες συχνά επιλέγουν ή αναγκάζονται να σταματήσουν να εργάζονται ή εργάζονται λιγότερες ώρες».

    Φαίνεται όμως ότι θα υπάρχουν όλο και λιγότερες μητέρες τις επόμενες δύο δεκαετίες, καθώς οι γυναίκες επιλέγουν να αφοσιωθούν στην εργασία αντί να κάνουν οικογένεια. Ο αριθμός των ανύπαντρων γυναικών στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξάνεται κατά 1,2% κάθε χρόνο από το 2018 έως το 2030, σε σύγκριση με την αύξηση 0,8% του συνολικού πληθυσμού.

    Αυτό πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα το 45% των γυναικών μεταξύ 25 και 44 ετών να είναι ανύπαντρες και άτεκνες μέχρι το 2030. Πρόκειται για αρκετά μεγάλη αύξηση από το 41% των γυναικών αυτής της ηλικιακής ομάδας που ήταν ανύπαντρες και άτεκνες το 2018.

    Τα μεταβαλλόμενα πρότυπα

    «Τα μεταβαλλόμενα πρότυπα τρόπου ζωής επιτρέπουν σε περισσότερες γυναίκες, με ή χωρίς παιδιά, να εργάζονται με πλήρη απασχόληση, γεγονός που θα συνεχίσει να αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό μεταξύ των ανύπαντρων γυναικών», λέει η Zentner.

    Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα, οι single γυναίκες ξοδεύουν περισσότερα από το μέσο οικογενειακό νοικοκυριό, ιδίως όταν πρόκειται για ταξίδια, νυχτερινή διασκέδαση, φαγητό, περιποίηση και ομορφιά, αγορές λιανικής κ.λπ.

    Πηγή: In.gr
  • ΟΗΕ: Διπλασιάστηκε το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν στους πολέμους το 2023
    ΟΗΕ: Διπλασιάστηκε το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν στους πολέμους το 2023

    Το 2023, καταγράφτηκαν πάνω από 170 ένοπλες συρράξεις - Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την αύξηση κατά 50% του αριθμού των περιπτώσεων σεξουαλικής βίας

    Το ποσοστό των γυναικών οι οποίες έχασαν τη ζωή τους στις ένοπλες συρράξεις το 2023 διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ επικρίνοντας τις «πατριαρχικές» δομές οι οποίες καθιστούν «απρόσιτη» την ειρήνη.
    Στην ετήσια έκθεσή του για «τις γυναίκες και την ειρήνη και την ασφάλεια», που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε πως τα δεδομένα χρωματίζουν «πίνακα με μελανά χρώματα».
    «Κατακτημένα με αγώνες ολόκληρων γενεών δικαιώματα των γυναικών απειλούνται σε όλο τον κόσμο, γεγονός που υπονομεύει τον κινητήριο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ηγεσία και η συμμετοχή των γυναικών στην επιδίωξη της ειρήνης», τόνισε.
    «Η εξουσία και η λήψη αποφάσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια παραμένουν σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο ανδρών, και η δράση για να τερματιστεί η ατιμωρησία των δραστών φρικαλεοτήτων που διαπράττονται εναντίον γυναικών και κοριτσιών έχει ανησυχητική βραδύτητα», πρόσθεσε.
    Το πιο τρομακτικό στοιχείο που τονίζεται στην έκθεση είναι πως το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν στις ένοπλες συρράξεις του 2023 διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2022. Τα δεδομένα προέρχονται από άλλη έκθεση του ΟΗΕ, που ανέφερε ότι το 2023 καταγράφτηκαν τουλάχιστον 33.443 θάνατοι αμάχων από τις υπηρεσίες του στους πολέμους σε διεθνές επίπεδο (+72% σε σύγκριση με το 2022), εκ των οποίων τα 4 στα 10 θύματα ήταν γυναίκες και 3 στα 10 ήταν παιδιά.
    «Οι γυναίκες συνεχίζουν να πληρώνουν το τίμημα των πολέμων των ανδρών», στηλίτευσε σε χωριστό δελτίο Τύπου η επικεφαλής της υπηρεσίας ΟΗΕ Γυναίκες Σίμα Μπαχούς, η οποία έκανε λόγο για «ευρύτερο πόλεμο εναντίον των γυναικών». «Η εσκεμμένη στοχοποίηση των δικαιωμάτων των γυναικών δεν περιορίζεται στις εμπόλεμες χώρες, αλλά είναι ακόμη πιο θανάσιμη σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε.

    «Ο κόσμος έχει βυθιστεί σε τρομακτική κλιμακούμενη αλληλουχία συρράξεων, αστάθειας και βίας. Το 2023, καταγράφτηκαν πάνω από 170 ένοπλες συρράξεις, και περίπου 612 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν σε απόσταση μικρότερη από 50 χιλιόμετρα από αυτές τις συρράξεις, δηλαδή είναι 150% πάνω από ό,τι πριν από μόλις δέκα χρόνια», τονίζεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα μελέτης της υπηρεσίας ΟΗΕ Γυναίκες, στις 50 ειρηνευτικές διαδικασίες που έλαβαν χώρα το 2023, οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 9,6% των διαπραγματευτών, το 13,7% των μεσολαβητών και το 26,6% όσων υπέγραψαν συμφωνίες ειρήνης ή κατάπαυσης του πυρός — το ποσοστό αυτό κατακρημνίζεται στο 1,5% αν εξαιρεθεί η Κολομβία.
    «Όσο οι πατριαρχικές καταπιεστικές κοινωνικές δομές και οι προκαταλήψεις του φύλου κρατάνε πίσω τις κοινωνίες μας, η ειρήνη θα παραμένει απρόσιτη», κρίνει στο κείμενο ο κ. Γκουτέρες.

    Υπογραμμίζει επίσης την αύξηση κατά 50% του αριθμού των (επαληθευμένων από τον ΟΗΕ) περιπτώσεων σεξουαλικής βίας στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SERGEY DOLZHENKO
  • Μελέτη: Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν έπειτα από επιπλοκές σε καρδιοχειρουργική επέμβαση
    Μελέτη: Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν έπειτα από επιπλοκές σε καρδιοχειρουργική επέμβαση

    Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πεθάνουν από μετεγχειρητικές επιπλοκές έπειτα από καρδιαγγειακή χειρουργική επέμβαση, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα μετεγχειρητικά.

    Αυτό διαπιστώνει μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Surgery».

    Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερες από 850.000 περιπτώσεις ανθρώπων στις ΗΠΑ που υποβλήθηκαν την περίοδο 2015-2020 σε καρδιοχειρουργική επέμβαση υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού bypass, της αποκατάστασης ανευρύσματος αορτής και της αποκατάστασης μιτροειδούς και αορτικής βαλβίδας. Οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν παρόμοιο ποσοστό επιπλοκών έπειτα από την επέμβαση, περίπου 15%.

    Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

    Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες πέθαναν από αυτές τις επιπλοκές σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό: Στο 10,7% των περιπτώσεων, έναντι 8,6% για τους άνδρες ασθενείς. Η εξήγηση επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι μεγαλύτερες σε ηλικία όταν χειρουργούνται και έχουν περισσότερες συννοσηρότητες από ό,τι οι άνδρες. Οι γυναίκες έχουν, επίσης, μικρότερη ανατομία και μικρότερο μέγεθος αγγείων, γεγονός που μπορεί να καταστήσει τη χειρουργική επέμβαση τεχνικά πιο δύσκολη. Εξάλλου, για χρόνια οι γυναίκες υποεκπροσωπούνταν στην ιατρική έρευνα.

    Οι πιο συχνές επιπλοκές και σε άνδρες και σε γυναίκες ήταν η νεφρική ανεπάρκεια, η πνευμονία και η αναπνευστική ανεπάρκεια. Η ποιότητα του νοσοκομείου, όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση, δεν επηρέασε την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων, όσον αφορά στην αποτυχία διάσωσης.

    Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες ασθενείς είχαν χαμηλότερο ποσοστό δεύτερης επέμβασης, λίγες ημέρες μετά την πρώτη, και αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να είναι ένα μήνυμα ότι οι επιπλοκές τους δεν αντιμετωπίστηκαν κατάλληλα.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Δήμος Πύργου: Ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενδυνάμωση των γυναικών
    Δήμος Πύργου: Ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενδυνάμωση των γυναικών

    Εγγραφές στο online πρόγραμμα της W.I.N. HELLAS με την ευγενική χορηγία της YSL Beauty.

    Aπό την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου και την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024 στις 7.00 μ.μ αρχίζουν αντίστοιχα στο Δήμο Πύργου το 1ο και 2ο τμήμα του ψυχο-εκπαιδευτικού προγράμματος για την ενδυνάμωση των γυναικών της W.I.N. HELLAS με την ευγενική Χορηγία της YSL Beauty.

    Το πρόγραμμα «Νέο ξεκίνημα. Μαθαίνω να φροντίζω τον εαυτό μου» αποτελείται από 15 εβδομαδιαία σεμινάρια, διάρκειας 1,5 ώρας, που στοχεύουν στην πρόληψη της βίας και στην ενδυνάμωση των γυναικών μέσα από θέματα που αγγίζουν τις προσωπικές σχέσεις, την οικογένεια, την επικοινωνία, τα συναισθήματα, τις αλλαγές, την ανάπτυξη προσωπικότητας και άλλα συναφή.

    Το πρώτο ημίωρο του διαδικτυακού σεμιναρίου θα υπάρχουν ομιλητές διαφόρων ειδικοτήτων , οι οποίοι θα αναπτύξουν θέματα σχετικά με την ενδυνάμωση των γυναικών ,παρέχοντας παραδείγματα και καλές πρακτικές που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τις συμμετέχουσες.

    To πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης της YSL Beauty, Abuse is Not Love, που στόχο έχει να συμβάλλει στην καταπολέμηση της συντροφικής βίας και στην ενημέρωση του κοινού απέναντι στα 9 προειδοποιητικά σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης.

    Το Ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενδυνάμωση γυναικών αναλυτικά:

    Εβδομάδα 1η – Η βία στη ζωή μας

    Εβδομάδα 2η – Ο εαυτός μου μέσα στην κακοποίηση

    Εβδομάδα 3η -Ευθύνη

    Εβδομάδα 4η -Οικογένεια και Όρια

    Εβδομάδα 5η – Εργαστήρι ενδυνάμωσης

    Εβδομάδα 6η – Συναισθήματα

    Εβδομάδα 7η – Φόβος & Θυμός

    Εβδομάδα 8η – Στρες & Κατάθλιψη

    Εβδομάδα 9η – Από το πένθος στη χαρά, αλλάζοντας στάση ζωής

    Εβδομάδα 10η – Εργαστήρι ενδυνάμωσης

    Εβδομάδα 11η – Ανακαλύπτω τον εαυτό μου

    Εβδομάδα 12η – Επικοινωνία

    Εβδομάδα 13η – Αλλαγές – Ζωή χωρίς βία

    Εβδομάδα 14η – Γνωριμία με την ψυχοθεραπεία

    Εβδομάδα 15η – Εργαστήρι ενδυνάμωσης

    Για δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε με το 210-8996636 (09:00-16:00), ή στο email: [email protected].

    * Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

    ** Παρέχεται δωρεάν και θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης με την ολοκλήρωσή του.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για γυναίκες και άνδρες;
    Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για γυναίκες και άνδρες;

    Και πως το σώμα μας αποφασίζει τι έχουμε όρεξη να φάμε για πρωινό;

    Έχετε αναρωτηθεί αν κάποιες τροφές μεταβολίζονται καλύτερα ή πιο εύκολα από το σώμα σας, όπως αυτές που επιλέγετε για το πρωινό σας; Μπορεί να έχετε, επίσης, νιώσει μια σχετική δυσφορία μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Όπως φαίνεται μπορεί πράγματι ο οργανισμός σας να μεταβολίζει καλύτερα κάποιες τροφές από κάποιες άλλες.

    Οι ερευνητές έχουν κατά καιρούς αποκαλύψει διάφορα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που οι άνδρες και οι γυναίκες μεταβολίζουν τα τρόφιμα, ειδικά μετά από περιόδους νηστείας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το σώμα των ανδρών φαίνεται να ανταποκρίνεται πιο ευνοϊκά σε γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μετά τη νηστεία ενώ το σώμα των γυναικών φαίνεται να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά γεύματα με υψηλότερα λιπαρά.

    Το βιολογικό φύλο και η διατροφή

    Άρα, το φύλο βιολογικά ενδεχομένως να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στη διατροφή.

    Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις μεταβολικές αποκρίσεις του οργανισμού, γιατί έτσι θα μπορούμε και να ρυθμίζουμε καλύτερα το βάρος, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών.

    Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά χρησιμοποίησε προηγμένη μοντελοποίηση υπολογιστή για να προσομοιώσει τον τρόπο με τον οποίο το ανδρικό και το γυναικείο σώμα μεταβολίζει τα διαφορετικά γεύματα. Σε αυτή την παρακολούθηση λήφθηκε υπόψη η αλληλεπίδραση ορμονών, ενζύμων και θρεπτικών συστατικών.

    Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι η διαφορά με την οποία οι άνδρες και γυναίκες αποθηκεύουν και καίνε λίπος. Συγκεκριμένα, το γυναικείο σώμα, παρόλο που έχει υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους –και μάλιστα αποθηκεύει περισσότερο λίπος αμέσως μετά το γεύμα-, φαίνεται ότι καίει πιο αποτελεσματικά το λίπος για να έχει ενέργεια τις περιόδους νηστείας. Ίσως, αυτό έχει άμεση σχέση με την προετοιμασία του σώματος για εγκυμοσύνη και γαλουχία.

    Από την άλλη, οι άνδρες χρειάζονται και καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες για ενέργεια. Αυτό, μπορεί να οφείλεται στο ιστορικό παρελθόν που έχει το ανδρικό φύλο σε σωματικές δραστηριότητες υψηλής έντασης.

    Το συκώτι πρωταγωνιστεί στη μεταβολική διαδικασία

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα αναδεικνύουν το συκώτι ως βασικό πρωταγωνιστή σε αυτές τις διαφορές. Το γυναικείο συκώτι φαίνεται να είναι λίγο πιο συντηρητικό με την παραγωγή γλυκόζης κατά τη διάρκεια της νηστείας. Εξαιτίας αυτού, οι γυναίκες διατηρούν συχνά πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Αντίθετα, το ανδρικό συκώτι φαίνεται να απελευθερώνει περισσότερη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί και πιθανός κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2.

    Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για γυναίκες και άνδρες;

    Συμπερασματικά, αυτά τα δεδομένα συνεπάγονται ότι ένα απλό τόστ ή η βρώμη αποτελούν πιο συμβατές επιλογές πρωινού για τους άνδρες. Από την άλλη, οι γυναίκες είναι προτιμότερο να επιλέγουν πρωινά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, όπως αβοκάντο ή αυγά.

    Ωστόσο, πρόκειται για δεδομένα που προέκυψαν μέσα από προσομοιώσεις υπολογιστή. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τρόπο ζωής, σωματικά χαρακτηριστικά και κατάσταση υγείας. Όλα αυτά επηρεάζουν ιδιαιτέρως τον μεταβολισμό του ατόμου. Επομένως, και οι διατροφικές επιλογές πρέπει κάθε φορά να είναι εξατομικευμένες.

    Ο τρόπος ζωής μας καθημερινά επηρεάζει και τη γενικότερη υγεία μας. Μέσα στην πολυάσχολη ζωή μας, ένα καλό πρωινό που μας βοηθάει να έχουμε ενέργεια όλη τη μέρα είναι πολύτιμο. Ακόμα και όταν θέλετε να χάσετε βάρος παίζει ρόλο. Ο μεταβολισμός είναι ο μηχανισμός που θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα το σώμα σας να είναι πιο ισορροπημένο.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Unicef: Μία στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως έχει πέσει θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν τα 18 της
    Unicef: Μία στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως έχει πέσει θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν τα 18 της

    Ο αριθμός αυτός φτάνει τα 650 εκατομμύρια, μία στις πέντε, αν υπολογιστούν και οι μορφές σεξουαλικής βίας που δεν περιλαμβάνουν επαφή

    Περισσότερα από 370 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στον κόσμο, μία στις οκτώ, έχουν πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν από την ηλικία των 18 ετών, ανέφερε χθες, Τετάρτη, η Unicef σε έκθεσή της, κάνοντας λόγο για «ανησυχητικού επιπέδου» βία.
    Ο αριθμός αυτός φτάνει τα 650 εκατομμύρια, μία στις πέντε, αν υπολογιστούν και οι μορφές σεξουαλικής βίας που δεν περιλαμβάνουν επαφή, όπως η διαδικτυακή ή λεκτική κακοποίηση, πρόσθεσε η Unicef στην ανακοίνωση που συνόδευε τη δημοσίευση της έκθεσής της.
    Για τη διευθύντρια της υπηρεσίας Κάθριν Ράσελ «η σεξουαλική βία εις βάρος των παιδιών αποτελεί αβάσταχτη κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση».
    «Προκαλεί βαθιά και διαρκή τραύματα, συχνά από κάποιον τον οποίο το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται, σε μέρη όπου θα έπρεπε να είναι ασφαλές», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με την έκθεση, αν και οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται περισσότερο από τη σεξουαλική βία, 240 με 310 εκατομμύρια αγόρια και άνδρες – περίπου ένας στους 11 παγκοσμίως-- έχουν επίσης πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης στην παιδική τους ηλικία.

    «Η κλίμακα αυτής της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συγκλονιστική και είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθός της λόγω του στίγματος (που φέρουν τα θύματα), των προκλήσεων στην καταμέτρηση και των περιορισμένων πόρων για τη συγκέντρωση στοιχείων», τόνισε η Unicef.

    Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της αυριανής «Παγκόσμιας Ημέρας των Κοριτσιών», αλλά και της παγκόσμιας υπουργικής διάσκεψης που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Κολομβία με θέμα των τερματισμό της βίας εναντίον των παιδιών.

    Η Unicef επεσήμανε ότι τα ευρήματά της υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη να ληφθεί σοβαρή δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η αυστηροποίηση της νομοθεσίας και η παροχή βοήθειας στα παιδιά ώστε να αναγνωρίζουν και να καταγγέλλουν τη σεξουαλική βία.

    Αν και η σεξουαλική βία δεν γνωρίζει γεωγραφικά, πολιτιστικά ή οικονομικά σύνορα, ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων καταγράφεται στην υποσαχάρια Αφρική με 79 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια – το 22% του πληθυσμού-- να επηρεάζεται. Στη ανατολική και νοτιοανατολική Ασία καταγράφηκαν 75 εκατομμύρια (8%), ενώ στην κεντρική και νότια Ασία 73 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια (9%).

    Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική η Unicef ανέφερε ότι εντοπίστηκαν 68 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ( 14%), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 45 εκατομμύρια (18%) και στη βόρεια Αφρική και τη δυτική Ασία 29 εκατομμύρια (15%).
    Η Ωκεανία με 6 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια να έχουν υποστεί σεξουαλική βία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάλογα με την πληθυσμό της, 34%.

    Οι συγκρούσεις καθώς και οι οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις ευνοούν τη βία κατά των κοριτσιών, σημείωσε η Ράσελ, κάνοντας λόγο για «φρικτή σεξουαλική βία σε ζώνες συγκρούσεων, όπου ο βιασμός και η σεξιστική βία χρησιμοποιούνται συχνά ως όπλο πολέμου».

    Η Unicef επεσήμανε ότι οι περισσότερες σεξουαλικές επιθέσεις σημειώνονται στην περίοδο της εφηβείας, κυρίως μεταξύ 14 και 17 ετών, με τα κορίτσια που τις υφίστανται να κινδυνεύουν περισσότερο από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, χρήση εθιστικών ουσιών και προβλήματα ψυχικής υγείας.

    «Οι επιπτώσεις οξύνονται ακόμη περισσότερο όταν τα παιδιά καθυστερούν να αποκαλύψουν τις εμπειρίες τους ή κρατούν εντελώς μυστική την κακοποίησή τους», σημείωσε η Unicef.
    Πηγή: Protothema.gr
  • H Ιντερπόλ ανοίγει εκ νέου τον φάκελο για 46 ανεξιχνίαστες δολοφονίες γυναικών σε έξι ευρωπαϊκές χώρες
    H Ιντερπόλ ανοίγει εκ νέου τον φάκελο για 46 ανεξιχνίαστες δολοφονίες γυναικών σε έξι ευρωπαϊκές χώρες

    «Θέλουμε να ... δώσουμε απαντήσεις στις οικογένειες και δικαιοσύνη για τα θύματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ

    Η αστυνομία σε έξι ευρωπαϊκές χώρες σε συνεργασία με την Ιντερπόλ ανοίγουν εκ νέου τον φάκελο με τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες ή θανάτους 46 γυναικών κάτω από ύποπτες συνθήκες σε μια προσπάθεια να ταυτοποιηθούν τα λείψανά τους, ανακοίνωσε σήμερα ο αστυνοµικός οργανισµός παγκόσµιας εµβέλειας.
    «Θέλουμε να ... δώσουμε απαντήσεις στις οικογένειες και δικαιοσύνη για τα θύματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ.
    Η πρωτοβουλία, με την κωδική ονομασία Operation Identify Me (Επιχείρηση Αναγνώρισέ Με) είναι ουσιαστικά η επέκταση πρωτοβουλίας του 2023 στην οποία συμμετείχαν το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γερμανία με την ένταξη, αυτή τη φορά, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
    Η πρώτη φάση επιχείρησε να ρίξει φως στις ταυτότητες και στην τύχη 22 γυναικών, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν στη διάρκεια ετών.

    Η προσπάθεια αυτή συγκέντρωσε 1.800 πληροφορίες από το κοινό. Ετσι κατέστη δυνατή, για παράδειγμα, η ταυτοποίηση μιας Βρετανίδας ονόματι Ρίτα Ρόμπερτς από ένα τατουάζ λουλούδι που έφερε το πτώμα της, 31 χρόνια αφότου αυτό βρέθηκε στο Βέλγιο.

    Οπως είπε ο Στοκ, η βοήθεια του κοινού ήταν καθοριστική. "Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας", σχολίασε ο ίδιος.

    Στη νέα έρευνα, που περιλαμβάνει 46 υποθέσεις, οι αστυνομικές δυνάμεις θα συνδυάσουν τις αναλυτικές με τις ιατροδικαστικές μεθόδους, όπως η εξέταση γενετικού υλικού και η αναδόμηση προσώπου.

    Η Ιντερπόλ έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της αποσπάσματα της αποκαλούμενης "μαύρης ειδοποίησης" (black notice) σχετικά με αυτές τις υποθέσεις αναζητώντας από το κοινό πληροφορίες για τις γυναίκες αυτές, τα πτώματα των οποίων βρίσκονται στα αζήτητα.

    Αυτές μπορεί να είναι λεπτομέρειες για βιομετρικά δεδομένα μέχρι περιγραφή του σώματος ή του ρουχισμού του θύματος.
  • Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Όλες οι γυναίκες από το Αφγανιστάν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη
    Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Όλες οι γυναίκες από το Αφγανιστάν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη

    Η απόφαση έρχεται μετά την άρνηση παροχής ασύλου του δικαστηρίου της Αυστρίας σε δύο Αφγανές το 2015 και το 2020.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το φύλο και η ιθαγένεια από μόνα τους είναι επαρκείς λόγοι για να χορηγήσει μια χώρα άσυλο σε γυναίκες από το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν περιορίσει δραστικά τα δικαιώματα τους.

    Οι αρχές της Αυστρίας αρνήθηκαν το καθεστώς του πρόσφυγα σε δύο γυναίκες από το Αφγανιστάν αφού ζήτησαν άσυλο το 2015 και το 2020. Οι γυναίκες αμφισβήτησαν την άρνηση ενώπιον του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Αυστρίας, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Είναι περιττό να αποδειχθεί ότι υπάρχει κίνδυνος η αιτούσα να υποστεί πράγματι και συγκεκριμένα πράξεις δίωξης εάν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή του. «Αρκεί να ληφθούν υπόψη μόνο η εθνικότητα και το φύλο της», επισημαίνει.

    Οι Ταλιμπάν

    Από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021 έχουν περιορίσει τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στη σχολική εκπαίδευση, την εργασία και τη γενική ανεξαρτησία στην καθημερινή ζωή.

    Τον Αύγουστο οι Ταλιμπάν κωδικοποίησαν ένα σύνολο κανόνων που διέπουν την ηθική σύμφωνα με το νόμο της σαρία. Οι κανόνες εφαρμόζονται από το υπουργείο ηθικής, το οποίο λέει ότι έχει συλλάβει χιλιάδες ανθρώπους για παραβιάσεις.

    «Είναι περιττό να αποδειχθεί ότι υπάρχει κίνδυνος η αιτούσα να υποστεί πράγματι και συγκεκριμένα πράξεις δίωξης εάν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της»

    Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τους Ταλιμπάν να καταργήσουν μια σειρά από «εξωφρενικούς» νόμους που, όπως είπε, επιχειρούν να μετατρέψουν τις γυναίκες σε σκιές.

    Μια γυναίκα, που ονομάζεται ΑΗ στα δικαστικά έγγραφα, έφυγε από το Αφγανιστάν για το Ιράν με τη μητέρα και τις αδελφές της όταν ήταν περίπου 13-14 ετών, αφού ο πατέρας της, ο οποίος ήταν ναρκομανής, προσπάθησε να την πουλήσει για να χρηματοδοτήσει τον εθισμό του, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

    Η άλλη γυναίκα, που προσδιορίζεται ως FN, η οποία γεννήθηκε το 2007, δεν έχει ζήσει ποτέ στο Αφγανιστάν. Η ίδια και η οικογένειά της ζούσαν στο γειτονικό Ιράν χωρίς άδεια παραμονής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχαν δικαίωμα να εργαστούν και η ίδια δεν μπορούσε να λάβει εκπαίδευση. Έφυγε από το Ιράν και υπέβαλε αίτηση ασύλου στην Αυστρία.

    «Η ίδια (η FN) δήλωσε ότι αν επέστρεφε στο Αφγανιστάν, ως γυναίκα θα κινδύνευε να απαχθεί, δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει το σχολείο και ίσως να μην ήταν σε θέση να συντηρήσει τον εαυτό της χωρίς την οικογένειά της εκεί», αναφέρεται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ - EPA/GHULAMULLAH HABIBI
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς