Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 07:54

Μάγδα Φύσσα: Δεν γνώριζα για την πρόταση Βαρουφάκη - Δεν μπορώ να την αποδεχθώ

Γράφτηκε από
Ad Slot

«Δεν ήμουν ενήμερη» λέει η μητέρα του Παύλου Φύσσα – Γιατί λέει «όχι» - Τι απαντά ο Βαρουφάκης

«Εξαιρετικά τιμητική» πλην όμως μη αποδεκτή χαρακτηρίζει η Μάγδα Φύσσα την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη και του ΜέΡα25 να την προτείνουν ως υποψήφια για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κυρία Φύσσα διευκρίνισε ότι δεν το γνώρισε καθώς για την πρόθεση του κ. Βαρουφάκη πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.
«Τον ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετικά τιμητική αυτή πρόταση, για την οποία δεν ήμουν ενήμερη, αλλά δεν μπορώ να την αποδεχτώ», σημειώνει η Μάγδα Φύσσα, επικαλούμενη δύο λόγους για την άρνησή της.

«Αφ’ ενός διότι έχω αφιερώσει όλες μου τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα προσωπικά αλλά και για τη δημοκρατία στον τόπο μας, αφ’ ετέρου διότι έχω ξεκαθαρίσει και στο παρελθόν ότι δεν ασχολούμαι με την πολιτική», εξήγησε.

Αναλυτικά, η Μάγδα Φύσσα αναφέρει:

«Πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης την πρόθεση του κ. Βαρουφάκη να με προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τον ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετικά τιμητική αυτή πρόταση, για την οποία δεν ήμουν ενήμερη, αλλά δεν μπορώ να την αποδεχτώ. Αφ’ ενός διότι έχω αφιερώσει όλες μου τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα προσωπικά αλλά και για τη δημοκρατία στον τόπο μας, αφ’ ετέρου διότι έχω ξεκαθαρίσει και στο παρελθόν ότι δεν ασχολούμαι με την πολιτική».

Η απάντηση του MεΡΑ25 για τη Μάγδα Φύσσα

Σε απάντηση σχολίων και αντιδράσεων σχετικά με την πρόταση του ΜέΡΑ 25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το γραφείο τύπου του κόμματος σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «η Μάγδα Φύσσα θεώρησε την πρότασή μας τιμητική, και μας ευχαρίστησε για αυτήν, μας τιμά. Το ότι δεν την αποδέχθηκε την τιμά και επιβεβαιώνει ότι οι αγωνιστές δεν αγωνίζονται για τα αξιώματα και, για αυτό, αποτελούν την καλύτερη επιλογή για ένα συμβολικό αξίωμα όπως η Προεδρία της Δημοκρατίας».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το ΜέΡΑ25», «όπως είπε ο Γραμματέας μας, κρίνει ότι «δεν υπάρχει πρόσωπο που να μπορεί να συμβολίσει καλύτερα την ενότητα εναντίον της μισαλλοδοξίας, της διχόνοιας και του αυταρχισμού από τη Μάγδα Φύσσα». Βέβαια, όπως ακόμα δήλωσε, «το ΜέΡΑ25 δεν έχει την κοινοβουλευτική δύναμη να προωθήσει την υποψηφιότητά της» - και για αυτό πρότεινε σε βουλευτές άλλων κομμάτων να την υποστηρίξουν ώστε «να δοθεί ένα δυνατό μήνυμα στο πλαίσιο της λαϊκής ενότητας και του ανθρωπισμού».

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «δεν μας εξέπληξε η αντίδραση εκείνων που επιλέγουν πρόσωπα συστημικά με στόχο να ακυρώσουν το κάλεσμα για ενότητα εναντίον της μισαλλόδοξης ακροδεξιάς, το κάλεσμα που συμβολίζει η θέση»
Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 09:27

Σχετικά Άρθρα

  • «Φουντώνει» η ονοματολογία για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων στο Μαξίμου
    «Φουντώνει» η ονοματολογία για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων στο Μαξίμου

    Δεν λέει να κοπάσει η σεναριολογία για την Προεδρία της Δημοκρατίας, παρά το ό,τι η κυβέρνηση θέλει να μεταθέσει την σχετική συζήτηση για το τέλος του χρόνου. Από το Μαξίμου κρατάνε κλειστά τα χαρτιά για το πρόσωπο που θα προταθεί, ωστόσο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η σχετική ονοματολογία έχει πάρει φωτιά και δεν λείπουν οι βουλευτές που έχουν δημοσίως τοποθετηθεί επί του θέματος. Να σημειωθεί εδώ πως η Βουλή θα πρέπει να συνεδριάσει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το αργότερο έως τις 13 Φεβρουαρίου και επομένως έρχεται όλο και πιο κοντά η ώρα των αποφάσεων.

    Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφή μηνύματα, λέγοντας πως «είναι σημαντικό ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντα να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά». Προσέθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά «θέλω να θυμίσω ότι η νυν Πρόεδρος ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Άρα, κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο είναι σημαντικό. Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο, αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά».

    Υπενθυμίζεται πως σε συνεντεύξεις που είχε δώσει πριν από τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην καλή σχέση που έχει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχαν πάρει φωτιά τα σενάρια για μία δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ωστόσο μετά το αποτέλεσμα της κάλπης – όπου η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε θέσει – βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος άνοιξαν και δημόσια τη συζήτηση για έναν κεντροδεξιό υποψήφιο.

    Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών έστειλαν … μήνυμα πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ψήφος τους. Ενδιαφέρον έχει και μία πρόσφατη αναφορά του βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος επεσήμαινε πως δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας και υπενθύμισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

    Στο Μαξίμου δεν θέλουν να υπάρξει μία ομάδα «γαλάζιων» βουλευτών, που θα καταψηφίσει την πρόταση του κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επομένως καλούνται να λύσουν μια δύσκολη εξίσωση, καθώς αναζητείται πρόσωπο που να μιλά στο κομματικό ακροατήριο αλλά παράλληλα να έχει χαρακτηριστικά που να το καθιστούν ευρύτερα αποδεκτό.

    Δεδομένο πάντως είναι πως από το κυβερνών κόμμα θέλουν να συνεχίσουν να … μιλάνε στους κεντρώους ψηφοφόρους που σε σημαντικό βαθμό συνέβαλαν στην εκλογική νίκη του 2023. Και αυτό φαίνεται πως θα ληφθεί υπόψη όταν έρθει η ώρα της τελικής απόφασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Τα σενάρια για το πρόσωπο που θα επιλεγεί

    Στα πηγαδάκια της Βουλής τα σενάρια για το πρόσωπο που θα επιλεγεί έχουν πάρει … φωτιά, ωστόσο από την κυβέρνηση επιμένουν να μην ανοίγουν την σχετική συζήτηση. Ένα όνομα που παίζει είναι του Προέδρου της Βουλής Κωσταντίνου Τασούλα και σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται πως δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία από την « γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει σενάρια πως μπορεί να προταθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ωστόσο δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Άλλωστε ο κύριος Δένδιας σε συνέντευξή του σήμερα στην «Καθημερινή της Κυριακής» δηλώνει πως δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας

    Στο Μαξίμου υπάρχουν φωνές που λένε εμφατικά πως το πρόσωπο που θα προταθεί θα ήταν θετικό να υπερψηφιστεί και από άλλα κόμματα, προκειμένου να σταλεί μήνυμα ευρυτέρων συναινέσεων. Επομένως παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να υπάρξει μια υποψηφιότητα που να μπορεί να «μιλήσει» και εκτός του κομματικού πυρήνα και που ενδεχομένως να διαθέτει τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.

    Στα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα περιλαμβάνονται τα ονόματα δύο πρώην υπηρεσιακών πρωθυπουργών : του Παναγιώτη Πικραμμένου και του Ιωάννη Σαρμά. Επίσης ένα όνομα που έχει ακουστεί είναι και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

    Πάντως σε αυτή τη χρονική συγκυρία φαίνεται πως όλα τα ενδεχόμενο είναι ανοιχτά και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί στο κυβερνών κόμμα. Και δεν αποκλείεται - εφόσον δεν υπάρξει δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου - το επόμενο διάστημα να ακουστεί πρόσωπο έκπληξη.

    Πόσες ψήφοι απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

    Να σημειωθεί εδώ πως για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι. Αν δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός ακολουθεί και δεύτερη ψηφοφορία, ενώ την τρίτη φορά αρκούν 180 ψήφοι. Όμως ακόμα και αν δε συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός πλέον η Βουλή δεν διαλύεται αλλά ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αν ούτε αυτό καταστεί εφικτό στην πέμπτη ψηφοφορία αρκεί απλά η σχετική πλειοψηφία. Βέβαια σε καμία περίπτωση στην κυβέρνηση δεν θα ήθελαν να οδηγηθούν σε ένα τέτοιο σενάριο.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Παππάς: Περιμένουμε από τη ΝΔ να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο από την Αριστερά
    Παππάς: Περιμένουμε από τη ΝΔ να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο από την Αριστερά

    Κάλεσμα προς τη ΝΔ να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στέλεχος που προέρχεται από την Αριστερά και τον Προοδευτικό χώρο απηύθυνε ο επικεφαλής της ΚΟ, Νίκος Παππάς μιλώντας στη Βουλή.

    «Επειδή κοντοζυγώνει η συζήτηση και επειδή στους θεσμούς δεν υπάρχουν άβατα, καλούμε τις προοδευτικές δυνάμεις να εξετάσουμε τη στήριξη ενός προσώπου από την αριστερά - προοδευτικό χώρο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε αρχικά και προσέθεσε ότι «όπως εμείς κάναμε την υπέρβαση και προτείναμε ένα δικό σας στέλεχος, της δικής σας παράταξη -κι αν ω μη γένετο ακόμα κυβερνάτε εσείς - περιμένουμε να ακούσουμε τη δική σας πρόταση γιατί δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν άβατα», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι παρών. Για να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο λαός. Για να ηγηθούμε ως κόμμα, όπως οι συλλογικές μας αποφάσεις προστάζουν, μιας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Νίκος Παππάς μιλώντας στη Βουλή, προσθέτοντας ότι «την προοδευτική πορεία δεν πρόκειται να την ανακόψει καμία προσπάθεια της Ν.Δ. Κανένα σενάριο ρευστοποίησης, καμία επιχείρηση κατατεμαχισμού της προοδευτικής παράταξης δεν πρόκειται να επικρατήσει. Κανένα σενάριο ρευστοποίησης της ιστορικής μνήμης δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει».

    Την ίδια ώρα, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση λέγοντας ότι «με τη δική σας πολιτική, η Ελλάδα ήταν 21η στην Ευρώπη στην ανάπτυξη κατά την τετραετία 2019-2023, σύμφωνα με τη Eurostat. Με σωρευτική ανάπτυξη 5,8% ή 1,4% κατ’ έτος. Παρόλο που είχατε το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τη δυνατότητα δημοσίων δαπανών. Παρόλο που άνοιξαν οι γραμμές χρηματοδότησης και δημόσιο χρήμα ήταν διαθέσιμο. Με τη δική σας πολιτική είμαστε 23οι στην Ε.Ε. στον μέσο μισθό».

    «Καλλιεργήσατε υπερκέρδη και θερίζετε υπερπλεονάσματα»

    «Καλλιεργήσατε υπερκέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις και υπερέσοδα για το δημόσιο και θερίζετε υπερπλεονάσματα -στα 4,2 δις ευρώ το πρώτο οκτάμηνο- χρήματα που λείπουν από την κοινωνία και την αγορά. Εργαλειοποιείτε την ακρίβεια, συμπιέζετε τη μεσαία τάξη και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πάνω στα απόνερα της οικονομικής κρίσης, που βιώσαμε την περασμένη δεκαετία, η πολιτική σας δεν ακυρώνει, αλλά μάλλον ενισχύει τις πιθανότητες μιας νέας κρίσης», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ταυτόχρονα, κάλεσε τη ΝΔνα ψηφίσει την τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευση, ώστε «να ψηφίσουμε μαζί την τροπολογία μας ώστε: 1. Να κάνουμε υποχρεωτικό και για τον δανειστή το προϊόν του εξωδικαστικού μηχανισμού, που αφορά τους ευάλωτους. 2. Να δώσουμε τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να έχει γνώση των προτάσεων ρύθμισης. 3. Να δημιουργήσουμε πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας από την οριστική υποβολή της αίτηση. Και από αύριο να συζητήσουμε τη διεύρυνση του ορισμού του ευάλωτου».

    Καλωσόρισε, τέλος, τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη σε τηλεοπτικό σταθμό, που δήλωσε ότι είναι υπέρ κάθε συνεργασίας που πλήττει τις επιλογές που κάνει η κυβέρνηση εναντίον του λαού μας. «Και καλώ τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τους βουλευτές των προοδευτικών κομμάτων να στηρίξουν την πρότασή μας. Όπως και τους διαμαρτυρόμενους συντηρητικούς».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μάγδα Φύσσα για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου: «Μακάρι να ήμουν εγώ εκεί και να έτρωγα εγώ το μαχαίρι»
    Μάγδα Φύσσα για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου: «Μακάρι να ήμουν εγώ εκεί και να έτρωγα εγώ το μαχαίρι»

    Συγκλόνισε η Μάγδα Φύσσα για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του γιου της, Παύλου, από τους φασίστες της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

    Η μητέρα που έχει δώσει και δίνει μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα, ανέβηκε στη σκηνή της μεγάλης συναυλίας στα Λιπάσματα το βράδυ της Τρίτης (17/9) και μίλησε για τον γιο της.

    «Μακάρι να μπορούσα να ήμουν εγώ εκεί και να έτρωγα εγώ το μαχαίρι αλλά δεν ήμουν Παύλο μου, κι οπότε τώρα είμαι εδώ υποχρεωμένη… Υποχρέωση απέναντι σε εσένα, σε αυτό το πλάσμα που ήσουν», είπε μεταξύ άλλων.

    Η ομιλία της Μάγδας Φύσσα

    «Τι να σου πρωτοπώ… Πώς αντέχουμε; Μεγάλος ο πόνος; Δε είχα άλλη επιλογή Παύλο. Δεν ήθελα άλλη επιλογή. Δεν ήθελα να κλειστώ στο σπίτι. Δεν θέλαμε να γίνει αυτό, γιατί, μόνο έτσι, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσα να καταλάβουν τι ακριβώς έκαναν εκείνο το βράδυ, που σε μαχαιρώσανε.

    Μακάρι να μπορούσα να ήμουν εγώ εκεί και να έτρωγα εγώ το μαχαίρι αλλά δεν ήμουν Παύλο μου, κι οπότε τώρα είμαι εδώ υποχρεωμένη… Υποχρέωση απέναντι σε εσένα, σε αυτό το πλάσμα που ήσουν.

    Έντεκα χρόνια, να αποδείξουμε ότι ήσουν ένας σπουδαίος άνθρωπος και άξιζε να ζήσεις. Αλλά δεν σε αφήσαμε. Κοιτά γύρω σου να δεις τι γίνεται. Πόσος κόσμος σε γιορτάζει σήμερα. Πολύς κόσμος. Και πάντα. Και κάθε χρόνο.

    Αυτό που με πονάει περισσότερο από όλα είναι αυτό, ότι ήταν ο τελευταίος καφές που ήπιαμε, εκείνη την ρημάδα μέρα… Πού να το ξέρω όμως; Δεν το ήξερα… Και τόσα που δεν είπαμε, που δεν προλάβαμε γιατί δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους ότι έφυγες εκείνο το απόγευμα και ότι δεν θα σε ξαναδούμε και δεν θα ξανάακουσουμε τη φωνή σου.

    Σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά που ήρθες στη ζωή μου, που εγώ ήμουν η μάνα σου. Και εύχομαι να έχουμε καλή αντάμωση. Εύχομαι να χαίρεσαι από εκεί, γιατί όλοι είναι εδώ: Τα αδέλφια σου, οι ανιψιές σου που μεγαλώσανε, το Παυλί σου, η Χριστίνα σου, όλοι είναι εδώ. Ο κόσμος είναι εδώ Παύλο, για εσένα.

    Δεν θέλαμε να κάνουμε μνημόσυνο, ποτέ δεν θέλαμε. Θέλαμε να σε γιορτάζουμε, πάντα θα σε γιορτάζουμε. Και όσο πάει και πληθαίνει ο κόσμος που σε αγαπάει. Και εγώ τους ευχαριστώ πολύ που σε αγαπάνε. Τους ευχαριστώ, γιατί το αξίζεις. Και ευχαριστώ όλους όσους έρχονται με μεγάλη αγάπη, οι καλλιτέχνες και προσφέρουν αυτό που προσφέρουν για σένανε, για εμάς όλους.

    Καλή αντάμωση παιδί μου, καλή αντάμωση».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • «Πιλοτικά lockers στα σχολεία για να κλειδώνουν τα κινητά τους οι μαθητές» προανήγγειλε ο Μητσοτάκης
    «Πιλοτικά lockers στα σχολεία για να κλειδώνουν τα κινητά τους οι μαθητές» προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έχει συζητήσει ήδη το θέμα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη και έχει δώσει εντολή να προχωρήσει το project, μετά από αιτήματα των συλλόγων γονέων των σχολείων.

    Λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό ότι μαθητής σε σχολείο της Πάτρας τιμωρήθηκε με ολοήμερη αποβολή επειδή έκανε χρήση του κινητού τηλεφώνου εντός του σχολείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε, αρχικά σε πιλοτική φάση, την προμήθεια lockers στα σχολεία, προκειμένου να αποθηκεύουν οι μαθητές τα κινητά τους τηλέφωνα για το διάστημα που βρίσκονται εκεί.

    «Έχω συζητήσει με τον υπουργό Παιδείας και είναι πολύ θετικός αν υπάρχουν τέτοια αιτήματα από συλλόγους γονέων να προμηθεύσουμε έναν σε πρώτη φάση πεπερασμένο αριθμό σχολείων με locker ώστε τα παιδιά να μπορούν να κλειδώνουν τα κινητά τους όταν πηγαίνουν στο σχολείο και να τα παίρνουν όταν φεύγουν», είπε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    Αναλυτικά:

    «Ήθελα με την ευκαιρία αυτή καταρχάς να σας ενημερώσω εν τάχει για ένα υποσύνολο των εξαγγελιών που έκανα στην ΔΕΘ που θεωρώ ότι έχουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Είναι δε ιδιαιτέρως σημαντικές διότι αξιοποιούν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για μία σειρά από δράσεις που βρίσκονται στον πυρήνα της κοινωνικής μας πολιτικής.

    Να ξεκινήσω με το πρόγραμμα "Σπίτι μου 2" όπου καταφέραμε και εξασφαλίσαμε 1 δισ. πρόσθετους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με το 1 δισ. που θα χορηγήσουν και οι τράπεζες. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα ύψους 2 δισεκατομμυρίων το οποίο στοχεύει στο να αποκτήσουν περί τους 20.000 συμπολίτες μας το σπίτι τους με ένα κόστος στεγαστικού δανείου το οποίο θα είναι χαμηλότερο από όσο θα πλήρωναν αν νοίκιαζαν ένα αντίστοιχο σπίτι.

    Το πρόγραμμα "Σπίτι μου 1" όπως γνωρίζετε, είχε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και φιλοδοξούμε να μπορέσουμε να διπλασιάσουμε τους δικαιούχους διευρύνοντας σημαντικά και τα κριτήρια. Και ταυτόχρονα να διαθέσουμε και 400 εκατομμύρια για επισκευές σπιτιού μέσω ενός άτοκου δανείου, ουσιαστικά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για να μπορέσουν οι συμπολίτες μας να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση, είτε σε σπίτια τα οποία διαθέτουν, είτε σε διαμερίσματα τα οποία ενδεχομένως είναι κλειστά και τα οποία μπορούν με αυτόν τον τρόπο να τα αξιοποιήσουν για να αυξήσουμε την προσφορά των διαμερισμάτων.

    Η δεύτερη δράση στην οποία αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία είναι τα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης απογευματινά χειρουργεία. Γνωρίζετε ότι ο θεσμός έχει ήδη ξεκινήσει αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να μπορούμε να δίνουμε την δυνατότητα σε συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική άνεση, ειδικά αυτοί οι οποίοι περιμένουν αρκετό καιρό για μια προγραμματισμένη εγχείρηση, να την κάνουν και το κόστος του απογευματινού χειρουργείου, όφελος για τους γιατρούς οι οποίοι χειρουργούν το απόγευμα, να εκταμιευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Μετά από μία δύσκολη διαπραγμάτευση αισιοδοξούμε ότι το Νοέμβριο θα έχουμε και την τελική επιβεβαίωση αυτής της απόφασης ώστε να μπορέσουμε άμεσα να ξεκινήσουμε και τα απογευματινά χειρουργεία. Και το τρίτο το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία έχει να κάνει με τις γενικότερες δράσεις που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Ήδη οι διαδραστικοί πίνακες έχουν μπει σχεδόν σε 30.000 σχολεία. Και αυτοί χρηματοδοτούμενοι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χθες ήμουν στο υπουργείο Παιδείας για να παρουσιάσω το πρώτο ψηφιακό φροντιστήριο για παιδιά της Γ' Λυκείου δωρεάν, με πολύ έμπειρους καθηγητές, μια πρόσθετη βοήθεια για παιδιά απομακρυσμένων περιοχών, για παιδιά οι οικογένειες των οποίων δεν μπορούν να δαπανήσουν χρήματα για να έχουν πρόσθετη φροντιστηριακή υποστήριξη.

    Θεωρώ ότι είναι όλες δράσεις με ένα έντονο κοινωνικό αποτύπωμα που αποδεικνύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι οι πόροι του Ταμείου ανάκαμψης, τόσο σημαντικοί για τη χώρα, δεν κατευθύνονται μόνο σε σημαντικά έργα υποδομής αλλά πηγαίνουν και σε δράσεις οι οποίες βοηθούν να μειώσουμε τις ανισότητες. Και αυτό προφανώς έχει μια ξεχωριστή σημασία καθώς ξεκινάει τώρα ο νέος ευρωπαϊκός κύκλος.

    Όπως γνωρίζετε χθες ανακοινώθηκαν τα χαρτοφυλάκια της νέας Επιτροπής. Η Ελλάδα πήρε το χαρτοφυλάκιο που έχει να κάνει με τις βιώσιμες μεταφορές, την ναυτιλία και τον τουρισμό για ευνόητους λόγους. Ένα χαρτοφυλάκιο πολύ σημαντικό για την πατρίδα μας η οποία φιλοδοξεί να παίξει έναν ρόλο ως πύλη εισόδου για όλη την κεντρική και την Ανατολική Μεσόγειο, πολύ σημαντικό για την ναυτιλία μας, πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά υπάρχει η επίσημη αναγνώριση της ευρωπαϊκής διάστασης του τουρισμού και το χαρτοφυλάκιο αυτό θα πάει σε Έλληνα επίτροπο. Οπότε αυτό σε συνδυασμό και με τις πολλές δράσεις που πρέπει να αναλάβουμε την επόμενη πενταετία στα πλαίσια και της έκθεσης την οποία έγραψε ο κύριος Ντράγκι, μια έκθεση την οποία στηρίζω απόλυτα, μια έκθεση πολύ φιλόδοξη η οποία θέτει την Ευρώπη με ευθύτητα μπρος στις αδυναμίες της, νομίζω ότι υπάρχει πια ένας καμβάς θα έλεγα όπου τα συμφέροντα της Ελλάδος τέμνονται με σημαντικές προτεραιότητες που πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη την επόμενη πενταετία».

    Σακελλαροπούλου: Αναγκαία συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων για την καταπολέμηση του bullying

    Παίρνοντας τον λόγο η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε: «Κύριε πρόεδρε οι δημόσιες πολιτικές πρέπει να χαράσσονται με άξονα την κοινωνική δικαιοσύνη και είναι σημαντικό όλο αυτό που αναφέρατε. Η στέγαση, η πρόσβαση στην υγεία, η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η ισότιμη πρόσβαση σε όλα αυτά τα αγαθά είναι πάρα πολύ σημαντικό να στηρίζονται και έτσι όσα μέτρα λαμβάνονται είναι στη σωστή κατεύθυνση. Τα νέα ζευγάρια, ο καθένας να μπορεί να έχει την υγεία που χρειάζεται, τις υπηρεσίες υγείας που απαιτούνται και φυσικά πρέπει να εξασφαλίζουμε τις αναγκαίες υποδομές για όλα αυτά. Μακάρι λοιπόν να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Στο θέμα της εκπαίδευσης, η ψηφιακή τεχνολογία φυσικά είναι κάτι το οποίο θέλουμε δεν θέλουμε θα περάσουμε, έχουμε ήδη περάσει, και εκεί πρέπει κανείς να αξιοποιεί τις ευκαιρίες και να παίρνει μέτρα κατά των κινδύνων, είναι πολύ σημαντικό. Ένα άλλο ζήτημα που θα με ενδιέφερε να τονιστεί αυτόν τον καιρό και το έχετε δει και η κυβέρνηση ξέρω, και το υπουργείο παιδείας είναι το θέμα του bullying στα σχολεία και εκεί ίσως είναι καλό να τονίσουμε ότι πρέπει να υπάρχει η αναγκαία συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων.

    Γιατί η εκπαίδευση είναι το πρώτο βήμα διαμόρφωσης μιας κοινωνίας άρα η συνεργασία και των γονέων είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορούν να προλαμβάνονται αυτά τα φαινόμενα που πλήττουν κααι τον ψυχισμό των παιδιών αλλά και την διαδικασία της εκπαίδευσης.

    Τώρα η Ευρώπη όπως βλέπουμε είναι σε περίοδο γεμάτη προκλήσεις, ας ευχηθούμε το καλύτερο στην επόμενη θητεία του συμβουλίου και φυσικά στον Έλληνα επίτροπο. Είναι σημαντικό όπως αναφέρατε κι εσείς και χαίρομαι για την ενδυνάμωση της χώρας με το χαρτοφυλάκιο που ανατίθεται, ας ευχηθούμε το καλύτερο πραγματικά γιατί οι προκλήσεις είναι πολλές, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη αλλά θα έλεγα για τον για όλο τον κόσμο».

    Έρχονται lockers για τα κινητά στα σχολεία

    Ο πρωθυπουργός πήρε εκ νέου το λόγο και σημείωσε: «Αν μου επιτρέπετε μία σύντομη παρατήρηση στο ζήτημα του bullying. Όπως θυμάστε πέρσι παρουσιάσαμε την πλατφόρμα stop bullying η οποία ήδη είχε πολύ σημαντική ανταπόκριση και με διακριτικότητα έχουμε χειριστεί πολλά περιστατικά στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος, όπως πάντα αυτές οι περιστάσεις απαιτούν. Θεωρώ όμως πάρα πολύ σημαντική και την δέσμευση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την χρήση των κινητών κατά τη διάρκεια του σχολείου. Από τη στιγμή που το παιδί θα πάει στο σχολείο μέχρι να φύγει το εννοούμε όταν λέμε το κινητό στην τσάντα, δεν είναι απλά μία προσδοκία. Και φυσικά το ζήτημα δεν είναι τιμωρητικό, αν θα μπει, είδα ότι σήμερα μπήκε η πρώτη αποβολή, αυτό δεν είναι το ζήτημα. Το ζήτημα είναι να αντιληφθούμε όλοι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι γονείς πρώτοι και πάνω απ' όλα και τα ίδια τα παιδιά ότι αυτό τελικά βοηθάει την ίδια την μαθητική διαδικασία. Γι' αυτό και θέλουμε τους συλλόγους γονέων συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια και γιατί όχι να πάμε και κάποια βήματα παραπέρα, έχω συζητήσει με τον υπουργό Παιδείας και είναι πολύ θετικός αν υπάρχουν τέτοια αιτήματα από συλλόγους γονέων να προμηθεύσουμε έναν σε πρώτη φάση πεπερασμένο αριθμό σχολίων με locker ώστε τα παιδιά να μπορούν να κλειδώνουν τα κινητά τους όταν πηγαίνουν στο σχολείο και να τα παίρνουν όταν φεύγουν. Είναι σημαντικό αυτές οι δράσεις να μην επιβάλλονται από πάνω προς τα κάτω αλλά να έχουν την ίδια την ανταπόκριση της σχολικής κοινότητας και επειδή το μέτρο αυτό είδα ότι έχει πολύ μεγάλη αποδοχή είναι στοίχημα όλων μας να το κερδίσουμε και να μπορέσουμε να το κάνουμε πράξη όχι τιμωρητικά αλλά γιατί με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας».

    «Η αυτοδέσμευση είναι πολύ σημαντικότερη από την κύρωση είναι αλήθεια. Και μακάρι όλοι να το κατανοήσουν ότι είναι για το καλό της εκπαίδευσης της εκπαιδευτικής κοινότητας και τελικά και των ίδιων των παιδιών», πρόσθεσε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Υποκλοπές: Τηλεφώνημα Χαρίτση σε Σακελλαροπούλου για την κρίση εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη
    Υποκλοπές: Τηλεφώνημα Χαρίτση σε Σακελλαροπούλου για την κρίση εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη

    Την ανησυχία του να μην οδηγηθεί σε πλήρη διερεύνηση η πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών εξέφρασε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Αλέξης Χαρίτσης.

    Ο Αλέξης Χαρίτσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους θεσμούς της δικαιοσύνης, καθώς και για το ενδεχόμενο να μην οδηγηθεί σε πλήρη διερεύνηση η πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς τόνισε προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αυτή η κρίση εμπιστοσύνης προς της Δημοκρατία θρέφει την ακροδεξιά. Υπογράμμισε δε ότι είναι ευθύνη όλων των πολιτικών και πολιτειακών θεσμών και παραγόντων να βάλουν φρένο σε αυτά τα φαινόμενα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Χαρίτσης με χθεσινή του δήλωση κάλεσε τον Πρωθυπουργό να συγκαλέσει Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την ΠτΔ και ζήτησε συνάντηση με την ίδια.

    Η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου ωστόσο βρίσκεται εκτός Αθηνών και για αυτό τον λόγο υπήρξε η τηλεφωνική επικοινωνία. Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο πλευρών στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Μητσοτάκης για Αυγενάκη: Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές
    Μητσοτάκης για Αυγενάκη: Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές

    Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων είχε το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Στο επίκεντρο τέθηκαν τα ζητήματα καθημερινότητας και στον «πόλεμο» που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αποκλιμάκωση των τιμών που σημειώθηκε τον Ιούνιο, προσθέτοντας ότι η μάχη θα συνεχιστεί.

    «Η κυβέρνηση εισέρχεται σε μια περίοδο που όλη μας η προσοχή επικεντρώνεται και πάλι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη. Ξεκινάμε από το ζήτημα αντιμετώπισης της ακρίβειας είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε στοιχεία που δείχνουν αλλά και πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών στα σουπερμάρκετ. Είναι μια πρώτη ενθαρρυντική ένδειξη ότι ο πόλεμος που έχουμε κηρύξει στην ακρίβεια αρχίζει και φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί μέχρι ο πληθωρισμός επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδά του».

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενίσχυση του στόλου των αστικών λεωφορείων αλλά και στους 10.000 μόνιμους διορισμούς των εκπαιδευτικών.

    Μητσοτάκης: Οι πολίτες έχουν υψηλές απαιτήσεις ως προς τη συμπεριφορά των πολιτικών

    Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για το επεισόδιο με τον Λευτέρη Αυγενάκη, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες έχουν υψηλές απαιτήσεις και ως προς τις συμπεριφορές. «Οι πολίτες έχουν υψηλές απαιτήσεις ως προς τη συμπεριφορά των πολιτικών. Νομίζω ότι τίποτα δεν ενοχλεί τους πολίτες περισσότερο από συμπεριφορές όσων κατέχουν εξουσία, οι οποίες προβάλουν μια εικόνα ότι οι πολιτικοί είναι σε μια διαφορετική συνομοταξία πολιτών που μπορούν να φέρονται με έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που θα φερόταν ένας πολίτης. Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές γιατί τραυματίζουν συνολικά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος».

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • H Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη της 64ης Διεθνούς Συνόδου της ΔΟΑ για Νέους Ολυμπιακούς Πρεσβευτές
    H Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη της 64ης Διεθνούς Συνόδου της ΔΟΑ για Νέους Ολυμπιακούς Πρεσβευτές

    H Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου κήρυξε στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την έναρξη των εργασιών της 64ης Διεθνούς Συνόδου της ΔΟΑ για Νέους Ολυμπιακούς Πρεσβευτές, που θα διεξαχθεί στην Αρχαία Ολυμπία ως τις 21 Ιουνίου.

    Το βασικό θέμα της Συνόδου είναι: «Ο αθλητής στην κοινωνία» και το ειδικό Θέμα: «Ο αθλητής στη σύγχρονη κοινωνία: εμπνέοντας και προάγοντας την ενότητα».

    Τους νέους Πρεσβευτές από όλο τον κόσμο, καλωσόρισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κ. Ισίδωρος Κούβελος, στέλνοντας μήνυμα ειρήνης: «Σε λίγες ημέρες η Ολυμπιακή φλόγα θα λάμψει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Παρισιού, στον Σηκουάνα και στον Πύργο του Άιφελ, μεταφέροντας ιδέες και Αξίες από την Αρχαία Ολυμπία στην πρωτεύουσα της Γαλλίας και μέσω αυτής σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 έχουν χαρακτηριστεί, και δικαίως, ως οι πιο δύσκολοι Αγώνες της σύγχρονης ιστορίας του Ολυμπισμού! Είναι η πρώτη φορά που οργανώνονται Αγώνες κάτω από τους ήχους των όπλων και τις κραυγές θανάτου πολλών άμαχων πολιτών. Δύο μεγάλες ένοπλες συγκρούσεις σε δύο ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη…

    Το Ολυμπιακό Κίνημα δοκιμάζεται για άλλη μία φορά! Πολύ πιο έντονα όμως αυτή τη φορά και πολύ πιο δραματικά! Στο Βερολίνο του 1936, στο Μόναχο του 1972, στη Μόσχα του 1980, στο Λος Άντζελες του 1984, το Κίνημα κλήθηκε να δώσει τη μάχη των ιδεών και των Αξιών του απέναντι σε εκείνους που επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τους Αγώνες για την προώθηση των πολιτικών και ιδεολογικών τους θέσεων…

    Τότε, ο Ολυμπισμός νίκησε! Είναι σε θέση και τώρα, για άλλη μια φορά, η Φλόγα του Ολυμπισμού να σταματήσει, έστω και για λίγο, τις πολεμικές επιχειρήσεις; Έχει τη δύναμη ο αθλητισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες να επιβάλουν ένα διάλειμμα, αν όχι κατάπαυση, των πολεμικών επιχειρήσεων;

    Απόλυτα επίκαιρη σήμερα παρά ποτέ άλλοτε, είναι η «Ωδή στον Αθλητισμό» του Pierre de Coubertin, που του χάρισε το Χρυσό μετάλλιο στη λογοτεχνία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στην Στοκχόλμη.»

    Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ιάκωβος Φιλιππούσης μετέφερε το μήνυμα του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Δρ. Τόμας Μπαχ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024. «Οι αθλητές θα μας δείξουν τη μεγαλοσύνη των ανθρωπίνων επιτευγμάτων, με την υπεροχή, την αποφασιστικότητα και την ανθεκτικότητά τους. Αυτή η δύναμη του αθλητισμού θα αναδείξει τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 ως σύμβολο αριστείας και ενότητας όλης της ανθρωπότητας με σεβασμό της διαφορετικότητας. Αυτές τις προσδοκίες συμμερίζονται δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, οι άνθρωποι έχουν κουραστεί να κατακλύζονται καθημερινά από μίσος, επιθετικότητα και αρνητικές ειδήσεις. Στις καρδιές τους, στο βάθος της καρδιάς όλων μας, προσβλέπουμε σε κάτι που να μας ενώνει. Λαχταρούμε κάτι που μας δίνει ελπίδα.

    Στο Παρίσι, οι αθλητές θα μας εμπνεύσουν με τα επιτεύγματά τους – θα εμπνεύσουν τον κόσμο βιώνοντας το Ολυμπιακό μας σύνθημα: Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά – Μαζί. Γι' αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, υπό την εξαιρετική ηγεσία του Προέδρου της Ισίδωρου Κούβελου, επειδή σε αυτή τη Διεθνή Σύνοδο έθεσε ως επίκεντρο τον ρόλο του αθλητή στην κοινωνία. Οι αθλητές δεν είναι μόνον η καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων – οι αθλητές είναι και η καρδιά του Ολυμπιακού Κινήματος. Δεν θα μπορούσατε να επιλέξετε καταλληλότερο θέμα γι’ αυτό το Ολυμπιακό Έτος.

    Οι αθλητές δεν εμπνέουν τον κόσμο μόνο με τα επιτεύγματά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολλοί αθλητές πηγαίνουν στους Αγώνες για να γίνουν πρότυπα και να προσφέρουν κάτι στις κοινωνίες τους μετά από αυτή την εποικοδομητική εμπειρία τους. Με το αυστηρά επιμελημένο πρόγραμμα που ο Πρόεδρος Κούβελος και η ομάδα του έχουν αναμφίβολα προετοιμάσει για εσάς, είμαι βέβαιος ότι θα συζητήσετε, στη διάρκεια αυτής της Διεθνούς Συνόδου, πολλά παραδείγματα για το πώς και πέρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αθλητές κάνουν τη διαφορά στις κοινότητές τους σε όλο τον κόσμο.»

    Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο Α’ Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιος Αγγελούδης: «Eδώ και πάρα πολλά χρόνια, η ετήσια Διεθνής Σύνοδος για τους Νέους Ολυμπιακούς Πρεσβευτές, αποτελεί θεσμό όχι μόνο για τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, αλλά για ολόκληρο τον Ολυμπισμό, καθώς στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αρχαία Ολυμπία, προετοιμάζονται οι αυριανοί πρεσβευτές του Ολυμπιακού Κινήματος.

    Το ίδιο θα συμβεί και φέτος, αφού για δύο εβδομάδες νέοι και νέες από όλο τον κόσμο θα ανταλλάξουν ιδέες για την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων, θα διδαχθούν την ιστορία τους και θα εμπνευσθούν από τις αρχές και τις αξίες που τους διέπουν.

    Πέρα από την εκπαίδευση των νέων, η Σύνοδος για τους Ολυμπιακούς Πρεσβευτές προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάδειξη της διαχρονικής συμβολής και συνεισφοράς του Ολυμπισμού στον σύγχρονο πολιτισμό και την κοινωνία και αναδεικνύει τον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει διαχρονικά η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία ως πρωτοπόρος στη διάδοση της Ολυμπιακής παιδείας, συνιστώντας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό ίδρυμα κι ένα μοναδικό πεδίο διαλόγου και ανάπτυξης ιδεών.

    Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρο Κούβελο αλλά και τους συνεργάτες του στη ΔΟΑ για το υψηλού επιπέδου έργο που επιτελούν αναδεικνύοντας σε παγκόσμιο επίπεδο, την εκπαίδευση πάνω στις Ολυμπιακές αξίες.»

    sakel olump presv 2

    Στην τελετή, ο Πρόεδρος της ΔΟΑ κ. Ισίδωρος Κούβελος απένειμε την τιμητική διάκριση «Ολυμπία», στην κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη για τη συνεισφορά της στην εξαιρετική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». «Προσωπικά είναι υπερήφανη που ήμουν μέρος αυτής της υπέροχης περιπέτειας. Και παραλαμβάνω αυτό το βραβείο με αίσθηση τιμής και ευγνωμοσύνης. Δεν το αποδέχομαι για λογαριασμό του εαυτού μου, αλλά εκ μέρους και στο όνομα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εργάστηκαν ή ήταν εθελοντές στους Αγώνες της Αθήνας. Στο όνομα των 10 εκατομμυρίων Ελλήνων που έκαναν την επιτυχία των Αγώνων προσωπικό τους στοίχημα και χωρίς τους οποίους δεν θα είχαμε αυτή την επιτυχία. Και κράτησαν στην καρδιά τους την ανάμνηση των Αγώνων ως μία λαμπρή κορυφή στην οποία ανεβήκαμε όλοι μαζί», είπε η κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

    Επίσης, έγινε η απονομή της τιμητικής διάκρισης «Αθηνά», στην Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία του Μπαχρέιν, με το βραβείο να παραλαμβάνει ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Μπαχρέιν Khalid bin Hamad Al Khalifa.

    Στην Τελετή Εναρξης που συντόνισε ο Διευθυντής της ΔΟΑ κ. Μάκης Ασημακόπουλος, παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, η Βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο ΓΓ Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος, η κα Μαριάννα Λάτση, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας Εμμανουήλ Κατσιαδάκης και ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Ακαδημίας της Σαουδικής Αραβίας, Prince Fahd bin Jalawi bin Abdulaziz bin Musaed.

    Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης ήταν η Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη μουσική διεύθυνση του κ. Γεώργιου Αραβίδη και τραγούδησε ο διεθνούς φήμης ερμηνευτής Γιώργος Περρής, ενώ συμμετείχε και η Χορωδία των Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ερμήνευσε τον Ολυμπιακό και Εθνικό ύμνο.

    Στη Σύνοδο, παίρνουν μέρος 140 νέοι από 80 χώρες, ενώ θα υπάρχουν

    20 συντονιστες και 11 ομιλητές.

    (Δελτίο Τύπου)

  • «Χρέος όλων μας, ατομικό και συλλογικό, είναι η συνεχής υπεράσπιση της Δημοκρατίας» τονίζει η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.
    «Χρέος όλων μας, ατομικό και συλλογικό, είναι η συνεχής υπεράσπιση της Δημοκρατίας» τονίζει η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

    «Η σημερινή επέτειος μας υπενθυμίζει ότι το ανεκτίμητο αγαθό της δημοκρατίας δεν είναι αυτονόητο. Η δημοκρατία διεκδικείται, κατακτάται και διαφυλάσσεται κάθε μέρα» τονίζει η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλλου, με αφορμή την συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και υπογραμμίζει ότι «χρέος όλων μας, ατομικό και συλλογικό, είναι η συνεχής υπεράσπισή της».

    Ειδικότερα στη δήλωσή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει:
    «Η 21η Απριλίου 1967 υπήρξε μία από τις πλέον ζοφερές ημέρες στη νεότερη ιστορία μας. Διέκοψε βίαια τη δημοκρατική πορεία της χώρας, καταλύοντας βάναυσα ελευθερίες και δικαιώματα. Αστυνόμευσε τα φρονήματα, προβαίνοντας σε απαγορεύσεις και διώξεις. Απομόνωσε την Ελλάδα από το διεθνές περιβάλλον και προκάλεσε την τραγωδία της Κύπρου, ένα ανεπούλωτο τραύμα για τον ελληνισμό.

    Η επάνοδος στη δημοκρατική ομαλότητα, πριν από πενήντα χρόνια, αποτέλεσε την αφετηρία της μακρότερης περιόδου ειρήνης και ευημερίας που γνώρισε ο τόπος. Κατοχυρώθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και παγιώθηκε το κράτος δικαίου. Αποκαταστάθηκε η δημοκρατική συνείδηση και η πολιτειακή παράδοση του λαού μας. Η Ελλάδα έγινε μέλος και εδραίωσε την παρουσία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ανάμεσα στους εταίρους και συμμάχους της και αποτελώντας εγγυητή ασφάλειας και ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

    Παρά τις κατακτήσεις όμως αυτές, η σημερινή επέτειος μας υπενθυμίζει ότι το ανεκτίμητο αγαθό της δημοκρατίας δεν είναι αυτονόητο. Η δημοκρατία διεκδικείται, κατακτάται και διαφυλάσσεται κάθε μέρα. Στην σημερινή συγκυρία, όπου οι πόλεμοι και οι πολυδιάστατες κρίσεις δοκιμάζουν τις αντοχές του πολίτη, η απαίτηση αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Χρέος όλων μας, ατομικό και συλλογικό, είναι η συνεχής υπεράσπισή της».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch