Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 19:32

Κυβερνοεπίθεση σε ελληνικές κρατικές ιστοσελίδες

Γράφτηκε από
Ad Slot

Τούρκοι χάκερ υποστηρίζουν ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση στα sites -μεταξύ άλλων- της Βουλής, του υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Οικονομικών - Oι ελληνικές αρχές επιβεβαιώνουν την επίθεση και σημειώνουν ότι κατέβασαν τους ιστοτόπους για να τους προστατεύσουν

Μια σειρά από κυβερνητικές ιστοσελίδες, ανάμεσα σε αυτές της ΕΥΠ, της Βουλής, του υπουργείου Εξωτερικών, του χρηματιστηρίου, του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι χτύπησαν Τούρκοι χάκερς.

Οι σελίδες είναι ήδη πεσμένες, ενώ η ομάδα χάκερ Anka Neferler με ανάρτησή της στο Facebook ανέλαβε την ευθύνη. Οι χάκερ υποστηρίζουν ότι η επίθεση γίνεται ως απάντηση στη στάση της Ελλάδος. «Η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα απειλεί τη διάσκεψη της Λιβύης», αναφέρουν.
Η Αθήνα επιβεβαιώνει την κυβερνοεπίθεση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι χάκερ επιχείρησαν το λεγόμενο DOS attack -«μαζική εισβολή» στους ιστοτόπους και οι ελληνικές αρχές έριξαν τους σέρβερ προκειμένου να αποφευχθεί χακάρισμα.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 19:34

Σχετικά Άρθρα

  • Χάκαραν τον Εμπαπέ στο Twitter: "Ο Κριστιάνο είναι ο GOAT μου, όχι ο νάνος ο Μέσι"
    Χάκαραν τον Εμπαπέ στο Twitter:

    Ο λογαριασμός του Κιλιάν Εμπαπέ στο Twitter παραβιάστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (29/8) και σ' ένα από τα tweets που ανέβηκαν υπήρχε προσβλητικός χαρακτηρισμός για τον Λιονέλ Μέσι.

    Θύμα των χάκερς έπεσε ο Κιλιάν Εμπαπέ στο Twitter, με τον προσωπικό του λογαριασμό να παραβιάζεται τα ξημερώματα της Πέμπτης (29/8).

    Μεταξύ των tweets που έγιναν από το προφίλ του σούπερ σταρ της Ρεάλ, ένα από αυτά αναφερόταν στο δίπολο Κριστιάνο Ρονάλντο - Λιονέλ Μεσι, στοχοποιώντας ωστόσο, τον Αργεντινό.

    "Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Ο νάνος Λιονέλ Μέσι ΔΕΝ είναι ο GOAT μου", ανέφερε συγκεκριμένα το tweet.

    Φυσικά λίγο αργότερα, διαγράφηκαν.

    Πηγή: Sport24.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ IAN LANGSDON

  • Μετά το ψηφιακό μπλακ άουτ: Φόβοι ότι χάκερς θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το χάος και προειδοποιήσεις
    Μετά το ψηφιακό μπλακ άουτ: Φόβοι ότι χάκερς θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το χάος και προειδοποιήσεις

    Ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας και υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο προειδοποιούν τον κόσμο για ένα κύμα προσπαθειών hacking που συνδέονται με το μαζικό ψηφιακό μπλακ άουτ που προκάλεσε χάος σε όλο τον πλανήτη την Παρασκευή.

    Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η διακοπή της CrowdStrike προκλήθηκε από κακόβουλη δραστηριότητα, κάποιοι επιτήδειοι, ή χάκερς προσπαθούν να επωφεληθούν από την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

    Οι υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία προειδοποιούν τον κόσμο να είναι προσεκτικός σε ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κλήσεις και ιστότοπους που προσποιούνται ότι είναι επίσημοι. Και ο επικεφαλής της CrowdStrike George Kurtz ενθάρρυνε τους χρήστες να βεβαιωθούν ότι μιλούν με επίσημους εκπροσώπους της εταιρείας πριν κατεβάσουν διορθώσεις.

    «Γνωρίζουμε ότι οι αντίπαλοι και οι κακόβουλοι φορείς θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν γεγονότα όπως αυτό», δήλωσε σε μια ανάρτηση στο blog. «Το blog μας και η τεχνική υποστήριξη θα συνεχίσουν να είναι τα επίσημα κανάλια για τις τελευταίες ενημερώσεις».

    Τα λόγια του επαναλήφθηκαν από τον εμπειρογνώμονα κυβερνοασφάλειας Troy Hunt, ο οποίος διαχειρίζεται τον γνωστό ιστότοπο ασφαλείας Have I Been Pwned. «Ένα περιστατικό όπως αυτό που έχει κάνει τόσα πολλά πρωτοσέλιδα και ανησυχεί τον κόσμο είναι ένα δώρο για τους απατεώνες», δήλωσε.

    Ο κ. Hunt απαντούσε σε μια προειδοποίηση της Αυστραλιανής Διεύθυνσης Σημάτων (γνωστή ως ASD, το αντίστοιχο της βρετανικής GCHQ ή της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ), η οποία εξέδωσε προειδοποίηση για χάκερ που στέλνουν ψεύτικες διορθώσεις λογισμικού ισχυριζόμενοι ότι προέρχονται από την CrowdStrike.

    Έκκληση στον κόσμο να είναι σε εγρήγορση

    Η προειδοποίηση της ASD ακολουθεί τις εκκλήσεις του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας (NCSC) του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή προς τους πολίτες να είναι σε υπερ-εγρήγορση για ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κλήσεις που προσποιούνται ότι είναι βοήθεια της CrowdStrike ή της Microsoft. «Έχει ήδη παρατηρηθεί αύξηση του phishing που αναφέρεται σε αυτή τη διακοπή, καθώς καιροσκοπικοί κακόβουλοι παράγοντες προσπαθούν να επωφεληθούν από την κατάσταση», δήλωσε ο οργανισμός.

    Φόβος και αβεβαιότητα

    Κάθε φορά που υπάρχει μια σημαντική είδηση, ειδικά όταν αυτή σχετίζεται με την τεχνολογία, οι χάκερς ανταποκρίνονται προσαρμόζοντας τις υπάρχουσες μεθόδους τους ώστε να λάβουν υπόψη τους το φόβο και την αβεβαιότητα. Το ίδιο είδαμε και με την πανδημία του Covid-19, όταν οι χάκερς προσάρμοσαν τις επιθέσεις τους με ηλεκτρονικά μηνύματα phishing ώστε να προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τον ιό και να προσποιούνται ότι έχουν αντίδοτο, προκειμένου να παραβιάσουν προσωπικούς υπολογιστές αλλά και ηλεκτρονικά συστήματα κυβερνήσεων και οργανισμών, αναφέρει το BBC.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Επίθεση χάκερ στο Κτηματολόγιο: Μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών
    Επίθεση χάκερ στο Κτηματολόγιο: Μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών

    Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για κυβερνεπίθεση από χάκερ στο Κτηματολόγιο.

    «Από την πρώτη στιγμή έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση της όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς καθώς και ομάδα ειδικών για την αντιμετώπισή τέτοιων κρίσεων. Οι ενέργειες που έχουν ήδη γίνει και συνεχίζονται έχουν στόχο την απομόνωση των δικτύων και των συστημάτων, ώστε να αποκοπεί κάθε πρόσβαση κακόβουλου χρήστη ή λογισμικού», αναφέρει σε ανακοίνωση το υπουργείο.

    Δεν ήταν επιτυχής η επίθεση

    «Από την μέχρι στιγμής ανάλυση των ειδικών, προκύπτει πως η επίθεση δεν έχει επιτύχει τον σκοπό της σε καμία κρίσιμη υποδομή και όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες παραμένουν ενεργές», συμπληρώνει

    Τέλος, τονίζει ότι συνεχίζονται οι ενέργειες για την αντιμετώπιση της κυβερνοεπίθεσης, μέχρι την οριστική αποτροπή της.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κυβερνοασφάλεια: Πώς οι χάκερ μπορούν να σπάσουν τον κωδικό σου σε ένα λεπτό
    Κυβερνοασφάλεια: Πώς οι χάκερ μπορούν να σπάσουν τον κωδικό σου σε ένα λεπτό

    Μόνο το 23% των συνδυασμών αποδείχθηκε αρκετά ανθεκτικό - το σπάσιμο των οποίων θα χρειαζόταν περισσότερο από έναν χρόνο

    Οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να μαντέψουν σχεδόν τους μισούς κωδικούς πρόσβασης που υπάρχουν σε λιγότερο από ένα λεπτό. Αυτό και άλλα -ιδιαιτέρως ανησυχητικά- ευρήματα αποκάλυψε μελέτη μεγάλης κλίμακας την οποία πραγματοποίησαν ειδικοί της Kaspersky σχετικά με την ανθεκτικότητα 193 εκατομμυρίων κωδικών πρόσβασης που παραβιάστηκαν από infostealers και είναι διαθέσιμοι στο darknet, σε επιθέσεις brute force and smart guessing.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι απατεώνες θα μπορούσαν να μαντέψουν το 45% όλων των κωδικών πρόσβασης που αναλύθηκαν (87 εκατομμύρια) μέσα σε ένα λεπτό. Ακόμη, οι ειδικοί της Kaspersky αποκάλυψαν ποιοι συνδυασμοί χαρακτήρων χρησιμοποιούνται πιο συχνά κατά τη δημιουργία κωδικών πρόσβασης. Μόνο το 23% (44 εκατομμύρια) των συνδυασμών αποδείχθηκε αρκετά ανθεκτικό – το σπάσιμο των οποίων θα χρειαζόταν περισσότερο από έναν χρόνο.

    Η τηλεμετρία της Kaspersky δείχνει περισσότερες από 32 εκατομμύρια απόπειρες επίθεσης σε χρήστες με password stealers το 2023. Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν τη σημασία της ψηφιακής υγιεινής και των έγκαιρων πολιτικών για κωδικούς πρόσβασης.

    Τον Ιούνιο του 2024, η Kaspersky ανέλυσε 193 εκατομμύρια κωδικούς πρόσβασης σε μια νέα μελέτη, οι οποίοι βρέθηκαν σε δημόσιο domain σε διάφορους πόρους στο darknet. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πλειονότητα των αναθεωρημένων κωδικών πρόσβασης δεν ήταν αρκετά ισχυροί και θα μπορούσαν εύκολα να παραβιαστούν χρησιμοποιώντας έξυπνους αλγόριθμους εικασίας. Ακολουθεί η ανάλυση του πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί:

    • 45% (87M) σε λιγότερο από 1 λεπτό.
    • 14% (27M) – από 1 λεπτό έως 1 ώρα.
    • 8% (15M) – από 1 ώρα έως 1 ημέρα.
    • 6% (12M) – από 1 ημέρα έως 1 μήνα.
    • 4% (8M) – από 1 μήνα έως 1 έτος.

    Οι ειδικοί χαρακτήρισαν μόνο το 23% (44 εκατομμύρια) των κωδικών πρόσβασης ως ανθεκτικούς – η παραβίασή τους θα διαρκούσε περισσότερο από 1 χρόνο.

    Εκτός αυτού, η πλειονότητα των εξεταζόμενων κωδικών πρόσβασης (57%) περιέχουν μια λέξη από το λεξικό, γεγονός που μειώνει σημαντικά την ισχύ των κωδικών πρόσβασης. Μεταξύ των πιο δημοφιλών ακολουθιών λεξιλογίου, διακρίνονται διάφορες ομάδες:

    • Ονόματα: “ahmed”, “nguyen”, “kumar”, “kevin”, “daniel”.
    • Δημοφιλείς λέξεις: “forever”, “love”, “google”, “hacker”, “gamer”.
    • Τυπικοί κωδικοί πρόσβασης: “password”, “qwerty12345”, “admin”, “12345”, “team”.

    Η ανάλυση έδειξε ότι μόνο το 19% όλων των κωδικών πρόσβασης περιέχουν στοιχεία ενός ισχυρού συνδυασμού που είναι δύσκολο να σπάσει – μια μη λεξικογραφημένη λέξη, πεζά και κεφαλαία γράμματα, καθώς και αριθμούς και σύμβολα και δεν περιείχε καμία κανονική, λεξικογραφημένη λέξη. Ταυτόχρονα, η μελέτη αποκάλυψε ότι μπορούσαν επίσης να μαντέψουν το 39% τέτοιων κωδικών πρόσβασης χρησιμοποιώντας έξυπνους αλγόριθμους σε λιγότερο από μία ώρα.

    Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι μάλλον το ότι για τους επιτιθέμενους δεν απαιτείται βαθιά γνώση ή ακριβός εξοπλισμός για να σπάσουν τους κωδικούς πρόσβασης. Για παράδειγμα, ένας ισχυρός επεξεργαστής φορητού υπολογιστή μπορεί να βρει τον σωστό συνδυασμό για έναν κωδικό πρόσβασης 8 πεζών γραμμάτων ή ψηφίων χρησιμοποιώντας brute force σε μόλις 7 λεπτά. Επιπλέον, οι σύγχρονες κάρτες γραφικών θα αντιμετωπίσουν την ίδια εργασία σε 17 δευτερόλεπτα. Επιπλέον, οι έξυπνοι αλγόριθμοι για την εικασία κωδικών πρόσβασης εξετάζουν αντικαταστάσεις χαρακτήρων (“e” με “3”, “1” με “!” ή “a” με “@”) και δημοφιλείς ακολουθίες (“qwerty”, “12345”, “asdfg”).

    Προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτική που ακολουθούν για τους κωδικούς πρόσβασης, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ακόλουθες απλές συμβουλές:

    • Είναι σχεδόν αδύνατο να απομνημονεύσετε μεγάλους και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για όλες τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε, αλλά με έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης μπορείτε να απομνημονεύσετε μόνο έναν κύριο κωδικό πρόσβασης.
    • Χρησιμοποιήστε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για κάθε υπηρεσία. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν κλαπεί ένας από τους λογαριασμούς σας, οι υπόλοιποι δεν θα παραβιαστούν.
    • Οι φράσεις πρόσβασης ενδέχεται να είναι πιο ασφαλείς όταν χρησιμοποιούνται μη αναμενόμενες λέξεις. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε κοινές λέξεις, μπορείτε να τις βάλετε σε ασυνήθιστη σειρά και να βεβαιωθείτε ότι δεν σχετίζονται. Υπάρχουν επίσης διαδικτυακές υπηρεσίες, που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε εάν ένας κωδικός πρόσβασης είναι αρκετά ισχυρός.
    • Είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείτε κωδικούς πρόσβασης που μπορούν εύκολα να μαντέψουν από τα προσωπικά σας στοιχεία, όπως γενέθλια, ονόματα μελών της οικογένειας, κατοικίδια ζώα ή το δικό σας όνομα. Αυτές είναι συχνά οι πρώτες εικασίες που θα δοκιμάσει ένας εισβολέας.
    • Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). Αν και δεν σχετίζεται άμεσα με την ισχύ του κωδικού πρόσβασης, η ενεργοποίηση του 2FA προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας. Ακόμα κι αν κάποιος ανακαλύψει τον κωδικό πρόσβασής σας, θα χρειαστεί μια δεύτερη μορφή επαλήθευσης για να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Οι σύγχρονοι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης αποθηκεύουν κλειδιά 2FA και τα ασφαλίζουν με τους πιο πρόσφατους αλγόριθμους κρυπτογράφησης.
    • Η χρήση μιας αξιόπιστης λύσης ασφαλείας θα ενισχύσει την προστασία σας. Παρακολουθεί το διαδίκτυο και το Dark Web και προειδοποιεί εάν οι κωδικοί πρόσβασής σας πρέπει να αλλάξουν.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • «Η Ευρώπη δεν μας θέλει» - Αύξηση απορρίψεων βίζας βλέπουν οι Τούρκοι
    «Η Ευρώπη δεν μας θέλει» - Αύξηση απορρίψεων βίζας βλέπουν οι Τούρκοι

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποίησε στην αρχή της εβδομάδας στοιχεία σχετικά με τις αιτήσεις θεωρήσεων εισόδου στο χώρο Σένγκεν για το 2023. Το θέμα είναι κορυφαίου ενδιαφέροντος για την τουρκική κοινή γνώμη και η διευκόλυνση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες αποτελεί σταθερό αίτημα από την πλευρά της Άγκυρας προς την ΕΕ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία:

    Το 2023 απορρίφθηκε 16,1% των αιτήσεων Σένγκεν που υποβλήθηκαν σε διπλωματικές αντιπροσωπείες χωρών της ΕΕ που βρίσκονται στην Τουρκία. Ενώ το 2022 το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 15,7%. Από τις 1.055.885 αιτήσεις θεώρησης Σένγκεν που έγιναν από την Τουρκία, δεν εγκρίθηκαν οι 169.514.

    Η πρεσβεία της Εσθονίας στην Άγκυρα είναι η αντιπροσωπεία με το υψηλότερο ποσοστό (42,5%) απορρίψεων στις αιτήσεις θεώρησης Σένγκεν που υποβλήθηκαν από την Τουρκία το 2023.

    Η πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Άγκυρα, η οποία απέρριψε μόνο 6,9% των αιτήσεων, αποτέλεσε την αντιπροσωπεία με το υψηλότερο ποσοστό εγκρίσεων για τις αιτήσεις θεώρησης Σένγκεν που έγιναν από την Τουρκία.

    Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Γερμανίας στην Τουρκία δεν ενέκριναν κατά μέσο όρο 20,6% του συνόλου των αιτήσεων θεώρησης το 2023.

    Παρά το σχετικά μικρό ποσοστό απορρίψεων, η πλειοψηφία του τουρκικού τύπου, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, διαμορφώνει την αντίληψη στην τουρκική κοινή γνώμη ότι οι απορρίψεις βίζας από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι μεγάλες και ειδικά από την Ελλάδα το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι.

    Τα φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ καταγγέλλουν τη "Δύση" για την ανεπάρκειά της στο να αντιμετωπίσει τους "άλλους", ενώ σχολιάζουν τα ποσοστά απόρριψης αιτήσεων από την Ελλάδα.

    Από την άλλη πλευρά, τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες απορρίψεις θεωρήσεων στον κόσμο, μετά το Ιράν. Αυτό χρησιμεύει ως βάση για καταγγελία των πολιτικών της τουρκικής κυβέρνησης.
    Τέλος, τα εθνικιστικά ΜΜΕ, είτε ανήκουν στην αντιπολίτευση είτε όχι, επικεντρώνονται στα ποσοστά απόρριψης αιτήσεων από την Ελλάδα.

    Αυξήθηκαν τα ποσοστά απορρίψεων της Ελλάδας

    Το 2023 τα ελληνικά γραφεία εκπροσώπησης στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Αδριανούπολη δεν ενέκριναν 36.112 από τις 254.377 αιτήσεις Θεώρησης Σένγκεν. Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι απορρίφθηκε το 16,5% των αιτήσεων. -- Το 2022 οι ελληνικές αντιπροσωπείες δεν είχαν εγκρίνει το 13,6% των αιτήσεων. Ο αριθμός αυτός δείχνει ότι αυξήθηκε το ποσοστό απορρίψεων.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Γιατί οι Κινέζοι χάκερ κλέβουν προσωπικά δεδομένα - Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν
    Γιατί οι Κινέζοι χάκερ κλέβουν προσωπικά δεδομένα - Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν

    Μια διαδικτυακή επίθεση διαρκεί 39 δευτερόλεπτα - Κατά μέσο όρο, κάποιος αντιλαμβάνεται ότι έχει πέσει θύμα μετά από 206 μέρες! - Το δίκτυο των fake eshop που δήθεν πουλούσαν από περούκες για καρκινοπαθείς μέχρι Cartier και Nike

    Η αποκάλυψη για το κινέζικο δίκτυο ψεύτικων e-shop που εξαπάτησε περισσότερους από 800.000 ανθρώπους από Ευρώπη και ΗΠΑ, αλιεύοντας τα στοιχεία καρτών και τα προσωπικά δεδομένα, με δόλωμα ψεύτικα καταστήματα με δήθεν επώνυμα είδη σχεδιαστών σε τιμές- «ευκαιρίας» έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία. Αλλά και περισσότερα ακόμα ερωτήματα: με δεδομένο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι τράπεζες απέρριψαν τις συναλλαγές των απατεώνων, ποιο είναι το όφελος που αποκομίζουν οι απατεώνες παίρνοντας τα προσωπικά στοιχεία πολιτών; Τι όφελος μπορούν να έχουν στοχεύοντας τα «μικρά ψάρια»-ακόμα και ανθρώπους που έχουν μηδενικό υπόλοιπο στους λογαριασμούς τους;

    Η απάντηση είναι εφιαλτική- εφιαλτικότερη απ’ ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς και εξηγεί το γιατί στο dark web (το «σκοτεινό διαδίκτυο», όπου συναλλάσσονται οι κακοποιοί κάθε είδους), τα προσωπικά δεδομένα πληρώνονται αδρά. Όπως και το λόγο για τον οποίο οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας λένε ότι «τα δεδομένα είναι το νέο χρήμα».

    Η πώληση των προσωπικών στοιχείων πολιτών σε μυστικές υπηρεσίες ξένων κρατών είναι ένα θέμα. Έχοντας στα χέρια τους τα στοιχεία των πολιτών άλλων χωρών, οι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν τάσεις, συμπεριφορές και patterns, ώστε μετά να δημιουργήσουν «προσαρμοσμένα» προγράμματα προπαγάνδας ακόμα και ανά περιοχές. Μπορούν επίσης να διατηρήσουν αχρησιμοποίητα τα προσωπικά στοιχεία και να «επέμβουν» όταν κρίνουν ότι χρειάζεται. Για παράδειγμα, για να παρέμβουν στις εκλογικές διαδικασίες, αλλοιώνοντάς τις. Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, ωστόσο, αυτό ίσως να είναι το… μικρότερο πρόβλημα για τους πολίτες τα προσωπικά δεδομένα των οποίων πέφτουν σε λάθος χέρια.

    «Identity theft», δηλαδή «κλοπή ταυτότητας». Ένας πραγματικός εφιάλτης μπορεί να ξεκινήσει από τη στιγμή που ένας χάκερ, ή σκάμερ, θα αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία του θύματός του. Από τους κωδικούς του e-mail, στο όνομα, την ημερομηνία γέννησης και τον τόπο κατοικίας, τον τηλεφωνικό αριθμό, στους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και άλλα στοιχεία, όπως ο αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου, όλα είναι χρήσιμα για τους απατεώνες. Στην καλύτερη περίπτωση, τα κλεμμένα στοιχεία της κάρτας που θα «δώσει» το θύμα (δηλαδή ο αριθμός της κάρτας, το ονοματεπώνυμο κατόχου, η διεύθυνση κατοικίας και ο τριψήφιος αριθμός ασφαλείας) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έναν «οργασμό» αγορών μέσω διαδικτύου.

    Μικρή παρένθεση: Κατά μέσο όρο, μια διαδικτυακή επίθεση (δηλαδή η κλοπή των προσωπικών στοιχείων του θύματος) διαρκεί 39 δευτερόλεπτα. Κατά μέσο όρο, τα θύματα αντιλαμβάνονται ότι έχουν πέσει… θύματα απατεώνων μετά από 206 μέρες. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι «χακαριστήκατε» την πρώτη μέρα του 2024, το πιθανότερο είναι ότι θα το καταλάβετε κατά τα τέλη του ερχόμενου Ιουλίου.

    Εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε γωνιά του κόσμου εύχονται να ήταν αυτό που τους είχε συμβεί και όχι το χειρότερο σενάριο. Η χρήση δηλαδή των προσωπικών στοιχείων του ανυποψίαστου θύματος για μια… σειρά από ενέργειες. Συχνό φαινόμενο είναι η έκδοση δανείων ή το άνοιγμα νέων λογαριασμών στο όνομα του θύματος, όμως αυτή είναι μόνο η αρχή. Ο απατεώνας μπορεί να χρησιμοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα του θύματος για να τον υποδυθεί και να αγοράσει -χρησιμοποιώντας το όνομά του- ναρκωτικά, να κάνει πληρωμές παράνομων υπηρεσιών ή και, ακόμα ανατριχιαστικότερα, να τα χρησιμοποιήσει για την αγορά ή δημοσίευση παιδικής πορνογραφίας, ή την εκτέλεση των δράσεων τρομοκρατικών οργανώσεων.

    Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο αυτό. Σύμφωνα με τα δεδομένα της finanso.se, ο 1 στους 5 Ευρωπαίους έχει πέσει θύμα τέτοιας κλοπής, ενώ το 56% των Ευρωπαίων πολιτών έχουν πέσει θύματα διαδικτυακής απάτης την τελευταία διετία. Σε πραγματικούς αριθμούς, το 2022 καταγράφηκαν 27,2 εκατομμύρια περιπτώσεις κλοπής προσωπικών στοιχείων στην Ινδία, 13,5 εκατομμύρια περιπτώσεις στις ΗΠΑ και 3 εκατομμύρια στην Ιαπωνία.

    Φυσικά, έχουν καταγραφεί, εκτός των παραπάνω και εκατομμύρια διαφορετικές περιπτώσεις. Από εκβιασμούς, μέχρι ψεύτικες απαιτήσεις προς ασφαλιστικές, ή χρήση των προσωπικών στοιχείων για τη συνταγογράφηση (ή αγορά) φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ναρκωτικών ουσιών.

    Το δίκτυο των e-shops

    Όλα τα παραπάνω (και πολλά ακόμα) εξηγούν τους λόγους για τους οποίους των κινέζικο δίκτυο απατεώνων μέσω e-shop με την ονομασία «BogusBazaar», σε πολλές περιπτώσεις δεν κυνηγούσε χρήματα. Συχνά, οι πελάτες ενημερωνόταν κατά την ολοκλήρωση της πληρωμής ότι η τράπεζά τους ή ο ιστότοπος είχε απορρίψει το αίτημα. Αν και τα χρήματα μπορεί να παρέμεναν στους λογαριασμούς τους, τα προσωπικά τους στοιχεία - συμπεριλαμβανομένου του ονοματεπώνυμου, της διεύθυνσης, του αριθμού της πιστωτικής κάρτας και του τριψήφιου κωδικού ασφαλείας - ήταν όλα στα χέρια των απατεώνων.

    Το πόσο αδίστακτοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από τέτοιου είδους απάτες, το καταδεικνύει και το γεγονός ότι σε ένα πολύ μεγάλο μέρος, το δίκτυο των ψεύτικων e-shops αποτελείται από μαγαζιά τα οποία (υποτίθεται ότι) πουλάνε περούκες. Διαφημίζοντας εξωφρενικά χαμηλές τιμές, ειδικά για καρκινοπαθείς -στους οποίους το προϊόν είναι δημοφιλές επίσης- τα κινεζικά ψεύτικα e-shops αποκτούσαν και αποκτούν τα προσωπικά στοιχεία ανθρώπων με σκοπό να τους εκμεταλλευθούν.

    Επιπλέον, η ομάδα «BogusBazaar» πιστεύεται ότι έχει καταφέρει να αποσπάσει εκατομμύρια δολάρια, μέσω 75.000 διαδικτυακών ιστοτόπων με λογότυπα διάφορων επώνυμων εταιρειών υψηλής ποιότητας, από Nike μέχρι UNIQLO και από Paul Smith μέχρι Cartier, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν πουλούσαν προϊόντα σε χαμηλές τιμές.. Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι έχουν απενεργοποιηθεί, όμως οι ερευνητές εκτιμούν ότι περισσότερες από 22.500 ιστοσελίδες εξακολουθούν να λειτουργούν και να εξαπατούν τους αγοραστές, που αναζητούν ευκαιρίες στο διαδίκτυο.

    Οι αγγλικές εκδόσεις των ιστοσελίδων είχαν και αντίγραφα σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών, των γερμανικών, των ισπανικών και των ιταλικών, με σκοπό να εξαπατήσουν ανυποψίαστους αγοραστές.

    Η γερμανική εταιρεία συμβούλων κυβερνοασφάλειας SR Labs, η οποία αποκάλυψε την απάτη, αναφέρει ότι μια ομάδα προγραμματιστών φαίνεται να έχει δημιουργήσει ένα σύστημα για την ταχεία δημιουργία και ανάπτυξη νέων ιστότοπων, αυξάνοντας δραματικά την εμβέλειά τους.

    Πηγή: protothema.gr

  • Facebook Marketplace: Διέρρευσαν τα στοιχεία χρηστών στο σκοτεινό διαδίκτυο
    Facebook Marketplace: Διέρρευσαν τα στοιχεία χρηστών στο σκοτεινό διαδίκτυο

    Οι χρήστες του Facebook Marketplace έχουν τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο phishing, κλοπής ταυτότητας και κυβερνοεπιθέσεων, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμοί έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο. Ειδικότερα, μια μαζική παραβίαση δεδομένων έχει εκθέσει τους αριθμούς τηλεφώνου, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις προσωπικές πληροφορίες 200.000 χρηστών.

    Το σύνολο δεδομένων, το οποίο η Daily Mail επιβεβαίωσε ότι είναι ακόμη διαθέσιμο στο διαδίκτυο, πωλείται πλέον σε εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Εάν χρησιμοποιείτε το Facebook Marketplace, οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι πολύ αργά για να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα. Ωστόσο, ο Τζέικ Μουρ, σύμβουλος κυβερνοασφάλειας δήλωσε στη MailOnline: «Εάν αισθάνεστε ότι έχετε γίνει στόχος, τότε θα πρέπει να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας».

    Χάκερ υψηλού προφίλ πήραν τα δεδομένα

    Τα δεδομένα αναρτήθηκαν σε ένα φόρουμ χάκερ από έναν γνωστό εγκληματία του κυβερνοχώρου που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο IntelBroker. Ο IntelBroker ισχυρίζεται ότι αυτή η βάση δεδομένων του Facebook Marketplace κλάπηκε από κάποιον που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «algoatson» μετά από παραβίαση των συστημάτων ενός εργολάβου της Meta. Πράγματι, ο ιστότοπος BleepingComputer μπόρεσε να αντιστοιχίσει τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους αριθμούς τηλεφώνου μέσα στα δεδομένα του δείγματος.

    Ο InfoBroker είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος επαγγελματίας χάκερ ή ομάδα χάκερ με ιστορικό στοχευμένων παραβιάσεων εναντίον στόχων υψηλού προφίλ.

    «Ο διαβόητος InfoBroker έχει ιστορικό επιτυχημένων παραβιάσεων σε δίκτυα. Έχουν θέσει σε κίνδυνο δεδομένα υγείας στο παρελθόν, οπότε δεν έχουν καμία ηθική ή δεοντολογία, αλλά έχουν επίσης στοχεύσει την HP, οπότε αναζητούν μεγάλα χρηματικά ποσά», δήλωσε ο Μουρ.

    Εξήγησε επίσης ότι τα δεδομένα αυτά θα πωλούνται στο σκοτεινό διαδίκτυο για μήνες, για περίπου 1 δολάριο ανά γραμμή δεδομένων.

    Πολύτιμο νόμισμα τα προσωπικά δεδομένα

    «Αυτή είναι μια σοβαρή υπενθύμιση ότι τα δεδομένα μας είναι ένα πολύτιμο νόμισμα και τα πιο ενημερωμένα δεδομένα είναι τα πιο πολύτιμα για τους εγκληματίες. Οι χάκερ μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά με όλα τα κομμάτια [των πληροφοριών] όταν τα βάζουν όλα μαζί από τον σκοτεινό ιστό», εξήγησε ο Μουρ.

    Ο Μουρ δήλωσε στη MailOnline ότι η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να διευκολύνουν στοχευμένες επιθέσεις. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι 24.000 διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν ήδη συνδεθεί με σελίδες στοFacebook. Σύμφωνα με τον ειδικό, οι εγκληματίες μπορούν να τις συνδέσουν με κωδικούς πρόσβασης που έχουν διαρρεύσει προηγουμένως στο σκοτεινό διαδίκτυο και να χρησιμοποιήσουν στοχευμένα bots για να χακάρουν λογαριασμούς.

    «Μπορεί απλώς να χακάρουν έναν λογαριασμό στο Facebook για να διοχετεύσουν διαφημίσεις, αλλά μερικές φορές μπορεί να γίνουν λίγο πιο κακόβουλοι και να αρχίσουν να στέλνουν μηνύματα σε ανθρώπους από αυτούς τους λογαριασμούς», είπε ο Μουρ.

    Στο χειρότερο σενάριο, οι εγκληματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον λογαριασμό σας για να σας υποδυθούν και να εξαπατήσουν τους φίλους και την οικογένειά σας ώστε να σας στείλουν χρήματα. Οι αριθμοί τηλεφώνου που διέρρευσαν μπορούν επίσης να εκθέσουν τους χρήστες του Facebook σε επιθέσεις «sim swapping». Σε αυτή την περίπτωση, ο χάκερ καλεί τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας και υποδύεται τον πελάτη, χρησιμοποιώντας στοιχεία που συλλέγονται από τα δεδομένα που έχουν διαρρεύσει και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια πείθει τον πάροχο να μεταφέρει τον αριθμό τηλεφώνου σε μια νέα κάρτα SIM.

    Για να δείτε αν οι λογαριασμοί σας έχουν παραβιαστεί στο παρελθόν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ιστότοπους όπως ο Have I Been Pwned, οι οποίοι ελέγχουν τις βάσεις δεδομένων που έχουν διαρρεύσει. Ο Μουρ συνιστά να ενημερώνετε τακτικά τους κωδικούς πρόσβασής σας και να αποφεύγετε να δίνετε πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι χάκερ εναντίον σας. Είναι επίσης σημαντικό να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν λαμβάνετε τυχόν ασυνήθιστα μηνύματα.

    «Εάν σας αποστέλλονται μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σκεφτείτε πάντα διπλά πριν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και μην αποκαλύπτετε ποτέ πληροφορίες σε συνδέσμους που εμφανίζονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και γραπτά μηνύματα», συμβουλεύει ο Μουρ.

    Επιπλέον, συνιστά τη ρύθμιση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων για όλους τους λογαριασμούς σας και τη χρήση μιας ασφαλούς εφαρμογής ελέγχου ταυτότητας.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πώς θα καταλάβεις ότι ο λογαριασμός σου έχει χακαριστεί - Τα 6 σημάδια
    Πώς θα καταλάβεις ότι ο λογαριασμός σου έχει χακαριστεί - Τα 6 σημάδια

    Ο χάκερ Ash Shatrieh μιλώντας στην DailyMail αποκάλυψε τα ανεπαίσθητα αλλά αποκαλυπτικά σημάδια ότι κάποιος έχει παραβιάσει τους λογαριασμούς σας.

    Τα έξι ύποπτα σημάδια

    • Το περιεχόμενο που βλέπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζει: βλέπετε άγνωστο περιεχόμενο ή σε άγνωστες γλώσσες
    • Λαμβάνετε μηνύματα, αλλά όχι ειδοποιήσεις: βρίσκετε αδιάβαστα μηνύματα αλλά όχι σχετικές ειδοποιήσεις. Αυτό το κάνουν για να μη λαμβάνετε προειδοποιητικά μηνύματα από τράπεζες κ.α.
    • Μικρές συναλλαγές εμφανίζονται στo e-banking σας
    • Εμφανίζεται μια νέα «αξιόπιστη συσκευή»
    • Ένα κίτρινο banner εμφανίζεται κάτω από το email σας: στο Gmail σε έναν υπολογιστή, θα δείτε ένα κίτρινο banner που δείχνει ότι κάποιος έχει συνδεθεί από μια άγνωστη τοποθεσία.
    • Ο λογαριασμός σας έχει διακοπεί προσωρινά: Εάν λαμβάνετε ειδοποιήσεις σχετικά με αναστολές ή τερματισμούς λογαριασμών, μπορεί να υποδηλώνουν κακόβουλες δραστηριότητες. Επικοινωνήστε αμέσως με τους παρόχους υπηρεσιών για να διερευνήσετε και να επιλύσετε το πρόβλημα. Επίσης αν αποσυνδεθείτε ξαφνικά είναι επίσης μια ένδειξη κινδύνου.

    Τι να κάνω αν έχει παραβιαστεί ο λογαριασμός μου;

    «Αν εντοπίσετε οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα λογαριασμού στον υπολογιστή σας ή στο κινητό σας, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχο σας (ανάλογα για ποιον λογαριασμό πρόκειται) και να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης σε κάτι ισχυρό, με τυχαία γράμματα, αριθμούς και χαρακτήρες» τόνισε.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συσκευή σας μπορεί ακόμη και να παραβιαστεί από κάποιο κακόβουλο λογισμικό, οπότε είναι σημαντικό να κάνετε μια σάρωση προστασίας από ιούς στον υπολογιστή σας.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο