Τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιήθηκαν 310 καθαρισμοί και μαζεύτηκαν 41,5 τόνοι απορριμμάτων.
«Το πρώτο, και καταιγιστικά συχνότερο απόρριμμα στις ελληνικές ακτές είναι τα αποτσίγαρα». Αυτό έκανε γνωστό κ. Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη κατά την παρουσίαση των δράσεων του Ιδρύματος για το θαλάσσιο περιβάλλον, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.
Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη, με τη συνδρομή του «Τυφώνα» ενός 72μετρου τελευταίας τεχνολογίας σκάφους του Ιδρύματος, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πατρών, εθελοντές, τα μέλη των τοπικών κοινωνών, μαθητές, σχολεία, περιβαλλοντικούς φορείς και οργανώσεις, τα τελευταία δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκαν 310 καθαρισμοί, και μαζεύτηκαν 41,5 τόνοι απορριμμάτων, με ταυτόχρονη συλλογή επιστημονικών δεδομένων, στο πλαίσιο του προγράμματος Sea Change Greek Islands.
Μάλιστα, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος, το περυσινό καλοκαίρι, στην παραλία της Βαγιάς στη Σέριφο, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά "ζώνη" καπνίσματος με ειδικά διαμορφωμένους κάδους. Χωρίς να λείψουν τα αρνητικά σχόλια από μερίδα καπνιστών, η ανταπόκριση ήταν στη συντριπτική πλειοψηφία των λουομένων πολύ θετική, ιδιαίτερα από οικογένειες με παιδιά, και τα αποτελέσματα σημαντικά.
Περισσότερες από 4.500 γόπες κατέληξαν στον κάδο και όχι στην παραλία. Όπως έγινε γνωστό, πρόθεση της Δημοτικής Αρχής του νησιού είναι να εφαρμόσει το μέτρο σε όλες τις ακτές του νησιού, ενώ η δράση ήταν μεταξύ των finalist στα Innovation and Politics Awards στο Βερολίνο.
Πέρα από τα χιλιάδες αποτσίγαρα που κατακλύζουν τις ακτές μας, τα ευρήματα των καθαρισμών του Ιδρύματος, τόσο στον βυθό των θαλασσών όσο και στις παραλίες ήταν συγκλονιστικά: Με κυρίαρχα τα πλαστικά και μικροπλαστικά απορρίμματα, σε ποσοστό 78%, έγινε συλλογή από μπουκάλια, φελιζόλ, καπάκια, αλιευτικά εργαλεία, μέχρι και λάστιχα, μπαταρίες, καρότσια σούπερ μάρκετ αλλά και μηχανάκια(!).
Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κοσμοπούλου, «Η ρύπανση των ακτών και του βυθού της θάλασσας είναι ένα φαινόμενο σοβαρής απαξίωσης του δημόσιου χώρου. Είμαστε ένας φορέας που συνεργάζεται με τη χώρα και για τη χώρα. Ως Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη, προσπαθούμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά σε μία εθνική προσπάθεια για το περιβάλλον».
Σύμφωνα με την κ. Κοσμοπούλου: «Στην Ελλάδα αν και το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, πάσχουμε από τη σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με τη διαμόρφωση πολιτικών, αλλά και στην εφαρμογή αυτού του νομικού πλαισίου. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό, όπως διαπιστώσαμε στην Επιτροπή της Βουλής, ότι το πολιτικό κλίμα μεταξύ των βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά συναινετικό, και όλοι δείχνουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος».
«Αυτό που απαιτείται», όπως τόνισε, «είναι να δοθεί προτεραιότητα στο περιβάλλον, καθώς πρόκειται για ζήτημα που έχει να κάνουν με την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας».
Πρωτίστως, επεσήμανε η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, «απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας, να εκμεταλλευτούμε τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις και να κάνουμε κάτι που θα είναι ευκολότερο και ανταποδοτικό προς τους Δήμους. Να ζητήσουμε περισσότερα και να φτιάξουμε καλύτερες πολιτικές. Χρειάζεται να αλλάξουμε. Και όλοι μπορούμε να αλλάξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στόχος του Ιδρύματος σύμφωνα με την κ. Κοσμοπούλου είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας για το Θαλάσσιο περιβάλλον, στο οποίο συμμετέχουν οργανώσεις, πανεπιστήμια, think tank, επαγγελματίες ψαράδες, εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι να όλοι όσοι μας απασχολούν κοινά πράγματα».
«Καλούμαστε να πάμε στην επόμενη δεκαετία με μία νέα στρατηγική για το περιβάλλον», δήλωσε απ΄ την πλευρά της η κ. Χριστίνα Κονταξή, υπεύθυνη των προγραμμάτων του Κοινωφελούς Ιδρύματος, προσθέτοντας ότι «πραγματοποιούνται δράσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια από την πολιτεία». Όπως έκανε γνωστό, ο Σαρωνικός είναι ο πιο ρυπασμένος κόλπος της Ελλάδας, καθώς παρατηρούνται περί τα 8.000 απορρίμματα ανά 100 μέτρα ακτής στον βυθό του.
Παρεμβάσεις και ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της παρουσίασης πραγματοποίησαν οι βουλευτές της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα - Παλιούρα, Βρυζίδου Παρασκευή, Γεώργιος Αμανατίδης, Μαριλενα Σούκουλη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης και Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης και από το ΚΙΝΑΛ ο κ. Ανδρέας Πουλάς.
«Μαζεύετε τα λάθη μας, και τα λάθη μας είναι επικίνδυνα και πρέπει να τα διορθώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην αν. ΠΕΝ και προεδρεύων της Επιτροπής, βουλευτής ΝΔ, Νίκος Ταγαράς.
Σημειώνεται τέλος, ότι πέρα από τις περιβαλλοντικές δράσεις, βασικές προτεραιότητες των προγραμμάτων του Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας μέσω του The Peoples Trust, η ενίσχυση ευάλωτων ομάδων και η προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Πηγή: ΤheToc.gr