Ελλάδα

Κοροναϊός: 170 οι νεκροί - Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως ο ΠΟΥ - Εγκλωβισμένοι Έλληνες στην Ουχάν

Κοροναϊός: 170 οι νεκροί - Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως ο ΠΟΥ - Εγκλωβισμένοι Έλληνες στην Ουχάν

Ο Οργανισμός θα εξετάσει το ενδεχόμενο να σημάνει παγκόσμιο συναγερμό - Περισσότερα από 7.700 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα - Σε συνολικά 15 χώρες σε όλο τον κόσμο η «παρουσία» του ιού

Το ενδεχόμενο να σημάνει παγκόσμιο συναγερμό θα εξετάσει η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία θα συνεδριάσει εκτάκτως, σήμερα Πέμπτη, προκειμένου να αξιολογήσει τις τελευταίες εξελίξεις και την εξάπλωση του κοροναϊού σε τουλάχιστον 15 χώρες.

Ενώ αρχικά οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ ήταν μετριοπαθείς, τα τελευταία 24ωρα φαίνεται πως κάτι έχει αλλάξει και έχει ανησυχήσει τους υπεύθυνους. Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι «η πρόοδος του ιού τις τελευταίες ημέρες και η εξάπλωσή του σε μερικές χώρες, ιδιαίτερα η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, μας ανησύχησε».

Στην Κίνα η αύξηση των θανάτων είναι ραγδαία, καθώς, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των κινεζικών αρχών, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 170, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησιάζουν τα 8.000, την ίδια στιγμή που χιλιάδες άλλες περιπτώσεις εξετάζονται και ο ιός έχει εξαπλωθεί ήδη σε τουλάχιστον 15 χώρες, ανάμεσά τους και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η επαρχία Χουμπέι, η οποία αποτελεί την πηγή προέλευσης του νέου κοροναϊού, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ τα πάντα έχουν παγώσει στις πόλεις, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε «φαντάσματα».

Οι εξετάσεις των υγειονομικών αρχών συνεχίζονται σε χιλιάδες ύποπτα περιστατικά, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επιδημία θα φτάσει στην κορύφωσή της την επόμενη εβδομάδα.

Ο ιός έχει εξαπλωθεί τόσο σε άλλες περιοχές της Κίνας, όσο και σε 15 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Γερμανία και η Γαλλία, στις οποίες έχουν επιβεβαιωθεί ασθενείς από τον νέο κοροναϊό.

Τρεις Έλληνες στην Κίνα, οι δύο στην Ουχάν

Δύο Έλληνες πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην επαρχία Ουχάν της Κίνας, όπου ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών στις Βρυξέλλες.

Οι δύο Έλληνες είναι σε επαφή με τις προξενικές αρχές αλλά είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν καθώς στην περιοχή έχουν νεκρώσει τα πάντα και βέβαια και οι συγκοινωνίες.

Μια ακόμη Ελληνίδα βρίσκεται στη Σαγκάη, όπου ο κοροναϊός δεν έχει ακόμη χτυπήσει με την ένταση που έχει χτυπήσει την Ουχάν, αλλά και εκεί τα μέτρα ασφαλείας είναι εξαιρετικά αυστηρά.

wuhan1


Κοροναϊός: Έλληνας εγκλωβισμένος στην Κίνα - «Δεν μπορούμε να φύγουμε, η ενημέρωση είναι δύσκολη»

Στο «κόκκινο» η ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού που μεταδίδεται ακόμη και από απόσταση δύο μέτρων. Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, με ορισμένους μάλιστα επιστήμονες να εκτιμούν ότι η επιδημία ενδέχεται να φτάσει σε στάδιο κορύφωσης εντός των επόμενων ημερών. Στην Κίνα έχει ήδη αναπτυχθεί εμβόλιο, ενώ στις ΗΠΑ ξεκινά η ανάπτυξη με τις δοκιμές να ξεκινούν σε τρεις μήνες.

Στην Ευρώπη τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε εννέα, τέσσερα στη Γερμανία, τέσσερα στη Γαλλία και ένα στη Φινλανδία.

Σαν «ταινία επιστημονικής φαντασίας» περιέγραψε την κατάσταση στην επαρχία Γουμπέι Έλληνας υπήκοος, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί στην Κίνα λόγω του κορονοϊού.

Ο ίδιος βρίσκεται σε μία πόλη, η οποία απέχει περίπου 330 χιλιόμετρα από τη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κοροναϊός.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να φύγει, δεν υπάρχουν τρένα, οι δρόμοι είναι άδειοι. Πρόκειται για μία άδεια πόλη» δήλωσε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Alpha».

Η επαρχία Γουμπέι, όπου βρίσκεται ο Έλληνας υπήκοος, αποτελεί το επίκεντρο του κορονοϊού, καθώς στην περιοχή έχει καταγραφεί η πλειοψηφία των κρουσμάτων.

«Η ενημέρωση είναι δύσκολη, γιατί δεν μιλάω καλά κινεζικά, ενώ οι αρχές δεν μιλούν αγγλικά», τόνισε.

«Ήμουν για αναψυχή και εργασία, παράλληλα. Και δυστυχώς μπλέχτηκα εδώ» πρόσθεσε, σημειώνοντας ακόμη ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής «φορούν μάσκες και πλένουν τα χέρια τους».

Διαβεβαίωσε πάντως, ότι η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να καταφέρει να αποχωρήσει από την Κίνα και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ακολουθεί λίστα με τις χώρες και τις περιοχές όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα του νέου κοροναϊού

Κίνα

Συνολικά 5.974 άνθρωποι έχουν προσβληθεί στην Κίνα και 132 ασθενείς απεβίωσαν, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τις αρχές.

Σχεδόν όλοι οι θάνατοι έχουν αναφερθεί στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας.

Δέκα κρούσματα καταγράφηκαν στο Χονγκ Κονγκ. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είναι κάτοικοι ή είχαν επισκεφθεί την πόλη Ουχάν.

Επτά κρούσματα αναφέρθηκαν στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο. Το πρώτο εντοπίστηκε στις 22 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια επιχειρηματία 52 ετών, η οποία έφτασε στο Μακάο τρεις ημέρες νωρίτερα με τρένο από τη γειτονική κινεζική πόλη Ζουχάι.

Ασία - Ειρηνικός

Ταϊλάνδη: Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου οι αρχές έκαναν λόγο για 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς είναι Κινέζοι, εκτός από μια 73χρονη Ταϊλανδέζα που είχε περάσει από την πόλη Ουχάν.

Ταϊβάν: Οκτώ κρούσματα, μεταξύ των οποίων και δύο ηλικιωμένοι Κινέζοι που έφτασαν στο νησί στις 22 Ιανουαρίου, με ένα γκρουπ τουριστών.

Αυστραλία: Έχουν επιβεβαιωθεί επτά κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.

Καμπότζη: Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ένα κρούσμα, έναν άνδρα 60 ετών που έφτασε στη χώρα από την Ουχάν.

Νότια Κορέα: Τέσσερα κρούσματα, εκ των οποίων τρεις Κινέζοι και ένας Νοτιοκορεάτης. Όλοι τους είχαν περάσει από την Ουχάν.

Ιαπωνία: Μέχρι την Τρίτη οι αρχές είχαν επιβεβαιώσει επτά κρούσματα, μεταξύ των οποίων και την πρώτη επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο: πρόκειται για έναν 60χρονο ο οποίος μετέφερε με το λεωφορείο του τουρίστες από την περιοχή της Ουχάν. Μια γυναίκα που εργαζόταν ως ξεναγός στο ίδιο λεωφορείο προσβλήθηκε επίσης από τον ιό. Την Τετάρτη, ωστόσο, ανακοινώθηκε τρία ακόμα κρούσματα, τα οποία προήλθαν από τους 206 Ιάπωνες που μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση από την κινεζική πόλη Ουχάν.

Μαλαισία: Επτά κρούσματα, όλοι τους Κινέζοι από την Ουχάν που πήγαν για διακοπές στη Μαλαισία.

Νεπάλ: Ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 24 Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν άνδρα 32 ετών που επέστρεψε στο Νεπάλ από την Ουχάν στις 9 Ιανουαρίου. Έχει ήδη αναρρώσει και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Σιγκαπούρη: Δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όλοι τους πρόσωπα που έφτασαν πρόσφατα στην πόλη από την Ουχάν.

Σρι Λάνκα: Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 27 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια 43χρονη Κινέζα τουρίστρια από την επαρχία Χουμπέι.

Βιετνάμ: Δύο κρούσματα. Πρόκειται για έναν Κινέζο που έφτασε στη χώρα στις 13 Ιανουαρίου, προερχόμενος από την Ουχάν και τον γιο του, που είναι μόνιμος κάτοικος της πόλης Χο Τσι Μινχ, ο οποίος κόλλησε τον ιό.

Αμερική

Καναδάς: Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα, είναι ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν και φέρεται ότι μετέδωσε τον ιό στη σύζυγό του (δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι η γυναίκα προσβλήθηκε από τον ιό). Χθες επιβεβαιώθηκε το δεύτερο κρούσμα, ένας άνδρας που είχε και αυτός επισκεφθεί την Ουχάν.

ΗΠΑ: Πέντε άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό. Όλοι τους είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν.

Ευρώπη

Γερμανία: Τέσσερις ασθενείς –όλοι τους εργαζόμενοι στην ίδια εταιρεία– νοσηλεύονται στη Βαυαρία. Ο ένας από αυτούς φέρεται ότι κόλλησε από έναν Κινέζο συνάδελφό του.

Γαλλία: Τέσσερα κρούσματα, εκ των οποίων τα τρία ήταν τα πρώτα στην Ευρώπη. Οι τρεις από τους ασθενείς είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα, ο τέταρτος είναι ένας ηλικιωμένο Κινέζος τουρίστας που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο του Παρισιού.

Φινλανδία: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, ένας Κινέζος τουρίστας από την Ουχάν.

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Τουλάχιστον τέσσερα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σήμερα. Όλοι οι ασθενείς είναι μέλη της ίδιας οικογένειας από την πόλη Ουχάν της Κίνας.

ΠΟΥ: Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας είναι ανησυχητική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι «πολύ εντυπωσιασμένος» με την μέχρι στιγμής ανταπόκριση της Κίνας στην παγκόσμια επιδημία του κοροναϊού, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως ο κόσμος έχει φθάσει σε κρίσιμη καμπή στις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει την ασθένεια.

«Λαμβάνουν εντυπωσιακά μέτρα μπροστά σε αυτό που είναι μια εντυπωσιακή πρόκληση», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος Εκτάκτων Υγειονομικών Αναγκών, που συνόδευσε τον επικεφαλής του οργανισμού σε ένα ταξίδι στην Κίνα αυτήν την εβδομάδα.

«Βρισκόμαστε σε μια σημαντική, κρίσιμη χρονική στιγμή της επιδημίας. Πιστεύουμε ότι αυτές οι αλυσίδες μετάδοσης μπορούν να διακοπούν».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, αφού επέστρεψε από την Κίνα, δήλωσε σχετικά με τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ:

«Ενθαρρύνθηκα και εντυπωσιάστηκα από την ενδελεχή γνώση του προέδρου για την επιδημία και την προσωπική εμπλοκή του στο θέμα, για εμένα είναι ένας πραγματικός ηγέτης».

Ερωτηθείς σχετικά με τη διεθνή ομάδα που συμφωνήθηκε να σταλεί στην Κίνα, ο Τέντρος απάντησε ότι θα αποτελείται από προσωπικό του ΠΟΥ, ενώ επισήμανε ότι οι χώρες θα πρέπει να προβούν σε «διμερείς συμφωνίες» για να στείλουν τους δικούς τους ειδικούς.

Περίπου 600 Ευρωπαίοι αναζητούν τρόπο «διαφυγής» από την Κίνα

Περίπου 600 Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να επαναπατριστούν από την Κίνα.

«Υπάρχει ένας αριθμός Ευρωπαίων πολιτών που θα ήθελαν να φύγουν από την Κίνα, είναι περίπου 600 και δεν μπορούν προς το παρόν να το κάνουν», εξήγησε ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς, ο Επίτροπος που έχει αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης.

Οι πολίτες αυτοί κατάγονται από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, διευκρίνισε. Ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμη παράσχει όλες τις πληροφορίες για τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Κίνα.

Η Γαλλία ενεργοποίησε σήμερα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της διαδικασίας επαναπατρισμού των Ευρωπαίων πολιτών από την Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας.

Επαναπατρίστηκαν περίπου 200 Αμερικανοί από την Ουχάν

Aεροπλάνο με επιβάτες περίπου 200 Αμερικανούς από την κινεζική πόλη Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, προσγειώθηκε σήμερα σε μια αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ριβερσάιντ στην Καλιφόρνια, όπου θα επανεξεταστούν για πιθανά συμπτώματα.

Οι επιβάτες που απομακρύνθηκαν με την αρωγή της αμερικανικής κυβέρνησης από την Ουχάν είχαν στενή ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της πτήσης και θα επανεξεταστούν κατά την άφιξή τους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καταστήσει σαφές πώς θα μεταχειριστεί τις προσεχείς μέρες τους επιβάτες αυτούς.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι επιβάτες θα «παρακολουθούνται για συμπτώματα μετά την άφιξή τους», χωρίς να κάνει λόγο για καραντίνα.

Ιαπωνία: Τρία κρούσματα από τους 206 που μεταφέρθηκαν από την Ουχάν

Τρεις περιπτώσεις που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό, από τους 206 πολίτες που μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση από την κινεζική πόλη Ουχάν, εντόπισαν οι αρχές της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου

Η Ιαπωνία ήταν η πρώτη χώρα που οργάνωσε και εκτέλεσε σχέδιο εκκένωσης των πολιτών της από την περιοχή της Κίνας που ξέσπασε και εξελίχθηκε η επιδημία του νέου κοροναϊού.

Μία επιδημία που αριθμεί ήδη 170 νεκρούς, σχεδόν 8.000 επιβεβαιωμένους ασθενείς και κρούσματα σε τουλάχιστον 15 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα