Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ακριβή αριθμό των λεπτών που μπορεί να συγκεντρωθεί ένας άνθρωπος, πριν το μυαλό του αρχίσει να «ξεφεύγει».
Δεν είναι και δύσκολο το μυαλό μας να αποσπαστεί. Θες μια ειδοποίηση στο κινητό, θες ένα υπερπλήρες inbox, υπάρχουν τόσοι πολλοί περισπασμοί και τόσες υποχρεώσεις που πρέπει να κάνουμε καθημερινά που πραγματικά η συγκέντρωση μοιάζει συχνά σαν το πιο δύσκολο task που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας.
Έχοντας όλα αυτά υπόψιν, μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι νέα μελέτη αποκάλυψε πως το εύρος της προσοχής των ενηλίκων έχει μειωθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο μέσος άνθρωπος μπορεί να επικεντρωθεί σε μια εργασία μόνο για 17 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο.
H Gen Z φάνηκε εν τω μεταξύ να τα πηγαίνει πολύ χειρότερα, με σχεδόν τους μισούς από τους συμμετέχοντες ηλικίας από 18 έως 24 ετών να παραδέχονται ότι αποσπάστηκαν σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα ενώ μόνο το 7% των 65άρηδων και άνω ανέφεραν το αντίστοιχο επίπεδο νοητικής περιπλάνησης.
Παράλληλα, περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το εύρος της προσοχής τους έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.
Επιπρόσθετα, η μέση ικανότητα των Βρετανών να ακούν τον/την σύντροφό τους συχνά διαρκεί μόνο για περίπου 19 λεπτά και μόνο το ένα πέμπτο (22%) δήλωσε πως νιώθει την προσοχή του την τελευταία περίοδο, βελτιωμένη.
Τι φταίει και χάνουμε τη συγκέντρωσή μας;
Η κούραση, το άγχος και τα κινητά τηλέφωνα ήταν μεταξύ των κορυφαίων αιτιών που οι ενήλικες παραδέχτηκαν ότι έχαναν τη συγκέντρωση τους, όπως επεσήμαναν οι ερευνητές.
«Οι συνεχείς ειδοποιήσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε για μεγάλες περιόδους. Δεν φταίει βέβαια μόνο η τεχνολογία – το στρες και η κούραση παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Όταν είμαστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι, παλεύουμε να διατηρήσουμε τη συγκέντρωσή μας, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το να διοχετεύσουμε την προσοχή μας σε μια και μόνο εργασία», εξήγησαν οι ίδιοι.
Χαρακτηριστικά, από τους ερωτηθέντες, το 39% του συνόλου των ατόμων παραδέχτηκαν ότι «αισθάνονται υποχρεωμένοι να ελέγχουν τα τηλέφωνά τους όταν χάνουν το ενδιαφέρον τους για κάτι», το 45% μεταπηδά μεταξύ των εργασιών και το 42% αφήνει τον εαυτό του να ονειρεύεται…
Η έρευνα υπογράμμισε τέλος ότι η διευθέτηση των οικονομικών μπορεί να κρατήσει το μυαλό μας απασχολημένο για 19 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο και τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε στη δουλειά, μας κρατούν εστιασμένους για λίγο περισσότερο, 20 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα.
Πηγή: Vita - In.gr