Διπλασιάστηκαν σε μια εβδομάδα τα θύματα - Λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ στον ΘΕΜΑ 104,6: Υπήρξε μια μικρή αλλαγή φέτος στον ιό - Τα συμπτώματα, η μετάδοση, τα μέτρα προστασίας από τη γρίπη
Υπερδιπλασιάστηκαν σε μια εβδομάδα τα θύματα πό την εποχική γρίπη σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ - από 17 την περασμένη Πέμπτη σε 38 χθες - λόγω του συνδυασμού της μειωμένης θωράκισης από το αντιγριπικό εμβόλιο και της ταχύτητας με την οποία κινήθηκε η γρίπη στον παιδικό πληθυσμό.
«Φέτος το εμβόλιο δεν ήταν πολύ καλό. Δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν. Αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιόδους γρίπης γιατί δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Έλενα Μαλτέζου.
«Προφανώς έγινε κάποια μικρή αλλαγή στους ιούς που μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα» συμπλήρωσε η κυρία Μαλτέζου.
Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν ηλικιωμένοι καθώς από τα 38 θύματα, τα 30 ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών.
Σύμφωνα με την λοιμοξιωλόγο του ΕΟΔΥ «θα έχουμε άλλον 1,5 μήνα με τη γρίπη ίσως και παραπάνω μέχρι τέλη Μαρτίου» με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται έναντι των ιών της γρίπης.
Τα παιδιά και η μετάδοση
Όπως φαίνεται από την έκθεση του ΕΟΔΥ, υπάρχουν πολλές «ενεργές εστίες» μετάδοσης της νόσου στον παιδικό πληθυσμό, και ιδίως στα παιδιά ηλικίας 0-14 χρόνων. Τα κλειστά σχολεία,ιδίως νηπιαγωγεία και δημοτικά, σε όλη τη χώρα είναι η απόδειξη της μεγάλης κυκλοφορίας της γρίπης στην κοινότητα. Και ακριβώς το προσωρινό «λουκέτο» στα σχολεία που αποφασίζουν οι αρμόδιοι δείχνει πως εξαπλώνεται με τον συγχρωτισμό η γρίπη αλλά και πώς μπορεί να αναχαιτιστεί το κύμα της γρίπης στη σχολική κοινότητα.
Καταγράφεται επίσης η κυκλοφορία της νόσου και στον αριθμό των επισκέψεων σε γιατρούς. Το 12,5% των επισκέψεων σε γιατρούς αφορά ασθενείς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής – είναι αυξημένο σε σύγκριση με εκείνο της περασμένης εβδομάδας, που ήταν 10%. Ωστόσο, στις ηλικίες 0 έως 14 ετών, το ποσοστό των επισκέψεων σε γιατρούς με εικόνα γρίπης φτάνει στο 15%. Επιπλέον, έχει ξεπεράσει ήδη τα επίπεδα που ήταν πέρυσι τις εβδομάδες της κορύφωσης της γρίπης, τον Φεβρουάριο, με αύξηση των επισκέψεων έως και 150% για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Σύμφωνα με την κυρία Έλενα Μαλτέζου, παιδίατρο, λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ, «η εικόνα της γρίπης είναι αναμενόμενη. Πράγματι, υπάρχει μεγάλη επίπτωση στα παιδιά, αλλά από τον συγκεκριμένο πληθυσμό ξεκινά συνήθως η νόσος, όπως και οι περισσότεροι ιοί, και μεταδίδεται και στα άλλα μέλη της οικογένειας». Το γεγονός ότι εφέτος κυκλοφορούν εξίσου τα δύο στελέχη του τύπου Α της γρίπης, εκ των οποίων το ένα, Α(Η1Ν1) προσβάλλει περισσότερο παιδιά και νεότερους ανθρώπους, και το άλλο, Α(Η3Ν2), «χτυπά» τους ηλικιωμένους, περιπλέκει την κατάσταση. Μάλιστα, οι ειδικοί έκαναν λόγο για «κοκτέιλ» ιών γρίπης από τον περασμένο Δεκέμβριο που μελετούσαν τη συμπεριφορά και την κυκλοφορία των ιών της γρίπης – τότε κυκλοφορούσε και ο τύπος Β, ο οποίος στη χώρα μας πια δεν εντοπίζεται, τα κυρίαρχα στελέχη είναι Α(Η1Ν1) και Α(Η3Ν2).
Ερωτήσες και απαντήσεις για τη γρίπη
Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ εστιάζουν περισσότερο στην λήψη προληπτικών μέτρων αλλά και στον εμβολιασμό όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, παρά το γεγονός ότι «δεν ήταν και πολύ καλό» εξηγώντας ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οι μισοί θάνατοι.
Πώς μεταδίδεται η γρίπη
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.
Για πόσες ημέρες μπορεί ένα άτομο να μεταδώσει την γρίπη
Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.
Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως;
Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Πώς μπορώ να ξεχωρίσω αν έχω γρίπη ή κοινό κρυολόγημα;
Πολλές φορές ένα σοβαρό κρυολόγημα και μια μέτριας βαρύτητας γρίπη μπορεί να εμφανίζονται
με την ίδια περίπου κλινική εικόνα.
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι "κλασικές" διαφορές μεταξύ του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης - παρότι τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται πάντα.
Τι πρέπει να κάνω εάν αρρωστήσω;
Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, από την γρίπη. Για το λόγο αυτό:
- Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα.
- Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
- Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.
- Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε, εφ'όσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.
- Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε αυτούς που είναι γύρω σας και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να αρρωστήσουν και αυτοί.
- Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.
- Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας. Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.