Άμεση η κινητοποίηση του ΕΟΔΥ μετά την ενημέρωση για Κινέζο που παρουσίασε πυρετό και βήχα μετά από ταξίδι στη χώρα του - Σήμερα τα αποτελέσματα - Τι γνωρίζουμε για τη μετάδοση και την θνησιμότητα του Covid-19, όπως ονομάστηκε ο νέος κορωνοϊός
Σε κατάσταση... μόνιμου συναγερμού για τον κορωνοϊό βρίσκεται πλέον (και) η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη διαδικασία έγκαιρης ανίχνευσης και εντοπισμού κρούσματος. Ο 33χρονος Κινέζος που βρίσκεται από χθες το βράδυ στο νοσοκομείο Αττικόν σε απομόνωση στο πλαίσιο ελέγχου για λοίμωξη από τον κορωνοϊό, αποτελεί ένα ακόμη περιστατικό που προστέθηκε στα 100 και πλέον «ύποπτα» κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Το καλό σενάριο - και ευχή όλων όλοι όσοι εμπλέκονται στη σχετική διαδικασία- είναι να ολοκληρωθεί σήμερα η διαχείριση του περιστατικού, με την έκδοση αρνητικού αποτελέσματος της εξέτασης του δείγματος από το Ινστιτούτο Παστέρ. Το λιγότερο καλό, αλλά όχι και μη προβλέψιμο σενάριο, είναι το δείγμα να βρεθεί θετικό και η Ελλάδα να καταγράψει το πρώτο εισαγόμενο κρούσμα λοίμωξης από κορωνοϊό.
Ο 33χρονος Κινέζος ταξίδεψε από την Κίνα στην Ελλάδα και όταν εκδήλωσε συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή πυρετό και βήχα, επισκέφθηκε αρχικά ιδιωτική κλινική στα νότια προάστια της Αττικής. Το ιστορικό του ταξιδιού και τα συμπτώματα κινητοποίησαν τους γιατρούς που ενημέρωσαν τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και το ΕΚΑΒ. Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης σύμφωνα με το οποίο ασθενοφόρο με πλήρωμα με ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό παραλαμβάνει τον ασθενή και τον διακομίζει στο νοσοκομείο αναφοράς όπου επίσης έχει γίνει προετοιμασία και ειδική υποδοχή από τους εργαζόμενους που θα εξετάσουν τον ασθενή.
Με δεδομένο ότι στο «Σωτηρία», το άλλο νοσοκομείο αναφοράς, βρίσκονται σε απομόνωση οι δύο Έλληνες που επέστρεψαν το βράδυ της Κυριακής από την Ουχάν, με ευρωπαϊκό αεροσκάφος.
Το αποτελεσμα της εξέτασης αναμένεται σήμερα. Αν είναι αρνητικό, το περιστατικό θα προστεθεί στη μακρά λίστα εκείνων που ελέγχθηκαν από τις υγειονομικές αρχές της χώρας ως ύποπτα. Αν είναι θετικό, θα συνεχιστεί ο συναγερμός, καθώς αφενός μεν ο 33χρονος θα τεθεί σε απομόνωση και θεραπευτική αγωγή, αφετέρου θα ελεγχθούν τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή. Το στοίχημα με κάθε εισαγόμενο κρούσμα, όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι να διακοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης στο έδαφος της χώρας οπου αυτό βρίσκεται.
Το όνομα και η μετάδοση του κορωνοϊού
Στο μεταξύ, εχθές έγινε η ονοματοδοσία του νέου κορωνοϊού, Covid-19, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κ. Τεντρός Αντχανόμ. Όπως εξήγησε, το «co» αντανακλά στο «corona» (κορώνα), το «vi» στο «virus» (ιός) και το «d» στο «disease» (ασθένεια).
O εκπρόσωπος του Οργανισμού επισήμανε τηνανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού, κάτι που - εκτός των περισσότερων κρουσμάτων - θα σημαίνει και υψηλότερο κόστος για την αντιμετώπισή του.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε σε 1.113 ως τα μεσάνυχτα της 11ης Φεβρουαρίου, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 44.653, με βάση τα τελευταία στοιχεία Ο αριθμός των θανάτων έχει πλέον ξεπεράσει αυτών της προηγούμενης επιδημίας με τον ιό SARS. Σημειώνεται ότι η θνησιμότητα του νέου ιού είναι πολύ μικρότερη του SARS ο οποίος είχε θνησιμότητα 10%.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που κοινοποίησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιος -Μελέτιος Δημόπουλος, τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν δημοσιευθεί έως σήμερα, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με τα επιδημιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, παραμένουν αρκετά στοιχεία που πρέπει να διευκρινιστούν για να διαλευκανθεί πλήρως ο τρόπος μετάδοσης του ιού, ο χρόνος επώασης αλλά και το εύρος και η βαρύτητα των συμπτωμάτων.
Η περίοδος επώασης του ιού, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, είναι 2 έως 14 ημέρες. Κάθε ασθενής μεταδίδει κατά μέσο όρο τον ιό σε 3 με 4 άτομα. Στο 82% των περιπτώσεων η νόσος είχε ήπια συμπτώματα ενώ στο 18% η κατάσταση των ασθενών ήταν σοβαρή ή κρίσιμη. Έχει διαπιστωθεί ότι το 15% με 20% των ασθενών που ανέπτυξαν πνευμονία λόγω του νέου κορωνοϊού θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα συμπτώματα σε άτομα χωρίς επιπλοκές διαρκούν περίπου μία εβδομάδα.
Πηγή: Protothema.gr