Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 08:39

Έβρος - Μετανάστες: Οι Ευρωπαίοι έφυγαν, τα επεισόδια και τα τούρκικα δακρυγόνα επέστρεψαν

Γράφτηκε από

Μια ημέρα μετά την αυτοψία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, οι μάζες των μεταναστών επανήλθαν δριμύτερες πετώντας πέτρες και χημικά, με την ενθάρρυνση διμοιριών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής - Εκρηκτική η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Οι Ευρωπαίοι έφυγαν, η ένταση επέστρεψε. Μία ημέρα μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν στην περιοχή ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και κατά τη διάρκεια της οποίας επικράτησε ως δια μαγείας ηρεμία με τα πλήθη να έχουν εξαφανιστεί, το κλίμα άλλαξε άρδην. Οι μάζες των μεταναστών επανήλθαν δριμύτερες, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας πέτρες και χημικά.

Οι τουρκικές διμοιρίες της στρατοχωροφυλακής σε πλήρη διάταξη σαράντα μέτρα πιο πέρα, ήταν αυτές που έδιναν το πρόσταγμα: φώναζαν από τα μεγάφωνα συνθήματα στο πλήθος να επιτεθεί στους Έλληνες στρατιωτικούς και αστυνομικούς που φρουρούν τα σύνορα. Σε μία επίθεσή τους, οι μετανάστες έκοψαν τον φράχτη και προσπάθησαν να μπουν στην ελληνική επικράτεια. Πολλοί εξ αυτών φώναζαν «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», ενώ μέχρι και συσκευές κινητών εκσφενδόνισαν προς τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Για ακόμα μία ημέρα σημειώθηκαν πολλές ζημίες, με αρκετά οχήματα του ελληνικού στρατού να βανδαλίζονται. Ήταν τέτοιο το μένος και η αποφασιστικότητα των μεταναστών να περάσουν τα σύνορα που άνοιξαν έξι τρύπες σε διαφορετικά σημεία του φράχτη.

Μεταξύ άλλων, χθες η Τουρκία έκλεισε το τελωνείο της περιοχής, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων. Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται και η σημερινή ημέρα και αυτό, καθώς, ομάδες που υποκίνησαν τα επεισόδια στις Καστανιές ακούγεται ότι επιχειρούν να ξεσηκώσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στο χωριό Ύψαλα, με σκοπό να επιχειρήσουν να περάσουν στα σύνορα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος επισκέφτηκε χθες τον Έβρο. Σκιαγραφώντας το προφίλ των μεταναστών, που από την Παρασκευή επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα από τη γειτονική Τουρκία, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για ανθρώπους που «έκαναν πολέμους, είναι άνθρωποι πονεμένοι, άνθρωποι οι οποίοι είναι υπό στρεβλή καθοδήγηση· άνθρωποι με ψυχές που τους πονάμε», αλλά ταυτόχρονα και «άνθρωποι που τους εκμεταλλεύονται αυτή τη στιγμή, οι οποίοι μέσα σ' αυτή την αναζήτηση, δέχονται κοροϊδίες και εξευτελισμούς».

Παρά την αισιοδοξία που επικράτησε μετά την επίσκεψη των Ευρωπαίων, μένει να φανεί αν είναι διατεθειμένοι να μην παραμείνουν στα ευχολόγια και στη ρητορική συμπαράσταση. Θα αποδειχθεί από το εάν και πότε θα δοθεί η οικονομική βοήθεια των 700 εκατ. ευρώ, από το πότε θα φτάσει η πρόσθετη δύναμη της Frontex και η υλικοτεχνική υποδομή. Τα 350 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτεί άμεσα, ενώ τα υπόλοιπα με την αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είδαν από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και πληροφορήθηκαν με αποδεικτικά στοιχεία για τις μεθοδεύσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος, εξάλλου, δεν κρύβει τις προθέσεις του. Αντίθετα, δεν χάνει ευκαιρία να τις διακηρύσσει. Ενδεικτικό της πρόθεσή του να συντηρήσει και να εντείνει το καθεστώς της πολιορκίας, είναι το γεγονός ότι στήνει καινούριο καταυλισμό στην τουρκική επικράτεια κοντά στα σύνορα, προκειμένου να εγκαταστήσει εκεί μετανάστες και πρόσφυγες, τους οποίους χρησιμοποιεί σαν ομάδες κρούσης.

Σε αντίδραση αυτών των τακτικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση «απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς», αναφέρουν οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν, μετά την έκτακτη συνεδρίασή τους την Τετάρτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα έστειλε και το Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ-EPP) με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία αναφέρει ότι «Θέλουμε να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει αυτό μόνη της. Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα».

Μπορεί ο Έβρος να φλέγεται, αλλά ιδιαίτερα επιβαρυμένα είναι και τα νησιά. Διπλάσιοι - σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο - φαίνεται ότι είναι οι μετανάστες που βρίσκονται στη Λέσβο.

Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 12:10

Σχετικά Άρθρα

  • Διάσωση 95 μεταναστών στο Ιόνιο - Έφτασαν στο Κατάκολο - Ανάμεσά τους 20 παιδιά (photos) Διάσωση 95 μεταναστών στο Ιόνιο - Έφτασαν στο Κατάκολο - Ανάμεσά τους 20 παιδιά (photos)

    Κυρίως πολίτες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν οι επιβαίνοντες στο σκάφος που εντοπίστηκε στα διεθνή ύδατα.

    Σκάφος με 95 μετανάστες εξέπεμψε σήμα για βοήθεια στα ανοιχτά του Ιονίου, στο ύψος του Κυπαρισσιακού Κόλπου από το βράδυ της Τετάρτης και εντοπίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί δεκάδες ναυτικά μίλια δυτικά των ακτών της Ηλείας.

    Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, συντόνισε επιχείρηση διάσωσης και σύμφωνα με πληροφορίες οι 95 μετανάστες εγκατέλειψαν το ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν και επιβιβάστηκαν σε "Ρο-Ρο" πλοίο, που τους μεταφέρει προς το Κατάκολο, συνοδεία του σκάφους Ν/Γ 516 του Λιμεναρχείου Κατακόλου.

    Το πλοίο με τους μετανάστες αναμένεται να φτάσει νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης στο λιμάνι Κατακόλου, όπου οι αρχές έχουν ειδοποιηθεί για να υποδεχθούν τους μετανάστες και να τους παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια.

    Νεότερη ενημέρωση

    Έφτασαν στο λιμάνι του Κατακόλου οι πρώτοι παράτυποι μετανάστες που εντοπίστηκαν στα ανοιχτά του Ιονίου και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι με πλοίο Ro/Ro.

    Με τη βοήθεια μικρότερων σκαφών γίνεται η επιβίβαση και η μεταφορά τους στον προβλήτα, προκειμένου να γίνει η καταμέτρηση τους και να τους παρασχεθεί κάθε βοήθεια όπου χρειάζεται.

    Νεότερη ενημέρωση

    Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο αριθμός των μεταναστών είναι 95 άτομα, εκ των οποίων 75 ενήλικες και 20 παιδιά.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για άτομα που προέρχονται από το Ουζμπεκιστάν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, και το πλοίο "Ρο-Ρο" που τους εντόπισε τους περισυνέλλεξε σε πολύ μεγάλη απόσταση, δεκάδες ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

    katakolo metanastes 31 10 2024 1

    katakolo metanastes 31 10 2024 2

    Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση...

  • Μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών με θανάσιμο τραυματισμό στο Διδυμότειχο
    Μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών με θανάσιμο τραυματισμό στο Διδυμότειχο

    Ένας οδηγός αυτοκινήτου και ένας μετανάστης έχασαν τη ζωή τους, μετά την ανατροπή του οχήματος του πρώτου.

    Πιο συγκεκριμένα, τα ξημερώματα του Σαββάτου 26/10, στην επαρχιακή οδό Μάνδρας – Μικρού Δερείου, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας πραγματοποίησαν σήμα στάσης σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που κινούνταν στην οδό. Όμως ο οδηγός δεν συμμορφώθηκε και συνέχισε την πορεία του, αναπτύσσοντας ταχύτητα και οδηγώντας επικίνδυνα.

    Τελικά το όχημα εντοπίσθηκε στην επαρχιακή οδό Μάνδρας – Μικρού Δερείου να έχει εκτραπεί της πορείας του και να έχει ανατραπεί σε παρακείμενο αγρό.

    Από το ατύχημα τραυματίσθηκαν θανάσιμα ο οδηγός του οχήματος, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα οκτώ -8- μη νόμιμους μετανάστες, εκ των οποίων ο ένας -1- τραυματίσθηκε επίσης θανάσιμα.

    Άπαντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

    Επιπλέον όπως διαπιστώθηκε ο οδηγός – διακινητής στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης, ενώ για το όχημα μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών είχε δηλωθεί κλοπή την 18-10-2024 σε αστυνομική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.

    Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων το ανωτέρω όχημα και τρία κινητά τηλέφωνα.

    Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο
    Ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

    Ναυάγιο με μετανάστες σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή του Ισιδώρου, βορειοδυτικά της Σάμου, το πρωί του Σαββάτου (26/10) με το Λιμενικό Σώμα, να πραγματοποιεί επιχείρηση διάσωσης.

    Στο σημείο βρίσκονται τρία σκάφη του λιμενικού καθώς και ελικόπτερο που έσπευσαν αμέσως στο σημείο.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η λέμβος στην οποία επέβαινε αριθμός μεταναστών άρχισε να βουλιάζει σιγά-σιγά με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να πέσουν στο νερό.

    Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί αρκετά άτομα με αδιευκρίνιστο το αριθμό των επιβαινόντων.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ έχουν διασωθεί 20 άτομα.

    Η επιχείρηση διάσωσης του λιμενικού βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να εντοπιστούν και άλλοι ναυαγοί.

    Υπενθυμίζεται ότι 200 μετανάστες είχαν μεταφερθεί το μεσημέρι τις Πέμπτης από τη Ρόδο στην Σάμο.

    Αναχώρησαν από τη Σάμο με το πλοίο της γραμμής για την υπηρετική Ελλάδα το Σάββατο.

    Σύμφωνα με το Samos 24, συνολικά 35 άτομα επιβιβάστηκαν σε βάρκα και ξεκίνησαν το επικίνδυνο ταξίδι τους από την Τουρκία τα ξημερώματα του Σαββάτου.

    Ανάμεσά τους βρίσκονταν 14 Αφγανοί και 21 Σύριοι, καθώς και πέντε ανήλικα παιδιά. Η βάρκα αναποδογύρισε κατά τη διάρκεια της διαδρομής, με αποτέλεσμα να βρεθούν στη θάλασσα.

    Πηγή: cnn.gr

  • Τραγωδία στη Σάμο: Βυθίστηκε λέμβος με μετανάστες - Δύο νεκροί
    Τραγωδία στη Σάμο: Βυθίστηκε λέμβος με μετανάστες - Δύο νεκροί

    Έχουν διασωθεί 22 άτομα μέχρι στιγμής, ενώ δύο άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί μετά την βύθιση σκάφους στην Σάμο.

    Μια ακόμα τραγωδία με δύο νεκρούς γράφτηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, ανοιχτά της Σάμου όταν λέμβος που μετέφερε παράνομους μετανάστες άρχισε να μπάζει νερά.

    Αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν στο νερό συνολικά 22 άτομα που επέβαιναν στη βάρκα.

    Τις δύο σορούς ενός άνδρα και μιας γυναίκας ανέσυραν από τη θάλασσα στελέχη του λιμενικού σε πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Σάμου.

    Έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζονται από δύο πλωτά του Λιμενικού, ένα ιδιωτικό σκάφος και ένα ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Συνάντηση Ερντογάν με Σολτς στην Κωνσταντινούπολη - Στην ατζέντα εξοπλισμοί, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή
    Συνάντηση Ερντογάν με Σολτς στην Κωνσταντινούπολη - Στην ατζέντα εξοπλισμοί, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή

    Η τουρκική πλευρά δίνει το κύριος βάρος της στην αγορά μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter - Τι επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

    Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί στις 13:30 με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
    Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε, θα ακολουθήσουν από κοινού δηλώσεις τους και συνέντευξη Τύπου στις 15:30.
    Στην ατζέντα των συνομιλιών είναι οι εξοπλισμοί, το μεταναστευτικό, η Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Μεταξύ των θεμάτων που η τουρκική πλευρά δίνει το κύριος βάρος της είναι το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter. Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν ότι η Γερμανία άναψε το «πράσινο φως» στην αγορά από την Τουρκία των ευρωπαϊκών μαχητικών, σημείωναν ωστόσο ότι το Βερολίνο διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, θέτοντας όρους για τις «ζώνες χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών». Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να απέκτησαν πιο σοβαρό χαρακτήρα μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο μήνα.

    Τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, αλλά η πώληση αυτή «κολλάει» στην άρνηση της Γερμανίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά συνολικά σχεδιάζει να προμηθευτεί 40 ευρωπαϊκά μαχητικά 5ης γενιάς.

    Tο Βερολίνο φέρεται να έχει εγκρίνει επίσης την πώληση όπλων αξίας 336 εκατ. ευρώ, κυρίως για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Σε ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μεταξύ των οπλικών συστημάτων που έχουν εγκριθεί για εξαγωγή, περιλαμβάνονται και 100 κατευθυνόμενοι πύραυλοι που παράγει η εταιρεία MBDA και 28 τορπίλες τύπου SeaHake της εταιρείας ThyssenKrupp για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Η τιμή των πυραύλων ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή των τορπιλών στα 156 εκατ. ευρώ. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται επίσης ότι δόθηκε άδεια σε κοινοπραξίες, στις οποίες συμμετέχουν γερμανικές βιομηχανίες, να παράσχουν πακέτα αμυντικού υλικού για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων τύπου 209. Ο σχετικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 79 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παράδοση εξαρτημάτων για κινητήρες, που προορίζονται για τουρκικές κορβέτες και φρεγάτες, αξίας 1,9 εκατ. ευρώ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγρμμα κατασκευή έξι υποβρυχίων τύπου 214 για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό σε συμπαραγωγή με τη γερμανική ThyssenKrupp.

    Η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και οι εξαγωγές όπλων είναι από τα πιο κρίσιμα θέματα που επίσης θα συζητηθούν μεταξύ των δύο ηγετών στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων.

    Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί η Τουρκία, η οποία είναι χώρα διέλευσης, να ενισχύσει τα μέτρα για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και να επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία όσων τα αιτήματα ασύλου δεν γίνονται δεκτά στη Γερμανία.

    Μέχρι τα τέλη Αυγούστου φέτος, υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία συνολικά 21.590 Τούρκοι πολίτες. Οι Τούρκοι κατέχουν την τρίτη θέση στις αιτήσεις ασύλου μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς. Πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται να απελάσει έως και 14.500 Τούρκους πολίτες που βρίσκονται παράνομα στη Γερμανία. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία φέρεται να υποσχέθηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε στα εθνικά ούτε στο μεταναστευτικό, ούτε στην οικονομία «τραβάει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη
    ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε στα εθνικά ούτε στο μεταναστευτικό, ούτε στην οικονομία «τραβάει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη

    «Αμετροεπές», ο Π. Μαρινάκης να επαινεί την κυβέρνηση για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, την ίδια ώρα που «αυτή ασκεί μυστική διπλωματία για τα ελληνοτουρκικά», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ο «καλπασμός» του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ είναι ένα νανούρισμα για πολύ λίγους και η οικονομία ένας εφιάλτης για τους πολλούς», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως αυτό «επιβεβαιώνεται συνεχώς μέσα από την καθημερινότητα των πολιτών».

    Όπως σημειώνει, «οι ‘ρυθμοί αύξησης’ μπορεί να ανοίγουν την όρεξη στα συμφέροντα αλλά δεν τρώγονται από τους πολίτες. Το να τους επικαλείται η κυβέρνηση, ενώ δεν επιτυγχάνουν τις αναγκαίες συγκλίσεις σε μισθούς, κοινωνικές παροχές και αγοραστική δύναμη, είναι ανώφελο. Κι απ’ ό,τι δείχνουν όλα τα στοιχεία, αυτό δεν συμβαίνει».

    «Αντιθέτως, η ελληνική κοινωνία βιώνει μια καταλυτική υπονόμευση του κράτους πρόνοιας, μέσα σε ένα περιβάλλον βασανιστικών πληθωριστικών πιέσεων χωρίς τέλος», αναφέρει η Κουμουνδούρου.

    «Αμετροεπές να επιλέγει τη σιωπή, όταν ο Σαμαράς μιλά για ‘μαγειρέματα’»

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «πλέον σε αυτά τα θέματα που φέρνουν σε αμηχανία τον κυβερνητικό εκπρόσωπο προστέθηκαν για να μείνουν η αναποτελεσματικότητα στο μεταναστευτικό και στα εθνικά θέματα».

    Και χαρακτηρίζει «αμετροεπές, ο κ. Μαρινάκης να επαινεί την κυβέρνηση για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, την ίδια ώρα που αυτή ασκεί μυστική διπλωματία για τα ελληνοτουρκικά θέματα και επιλέγει τη σιωπή όταν μέσα από τους κόλπους της ο κ. Σαμαράς μιλά για ‘μαγειρέματα’ και λύσεις ‘πακέτο’ στο Αιγαίο και στην Κύπρο».

    «Και εξίσου αμετροεπές αλλά επιπροσθέτως και επικίνδυνο», προσθέτει, «είναι να επαινεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Π. Μαρινάκης, την κυβέρνηση της ΝΔ ως αποτελεσματική στο μεταναστευτικό. Όταν αφενός ο κ. Μητσοτάκης καλοβλέπει τα στρατόπεδα της Μελόνι, κλείνοντας το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο, και αφετέρου εστιάζουν αποκλειστικά στον αριθμό όσων διαμένουν στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, ενώ δεν είχε καταφέρει να καλύψει ούτε τις ανάγκες για εργάτες γης για τη χειμερινή περίοδο».

    «Ειλικρινά πρωτόγνωρη η άγνοια κινδύνου γι’ αυτές τις μεθοδεύσεις σε αυτό το κυβερνητικό επίπεδο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Τι είπε ο Παύλος Μαρινάκης για οικονομία, μεταναστευτικό και Σαμαρά;

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «μια καλή είδηση», εξηγώντας πως «μετά την αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ, η χώρα μας την περίοδο 2020 – 2023 είναι με βάση τα στοιχεία της Eurostat πρώτη χώρα σε ρυθμούς αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ».

    Και σχολίασε πως «αυτό είναι που λέμε η άλλη μισή αλήθεια, από τη δύσκολη άλλη μισή που πράγματι ακούμε σε αυτή τη χώρα, που πράγματι έχουμε ακόμα απόσταση να καλύψουμε ως προς τα εισοδήματα. Η άλλη, λοιπόν, μισή αλήθεια, υπάρχει και ο σχετικός πίνακας, λέει ότι αυτά τα χρόνια η Ελλάδα μειώνει την απόσταση. Δηλαδή, αναπτύσσεται, άρα αντιστοίχως και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με τον μεγαλύτερο ρυθμό στην Ευρώπη, ούτως ώστε να μειώσει το χάσμα».

    Κληθείς να απαντήσει στις σκληρές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως «εμείς δεν θα μπούμε ποτέ σε μια διαδικασία, να μπούμε σε μια διαμάχη με έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ηγηθεί της παράταξης και της χώρας. Σεβόμενοι πλήρως τη διαδρομή του και τις απόψεις του, οι οποίες είναι γνωστές. Όμως, έχουμε υποχρέωση – υπάρχουν κάποια όρια και αυτά τα όρια έχουν να κάνουν με ζητήματα εθνικής σημασίας. Τα εθνικά μας θέματα, η διαχείριση του μεταναστευτικού…».

    «Προπαγάνδα από κάποια ΜΜΕ»

    Διευκρίνισε, πάντως, πως τα «όρια» στα οποία αναφέρθηκε δεν αφορούν στον πρώην πρωθυπουργό, αλλά «την προπαγάνδα από κάποια Μέσα. Υπάρχει όριο ως προς το τι μπορεί να προσάψει κανείς σε μια κυβέρνηση. Δημοκρατία έχουμε, ό,τι θέλουμε λέμε, αλλά η αντίδρασή μας θα είναι πολύ πιο έντονη όταν κάποιος προσπαθεί έναν υπουργό Εξωτερικών, όπως τον κ. Γεραπετρίτη, που νομίζω ότι με τις ενέργειές του ενισχύει τη χώρα, ισχυροποιεί τη χώρα, να τον λένε κάτι μεταξύ ‘ενδοτικού’ και ‘προδότη’. Αυτά είναι αδιανόητα και όταν ειδικά είναι ένας υπουργός Εξωτερικών, που μόνο θετικά μπορεί να πει κανείς ότι έχει κομίσει στη χώρα», όπως είπε.

    Όσαο για το μεταναστευτικό, υποστήριξε πως «κάθε φορά που βγαίνουμε εκτός Ελλάδος και βλέπουμε τι λένε στην Ευρώπη για τις άλλες χώρες για το μεταναστευτικό και τι συζητάμε στην Ελλάδα, αυτή η πολιτική, η φύλαξη των συνόρων, οι διαφορετικές διαδικασίες απονομής ασύλου, η ρητορική μας εκτός συνόρων, έχει οδηγήσει μια Ελλάδα, που είχε πιεστεί και είχε φτάσει να έχει 93.000 διαμένοντες, να έχει 23.000. Αυτά όλα δεν θα τα χαρίσουμε σε καμία άκρα Δεξιά, όχι γιατί είναι κάποιο γινάτι. Είναι γιατί όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας επιτυχούς πολιτικής. Κάποιοι βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση στον Έβρο και αναφέρομαι στις γυναίκες και τους άντρες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Κάποια κυβέρνηση – όχι τυχαία – η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τη διαδικασία ασύλου. Από τις 130 δομές πήγαμε στις 30. Ανάσαναν, ανέπνευσαν τα νησιά. Αυτά έγιναν αυτά τα χρόνια», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

    Πηγή: In.gr
  • Μεταναστευτικό: Σκληραίνει τη στάση της η ΕΕ – Τι αποφάσισαν οι 27, έρχεται «σύντομα νέος νόμος»
    Μεταναστευτικό: Σκληραίνει τη στάση της η ΕΕ – Τι αποφάσισαν οι 27, έρχεται «σύντομα νέος νόμος»

    Οι αποφάσεις της συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό - Επικεντρώνονται στην «αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών»

    Παρά τις επιμέρους διαφορές τους στο μεταναστευτικό, τα κράτη – μέλη της ΕΕ κατά τη σύνοδο των ηγετών τους αποφάσισαν επί τοις ουσίας να σκληρύνουν τη στάση τους, καλώντας για επιτάχυνση και αύξηση των επιστροφών.

    Μάλιστα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα πίεσης, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, της αναπτυξιακής βοήθειας και της πολιτικής θεωρήσεων, για να επιταχύνουν τις επιστροφές των μεταναστών που εισέρχονται στο μπλοκ και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει επειγόντως έναν νόμο, όπως μεταδίδει το Reuters.

    Σύντομα νόμος

    «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί σε αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα για τη διευκόλυνση, αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη χρήση όλων των σχετικών μέσων και εργαλείων πολιτικής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματίας, της ανάπτυξης, του εμπορίου και των θεωρήσεων», ανέφεραν οι ηγέτες στα συμπεράσματα της συνάντησής τους.

    Από τους 484.000 πολίτες τρίτων χωρών που διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ πέρυσι, μόνο το 20% επέστρεψε στην πατρίδα του. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Επιτροπή εργάζεται για τη βελτίωση αυτού του αριθμού και σύντομα θα παρουσιάσει νόμο για την αντιμετώπισή του.

    Υποστήριξη των 27 στην Πολωνία

    Οι ηγέτες υποστήριξαν επίσης την Πολωνία στο σχέδιό της να αναστείλει προσωρινά την αποδοχή αιτήσεων ασύλου από μετανάστες που ωθούνται στα ανατολικά σύνορα της χώρας από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

    Ενώ πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις λένε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί παραβίαση του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ήταν νόμιμη ως προσωρινή απάντηση σε μια υβριδική επίθεση από το Μινσκ και τη Μόσχα.

    «Η Ρωσία και η Λευκορωσία… δεν μπορεί να επιτραπεί να καταχρώνται τις αξίες μας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ασύλου, και να υπονομεύουν τις δημοκρατίες μας», ανέφεραν οι ηγέτες της ΕΕ στα συμπεράσματα. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του προς την Πολωνία. … Οι εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν κατάλληλα μέτρα».

    Τον Νοέμβριο τα νεότερα

    Το Συμβούλιο επανέλαβε τη δέσμευσή του για αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Ζητά παράλληλα «ενισχυμένη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης, μέσω συνολικών αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, με σκοπό την πρόληψη της απώλειας ζωών και των παράτυπων αναχωρήσεων».

    Το μεταναστευτικό θα επιστρέψει στο τραπέζι τόσο στην άτυπη Σύνοδο της Βουδαπέστης τον Νοέμβριο όσο και στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου με τα κράτη-μέλη να καλούνται να περάσουν σε πράξεις πριν να είναι αργά.

    Ενδιαφέρον των 27 για τη συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας

    Σημειώνεται πως μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η διαπραγμάτευση της Ιταλίδας πρωθυπουργού με την Αλβανία για τις υπεράκτιες διαδικασίες ασύλου, που ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα. Η συμφωνία προβλέπει ότι για μία περίοδο πέντε ετών, η Αλβανία θα δέχεται έως και 36.000 μετανάστες ετησίως και οι αιτήσεις ασύλου τους θα διεκπεραιώνονται σε δύο κέντρα.

    Μητσοτάκης: Η ΕΕ ήρθε πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις

    «Η ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό ήρθε πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις» τόνισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής και υποστήριξε ότι δρομολογείται ευρωπαϊκό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο, όποιος δεν δικαιούται άσυλο θα πρέπει να επιστρέφει στη χώρα προέλευσης.

    Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «αυτό το οποίο ερχόμαστε τώρα να συμπληρώσουμε, ως επόμενο βήμα, είναι να δρομολογήσουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές. Διότι η επιχειρηματολογία μας θα είναι πλήρης μόνο αν πούμε ότι εμείς καθορίζουμε ποιος θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όποιος δεν μπορεί και δεν έχει θέση στην Ευρώπη γιατί δεν δικαιούται άσυλο, πρέπει να επιστρέφει στη χώρα από την οποία προήλθε.

    Αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο και της οδηγίας που δώσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να επεξεργαστεί γρήγορα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία γύρω από τα ζητήματα των επιστροφών.

    Άρα, θεωρώ ότι η Ευρώπη με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και προς μία κατεύθυνση που εξυπηρετεί σίγουρα και τις ελληνικές θέσεις».

    Τι είπε ο Μητσοτάκης για τη συμφωνία Ιταλίας και Αλβανίας

    Σχετικά με τη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία, παρότι είχε δηλώσει στους FT, ότι αυτό είναι δύσκολο να υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης δεν το απέρριψε ως μία διμερή συμφωνία.

    «Είναι μια καινούργια, ενδιαφέρουσα, θα έλεγα, λύση -εγώ δεν την απέρριψα σε καμία περίπτωση- για τις περιπτώσεις εκείνες των μεταναστών οι οποίοι συλλέγονται σε διεθνή ύδατα -η Ελλάδα κατά τεκμήριο δεν έχει τέτοιου είδους ζητήματα- και των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα τύχουν επεξεργασίας, με βάση το ιταλικό δίκαιο, στην Αλβανία. Όμως, οι άνθρωποι αυτοί, τελικά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα περάσουν πάλι μέσα από την Ιταλία.

    Και ,να το τονίσω αυτό, είναι μια διμερής συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας. Δεν είναι μια απόφαση η οποία, σε αυτό το επίπεδο, έχει ευρωπαϊκή διάσταση», είπε και πρόσθεσε:

    «Στην επιστολή της κυρίας von der Leyen, για τις επιστροφές υπάρχει μια φράση ότι «θα εξετάσουμε και καινοτόμες λύσεις». Και μέσα στις καινοτόμες λύσεις που μπορούν να εξεταστούν είναι και αυτή η ιδέα των κέντρων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία θα αποστέλλονται μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα απορρίπτονται, εάν αυτοί δεν μπορούν να επιστραφούν κατευθείαν στις χώρες προέλευσής τους.

    Αυτό είναι ακόμα μια ιδέα, δεν έχει τύχει επεξεργασίας. Επί της αρχής τη βρίσκω θετική. Και προφανώς όταν δούμε τις συγκεκριμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούμε να τοποθετηθούμε».

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Stephanie Lecocq
  • Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Αυτό που λείπει από την ΕΕ είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών
    Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Αυτό που λείπει από την ΕΕ είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η ΕΕ έχει έρθει κοντά στις ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό

    Δηλώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας και για το μεταναστευτικό έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΕΕ έχει έρθει κοντά στις ελληνικές θέσεις στη μεταναστευτική πολιτική

    Αυτό που λείπει είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός σχετικά με το τρίτο ζήτημα.

    Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μας απασχολήσουν τρία θέματα, σημείωσε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης. «Θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον πρόεδρο Ζελένσκι και να ακούσουμε τις προτάσεις του σχετικά με το σχέδιο νίκης το οποίο έχει διαμορφώσει. Θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση της Ελλάδας η οποία είναι και θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ουκρανία είναι εκείνη που θα επιλέξει τον χρόνο τον οποίο θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ειρήνης με τη Ρωσία. Πρέπει όμως να μπορεί να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Θα έχουμε μία πρώτη συζήτηση για τα θέματα ανταγωνιστικότητας τα οποία θα εξετάσουμε και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο άτυπο συμβούλιο της Βουδαπέστης. Θέλω να επαναλάβω την απόλυτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε ο κ. Ντράγκι μέσα από το πόρισμά του σχετικά με τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ. Και να ξαναπώ ακόμα μία φορά ότι όπως είμαστε σήμερα οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ δεν εναρμονίζονται με τα οικονομικά μέσα τα οποία έχουμε στη δυνατότητά μας για να μπορούμε να τους πετύχουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική

    «Θα μας απασχολήσει πολύ και το ζήτημα της μετανάστευσης. Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας πολύ αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και με χαρά διαπιστώνω ότι σταδιακά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην εξωτερική διάσταση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης και της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων της ΕΕ.

    Αυτό το οποίο λείπει από την ευρωπαϊκή μας στρατηγική είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών και χαίρομαι ιδιαίτερα ότι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία και θα εξουσιοδοτήσουμε καθώς φαίνεται να μπορέσει να καταθέσει στο Συμβούλιο καινοτόμες προτάσεις για το πώς μπορούμε να κάνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους πιο αποτελεσματικές. Και εκεί θέλω να θυμίσω ότι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία γιατί αυτό είναι και στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας από το 2016.

    Προσβλέπω λοιπόν σε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί πολύ την Ευρώπη, αλλά ένα ζήτημα το οποίο, θέλω να το τονίσω, δεν βρίσκεται ψηλά στα προβλήματα τα οποία οι Έλληνες πολίτες μας λένε ότι τους απασχολούν διότι πολύ απλά η Ελλάδα υπήρξε πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Πηγή: In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ