Ελλάδα

Κορωνοϊός: Τα νέα «όπλα», η επιδημιολογική επιτήρηση και τα διαθέσιμα φάρμακα

Κορωνοϊός: Τα νέα «όπλα», η επιδημιολογική επιτήρηση και τα διαθέσιμα φάρμακα

Κορωνοϊός: Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η πιθανή χορήγηση σε ασθενείς ορού από ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό - Ξεκινούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από 500 κλιμάκια

Με νέα γραμμή άμυνας συνεχίζεται από τους Έλληνες επιστήμονες η μάχη κατά του κορωνοϊού. Η διπλή, συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου Covid-19 θα αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο των ειδικών στην προσπάθεια τους να αναχαιτίσουν τη μετάδοση του ιού και να καταγράψουν την έκταση της διασποράς, όπως εξήγησε στην καθιερωμένη ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, κ. Τσιόδρας. Παράλληλα, ο ειδικός παρουσίασε και την πρωτοποριακή θεραπεία της χορήγησης ορού από ανθρώπους που έχουν αναρρώσει σε βαρέως πάσχοντες που δεν έχουν ανταποκριθεί στην ειδική αντιικη αγωγή.

Με ζητούμενο την καλύτερη δυνατή εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) υλοποιεί το επόμενο διάστημα διευρυμένο πρόγραμμα ελέγχου, με 500 κινητές μονάδες σε όλη τη χώρα, σε στοχευμένο πληθυσμό. Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, το πρόγραμμα αυτό αφορά δύο κατηγορίες ατόμων, τα άτομα στην κοινότητα που έχουν γριπώδη συνδρομή, δηλαδή έχουν αυτό που ονομάζουμε βήχα και πυρετό, άρα κλινική εικόνα συμβατή με τη νόσο Covid-19.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που θα λάβει χώρα, εκατοντάδες κλιμάκια σε όλη την επικράτεια θα παίρνουν δειγματοληπτικά δείγματα που θα ελέγχονται, ώστε να καταγράφεται ακόμα καλύτερα η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.Η δεύτερη κατηγορία πληθυσμού θα αφορά επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, στις οποίες θα γίνεται ιχνηλάτηση ώστε να διακόπτονται περαιτέρω κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα.

Την ιχνηλάτηση θα κάνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, με τη βοήθεια και της Πολιτικής Προστασίας. «Και οι δυο πληθυσμιακοί στόχοι είναι πολύ σημαντικοί ώστε να έχουμε ακόμα καλύτερη εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων» τόνισε ο κ. Τσιόδρας αναφορικά με τη μείζονα αυτή επιτήρηση η οποία θα συμπληρώσει την καταγραφή που γίνεται ήδη στα σοβαρά περιστατικά σε θαλάμους και σε ΜΕΘ των νοσοκομείων. Η στρατηγική της χώρας μας, όπως επανέλαβε ο λοιμωξιολόγος, είναι η ιεράρχηση του ελέγχου του κορωνοϊού με έμφαση στον εργαστηριακό έλεγχο των σοβαρών περιστατικών.

Ο στόχος της στρατηγικής και των μέτρων παραμένει διπλός: Η προφύλαξη των ευπαθών ομάδων και η αποφυγή να μολυνθεί με τον ιό μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, οδηγώντας το Σύστημα Υγείας σε κατάρρευση. Μάλιστα, δεν πρέπει να παραβλέπεται οτι ακόμη και στο τέλος Μαρτίου, πολλές κλίνες είναι κατειλημμένες από ασθενείς με επιπλοκές από την εποχική γρίπη.

Το γεγονός ότι η γρίπη ακολουθεί πτωτική πορεία είναι θετικό ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στο ΕΣΥ και συνεπώς μεγαλύτερη διαθεσιμότητα για ασθενείς με κορονοϊό.Με βάση το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τη γρίπη, έχουν καταγραφεί 94 θάνατοι και συνολικά 241 σοβαρά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης.



Η νέα θεραπεία

Όπως τονίζει καθε φορά ο κ. Τσιόδρας όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν ειδική αντιϊική αγωγή, με διαφορετικό βαθμό απόκρισης σε αυτή. Μάλιστα χθες ανέφερε πως η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, υπό την προεδρεία του καθηγητή Παναγιώτη Γαργαλιάνου, και έπειτα από την ομόφωνη γνώμη των λοιμωξιολόγων της χώρας, κατέθεσε προς έγκριση την προτεινόμενη θεραπευτική αγωγή των ασθενών με λοίμωξη από Covid – 19 σε όλα τα στάδια εξέλιξης της νόσου, συνιστώντας συνδυαστικά σχήματα, δηλαδή κοκτέιλ, αντιϊικών φαρμάκων.

Ωστόσο, χθες ο καθηγητής επιφύλαξε ακόμη ένα θετικό νέο, ότι μπορεί να αναπτυχθεί μία νέα θεραπεία, ανάλογη με αυτην που εφαρμόζεται με τα μονοκλωνικά αντισώματα που παράγονται με διαγονιδιακές τεχνικές και επιτίθενται στον ιό. Συγκεκριμένα, είπε πως εξετάζεται η πιθανή χορήγηση ορού από ανθρώπους που έχουν αναρρώσει.

Σύμφωνα με τις διεθνείς δημοσιεύσεις, μια τεχνική που δοκιμάζεται είναι η λήψη αίματος από ανθρώπους που νίκησαν τον κορωνοϊό και η έγχυση του πλάσματός τους σε βαρέως πάσχοντες. «Ομάδα αιματολόγων από το Νοσοκομείο "Αττικόν" έχει εμπλακεί στο να γράψει μία διαδικασία υπό την ηγεσία της καθηγήτριας της κ. Παππά και του κ. Παπαγεωργίου. Αυτή η διαδικασία θα συζητηθεί στην Επιτροπή, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους που είναι ιδιαίτερα βαριά, κάποιους για τους οποίους βλέπουμε ότι τα φάρμακα δεν δουλεύουν καλά, να πάρουν τα αντισώματα από αυτούς που έχουν γίνει καλά» εξήγησε το σκεπτικό των ειδικών ο κ. Τσιόδρας.

Προσλήψεις και...ελλείψεις

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για τη στελέχωση των νοσοκομείων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας. Ήδη έχουν κατατεθεί 45.076 αιτήσεις για διάφορες ειδικότητες (νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματιοφορείς, πληρώματα ασθενοφόρων-διασώστες, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές, διοικητικό προσωπικό, μηχανικοί, γενικών καθηκόντων κ.ά.).

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν ήδη προσληφθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες περισσότερα από 500 άτομα λοιπό επικουρικό προσωπικό (κυρίως νοσηλευτές) και το υπουργείο Υγείας έχει δρομολογήσει τη διαδικασία των εγκρίσεων για τις προσλήψεις λοιπού επικουρικού προσωπικού, σύμφωνα με τα αιτήματα των Νοσοκομείων, έχοντας ήδη αποστείλει στις Υγειονομικές Περιφέρειες πάνω από 1.000 εγκρίσεις προσλήψεων.

Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη καθημερινά και ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στα Νοσοκομεία, ο αριθμός των εγκρίσεων θα αυξάνεται. Όσον αφορά στις προσλήψεις επικουρικών ιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, έχουν ήδη προσληφθεί πάνω από 100 ιατροί.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, από πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, τα αποθέματα υγειονομικού υλικού των νοσοκομείων και συνολικά των 640 μονάδων υγείας έχουν ως εξής: Περίπου ένα εκατομμύριο απλές μάσκες, 61000 μάσκες υψηλής προστασίας, 27,5 εκατομμύρια απλά γάντια, 90.000 αντισηπτικά μπουκαλάκια, 23500 στολές υψηλής προστασίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το απόθεμα είναι ελάχιστο.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup