Ελλάδα

Κορωνοϊός- Τσιόδρας: Αν τα μέτρα χαλαρώσουν ο ιός θα μας εκδικηθεί

Κορωνοϊός- Τσιόδρας: Αν τα μέτρα χαλαρώσουν ο ιός θα μας εκδικηθεί

Τα στοιχεία από τη διασπορά του κορωνοϊού ενισχύουν το καλό σενάριο για την πορεία του στην Ελλάδα, και όχι το κακό, τύπου Ιταλίας - Ο κίνδυνος βρίσκεται στη χαλάρωση των μέτρων , αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες, οποιαδήποτε χαλάρωση θα οδηγήσει σε επανάκαμψη κύματος κορωνοϊού

Πορεία αντίθετη από εκείνη της Ιταλίας διαγράφει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την πανδημία. Το κακό σενάριο, όπως το προσδιόρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, δηλαδή, το σενάριο της Ιταλίας όπου ο κορωνοιός αφήνει εκατοντάδες θύματα κάθε μέρα, δεν αφορά τη χώρα μας. Ο αριθμός των 1.061 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μέσα στις τελευταίες 32 ημέρες που ο κορωνοιός επελαύνει στην Ελλάδα, ενισχύουν πολύ πλέον το καλό σενάριο.

«Τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας μάς δείχνουν ότι είμαστε στο καλό σενάριο. Το κακό σενάριο δεν ακολουθείται, που είναι ένα σενάριο τύπου Ιταλίας ή άλλων χωρών στις οποίες υπήρξε εκθετική αύξηση και των θανάτων και των διασωληνωμένων’’ είπε ο κ.Τσιόδρας και επανέλαβε την άμεση συσχέτιση που έχουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. ‘’Όσο καλύτερα τηρήσουμε όλοι μας τα μέτρα, τόσο καλύτερη εικόνα θα έχουμε σαν χώρα και σαν γενικός πληθυσμός» τόνισε ο καθηγητής.

«Οποιαδήποτε χαλάρωση στα μέτρα, θα οδηγήσει σε επάνοδο του ιού και επανάκαμψη του κύματος του κορωνοϊού. Για αυτό και τα μέτρα, όπου τηρούνται και όπου κρατιούνται, κρατιούνται για πολύ καιρό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Να μην αμελούμε στα μέτρα, γιατί ο ιός θα μας εκδικηθεί» τόνισε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε ό,τι αφορά τη διασπορά στην κοινότητα ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι υπάρχει διασπορά αλλά εξήγησε ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις για το πόσα περιστατικά έχουμε στην κοινότητα αυτή την στιγμή, γιατί υπάρχει μεγάλη ετερογένεια και στον διαγνωστικό έλεγχο».

Οι ακριβείς εκτιμήσεις για την διασπορά γίνονται με τα «σκληρά» δεδομένα, δηλαδή με τα σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και αργότερα θα γίνει με μελέτες αντισωμάτων.

Ο απολογισμός των 32 ημερών

Σε αυτή τη φάση η χώρα μετράει περισσότερα από 260 σοβαρά κρούσματα και ισαριθμοι ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ 69 άνθρωποι νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένοι. Η μέση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. Από τους ασθενείς αυτούς 12 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ωστόσο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών για τον κίνδυνο που διατρέχουν και οι νεότεροι, τα στοιχεία από τη λίστα των διασωληνωμένων δείχνουν ότι οι 22 διασωληνωμένοι είναι ηλικίας κάτω των 64 χρόνων και οι 47 είναι ηλικίας άνω των 65 ετών ή έχουν υποκείμενο νόσημα.

Επίσης, υπάρχουν και πέντε ασθενείς που έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οι νεκροί ανέρχονται σε 32, εκ των οποίων οι τέσσερις αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 73 έτη. Σε αυτή τη λίστα συμπεριλαμβάνονται 25 άνδρες και 7 γυναίκες, οι περισσότεροι με κάποιοι υποκείμενο νόσημα ή ηλικιωμένοι.

Η πορεία των συμπτωμάτων

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, με τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα παγκόσμια δεδομένα, ο μέσος χρόνος από την έναρξη συμπτωμάτων για να παρουσιάσει κάποιος ανησυχητικά συμπτώματα, όπως η δυσκολία στην αναπνοή, είναι πέντε μέρες τουλάχιστον, ενώ μέχρι τη νοσηλεία, όταν αυτή είναι απαραίτητη, παρέρχονται 7 μέρες.

Για τα θανατηφόρα περιστατικά η νοσηλεία διαρκεί, όπως έδειξαν τα στοιχεία, περίπου 14 με 20 μέρες, με εξαίρεση τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Για αυτούς που μπαίνουν στο νοσοκομείο, μέση διάρκεια παραμονής είναι περίπου 10 ημέρες στα διεθνή δεδομένα.

Στα ελληνικά νοσοκομεία ο μέσος χρόνος νοσηλείας είναι 10 μέρες, ενώ η διάρκεια νοσηλείας για ασθενείς με πλήρη επεξεργασία των δεδομένων, έχει κυμανθεί από 1 έως και περισσότερες από 15 ημέρες.

Οι κανόνες υγιεινής για όσους παίρνουν εξιτήριο

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχει αποσαφηνιστεί κατά πολύ τι συμβαίνει στον οργανισμό και μετά τη νόσο.
‘’Φαίνεται ότι μπορεί να παραμείνει ο ιός για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό. Μερικοί λένε μέχρι 17 μέρες στις εκκρίσεις του αναπνευστικού και κάποιοι λένε ότι μπορεί να φτάσει και τις 25 με 27 μέρες στο γαστρεντερικό, στα κόπρανα, να απεκκρίνεται’’ είπε ο κ. Τσιόδρας, και υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η τήρηση των κανόνων υγιεινής για μεγάλο χρονικό διάστημα από τους ασθενείς που λαμβάνουν εξιτήριο.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι άνθρωποι που παίρνουν εξιτήριο να τηρούν τους κανόνες υγιεινής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανέφερε μάλιστα πως ανάμεσα στα κριτήρια για το πότε κάποιος παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο, είναι και ο μοριακός διαγνωστικός έλεγχος. Ο ασθενής για να λάβει εξιτήριο πρέπει να έχει δυο φορές αρνητική μοριακή εξέταση.

Φαίνεται ότι με τα δεδομένα των διεθνών οργανισμών, μετά την 10η μέρα ακόμα κι όταν είναι κάποιος θετικός στον ιό, μικραίνει πολύ η πιθανότητα της μετάδοσης. Ωστόσο, εάν λαμβάνονται τα μέτρα της υγιεινής συνιστάται να διδεται εξιτήριο και στις 7 ημέρες νοσηλείας, προκειμένου να μπορεί το σύστημα υγείας να περιθάλψει και άλλους ασθενείς.

Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup