Ελλάδα

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Πώς θα γίνει η σταδιακή άρση τους και γιατί επιβάλλεται προσοχή

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Πώς θα γίνει η σταδιακή άρση τους και γιατί επιβάλλεται προσοχή

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Στις 27 Απριλίου η πρώτη αποτίμηση της εθνικής προσπάθειας λέει ο Κικίλιας - «Αν συνεχίσουμε καλά, ενδεχομένως να πάρουμε πίσω μέτρα τον Μάιο» - 128 απείθαρχοι σε 8 ώρες ελέγχων την Πέμπτη στα διοδια - Το βλέμμα στους πιστούς που «κοιτούν κρυφά» προς τις εκκλησίες

Στην πιστή εφαρμογή των μέτρων από την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα από όσους πιστούς κοιτούν κρυφά τις τελευταίες ημέρες προς τις εκκλησίες προσβλέπει η κυβέρνηση, ώστε στις 27 Απριλίου να επιχειρηθεί με θετικούς οιωνούς η πρώτη αποτίμηση των μέτρων αυτοπεριορισμού της πανδημίας. Με την ημερομηνία – ορόσημο να κινητοποιεί ήδη τους αρμόδιους υπουργούς, «αν συνεχίσουμε καλά, ενδεχομένως να πάρουμε πίσω μέτρα τον Μάιο» γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε ότι ήδη «έχουμε κάνει μια προεργασία με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, ποια είναι τα μέτρα, αυτά που ενδεχομένως από τον επόμενο μήνα θα μπορούσαμε, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά η επιδημιολογική καμπύλη, σιγά-σιγά και λελογισμένα να αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω».

Καταλυτικής σημασίας παράμετροι για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα αποτελούν το ποσοστό του πληθυσμού που έχει αποκτήσει ανοσία, αλλά και η προστασία των ηλικιωμένων, «γιατί με πολλούς τρόπους μπορεί ο ιός να φτάσει σε αυτούς τους ανθρώπους», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Μολονότι ο κ. Κικίλιας άνοιξε χθες ένα παράθυρο ελπίδας για την ανάκτηση τη χαμένης ελληνικής καθημερινότητας, ξεκαθάρισε παράλληλα πως «σε καμία περίπτωση να μην εφησυχαστούμε και να μην πάψουμε να δίνουμε σημασία στα μέτρα ατομικής υγιεινής, στη φυσική απόσταση και στους κανόνες τους οποίους δίνουν οι ειδικοί μας, οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι», αφαιρώντας κάθε δεύτερη σκέψη «ανυπακοής» ενόψει του Πάσχα.

Η αυστηρή προσήλωση, άλλωστε, στους κανόνες αυτοπεριορισμού επιβάλλεται από την ίδια την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία κερδίζει απερίσπαστα έδαφος, όπου οι συνθήκες την ευνοούν. Τελευταία περίπτωση, το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στον οικισμό Ρομά στην Νέα Σμύρνη Λάρισας, το οποίο έθεσε τον οικισμό σε καραντίνα από τις 11 χθες το βράδυ μέχρι και τις 22 Απριλίου, με τους κατοίκους να παραμένουν μέχρι τότε σε περιορισμό κατ’ οίκον. Τις ανάγκες τροφοδοσίας του οικισμού θα καλύπτουν στο εξής η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Λάρισας, ενώ κλιμάκια της ελληνικής αστυνομίας θα επιτηρούν την περιοχή για την τήρηση των μέτρων.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται και η προσπάθεια ανίχνευσης νέων κρουσμάτων στα αεροδρόμια, αφού σε εξέταση για τον κορωνοϊό υποβάλλονται οι επιβάτες όλων των τακτικών πτήσεων που φτάνουν στη χώρα, δηλαδή πλέον των πτήσεων που έρχονται από Παρίσι, από Βρυξέλλες, από Ζυρίχη και Ντόχα. Μόνο τις τελευταίες ημέρες έχουν υποβληθεί στα ειδικά τεστ 724 επιβάτες από 15 τακτικές πτήσεις, καθώς με την άφιξή τους οδηγούνται σε ξενοδοχείο, όπου υποβάλλονται στο τεστ και αποχωρούν μόνο αν βρεθούν αρνητικοί, για να συνεχίσουν κατ’ οίκον την 14ημερη καραντίνα.


Προσευχή κατ’ οίκον

Παρά τις προσπάθειες στεγανοποίησης κάθε πύλης εισόδου ή εστίας αναζωπύρωσης του κορωνοϊού στη χώρα, το ενδιαφέρον της κυβερνητικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας συγκεντρώνει τις ημέρες αυτές η τήρηση των μέτρων σε σχέση με τη θρησκευτική λατρεία. «Οι ναοί μας θα είναι κλειστοί για τους πιστούς» επανέλαβε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και υπενθύμισε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανένα πιστό να πάει στην εκκλησία, τους αποτρέπει. Οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς και αυτό είναι το νόημα της κεκλεισμένων των θυρών τελέσεως των ιερών ακολουθιών».

Κάνοντας, μάλιστα, ειδική αναφορά σε σχετική εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, αυτή «όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπός της, απευθύνεται μόνο προς τους Μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην εκκλησία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Ο ίδιος ανακοίνωσε ακόμη την μετάδοση όλων των Ιερών Ακολουθιών από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο, προκρίνοντας «την ατομική προσευχή, δίπλα στις εικόνες που ο καθένας μπορεί να έχει στο σπίτι του», προκειμένου να μη διασαλευτεί η σταθεροποιητική πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης.

Αργή και μακρόσυρτη επιστροφή

Με τις ημέρες του Πάσχα να κυλούν με εντατικούς ελέγχους για τη διαφύλαξη της καμπύλης, σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι «αργή και μακρόσυρτη. Δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη» περιέγραψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επιχειρώντας να αποτρέψει τυχόν επίδοξους παραβάτες, αφού «τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά», σημείωσε. Οι έλεγχοι στα δυνητικά σημεία εξόδου ιδίως από τα αστικά κέντρα έχουν ήδη εκκινήσει, ενώ στο έργο των αστυνομικών αρχών συνδράμει και η υψηλή τεχνολογία, με drones να παρακολουθούν τις εναλλακτικές διαδρομές «απόδρασης» από αέρος.

Σε περίπου 4.300 ελέγχους οδηγών που πραγματοποιήθηκαν από τς 6 το πρωί της Πέμπτης έως τις 2 μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας βεβαιώθηκαν 128 παραβάσεις και τα ανάλογα πρόστιμα ενώ οι οδηγοί υποχρεώθηκαν σε αναστροφή και επιστροφή στη βάση τους.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις