Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 14:39

Mιχάλης Κωσταράκος: Πανδημία και Εθνική Άμυνα

Γράφτηκε από
Ad Slot

«Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη που να πιστεύει ότι η υβριδική εισβολή των Τούρκων αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς και τελείωσε», σημειώνει ο Μιχάλης Κωσταράκος

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτιμά την εμπειρία από την αντιμετώπιση της τουρκικής υβριδικής εισβολής στον Έβρο, εκφράζοντας την άποψη πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η έστω και προσωρινή αντιμετώπιση ή κάμψη της πανδημίας στη Τουρκία (η τουρκική ηγεσία δεν ενδιαφέρεται για την Ελλάδα), θα οδηγήσει σε επανάληψη κάποιας μορφής υβριδικών ή άλλων επιχειρήσεων» και απαριθμεί τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ενόψει αυτών των επιχειρήσεων.

Διαβάστε την ανάρτηση του Μιχάλη Κωσταράκου

Τον περασμένο μήνα η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία μια υβριδική εισβολή. Η εξάπλωση τη πανδημίας στην Τουρκία έδωσε τέλος στην εισβολή και η Τουρκία απέσυρε βιαστικά τα βασικά της όπλα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, δηλαδή τις χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και τις δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής που είχε προωθήσει εκεί. Και η Τουρκία και η Ελλάδα ασχολούνται πλέον κατά κύριο λόγο με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ένα από τα θετικά της τουρκικής αιφνιδιαστικής ενέργειας ήταν ότι ξεκαθάρισε σε όλους τους πολιτικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους, που το τελευταίο διάστημα διακήρυτταν την «συνεννόηση», «συνεργασία ή συνδιαχείριση» με την Τουρκία, ότι οι απόψεις τους δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τη δυναμική των σχέσεων μας με την Τουρκία, ή με τις τουρκιές επιδιώξεις. Πρέπει να κατάλαβαν όλοι πλέον ότι δεν είμαστε εμείς οι «μοναχοφαγάδες» αλλά ο «κακός μας γείτονας» που επειδή τα πολύ τελευταία χρόνια άρχισε να μας υποτιμά, μας θεωρεί (τουλάχιστον μέχρι την περασμένη Καθαρά Δευτέρα), εύκολη λεία για τα μεγαλοιδεατικά του σχέδια. Η κρίση και η εισβολή στις Καστανιές ήταν απλώς μια πρώτη φάση αυτών των σχεδίων.

Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη που να πιστεύει ότι η υβριδική εισβολή των Τούρκων αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς και τελείωσε. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος και οι υπουργοί του δήλωσαν ότι θα επανέλθουν στην συνέχιση των ενεργειών για την επίτευξη των στόχων τους σε βάρος της Ελλάδος.

Η πανδημία επέβαλλε στους Τούρκους αυτό που στρατιωτικά θα λέγαμε μια «επιχειρησιακή παύση». Όπως όταν σ’ ένα πόλεμο μια φοβερή μη αντιμετωπίσιμη θεομηνία εξαναγκάζει τους εμπόλεμους να σταματήσουν προσωρινά τις επιχειρήσεις ή όπως σ’ ένα αγώνα ποδοσφαίρου όταν μια ξαφνική νεροποντή σταματάει τη διεξαγωγή μέχρι η βροχή να σταματήσει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η έστω και προσωρινή αντιμετώπιση ή κάμψη της πανδημίας στη Τουρκία (η τουρκική ηγεσία δεν ενδιαφέρεται για την Ελλάδα), θα οδηγήσει σε επανάληψη κάποιας μορφής υβριδικών ή άλλων επιχειρήσεων.

Το χρονικό αυτό διάστημα των μερικών μηνών της «επιχειρησιακής παύσης» λόγω πανδημίας, αποτελεί μια ευκαιρία για την ελληνική Εθνική Άμυνα που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη. Δεν αναφέρομαι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας και σε όλους εκείνους τους πολιτικούς φορείς που ενεπλάκησαν και εκτιμάται ότι θα εμπλακούν σε ενδεχόμενες μελλοντικές υβριδικές κρίσεις, εισβολές ή παραβιάσεις.

Η πανδημία, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί σημαντική ευκαιρία γιατί έχει απαλλάξει τις δυνάμεις μας από τις καθημερινές δουλείες και υποχρεώσεις. Δεν υπάρχουν ασκήσεις, βολές, επισκέψεις, επιθεωρήσεις, τελετές ή εκδηλώσεις αλλά ούτε και άδειες ή άλλου είδους απουσίες του προσωπικού, εκτός από κάποιες πρόσθετες υποχρεώσεις και επιβεβλημένα μέτρα για την υποστήριξη στην αντιμετώπισης της πανδημίας, που όμως είναι σίγουρα διαχειρίσιμες. Με αφορμή τον κορωνοιό είναι σίγουρο ότι πολλές υποχρεώσεις και δουλειές αναθεωρήθηκαν, ανεστάλησαν ή καταργήθηκαν για τη διευκόλυνση και την ασφάλεια του προσωπικού.

Είναι λοιπόν ευκαιρία, αυτό το χρονικό διάστημα και μέχρι να εκδηλωθεί η επόμενη τουρκική ενέργεια, ο καθένας που αποτελεί μέλος αυτού του μηχανισμού αποτροπής και άμυνας, από τον μεγαλύτερο μέχρι τον νεώτερο, να μελετήσει και να αναλογισθεί τι ήταν αυτό που δεν προλάβαινε και δεν μπορούσε να κάνει μέχρι χθες, λόγω μη υπάρξεως χρόνου, άνεσης, δυνατοτήτων ή πόρων και να αρχίσει να το κάνει, στο μέτρο του δυνατού, από σήμερα. Τηρώντας ασφαλώς όλα τα προβλεπόμενα προστατευτικά μέτρα για να μην ασθενήσει.

Ας ξαναμελετήσουν όλοι τα βιβλία, τα Εγχειρίδια, τους Κανονισμούς, τις Οδηγίες και τα Σχέδια που περιγράφουν τα τακτικά καθήκοντα, τις τεχνικές διαδικασίες, τις τακτικές και επιχειρησιακές λειτουργίες και υποχρεώσεις και τα τοπικά ή εθνικά σχέδια. Από το μνημόνιο ατομικής τακτικής του τυφεκιοφόρου και τις οδηγίες λειτουργίας και συντηρήσεων όλων των ατομικών και ομαδικών οπλικών συστημάτων και μέσων κινήσεως, μέχρι τις λεπτομέρειες των εθνικών σχεδίων όπου χρειάζεται να αναθεωρηθούν. Όπου απαιτείται αναδιοργάνωση ή αναδιάταξη θα πρέπει να προσδιορισθεί, να διαταχθεί και αν δεν γίνεται να εφαρμοσθεί άμεσα, να υλοποιηθεί αμέσως μετά την άρση της καραντίνας. Οι ατομικές λίστες υποχρεώσεων πρέπει να αναθεωρηθούν και οι ατομικοί ή συλλογικοί στόχοι να εκτιμηθούν, να επανεξετασθούν και να επανασυνταχθούν. Ακόμα και οι διάφορες συμβάσεις που δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς τον αντισυμβαλλόμενο πρέπει να μελετηθούν, να συνταχθούν και να προετοιμαστούν ώστε να λείπει μόνο η υπογραφή κάποιων που επί του παρόντος δεν είναι φυσικά προσβάσιμοι. Οι μόνες ενέργειες που δεν επιτρέπεται να υλοποιηθούν, είναι εκείνες που παραβαίνουν τα μέτρα ασφαλείας κατά της διασποράς της ασθενείας. Την ημέρα που θα ανακοινωθεί το πέρας της πανδημίας ή η άρση της καραντίνας στη χώρα μας, αλλά κυρίως στην Τουρκία, θα πρέπει να μας βρει να έχουμε ολοκληρώσει όλες αυτές τις νοητικές, τεχνικές, εκπαιδευτικές, οργανωτικές ή σχεδιαστικές προετοιμασίες, και να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση όσων σχεδιάσαμε, και στην εφαρμογή όσων έχουμε αποφασίσει ή διαταχθεί για την εκτέλεση της αποστολής.

Είμαι σίγουρος ότι οι υπεύθυνοι, αλλά και ο καθένας ατομικά, δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτη αυτή την ευκαιρία ατομικής και συλλογικής βελτίωσης γνώσεων, δεξιοτήτων, λειτουργιών, οργάνωσης, διάταξης, σχεδίων και διαταγών γιατί πρέπει να περιμένουμε ότι συγχρόνως με τους σίγουρους και επάξιους πανηγυρισμούς μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απειλή της επόμενης φάσης της τουρκικής επιθετικότητας.

‘Για μια Ελλαδα υπερήφανη και ισχυρή’

Στρατηγός Μιχαήλ Δημητρίου Κωσταράκος

Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

π. Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ

Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 12:00

Σχετικά Άρθρα

  • Η νέα πανδημία είναι προ των πυλών – Δραματική έκκληση ΠΟΥ για αυξημένη ετοιμότητα των συστημάτων υγείας
    Η νέα πανδημία είναι προ των πυλών – Δραματική έκκληση ΠΟΥ για αυξημένη ετοιμότητα των συστημάτων υγείας

    Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Παρακολούθησης Ετοιμότητας (GPMB) παρουσιάστηκε στην 15η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία στο Βερολίνο και αποκαλύπτει πληθώρα κινδύνων που αυξάνουν την πιθανότητα νέων πανδημιών

    Πρόσφατες επιδημίες του ιού Marburg, της Mpox και του τελευταίου στελέχους της γρίπης των πτηνών (H5N1) υπενθυμίζουν έντονα την ευαλωτότητα του κόσμου σε πανδημίες. Μόνο το 2024 έχουν ήδη σημειωθεί 17 επιδημίες επικίνδυνων ασθενειών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Κάθε νέα επιδημία αποκαλύπτει αδυναμίες στην παγκόσμια ετοιμότητα για πρόληψη μιας νέας πανδημίας, με τον ΠΟΥ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την προετοιμασία των υγειονομικών συστημάτων.

    Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Παρακολούθησης Ετοιμότητας (GPMB) παρουσιάστηκε στην 15η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία στο Βερολίνο και αποκαλύπτει πληθώρα κινδύνων που αυξάνουν την πιθανότητα νέων πανδημιών. Συγκεκριμένα, περιγράφει 15 βασικούς παράγοντες κινδύνου για πανδημίες, οι οποίοι κατηγοριοποιούνται σε πέντε ξεχωριστές ομάδες: κοινωνικοί, τεχνολογικοί, περιβαλλοντικοί, οικονομικοί και πολιτικοί.

    Το GPMB, μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Τράπεζα, παρακολουθεί τους παράγοντες κινδύνου πανδημίας και επιβλέπει την παγκόσμια ετοιμότητα. Η έκθεση τονίζει την επείγουσα ανάγκη να κατανοηθεί η παγκόσμια ευαλωτότητα σε απειλές και καλεί για μια ριζική αναπροσαρμογή της συλλογικής προσέγγισης στην προετοιμασία για πανδημίες.

    Η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ και εντός των χωρών, οι ανισότητες, η εντατική κτηνοτροφία και η πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών από τον άνθρωπο στα ζώα είναι μερικές από τις κύριες απειλές που αναφέρονται στην έκθεση. Η έκθεση επίσης εντοπίζει νέους κινδύνους, εκτός από τους γνωστούς και διαχρονικούς. Η ψηφιακή συνδεσιμότητα επέτρεψε στους επιστήμονες να αναλύουν και να κοινοποιούν τα δεδομένα των παθογόνων γρήγορα και να προσαρμόζουν τις απαντήσεις τους με ταχύτερο ρυθμό. Ωστόσο, αυτό το ψηφιακό αποτύπωμα εκθέτει τα συστήματα υγείας και τις κοινωνίες σε κινδύνους. Οι κυβερνοεπιθέσεις, οι αυξημένες απειλές για τη βιοασφάλεια και η ταχεία διάδοση παραπληροφόρησης αυξάνουν τον κίνδυνο μιας πανδημίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

    «Η επόμενη πανδημία δεν θα περιμένει να τελειοποιήσουμε τα συστήματά μας», δήλωσε η Joy Phumaphi, Πρόεδρος του GPMB και πρώην Υπουργός Υγείας της Μποτσουάνα. «Πρέπει να επενδύσουμε τώρα σε ανθεκτικά και δίκαια συστήματα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να αντέξουμε τις προκλήσεις του αύριο».

    Η έκθεση εντοπίζει τους πολύπλοκους και αλληλεξαρτώμενους παράγοντες που διαμορφώνουν τον κίνδυνο πανδημιών. Ωστόσο, τονίζει επίσης ότι η προθυμία να εισαχθεί ευελιξία στην αντίδραση, να προστατευθεί προληπτικά η κοινωνία και να γίνουν επενδύσεις σε συνεργατικές προσπάθειες μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο και να ενισχύσει την ετοιμότητα.

    Για να προστατευθούν αποτελεσματικά, όλα τα έθνη πρέπει να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας τους, να δώσουν προτεραιότητα στην κοινωνική προστασία και να διασφαλίσουν ότι οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες σε όλες τις κοινότητες, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες και μειονεκτικές. Το ΑΕΠ από μόνο του δεν αποτελεί μέτρο ανθεκτικότητας σε μια πανδημία.

    Η προετοιμασία θα πρέπει να περιλαμβάνει στρατηγικές που καλύπτουν τις διασυνδέσεις της ανθρώπινης, ζωικής και περιβαλλοντικής υγείας. Η έκθεση καλεί για αυξημένη συνεργασία μεταξύ των τομέων για την άμβλυνση των κινδύνων που σχετίζονται με πανδημίες, αναγνωρίζοντας ότι η υγεία ενός τομέα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία των άλλων.

    «Έχουμε ένα στενό παράθυρο ευκαιρίας να επανεξετάσουμε την παγκόσμια ετοιμότητα: να αξιολογήσουμε τους κινδύνους που εκτείνονται πέρα από τον τομέα της υγείας και να αντιμετωπίσουμε μερικούς από αυτούς πιο προληπτικά, προσαρμοσμένοι σε κάθε πλαίσιο», δήλωσε η κ. Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, επίσης Πρόεδρος του GPMB και πρώην Πρόεδρος της Κροατίας. «Η επαγρύπνηση, η προσαρμοστικότητα και η συνεργασία πρέπει να καθορίσουν την προετοιμασία μας τώρα, ώστε να είναι ενσωματωμένα στην αντίδραση».

    Η έκθεση παρέχει ένα πλαίσιο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ώστε να προσαρμόσουν τις υπάρχουσες στρατηγικές υγείας και να ενισχύσουν τα προστατευτικά μέτρα ενάντια σε μελλοντικές πανδημίες. Τι σημαίνει αυτό; Τακτική αναθεώρηση των σχεδίων πρόληψης και αντίδρασης και ευελιξία ώστε να ανταποκρίνονται σε όλες τις καταστάσεις. Η επόμενη πανδημία δεν θα ακολουθήσει την ίδια πορεία με την Covid-19, σύμφωνα με την έκθεση, αλλά τα μαθήματα από αυτήν την εμπειρία πρέπει να καθοδηγούν, χωρίς να καθορίζουν, την προετοιμασία.

    Η ανθεκτικότητα σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις εξαρτάται από την επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη, τη βελτιωμένη τεχνολογία, τις δίκαιες υγειονομικές υποδομές και την ενισχυμένη κατανόηση της δυναμικής φύσης όλων των παραγόντων κινδύνου πανδημιών. Στον σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αναλάβει συλλογική ευθύνη για την πρόληψη και την αντίδραση σε ασθένειες, αντί να θεωρεί την ετοιμότητα ως δραστηριότητα σε επίπεδο μεμονωμένης χώρας ή τομέα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SALVATORE DINOLFI

  • Πάνω από 12,8 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις για τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία
    Πάνω από 12,8 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις για τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία

    Ένα χρόνο μετά τις καστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Έβρο, ολοκληρώθηκαν την Τρίτη (1/10) οι πληρωμές για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

    Ειδικότερα, καταβλήθηκαν συνολικά 12.887.368,05 ευρώ σε 1.313 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 12.835.679,26 ευρώ καταβλήθηκαν σε 1.297 επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και 56.364,04 ευρώ καταβλήθηκαν σε 17 επιχειρήσεις του Έβρου, όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του.

    Πρόκειται, ειδικότερα, για τα ειδικά σχήματα στήριξης που υλοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «mybusinesssupport» και αφορούν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές της περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις έντονες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και σε περιοχές της περιφέρειας Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, και οι οποίες υπέστησαν οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια των ανωτέρω φαινομένων.

    Πώς καθορίστηκε το ύψος της επιχορήγησης

    Το ύψος της επιχορήγησης για κάθε επιχείρηση σχετίζεται με την οικονομική απώλεια της επιχείρησης το 2023 λόγω των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο αναφοράς εντός της προηγούμενης πενταετίας όπου σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο κύκλου εργασιών, με το χαμηλότερο ποσό επιχορήγησης να είναι οι 3.000 ευρώ και το υψηλότερο οι 300.000 ευρώ. Δηλαδή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ενίσχυση αντιστοιχεί σε μέρος της μείωσης του κύκλου εργασιών, με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης το ποσό των 3.000 ευρώ και τηρώντας σε κάθε περίπτωση τα ανώτατα όρια που τίθενται ανά τριετία για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας από τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ειδικότερα, σημειώνεται πως το σχήμα ενίσχυσης για τη Θεσσαλία περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά υπό-σχήματα, ως εξής:

    • Προς επιχειρήσεις - πλην αγροτικών εκμεταλλεύσεων - που είχαν έδρα ή υποκατάστημα στον δήμο Παλαμά και στον δήμο Φαρκαδόνας που επλήγησαν έντονα από τις πλημμύρες, χορηγήθηκαν 6,55 εκατ. ευρώ σε 408 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 2,86 εκατ. ευρώ σε 418 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταφοράς επιβατών σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 1,6 εκατ. ευρώ σε 244 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 0,9 εκατ. ευρώ σε 55 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας, χορηγήθηκαν 12,84 εκατ. ευρώ σε 172 δικαιούχους.

    Το σχήμα ενίσχυσης για τον Έβρο εστιάζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στις περιοχές του δήμου Σουφλίου και της δημοτικής Ενότητας Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν έντονα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.

    Πηγή: Cnn.gr

  • «Αναπόφευκτη μία νέα πανδημία όπως ο κορονοϊός» - Προειδοποιήσεις από τον αρχίατριο της Βρετανίας
    «Αναπόφευκτη μία νέα πανδημία όπως ο κορονοϊός» - Προειδοποιήσεις από τον αρχίατριο της Βρετανίας

    «Ανόητο να πιστεύει κανείς το αντίθετο», δήλωσε ο καθηγητής Κρις Γουίτι για το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας.

    «Δεδομένη» χαρακτήρισε ο καθηγητής και αρχίατρος της Βρετανίας, Κρις Γουίτι, μια νέα πανδημία αντίστοιχη της Covid-19.

    «Πρέπει να υποθέσουμε ότι μια μελλοντική πανδημία της ίδιας κλίμακας θα συμβεί», είπε στο πλαίσιο δημόσιας έρευνας για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    «Αυτό είναι σίγουρο. Θα ήταν επίσης ανόητο να μην υποθέσουμε ότι η ασυμπτωματική μετάδοση ενός θανατηφόρου ιού θα συνέβαινε ξανά», πρόσθεσε.

    Το βρετανικό ΕΣΥ (NHS), όπως και τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο, αντιμετώπισε μια «απολύτως καταστροφική κατάσταση» όταν ο ιός χτύπησε για πρώτη φορά το 2020. Η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν «ουσιαστικά χειρότερη» αν δεν είχε εφαρμοστεί το lockdown, δήλωσε ο επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας.

    Μεταξύ των άλλων συστάσεών του, ο Γουίτι είπε ότι οι αρχές θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ικανότητα διεξαγωγής γρήγορης επιστημονικής έρευνας και τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία.

    «Νομίζω ότι οι άνθρωποι πάντα, στην αρχή των πανδημιών, υποτιμούν ότι στην πραγματικότητα είναι η επιστήμη που θα τους βγάλει από το τούνελ, όχι όλα τα άλλα πράγματα. Τα υπόλοιπα κρατούν άμυνα μέχρι να κάνει τη δουλειά η επιστήμη», κατέληξε.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Βίντεο ντοκουμέντο με διακινητές στον Έβρο ενώ μεταφέρουν μετανάστες μέσα σε νταλίκες
    Βίντεο ντοκουμέντο με διακινητές στον Έβρο ενώ μεταφέρουν μετανάστες μέσα σε νταλίκες

    Βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει τον τρόπο όπου διακινητές στον Έβρο μεταφέρουν μετανάστες από την γειτονική Τουρκία στην χώρα μας.

    Μάλιστα οι διακινητές προκειμένου να «διαφημίσουν» τη δουλειά τους, τραβάνε τα βιντεάκια και στη συνέχεια τα ανεβάζουν στα social media.

    Όπως αναφέρει ρεπορτάζ που παρουσίασε το Open, σε βίντεο που τραβήχτηκε πρόσφατα σε τουρκικό έδαφος, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το τελωνείο των Κήπων, εμφανίζονται αρκετά άτομα που είναι στοιβαγμένα στην καρότσα νταλίκας και κατευθύνονται προς την Ελλάδα.

    Το περασμένο καλοκαίρι οι μεταναστευτικές ροές στα ελληνοτουρκικά σύνορα είχαν μειωθεί ωστόσο οι εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει αύξηση το φθινόπωρο, έχει προκαλέσει την αύξηση των μέτρων ασφαλείας με περιπολίες των αστυνομικών δυνάμεων.

    Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στα σημεία που ακόμα δεν έχει κατασκευαστεί ο φράχτης του Έβρου.

    Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

  • Η πανδημία «γέρασε» τους εγκεφάλους των εφήβων - Τι δείχνει νέα μελέτη
    Η πανδημία «γέρασε» τους εγκεφάλους των εφήβων - Τι δείχνει νέα μελέτη

    Οι επιπτώσεις της πανδημίας στους εφήβους ήταν βαθιές – πολυάριθμες μελέτες έχουν καταγράψει προβλήματα με την ψυχική τους υγεία, την κοινωνική τους ζωή και πολλά άλλα.

    Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα φαινόμενα αυτά προκάλεσαν στους εγκεφάλους ορισμένων εφήβων πολύ ταχύτερη γήρανση από το κανονικό: 4,2 χρόνια ταχύτερα στα κορίτσια και 1,4 χρόνια ταχύτερα στα αγόρια κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

    Σε σχέση με δύο προηγούμενες μελέτες σχετικά με την πανδημία Covid-19 και την επιταχυνόμενη γήρανση του εγκεφάλου στους εφήβους, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη που συνεισφέρει λεπτομέρειες σχετικά με τις διαφορές γήρανσης ανά φύλο.

    «Τα ευρήματα αποτελούν ένα σημαντικό μήνυμα αφύπνισης σχετικά με την ευθραυστότητα του εφηβικού εγκεφάλου», δήλωσε στο CNNi η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Patricia K. Kuhl, συνδιευθύντρια του Ινστιτούτου για τη Μάθηση και τις Επιστήμες του Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

    Κατά την εφηβεία συντελείται σημαντική κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη, μαζί με ουσιαστικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού φυσιολογικά κορυφώνεται κατά την παιδική ηλικία, μειώνεται σταθερά κατά τη διάρκεια της εφηβείας και συνεχίζει να μειώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, έγραψαν οι συγγραφείς.

    Παρακολούθηση 68 περιοχών του εγκεφάλου

    Οι ερευνητές αρχικά σκόπευαν να παρακολουθήσουν τη συνήθη ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων με την πάροδο του χρόνου, ξεκινώντας με μαγνητικές τομογραφίες που οι συγγραφείς πραγματοποίησαν στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων το 2018. Σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν άλλη η μια σάρωση το 2020, αλλά η πανδημία καθυστέρησε τη δεύτερη μαγνητική τομογραφία κατά τρία έως τέσσερα χρόνια – όταν οι 130 συμμετέχοντες με έδρα την πολιτεία της Ουάσινγκτον ήταν μεταξύ 12 και 20 ετών. Οι συγγραφείς απέκλεισαν τους εφήβους που είχαν διαγνωστεί με αναπτυξιακή ή ψυχιατρική διαταραχή ή που έπαιρναν ψυχοτρόπα φάρμακα.

    Η ομάδα χρησιμοποίησε τα δεδομένα της μαγνητικής τομογραφίας πριν από την πανδημία για να δημιουργήσει ένα «κανονιστικό μοντέλο» για το πώς 68 περιοχές του εγκεφάλου πιθανώς θα εξελίσσονταν κατά τη διάρκεια της τυπικής εφηβείας, με το οποίο θα μπορούσε να συγκρίνει τα δεδομένα της μαγνητικής τομογραφίας μετά την πανδημία και να δει αν αυτά απέκλιναν από τις προσδοκίες.

    Μεγαλύτερη επίδραση στα κορίτσια

    Η μελέτη αποκάλυψε επιταχυνόμενη λέπτυνση του φλοιού στους εγκεφάλους των εφήβων μετά την πανδημία, που εμφανίστηκε σε 30 περιοχές του εγκεφάλου και στα δύο ημισφαίρια και σε όλους τους λοβούς για τα κορίτσια, και σε δύο μόνο περιοχές για τα αγόρια. Ο επιπολασμός της λέπτυνσης ανήλθε στο 43% και 6% των μελετημένων περιοχών του εγκεφάλου για τα κορίτσια και τα αγόρια, αντίστοιχα.

    Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη επιτάχυνση στην λέπτυνση μεταξύ των κοριτσιών έχουν συνδεθεί με κοινωνικές γνωστικές λειτουργίες, όπως η αναγνώριση και η επεξεργασία προσώπων και εκφράσεων, η επεξεργασία κοινωνικών και συναισθηματικών εμπειριών, η ικανότητα ενσυναίσθησης και συμπόνιας και η κατανόηση της γλώσσας, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι περιοχές που επηρεάστηκαν στους εγκεφάλους των αγοριών εμπλέκονται στην επεξεργασία αντικειμένων και προσώπων στο οπτικό πεδίο.

    Οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων θα μπορούσαν να οφείλονται στις διαφορετικές επιδράσεις των στρεσογόνων παραγόντων στα αγόρια έναντι των κοριτσιών με βάση το τι είναι σημαντικό για το καθένα, δήλωσαν οι συγγραφείς.

    Ένας παράγοντας που δεν γνωρίζουν ακόμη οι ερευνητές είναι αν αυτές οι επιδράσεις στον εγκέφαλο είναι μόνιμες, δήλωσε η Kuhl. «Ο εγκέφαλος δεν ανακάμπτει και δεν γίνεται πιο παχύς, το ξέρουμε αυτό, αλλά ένα μέτρο για το αν οι έφηβοι παρουσιάζουν ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας και την επιστροφή στην ομαλότητα, είναι αν ο εγκέφαλός τους λεπταίνει πιο αργά», πρόσθεσε. «Αν αυτό συνέβαινε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι εγκέφαλοι των εφήβων έδειξαν κάποια ανάκαμψη. Αυτή είναι μια μελέτη που μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον».

    Με πληροφορίες από: Study shows how the pandemic may have affected teens’ brains by Kristen Rogers, CNN

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πανδημία: ECDC και EMA δεν είχαν προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν το «τσουνάμι» της Covid
    Πανδημία: ECDC και EMA δεν είχαν προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν το «τσουνάμι» της Covid

    Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), είναι ακόμη πρόωρο να θεωρήσουμε ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη για να ανταπεξέλθει σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας

    Η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 αιφνιδίασε σε κάποιον βαθμό την ΕΕ. Παρότι, τελικά, οι δύο ενωσιακοί οργανισμοί με αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας χειρίστηκαν ικανοποιητικά την κατάσταση, η πανδημία ανέδειξε και αδυναμίες και κενά που βρίσκονται στο στόχαστρο των πρόσφατων μέτρων που έλαβε η ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε προχθές, Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), είναι ακόμη πρόωρο να θεωρήσουμε ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη για να ανταπεξέλθει σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.

    Οι δύο οργανισμοί της ΕΕ με αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας —το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA)— βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της αντίδρασης στην πανδημία COVID. Το ΕΕΣ επισημαίνει, ωστόσο, ότι το ECDC υποτίμησε αρχικά τη σοβαρότητα της κατάστασης θεωρώντας μικρή την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού στην ΕΕ. Αναγνώρισε την ανάγκη ανάληψης άμεσης, στοχευμένης δράσης μόλις στις 12 Μαρτίου 2020, τρεις ημέρες δηλαδή μετά την επιβολή από την Ιταλία του εθνικού μέτρου του περιορισμού της κυκλοφορίας.

    «Όπως συνέβη και με πολλούς άλλους φορείς, η ορμή και η ταχύτητα με την οποία εισέβαλε στη ζωή μας η πανδημία COVID-19 υπερέβησαν κατά πολύ τις ικανότητες των οργανισμών της ΕΕ με αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας», δήλωσε ο João Leão, Μέλος του ΕΕΣ και αρμόδιος για τον έλεγχο. «Τέσσερα χρόνια μετά, τα συναχθέντα διδάγματα πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.»

    Το ECDC ξεκίνησε όντως να συλλέγει δεδομένα σχετικά με την πανδημία, όμως οι αριθμοί των νέων μολύνσεων που λάμβανε εξαρτιόνταν σε μεγάλο βαθμό από τη στρατηγική κάθε κράτους μέλους σχετικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους. Το ίδιο ίσχυε και για τους αριθμούς των θανάτων που αποδίδονταν στη νόσο COVID-19. Το ΕΕΣ τονίζει ότι θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί εκτενέστερα περισσότερο αξιόπιστες τεχνικές, όπως η ανάλυση των συγκεντρώσεων του ιικού φορτίου στα λύματα. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις κινδύνου, η καθοδήγηση και οι πληροφορίες του ECDC δημοσιεύθηκαν πολύ αργά σε ορισμένες περιπτώσεις. Λόγου χάριν, η καθοδήγηση σχετικά με τη χρήση προστατευτικών μασκών και την ιχνηλάτηση επαφών δημοσιεύθηκε μόλις τον Απρίλιο-Μάιο του 2020, δηλαδή προς το τέλος του πρώτου κύματος. Το ΕΕΣ υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι αρκετές χώρες δεν έλαβαν υπόψη τις συμβουλές του ECDC, όπως καταδεικνύει η επιβολή παρατεταμένων ταξιδιωτικών περιορισμών, τους οποίους το ECDC δεν θεωρούσε αποτελεσματικούς.

    Όσον αφορά τον ΕΜΑ, το ΕΕΣ επισημαίνει ότι προσαρμόστηκε γρήγορα στην κατάσταση. Κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, ο οργανισμός προσέγγισε πιθανούς φορείς ανάπτυξης εμβολίων και θεραπειών και έλαβε σειρά άλλων μέτρων για να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης. Σύμφωνα με τους ελεγκτές και τις ελέγκτριες του ΕΕΣ, ο ΕΜΑ βοήθησε επίσης να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε φάρμακα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα ήταν ότι δεν κατάφερε να προωθήσει με επιτυχία τις κλινικές δοκιμές σε επίπεδο ΕΕ.

    Αξιοποιώντας τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τα πρώτα στάδια της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σειρά αποφάσεων και σχεδίων. Οι εντολές του ECDC και του ΕΜΑ αποσαφηνίστηκαν και ενισχύθηκαν, ενώ οι προτάσεις αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας αποσκοπούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης νέων φαρμάκων. Τα μέτρα αυτά σίγουρα καλύπτουν ορισμένες ελλείψεις στην ικανότητα απόκρισης της ΕΕ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, το ΕΕΣ προειδοποιεί ότι, ως αποτέλεσμα, αυξήθηκε η πολυπλοκότητα του οργανωτικού πλαισίου. Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) συστάθηκε το 2021, προκειμένου να επιβλέπει την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διανομή φαρμάκων, εμβολίων και άλλων προϊόντων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, ορισμένες αρμοδιότητες και εξουσίες της προσομοιάζουν σε εκείνες του ECDC. Ως εκ τούτου, το ΕΕΣ καλεί τις δύο αυτές οντότητες να συνεργάζονται στενά, προς αποφυγή της άσκοπης επανάληψης εργασιών.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ευλογιά: Δεκατρείς εστίες στον Έβρο - Θανατώθηκαν πάνω από 3.000 ζώα
    Ευλογιά: Δεκατρείς εστίες στον Έβρο - Θανατώθηκαν πάνω από 3.000 ζώα

    Στον εντοπισμό δεκατριών εστιών ευλογιάς σε ζώα προχώρησαν οι κτηριατρικές αρχές του Έβρου ενώ ήδη έχουν θανατωθεί πάνω από 3.000 ζώα λόγω της νόσου.

    Από τον καθημερινό έλεγχο του επιστημονικού κλιμακίου κτηνιάτρων της περιφέρειας ανακαλύπτει και νέα κρούσματα. «Κάθε φορά η υποψία μας δυστυχώς βγαίνει θετική», σημειώνει ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ Νίκος Φωτεινιάς, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας.

    Παράλληλα επισήμανε ότι η νόσος δεν έχει περάσει τα σύνορα του νομού και ότι η συνεργασία με τους κτηνοτρόφους είναι ικανοποιητική αφού πλέον έχουν καταλάβει ότι υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα και επικινδυνότητα για τα κοπάδια τους.

    Ήδη μέχρι στιγμής πάνω από 3.000 ζώα έχουν θανατωθεί στον νομό τα περισσότερα των οποίων εντοπίζονται στο Νότιο Έβρο. Έτσι οι εστίες κατανέμονται μέχρι στιγμής : 11 στο Νότιο Έβρο (Φέρες, Πέπλο, Αρδάνιο, Τυχερό). Και 2 στον βόρειο Έβρο περιοχή Ορεστιάδας.

    Υπάρχει απογοήτευση και μεγάλος προβληματισμός σχολίασε ο κ. Φωτεινιάς. «Δεν ξέρουμε πως θα είναι η επόμενη μέρα.

    Προβληματιζόμαστε για τους κτηνοτρόφους και πως θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε. Αν και το μέτρο 5.2 που εξαγγέλθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό μιλά για αντικατάσταση κατά 100% του ζωικού κεφαλαίου , με πόση όρεξη θα το κάνουν οι κτηνοτρόφοι;», ανέφερε.

    Διευκρινίστηκε ακόμη ότι γίνονται ενέργειες να λειτουργήσουν τάφροι (σε συνεργασία με ιδιωτικά συνεργεία), ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του νοσήματος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Επτά εστίες ευλογιάς στον Έβρο - Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι
    Επτά εστίες ευλογιάς στον Έβρο - Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι

    Επτά εστίες ευλογιάς είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός των ελέγχων που διενεργούν τα κλιμάκια κτηνιάτρων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συστάθηκαν από την πρώτη στιγμή για τον σκοπό αυτό.

    Προτεραιότητα δόθηκε στις μονάδες που βρίσκονται στις παρέβριες περιοχές άμα τη εμφανίσει των πρώτων κρουσμάτων.

    Ο προϊστάμενος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Νίκος Φωτεινιας, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ανέφερε, ότι μέχρι στιγμής επτά είναι οι εκτροφές που έχουν προσβληθεί από την συγκεκριμένη ζωονόσο οι 6 είναι στο Νότιο Έβρο( Δέλτα του Έβρου, Πέπλο , Γεμιστή, Τυχερό) και μια στο Βόρειο τμήμα( Ορεστιάδα), ενώ τα ζώα που θανατώθηκαν συνολικά φθάνουν τα 1896.

    Οι έλεγχοι στο βόρειο τμήμα της παρεβριας ζώνης ολοκληρώθηκαν, ενώ στο νότιο συνεχίζονται ακόμη με τους κτηνιάτρους όπως δήλωσε να συναντούν δυσκολίες από την άρνηση των κτηνοτρόφων να ανοίξουν τα μαντριά τους.

    «Προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες που όμως δεν παρουσιάζονται την επομένη. Θα επανέλθουμε με την αστυνομική αρχή τονίζει ο κ Φωτεινιάς διότι δεν μπορούμε να αφήσουμε κάποια μονάδα χωρίς έλεγχο».

    Τρία συνεργεία δυο στο βορρά και ένα στο νότο με 8 κτηνίατρους συνολικά, δουλεύουν συνεχώς, περνώντας από κάθε μαντρί για τους απαραίτητους ελέγχους.

    Όλη η Περιφέρεια έχει διαθέσει προσωπικό για το σκοπό αυτό σημειώνει ο κ Φωτεινιάς με την συνδρομή κτηνιάτρων από την Δράμα, την Ξάνθη και την Ροδόπη. Κι αυτό, διότι όσοι έρχονται σε επαφή με άρρωστα ζώα βγαίνουν εκτός ελέγχων για μια εβδομάδα και για λόγους ασφάλειας.

    Ο κύριος Φωτεινιάς αναφέρθηκε στους αυστηρούς κανόνες ταφής που ακολουθούνται και στην ανησυχία και άσχημη ψυχολογική κατάσταση που έχουν οι κτηνοτρόφοι, που τα ζώα τους βρίσκονται μολυσμένα και οδηγούνται στη θανάτωση.

    Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς τόνισε είναι απαγορευτικοί από την ΕΕ. διότι «δεν μπορούμε να ανιχνεύουμε από που προέρχονται τα αντισώματα»

    Η ταυτόχρονη εμφάνιση κρουσμάτων σε όλη την παρέβρια περιοχή δηλώνει -σύμφωνα με τον κύριο Φωτεινιά- ότι η νόσος πέρασε από την Τουρκία μάλλον μέσω της άγριας πανίδας και ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί εντός των ορίων του νομού. Γι’ αυτό οι έλεγχοι θα επαναληφθούν μετά από είκοσι μέρες από τα σημεία που ήδη πέρασαν τα συνεργεία.

    Προς το παρόν όλα τα ζώα είναι σταβλισμένα εκτός από τα νησιά όπου μετά από σχετική απόφαση που πάρθηκε την περασμένη Παρασκευή κάτι που αφορά και τη Σαμοθράκη επιτρέπονται οι μετακινήσεις για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκότοπους, ενώ από σήμερα Δευτέρα επιτρέπεται στο νησί και η σφαγή αιγοπροβάτων με την προϋπόθεση να μείνουν εντός των ορίων του.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch