Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 20:36

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ: Ξεκινά η λειτουργία του μητρώου μελών ΜΚΟ

Γράφτηκε από

Για πρώτη φορά δημιουργείται μητρώο μελών, εργαζομένων, συνεργατών αλλά και των εθελοντών των ΜΚΟ

Δημοσιεύθηκε, σήμερα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έναρξη λειτουργίας του «Μητρώου Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)», καθώς και του «Μητρώου των Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)».

Επίσης, ξεκινά την λειτουργία του ο ιστότοπος ngo.migration.gov.gr

Τον συστηματικότερο και αυστηρότερο έλεγχο της λειτουργίας των ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης στη χώρα μας, καθώς και των φυσικών προσώπων που συνεργάζονται με αυτές, προβλέπει η κοινή απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά, δημιουργείται Μητρώο μελών, των εργαζομένων, των συνεργατών αλλά και των εθελοντών των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε όλες τις δομές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Με τον τρόπο αυτό πιστοποιούνται πλέον όλες οι ΜΚΟ, αλλά και το σύνολο των ανθρώπων που εμπλέκονται στην καθημερινή λειτουργία τους. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται σε διάταξη του νόμου 4622/20.

Τι προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση

Οι βασικοί άξονες του νέου πλαισίου της λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου των ΜΚΟ και του αντίστοιχου Ηλεκτρονικού Μητρώου των ανθρώπων που συνεργάζονται με αυτές (εργαζόμενοι, συνεργάτες, εθελοντές), όπως ορίζονται από την Υπουργική Απόφαση είναι οι ακόλουθοι:

Προβλέπεται η επικαιροποίηση του Μητρώου των ΜΚΟ, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ως προς οποιαδήποτε τυχόν αλλαγή ή διαφοροποίηση των καταχωρημένων σε αυτό στοιχείων.

Η επικαιροποίηση αποτελεί πλέον αποκλειστική ευθύνη των φορέων των οποίων τα μέλη, οι υπάλληλοι ή συνεργάτες είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο. Συγκεκριμένα, οι φορείς, τα μέλη οι υπάλληλοι /και οι συνεργάτες που είναι εγγεγραμμένοι στο «Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο)», υποχρεούνται, σύμφωνα με τη νέα Κ.Υ.Α., εντός 24 ωρών από την οποιαδήποτε μεταβολή που αφορά τα προσωπικά στοιχεία αυτών των φυσικών προσώπων, όπως είναι η αποχώρηση τους από την ελληνική επικράτεια ή από το πεδίο δράσεων και, ιδίως, η διακοπή της συνεργασίας τους, να αιτούνται τη διαγραφή τους από το παραπάνω Μητρώο και την άρση της πιστοποίηση τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, η μη τήρηση των ανωτέρω από φορέα συνεπάγεται την αυτοδίκαιη διαγραφή: α) του φορέα από το «Μητρώο Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)» και β) του φυσικού προσώπου από το «Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο)». Παράλληλα, αίρεται η πιστοποίηση τόσο του φορέα όσο και των φυσικών προσώπων μελών, υπαλλήλων ή συνεργατών του.

Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις εγγραφής των φυσικών προσώπων στα προβλεπόμενα μητρώα ή δεν έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στο Μητρώο Μελών, τότε αυτά τα φυσικά πρόσωπα δεν θα έχουν τη δυνατότητα εισόδου σε οποιαδήποτε δομή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τι προβλέπει η διαδικασία πιστοποίησης φυσικών προσώπων

Η διαδικασία πιστοποίησής των φυσικών προσώπων ολοκληρώνεται με τη χορήγηση σε αυτά τα πρόσωπα αριθμού μητρώου και ειδικών ταυτοτήτων. Η κατοχή και επίδειξη των ειδικών ταυτοτήτων αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο αλλά και για την ελεύθερη μετακίνηση και δραστηριοποίηση τους στις δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και σε κάθε άλλη σχετική δομή που τυχόν συσταθεί από το ΥΜΑ. Οι ταυτότητες αυτές, που εκδίδονται από την Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων, θα έχουν διάρκεια ισχύος ενός (1) έτους και θα ανανεώνονται για ισόχρονο, κάθε φορά, διάστημα, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της χορήγησής τους.

Επιτόπιοι έλεγχοι για την τήρηση της νομιμότητας

Επίσης, με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μέσω της αρμόδιας Ειδικής Γραμματείας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων, να πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους και να απενεργοποιεί από το Μητρώο τους φορείς που δεν ανταποκρίνονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος στις υποχρεώσεις τους, ως προς την διοικητική διαδικασία που καθορίζεται.

Επισημαίνεται ότι για το σύνολο των στοιχείων που καταθέτουν οι φορείς που επιθυμούν να λάβουν πιστοποίηση, ο Ειδικός Γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων διατηρεί σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα της επαλήθευσης των υποβληθέντων στοιχείων με όλες τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Τα στοιχεία αυτά θα επικαιροποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε ότι: «Επιδιώκουμε τη μέγιστη διαφάνεια της λειτουργίας των ΜΚΟ, αλλά και των προσώπων τα οποία εργάζονται ή συνεργάζονται με αυτές. Έτσι ώστε να μπορούμε να επικεντρωθούμε στην συνεργασία με τις πολλές οργανώσεις που έχουν προσφέρει πολλά στην διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και παράλληλα να απομονώσουμε όσες δεν πληρούν κανόνες διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης και λειτουργίας».

Ο Ειδικός Γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων, κ. Ευάγγελος Κωνσταντίνου, σε σχετική του δήλωση, τόνισε: «Η μεγάλη καινοτομία του νέου θεσμικού πλαισίου, είναι ότι στο εξής όλες οι ΜΚΟ υποχρεούνται να μας δηλώνουν τα πλήρη στοιχεία όλων των φυσικών προσώπων που συνεργάζονται με αυτές. Με τον τρόπο αυτό επιτέλους η Πολιτεία θα γνωρίζει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ποιοι είναι οι συνεργάτες της. Είναι αυτονόητο ότι μόνο η εφαρμογή κανόνων διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα θωρακίζει τη λειτουργία των ΜΚΟ και δημιουργεί σταθερές σχέσεις εμπιστοσύνης με την Πολιτεία. Επίσης, το νέο θεσμικό πλαίσιο ενισχύει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία των ΜΚΟ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική συνέχιση του έργου τους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα συνεργαστώ με ευθύνη και σοβαρότητα με όλους, ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της σημερινής συγκυρίας».

Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 20:27

Σχετικά Άρθρα

  • Συνάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
    Συνάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

    Ανδρέας Νικολακόπουλος: «Ενισχύουμε την ασφάλεια, συνεχίζουμε την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας»

    Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, όπου στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, συζήτησαν όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τις πολιτικές Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και ασφάλειας των συνόρων που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία από την Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία, τα τελευταία χρόνια.

    Μείωση παράνομων μεταναστευτικών ροών, εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών

    Ο κ. Νικολακόπουλος χαρακτήρισε τα σύνορα της Ελλάδας ως Ευρωπαϊκά και στάθηκε στις σημαντικές επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας το τελευταίο διάστημα, προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ασφάλειας και διαρκούς και αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων, με την ταυτόχρονη μείωση παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, την εξάρθρωση οργανωμένων κυκλωμάτων και τη σύλληψη δεκάδων Τούρκων διακινητών.

    «Οι δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού, συνεχίζουν να επιτελούν το καθήκον τους με ευσυνειδησία, με στόχο την ασφάλεια, την αποτελεσματική φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων μας, την αντιμετώπιση και μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, αλλά και την εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών. Για την Κυβέρνηση το ζήτημα αποτελεί ξεκάθαρη προτεραιότητα, γι’ αυτό και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μία σύγχρονη, Ευρωπαϊκή Μεταναστατευτική Πολιτική, αλλά και μία ανθρωποκεντρική πολιτική όσον αφορά το Άσυλο, σύμφωνη με τους Διεθνείς κανόνες και τις Ευρωπαϊκές συμβάσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου», ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος.

    Αναφορά Νικολακόπουλου στις δομές φιλοξενίας της Ηλείας

    Επιπλέον, ο κ. Υφυπουργός προσκάλεσε τον κ. Υπουργό να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ηλεία, όπου ήδη λειτουργούν δύο κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, ένα στον Πύργο και ένα στη Μυρσίνη, ενώ όπως ανέφερε, είναι μεγάλη ανάγκη να εφαρμοστούν από το Υπουργείο ακόμη πιο δραστικά, οι πολιτικές εκείνες που θα συνδράμουν στην καλύτερη διασύνδεση και ενσωμάτωση, μεταναστών και προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες.

    «Όλοι θυμόμαστε σε τι κατάσταση ήταν οι δομές φιλοξενίας στην Ηλεία το 2019 και ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα, τόσο αναφορικά με τον αριθμό των ανθρώπων που φιλοξενούνται σε αυτές, όσο και με τις συνθήκες διαβίωσης. Ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου τα τελευταία χρόνια από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα πάντα με τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές συμβάσεις, ήταν το πρώτο καθοριστικό βήμα. Οφείλουμε επιπλέον να εφαρμόσουμε ακόμη πιο στοχευμένες πολιτικές, ούτως ώστε να καταφέρουμε την πλέον ωφέλιμη και αποδοτικότερη διασύνδεση και ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών στις τοπικές κοινωνίες» υποστήριξε ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Γερμανική ΜΚΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που επικρατεί στη Μεσόγειο
    Γερμανική ΜΚΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που επικρατεί στη Μεσόγειο

    Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Eye ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε πέντε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών μέσα σε διάστημα 24 ωρών, κάτι που, σύμφωνα με την ίδια, μαρτυρά «την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που επικρατεί στη Μεσόγειο.

    Η Sea- Eye επεσήμανε ότι ενημερώθηκε από τη γραμμή παροχής βοήθειας Alarm Phone για τους μετανάστες η ζωή των οποίων διέτρεχε κίνδυνο, αλλά δεν διευκρίνισε αν έλαβε άδεια από τις ιταλικές αρχές προτού προχωρήσει στις διασώσεις. Χωρίς την άδεια αυτή, η ΜΚΟ κινδυνεύει να της κατασχεθεί το πλοίο. «Πέντε διασώσεις σε 24 ώρες. Αυτό δείχνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί αυτή την περίοδο στη Μεσόγειο και όσο είναι σημαντικό να είμαστε εκεί για να σώζουμε ζωές», ανέφερε η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.

    Το Sea-Eye 4 απάντησε τη Δευτέρα και την Τρίτη στις εκκλήσεις για βοήθεια μαζί με δύο άλλα πλοία, σώζοντας περίπου 230 ανθρώπους, ανάμεσά τους μία μητέρα και το μωρό της, διευκρίνισε. Αφού παρέδωσε κάποιους από τους μετανάστες σε πλοίο του ιταλικού λιμενικού, θα μεταφέρει σήμερα περίπου 170 ανθρώπους στο λιμάνι της Γένοβας, στη βόρεια Ιταλία, σε απόσταση «περίπου 600 ναυτικών μιλίων».

    Από τον Οκτώβριο του 2022 όταν ανήλθε στην εξουσία ο συνασπισμός της, η ακροδεξιά Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι προσπαθεί να σταματήσει τις αφίξεις μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική. Κατηγορεί τα πλοία διάσωσης ότι αποτελούν «παράγοντα προσέλκυσης», αν και στην πραγματικότητα η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία έχουν διασωθεί από το λιμενικό.

    «Χάνουμε πολύτιμο χρόνο»

    «Στέλνοντας τα πλοία διάσωσης σε απομακρυσμένα λιμάνια – χρειάζονται έξι ημέρες μόνο για το ταξίδι προς και από τη Γένοβα—χάνουμε πολύτιμο χρόνο στη ζώνη έρευνας και διάσωσης στη διάρκεια του οποίου θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη», κατήγγειλε ο επικεφαλής της Sea- Eye Γκόρντεν Ίσλερ. «Η πολιτική αυτή μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες για τους ανθρώπους που αναζητούν προστασία», πρόσθεσε.

    Η ιταλική νομοθεσία υποχρεώνει τις ΜΚΟ να πηγαίνουν «χωρίς καθυστέρηση» σε λιμάνι έπειτα από μία διάσωση – μια πολιτική που τις εμποδίζει να πραγματοποιούν πολλαπλές επιχειρήσεις. Οι ΜΚΟ εκτιμούν ότι αυτό παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας, βάσει του οποίου κάθε πλοίο πρέπει να σπεύσει να βοηθήσει όποιον βρίσκεται σε κίνδυνο.

    Όμως αν οι ΜΚΟ δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με πρόστιμο ύψους 2.000 με 10.000 ευρώ, καθώς και με διοικητική κράτηση 20 ημερών και ενδεχομένως με την κατάσχεση του πλοίου τους. Πολλά πλοία ΜΚΟ έχουν ακινητοποιηθεί—κάποια πολλές φορές. Τα ιταλικά δικαστήρια έχουν ακυρώσει πολλές αποφάσεις αυτού του τύπου.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Καιρίδης: «Ελληνική επιτυχία» η συμφωνία για το μεταναστευτικό
    Καιρίδης: «Ελληνική επιτυχία» η συμφωνία για το μεταναστευτικό

    Ικανοποιημένος δηλώνει ο Δημήτρης Καιρίδης, από τη συμφωνία της χώρας μας, που ψηφίστηκε στη βουλή, για το μεταναστευτικό.

    Όπως σημείωσε ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «η κριτική για τις ελληνοποιήσεις που γίνεται σε σχέση με την πρόσφατη τροπολογία για τους μετανάστες είναι εντελώς αβάσιμη και γίνεται εκ του πονηρού». Ο Δημήτρης Καιρίδης συμπληρώνει ότι, η κριτική αυτή έχει στόχο να διεγείρει τα αντανακλαστικά μιας κοινής γνώμης που έχει δικαιολογημένα τραυματιστεί από την κακοδιαχείριση του μεταναστευτικού προηγούμενα χρόνια, ενώ παράλληλα εξηγεί ποιες είναι οι ανάγκες που εξυπηρετεί αυτή η ρύθμιση από την κυβέρνηση. Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι πρόκειται για εφάπαξ ρύθμιση που πρόκειται να κλείσει οριστικά.

    Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δηλώνει επίσης ικανοποιημένος από την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη τις προηγούμενες ημέρες για το μεταναστευτικό μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει μια «ελληνική επιτυχία». Επίσης, μιλάει για τη συνεργασία που έχει ξεκινήσει με την Τουρκία, την οποία χαρακτηρίζει πολύτιμη για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Καταλήγοντας αναφέρεται και στα οφέλη από την υιοθέτηση του μέτρου παροχής τουριστικής βίζας επτά ημερών σε Τούρκος πολίτες για 10 νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που έγινε μετά από στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ολόκληρη η συνέντευξη Καιρίδη

    Είστε ικανοποιημένος από τη Συμφωνία που επιτεύχθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό ;

    Προφανώς. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή αλλά και μια ελληνική επιτυχία. Πετύχαμε, για πρώτη φορά, να εξισορροπήσουμε την ευθύνη των κρατών πρώτης υποδοχής με την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων. Και διαφυλάξαμε μια σειρά από σημαντικές ρήτρες, για τη μη υπερφόρτωση των νησιών, τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, με βάση την εμπειρία της περασμένης δεκαετίας. Είναι ένα θετικό βήμα, στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αποτελεί τον τελικό προορισμό.

    Η τροπολογία σχετικά με τους μετανάστες έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Ας ξεκαθαρίσουμε τι περιλαμβάνει, τι δεν περιλαμβάνει και σε ποιους απευθύνεται.

    Η τροπολογία δίνει πρόσβαση στη νόμιμη εργασία σε μη νόμιμα διαμένοντες αλλοδαπούς στην Ελλάδα επί τριετία εφόσον και για όσο έχουν απασχόληση. Η τροπολογία δεν είναι ούτε νομιμοποίηση ούτε ελληνοποίηση, αφού δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής, οικογενειακής επανένωσης ούτε, βέβαια, ελληνική ιθαγένεια. Είναι ένα περιορισμένο και προσεχτικά σχεδιασμένο μέτρο στη βάση του υπάρχοντος πάγιου μηχανισμού της 7ετίας και βάσει των 6-8.000 δικαιούχων αυτού κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι αφορά περί τους 30.000 μετανάστες.

    Τι απαντάτε σε αυτούς που κατηγορούν την κυβέρνηση για ελληνοποιήσεις;

    Η κριτική για ελληνοποιήσεις είναι παντελώς αβάσιμη, όπως εξηγώ ανωτέρω. Και, συχνά, γίνεται εκ του πονηρού για να διεγείρει τα αντανακλαστικά μιας κοινής γνώμης που έχει δικαιολογημένα τραυματιστεί από την κακοδιαχείριση, για να το πω κομψά, του μεταναστευτικού την περίοδο 2015-2019.

    Ποιες ήταν οι ανάγκες που οδήγησαν στην υιοθέτησή αυτής της ρύθμισης;

    Η πίεση στην αγορά εργασίας, η ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας ασφάλειας, η καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού που η μαύρη, αδήλωτη εργασία προκαλεί, η αύξηση των δημοσίων εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών. Οι λόγοι είναι πολλοί και σημαντικοί. Το πιο σημαντικό αντεπιχείρημα είναι αυτό της ενδεχόμενης δημιουργίας «μαγνήτη» προσέλκυσης και νέων παράνομων αφίξεων. Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Ο σχεδιασμός της παρέμβασής μας το αποκλείει. Η ρύθμιση αφορά αφίξεις προ του 2021. Και ο πραγματικός μαγνήτης είναι η Γερμανία όχι η Ελλάδα.

    Υπάρχει περίπτωση να επεκταθεί ή να ανοίξει ξανά από την κυβέρνηση στο μέλλον;

    Όχι. Η ρύθμιση είναι εφάπαξ. Ανοίγει ένα παράθυρο τακτοποίησης που στη συνέχεια μέσα στο 2024, κλείνει. Ο πάγιος μηχανισμός της 7ετίας και όλες οι υπόλοιπες προβλέψεις του μεταναστευτικού κώδικα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο. Η χώρα βάζει τάξη στην ανομία και προχωρά στη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας για την ενίσχυση της λελογισμένης, νόμιμης μετανάστευσης με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας.

    Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι μειωμένες οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, σε τι οφείλεται αυτό και πόσο ρόλο έχει παίξει ο διάλογος που έχει ξεκινήσει εκ νέου με την Τουρκία;

    Η συνεννόηση με την Τουρκία βοηθά. Υπάρχει πράγματι πτώση των ροών, όμως ο αγώνας συνεχίζεται, ιδίως στη θάλασσα. Οι επιβαρυμένες διεθνείς συνθήκες δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Η συνεργασία με τις όμορες χώρες, όπως κατεξοχήν είναι η Τουρκία, είναι πολύτιμη για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Την επιδιώκουμε προς όφελος της εθνικής προσπάθειας. Και, σήμερα, μετά από πολύ καιρό βρίσκουμε ανταπόκριση.

    Τις προηγούμενες ημέρες παρουσιάσατε τη μεταναστευτική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στους 27 πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα. Ποιες είναι οι βασικές γραμμές της ;

    Ναι στο νόμιμο, όχι στο παράνομο. Όπως προβλέπουν και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η πολιτική μας βασίζεται σε δυο πυλώνες: είμαστε κάθετα απέναντι στην παράνομη διακίνηση και επιμένουμε στην αυστηρή φύλαξη των συνόρων, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τον νόμο, αλλά, ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε την ανάγκη της λελογισμένης νόμιμης μετανάστευσης, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και επιλογές. Τα δυο πάνε μαζί. Για να γίνει αποδεκτό το δεύτερο, πρέπει να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Και, για να πετύχουμε το πρώτο, θα πρέπει να δημιουργήσουμε νόμιμες εναλλακτικές.

    Προχωρήσατε πρόσφατα στην υιοθέτηση του μέτρου παροχής τουριστικής βίζας επτά ημερών σε Τούρκος πολίτες για 10 νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σε τι εξυπηρετεί αυτό;

    Το μέτρο της διευκόλυνσης της θεώρησης εισόδου για Τούρκους πολίτες έχει πολλαπλά οφέλη. Πρώτον, βοηθά οικονομικά τα νησιά μας που έχουν δεχτεί μεγάλο βάρος της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη. Γι’ αυτό και χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τις τοπικές κοινωνίες. Δεύτερον, βοηθά στην προσέγγιση των δυο λαών, Ελλήνων και Τούρκων, και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει την πρόσβαση των Τούρκων στην Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις αρχές καλής γειτονίας. Όμως, θέλω, με την ευκαιρία, να διορθώσω μία παρεξήγηση. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης με την Τουρκία αλλά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού αφορά τη ζώνη Σένγκεν. Και δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη στενή συνεργασία μας με την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει τώρα το πράσινο φως. Η εφαρμογή, μερική ή πλήρης, επαφίεται στη δική μας απόφαση, όποτε και για όσο εμείς θέλουμε.

    Πηγή: Εthnos.gr
  • Καιρίδης: Η τροπολογία φέρνει στο φως τους μετανάστες - Με στεναχώρησε η στάση Σαμαρά
    Καιρίδης: Η τροπολογία φέρνει στο φως τους μετανάστες - Με στεναχώρησε η στάση Σαμαρά

    Για την τροπολογία με τους μη νόμιμους μετανάστες εργάτες γης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης στο OPEN και την «Ώρα Ελλάδος» λέγοντας πως είναι «πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη» αλλά και πως τον «στεναχώρησε» η διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά.

    Αρχικά, σε ερώτηση για το εάν περίμενε τις εσωκομματικές αντιδράσεις απαντά: «Το μεταναστευτικό παντού στον κόσμο προκαλεί αντιδράσεις και πολύ έντονα αισθήματα. Και παραπάνω στην Ελλάδα, καθώς είμαστε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης. Το βλέπετε και στα νησιά που έχει γίνει σπουδαία δουλειά αλλά προφανώς υπάρχει μεταναστευτική πίεση. Η ελληνική κοινωνία συνολικά δικαιούται να είναι καχύποπτη διότι ακόμη τελούμε υπό το βάρος του μεγάλου τραύματος της περιόδου 15-19 και το χάος που παραλάβαμε. Δεν έχω καμία αμφιβολία για την τροπολογία. Είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη».

    Συνέχισε λέγοντας πως «προφανώς μπορεί να μπορεί να μπει και σε νόμο. Επιλέχτηκε αυτό υπό το βάρος μιας πολύς μεγάλης πίεσης. 27 βουλευτές ήρθαν στο γραφείο μου, από την επαρχεία κυρίως, για να φέρουν το πρόβλημα των εργατών γης και της έλλειψης τους, από όλα τα κόμματα».

    «Δεν αλλάζουμε τίποτα στον μεταναστευτικό κώδικα»

    Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας πως «απευθυνόμαστε σε όποιον μη νόμιμα μένει στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια, πριν τις 30 Νοεμβρίου. Βεβαιώνεται αυτό με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας, είτε με σφραγίδα διαβατηρίου, είτε με εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο, είτε με ένα τραπεζικό έμβασμα που έκανε πίσω στην πατρίδα του, με την Western Union, όπως κάνουν οι περισσότεροι. Ή με έναν λογαριασμό ΔΕΚΟ ή με μια σύλληψη. Υπάρχει τρόπος. Η ρύθμιση παραμένει εφάπαξ. Δεν αλλάζουμε τίποτα στον μεταναστευτικό κώδικα».

    «Το κάνουμε αυτό για να τους φέρουμε στο φως. Να φύγουμε από το αδήλωτο και το μαύρο, να φέρουν συμβόλαιο εργασίας, ένσημα στην ΕΡΓΑΝΗ. Είναι πολύ σημαντικό να φύγουμε από το αταυτοποίητο και το αδήλωτο και να μπει τάξη», συνεχίζει.

    Ακόμη λέει πως: «Θα κάνουμε αυτό που λέει ο Αντώνης Σαμαράς και έχει απόλυτο δίκαιο. Τις διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη για εργασιακή κινητικότητα και έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις με αυτά. Είναι η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ινδία. Ο πρωθυπουργός θα πάει στην Ινδία και θα την υπογράψει. Έχουμε σχεδόν καταλήξει. Μιλάμε από κάθε χώρα 5 με 10.000».

    «Με στεναχώρησε η διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά»

    Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το εάν θεωρεί πως υπάρχει εσωκομματικό ζήτημα στη ΝΔ απαντά «όχι, δεν θεωρώ πως μπορεί να υπάρξει τέτοιο θέμα. Με στεναχώρησε η διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά, διότι έχω πολύ μεγάλη εκτίμηση, όπως όλοι μας, στη ΝΔ», ενώ σημείωσε πως «με τον κ. Σαμαρά θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη επικοινωνία».

    «Νομίζω πως τα περισσότερα κόμματα θα ψηφίσουν την τροπολογία και αυτό απαντά σε όλα τα παραπάνω», επισήμανε.

    Σε ερώτηση για το εάν μπορεί να ξαναέρθει μια τέτοια ρύθμιση, ξεκαθαρίζει: «Όχι. Δίνουμε μια ευκαιρία, ανοίγει και κλείνει. Παραμένει ο πάγιος μηχανισμός, προχωράμε στις διμερείς συμφωνίες και εκσυγχρονίζουμε τον μηχανισμό νόμιμης μετανάστευσης, που είναι ο καημός μου. Οι νόμοι εύκολα ψηφίζονται αλλά δύσκολα εφαρμόζονται. Όλο το σύστημα πρέπει να εκσυγχρονιστεί».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Βουλή: Οι διευκρινίσεις Καιρίδη στην τροπολογία για τους μετανάστες
    Βουλή: Οι διευκρινίσεις Καιρίδη στην τροπολογία για τους μετανάστες

    «Με την ρύθμιση αυτή, αποδεικνύουμε ότι ακολουθούμε την μέση οδό, την οδό της λογικής, ανάμεσα στα άκρα, την οδό που φέρνει αποτέλεσμα», ξεκαθάρισε από την Ολομέλεια της Βουλής για την ρύθμιση για τους μετανάστες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

    Ο κ. Καιρίδης τόνισε με έμφαση ότι σε αυτό η Νέα Δημοκρατία έχει και μια μεγαλύτερη ευθύνη ως η μεγαλύτερη παράταξη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ιδίως «τώρα που το ζήτημα αυτό καίει την Ευρώπη στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές».

    «Να δείξουμε σε όλους και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι εδώ στην Ελλάδα, μπορούμε και τα σύνορα να φυλάξουμε και να είμαστε πολύ αυστηροί απέναντι στο παράνομο, αλλά ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσουμε την λελογισμένη νόμιμη μετανάστευση προς όφελός μας σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές μας», τόνισε ο υπουργός που εισηγήθηκε την διάταξη.

    Με εμφανή την διάθεση να δώσει όλες τις απαραίτητες διευκρινήσεις ώστε να καταδειχθεί η αναγκαιότητα αλλά και η ορθότητα της ρύθμισης απέναντι στις φωνές που διαστρεβλώνουν την ουσία της ο κ. Καιρίδης ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση για τους μετανάστες δεν είναι νομιμοποίηση και όσοι το ισχυρίζονται χρησιμοποιούν λάθος έννοια.

    «Είναι λάθος η έννοια της νομιμοποίησης. Διότι η ρύθμιση δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και ιθαγένειας (όπως κάνουν για παράδειγμα στη Γερμανία) απλώς δίνει ένα δικαίωμα στη νόμιμη εργασία σε ανθρώπους που είναι εδώ για πολλά χρόνια και μπορούν α δουλέψουν και για όσους δουλεύουν», είπε και συνέχισε ότι αυτό δεν είναι κάτι το πρωτοφανές για την Ελλάδα.

    «Έχουμε πάγιο μηχανισμό που δίνουμε χαρτιά ήδη από το 2014 και παλαιότερα σε ανθρώπους που βρίσκονται εδώ μη νόμιμα. Δεν πρωτοτυπούμε σε σχέση με την Ευρώπη. Αντιθέτως ακολουθούμε με πολύ επιφυλακτικότητα την Ευρώπη και ιδίως την Ιταλία, προς την οποία έχουμε μεγάλη διαρροή εργατικού δυναμικού το τελευταίο διάστημα διότι εκεί είναι πολύ πιο εύκολο να πάρουν χαρτιά», τόνισε και διευκρίνισε ότι η ρύθμιση επίσης δεν είναι «μαγνήτης» γιατί δεν αφορά νεοεισερχόμενους ούτε καν ανθρώπους που ήρθαν το 2022 ή το 2023, αφορά παλαιότερες αφίξεις και όχι παράνομες αφίξεις.

    Στο σημείο αυτό ο αρμόδιος υπουργός, ξεκαθάρισε ότι αυτό το λένε τα στοιχεία «ότι κι αν προσπαθεί να πει το ένα άκρο του πολιτικού φάσματος», ότι δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία φεύγουν από την Ελλάδα είτε ως πρόσφυγες, είτε ως παράτυποι μετανάστες και καταλήγουν στον πλούσιο ευρωπαϊκό Βορρά, στη Γερμανία.

    «Και ναι ο μαγνήτης είναι Γερμανία και ο Βορράς. Για εκεί κατευθύνονται και η Ελλάδα παραμένει χώρα διέλευσης και όχι τελικού προορισμού. Οι περισσότεροι από αυτούς που θα κάνουν χρήση της διάταξης είναι αυτοί που ήρθαν νόμιμα στην Ελλάδα, δούλεψαν νόμιμα και για κάποιο λόγο δεν ανανέωσαν τις άδειες διαμονής τους στην Ελλάδα, όπως οι Αλβανοί, οι Γεωργιανοί, οι οικιακές βοηθοί από τις Φιλιππίνες ή από αλλού και τώρα τους δίνουμε μια δυνατότητα να φύγουν από το καθεστώς ανομίας, να φύγουν από τη μαύρη εργασία, το ακατάγραφο και το αταυτοποίητο, να φέρουμε έσοδα στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, να καταπολεμήσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλεί η μαύρη εργασία», είπε ο κ. Καιρίδης και υπενθύμισε ότι ένας εργοδότης που χρησιμοποιεί μαύρη εργασία έχει ένα αβαντάζ πάνω από 40% στο μισθολογικό του καθεστώς σε σχέση με τον άλλο ο οποίος χρησιμοποιεί μόνο νόμιμους.

    «Άρα για μια σειρά από λόγους είναι απαραίτητη η ρύθμιση αυτή», κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης στην παρέμβασή του ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας επί της τροπολι . Με την ρύθμιση αυτή, αποδεικνύουμε ότι ακολουθούμε την μέση οδό, την οδό της τροπολογίας.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

  • Ενημερωτική συνάντηση του Ανδρέα Νικολακόπουλου με τον υπουργό μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη
    Ενημερωτική συνάντηση του Ανδρέα Νικολακόπουλου με τον υπουργό μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη

    “Αυστηρή αλλά δίκαιη η μεταναστευτική πολιτική…”

    Οι τρέχουσες εξελίξεις με τις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, που εκ των πραγμάτων επηρεάζουν το μεταναστευτικό ζήτημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, ενώ είχε προηγηθεί και ενημέρωση, για τη μετανάστευση και το άσυλο, στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης , Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της οποίας αντιπρόεδρος είναι ο κ. Νικολακόπουλος.

    Οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας, με δεδομένο ότι και στην Ηλεία λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων, κατέχει υψηλή θέση στην ατζέντα του κ. Νικολακόπουλου, ο οποίος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί εκτενώς από τον αρμόδιο Υπουργό με αναλυτικά στοιχεία.

    Αποτελεσματική πρακτική

    Αν και το 2023 έχουν καταγραφεί αυξημένες ροές, λόγω της αυξανόμενης πίεσης που παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις μεταναστευτικές οδούς προς την Ευρώπη, λόγω της διεθνούς αναταραχής, το σύστημα υποδοχής και ασύλου της χώρας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα, ενώ το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκε σημαντική ύφεση στις ροές, με μηδενισμό σχεδόν των παράτυπων αφίξεων στον Έβρο και δραστική μείωση στο Ανατολικό Αιγαίο (μείωση κατά 50% το μήνα Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο).

    «Εφαρμόζουμε αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και έχουμε αποτελέσματα…» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακόπουλος και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας άλλωστε υποστηρίζει έμπρακτα το διάλογο για την δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης, που θα βασίζεται στην συμμετρία μεταξύ αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής ευθυνών».

    Το θέμα των εργατών γης

    Χαρακτήρισε σημαντικά στοιχεία την ενίσχυση των επιστροφών και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και κατά την συνάντησή του με τον κ. Καιρίδη έθεσε το θέμα της ελεγχόμενης και νόμιμης μετανάστευσης για την διευκόλυνση της εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα για τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτυχώς το θέμα της έλλειψης εργατών γης. ‘Ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί εκτενώς τον αγροτικό κλάδο και στην Ηλεία, γι’ αυτό και δίνεται βαρύτητα στην συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης μεταναστών.

    Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει συνάψει Μνημόνιο Κατανόησης για τη μετανάστευση και την κινητικότητα με το Μπαγκλαντές καθώς και Συμφωνία με την Αίγυπτο για την απασχόληση εργαζομένων στον γεωργικό τομέα ενώ είναι σε διαπραγματεύσεις και για συμφωνίες με άλλες χώρες.

    Αυτό που ζήτησε ο κ. Νικολακόπουλος από τον αρμόδιο Υπουργό είναι απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και αδειών παραμονής, καθώς παρουσιάζονται προβλήματα και στις ξένες χώρες αλλά και στις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή παραμονή και εργασία των ξένων εργατών γης στη χώρα μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νότης Μηταράκης: «Παραδέχομαι τη λάθος κρίση μου» - Το πρώτο μήνυμα για την παραίτησή του
    Νότης Μηταράκης: «Παραδέχομαι τη λάθος κρίση μου» - Το πρώτο μήνυμα για την παραίτησή του

    Την πρώτη του ανάρτηση έκανε ο πρώην - πλεόν- υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, ο οποίος υπέβαλε πριν λίγες ημέρες την παραίτησή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με αφορμή ταξίδι που έκανε στην Πάτμο, ενώ πολλές περιοχές της χώρας είχαν τυλιχθεί στις φλόγες.

    Όπως τόνισε: «παραδέχομαι τη λάθος κρίση μου να βρεθώ για 2 μέρες εκτός Αθηνών, επισκεπτόμενος την οικογένεια μου, καθώς με τη στάση αυτή δόθηκε λάθος μήνυμα σε αυτούς που αγωνίζονταν στην πρώτη γραμμή. Ανέλαβα λοιπόν την ευθύνη και παραιτήθηκα.

    Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε σε τρεις διαφορετικούς ρόλους από το 2019, στα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης & Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη».

    Η ανάρτηση του Μηταράκη

    Παρέδωσα καθήκοντα Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον @joikonomou , στον οποίο εύχομαι ειλικρινά επιτυχία στο έργο του.

    Αποτέλεσε για εμένα ιδιαίτερη τιμή, σε αυτή τη σύντομη θητεία να συνεργαστώ με το εξαίρετο δυναμικό της @hellenicpolice
    .Επιτέλεσαν εξαιρετικό έργο στη δύσκολη περίοδο των πυρκαγιών, στην ασφαλή εκκένωση περιοχών και στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών. Εμπιστεύτηκα την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, στηρίζοντας το έργο, τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις της.

    Στην πολιτική μου διαδρομή προτάσσω το καθήκον, την αφοσίωση, την αποτελεσματικότητα. Δούλεψα σκληρά για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης την περίοδο 2020-23. Προσπάθησα με όραμα και σχέδιο να προχωρήσω σε σημαντικές αλλαγές στο
    @yptpgr

    Παραδέχομαι τη λάθος κρίση μου να βρεθώ για 2 μέρες εκτός Αθηνών, επισκεπτόμενος την οικογένεια μου, καθώς με τη στάση αυτή δόθηκε λάθος μήνυμα σε αυτούς που αγωνίζονταν στην πρώτη γραμμή. Ανέλαβα λοιπόν την ευθύνη και παραιτήθηκα.

    Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε σε τρεις διαφορετικούς ρόλους από το 2019, στα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης & Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη.

    Θα συνεχίσω να εργάζομαι μεθοδικά στη Βουλή, στηρίζοντας το έργο της Κυβέρνησης, αφιερώνοντας ακόμα περισσότερο χρόνο στα ζητήματα της Χίου, της οποίας οι πολίτες με τίμησαν για άλλη μια φορά με την εμπιστοσύνη τους.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Το μήνυμα Μητσοτάκη προς… ναυτιλλομένους με την παραίτηση Μηταράκη και το «άδειασμα» Πατούλη
    Το μήνυμα Μητσοτάκη προς… ναυτιλλομένους με την παραίτηση Μηταράκη και το «άδειασμα» Πατούλη

    Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχθεί παραφωνίες και φάλτσα - Ο Μητσοτάκης «δεν θα περιμένει να κάνει ανασχηματισμό για να διορθώνει αστοχίες»

    Σε μια μέρα κατά την οποία η κυβέρνηση δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με κάποιο νέο, επικίνδυνο πύρινο μέτωπο, κλήθηκε μια νέα κρίση, εσωτερικής φύσεως αυτή τη φορά. Και αυτό γιατί στη δημοσιότητα ήρθε το γεγονός ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης έκανε διακοπές με την οικογένεια του στην Πάτμο, την ώρα που οι πυρκαγιές κατέκαιγαν τη χώρα και η ΕΛ.ΑΣ. εμπλεκόταν σε όλα τα επιχειρησιακά σχέδια της πολιτικής προστασίας.

    Η αποκάλυψη της εφημερίδας «Καθημερινή» έφερε παγωμάρα στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς το μήνυμα που εκπεμπόταν στους πολίτες ήταν πρόδηλα εσφαλμένο. Τι και αν από το περιβάλλον του κ. Μηταράκη εκπεμπόταν το μήνυμα ότι ο ίδιος έκανε σύντομες διακοπές με τη σύζυγο και το παιδί του έχοντας ενημερώσει το πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς θα έμενε στην Αθήνα τον Αύγουστο, με δεδομένες και τις προετοιμασίες για τη ΔΕΘ. Η κατάσταση ήταν σαφές ότι δεν θα βελτιωθεί, ενώ στην κρίση του Μεγάρου βάρυνε και το γεγονός ότι ο κ. Μηταράκης ήταν ήδη υπότροπος, έχοντας δεχθεί «κίτρινη» κάρτα για την υπόθεση της έφιππης αστυνομίας και είχε προκαλέσει σχόλια για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

    Στην επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μηταράκη το μεσημέρι δεν χρειάστηκαν πολλές εξηγήσεις, καθώς η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν ειλημμένη. Και μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να είχε αδειάσει με εντολή Μητσοτάκη από το Βίλνιους, όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον κ. Μηταράκη για την έφιππη αστυνομία, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όμως, τον είχε στηρίξει δημοσίως και προσωπικά για τις δηλώσεις αναφορικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, εκτιμώντας μάλιστα ότι θα κάνει πολύ καλή δουλειά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως έκανε και στο Μετανάστευσης και Ασύλου. Μια εκτίμηση που διαψεύστηκε εν τοις πράγμασι μέσα σε λίγες εβδομάδες.

    Το…κερασάκι Πατούλη

    Σε μια κακή μέρα για το Μέγαρο Μαξίμου, ήρθαν να προστεθούν εν συνεχεία και οι…ζεϊμπεκιές του Γιώργου Πατούλη με κυρίες του απόδημου ελληνισμού στο Ζάππειο, ενώ είχαν προηγηθεί οι εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο. Με αγέρωχο στυλ, ο περιφερειάρχης Αττικής έφερε…βόλτες υπό τους ήχους της Κατερίνας Στανίση, ωθώντας κεντρικά στελέχη της ΝΔ να διαρρεύσουν το απόγευμα τη δυσαρέσκεια της ηγεσίας του κόμματος και να θέσουν υπό αίρεση ακόμα και τη στήριξη που του παρασχέθηκε ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου.

    Ο κ. Πατούλης ωθήθηκε σε άμεση αναδίπλωση μετά το γαλάζιο «άδειασμα», ζητώντας συγγνώμη. «Ήταν μια κακιά στιγμή, για την οποία θέλω ειλικρινά να ζητήσω συγγνώμη. Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή έχω αποδείξει ότι δεν κρύβομαι στα δύσκολα, κι έχω το πολιτικό θάρρος να παραδέχομαι και να διορθώνω τα λάθη μου», ανέφερε με δήλωσή του, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο του Alpha.

    Η κόκκινη γραμμή

    Η σπουδή του κ. Μητσοτάκη και του περιβάλλοντός του να «αδειάσουν» με ξεκάθαρο τρόπο δύο κεντρικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, έναν υπουργό και έναν περιφερειάρχη, ήταν και ένα καθαρό μήνυμα: ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ανεχθεί παραφωνίες και φάλτσα, ιδίως στην αρχή της νέας κυβερνητικής θητείας και σε μια περίοδο που η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ είναι αδιαμφισβήτητη. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, και προεκλογικά επέμενε σχεδόν μονότονα προς τα στελέχη του ότι απαιτείται να μην επικρατήσει η αλαζονεία, ενώ είναι προφανές ότι το να κάνει διακοπές ένα κεντρικός υπουργός ή να χορεύει αμέριμνος ο ηγέτης της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας ξεπερνούν την κόκκινη γραμμή. Και, όπως είναι προφανές, και ο επόμενος που θα περάσει αυτή την κόκκινη γραμμή, αναλόγως της συνθήκης, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις ίδιες συνέπειες.

    Πηγή: protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ